Nyss började vår torktumlare att brinna i någon form av elektrisk brand som upphörde när vi bröt strömmen. Ny torkningsrobot omedelbart beställd efter att den havererade avlägsnades ut ur huset och vädring påbörjades. Till bekräftelsen av kunskapsnivå hör att aldrig tvätta eller torktumla när du inte är hemma, samt förstås mitt eviga tjat om reparationsfond för bostaden.
![]() |
Syns kanske inte så bra på bilden att den är lite svart inuti |
Robotarna torktumlare, tvättmaskin och även diskmaskin ska höra till gruppen av de värsta bovarna för bränder i bostäder. Värme, hög effekt, frekvent användning och ofta med för stor belastning, samt bristande underhåll tillhör orsakerna. I fallet torktumlare kan bristande underhåll t ex vara frånvaro av regelbunden rensning av samtliga (ja, det finns flera, iaf tre i vår fd torktumlare) luddfilter. Är man barnfamilj så går ju i princip tvätt och tork hela tiden, och är väl bland de mest använda och mest bortglömda robotarna i dagens hushåll.
Av denna anledning är hemautomatiseringen uppsatt så att dessa stängs av om ingen är hemma, för man upptäcker oftast rätt snabbt att de börjat brinna, och om inte annat upptäcker brandvarnaren det så man kan rädda bostaden. Kör du dem när du inte är hemma kommer din bostad sannolikt totalförstöras den dagen dessa apparater lämnar av.
Tvättmaskinen (Miele) höll i femton års hårt brukande 2001 – 2016 och började brinna när trumman lossnade under en centrifugering, vilket upptäcktes rätt omgående. Bryta strömmen, få ut den ur huset och vädra ut räckte, utan att vare sig blåljusmyndigheter eller försäkringsbolag behövde blandas in.
Eftersom jag har en reparationsfond så var det bara att omedelbart köpa en ny. Lägger ni inte redan 1500 – 4000:- SEK i månaden i reparations- och renoveringsfond för bostaden, se till att börja. Den nya appen Husappen (kommer snart även till Android) kan hjälpa dig där om du vill ha assistans med att räkna ut vad du behöver lägga åt sidan varje månad.
I dag började så torktumlaren brinna.
Att den skulle ge upp var väl ingen direkt överraskning. Även den var från 2001, men gav nu slutligen upp. Det började rätt omgående ryka ur den rätt rejält, vilket dock inte eskalerade efter att strömmen bröts, varpå min fru och jag evakuerade den ur huset och sedan nu vädrar ur tvättstugan. Någon form av elektriskt driven brand alltså.
Ingen större skada skedd, utan återigen dags att alltså öppna reparationsfonden, som förvisso redan använts till ny kyl och frys nu i januari.
Fast en bra bekräftelse på det där med att aldrig köra torktumlaren om ingen är hemma. Annars kunde det gått riktigt illa.
Ny Miele är nu omgående beställd från Elgiganten, inklusive uppackning, bortforsling av emballage och den gamla tumlaren (ca 85 kg, så iofs hanterbart även på en person, men skönt att slippa betala lika mycket för att hyra en släpkärra och lägga en timme tippen fram och tillbaka). Att hålla i 20 år är ett gott betyg, och även det Miele använder i sin marknadsföring – byggd för att hålla i 20 år. På köpet får man numera värmepump, och med det rejält lägre energiförbrukning.
Så för att trumma in – kör aldrig tvätt och torktumling om ingen är hemma, har du hemautomatisering kan du tillse att detta sker automatiskt, inklusive att de slås på igen när du kommer hem – se till att ha en reparations- och renoveringsfond så innebär det aldrig någon ekonomisk belastning när det väl smäller. Eller brinner.
Att mycket saker går sönder nu är knappast en slump. Förra ägaren byggde ut huset 2001, inklusive tvättstugan som inte existerade innan. Även kylen och frysen härstammar från dess. Härnäst lär väl diskmaskin, köksfläkt, spis och ugn ryka då jag installerade dem vid totalrenovering av köket 2006 och med 15 år på nacken är nedräkningen igång …
Andra har som strategi att aldrig bo mer än några år på ett ställe, helst nybyggt, så de aldrig behöver uppleva att något går sönder.
