Aftonbladet viftar med bägge armarna och rubriken Kaoset står för dörren kring morgonens kommande räntebesked från Riksbanken klockan 09:30.
Av någon anledning så fokuserar man på bostadsmarknaden, en marknad som Riksbanken är i princip ointresserad av. Riksbanken fokuserar på KPI-inflationen. Räntekostnaden på bostadsmarknadens skulder är en del av KPI. Höga priser innebär alltså att tyngden hos boendekostnaden driver upp KPI, vilket gör att man skall höja räntan. Vilket förstås i sig drar upp KPI via ökade räntekostnader.
Men annars är beskedet från Riksbanken att det inte finns någon bostadsbubbla.
Men överbelånade journalister hos Aftonbladet, en tidning som annonserat att de skall sparka kanske hunrdatalet anställda, ligger just nu i panikläge. Hur skall det gå med deras stackars bostadslån? Trots att bankerna och låntagare slagit sig för bröstet med att de minsann klarar både sju och åtta procents ränta enligt kalkylerna.
För att spä på det hela får man fram Robert Bergqvist från SEB som ju har talat om 10-15% nedgång i bostadspriserna på två år. Vad som händer sedan har han än så länge låtit vara osagt, medan jag talar om 30% nedgång för villor på 4-8 år. Nu medger iaf Bergqvist att priserna mycket väl kan falla mer än 15%.
Hushållens skulder i procent av reala tillgångar.
Källa: Swedbank |
“Vi har redan sett en avmattning på bostadsmarknaden. Och priserna kan tänkas sjunka ännu mer – upp emot 20 procent […] Bostadsmarknaden är så pass psykologisk påverkad. Folk ser sina sparanden i fonder och aktier sjunka, och oron gör dem mer försiktiga i sina investeringar.”
Verkar vara svettigt att vara journalist i Stockholm nu.
Angående morgonens inlägg om Swedbanks analys över hushållens skuldsättning och boende, som i stort bekräftar det jag skrivit om på bloggen, så ligger alltså hushållens skulder nära värdet på hushållens reala tillgångar. Om priserna faller 10, 15, 20 eller 30 procent så kommer skulderna överstiga de reala tillgångarna.
Att det råder så stor oro kring frågan om reporäntan höjs med mesiga 0.25% eller ligger kvar på 2% säger klart och tydligt att många där ute har alldeles för stora skulder. Speciellt när folk påstår sig “enligt kalkylen” klara 7-8% i ränta.
Om 0.25% i räntehöjning innebär kaos så är situationen väldigt allvarlig. Åtminstone på Aftonbladets redaktion.
Tillägg: E24 rapporterar att SBAB gick med 100 MSEK i förlust under första halvåret och har dragit in vinstutdelningen av förra årets vinst till ägaren staten. Första bank på väg att bolånetorska alltså. Att det är SBAB är ingen överraskning. Frågan är vem som kommer tvåa. Inte orimligt att det blir någon av de renodlade fastighetskreditbankerna, t ex Landshypotek. I övrigt gäller det att de med mest exponering mot Sverige och privatkunder står först på kö. Swedbank och Handelsbanken bland storbankerna. Utanför börsen ser t ex Länsförsäkringar Bank illa ut, och har redan fått dra in sin pensionsförsäkringsverksamhet (pga börsraset).
23 kommentarer
Noterat om svenska låntagares (och övrigas) att förstå grundläggande matematiska och privatekonomiska sammanhang:
http://www2.ne.su.se/ed/pdf/39-5-ja.pdf
Ett intressant inlägg vore om du jämförde samtliga storbanker och mindre banker, tittade på deras behov av återkapitalisering, insolvens, exponering mot privatskuld och bostadsmarknaden, exponering mot giftiga tillgångar etc.
Vore även bra om du, vidsynt eller flute kunde titta närmare på bankernas relationer till Riksbanken, riksbankssystemet och dess bristningsgränser.
För vi kommer ju inte se någon sådan sammanställning från de överbelånade journalisterna i stenåldersmedia.
"Höga priser innebär alltså att tyngden hos boendekostnaden driver upp KPI, vilket gör att man skall höja räntan. Vilket förstås i sig drar upp KPI via ökade räntekostnader."
Vilken underbar självförstärkande loop !
F'låt, skall vara självförstörande.
