Diverse politiker och tyckare uttalar sig nu om att man kan spara energi i vinter för att reducera elräkningen, med det ena mindre välgrundade uttalandet efter det andra. Bloggen har sedan årsskiftet mätt förbrukningen av olika utrustning i bostaden, och kan konstatera att det enda som blir annat än avrundningspengar för vinterns elräkningar är värme, varmvatten och elbil, och särskilt för värme finns gränser för vad ett normalt hushåll kan uppnå.
Bloggen påtalare redan i våras att det var hög tid att genomföra de investeringar som behövs för att spara på energikostnaderna den kommande vintern, och på grund av efterfrågan och leveranstider är det nu antagligen för sent.
Då återstår bara att snåla.
Men verkligheten är att modern utrustning drar väldigt lite el.
Jag har mätning av det mesta av gårdens hushållsapparater och hemelektronik på individ- eller gruppnivå. Mätningen har skett sedan i vintras för de flesta av dessa, även om kyl och frys tillkommit senaste veckan. Tekniskt sker mätningarna med Shelly Plug S utom för varmvattnet som sker med inmonterade Shelly 3EM. Datat samlas i Home Assistant, som är mitt hemautomatiseringssystem, som i mitt fall körs på min Mac Mini-server. Luftvärmepumparna i huset och maskinhallen, av modellen Mitsubhisi Hero har inbyggd förbrukningsmätning, även om den ena verkar visa fel på en faktor 5x.
Nedanstående är hushållets förbrukning den senaste månaden för olika hushållsapparater. För kylen och frysarna har siffrorna räknats om från senaste veckan till månadsförbrukning. Länkar till tidigare artiklar om inköpen. Det mesta har bytts ut de senare åren då de nådde sin livslängd och helt enkelt gick sönder. Torktumlaren började brinna. Värmpump som värme avser vintertida förbrukning i januari. Varmvattnet har automatiserad prisstyrning och kör inte vid högpris. Värmepumpens värme baserar sig på februari omräknat till 31 dagar, då vi eldade med ved i januari och bara drog ca 500 kWh via värmepumpen den månaden.
Siffrorna avser en månad med 31 dagar.
Allt beror förstås på hur mycket saker brukas, detta är våra anekdotiska exempel från verkligheten.
VITVAROR
Kyl (Electrolux 2021) 8.1 kWh
Frys (Electrolux 2021) 16.4 kWh
Frys (Electrolux 2001) 21.7 kWh
Diskmaskin (Husqvarna 2021) 18.8 kWh
Tvättmaskin (Miele 2016) 10.3 kWh
Torktumlare (Miele 2021) 6.7 kWh
Summa: 82.0 kWh
HEMELEKTRONIK OCH JOBBELEKTRONIK
TV-skärm (Samsung 4K 50 tum 2022) 3.1 kWh
Media (Apple TV, Sony Soundbar, Unifi Switch, två Unifi wifibasstationer över PoE) 23.7 kWh
Dator (Macbook Pro 14 tum 2021, LG 27 tum bildskärm, iPad Air, skrivsbordslampa, Sony nätverkshögtalare, trådlös telefon) 37.5 kWh
Nätverk (det som kör på avbrottsfri kraft och nödström – 2xEaton UPS, Ecoflow River Pro 8-10h nödström, Mac Mini, fiberrouter, Unifi brandvägg, 2x Unifi switch, Unifi wifibasstation) 74.4 kWh
Summa: 138.7 kWh
ÖVRIGT
Varmvattenberedare (Nibe 1998) 217 kWh
Värmepump som ac (Mitsubishi 2019) 204 kWh – täcks helt av solenergin
Värmepump som värme inomhus (Mitsubishi 2019) 1 324 kWh
Värmepump som värme maskinhall (Mitsubishi 2020) 390 kWh
Summa sommar: 421 kWh
Summa vinter: 1 931 kWh
Boende på landet har vi även egen vattenpump med 60 m djupborrad brunn, som drar 14 kWh per månad, men det gäller inte de flesta hushåll och utelämnas nedan.
Som man ser här drar alltså hemelektroniken och jobbelektroniken (jag jobbar trots allt hemma) mer energi än vitvarorna. Allt är mycket snålt. Datorn drar 35 W när jag använder den, bildskärmen ca 40 W, routers, switchar och wifibaser 2-8 W stycke, teven drar 50 W osv. I standbyläge drar teven 0.5 W i skrivande stund. Varmvattenberedaren drar 4 W i standby osv.
I övrigt så drar gårdens samlade belysning inomhus och utomhus ungefär 150 W, uppmätt genom att slå på och av allt som går att styra med hemautomatiseringen. Allt är Philips Hue utom inbyggda lampor i kök och badrum som inte går att styra.
All energiförbrukning blir överskottsvärme utom merparten av disk, tvätt och tortumlare, som spolas ut som varmvatten i avloppet. Torktumlaren är dessutom en värmepumpstorktumlare och tar mycket av sin värme från inomhusluften och den energiåtgången som går till kondenserat varmvatten är förstås negativ. Men kyl och frys, samt elektroniken tillför värme till huset – stängs detta ner sker bara besparing om man inte har direktverkande el, och oavsett så blir besparingen bara ca 2/3 om man har värmepump, som då måste värma mer istället.
Om vi antar att man i vinter får betala 5:- SEK per kWh inklusive elskatt, rörligt elnät och moms – se gårdagens beräkning – så är ovanstående förbrukning 2234 kWh eller 11 170:- SEK i total elkostnad (på två elräkningar – handel och nät, ej räknat fasta avgifter).
Struntar man i att tvätta sparar man 17 kWh eller 85:- SEK på en månad. Struntar man i att diska sparar man 95:- SEK på en månad. Struntar man i att titta på teve sparar man 15:- SEK på en månad. Detta är småpengar när räkningen är 11 000:- och den som tjatar om att dra ur teven (som drar 0.5 W i standby) vet inte vad hen pratar om.
Struntar jag i att jobba och stänger dator och nätverk sparar jag 560:- SEK. Förlusten i inkomst blir dock betydligt större, så det går bort.
Struntar man i att duscha och tvätta händer etc blir besparingen 1085:- SEK, eller mindre än 10%. Det som faktiskt återstår är värmen för att göra någon väsentlig skillnad på elräkningen.
En något förenklad beräkning är att värmebehovet är linjärt mot temperaturskillnaden inne och ute. Det är något förenklat, men tillräckligt nära sanningen. Om det i snitt är noll grader ute och 20 inne kan man alltså spara 10% på att sänka temperaturen till 18 grader. Det blir en besparing på 130 kWh eller 650:- SEK. Sänker man till 16 grader, vilket är en temperatur man inte får arbeta inomhus i och där skolor måste stänga av arbetsmiljöskäl så blir besparingen alltså 1300:- SEK. På köpet kommer fuktproblem och en miserabel inomhusmiljö för allt annat än att sova under ett varmt täcke.