För ditt hemautomatiseringssystem finns det sannolikt enkla strömbrytare att sätta i vägguttaget. Kontrollera att de klarar den effekt som tvättmaskin, diskmaskin och torktumlare kräver, och i övrigt sätt upp systemet så att strömförsörjningen stängs av när ni lämnar hemmet, och eventuellt även nattetid när ni sover, beroende på vad för stöd ditt system har för detta. Riktigt seriöst så kan man förstås installera ZigBee- eller Z-Wave-brytare i proppskåpet eller i vägguttagen, beroende på hur djupt man vill sjunka i hemautomatiseringsträsket. Vad gäller närvaro i hemmet så stöder Home Assistant detta via t ex Unifis nätverksutrustning om du kopplar närvaron till t ex om mobiltelefonen är hemma på ditt wifi eller ej, eller t ex om du kör Home Assistants app på telefon eller smartwatch. Det finns andra alternativ, t ex närvarosensorer i samtliga rum i huset, kopplingar till larmet osv.
83 kommentarer
Hoppas att hela redaktionen är oskadd.
De märkte inte ens något.
Typiska frågor ser jag. "Hur mår redaktionen?"
Vägde den gamla torktumlaren 85kg?
Det var inte tvättmaskinen?
85 kg är vad den nya väger tror jag det stod i specifikationerna.
Har inte alla järnskrot Urban P-style i sina apparater?
Min 49 tum tjock-TV från år 2000 vägde ca 45 kg.
Min som jag köpte av Ragnar Frunck väger exakt 200 kg.
Ska man köpa ny tvättmaskin (något vi fick göra 2019) kan jag rekommendera att ta en lite dyrare. Magnettrumma istället för kolfilter och 13 kg istället för 9 kg innebär betudöogt längre livslängd. När folk hivar in täcken och andra sängkläder överstiger man ofta 9kg med kraftigt förhöjt slitage som följd.
Men det påverkar väl inte dimensionerande vikt i trumman om den är lätt eller tung? Snarare borde en tung trumma ha mer felmarginal?
"Andra har som strategi att aldrig bo mer än några år på ett ställe, helst nybyggt, så de aldrig behöver uppleva att något går sönder."
Känner mig träffad, har inte heller någon underhållsfond. Jag har förvisso både lagat både diskmaskin och torktumlare själv när 5års garantin gick ut på gamla boendet. Nu är vitvarorna 1,5 år och lagom tills de fyller 3 år så flyttar jag igen till nytt. Hus kräver förstås en större fond än en lägenhet. Köper man ett gammalt hus så bör underhållsfonden inte vara 0kr ifrån början.
Inte alla vill lajva fastighetsbolag. Man har ju de stålar man har oavsett "avsättningar"
Så länge bostadspriserna stiger så pass snabbt att det täcker mäklararvodet, flyttkostnaderna och inkomstbortfallet (p.g.a. man tar ledigt för flytt) var 3e år så är det en strategi som funkar.
Jag spekulerar faktiskt inte på det sättet. Men jag har som ambition att få ut mer personligt värde ur mitt boende. Högre livskvalitet. Jag insåg att jag aldrig använder min 3-4kvm balkong som är på andra våningen, och att jag vill ha en uteplats med pool, grill och sittmöbler så då går jag ner mig 20kvm i storlek och ett rum.
Samtidigt frigör en miljon, som nu är låst i bostaden. Alltså det blir 1M över efter det att jag lagt 31% kontantsinsats. Givetvis amorteringfritt i 5år.
Huvudsaken man trivs. Har funderat på ett till boende men 500 kvadrat får räcka även om det är kul med nya idéer/projekt.
Sant, nöjer mig med drygt 80kvm denna gången. Uteplatsen blir på runt 35kvm, och det är verkligen det jag saknar nu. Speciellt eftersom hemarbete nu blivit accepterat. Sen gillar jag verkligen byggstilen med sadeltak och U-formad gård. Väldigt exklusivt hus med hög grundstandard. Blir granne med Petter S, blivande hotell.
Ah, så du kommer tråla hotellbaren efter jobbreseragg varje kväll i veckan varannan vecka?
Ja ifall jag blir singel, så visst. Särbo, fungerar perfekt för mig.
