“Har ni fått vara friska?”
“Nä, vi frågar ju om alla är friska i hushållet, men folk vill ju ha sina grejer och svarar alltid ja. Så vi har varit sjuka.”
Efter drygt sjutton år bestämde sig kylskåpet att totalhaverera via materialutmattning. I det lilla får man vara glad över att det var rätt tid på året, samt förstås behovet av underhålls- och reparationsfond för bostaden, en boendekostnad som de flesta ignorerar för att kunna hävda att det är billigare att äga än att hyra.
![]() |
I väntan på återvinning. |
Vårt sjutton år gamla Electroluxkylskåp tappade helt enkelt dörren förra veckan. Materialutmattning i dörrinfästningarna gjorde sitt och inte ens silvertejp kunde åtgärda problemet särskilt länge. Därtill hade kylskåpet börjat strula de senaste åren och avfrostade inte korrekt (eller alls) längre.
Ovanpå boendekostnader för drift och kapital (ränta) så har man underhålls och reparationskostnader. Själv har jag löst det genom att varje månad fondera 2500:- SEK, så finns det alltid pengar när något går sönder. På fjorton år har inte fonden någonsin blivit större än drygt 30 000:- SEK innan något hänt som kräver ett uttag. 14*2500*12=420 000:- SEK i underhåll och reparationer. Som exempel ur verkligheten. Detta inkluderar inte stora arbeten som ommålning av fasad eller takbyte.
![]() |
Blev lite tomt. |
En möjlig nackdel med reparationsfonden är dock att man kanske inte är helt snål och vänder på varenda krona. Eller så är det en fördel, så när Mieletvättmaskinen gav upp efter 15 år (trumman lossnade och det var nära att börja brinna pga friktionen, och reparatören konstaterade att det var billigare att köpa ny än att laga) blev det en ny Miele istället för en NoName. Generellt betalar sig kvalitet.
Oavsett så ignorerar de flesta reparations- och underhållskostnaderna i sina boendekalkyler. 2500:- SEK i månaden är lågt räknat för en villa.
Eller så hoppas de flytta igen innan något går sönder. Trots allt ignoreras dessa kostnader även på bostadsrättsföreningsnivå numera och de som de första åren sliter på fastigheten ska slippa betala för sig, utan den smällen får tas i framtiden av de som flyttat in då.
Med reparationsfond så har i alla fall sådant här ingen påverkan på den löpande privatekonomin, utan man betalar samma varje månad oavsett om något går sönder eller ej. Lite som om man vore sin egen hyresvärd.
Frysen håller fortfarande men frostar igen lite väl snabbt också och kyl och frys matchar ju varandra estetiskt. Så det blev till att byta ut bägge. Frysen åkte dock ut til ladan. Man kan aldrig ha för mycket köttfrysar på landet, och man går betydligt mer sällan i frysen än kylskåpet, så materialutmattningen kanske ligger rätt många år framåt i tiden.
![]() |
No frost, forever. Tror nog på det när jag ser det, men det låter ju bra. Bra säljknep. Ingen kund lever ju forever, så ingen kund kan hävda att det var fel. |
Det blev Elgiganten online med hemleverans, upppackning, inbärning och avförsel av den gamla kylen. Installation sköttes själv, vilket i princip består i att ta bort all lasttejp inuti, montera distanshylsorna mot väggen och stoppa in sladden i uttaget. Rätt prisvärt med uppackning, inbärning och borttransport, jämför t ex med vad det kostar att hyra ett släp enbart för att bli av med det gamla skåpet.
Elgigantens budfirma hade tydligen drabbats av Covid-19 under året som gått. Inledande citatet förklarar. När folk beställer hem inbärning så vill de ha sina grejer.
![]() |
Mjölken från vägföreningens ordförande står på räcket direkt utanför köksingången, snabbt tillgänglig för t ex kaffe med mjölk som latte heter här på landet. |
Man får vara nöjd med att kylen havererade så här års. Det blev en bra preppingövning i att sätta ut kylvarorna i kylan utomhus.