Sänker man temperaturen ytterligare kommer villan börja få allvarliga problem med klimatet, mögel och fukt – vintern behövs för att torka ut byggnaden.
Så den som helt slutar att tvätta sig och sänker temperaturen till 16 grader kan spara 2385:- SEK på en vintermånad och sänka elräkningen från 11 170.- till 8785:- SEK. Det är ingen större besparing sett till totalen, men graden av misär skjuter i höjden och huset börjar riskera ta skada, särskilt nyare täta hus – äldre hus kan klara sig bättre om de inte tilläggsisolerats men då har de också högre energiförbrukning.
Det är bara att acceptera att vintern kommer kosta och ingen tröstbur (eng copecage) i form av att dra ut kontakten till teven kommer hjälpa dig.
Annars finns det för en del hushåll – vilket sällan drabbar någon fattig – en annan elförbrukare som drar enormt mycket, nämligen elbilen. Med vinterns elpriser kommer det antagligen vara billigare att köra fossilbil, så har du en av varje låter du elbilen stå, så finns det pengar att spara.
Sedan kan förstås priserna bli ännu högre för elen, men det ändrar ändå inte att det inte finns så mycket du kan göra.
Själva kommer vi elda med ved, vilket var hur huset värmdes upp fram till 2019 och installationen av värmepumpen, vilket givet 5:- SEK per kWh kommer spara oss ca 6500:- SEK skattade pengar i månaden i vinter. Kvar blir ändå en elräkning på ca 5000:-, från vilket sommarens försäljning av solkraft, vårens sparade elpriskompensation, samt extra buffert som läggs nu under sommaren ska dras. I slutända bör det då bli ca 2000:- SEK att nettobetala per månad i vinter, vilket var normalt innan Ringhals 1+2 lades ner. Oräknat elbilen som landar runt 700 kWh per månad. Den laddas dock nattetid de dagar elpriset är lägre på natten, vilket det oftast är. Även uppvärmning av maskinhall och varmvattnet kommer styras på elpriset via Home Assistant och köras mestadels nattetid till lågpris.
128 kommentarer
Har precis samma erfarenheter – sparandet är över, nu är det att arbeta med kostnaden (om man har timmätning dvs).
Hyr en lägenhet på 40kvm i andra hand i en villa på ca 170kvm, luft/vattenvärmepump. I februari fick tydligen hyresvärden en saftig räkning på uppåt 17k men då berodde det enligt honom på ett gäng veckopendlare i en av de andra lägenheterna som agerade oansvarigt. Min egen förbrukning låg “som vanligt” enligt honom och min räkning låg på typ 1000 kr den månaden.
Tror det kommer bli relativt lugnt för mig även om det kanske blir mindre pengar att lägga undan för att spara i vinter.
Ingen frånluftsventilation eller så?
Sen ska man komma ihåg att många stadsnära villor värms med fjärrvärme till fasta priser (ca 60 öre per kwh hör vintertid).
Hus från 1840.
Spis, ugn, micro, vattenkokare, kaffekokare/kaffemaskin?
Jo, men ej mätt.
Du är alltså hungrig och ej mätt trots att du har ugn och micro hahahaha jag är här hela veckan gott folk.
Svårt att spara på matlagningen.
Dessutom blir det spillvärme så ingen förlust.
Bor i lägenhet med fjärrvärme, så för egen del hade jag önskat att jag hade statistik på spis/ugn.
Kaffe brygger jag på morgonen och flyttar direkt till termos. Sparar lite ström och slipper brygga fler gånger under dagen.
Sparandet består nog i 3-glas-fönster, vattenburen värme med accumulatortank, isolering m.m. Alla trick de gör med lågenergi-hus alltså. Men inte helt gratis och sannolikt inte helt snabbt att åstadkomma över SE4 fram tills kylan slagit till.
Syns en energitjuv på bilden, Teslan har egenheten att den värmer kameror även när bilen är parkerad. Den har även relativt hög förbrukning i viloläge, upplevde att den kunde dra några kWh per dygn bara på att stå parkerad. Finns lite förbättringspotential där för tillverkaren.
Slår du av Sentry Mode så är min erfarenhet att Tesla inte drar något att tala om när den väl somnat. Med Sentry igång har jag för mig jag fick det till att den drog ca 250w vintertid.
När den väl somnat… Upplevde att den hade både svårt att somna och vaknade i tid och otid (loggade med TeslaMate).
Stäng av sentry och summon så drar den 0 i flera dagar. Model Y i alla fall.
Naturligtvis vet alla politiker om detta som bloggaren skriver och det är helt sant. Men det finns (som bloggaren skriver) ingen väg ur det för man har satt sig i skiten genom att gå med på oändlig export av el till marknadspris efter att ha krossat det svenska elsystemet och sett på medans Tyskland gör sig beroende av en diktator.
…
Därför gäller nu bara att spela idiot tills valet är vunnet och så kör man “Vi har varit naiva, vi såg det inte komma”-melodin en gång till för den verkar ju fungera.
…
Som bloggaren skriver finns det bara en metod som fungerar och det är att stänga av värmen och bygga tältplattform i vardagsrummet där familjen sover tillsammans (eventuellt med djuren) för att hålla värmen. Har man som jag och bloggaren lyxen av att bo i hus med vedkamin kan man elda för att stundtals få lite värme och kunna driva ut fukten.
…
Men detta är alltså realiteterna i det före detta I-landet Sverige vintern 2022/2023 – att du får frysa inomhus. Tills den roterande blackouten kommer och släcker allting, då får du även låta bli att se eller titta på TV.
…
Får se till att fylla med mera ved och se till att det finns sovsäckar till varje familjemedlem. Kom ihåg att även ordna med liggunderlag. Sängen fungerar helt OK.
Ja det där konstaterades väl förra vintern, att det är änkor i kråkslott på landet det är synd om eftersom det blåser rakt igenom kåken. Nu har dom ju haft ett år på sig att byta ut den gamla oljepannan, skaffa treglasfönster, osv.
Verkar oekonomiskt att slänga ut en fungerande oljepanna dessa dagar, kostar inte värmen 3 ggr så mycket med el som med olja i dag?
11 grader kan du sänka inomhustemperauren till utan att ett modernt hus förstörs. Men om du verkligen vill leva som du lär, dvs ni Södermalm, Uppsala och Umeå så är ju retroaktiv abort det bästa. Då kan ni skita i vad huset kräver och dessutom gör ni en massiv klimatinsats.