Om bara Petter sätter spaden i marken snart. Annars blir det nog bostäder där med. Petters alla planer stoppades av pesten, han skulle populera hela Öresundsregionen med hotell (främst Köpenhamn). För någon månad sedan invigdes dock Helsingshotellet. Säkert trevlig, men jag har inte varit där.
Ah, är Helsing slutligen klart? Skulle väl varit klart typ 2019?
Öppnade i Februari och heter "Clarion Sea U". Det i Lund skulle ju öppna till hösten, så hans tidsplaner håller inte alltid.
Synd inte hotellet i Lund får sadeltak. Men man kan ju hoppas på nån takbar istället. Lagom krypavstånd.
https://aromalund.se/2019/11/06/hotell/?fbclid=IwAR3PjcZdTm902dGGJWX-iBL-xy1DUmlsHfJqf-PwkwH_sRdDn_UhAB31WZo
Roligt ifall adressen blir Prins August gatan likt de andra husen. Petter ser väl sig själv som Norge och Sveriges prins.
Clarion Sea U testar ja nästa gång jag är nere. Nära och bra till Hampan dessutom.
Det tycker jag du ska göra. Pesten till trots, så var visst invigningen lyckad med massor av folk. Bra läge på hotellet.
OK. Hoppas man kört på Dux sängar som Radisson.
Ni behövde alltså inte köra pulversläckare?
Finns ju rätt många steg innan man tar fram pulvret. Avlägsna bränslet (det som brinner) ur bostaden, brandfilt, vatten (fungerar bra i ett våtrum som en tvättstuga utan vattenskaderisk), interpretiv dans med mera.
Vatten är inte alltid så lyckat i en elektrisk brand.
Det första man gör är drar ur sladden, och når man inte den pga branden, så bryter man strömmen i proppskåpet. Så ja, då går vatten utmärkt.
Verkar vara hög kvalitet på Miele.
Själv kör jag kvalitetsmärket Candy som tvättmaskin.
Gått felfritt sen inköp januari 2014, men smakar det så kostar det, 2.190 SEK.
@Cornu: Just askin..Tur att du slapp använda pulvret då 🙂
@Östergren: Candy är helt ok. Kör det i semesterboendet. Fin design och bra pris. Man bor ju inte där på heltid så det håller säkert ett tag.
Morsan har en Candy diskmaskin och hon tycker det är den bästa hon någonsin haft.
@ C
Självklart bryter man strömmen. Tyvärr har inte alla den kunskapen så det kan inte nog understrykas.
@Östergren: Brukar vara så att den senaste prylen man har är bättre än dom föregående trots att premiumprodukten byttes mot en budget fast nyare teknik. Huvudsaken är att morsan är nöjd.
@Goofy, många undantag där. T ex cyklar eller bilar. Tror faktisk tvärt om i stort. D v s kortare livslängd nuförtiden. Få betalar för att en cykel fungerar om 10 år. Här och nu gäller för den vanliga köparen.
Min egen favorit är när spisen ”spontan”antände under min födelsedagsmiddag. Såg hur der brann under keramikhällen, drog ut och slet loss kontakten och körde ut hela härligheten i grädgården. Då tackade jag mig själv för att vi inte gått på inbyggd spis/ugn 😁
@B2B: Du har rätt när det gäller kvalité men kanske inte upplevelsen. Min gamla 740 höll definitivt bättre än min nya Audi men jag var ändå mer nöjd med Audin då den gav mig mer körglädje, blickar, och andra features.
Vad som troligen är vanligare än bränder i hemmet, är vattenskador. Speciellt utsatt är kopplingarna runt diskmaskin som är trycksatta även när diskmaskinen inte är igång. Avsaknaden av tätskikt (likt badrum som också bör ha fall), så är rekommendationen att bryta vattnet när man åker bort t ex. En vattenskada under kyl, frys eller diskmaskin ingår i den s k undersökningsplikten.
Innebär det tex att det är alltid bäst att ha diskmaskinsdörren stängd (ordentligt) istället fär på glänt?
