Intressant börs igår. Nedgången fortsatte utan tecken på rekyl. OMXS30 ligger nu nära förmodat stödområde kring 975. Fortsätter vi nedåt kan vi mycket väl få se index gå ner genom 975, för att sedan studsa upp igen.
Den tekniska analysen av OMXS30 har varit … någorlunda korrekt under våren enligt ovan. Vi har inte haft några köpsignaler sedan november, vilket ledde bra fram till toppen vid årsskiftet, utan som bäst sälj/neutral. Den som legat likvid mot börsen har sedan säljsignalen vid årsskiftet åtminstone inte förlorat några pengar. Och hängde man på dödskorset eller den traditionella säljsignalen i början av juli så har nedgången varit lönsam. Och när stödet på 1050 väl bröts så gick det fort de senaste dagarna.
Teknisk analys är dock bara ett beslutsstöd. Själv gick jag likvid och delvis negativ mot börsen redan i mitten av maj, vilket ser ut att ha varit ganska korrekt. Magkänsla(*) är också ett bra beslutsstöd om man av erfarenhet vet att den brukar ha rätt.
Gäller dock att veta när man skall ta en vinst, vilket är en helt annan sak än att gå in rätt. Säljer man inte rätt så kvittar det.
Trots att stödet kring 1250 höll för S&P-500 under gårdagen och det amerikanska indexet slutade på 1260 efter att ha spänt gummibandet ner till 1235, så ser det svagt ut i Asien på morgonen. Med tanke på att de asiatiska börserna missade mycket av raset i resten av världen under gårdagen så kan man dock få det till positivt och att vi öppnar upp i Europa. Det är rimligt med någon mindre upprekyl efter åtta dagar nedåt och vi kan räkna nuvarande kursnivåer som tillhörande stödområdet på 975 och en lämplig plats för en tillfällig vändning.
Men fundamenta är som de är och kommer inte vända på länge. Även om det kommer upprekyler så är det nedåt som gäller som primärtrend nu.
Desperationen lyser igenom hos t ex Dagens Industri, där man sätter rubriker som att det kommer en vändning nu via ett refereat av Gavekals analysbrev. Rubriken av rosa tidningen (ja, jag är väl färgblind) sätts till “Här är faktorerna som talar för börsen”. Men läser man texten står det följande: “Kortfattat så verkar det föga troligt att aktiemarknaderna kommer att hitta en omedelbar räddning i politiska förändringar någonstans i världen”
Det vänder inte nu. De makrofaktorer som Gavekal säger är vad som får börsen att vända upp igen kan ligga månader eller år framåt, och tar sedan normalt 1-2 år att få effekt på ekonomin. Även om börsen är en ledande indikator för ekonomin så har vi nog även under normala omständigheter en dyster höst att se fram emot. Men omständigheterna är inte normala.
För övrigt har nu även Swedbank fått en säljsignal om nu någon trodde något annat.
En annan hedge mot börsen istället för teknisk analys eller negativa positioner har varit att vara likvid i valutan guld, som ligger på svenskt all time high på en växelkurs på över 340:- SEK per gram. Den som följer hedgemodellen 50% guld, 50% OMXS30 har varit relativt skadelös trots sittandes still i den så kända båten.
Kom nu ihåg att banker, fondbolag och alla andra som vill tjäna pengar på dina pengar kommer råda folk att sitta still och att börsen alltid stiger på sikt. Vill du både förlora förvaltningsavgifter och pengar på en fallande börs, lyd för all del deras råd.
Tillägg: (*) “Magkänsla” är ett annat namn för intuition, dvs att hjärnan kopplar samman all data och alla prognoser, analyser, nyheter mm man tar till sig och till slut säger “så här är det”. Min magkänsla har sällan haft fel i det långa, problemet med intuition är att när man inte (i motsats till t ex TA) har något objektivt kvantifierbart beslutsunderlag så börjar man till slut misstro den egna intuitionen, köper tillbaka eller säljer för tidigt och så var det med den saken.
12 kommentarer
Magkänsla, intuition – är ett intressant ämne.
Jag såg en dokumentär om det för ett par år sedan. En erfaren brandman som skrek åt sina mannar att lämna byggnaden omedelbart, precis när alla hade kommit ut så exploderande hela komplexet.