Vad praktiskt att man kan peka ut folk som ansvariga baserat på var de bor. Det är alltså de tre orterna som är ansvariga för det höga elpriset?
—
Då vill jag gärna veta vilka orter som ordnat med det skitvarma vädret, det irriterar mig till vansinne. Lurar på en liten straffexpedition med plundring, kroppsbestraffning och krossning av familjefotografier med gevärskolvar. Säg vem det var som fucking vred om termostaten, så ska den få fett med stryk. Säg vem det fucking var.
Ben, det brukar ju sägas att makthavare ska krävas på svar…. Min övertygelse är (nej ej källa på det ) är att en röst från Södermalm, Uppsala och Umea har en oerhört större betydelse än om du kommer från Linneryd eller Hässleholm.
Vad som driver mig är och travesterar en ledare om Sverige och EU.
Landsbygden och den svenska bonden har allt som Södermalm, Uppsala och Umeå vill ha, men de vet inte om det.
Till skillnad från om jag
som händer med klimatet (Småland) och det gör mig vansinnig när nyhetsuppläsare alltid gör en passning till metrologen och frågar med ett leende “att det fina vädret fortsätter val” alt ” Det ser ut som att Nisse metrolog har dåliga nyheter det förväntas regn”. Och en nyhetsuppläsare i TV bor ej i Linneryd eller Hässleholm, troligtvis ej heller i Borås.
Fan finns det en ta bort knapp???? Blev inte alls som jag tänkte mig…
You need more pricks?
Fast om man bor i en stad med fjärrvärme och tvättstuga med varmvattensmaskin så drar man kanske 100kvh/per/mån (mer för storbakare och matälskare).
.
Så när nöstan alla partier (hittar inget SD förslag?) tävlar om att ta elräkningen så är det knappast innerstadsborna de tävlar om.
.
Är det vi verkligen bara MP och KD som vill ge höjda investeringsbidrag istället/också? Det låter ju som vettigare incitament än att bara ta räkningen.
Ja!!! Nu har även SD ett eget förslag.
Och S bjuder 30 Miljarder.
.
Vad blir nästa bud för att vinna över Valboskapet
Riktade bensinbidrag till alla som kör v8?
Nu är jag tillbaka på jobbet och hinner svara dig Ben, för på fritiden hinner man inte hänga här. Varför heter det fritid?
Men min kommentar som inte blev riktigt som jag tänkt men känner att jag trots allt vill göra ett nytt försök.
Det är en stor skillnad mellan landsbygd och storstad och där de orter jag nämner är de som är mest landsbygdsfrånvända. Nej har ingen källa på det, har ej någon forskningsrapport, men jag tror mig veta att det är få människor i dessa orter som har behövt agera bödel, barnmorska, gynekolog, agronom, controller och VD på en och samma gång.
Landsbygd vs storstad är tyvärr så att vi har ett parti som drar nytta av detta och tävlar med mupparna om att vara andra största parti.
Kan bara instämma. Sänka värmen lite och försöka få tag i billig ved är i princip vad man kan göra. De flesta nöjen som tv och spelkonsol är mer eller mindre försumbara. Mat behöver man ju äta och jag inbillar mig att det också värmen kåken lite.
Äh, jag tar bara elbilen till pizzerian.
Så länge pizzerian finns kvar. En pizzaugn drar minst 20kW, så snart kommer väl en normalpizza kosta 200:-
En pizzaugn drar kanske mycket men inte i närheten av 20kW kontinuerligt. Den kontinuerliga förbrukningen av ugnen är samma som värmestrålningen från den till köket, vilket är någon kW – tillräckligt att värma köket och kanske restaurangen.
Det är dock samma för alla ugnar eller spisar i restaurangkök.
Undrar om det överhuvudtaget finns möjlighet för Vattenfall alternativt att SVK upphandlar så att Stenungsunds kraftverk kan startas inför vintern. Tydligen är kraftverket fortfarande aktivt. Det är ju 520MW som borde gå snabbare att starta än Ringhals…
Länk: https://group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/reportage/har-ar-det-hemliga-kraftverket
Det vore förstås önskvärt om det är möjligt.
–
Apropå samma sak: Erik Ek på SvK säger följande i SvD idag.
–
“Spara el och exportera den till Tyskland nu. Annars riskerar vi själva att stå utan el mitt i vintern för att tyskarna har för lite naturgas. Den varningen kommer Erik Ek på Svenska kraftnät med.”
–
https://www.svd.se/a/bGyRBe/svenskar-maste-spara-el-nu-for-att-fa-el-i-vinter
–
Av bloggarens text ovan verkar som att det är viktigare att sätta till alla klutar för att öka produktionen snarare än att spara. Såvitt jag kan se på Unipers hemsida så körs inte Karlhamn.
–
Kanske det mest konstruktiva vore att svenska staten skulle hjälpa Tyskland att spara gas genom att köra Karlshamn för fullt varje gång det inte blåser i norra Europa. Eller snarare varje gång tysken måste köra gaskraft. Sverige kan förstås inte hjälpa till med allt som behövs, men varje kubikmeter som kan sparas vore värdefullt.
–
Fast det tycks inte hända.
Fel av mig – tydligen är de igång.
–
https://www.dn.se/ekonomi/nytt-prisrekord-kraftverket-i-karlshamn-igang/
–
Den senaste nyheten om den saken på deras egen hemsida handlar om att det kördes i september 2021.
–
Det körs väl av rent ekonomiska skäl. Inte på begäran av svenska staten får man anta!?
Maximal effekt med alla fyra “block” uppges vara 870 MW.
Som norrläning så vet jag att om vi sparar och inte slösar på elen så behålles en högre fyllnadsgrad i våra vattenmagasin. Vattenmagasinen är en utomordentlig kraftreserv då det inte blåser, under den mörka perioden av dygnet och då kärnkraftverken måste stoppas pga underhåll. Tycker det är fel att raljera över uppmaning om att inte slösa med elenergin oaktat att våra hushållsapparater numera är energieffektiva.
Fast allt exporteras så svenskarnas besparingåtgärdee är mer av en solidaritetshandling mot kraftbolagen. Skulle vara intresserant med en siffra på privatpersoners förbrukning som andel av den totala kraftproduktionen.
Karlshamn är igång nu mitt i sommaren, är ju bra men har tyvärr glömt bort vad det drivs av, kan eventuellt vara månsken och kärlek.
Är inte säker på om din fråga är ärligt menad (eftersom du föreslår retroaktiv abort på annan plats) men Karlshamnsverket drivs med olja. Tror att det endast är ett, av två, block som är igång.