En erfarenhet är att vissa särskilt attraktiva råvaror behöver lite kraftigare förslutningar, då katterna hade synpunkter på förvaringen. Det räcker inte att placera sådant längst ner i en påse när man har med kallblodiga massmördare av möss att göra. I övrigt bra med en farstukvist med tak för att skydda kylvarorna mot regnet.
Bra preppingövning helt enkelt, om än lite dyr.
Även ett bra tillfälle att rensa ut bortglömda saker ur kylskåpet, samt göra en rejäl omorganisering. Blev väldigt fint invändigt i alla fall.
Lite research på nätet gav vid handen att det fortsatt var Electrolux som gällde inom kyl- och frys, eller de dyrare designskåpen Husqvarna, som är samma men dyrare. Lite som att om man ska köpa tvättmaskin eller torktumlare så är det Miele som gäller. Olika märken är bäst på olika saker.
55 kommentarer
"[…]en boendekostnad som de flesta ignorerar för att kunna hävda att det är billigare att äga än att hyra."
Jag nappar på betet här.
Stämmer att reparationer och underhåll ingår i hyran men där ingår också en saftig vinstmarginal åt värden och kostnader för administrativ personal som särskilt kommunala bolag gärna håller sig med.
Och de som utför underhållet är alltid entreprenörer. Det gör relativt enkla saker dyra att åtgärda vilket självklart ska täckas av hyran.
Sen kommer stambyte och då visar det sig att hyran du betalt i alla år inte alls täcker det underhållet. Också blir det givetvis kakel och handdukstork så att värden kan åberopa standardhöjning och riskfritt höja hyran +30%.
Som bloggaren sa så täcker 2500 kr i månaden inte det större arbetena som krävs. Många människor som äger villor/bostadsrätter/ägarlägenheter klarar inte själva av att gör många av dessa arbeten utan måste anlita hantverkare och till ett dyrare kostnad än bostadsbolag behöver betala.Visst det finns alltid några människor som klarar att göra många arbeten själva men de flesta anlitar hantverkare.
Det stämmer nog att många hyresvärdar är bra förhandlare för hantverkstjänster. Jag har dock spontant svårt att ta det för en universell sanning att ett stambyte eller takrenovering alltid är dyrare för en bostadsrättsförening än för en hyresvärd. Eller för en villaägare som har förmånliga möjligheter att lånefinansiera kostnaden.
Avsaknaden av vinstmarginal och lägre overhead kommer ju alltid att vara till bostadsrättsföreningens fördel.
Sen anekdotiska så är det min erfarenhet att för småsaker ska det gå mycket långt innan ens hyresvärd utför något underhåll som kanske kan klassas som estetikt. Slipa eller lägga om parketten kanske man som husägare vill göra någon gång men glöm att hyresvärden gör något om inte "funktionen" är påverkad
Vår kylskåp har varit nyligen sönder, vi betalade precis vad vi har haft i underhållsfond.
Det finns många föreningar som inte har fonden längre och det är orsak till administration men avgift till HSB/Riskbyggen om man ta bort det, dessutom behöver föreningar låna lite mindre.
Det är sant att hyresvärdar inte gör något för att det ska se bättre ut estetiskt eftersom de inte kan höja hyran för sådant men jag vet att det finns hyresvärdar som erbjuder hyresgäster möjligheten för en tidigarläggning av parkett slipning tapetsering … mot en extra kostnad på hyran fram tills den ordinarie tidpunkten för parkettslipning tapetsering …
Att lånefinansiera större arbeten ger högre skuld som egentlingen borde amorteras av eftersom det inte är en förbättring av fastigheten utan bara för att återställa den in "ursprungligt" skick.