Ja. Var med om att vattenanslutningen till vår tvättmaskin släppte. Sprutade vatten. Eftersom vi var hemma blev det inga bestående skador. Hade vi däremot inte varit hemma eller märkt vad som hände…
Jag är ingen VA-expert. Men jag hade själv en vattenläcka vid vasken, lite fuskiga kopplingar tyckte rörmakaren och bytte ifrån plast till nån gul metall. Vad jag skrev ovan är sånt jag lärt mig av branschkunnigt folk. Vanligast är nog att kopplingarna ger med sig, plast åldras t ex. Så vad gäller luckan – pass.
Plast underlägg, tidig detektion av läckage.
Isformar istf ismaskin i frysen, tveklöst vanligaste läckaget.
Regel översyn på kopplingar för att se ifall det är grönt.
Har haft tre katastrofala vattenläckor i källaren, där krökar på rören mellan filter och hydrofor sprungit läck. Källaren är dock från 1800-talet och gjord i solid granit, så det har inte gjort någon direkt skada, tvättat rent lite möjligen.
Dessvärre inträffar dessa läckor alltid cirka klockan 18:00 på en fredag.
Just ja, plastunderlägg som sticker ut runt 1 cm för enkel detektion. Ifall det inte sticker ut så blir det en anmärkning i besiktningsprotokollet. Gäller frys, kyl och diskmaskin. Vissa skär plasten kant i kant med sockeln vilket är felaktigt. Men design går ibland före funktion.
Har man bott i BRF, där föreningen gjort relining av avloppsstammarna så känner de flesta till vattenläckor. När jag bodde i lägenhet i Malmö drabbades vi en enorm läcka då avloppstammen gick av. 3 våningars toalett och köksvatten kom till oss. Parkettgolvet svällde någon centimeter och det rann vatten längs elsladdar. Turligen HR, blev hotell 6 veckor. Sen vägrade jag betala elräkningen för fläktarna som gått.
Jadu, det kanske är dags att ta körkort och köpa husbil. Då är det bara att öppna dörren vid läckage.
Östergren, husbil ja. Fast som går på el så man inte blir sönderskattad för sin alternativa livsstil. De jag känner med husbil, ställer av och på dem hela tiden p g a den höga fordonsskatten.
Har väl hyfsad koll på sektorn då jag följt KABE sen börsintro.
Ja det har varit svajigt med diverse förändringar i lagstiftningen.
Men ska jag ta körkort är det för husbil, det står klart.
Vill du ha lite större kärra så krävs C-kort. Själv hade jag C, men det försvann när jag inte orkade lämna in läkarintyg var 5:e år. E:et fick jag behålla dock. Rätt häftigt att som 19-åring ha AmBECE Taxi på körkortet 🙂
Starta Back2Blacks limousinservice, låter soft.
Har jag inte orkat ta körkort så lär det ju knappast ske nu heller. Dessutom blir katten åksjuk så det går bort.
Husbilar har väl ganska dålig krocksäkerhet? Trä-reglar inuti chassit? Men ni krockar väl aldrig? Men någon annan kanske krockar med er husbil?
Marjatta. Du behöver inte oroa dig. Här kör 99% Tesla. Världens bästa bil på alla plan, speciellt deras placering i Bitocin är genial.
Min torpagrund brukade drabbas av gigantiska snösmältningar förr i tiden, innan jag grävde om dräneringen, tätade mot berget med betong och isolerade husgrunden + la Platonmatta. Huset står på en sluttning, så vattnet rinner ut av sig självt, som tur är.
Min VVB "Metro" ligger på en betong-platta i min rymliga torpagrund och den har sprungit läck och bytts ut ett antal gånger, den första höll i 22 år, (med 9 lager emalj på den tiden sa rörmokaren), nästa och näst-nästa ca 5 år pga "aggressivt vatten", enlig rörmokaren, med 3 lager emalj numera). Nu har VVB:n en elektriskt driven titan-anod, som ska ha 230 V på hela tiden (men som kompisen Jar-Jar Binks ständigt kopplar ur, grrr!). Jordfelsbrytaren brukar skvallra om när det är dags för en ny VVB igen.
Nåt annat har inte runnit under de senaste decennierna i detta hus. Jag går aldrig ut när maskiner är på i huset. Tittar in i diskbänkskåpet och känner med fingrarna på kopparrören, om det rinner vattendroppar längs med dem, enligt rörmokarens tips. Just det felet har drabbat många av mina grannar och jobbarkompisar, och de har fått riva upp halva köksgolvet.