Ja, är det konstigt att ett vinstdrivande bolag vill tjäna pengar på exporten? Plus att olja i någon mån ändå är bättre än kol så förstår inte larmnadet om Karlshamn. Ska vi kapa kablarna?
Jaså är de igång. Jag tittade på deras hemsida och såg ingen nyhet om det, se även min kommentar ovan. Utmärkt i så fall.
Glöm inte handhjärtan, de värmer bra.
Fjärrvärme här, som tur är. Så jag har kyl/frys, PC, några Ledlampor, och 10min med spisen varje dag. Kostar väl några hundringar, har inte riktigt koll. -:)
Hur är det med dammsugningen? Fast det är klart, jag kan ju låta dammråttorna härja fritt.
Robotdammsugare. Drar fånigt lite.
Jaså? Har hört att såna suger.
🙂
Kan det börja bli värt att införskaffa ett batteri?
Kan man då (smidigt) fylla det när elen är billig och använda det när den är dyr?
Ett Tesla-batteri kostar knappt 100 000 SEK. Plus installationskostnad. Så det är bara att räkna på dygnsskillnaden och din förbrukning (och hur långt Tesla-batteriet skulle räcka. Det har historiskt inte varit värt men vi kanske passerar gränsen i vinter?
Att låg inomhustemperatur skulle innebära mögel och fukt vet jag inte. Det finns många fritidshus som står värmda till 5-10 grader och de mår alldeles utmärkt. Det blir dock större rörelser i materialen med stora skillnader i temperatur så att ex. gipsskarvar kan brista (rent estetiskt). Har man en felkonstruktion i huset där inomhusluften lätt kan föras ut till kallare ytor, ex vindstak så blir det lätt kondensering där. Däremot är det inte särskilt roligt att vara i hus som är kallare än säg 16-17 grader. Man blir kall om fingrarna nästan oavsett hur mycket man har på sig och man måste nästan ha inneskor om man inte har golvvärme. Antagligen kommer vi se vissa som värmer upp ex. ett vardagsrum men har kallt i andra rum..
Ca 15 grader var nästan “standard” i äldre villor (än kanske 1950) och kallare än så är inga problem om man är van vid det. I äldre villor är/var ofta bara några rum uppvärmda efter behov.
Fukt är ett separat problem som löses med ventilation (som visserligen påverkas av temperaturskillnaden inne/ute) och har i allmänhet lösningar.
Hur är det i sverige, gör man rutinmässigt “Hydronic balancing” för värme?
I Tyskland var det ganska länge okänt eller ovanligt. Delvis inte ens specialister för värme kände till den.
Nu kräver plötsligt lagen en Hydronic balancing.
Den hjälper till att spara 5%-25% (beroende pa situationen innan balancing).
Wikipedia.de länker tyvärr inte till en svensk artikel och jag känner inte svenska ordet, därför bara en engelsk källa https://en.wikipedia.org/wiki/Hydronic_balancing
Hälsningar fran Tyskland!
Ja, i Sverige beräknas alla radiatorsystem för korrekt storlek. Idealet är att köra utan termostater för minsta flödesförluster. Man använder termostater eller manuella rattar för att dra ner flödet i något rum om t ex det inte används eller om solen ligger på.
…
Men detta sparar knappast 25% eftersom värmebehovet i Sverige är så stort att pumpförluster och annat är rätt små i sammanhangent. Dessutom har de flesta termostater på radiatorerna.
Det handla inte om pumpförluster, utan om värme. Framför allt ska värmen na alla radiatorer med samma energi och kommer tillbaka till centralen med sa lite energi som möjligt.
Jag kan inte förklara riktigt pa svenska. Men 25% är möjligt med stor värmebehov ocksa.
Det svenska ordet du söker är injustering.
Och precis som VILLAVOLVOVOVVE skriver handlar besparingarna i de svenska fallet om mycket mindre mängder energi.
Troligast är väl att industrin läggs ned.
Det är väl lika bra eftersom det i te finns några pengar kvar att köpa produkterna när uppvärmningen är betald.
Vi har många fina småföretag, tex underleverantörer till Bofors som vore bra att ha kvar…
Läge för ett blogginlägg om morgondagens elpriser som återigen slår rekord? Och andra sidan lär det bli många sådana inlägg …
Ja, ett spotpris på 769 öre/kWh får SE4 smaka på imorgon mellan kl 19 och 20 såvida jag inte läser fel på nordpool. Decimalen hamnar lite knasigt när man väljer SEK. Spotpriset i SE4 går inte under 472 öre/kWh något timme på dygnet imorgon.
https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/SE/Hourly/?view=table
Hur kommer det sig att angränsande elområden som det exporteras till har ett lägre pris vid samma tidpunkt? Borde inte de betala exakt samma pris som i SE4? För då är väl det bättre att importera från t.ex. Tyskland?
Om vi kör iväg 70% av all öl i Sverige till t.ex. Tyskland; då blir det billigare där och dyrare här.
Jo men om de köper ölen för 10 kr i Sverige och säljer den för 6 kr Tyskland…
Vi bor i ett hus byggt -43. Jag har gjort i princip allt som går för att minimera elförbrukningen, VP, solceller, snåla hushållsapparater. Vi har gått från 28000kWh till ca 7000kWh/år. Min erfarenhet är att en modern värmepump är det som ger bäst effekt. När vi skaffade den första från Euronom sjönk förbrukningen rejält, från 28 till ca 15. När den pajade för två år sedan blev det en ny från NIBE och vips var vi nere i 11000kwH. Satte upp solceller som trots att det bara är 20 paneler och mycket skugga ser prognosen ut att bli 5-6000kWh/år. Hade vi inte en elbil som grädde på moset så skulle vi nog hamna runt 5-6000kWh/ år, men jag är riktigt nöjd med preliminärt 7000kWh för 2022. Kostnaden för VP/solcell var i stort den samma, men återbetalningen på VP är klart bättre, solcellerna är mer för att det är så coolt. Känslan att på sommaren köra bilen på sol är oslagbar.
Glömde nämna att jag bytte till treglas, 24 cm extra på vinden samt 45cm tillägg på ytterväggarna.
Mindre anmärkning: Solceller minskar inte förbrukningen (bortsett från eventuell isolerande effekt de har på taket, men det är nog försumbart)
Oh, kan ni tipsa mig här? 20-talsvilla villa med självdrag. Utsugsfläkten genom badrummets yttervägg blåser dyr uppvärmd inneluft rätt ut i atmosfären, vilket förstås är ett stort slöseri. Den behöver nu ändå bytas. Vad ska jag stoppa dit istället? FTX-system är ett jätteprojekt och uteslutet. Finns det en enkel fläkt för väggenomföring med värmeväxlare idag? Annan lösning?