Det är nog så att de flesta bara tar det som en högre låneskuld men det är en risk att göra det i händelse av att fastigheten inte ökar tillräckligt i värde. Visst som det ser ut så är väl den risken nästan obefintlig.
Att äga en bostad är inte för alla, men har man ett minimum av kompetens och är lite händig är det inte svårt att bo billigare och bättre än i en hyrd bostad…
Beroende lite på i tiden när man har renoveringsbehov vs köpet av bostaden kan 2500 vara för lite, eller fullt tillräckligt, också beroende av estetiska skäl. Kök kan vara fungerande i årtionden även om det kanske inte är så fräscht. Det inkluderar scenariot att att huset har en inbyggt konstriktionsfel som ex. enstegstätad fasad som rimligen värdesätter det till taxeringsvärdet för tomten på lång sikt.
Men det handlar om 2500 eller 3500 eller möjligen 4500 i månaden, sett över en lång tidsperiod.
Räntorna kan potentiellt vara en mycket större kostnad.
Eller en skiljsmässa pga överdrivet eget renoveringsarbete 🙂
Måste också få tillägga att i hyresrätt betalar du de facto underhåll för hyresvärdens HELA fastighetsbestånd. Ingen fördel alltså att välja ett hus med lågt underhållsbehov, tegelfasad och långt utskjutande takfot.
För villaägare och bostadsrättsföreningar finns betydligt bättre förutsättningar att se om sitt eget hus (och som köpare att undvika fastigheter med högt underhållsbehov).
Och förresten, många hyresvärdar hade INTE slängt ut bloggarens kylskåp så lättvindigt. Skruva fast två gångjärn från Biltema också hade det hållt i många år till.
Sven-Erik. Instämmer i det du skriver.
Även jag har varit med om kylskåpsdörr som lossnat i närtid.
Hyresvärdens åtgärd, begagnat kylskåp in.
Det svenska systemet är ju så finurligt utformat så att man inte behöver tänka på att spara till underhåll av fastigheten. Lagom till att saker börjar gå sönder så har du ju amorterat ner bolånet till häften och då är det bara att låna till renoveringen och börja om på nytt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Man kan ha en buffert på säg en halv medianårslön så löser sig allt sånt här också utan att behöva göra kalkyler i tid och otid. Sån är ju praktisk som finansiell säkerhet av andra skäl också.
Vårt i princip lika gamla kylskåp blev skrot för några månader sedan då ett löst knappcellsbatteri kortslöts och fattade eld inuti kylskåpet. Inredningen var inte sig lik efter det, och allt innehåll, utom vissa vissa väl förslutna matvaror, förstördes.
Tur i oturen att syretillförseln är begränsad i ett kylskåp!
När vi köpte hus en gång i tiden så tror jag att Handelsbanken var de enda som hade med underhåll som post i sin kalkyl. Då räknade vi med 10 kr per kvm och månad. Nu ligger vi 30 kr per kvm och månad. Vi har dock underhållit och ROT:at så att det vida överstiger den avsättningen. Dels blev det ganska mycket när vi skulle flytta in i det "inflyttningsfärdiga huset" och sen har vi investerat i annat av mer staycation-karaktär. Detta är dock inte medräknat.
I byhåla har det inte varit så att man får någon ROI utan kostar man på huset så vill det till att bo kvar länge.
Nästa stora post är att byta taket som lades om senast 1986. Förhoppningsvis kan vi bekosta det från underhållskontot i slutet på detta år eller nästa.
Väldigt olika hur folk räknar men det var billigare att bo i lägenhet i centrala Göteborg, ett stenkast från Avenyn.
FredL. Det är ju väldigt olika hur det slår beroende på marknad.
Det finns även de som bott gratis i småhus i 10-årsperioder.
Ja, och de finns de som aldrig gjort en förlust på börsen.
Det handlar om taming (skicket) och tidsrymden (investeringshorisonten)
Tajming såklart. Autodisorrect…
RO.