Stänger alltid av diskmaskins-avstängningskranen. Dock inte tvättmaskinens, vilket jag borde börja med igen (förut hade J-J-B problem med sin onda rygg) men nu har han egen tvättmaskin i gäststugan. Har plastskydd under bänkdiskmaskinen. Kyl&frys borde få ett eget plastskydd, om strömmen är borta länge och frysens smältvatten rinner ner på golvet. Fast det hjälper bara att upptäcka problemet snabbare, det skyddar inte.
Östergren, apropå katter i bilar. Min gamla katt hade åkt bil många gånger, sittande i mitt knä, pga att katt-bur saknades. En gång när katten började bli gammal, kände jag plötsligt hur vinterkappan blev alldeles varm. Vattnet hade gått!!! Ironiskt nog skedde missödet under den s k "kiss-strejken", när all busstrafik i Stockholm med omnejd ställdes in. Strejken var en protest mot bussförarnas korta raster, som tvingade många att använda blöja, och jag blev fast med katten hemma och exet lånade en gammal bil och hämtade oss.
Vi försökte göra rent bilsätet jättenoga, men eftersom lånebilens ägare krävde att få den tillbaka snabbt, skrubbade vi den bara några gånger med sprej-tvätt. Jag förslog att vi tar ut sätet och duschar det i badrummet, så att hela konstruktionen blir ren. Bilägaren blev förstås jävligt sur. Attans, att katten inte hade anslutit sig till "kiss-strejken".
Kompisen J-J-B har också råkat ut för gamla, inkontinenta katter som har "sprungit läck" i bilar flera gånger. Det brukar bli lite svårt att sälja bilen vidare med den sunkiga lukten. En varning till andra bilägare.
Cornu, du som är ägare till jätte-pälstrasan "Lurvi-Turvi", hur löser ni er katts transport-behov, med fullgott läckage-skydd under körningen, t ex till vaccinationen hos veterinären?
a) Katt-bur med tjocka frotté-handdukar i botten?
b) Frun har katten i knät med flera lager tjocka frotté-handdukar under, som jag?
c) Astronaut-blöja på jätte-katten?
d) ?
Ni är väl rädda om er fina Tesla? Lukten är nästan omöjlig att få bort trots Febreze-spray.
På hemtjänsten körde vi gamlingar till och från duschen/läkaren/utflykten och då lade vi en stor engångs-blöja på sätet, fast en del tog illa upp. En del av klienterna kunde vara ganska "aromatiska". Många klienter hade ju mulltoa, men inget rinnande vatten eller tvättmaskin, så vi hämtade vatten i dunkar till dem och tog med oss deras tvätt. Sedan bestämde man sig för att beställa tyg-överdrag till passagerarsäten, så att vi kunde placera ut en blöja "i smyg" under. En bra lösning, tyckte jag.
Vanlig kattbur i hårdplast (förvisso en stor bur) och en handduk i botten. Katterna är dock inte åksjuka, utan nöjer sig med att muntligt anmäla sina åsikter i frågan.
Det räcker med C1 (7,5 ton) för husbil om det inte är en extremt stor husbil.
Jag har märkt att det lönar sig att försöka förebygga, genom att lyfta katten på sandlådan innan och säga många uppmuntrande ord och ta god tid på sig, typ en kvart i sandlådan innan man åker. Men exet hade ett häftigt humör och ville snabbt iväg och då gick det som det gick, trots handdukarna. Men Författaren är väl en erfaren pappa till både 4- och 2-benta och kan rutinen.
Världens säkraste bil är ju en Tesla 3. Men det hade ändå inte varit så kul att krocka med en husbil på 5 ton. Men ska jag krocka mot en bergvägg så sitter jag hellre i Teslan än motsvarande valfri kärra i samma hastighet. Tror dock enbart 2-5% av läsarna kör Tesla. Många förstår inte hur viktigt det är att kunna ladda bilen förrän det ägt en elbil. Min Tesla kostar mindre än en ny Skoda Fabia i ägandekostnader.