På det teoretiska planet, när det gäller skuld, tycker jag man skall läsa Steve Keens analyser och hans påpekanden om hur neoklassisk ekonomisk teori totalt missar skuldproblematiken. Han var också en av dem som förutsa finanskraschen -08. Intressant hur hela den här skuldsoppan också beskrevs av Marx ("The roving cavaliers of debt")
/Freddy
Riksbanken lämnade räntan oförändrad
Jupp. Analytikerna hade rätt. Bloggläsarna fel.
9:34
Välkommen in till inflationens mecka!
Man tar sej för pannan….
http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/article1540374/Chatta-med-familjeekonomen.html
Ännu mer rätt att ligga i guld då den verkliga inflationen kommer att skena iväg.
Läge för BTFD i guld på kronans förstärkning? /MK
Att "klara 7-8%" är inte samma sak som att leva ett bra liv med 7-8%. Många får troligtvis göra stora nerskärningar på resor och "lyx" om de inte vill sälja med förlust.
Det största hotet mot hävstångsfolket är arbetslöshet. När världsekonomin krashar kan Ingves och Borg knappast rädda dem från a-kassa.
För alla de nyskapade tjänstejobben behövs knappast, de behövdes inte 2004 och inte 2013 heller.
Borgs tigerekonomi bygger på kredittillväxt med helt onödiga tjänstejobb för de som lever i fablernas värld.
Arbetslöshet kommer knäcka mer än ekonomin, det kommer knäcka psyket på alla dryga kaxpellar som ser ner på andra idag.
Jag har själv suttit och tänkt att jag ska avvakta med att köpa bostad tills priserna fallit ordentligt (åtminstone ett år). Bor nu i en billig hyresrätt med min sambo. Men igår var vi och tittade på ett fantastikst 20-talshus utanför Uppsala och jag blev förälskad.
Frågan är: är det jättekorkat att köpa nu? Ska jag hålla huvudet kallt och hoppas att ett lika fint hus dyker upp om ett år? Mäklaren sa till mig att läget är helt annorlunda nu, än för ett par månader sedan, att folk är mer avvaktande. Då är det kanske inte heller ett jättedåligt läge att köpa, eller? Vad tror ni?
Varför skulle Landshypotek "bolånetorska"?
Deras låntagare sitter oftast med stora tillgångar i jord och skog, och är sällan överbelånade.
Skogsägare
Hej! Här en rapport från fältet. Jag har länge också känt i magen att bopriserna måste gå ner, men samtidigt inte sett en antydan till något sådant där jag bor (norrförort till Stockholm – dock ej de "fina" kommunerna som Danderyd, utan en normal kommun). Här har vanliga barnfamiljer med hyfsade jobb bjudit upp en villa en miljon på några dagar så sent som före sommaren. Från 5 till 6 miljoner, och då var det en enkel enplansvilla på 120 kvadrat. Inga spärrar, alltså.
Så vad händer nu. Det utvecklar sig nu under de kommande dagarna och veckorna. En mycket fin villa nära mig visades i helgen. Skulle gärna bo där, men att betala 6,5 miljoner för det nöjet lockar inte. Kollar in annonsen nu, efter visningshelgen. Där står "Kontakta mäklaren för visning". Varför skulle de skriva så på onsdagen om de hade tillströmning av budgivare? Normalt (i Stockholm) visas huset på söndag och måndag kväll, och budgivningen är avslutad, och kontrakt skrivet, före nästa helg. Nu återstår att se om slutsatsen är riktig och objektet ligger kvar, eller om det ändå säljs.
Till helgen visning på ytterligare objekt, bl.a. en sämre villa än ovanstående till "acceptpris" 7 miljoner eller bud.
Spänningen stiger. Återkommer med info.
12:07: Oavsett hur du gör kommer det finnas folk som tycker du är en idiot.
Vill du ha huset, så köp det. Har ni tänkt bo kvar är det väl fullständigt skitsamma vad som händer med bostadspriserna på "kort" sikt?
Det vore intressant att se diagramet "Hushållens skulder i procent av reala tillgångar" uppdelat i grupper. Nu visar diagramme ett medelvärde men hur skuldsatta är "25% av de mest/minst skuldsatta".
Kan det vara så att en stor del av 40- och 50-talisterna drar ner genomsnittet ordentligt?