Det finns en lösning, men frågan är om det är lämpligt med tanke på att luftflödet byter riktning. Man vill ju inte ha ut fuktig badrumsluft i huset.
https://www.energybuilding.se/lunos-ego/
Vi har monterat in tre stycken miniventilationsaggregat från Mitsubishi (VL50 och VL100). Ger märkbart bättre luft inomhus. Speciellt i lilla arbetsrummet där vi ibland sitter två personer.
Innan vi gjorde det så gick badrumsfläkten 24/7, men nu styrs den av närvaro, belysning och / eller fläkt.
VL100 ska ha två 80 mm hål genom fasaden, VL50 ska ha ett 120 mm. Anlitade en firma som gjorde allt (inkl el) och det tog drygt 6h för en person.
För 10+ år sen hade vi en lägenhet med (bl a) returluftsvärmepump från badrummet – tror inte köksfläkten var på den linan – som matade värmeberedaren och vattenburen radiatorvärme. Dessutom nån sorts luftburen elvärme i grundsulan, som drog 5 kW lätt som en plätt men inte gynnade oss specifikt. Grannen ovanpå slapp ha den där gigantiska lådan mitt i klädkammaren eftersom vi bodde inunder.
Sen köpte vi ett nybyggt hus i närheten, dubbelt så stort, med bergvärmepump värmeväxlare på frånluften till ventilationen. Förbrukningen sjönk trots avsevärt större glasareor. Treglas i bägge fall om jag minns rätt.
.
Allt som bidrar till att minska värmeläck till ute är säkert bra! Att direkt blåsa ut varmluft är något man bör undvika IMHO. Av samma skäl är jag en smula skeptisk till kaminer som saknar tilluft utifrån.
Känner mig förberedd för vinterns elpriskaos. Har följt bloggen länge och gjort vad jag kan för att lindra effekterna av det som nu kommer. Vi kör på timpris och hoppas på att det blir en natt i veckan som elen är billig. Höga vinterpriser ska strypas med en nyligen installerad kamin. (Vermont, efter bloggarens goda erfarenheter).
Ett tips till alla som kör en äldre värmepump är att titta på Ngetic, som har en liten pryl som kan styra på elpris. Har ingen efarenhet av den ännu då den nyligen installerades, men i nuläget känns det som allt som sparar el kommer löna sig framöver.
Med hjälp av styrd förbrukning har vi faktiskt lägre elräkning nu än förra året. Enligt Tibber-appen ligger vi 80% under normalvillan. Samma tid förra året låg vi 30% under, så det går faktiskt att spara el utan att stänga av allt. Kräver lite mer arbete, men det är välbetalt numera. Elpriset i juli var 31 öre/kWh.
Att all energianvändning blir värme är sant. Att det inte är en förlust håller jag inte med om eftersom den värmen bör ha alstrats med en värmepump istället.
.
Tappvarmvatten kan produceras med beredare med inbyggd värmepump.
.
Bergvärme är effektivare än luft-luft-värmepump.
.
Jag delar således inte bloggarens uppfattning om att det är svårt att spara mer energi för en vanlig villa. Men det kräver investeringar.
Han är väl glasklar med att just uppvärmningen är en stor källa till besparingar? Det är småtjafset som inte lönar sig (springa och släcka t.ex).
Brukar kolla på Svenska Kraftnäts hemsida. Skåne exporterar för fullt till Danmark och Tyskland. Jag har ännu inte sett att dom importerar ström till Skåne från utlandet. Det kanske händer mitt i vintern. Om vi bygger ny kärnkraft i Skåne men samtidigt bygger ut överföringskapaciteten till Tyskland så kommer SE4 likafullt få höga elpriser.
Hur fungerar svinn vid elbilsladdning? Om jag har en bil med 64 kw batteri, kostar det då 64 kw att ladda den fullt eller blir det mycket mer?
Det pratas om 10-15% i förluster vid laddning. Tveksamt om det är så mycket, då mina beräkingar säger att bilens färddator och laddboxen presenterar snarlika siffror. Kanske beror på bilmodell, temperatur osv. Sen tillkommer några procent i förluster vid drift.
Oavsett så har en bensinbil 70-80% förluster i värme, så det är ändå förhållandevis lite i jämförelse.
Väntar med spänning på Märtas kommentar den dagen då Svenska kraftnät blir tvungna att köpa in skeppslaster med dieselaggregat för reservkraft.
Inte Märta men Tovatt…
https://twitter.com/stegetefter/status/1295653538605957121?lang=ca
Difference without a distinction.
Tovatt har ändå tämligen kloka föräldrar, han måste ha drattat ur vaggan.
Du eldar och har värmepump – luft/vatten antar jag?
Har själv fjärrvärme med utomhusgivare och “dumma” termostater på elementen som står öppna för att fjärrvärmeanläggningen ska sköta det.
Eldar själv också och när man eldar så blir det ju varmt och skönt – men hur gör man när man har utomhusgivare? Ska man springa och sänka börtempen när man eldar och sedan höja när man inte eldar på ett tag?
Funderat på att skaffa smarta digitala termostater på elementen men det blir en ganska stor investering på något jag inte tror ger så mycket.
Problemet med utomhusgivare och eldning är alltså att utomhusgivaren bryr sig inte så mycket om det är 16 grader inne eller 24 grader – den går på utomhusgivaren.
Hittills har jag gått på den enkla lösningen att sänka några grader med börtempen och elda när man är hemma men om man inte eldar så blir det otrevlig temp inne – typ 17-18 grader.
Det du behöver är en givare inomhus.
Finns olika modeller.
Ungefär så gör jag när vi reser bort under lång-kall-långkalsong-säsong.
Förstår inte varför alla installationer inte har innegivare. Fick mycket stabilare innetemp och lägre förbrukning när vi installerade innegivare.
Lite komplicerat.
Hos oss funkar det så att innegivaren styr en strypventil för varje zon. Vill ha svalt i sovrummet men varmt i badis. Aggregatet kan sättas att ge en viss temp ut. MEN det är obra att ständigt strypa för då kan rören klägga igen.
Dessutom hade vi otur med elfirman som stod för installationerna. De hade en korkad praktikant, så varje gång – ingen överdrift! – de kom hade något kopplats galet. T ex hade han förväxlat bad- och sovrumsgivarna, som var tydligt uppmärkta, fast fel …
Jag är i samma sits som dig, har bara utegivare på fjärrvärmen. Jag har precis införskaffat en Ngenic Tune, vilket är en smart styrning med innegivare som går att koppla på fjärrvärmen. Enkel installation som man gör själv och sen så har du vips lite nytta av att elda i brasan.