När man efteråt gick igenom situationen med psykologer så hade han fortfarande svårt att förklara varför han handlat som han gjorde. Efter hand så lyckades han förklara några av de olika bitarna som gjorde att han hade skrikit åt sina mannar att omedelbart lämna byggnaden:
1. Han hade inte hört elden spraka(inget syre förbrändes)
2. Han tyckte att lågorna var blåare än vanligt
3. Vinden hade kommit från fel håll vilket hade gjort att lågorna inte betedde sig som vanligt
Alla tecken på en backdraft hade han uppfattat på bråkdelen av en sekund.
Precis som du säger så är det all kunskap och erfarenhet man har som sätts ihop till ett beslut. Det som gör det svårt att förklara och analysera är att detta sker utan att medvetandet har en chans att processa mängden data. Vid snabba beslut, som i brandmannens fall, hinner inte medvetandet att uppfatta det blixtsnabba "ihopsättandet" av data . I beslut som tas med lite längre tid i anspråk, är det så mycket data så att det närmast omöjliggör en analys eller ett förklarande i efterhand – medvetandet klarar helt enkelt inte av att strukturera all data på ett förklarligt sätt så det går att verbalt eller skriftligt framföra all data och alla argument.
Fortsätt med din magkänsla, en del förstår andra gör det inte.
Idag är det annars en intressant artikel om HGT= hyresgästtorskarna i GP.
http://www.gp.se/ekonomi/1.690384-hyresgasterna-forlorare
Cornucopia: anser du att det nu är läge att köpa guld, trots ATH? Eller vilken strategi skulle du föreslå för en person vill öka sitt guldinnehav?
Anonym 08.53, prisskillnaden mellan platina och guld är rekordliten just nu. Jag föreslår köp av platina, som jag menar är undervärderat gentemot guld. Visst brukar platinapriset följa konjunkturen, men metallen är ändå så pass mycket ovanligare än guld att nuvarande minimala prisskillnad mot guld (ca 1760 mot 1660) inte borde bli långvarig.
/Guldkalle
Håller inte med. Platina kommer liksom oljan att falla i pris med konjunkturen framöver.
Och där krympte skillnaden ännu mer. Platina ligger nu på 1751 dollar per troy ounce, guld på 1665.
/Guldkalle
Men tillbaka till fragan: Vad tror du om guld?
Och om du inte vill svara: Ange garna en anledning, jag menar det ar den minsta av artigheter. Speciellt nar man tar sig tid att skicka dig ett mail!
Har du skickat mail?
Jag kan inte råda hur någon skall göra. Det går inte att uttala sig, då det inte finns någon bild av din samlade ekonomiska situation. Allt skall ske i rimliga proprotioner. Det är t ex bättre att amortera på sina skulder än att köpa guld, och guld bör inte vara för dominant i en portfölj. Men det gäller alla former av tillgångar.
Brist på respons beror på att frågan inte går att svara på.
Min tro är att guldet kommer gå högre på sikt. Om det är bra att köpa just exakt nu låter jag vara osagt. Trenden är uppåt tekniskt, men det betyder ju inte att det inte kommer en större rekyl.
Att köpa rätt sak vid rätt tidpunkt brukar inte vara så svårt. Men att hitta rätt ögonblick att sälja brukar vara mycket svårt. Säljer man vid fel tidpunkt så blir det ingen bra affär.
Så frågan är, hur länge kommer denna nedgång att vara? Fundamenta och TA säger att den blir stor och långvarig.
Erfarenhet från 2010 säger att när S&P500 fallit ca 25% kommer en ny QE med POMO som ger ett rally på New York börsen upp till nya rekord.
Vad händer med stockholmsbörsen vid ett QE3 scenario? Stigande usa-börser borde höja humöret men samtidigt kommer med största säkerhet ingen riksbank stödköpa aktier på vår börs.
QE2 gav inte Stockholmsbörsen så värst mycket. Men en QE3 bör innbära att man omedelbart avslutar negativa positioner mot amerikanska börser.
Jag rekommenderar certifikatet "Bear bank h" till dem som vill ta negativa positioner mot banksektorn. Den har "Handelsbanken OMX Bank PI" som underliggande och en hävstång på -2%.