Blogginlägget innehåller annonslänkar för Ecoflow.se.
Sedan några veckor har bloggen kört en Ecoflow River Pro som UPS för hemmanätverket och en server, med en backuptid på cirka tio timmar, och använt enheten vid två skarpa strömavbrott – ett planerat och ett oplanerat. Givet att man har en ändamålsenlig vanlig blybatteribaserad dator-UPS i serie efter Ecoflow fungerar systemet ypperligt.
Vad som följer med i paketet |
Allt i detta blogginlägg avser Ecoflow River Pro efter uppgradering till programvaruversioner PD 1.0.2.15 INV 1.1.2.58 och BMS_M 1.03.18. Uppgradera din Ecoflow till senaste programvaran, vilket tog fem minuter och 14 sekunder enligt appens loggfil. Stäng även av pipsignalen på enheten via appen.
Jag har länge kastat blickar på integrerade litiumbatterier med inbyggda växelriktare, t ex GoalZero, men de har stupat på att de laddar sina batterier långsamt och tar många timmar att ladda fullt. Å andra sidan slipper man därmed oväsendet från kylning vid laddning, men det är inte särskilt praktiskt för bloggens usecase, som är att köra nätverk och server i ett antal timmar vid strömavbrott, helst längre än nödström finns i fibernätet och mobilnätet, alternativt tills vidare om strömavbrottet bara är lokalt.
För detta vill man ha snabb laddning, så att hela backupbatteriet kan laddas på kortare tid än vad de två dator-UPS:ar från Eaton bloggen har orkar köra, vilket är någonstans i intervallet 1-2 timmar.
Det är först med Ecoflows produkter som jag slutligen nappat och köpt dessa ganska dyra lösningar, i form av Ecoflow River Pro. Enheten kan ladda med någonstans över 600 W effekt, vilket gör att batteriet med sina 720 Wh kan laddas på en dryg timme, från t ex en generator, bilen eller från någonstans där det finns el.
Laddning pågår, matar in 705 W, ut 67 W till inkopplade enheter |
Behövet av effekt är för bloggen 70-80 W för att driva fiberanslutning (från fiberleverantören), brandvägg från Unifi, två switchar från Unifi, en PoE Wifi från Unifi, samt en Mac Mini-baserad server. Till skillnad mot bloggens gamla manuella lösning med 75 Ah 12V blybatterier, vilket motsvarar teoretiska 900 Wh, så kan ett litiumbatteri köras tomt, medan man i praktiken bara får ut kanske 300 Wh av 900 Wh ur blybatteriet.
Ecoflow River Pro drar själv 3 W med nedsläckt display, och 6 W med displayen på, vilket ökar förbrukningen något och kylningen när invertern kör i nödströmsläge drar ytterligare. Men jag får ändå ut cirka nio till tio timmars nätverk och Internet på detta, plus ytterligare en dryg timme på Eaton-UPS:arna. Vid det laget har antagligen batterierna hos fiberleverantören tagit slut ändå, och frågan är hur mycket failovern till 4G har i nödström? Ett annat case är där inte fibern har fått sin ström bruten, men väl bloggen, vilket har hänt vid lokala brott och då är alla timmar fullt funktionsdugliga.
81 W in, 75 W ut i UPS-läge med displayen tänd |
Vid vanlig oplanerad UPS-drift rekommenderas likt för en Tesla 70-80% batteriladdning, vilket ger 7-8 timmars backup för min del, men vid t ex vädervarning klass 2 eller inför det planerade strömavbrottet vid ledningsarbete för två veckor sedan så kan man förstås enkelt via appen dra upp laddningen till 100% och tio timmars nödström. Kom bara ihåg att bryta strömmen efteråt och tömma ner batteriet till 70% igen, då litiumbatterier inte ska stå fulladdade någon längre tid.
81 W in, 78 W via appen med nedsläckt display, dvs 3 W i det läget. Ignorera återstående laddtid, den är fulladdad vid 70% SoC. |
Även om jag inte testat bör de mindre enheterna River Max klara sex timmar och River tre timmar med samma förbrukning. Till Pro kan man därtill köpa till ett externt 720 Wh batteri och ladda över med, och om man sedan laddar det någonstans där det finns ström kan man hålla på i princip tills vidare.
Viktigt är att Ecoflow visserligen fungerar som automatisk standby-UPS (strömmen går normalt rakt igenom i UPS-läge och belastar inte batteriet), men att de är för långsamma för datorutrustning. Därför måste man fortfarande ha en riktigt dator-UPS, i bloggens fall Eaton, efter Ecoflow-utrustningen för att brygga de millisekunder som UPS:en behöver för att koppla om.