Den kom igår så har inte installerat den än, men verkar lovande
Jag brukar gå och kolla på elmätaren vad det är för momentan förbrukning när jag har olika apparater igång. (det är nördigt roligt)
Mikrovågsugnen drog förvånansvärt mycket men den körs ju bara korta stunder så det är ju inget att snåla in på.
Jag har faktiskt hittils inte hittat något som är värt att dra ner på.
Storförbrukare är ju ofta ganska snabba. Jag gick på det som konstant förbrukade ström istället. Hade 450w dygnet runt, som identifierades med den relativt enkla “dra ur kontakten” modellen. och en Tibber Pulse-mätare.
Det visade sig att alla dessa små transformatorer drog en hel del tillsammans. Google, Telldus, nätverk och mesh hemmabio mm. Även Philips Hue bidrar till en del förbrukning och har man mycket av dessa (ett hundratal i mitt fall) blir det en del.
Genom att dra ur det som sällan eller aldrig används, mer än halverade jag grundförbrukningen. Låter inte som mycket, men 250w dygnet runt blir 6 kWh på ett dygn. På en månad är det 180kWh. Räknar man sedan på att det kostar 300 öre/kWh handlar det om 540 kronor i månaden. Jo, jag vet att spillvärmen tillfös huset, men det är effektivare att värma med bergvärme än transformatorer och standbylägen.
Även det lilla gör skillnad.
Kan någon förklara hur nyare hus och hus med tilläggsisolering skadas mer av sänkt temp än äldre hus?
Grov gissning.
De är för täta och därmed känsligare för temperaturförändringar?
Tror inte på det. Däremot är hus med mycket isolering känsliga för om det kan blåsa varm inomhusluft in i kalla delar av huset, typ en otät vindslucka. Då kommer mycket fuktig varm luft snabbt mot en kall del och då kondenserar det. Men är det inte otätt spelar det nog ingen som helst roll. Ett tak med läckage in i en massa isolering blir obra. Men vi talar ju om extremfall.
Tätskikt ska vara täta. Det är det som är svårt ibland.
Borrhål i badrummet, spik i fel vägg.
Jag har sagtdet förut men en stor dak som man kan fixa om man har någon sorts värmepump och vattenburen värme att styra den så att den värmer när det är billigt och skaffa timtaxa.Dom senaste värmepumparna har det inbyggt men det finns lösningar via exempelvis Tibber för att modda sin egen värmepump
Ett tips om man har elupvörmda golv i exempelvis badrum att skaffa sig en termostat som kan styras att vara på dom timmar då elpriset är lågt. Elgolvvärme drar en hel del el
Om man i huvudsak värmer med annan värmekälla räcker det med att sätta golvvärmen på exempelvis 21C för själva golvet så att det inte blir kallt att gå på. Drar väldigt lite då.
Japp! Golvvärmarna i våra två badrum drog lika mycket som övriga lägenheten. Tog lite övertalning inom familjen med diskussioner om kalla golv men nu ligger badrumsmattor där istället och halverad elräkning vintertid.
Med elbil finns det besparingar att göra, inte minst om man har möjlighet att utnyttja ev. överkapacitet i batteriet. Då fungerar elbilens batteri som en buffert. Detsamma lär gå att göra med värmen till huset lite beroende på vilken typ av uppvärmning man har. I vårt fall har vi BVP med golvvärme i betongplatta. Betongplattans tröghet kan fungera som en liknande buffert om man är villig att acceptera lite större svängningar i temperatur inomhus.
Jag planerar denna vinter att nyttja detta i min hemautomation genom att styra BVP via nattsänkning under dyra timmar. Har inte funderat ut exakt hur algoritmen ska se och det lär bli lite trial & error men jag hoppas kunna förflytta en del av BVPs körning till billigare timmar.
Elpriset beror väl på korkade politiker som vanligt, som inte tar hand om Sverige. Stänger fullt fungerande kärnkraftverk. Oxå till stor del pga avtal med EU & grannländer om gemensam elmarknad, själva kan vi producera all el som behövs i Swe till låga priser. Så koppla loss från tex Ty så är allt lugnt !!
Offgrid ser ju mer och mer ekonomiskt ut.
Och i takt med att elpriset skjuter i höjden kommer vi nog få se allt fler som kopplar ur och återgår till vedeldning, egen generator osv
Antar att jag kommer att elda mycket med ved i vinter för att spara på elförbrukningen till uppvärmningen. Har bundet elavtal till lågt pris, men kommer av solidaritet till mina gasberoende europeiska medmänniskor spara på elen så att Sverige kan exportera sitt elöverskott till dom. Förhoppningsvis så kanske jag kan få nyttja lite gasel från Europa i vinter när vindkraftverken står stilla en solig och svinkall vinterdag. Har inte tagit mig i kragen och investerat i solpaneler än…:-)
Låter bra!
Solen är inte uppe särskilt länge i Sverige på vintern och inte alls i norra Sverige så vi får hoppas på Dansk kraftvärme och lite kol och Putingas el från Polen och Tyskland om det blir riktigt kallt.
Ett alternativ är att köra på för fullt så att det går åt skogen och allvaret blir påtagligt för de som bor i de områden (sektioneras bort) som röstat på att stänga vår baskraft i SE3 och 4.
Och varför hålla på och tjafsa om marknadspriser på en sådan viktig sak ? Det är väl bara att bestämma hur mkt elen kostar den närmaste veckan i hela Swe, och sen hur mkt som vi kan exporteras till olika länder. -:)
Kan rekommendera Gridio-appen för laddning av elbilen vid lågpris. Funkar för Tesla, VW, Kia m.fl. och kräver ingen doktorsexamen i reglerteknik.
Hade luftvattenvärmepump i förra huset och upplevde att sänkning av innetemperaturen till 18-19 kalla dagar gjorde stor skillnad eftersom elpatronen då inte kopplades in.
Jag stängde av elpatronen för 9 år sen. Kör bara värmepump i luftvattenpumpen.
På universitetet så var det ett gäng ekonomer som tog med mobilladdaren till skolan för att ladda och spara pengar.
Vi ingenjörer hade svårt att hålla oss för skratt men fick dem att berätta om hur smarta de var flera gånger.
Jag antar att de är de där snubbarna som får Riksbankens Nobelpris i ekonomi sen. 😉
Pseudo science.
