Nu har även gammelmedia vaknat och hittat gymnasiebubblan, i det här fallet Schibsted/SvD med en artikel idag. Tidigare har vi också kunnat se en debattartikel hos Bonnier/DN som jag också kommenterade med några rader.
Från artikeln peak gymnasium |
Vad som är intressant är att gymnasierna redan lider av överetablering.
I artikeln framkommer att det redan finns 5000 tomma gymnasieplatser enbart i Stockholm. Sedan toppen har antalet gymnasieelever, baserat på den demografiska kurvan ute till höger, redan minskat med 35 000 i landet.
Men nedgången har bara börjat. Till 2015 kommer ytterligare 58 000 elever att saknas vilket borde dra upp antalet tomma platser i Stockholm till över 13 000.
Friskoleägarna svettas redan ur alla kroppsporer.
“Det finns skolor som kan få problem framöver. Det finns huvudmän som är bekymrade över situationen, säger Christer Blomkvist, chef för uppföljningsenheten på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.”
Samtidigt innebär det här stora extrakostnader för kommunerna som behöver ha gymnasieplatser i beredskap, då de är skyldiga att ta över friskolornas elever när friskolegymnasierna går i konkurs. Men ändå så är det en tydlig skillnad på hur många som lyckas gå ur gymnasiet – bland de som tvingas byta gymnasium tar endast 33% slutbetyg på utsatta tre år mot att jämföra med 80% bland de som går samma utbildning hela gymnasiet.
Rekommendationen tål att upprepas – elever bör i det här läget välja kommunala gymnasium från början. Konkursvågen kommer framöver.
Vad som är fascinerande är hur rent ut sagt korkade friskolegymnasiernas ägare har varit. Demografikurvan är hur tydlig som helst och inget som på något sätt kan påverkas. Ändå kommer det in nya ansökningar om friskolegymnasier, även om ansökningarna har fallit med 67% det senaste året enligt Skolverket. Den siste “investeraren” som vill förlora sina pengar har tydligen inte bränt ut sig än.
Någon som känner till några specifika gymnasier som gapar akut tomma?
16 kommentarer
Tur då för alla lärare, vars arbetsgivare kommer konka, att det sägs råda (kommer att råda) lärarbrist…
Du skriver att investerarna har varit "korkade". Må så vara. Men kan det även till viss del återspegla ett samhällsklimat och regelverk där man inte behöver vara så orolig för konkurser?
Normalt sett så behöver man som ägare i ett företag vara orolig för konkurs eftersom man då förlorar investerat kapital.
Sen beror det på hur olika intressenter agerar gentemot bolaget – normalt funtade intressenter ger inte gärna kredit (av något slag) till konkurshotade bolag. Jag kan tänka mig att detta inte gäller skolor där staten antagligen ger skolan en påse pengar i förskott och hoppas på att skolan utbildar eleverna – sker inte detta (pga konkurs) får staten ge en lika stor påse pengar till komunala skolan för att utbilda dem. Samma sak gäller givetvis lärarna som ger kredit på arbetet garanterad av lönegarantin.
För övrigt så kan lärarbristen vara artificiell – i och med att det råder överetablering så innebär detta att man har för ett överskott av utbildningsplatser och därmed även lärartjänster. Behovet av lärartjänster bör vara ungefär proportionellt mot antalet ungdomar i åldersintervallet (dvs högst deterministiskt).
Det kan väl finnas de som bara satsar för att vinna ekonomiska fördelar.
Men det finns nog andra också, som drivs av en övertygelse om att unga är bildbara bara de ges rätta förutsättningar, vilket de inte alltid får när de går i en kommunal skola. Friskolorna attraherar många duktiga elever.
På samma sätt som ett bra fotbollslag drar till sig duktiga spelare.
Om detta kan man ha vissa synpunkter.