Har Miele torktumlare och tvättmaskin från 2005. Rejäla och tunga pjäser som fungerat tvätt- och klockrent under alla år. Lyckades dock nyligen knyckla till gummibälgen vid en stängning – skulle kosta 1100 för bälgen och 1800 för arbete (exkl ROT) att byta. Beställde en originalbälg från Frankrike för 260 kr inkl frakt och lärde mig att skruva isär ovandel och front + byta bälg själv med lyckat resultat – bra för både plånbok och självförtroende.
Har du jordfelsbrytare? Borde inte den lösa? Eller är jag naiv?
Den löser ju bara om det faktiskt går något till jord. Så länge kretsen är sluten kan en elektrisk brand fortgå.
Som jag förstått jordfelsbrytare mäter den skillnaden mellan ström in och ström ut. Om det diffar löser den ut. Det måste alltså gå något till jord för det. Eller tillföras ström via t ex magnetisk induktion (?) vid åska.
Ser ut som tvättmaskinen stått i för fuktig omgivning vilket delvis kan förklara haveriet.
Jag har en förkärlek till jordfelsbrytare. En del har tyckt att jag är galen, som har en i varje byggnad. Plus de lösa också och efter växelriktaren också. Plus de i några grenuttag också.
Jordfelsbrytare mäter skillnad mellan fas och nolla. Blir skillnaden för stor så löser den ut. Ibland räcker det att köra lite cirkelsåg med förlängningssladd för att den ska lösa ut.
Det finns olika typer av jordfelsbrytare. Det vanliga är att de mäter strömskillnad mellan fas och nolla (ej skyddsjord). Om skillnaden blir för stor så löser de ut. Dessvärre kan vissa jordfelsbrytare blir lurade av en överlagrad likspänning som t.ex. kan uppstå från en närbelägen solcellsanläggning. Det tråkiga är att vissa då inte alls löser ut.
I övrigt så är det bra att koppla ur aktuell säkring om det börjar brinna, eller helt enkelt slå ifrån huvudbrytaren.
Skönt att höra att det ändå gick så bra som det ändå gick. Hur klarade sig tvätten?
Är det någon som monterat en brandslang? Väldigt många bränder kan faktiskt släckas med vatten, särskilt om man bryter strömmen.
Det är väl främst den fruktade frityroljebranden som man aldrig ska släcka med vatten, där är det locket på! (Eller brandfilt.) Som tips så vill jag rekommendera att alltid fritera utomhus. Det finns utmärkta portabla induktionsplattor eller fritöser.
Egenfritterad pommes år då mycket godare!
Var bara ett par av Lenas arbetsbyxor i torktumlaren. De luktar brandrök, men vi skulle ändå elda ris så det gjorde inte så mycket.
Jordfelsbrytare mäter om det går ström någon annan väg än via kablarna. Exempelvis från fas via vattenrör eller element. 30mA räcker för att den skall lösa ut.
Om den löser ut ofta har man ett potentiellt livsfarligt problem som bör åtgärdas. Om den löser ut när man kopplar in julgransbelysningen utomhus vet man iaf vad det beror på. Oftast är det fukt som ger krypströmmar från fas ner i backen.
Torktumlaren började brinna eller ryka hos mina vänner i Solsidan, mitt i natten. Själv bodde jag då i Saltsjöbaden en bit därifrån (Baggensudden). De lyckades få ut de tre små barnen (som jag passade ibland) i tid. Lyx-lägenheten med de underbara marmor-golven överallt blev så förstörd, att ägaren valde att köpa en annan, mycket sämre lägenhet. Det var så synd om lägenheten, med stranden och båtbryggan intill. Det fanns ytterligare två lyx-lägenheter ovanpå, men jag tror att de klarade sig bättre.
Jag skulle aldrig köra torktumlaren, när jag inte är hemma. Jag gillar min tumlare, pga att jag slipper pollen på tvätten om jag torkar utomhus och pga att tumlaren avlägsnar även gammalt pollen från tvätten.
En gång sprang den nästan nya tvättmaskinen läck: gummikragen runt glasluckan hade fått ett hål, pga design-fel (Atlas från Rusta). Vattnet bara forsade ut från tvättmaskinen och jag blev alldeles chockad. Som tur var så lyckades golvbrunnen att svälja vattnet (nyligen rengjord). Kragen byttes ut och maskinen funkade igen något år, tills samma fel kom tillbaka. Inga bygel-behåer hade tvättats i maskinen. Jag köpte "gucka" (flytande packning på Biltema) och lagade hålen med det under många år och det gick hur bra som helst.