Å andra sidan är det en enkel åtgärd. Visst, man sparar inte mycket rent krasst men om “kostnaden” i form av egen insats är låg så varför inte, ur den enskildes perspektiv? Det är inte mycket svårare att slänga med sig laddaren också än att bara ta med sig telefonen.
Jag skaffade en fristående kupevärmare för bil som prepping light förra året. Den kräver diesel och ett bilbatteri, kostade runt tusenlappen.
Kostnadsmässigt så ligger kwh priset för diesel/bensin runt 2:50 per kwh, vid förbränning blir det hög verkningsgrad. Så om huset kräver 1500 kwh värme (primärenergi) så landar man på runt 4500 kr per månad. Det borde kunna ses som ett tak på energikostnad om man väljer att gå off grid.
Kombinera med solceller som teoretiskt borde klara energi mars till oktober så börjar off grid kännas som framtiden.
Och med 4500 menar jag 3750
Har ni sett priserna i Baltikum imorgon? De maxar ut helt och hållet kl 17-18. 4000EUR/MWh. Finns inte produktion för att möta efterfrågan. Ev. måste de stänga av konsumenter.
Spännande. De har till kl 17 att lösa bristen.
Förbjud dammsugare.
Stämmer verkligen morgondagens siffror för Baltikum hos Nordpool?? 42 kr/KWh mellan 17-18? Exkl. avgifter och skatter?
Jo. Jag läste att maxpriset på nordpool är 4000EUR/MWh. Efterfrågan är större än tillgången och kurvorna möttes aldrig. Priset går mot oändligheten, men man har som sagt ett maxpris.
Tackar, maxpriset var ny kunskap för mig. Känns tryggt att veta att det finns en gräns på hur fattig man kan bli.
Behöver inte oroa dig. När maxpriset nåtts är det ett tecken på att marknaden stängts med brist. Utbud av el motsvarar inte efterfrågan.
Det är ett tecken på elbrist och kan leda till bortkoppling. Då slipper du betala för ingenting. Notera dock att ersättning för trömavbrott inte utges om det är TSO som beordrar nätägaee atr koppla bort kunder. Det får man bara vid vanliga strömavbrott som beror nätägaren snålat i sina investeringar.
Jag har en bergvärmepump från 2004, eldar i kamin på kvällar och helger och de nya solcellerna (16kW i öst/väst) ger stort överskott nu på sommaren (14/5-30/6 sålde jag el för 5900 kr och köpte för 900 kr på vanligt rörligt avtal). Jag läser om folk som stänger av sin värmepump när elen är dyr och kör den när det är billigt ex på natten. Min vp har möjligtvis nattsänkning men ingen styrning utöver det men det finns styrningar att köpa till läser jag i kommentarer. Min fundering är huruvida det är klokt att göra så? Bergvärmepump ger rätt låg temperatur till radiatorer/golvvärme och de är väl dimensionerade för att gå av och till hela tiden. Om den ska köra ikapp allt på natten så får den dels gå rätt hårt då samt att tillsatsvärmen måste vara avstängd för annars kickar den in för att uppnå börvärdet. Jag är tacksam för input i detta spörsmål.
Det får bli mycket kallskuret till kvällsmat i vinter…..
Konserverad ravioli ur burken … ? Bläh
Salami var förträffligt på fjällvandring.
“Med vinterns elpriser kommer det antagligen vara billigare att köra fossilbil, så har du en av varje låter du elbilen stå, så finns det pengar att spara.”
Har du räknat på det? Låter väldigt långsökt i mina öron.
https://teslaclubsweden.se/dagens-bs-dyrare-kora-elbil-an-bensinbil/
Det är ingen regel att elen kommer vara nämnvärt billigare t ex nattetid eller att man har möjlighet att vänta tills elpriset går ner.
Rätt var det är kostar det 10:-/kWh när man behöver ladda.
.
Men å andra sidan kan bensin/diesel stiga också. Finns säkert samband mellan elpris och bensin/diesel…
Elen kommer förmodligen alltid att vara billigare på natten än på dagen, företag kommer “alltid” att dra mer el när folk är på plats. När folk sover på natten så går förbrukningen ner i hemmen.
Det finns ett samband mellan priserna, men även om man skulle ladda för 10:-/kWh så skulle det vara billigare än att tanka en fossilbil med dagens priser.
En energi fångare som inte varit uppe tråden. Är solfångare för vatten.
I vårt fall skulle den ge varmvatten på sommaren. Idag är det elpatron i ackumulatortanken. Har vedeldning
Har ingen aning om hur mycket varmvattnet kostar att producera idag.
Klarar inte räkna ut vad ekonomiska nyttan skulle vara med det systemet för min del.
Men investeringen för ett dyrt paket skulle landa på melllan 35-40000kr för prylarna.
Vilket känns relativt överkommligt.
Isolerglas till hela huset står på logen och väntar på montering. Där vart det en bit över 100 tusen.
Och elen som vi då inte använder får ligga kvar i vatten magasinet.
@GOSTA varmvatten på sommaren ligger på mellan 200-300kwh/månad för oss (300l, 6 pers) så tror inte det är värt det. Har själv solfångare för att värma poolen vilket ger bättre avkastning (sparar 2kw under soltimmar jämfört med poolvärmepump på el, så 2-4000kwh besparing per år).
Vi är två nästan pensionärer så våran varmvatten förbrukning är troligtvis lägre. Våran beredare är en 120liters beredare i våran 750liters ackumulatortanke.
Är gissnings vis sämre än en elektrisk varmvatten beredare.
Finns en aspekt till, pannan sitter i köket. (En lösning som var rätt vanlig förr när det vart vatten buren värme istället för vedspis.)
Det en solfångare skulle hjälpa till med är uppvärmningen av huset på vårsidan.
Kommer att spara lite ved och tillfällen vi behöver tända i pannan.
Någon form av bekvämlighets aspekt som det är svårt att sätta pengar på.
Det jag kommer att göra är att gräva ned ett rör från huset till ett lämpligt ställe att placera solfångaren. Just nu är hela trädgården någon form byggarbetsplats så ett dike till gör ingen skillnad.
Får fundera ett tag till, vi har bara bott i den här stugan sedan i juli. Har ingen aning om vilken el förbrukning huset har över ett år.
Men nu har jag en siffra i vart fall.
Det tackar jag för Ecosmurf.
Om man har luftvärmepump, till skillnad från t.ex. direktverkande el, så bör energiåtgången vara ungefär kvadratisk med temperaturdifferensen, dels ökar utgående värmeeffekten som behöver genereras pga. ökad avkylning, dels ökar arbetet för en given uteffekt när temperarurdifferense ökar, i och med att det är en värmepump. Jag har också statistik från ganska omfattande testkörningar över vinterhalvåret som bekräftar vad som såg ut som ett tydligt kvadratiskt samband mellan temperaturdifferans och effektförbrukningen.Huset var tomt det året och syftet var att stresstesta värmepumpsystemet, så jag kunde laborera friskt med temperaturer via fjärrstyrning.
