Artikeln innehåller reklamlänkar för Hemsol och Kjell & Co.
Facit för timdebiteringen av elpriset i oktober, kombinerat med solkraft under högpris dagtid, och intelligent styrning av värme, varmvatten och elbilsladdning, samt i vissa fall vedeldning gjorde att vi fick ett elpris som var 46% lägre än Vattenfalls rörliga elpris i oktober.
![](https://cornucopia.se/wp-content/uploads/2023/11/energi_solkraft_lada.jpg)
Alla elpriser exklusive moms, skatt och elnät.
Nu var inte vår solkraft fullt utbyggd hela oktober utan stod klar först den 17:e, men tog ändå en del av förbrukningen för månaden, som landade 1 752 kWh förbrukning i oktober, 377 kWh solkraftproduktion, 189 kWh såld el och 1 564 inköpt el enligt Home Assistant. Mätningen via Shelly 3EM (reklamlänk) skiljer sig för övrigt något mot elräkningen som diffar några kWh åt varje håll, så det finns små fel i impedansmätningen via Shelly.
Elpriset för inköpt el landade på 27 öre att jämföra med Vattenfalls snittpris om 50 öre per kWh för oktober, dvs en besparing på enorma 44%. Jag trodde faktiskt det skulle vara svårt att pressa elpriset särskilt mycket när priserna var så låga. Då hade vi gäster flera gånger under månaden, vilket stör förbrukningen eftersom man inte längre kan styra hur som helst. Dock, i september var besparingen 57%.
Dock såldes solkraften för 35 öre per kWh då det ofta var mycket låga elpriser dagtid när solen sken i oktober.
Tydligt är dock att prisstyrningen av spabadet, varmvattnet, värmen i maskinhallen och till viss del värmen inomhus, samt att elbilsladdning sker när och om det är billigt nattetid, plus att solkraften tar delar av de relativt sett höga priserna dagtid ger effekt. Det eldades väl också någon kamin på dagar med extrema priser.
När det blir kallare under vintern ger inte timstyrningen lika mycket, eftersom man t ex inte kan stänga av spabadet om det är minusgrader ute, men det brukar ändå ligga runt 20% besparing via timpriser. 44% är dock bland de bästa enskilda månaderna.
Vill du ta in offerter på solkraft från seriösa leverantörer kan du vända dig till Hemsol (reklamlänk) för fyra offerter anpassade till din typ av installation.
Terminspriserna för december ligger på 62 öre i SE3 och 70 öre för Q1 2024. För hela 2024 ligger de på 48 öre, 2025 på 49 öre och 2026 53 öre enligt Elavtal24. Enligt Compricer nedan kan man få ettårsavtal för 86 öre ex moms och treårsavtal för 90 öre.
Jag skulle således avråda från att låsa elpriset, som ligger på nästan det dubbla mot terminspriserna. Har man automatisering eller möjlighet att fördela om förbrukningen över dygnet, t ex pga elbilsladdning nattetid, är min rekommendation timpris även om det kan kännas stressigt vintertid vid prisspikar. Har man möjlighet att värma med kamin när priset spikar enskilda vinterdagar är det en fördel.
Det är styrning av värme och varmvatten, samt elbilsladdning, som är de stora möjliga vinsterna. Att småtrixa med tvätt och disk kan man förstås göra som en kul grej, men det blir inga stora besparingar om inte elpriset är extremt, och då är det bara att vänta och köra disk eller tvätt nattetid eller en annan dag de fåtalet tillfällena.
22 kommentarer
Som nybliven husägare valde vi trots solceller och en ett år gammal bergvärmepump att binda elpriset 6 månader för att veta kostnaden genom vinterhalvåret. Vi kände att det är nog att tänka på i början så vi köpte oss lite stabilitet på den fronten initialt. Det lär finnas lika många åsikter som läser angående detta men med tanke på att vi precis köpt vår första bostad var rörligt ingenting vi vågade (i brist på bättre ord) ha råd med. Får se till att ha gjort några smarta investeringar till nästa omgång av winter is coming
Fullt rimligt beslut, rent av ett vuxet beslut. Jag har ägt villa/gård i 26 år. Lite skillnad mot att vara nybliven husägare. Det tar några år innan man lärt sig allt…
Lyckades med något magrare 20% besparing – införskaffade en Ngenic Tune som installerades 19:e oktober, blir intressant att se vad effekten blir på första helmånaden nu i november. Med småbarn och tillhörande rutiner känns det lite väl sparsmakat att förvägra dem kvällsbad som brukar infalla lagom till dagspristoppen runt kl 18-19. Kan man landa på 30% på en hel månad får jag nog vara nöjd.
30% mot rörligt är fortfarande bra, och mer än hälften av bundet elpris.
Hur styrs varmvattenproduktionen i bloggarens setup? Krävs specifik värmepump eller kan det lösas med tredjepartsprodukt?
Jag har en dum varmvattenberedare med dum elpatron, som jag styr med en Shelly 3EM och en trefas kontaktor (från Siemens tror jag).