Men inte ens fd VP ledaren Ohly kunde hindra sina unga välja fritt. Duktiga barn han har!
dessvärre har det väl varit lite för lätt de senaste 10 åren att göra hyfsade pengar på att driva en skola – då lockas andra att göra samma sak (vill också ha större villa och fetare bil…)
Jensen Education klappar igen ett Gymnasium på Östermalm nu, endast 13 sökande till 110 platser.
Se här: Östermalmsnytt
Länken fungerar inte. Ingen information om detta på företages hemsida. Lite skämmigt kanske och man vill väl inte skrämma bort elever på andra gymnasier.
Då är väl ändå Östermalm den plats där man är allra snyggast och allra intelligentast i hela Stockholm?
Antar att det handlar om Jensen Norra, eller som man själva säger
"Vi är en populär gymnasieskola mitt i centrala Stockholm. Våra ledord är ambition, motivation och prestation; vi tar dina drömmar och ambitioner på allvar och hjälper dig att nå dit."
Nej, Jensen Östra var det alltså. Man har diskret tagit bort skolan från sin hemsida, inget pressmeddelande.
Östermalmsskolorna lockar elever från hela stor-Stockholm.
Det lämnar förortsskolorna med problem.
Det tydliggör skillnader , skillnader som splittrar landet.
Men frågan är om vi skall utjämna (till en lägre nivå) eller tillåta de duktiga sticka ut?
Med dagens invandringspolitik så är nog det senare bäst för landet.
fel, det är en skola (Östra Real) som lockar. Att Jensen inte lockade mer än 13 till 110 platser emotsäger vad du påstår.
Dessa 13 kanske kommer från hela stor Stockholm ;-))
Jag ville påpeka att det är selektion när det finns valmöjligheter, selektion som driver på en segregering på gott och på ont.
En segregering som kan vara skadlig i ett normalt samhälle men som kan vara nödvändig i ett samhälle där alla inte har samma bakgrund eller förutsättningar.
hmm, ramlade in ett /för mycket tror jag… sid 4 förresten
Östermalmsnytt
De som lanserar nya produkter på en nedåtgående marknad är kanske mer övertygade om sin produkts överlägsenhet eller har ideologiska själ till att driva skolor.
Alltså det kommer att ske en fortsatt utveckling mot religiösa och politiska indoktrineringsinstitutioner i frihetsförklädnad.
Peak "politiska indoktrineringsskolor" får vi hoppas att vi upplevt i och med att Stellan Arvidssons DDR-enhetsskola fått konkurrens!
Ps.
Nu är min sagesman tillika studentkamrat med S.A. död.
Tala med de tjugotalister som fortfarande lever! De upplevde det försocialistiska Sverige liksom de upplevde bilar och traktorers införande. De har mycket nyttigt att berätta!
Ds
Det är väl en del av själva vitsen med privata alternativ, att marknadsprinciper med konkurrens ska råda så att verksamheten optimeras enligt kundernas önskemål. En viss optimistisk överdimensionering samt utslagning av de som kunderna ratar är därmed naturlig. Kanske det i slutändan inte blir billigare för samhället, men det bli iaf mer kundorienterat, om nu det är bra vad gäller utbildning. Vissa faktorer verkar ju för att försämra och förenkla innehållet i utbildningen så att fler ska ta sig igenom. Vissa utbildningar som man läst om verkar mer som vuxendagis, t.ex. att spela dataspel på lektionstid.
Ja och för alla de elever som drabbas av nedläggningarna är det bara att säga
– "Sorry, det är marknadskrafterna som gäller. Ni skulle läst årsredovisningen. (Och Cornucopia?)."
I detta fallet är det inte bara investerare som drabbas av eventuella konkurser utan detta påverkar riktiga människors riktiga liv.
Och att bli strandsatt på grekland för att flygbolaget (SAS?) kursar, eller en förlorad garanti från ett nedlagt OnOff är ju en fis i rymden om man jämför vad dessa företag har ansvar för, en ung människas gymnasieresultat.