Vilket i sin tur skulle betyda att 70-talisterna är riktiga bolånetorskar, eller?
Det är ju bättre om 100% har det tungt men hankar sig vidare än att 25% får sälja och behålla skulder (vilket är en katastrof för familjer och barn dvs ett mer segregerat samhälle)
Mikael: Antagligen är det ett acceptpris, och då lägger man det ju naturligtvis inte på en nivå som ger en "tillströmning av budgivare". Om det var det hade ju priset varit satt för lågt.
För övrigt var det väldigt vanligt redan innan denna "kris" att budgivningar inte kom igång direkt. Alla som letat bostad en längre tid bör ha varit med om det många gånger…
Det här var också intressant
http://svt.se/2.22620/1.2526137/det_har_blivit_koparens_marknad
14:40
Nja, du har inte helt rätt. Definitionen av "accepterat pris" är följande (hos Bjurfors):
[citat:]
"Accepterat pris" innebär att priset som anges i bostadsannonsen ligger på en nivå som säljaren är villig att acceptera som slutpris. Om flera bud finns kan dock budgivning förekomma och priset blir högre. Säljaren och mäklaren kommer gemensamt fram till nivån på det accepterade priset som även ligger inom ramen för mäklarens värdering av bostaden.
Även om ett Accepterat pris är angett råder enligt lag fri prövningsrätt för säljaren vilket innebär att denne har rätt att själv välja om bostaden skall säljas, till vem och till vilket pris".
[slut citat]
Som synes är budgivning inte uteslutet och är säkert det säljaren önskar. Enda skillnaden är att priset sägs vara ett pris säljaren skulle acceptera, men han behöver inte göra det.
Du har säkert rätt i att det ibland tar tid för budgivning att komma igång. Men inte så ofta i norrförort till Stockholm, utom möjligen på senare tid. Som jag mycket tydligt skrev är det normala, på nästan alla objekt jag sett, att budgivningen går mycket snabbt – på en vecka, i undantagsvis två. Och barnfamiljerna kan buda upp en miljon på ett par dagar.
Men jag skrev inte att jag vet än. Jag följer objektet. Kanske säljs det fort, och då är det ju också intressant att veta för dem som följer bomarknaden. 🙂
Mikael: Har jag påstått att acceptpris skulle betyda något annat?
Sätter man ett accaptpris sätter man det väl ändå till förväntat försäljningspris, för att minska risken att "bli tvungen" sälja för billigt? Egentligen borde man ju sätta det lite för högt, så kan folk pruta, och tro att de fått köpa billigt…
/14:40
Länsförsäkringar Bank har inget att göra med Länsförsäkringar Liv som ligger bakom det du kallar "pensionsförsäkringsverksamhet"
Anonym 15:39
Nej, det har du kanske inte. I hastigheten läste jag din kommentar som att du invände att det handlade om ett riktigt acceptpris. Men det ser jag nu att du inte skrev. Ett acceptpris låter för mig som att man kan gå till mäklaren och säga "Jag tar det!" Men det kan man tydligen inte, för man vill ändå ha en budgivning. Så antingen har man inte fått det begärda beloppet, eller så har man fått det men hoppas på fler. Begreppet accept blir ganska urvattnat, tycker jag. Det handlar mer om att "vi slutar med lockpriser" än om acceptpris, vilket är ganska avslöjande för vad man ägnat sig åt tidigare.
Så det kanske är så att "acceptpriserna" dämpar budgivningarna. Det som förvånar är att det står "kontakta mäklaren för visning". De har ju haft två visningar, och det borde vara tillräckligt för att få dit dem som är intresserade av ett så fint objekt som detta.
Men min poäng var att det blir intressant hur det än går. Om dessa 7-miljonersvillor står osålda om 1-2 veckor, så kan det vara tecken på att Cornus länge förfäktade scenario är på gång. Men om 7-miljonersvillorna säljs snabbt, då känns fallande priser inte aktuellt, ännu.
Mikael: Det står alltid "kontakta mäklaren för visning" på bostadsannonser efter att de ordinarie visningarna har varit fram tills försäljningen är klar (eller tills de har en omvisning för att den inte blivit såld…)
Men jag håller definitivt med dig om att det är intressant att bevaka marknaden!