Den eran tror jag är över med gratis boende över 10 år.
Svårt att upprepa nedgången i ränta som varit om man säger så…
"En erfarenhet är att vissa särskilt attraktiva råvaror behöver lite kraftigare förslutningar"
Kan bara å det varmaste rekommendera "Smartstore" förvaringslådor som efter en säsong verkar vara 100% mus-säkra. Dom är tillverkade i Sverige av livsmedelsgodkänd transparent plast med tätslutande lock som kläms åt med två rejäla snäppen.
Fungerar också utmärkt som humidor till cigarrer. Tips.
Det där med att underhåll kostar pengar är rätt uppenbart när man kör förbi en del villor och gårdar här. Innan priserna gick upp var det vanligt att folk som ville "få en nytändning i livet och leva billigare" köpte hus.
Stora saker som tak och fasad har ju en livsläng på 40 år om man underhåller dem. Sen är det dags för ett byte. Installerad Teknik håller generellt 10-15 år. Även dyra saker som värmepumpar.
Detta gör att det inte bara är sunt med en renoveringsfond. Det är självskadebeteende att inte ha en.
För den excelnördige kan man enkelt gå ignom alla delar i huset. Lägga upp förväntad inköpskostnad, kvarvarande livslängd och börja fondera.
På ekonomspråk. Uppskatta anskaffningsvvärde och ackumulerade avskrivningar och förväntad återstående avskrivningstid.
Se fastigheten som ett företag där inkomsten är den månadskostnad man sätter av i egen "hyra" (överföringen från lönekontot).
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Och hur många bostadsrättsföreningar har realistiska underhållsplaner och budgeterar för dem då?
"måste vi höja hyran för att sätta av i yttre fond".
De flesta föreningar har en sjukt låg stadgad avsättning till yttre fond. Såklart.
Använder de ränteläget till att amortera? För oss som var med före /efter finanskrisen alltså, det har haft en markant påverkan på många bostadsrättsföreningar kassaflöde.
Been there, done that som ekonomiansvsrig/kassör.
Skall aldrig mer bo i bostadsrätt om jag inte har alla ekonomiska fakta på bordet vid köp.
Då kan jag med eget ägande ialla fall slippa andra amatörer som sabbar det för mig. Det sköter jag bra själv, tack.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
"Stora saker som tak och fasad har ju en livsläng på 40 år om man underhåller dem. Sen är det dags för ett byte."
Vi bytte nyligen tak (det regnade in i köket, vilket är en våning FRÅN våningen med yttertak…), men då var det inte gjort något arbete på taket sedan 1944…
Fasaden är fortfarande original. Hus från 1938, piskat av vind och saltvatten. Varför ska fasad behöva bytas? Finns hus med flera hundra år gamla fasader. Men, som bloggarjäveln skriver, generellt betalar sig kvalitet.
Stefanhsinger kanske har en hållbar men ful eternitfasad?
Fanns det på 30-talet? Nej, det är trä.
Många gamla hus på västkusten där eternitfasader som varit underhållsfria i 50+ år byts ut till trä som kan kräva underhåll vart femte år i utsatta lägen. Hur smart är det? Snart är nog det hippaste man kan ha ett hus med original eternit.
Kan inte vara mycket regn eller sol om man har en träfasad från 1938 där panelen fortfarande är bra och inte genomrutten i de mest utsatta lägena. Men bra trä är lite som tegel. Underhåller man det exceptionellt kan det hålla mycket mycket länge.
Efter 80 år hade jag dock förväntat mig att minst en panelplanka här och där behövts bytas. Oavsett hur bra man underhållt.
Vid havet i Göteborg, så mycket sol kanske man inte kan skryta med, men… Regn och salt, absolut.
Har massvis (1000+ kvm eternittak som gissningsvis är 80 år gamla. Tyvärr växer mössan och sprickor syns inte, men i övrigt blir de bara snyggare med åren.