—
Är det direktverkande el eller eldning så blir det inte kvadratiskt, så det lönar sig alltså relativt sett bäst att elda när det är som kallast om man har värmepump.
—
Sedan, det är en bra besparing om man kan generera varmvattnet med värmepump istället för elvärme, med 5:- per kWh så kan en nyinvestering löna sig relativt snabbt. Jag har sedan några år en luftvärmepump på 22kW (den som mina tester kommer ifrån), vilken är ungefär vad som behövs för att klara att generera varmvatten kontinuerligt (utom några få kalla dagar om året) vilket gör att inget behov finns av mer än pannas egna lilla tank – varmvattnet kostar därmed en bråkdel av vad det kostar i en elektrisk varmvattenberedare och även väsentligt mindre än en mindre värmepump som behöver stötas med elpatron. Man får ju också rent allmänt bättre verkningsgrad i och med teknikutvecklingen med en nyare värmepump.
Det finns ju vedeldning,och så finns det vedeldning. Den effektivaste vedeldning man kan ha är enligt mig en stor vedpanna med effekt kring 40kw kopplad till en ackumulatortank på ca 2000L. jag hade ett hus med en sådan förut. Man eldade fullt skaft i en timme sen var huset varmt i ett dygn. Den enda el som gick åt var den för cirkulationspumpen.
sen finns det ju diverse kaminer som är mindre bra. Själv har jag en stor kamin som fungerar som en värmeväxlare med fläkt. Det blir skitvarmt nästan direkt men kallt så fort man slutar elda. Sen finns ju också dom finska Vedugnarna(Tulikivi och NunnUuni) på 2-3 ton Täljsten som ska hålla värmen ett dygn. Har man inte vattenburen värme så borde ju dom vara ett alternativ.Finns det nån här på forumet som har erfarenhet av dessa vedugnar?
Jag håller med om mycket av det du skriver, men inte allt.
.
Jag tänkte av den anledningen gå igenom allt du skrivit och kommentera, mest för att det är intressant eftersom du har koll på det mesta.
.
Små möjligheter att spara ström genom att snåla – värme, varmvatten och elbil är det som drar i ett modernt hushåll.
Det är absolut svårt att spara mera i ett modernt energieffektivt hushåll, men många hushåll är ju inte som ditt. Det finns cirka 200 000 villor som är eluppvärmda med elradiatorer eller vattenburen el-värme.
.
Värme och varmvatten blir inte heller så stor besparing när man har värmepump och elbilen behöver ju den energi man gör av med.
.
Det man kan göra är ju som du redan vet att spara på elen när det är elbrist, dvs. när elen är dyr. Detta hjälper samhället och man spar pengar även om elen förbrukas.
.
Diverse politiker och tyckare uttalar sig nu om att man kan spara energi i vinter för att reducera elräkningen,…
Njae, spara el på kort sikt i ett energieffektivt hushåll är svårt, men det går att spara på el-effekt genom att använda el när den är billig, dvs. när det inte är elbrist.
En smart lösning är att ha ackumulatortankar som man laddar när elen är billig (ej brist) och ladda ur när elen är dyr (brist). Utrymmeskrävande, jo så är det, men en ganska given lösning i ett energieffektivt modernt hus (om det finns plats).
.
Bloggen påtalare redan i våras att det var hög tid att genomföra de investeringar…
Kloka råd som jag hoppas att många följde.Nu går det inte ens att beställa vissa installationer längre.
.
Jag har mätning av det mesta av gårdens hushållsapparater och hemelektronik på individ- eller gruppnivå.
Mycket bra att mäta, så borde alla göra. Mäta är att veta!
Man behöver inte mäta om man inte kan, man kan göra beräkningar utifrån märkningar på utrusningen. Ett alternativ blir mera precist är att köpa en enkel stickkontaktsansluten elmätare för att mäta varje “individ” i hushållet.
.
Allt beror förstås på hur mycket saker brukas, detta är våra anekdotiska exempel från verkligheten.
VITVAROR
Kyl och frys går ju inte att göra något åt annat än att se till att hålla förångaren ren och ha bra lufttillförsel.
Diskmaskinen och tvättmaskinen kan köras på natten. Då sparar du i ditt exempel 120:- kr/månad och framför allt hjälper du till att spar effekt på dagtid.
Det blir mycket sparad effekt om alla låter bli att tvätta och diska på dagtid.
Att gå up klockan fyra på morgonen för att torktumla är inte realistiskt, men man kan ju hänga tvätten ute när man ätit frukost. Då spar du ytterligare 24:- kr/månad och en del effekt.
.
Hemelektronik och jobbelektronik
Jag tror att du har ovanligt hög förbrukning, men oavsett vilket så är det inte realistiskt att bara använda denna på natten.
.
ÖVRIGT
Med ack-tankar skulle du kunna flyta en hel del av förbrukningen från högkostnadstid, egentligen allt. Låt säga att hälften kan ligga på låglasttid/lågpristid.
Du sparar 3860:- kr/mån.
.
den som tjatar om att dra ur teven (som drar 0.5 W i standby) vet inte vad hen pratar om.
Jo, det tycker jag faktiskt, åtminstone lite.
Inte för att spara för sin egen del men för att spara effekt.
Fyra standbyapparater per hushåll blir två watt. (Då krävs att alla har moderna apparater.)
Vi har kanske fyra miljoner hushåll eller något ditåt.
8 MW spetslastproduktion (dyrt) kan sparas rätt enkelt.
.
Annars finns det för en del hushåll – vilket sällan drabbar någon fattig – en annan elförbrukare som drar enormt mycket, nämligen elbilen. Med vinterns elpriser kommer det antagligen vara billigare att köra fossilbil, så har du en av varje låter du elbilen stå, så finns det pengar att spara.
Nej, passa på att ladda när det inte är så dyrt. (Nu ser jag att du redan kommenterat detta.)
Låt elbilen stå om det inte går att ladda billigt.
När elen är billig behöver inte Centraleuropa köra gaskraftverk så då spar man på den gas som Putin krigar med.
.
Din elförbrukning är ju väldigt låg jämfört med många hushåll.
Det är inte ovanligt att en vanlig villa på 150 m2 har ungefär den förbrukning du har eller mera (14 000 kWh/år).
Du är nog inte målgruppen för de som talar om besparingar siktar in sig på.