Ecoflow.se levererade på en dag från sitt lager i Alingsås och som en del varnat för på nätet väsnades enheten som ett tröskverk både när den laddade och när den körde. Mjukvaruuppdateringen via den förnämliga appen löste dock det problemet och jag har sedan dess haft UPS:en stående cirka tre meter från min arbetsplats, helt tyst. När den väl kör nödström låter den ungefär som en datorfläkt, och stör inte, medan den låter lite mer när den laddar om man inte kör den i långsamladdningsläge.
Placeringen är under skärmen med liveuppdateringen av den pågående bloggenkäten uppe i hörnet |
Jag är helt nöjd, men priset kan vara avskräckande för den som inte har ett professionellt behov av långvarig strömförsörjning av datorutrustning vid strömavbrott. Ett alternativ är som sagt en växelriktare och ett 75Ah 12V fritidsbatteri, vilket bör gå på under 2000:- SEK.
De här enheterna och konkurrenternas marknadsförs ofta som någon sorts friluftslösning, men jag är extremt skeptisk till det – de tål inte väta, men kanske kan has i bilen, husvagn eller i en båt med torr ruff. Det är dock inte därför jag införskaffat enheten, utan just för att driva nätverket vid strömavbrott.
Man kan förstås även ladda mobiltelefoner och dator eller annan utrustning från den, men till det finns enklare batterier för sådant, sk powerbanks, och datorn klarar ändå av att köra rätt många timmar på sitt eget batteri. Annars finns USB, USB-C, 12V cigarettuttag och förstås två 230 V AC-uttag med ren sinusvåg. Exakta specar kan ni läsa på Ecoflow.se. Bloggen har inte testat enheten för hårdare bruk, men det är inte heller därför den är inköpt. Har man gott om pengar kan man förstås sätta en River på teven, eller vad mer man nu anser ska kunna behöva köra när strömmen har gått. Huruvida den klarar strömspikarna från kompressorstarten för kylskåp har jag inte testat, det krävs normalt väldigt kraftig utrustning för att klara det. Det finns naturligtvis likt hos konkurrenterna även solceller att köpa till för laddning, men även stöd för att koppla in tredje parts solceller till systemet.
Enda nedsidan utom priset är frånvaron av öppet API och med det integration med hemautomatiseringsträsket Home Assistant, t ex för att dra upp laddningen till 100% inför dåligt väder och sedan dra ner den igen efteråt. Man kan förstås sätta en fjärrstyrd strömbrytare på inkopplingen, och på så sätt få den att köra manuellt givet vissa omständigheter, men jag ser inte riktigt vitsen med det.
Är då priset särskilt högt, egentligen? Kanske, kanske inte. Ett villabatteri från Ferroamp sägs kosta runt 9700:- SEK per kWh, vilket blir några hundralappar billigare än en Ecoflow River Pro. Nilar ska kosta 11 200:- SEK per kWh och PylonTech 8000:- SEK. Tesla Powerwall påstås kosta 6 600:- SEK per kWh, men samtidigt ska man komma ihåg att dessa inte finns i så här små förpackningar, utan kräver en större plånbok och att det generellt inte blir billigare per kWh med större batterier.
Skillnaden är att ett riktigt villabatteri antagligen klarar fler laddcykler enligt garantin, innan maximalt lagrad kapacitet går under 80-90% eller vad nu garantin omfattar. Dock är det precis som med solceller inte så att batterierna blir värdelösa bara för att de inte lagrar fullt längre.
Priserna på litiumbatterier är vad de är – frågan är vad för funktioner du vill ha runt och där vann Ecoflow för min del över exempelvis GoalZero. Appen från Ecoflow är dessutom utmärkt, och man kan fjärrstyra systemet varifrån som helst i världen om man har Internetuppkoppling. Det finns till och med loggning på detaljnivå för den som gillar att läsa loggar.
För bloggens del uppfyllde Ecoflow River Pro exakt bloggens behov, men det är inte gratis. Kom ihåg att för dator- och nätverksbruk måste du ha en riktigt dator-UPS inkopplad efter enheten på grund av att de 30 ms UPS:en tar att koppla in är för långsamt för datorutrustning.
Blogginlägget innehåller annonslänkar för Ecoflow.se.
18 kommentarer
Intressant. Hur tänkte du i valet mellan den och Delta-varianten som enligt spec verkar klara drift av kyl/frys (även om jag inte har hittat några användare som skriver om det). Dubbla pengen för visso.
Har själv en Honda EU22i och har funderat på hur man kan kombinera den med någon form av energilagring för att klara frys och den viktigaste infrastrukturen i huset (har tillgång till kaminer för värmen). Att ladda en batteribank som klarar snabbladdning med generatorn några gånger per dygn vore ju ett trevligt alternativ jämfört med att köra en trycktank till båt och köra generatorn mer eller mindre konstant.
Matlagning är ju mer intermittent och kan göras med ved, sprit eller gas men kylen och frysen måste ju tuffa på.