Samma sorts havererad kyl som står här hemma. Vår är 14 år, får se om den håller i 3 år till.
Också Electrolux. Kyl och frys. Ungefär nitton år (vad jag vet). Kanske mer. Jag är beredd …
Råkade ut för samma sak för något år sedan. En morgon när jag skulle göra frukost stod jag där förvånat med en lös kylskåpsdörr i handen. Själva dörrens infästning av gångjärnet var alldeles för vek, och belastningen av flaskor och andra tunga saker i dörrfacken hade tagit ut sin rätt.
Löste det provisoriskt genom att flytta gångjärn och handtag till andra sidan dörren, vilket såna standardskåp är förberedda för. Men då öppnas ju dörren åt andra hållet vilket blev lite knasigt där den stod.
Köpte några månader senare en side-by-side av "USA format". En bjässe på 120kg med rejäla gångjärn och väl tilltagna dörrfack, ljudlös och självstängande dörrar. Visst den kostade dubbelt så mycket som standardskåp men det var det värt. Snygg är den också till skillnad från vita standardskåp.
Har bara ett konto för allt vad gäller hus, villakonto. Därifrån dras alla räkningar på hus och lån, funkar även som reparations och renoveringskonto. Automatisk överföring från lönekonto för att täcka motsvarande 5% rta och lite till. När det börjar bli för mycket där så flyttas hälften till ISK. Försöker att hålla villakontot på 50-100k, men nu har det coronaväxt till drygt 200k, så vilken dag som helst blir det en överföring till ISK.
Även skönt att fondera till underhåll av bilen. Det blir inte lika ledsamt att få en verkstadsräkning på 11k då.
Problemet med att betala mer för kvalitet är att vad kvalitet är inte går att bedöma förrän lång tid senare.
Husqvarna och E-lux är definitivt inte vad de en gång var. Får man tag på reservdelar om 15 år? Fan trot.
Men nya gångjärn till vår 20 år gamla Miele tvättmaskin gick fortfarande att få tag i.
Har en frys av märket Siemens från 2008 och som ingick i det nyckelfärdigbyggda huset. Frys som frys tänkte jag men hur i helv*** kan man ens ha skammen att sälja en frys utan avfrostningspip!!! Varje gång jag frostar av frysen måste jag torka av bottnen på frysen eftersom det inte finns en pip under vilken man skulle kunna ställ ett kärl och göra något annat. Nu måsta jag vara närvarande 100% av tiden och torka, torka ….
Aldrig att jag kommer att köpa något mer av Siemens när de är så snikna attt de inte ens kan sätta dit en pip. Jag ser ju en performering i plasten som antlagligen är till för pipen och som "lyx" varianten har.
Om du är lite händig så moddar du den lätt själv med en avfrostningspip.
Nja så händig är jag nog inte tyvärr
Borra ett hål snett neråt från kanten insida botten/vägg, sätt in ett rör och täta/klistra med epoxi. Svårare än så är det inte, så slipper du hålla på och torka.
Det ska jag fa*emig göra. Låter väl värt risken. Tack för tips och instruktion.
Tips är annars att köpa avfrostningspåse på närmsta stormarknad. Nåt särskilt material som suger upp vätskan men inte läcker när du lyfter. Bara lägga i botten och låta suga upp. Varje påse suger upp nästan 5 kilo har jag för mig. Två påsar tar en hyfsat stor frys.
"Man kan aldrig ha för många köttfrysar" amen på det, och har man tillgång till någorlunda bra mark så fyller man snabbt upp dom. I dagsläget har jag "innefrysen" och två boxar i förrådet proppfyllda med prima kött från skog och mark.
