Den 27:e oktober beviljades Carnegie ett likviditetsstöd på en miljard kronor från Riksbanken. Enligt SvD:s Fredrik Braconier skrev Riksbanken då följande:
“Riksbanken bedömer att Carnegie är solid. Finansinspektionen har gjort samma bedömning. Riksbanken grundar sitt beslut på en bedömning att banken har tillfälliga likviditetsproblem, men att dess solvens inte är hotad.”
Så mycket kan man alltså lita på Riksbankens uttalanden. Finansinspektionen hade inte heller något att anmärka på den 27:e oktober.
Ur det här perspektivet kan man fråga sig än en gång hur välmående det svenska banksystemet är? Finansinspektionen bevisade igår att Riksbankens uttalanden om det svenska banksystemet bara är tomt snack. På två veckor går det från “dess solvens inte är hotad” till gårdagens uttalande från Finansinspektionen om att Carnegie kanske hade två veckor till.
Nu gjordes väl övertagandet för att rädda det svenska banksystemet som tydligen skulle kollapsat om det ganska lilla Carnegie gick omkull. Men man får ändå ställa sig frågan hur det egentligen står till med övriga banker, och Sverige som helhet.
Vem köper en bankaktie nu? Myndigheternas uttalanden är inte vatten värda. Finns det fler banker som har pantsatt hela eller delar av sin verksamhet hos staten, och därmed via tillfälligt indraget tillstånd kan tas över av staten utan förvarning?
Vilka aktieanalytiker har rekat sälj på Carnegie på sistone? Någon som sätt en analys om att sälja? Bland bolag som följer Carnegie hittar vi t ex Handelsbanken, Kaupthing, Goldman Sachs, Chevreux, ABG Sundal Collier och Deutsche Bank.
Jag hittar inte en enda säljrek den senaste tiden, någon av läsarna som gör det?
2 kommentarer
Intressant att det kan svänga så mycket på så kort tid, inte förvånad dock. EXAKT samma mönster fanns när Bear Sterns/Lehman Brother kollapsade. Huvudet i sanden? Nej, Ljug för fulla muggar och hoppas in i det sista att lögnerna ska lugna marknaden.. Vad händer? Jo finansmarknaden tappar tron på fed/riksbanken/finansinspektionen osv. Visst katten visste de vad som var på gång, sparken direkt vore klädsamt. Illasinnade rykten runt stureplan gör idag gällande att böös enblad bara är utskickade av gamla ägare för att försöka rädda tillståndet, det sprack =)
Bankerna står inför en mkt svår tid framöver. Om man läser emellan raderna så förstår man regeringens agerande, de har förstått riskerna vi står inför och agerar proaktivt för att undvika en större skada på den reala ekonomin. Swedbank har yttrat att kreditförlusterna blir
större än befarat. En stor del av marknaden har också räknat in detta redan. Vi kan säkert få se en ytterligare uppskrivning av kreditförluster nu när banken bytt VD, lättare att ta smällen och referera till den tidigare ledningen. En devalvering i Baltikum framöver kan komma att sätta ordentlig press på Swedbank.
SEB ligger även de alldeles för stort exponerad i Baltikum.
Nordea kom in sent och har inte lika stor exponering där men har å andra sidan tagit in de sämsta lånevillkoren.
Lettland tog nyligen över Parex och situationen ter sig vara allvarlig i just Lettland.
Det är orealistiskt att tro att de svenska bankerna dessutom klarar sig fria från större kreditförluster i Sverige om recessionen blir utdragen. Privatmarknaden kan styras med prisättning. Bankerna klarar säkert ett fall på 20-25% på bomarknaden innan de börjar agera på annat sätt än att endast kompensera med prissättning mot den privata marknaden. Blir fallen större så kommer kapitaltäckningskaravet att vara besvärligt att hantera. Värre är att bankernas företagskunder drabbas av insolvens, med tanke på den snabbt fallande efterfrågan.
Handelsbanken ser idag ut som den mest trygga placeringen idag p.g.a sin konservativa inställning till risk. Men även de kommer få ta nedskrivningar under det kommande året.
2009 kommer för bankerna att vara ett förlorat år, frågan är hur mkt det kommer kosta. Jag håller inte för otroligt att vi kan komma att se fusioner i sektorn likt 1990-talet kris i sektorn.
Ytterligare förstatliganden är givetvis svårt att se i dagsläget, men det gäller som sagt att läsa mellan raderna. Upplösningen i fallet Carnegie kom inte som en överraskning för den som följt spelets gång.
Staten har gett och ger förutsättningar för bankerna att klara denna kärva tid, men staten ställer också villkor och har genom regelverket visat vad som händer om banken hamnar i obestånd.
Bankernas aktieägare får ta smällen. Att investera i en bankaktie idag är en betydande risk och skall inte belasta skattebetalarna vid en likvidation som enligt praxis nu innebär att staten övertar verksamheten.
Mvh Mishainv