Det krävs förvånansvärt lite för att driva en kyl, många A++ klassade klarar sig på mindre än 100kwh per år, eller mellan 250-300wh per dag, det motsvarar mellan 20-25Ah med ett 12v batteri… Sen får man ju räkna med lite förluster i omvandlaren förstås…
Men det största problemet är omvandlaren, men de flesta är inte gjorda för att driva elmotorer, som kompressorn i en kyl/frys utan går sönder, eller pajjar kompressorn…
Deltan kostar det dubbla och har en kapacitet som inte jag har behov av. Vet inte heller om den klarar startströmmarna för kyl/frys – har inte mätt upp hur stora dessa är på de nya, de gamla låg på typ 2000 W momentant, men nog för att inte en 800/1200W-peak växelriktare skulle klara det.
Ja, batteriet behöver bara laddas en timme 2x om dagen, så generatorn behöver bara köra högst två timmar dagligen, typ, under vilken tid man passar på att använda ström till sådant som slukar mycket.
Men du har ju en laptop; den klarar sig på batteri de där 30ms. Kanske startar router / nätverkshubbar om om man har otur, men då är avbrottet kanske 20 sekunder och så länge klarar man som modern människa utan internet 😉
Jobbar man mot server (jag antar att man inte jobbar lokalt på hårddisk för laptop som författare, utan lokal hemmaserver) så är det den man inte vill ska dö mitt i allt.
UPS handlar generellt inte om att kunna bränna på med jobb som vanligt. Utan att kunna stänga av systemen på ett kontrollerat och säkert sätt.
Mac minin lär dock inte klara sig
Unifis CloudKey-programvara är notoriskt dålig på att klara avbrott och man vill inte behöva installera om hela nätverket (igen). Och som sagt en Mac Mini har inget batteri.
I övrigt är det ju t ex backuper man vill inte ska sluta fungera och en del andra systesm.
Unifis 2:a generations cloudkey sägs ha internt batteri. Men har hört att det inte fungerat felfritt.
Jag modifierade två st. relativt små klassiska UPS:er med dubbla djupurladdande 100A batterier. Gjorde inlet(chassi) m. Neutrik-kontakter för det avsäkrade twinflexkablaget.
Min gubblösning bibehåller gränssnitten mot mina servar, så de kan styra nödnedstägning autonomt, när eller om min bauta-backup når vägs ände.
Nya processorer drar exremt lite ström, men hur är det med all PoE hos Unifi?
Tror de börjat med -48V på sina sentida wifi6-hattar(AP), vilket borde ge lägre förluster.
Men räcker det inte med en UPS som klarar säg 30 minuter så att du hinner spara senaste dukumentet på datorn, för att sedan springa ut och starta upp fossilgeneratorn?
Jag låter nog gammeldags nu men i inlägget står det om uppdateringar och som följd av det så är det säkert inloggningar med någon email som man glömt. (Jag hatar inloggningar så länge det inte handlar om BankId vilket jag älskar). Dessutom med hemautomatiseringsträsket så behöver man väl också uppdatera sin OPAM titt som tätt eller motsvarande dokument, och då kanske man behöver längre backuptid så att man kan hitta det inte uppdaterade dokumentet.
Jag vill inte sitta och lyssna på en fossilgenerator. Dessutom kostar de skitmycket att köra för ett behov av säg 80 W, de har en lägsta förbrukning per tidsenhet.
Häftigt med UPS. Får min till hösten, klarar att ge 3,7kW i nästan 20h.
Poolen håller alltså badtemperaturen längre än tills man själv skrumpnar (Keynes-variant)
Ny bil alltså.
Precis, när den nu kommer till hösten ifall komponenterna räcker. Blev en Ioniq 5 1st edition.
Fett najs.
Tack, ja det blir den tredje elbilen. Hoppas bli lika nöjd med den som med Teslan. Känner att jag behöver dragkrok nu, ska ju lägga trall nästa år. För längre resor får det väl bli Ionity för 12kr/mil eller nåt 😎
Fritidsbatterier är bara något bättre än startbatterier i en UPS lösning, ingen av dem är gjorda för djupurladdning så du betalar bara för en teoretisk kapacitet du inte kan använda (utan att förstöra batteriet i förtid).
Mellan tumme och pekfinger kan du använda ca 10% av kapaciteten i ett startbatteri utan att du förkortar livslängden, för ett s.k. fritidsbatteri/marinbatteri gäller att du kan utnyttja ca 30%.
S.k. truck batterier eller golfbilsbatterier är mycket bättre, de är gjorda för djupurladdning. De är visserligen dyrare att köpa, men sett över livslängden mycket billigare.
Jag killgissade på 50%, men 30% stämmer säkert. Har fritidsbatterier också, klarar några timmar på nätverksutrustningen där, eller ladda upp River Pro ett tag. Kör även vattenpumpen på fritidsbatteri vid strömavbrott och enorm 1500 W ren sinusriktare. Men skulle nog behöva ett truckbatteri där.
Fortfarande nöjd med den? Testat om kyl/frys funkar med den?