Erfarenheter är givetvis olika men nu har jag bott i min lägenhet i 7 år och lagt ungefär 1 500 kronor totalt på underhållsarbete. Sålde lägenheten för någon månad med utflytt om 3 veckor. Om inget oförutsett händer kan man nog säga att budgetera 2500 i månaden för underhåll hade varit ganska så överdrivet i mitt specifika fall…
Har äldre Bosch kyl och frys, vi stördes av hur mycket frysen lät och funderade på ersätta båda. Prövade för några veckor sedan att frosta av ordentligt och torka ur, efter det är det knäpptyst i köket. Ibland är lösningen väldigt enkel..
Vår Samsung side by side dog efter 8 år. Den 10 åriga kompressorgarantin gällde bara själva kompressorkomponenten, inte utbytet av kompressor + köldmedium + utkörning + avgifter + etc. etc. En riktig scam kort sagt.
Så köp inte Samsung vitvaror, Samsung kan göra telefoner och platt-TV men allt annat suger de på (vi har lite mer Samsungskräp på gång att haverera).
Däremot hittade jag att kommunen kommer och hämtar vitvaror gratis vid tomtgräns. Kan vara värt att kolla med din kommun. Kom en liten tjej och baxade in 138 kg kylskåp i en van (jag hann inte ut och hjälpa till ens).
8 år är hyfsat bra för vitvaror nu för tiden. Har haft kyl/frys/spis/disk/tvättmaskiner som har hållit kortare än så. Har man bra hemförsäkring kan man få någon tusenlapp om den inte är för gammal. Sist var det 5 år gammal tvättmaskin som tappade trumman. Det var iofs en samsung, men den innan gick sönder ungefär efter samma tid och det var ett annat märke. Den äldsta diskmaskinen löstes upp inifrån iom att plasten inte längre tålde nyare maskindiskmedel. Tror inte det är så stor skillnad på hållbarhet längre. Som tillverkare vill de väl inte göra för hållbara maskiner. Det gäller att hålla omsättningen vid liv.
Vad gäller självavfrostande så fungerar det. Har inte brytt mig om att kolla upp hur det funkar, men det gör det. Är nu inne på min andra generation av frys, och har ännu inte behövt frosta av sedan innan dess.
Bor på större gård och jag har gett upp budgeterander för länge sen.
Jag tackar mina förfäder varje dag för eterniten och alla 20+ portar av misstänkt rötbeständigt trä.
Hus kostar vedervärdiga summor, allt för att ha tack över huvudet som så många får gratis.
Köpte en köttfrys i beredskap till jaktstugan. Behöver jag säga att ingen älg skjutits sedan dess..?
Electrolux har min del alltid varit till besvikelse. Numera är det Siemens rakt av i köket och Bosch i tvättstugan.
Det verkar vara så att kylarna tenderar att dö tidigare än frysarna. Vår Electrolux från 2007 dog 2015, en nästan likadan införskaffades för 500:- men krävde både modifiering av ett gångjärn och något år senare ett kompressorbyte.
Sedan 2007 har både induktionshällen krävt ingrepp (likriktare + transistorer) samt diskmaskin (det mesta, inklusive bottendel) samt mikro (mikrobrytare i dörren). Allt Electrolux.
Vad ska man köpa nästa gång om man vill att det ska hålla _länge_ ? Miele? Electrolux säljer ju iaf (dyra) reservdelar vilket är ett stort plus.
Kyl öppnas och stängs mycket mer än frys. Den får således jobba betydligt hårdare.
Säger inget om att man ska ha Electrolux på något annat. Har Siemens på induktionshällen och ugnen, Gaggenau på fläkten, Siemens på diskmaskinen och Miele på tvätt- och torktumlare. Inget Siemens har strulat alls för mig än så länge. Fläkten är väl antagligen den som åker härnäst, femton år gammal, problem med fettinträngning i belysningen.
Har för övrigt en liten Elektro-Helios frys i ladan, halvhöjds. Den är från år 2000 och har i snart femton år stått i ett ouppvärmt utrymme med temperaturer mellan -30 och +30. Första fem åren stod den dock i förra husets garage, som var uppvärmt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.