Jag styr min varmvattenberedare med en vanlig Shelly Plug S. Kör den enbart nattetid, då det fungerar för mig.
Jag kan rekommendera LW en mätare som hämtar data från HAN-porten. Stämmer på någon tiondel exakt med vad min elleverantör tycker jag gör av med.
Jag kan leva med någon procents felaktighet från Shelly-mätningen. Eller det var kanske rent av promille. Typ 8-9 kWh, dvs under en procent.
Spotpriset var väl 33 öre för oktober?
Har haft fast elpris i fem år och betalat 44 öre/kWh, om tre veckor är det roliga slut. Kommer att testa timpris och har förberett mig för eventuella höga elpriser genom inköp av en liten relä-controller Shelly UNI för 200kr.
Inga smarta script som helautomatiserar men det passar mig bra.
Varje kväll kollar jag morgondagens elpris, lägger två minuter på att i Shelly-appen ställa schemat efter att ha avvägt komfort mot kostnad….jag vill ha den kontrollen. Shelly UNI har två potentialfria utgångar som jag kopplar in på min bergvärmepump. Den ena kanalen sänker innetemp börvärde från normala 20* till 15*. Den andra kanalen stoppar vv-produktion.
Vi har golvvärme och stor isolerad volymtank samt stor VVB så vi märker knappt någon komfort-förlust.
Vi får se i vinter hur väl det fungerar om jag behöver köra skarpt. Har en årsförbrukning på ca. 10000kWh och ingen elbil så känner att min åtgärd för 200kr är rimlig för våra behov. Kaminen eldas ibland när det blåser mycket då huset är gammalt och vindkänsligt trots sina tjocka lerstensväggar.
Litet förtydligande
Denna enkla lösning passar nog bra för många som inte valt att ta steget och satsa på solceller och elbil med laddning hemma. För dom som har elbil och solceller kopplat till nätet förstår jag behovet av både loggning och styrning, så hade jag själv valt att göra ifall jag varit i det läget.
Nu svarar jag mig själv igen 😉 men vill bara tipsa alla att tänka “värmetröghet”, det har hjälpt mig jättemycket att hela tiden ha det i åtanke när jag byggt vår uppvärmning samt isolerat huset och gjort andra åtgärder. Ett hus med hög värmetröghet och där dom olika komponenterna i värmesystemet ochså har hög värmetröghet medför ett stabilt system utan svängningar, då gör det inget om man stänger av värme- och vv-beredning lite då och då under dom “dyra timmarna”.
På tal om värmetröghet konfade jag just upp en virtuell termostat i Home Assistant för gäststugan. Temperaturen har än så länge fortsatt upp 1.8 grader över brytgränsen pga den uppdämda värmen i oljeradioatorn, även om den stängdes av korrekt när temperaturen nådde målet.
Positiv återkoppling m.a.o…tumme upp. Home Assistant verkar kraftfullt, nån dag ska jag hitta lite tid och ro att sätta mig ner och “labba” med det. Risken är bara att jag kommer hitta en massa behov av givare för allt möjligt…tekniknörd som man är.
Snyggt. Att koppla in en UNI är kanske lite överkurs för de flesta som inte har branschkompetens, och förutsätter ju att värmepumpen har uttag för sådan styrning till att börja med.
Sant! Å andra sidan är min lilla styrbox ihopbyggd av en kulodosa, Shellyn, tre meter nätverkskabel och en 12V transformator jag hade liggande från nån gammal spelenhet eller nåt. Har man nån vän som har lite lödkunskaper och elektronikkunskaper så går det rätt lätt att lösa. Sen har du rätt i att lite äldre värmepumpar sällan har kort för in- och utgångar men då kan man påverkar inne- eller utegivaren istället.
Jag har en Nibe F1155 från 2019 och den har sex stycken ingångar som jag i pumpens mjukvara kan bestämma funktion för.
Bra grejer med sådana ingångar, men överkurs för de flesta. Snyggt jobbat oavsett.
Har tänkt pröva på timdebitering, men skulle vilja få till stånd nån enklare styrning av värmepumpen först. Har bergvärme och funderar på en Husdata H66 WiFi Gateway och nån enklare “reglering” av typen: stäng av värmepumpen när det är dyrt (07-10, 17-20) och ös på lite extra timmarna före detta. Funkar det?
Varmvattnet vågar jag nog inte röra eftersom jag är orolig för bakterier (och inte har nog koll).
Att köra tvätt- och diskmaskin när man sover kan möjligen spara kronor genom att elpriset är lågt då. Men, maskinerna ska inte gå när man sover eller inte är hemma. Stor brandrisk på dessa.
En bekants diskmaskin började brinna när de satt i vardagsrummet och det hann förstöra väldigt mycket, tog ett halvår att sanera huset från branden trots att “bara” diskmaskinen brann. De han släcka innan det spred sig eftersom de var vakna!
Finns ju den aspekten för de som är nervösa av sig.
Tydligen är tvättmaskinen värsta boven eftersom det är svårt att göra rent, dammfritt, bakom. Detta enligt larmkillen som var och servade mitt huslarm igår.