Hur får man torktumlaren att starta igen om man bryter strömmen när man lämnar huset? De lite modernare gissar jag återgår till "startläge" när strömmen kommer tillbaka och knapptryckning behövs för att starta igen.
(Såvida man inte har en ännu nyare som säkert kan startas visa app…).
Dessutom stor risk för tvätt som surnar i stoppad torktumlare.
Men köra torktumlaren när jag inte är hemma kommer jag nog inte göra fler gånger.
Varken tvättmaskin, torktumlare eller diskmaskin gör annat än fortsätter där de var om strömmen bröts. Däremot går inte ugnen igång efter strömavbrott, utan man måste ställa in klockan på den först.
Däremot kanske beteendet ändras på den nya maskinen, vilket du förtsås har rätt i.
De stannar ja, och återgår inte. Är min erfarenhet. Nästan alla nya torktumlare har nu värmepump. Nu lika standard som induktionshäll var för 7 år sedan och LED var för 5 år sedan eller DCL kontakter är sen typ 2019. Fördel av att bo nytt, är att man hela tiden får det senaste. Det bästa var övergången ifrån glaskeramik ->induktion samt halogen till led. Saknar dock gasspis för Wok.
Wokar du mycket och ofta så kan du väl köpa en separat gasolbrännare och tub? Ger ju dessutom utmärkt preppingkänsla om strömmen har gått och du behöver värma lite mat.
När du köper en ny apparat akut, så blir det svårt att hitta bästa pris. sedan kan det bli lite besvärligt när man saknar maskinen. Ett alternativ som jag försöker leva efter är att ha två i familjen. Två datorer, två bilar, två tvättmaskiner, två värmekällor, två dammsugare (en grov) etc.
för mig fungerar detta även som underhållsbuffert
Jag håller med. Två hus, två kök, två badrum, två TV:n, två braskaminer, flera dammsugare. Dock bara en dator, kompisen i gäststugan säger till mig: "sköt du om TRYCKKNAPPARNA!" dvs tangentbordet. Han har lärt sig att titta på film på datorn, hurra! En bil, men två körkort.
Det finns en anledning till att Räddningstjänsten motsätter sig galenskapen att köra tvätt och tumlare på natten, då elen är lite billigare.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tack för påminnelsen, jag har med tiden och vanan att inget händer (än) på senare år kört både tvätt och disk utan att vara hemma. Får vara slut med det nu.
BTW så har vi, förutom pulversläckare, även skumsläckare hemma. De ska enligt reklamen klara mer än vatten men skitar inte ned lika illa som pulver. Det är inte samma sak men jag har släckt lite större bränder med skum och det är väldans effektivt. Tungskum på oljebrand var fantastiskt.
Hmmm, jag har en exakt likadan torktumlare, senast använd igår, inköpt hösten 2001 som du kan få billigt.
Det är knasigt många som kör sina diskmaskiner, tvättmaskiner och torktumlare när de inte är hemma, eller ligger och sover. När jag jobbade vid räddningstjänsten var det väldigt vanligt att vi ryckte på denna typ av larm. Ska man absolut köra dessa maskiner på natten eller när man inte är hemma, måste man ha något riktigt bra larmsystem som direkt talar om att något är galet och inte ens då är det säkert att man överlever/hinner hem för att rädda vad som räddas kan. Så glöm det där om att snåla på elen genom att köra maskinerna på natten när ni sover. Kör dem sent på kvällen och stäng av allt innan ni går och lägger er.
Även de fjärrstyrda brytarna kan börja brinna vid belastning. För att kunna byggas kompakta har de ofta en komplicerad placering av reläet med ett antal lödningar. Dessa mattas ut genom temperaturväxlingar och vid 10-16 Ampere vid drift blir de VARMA även i normalfall. Värt att se upp med och byta ut dessa någorlunda regelbundet.
Tumlaren börjar ge upp här hemma, rejäl knack. Tar till mig av tipset att inte fuska och köra maskinen när jag är borta