Så här dan före dan så kan jag tipsa alla hemautomatiseringsnördar, som inte köpt någon julklapp på sig själva om bulgariska Shelly som tagit fram ett i princip komplett utbud av hemautomatiseringsprylar gjorda rätt från början. Lönsamma ägarbolaget Allterco är för övrigt börsnoterad och har typ tripplats i aktiekurs under året, vilket är lite trist då man tidigare var riktigt lågt värderade.
Shelly Plug S – mycket trevlig formfaktor på den mest kompetenta pluggen på marknaden |
Shellys utbud består dels av profesionell utrustning för fast montage i en fastighet eller bostad – både i elcentralerna, såväl som i strömbrytare eller kopplingspunkter. Dels har man en serie med plug-and-play utrustning som strömbrytare och lampor, och slutligen dels tillbehör som trådlösa brytare och sensorer.
Utbudet är komplett och täcker i princip samtliga behov, samt ytterligare behov som kräver fasta installationer. Därav har jag nu halkat in i Shellyträsket, då deras 3EM tillsammans med en vanlig kontaktor för en mycket billig penning kan göra att jag kan tidsstyra trefasutrustning som varmvattenberedaren, och för den delen även spabadet.
Shellys koncept är att man inte kräver någon basstation, eftersom samtliga prylar istället använder wifi, och har en inbyggd webserver. Efter första initial konfiguration via den i prylen inbyggda wifibasstationen så kan man rent av sköta resten genom ett webgränssnitt om man vet IP-numret till respektive pryl, men generellt kommer man använda Shellys molntjänst. Därtill går det att programmera varje enskild pryl autonomt så de kan uppträda utan en central server. Samtidigt stöds Home Assistant, Homey, MQTT, HAbitat, Alexa Google Home mfl system och styrningen sker då lokalt utan behov av molntjänst eller ens fungerande Internet. Det enda som inte verkar stödjas är Apple Homekit.
Varje liten pryl innehåller en relativt sett avancerad server, vilket ger stora möjligheter. Därtill har man energimätning på alla sina relän och lampor etc, vilket t ex inte populära Philips Hue har. Har du en komplett Shellyinstallation kan du alltså få statistik på hur mycket energi varje enskild lampa dragit under önskad tidsperiod. Mina Philips Hue GU10 i biblioteket börjar bli gamla och ljussvaga – överväger att byta till Shellys GU10 istället.
Man använder alltså inte ZigBee eller Z-Wave, utan wifi, som ger betydligt högre bandbredd och möjligheter. Istället förutsätts wifi, vilket ger kortare räckvidd men kanske gör att de inte fungerar så bra för stora installationer utomhus utan stödjande extra wifibaser.
Dessutom är Shelly prisvärda. Shelly Plug S – kanske den mest prisvärda eluttagspluggen på marknaden – går att köpa för 20 euro (och eftersom de är ett EU-baserat företag kan du köpa direkt från Shelly utan tull och allt annat). Shelly 3EM, som jag kommer använda för dels energimätning i realtid av hela fastigheten via huvudskäpet, dels för tidsstyrning varmvattenberedaren och dels för tidsstyrning av spabadet, kostar 100 EUR – till det kommer en kontaktor från t ex Siemens för att bryta trefasinstallationer.
Det finns förstås även svenska återförsäljare, men de får ni googla själva eftersom jag inte får betalt.
Shellys plug-and-playserie som inte kräver elektriker har varmvattenradiotortermostater, lampor som GU10 och vanlig sockel, pluggar som S för 2500 W och deras dyrare plugg för 3500 W. Sensorerna täcker dörr- och fönsterbrytare, rörelsedetektor (dock bara inomhusbruk), vattenläckevarnare, gasvarnare, och en termometer och hygrometer som är så liten och fin att du t ex kan ställa en i ditt kylskåp för att övervaka temperaturen. Sedan har man enkla trådlösa knappar, men också strömbrytare för väggmontering i vanliga brytaruttag. Lamporna kostar bara 11 EUR.
Den professionella serien med reläer för montage i elcentraler eller i dosor eller vägguttag täcker det mesta, inklusive dimmers och 12V-reläer för inbyggnadsspotar om jag förstått det rätt. Enda som saknas är väl en helt egen trefaskontaktor, men det kan alltså monteras anslutet till Shelly 3EM. Man har rent av en egen liten mikroserver man kan installera i en kopplingsdosa och använda för mer avancerad programmering av hela sin installation.
Faktum är att man antagligen kan göra en komplett hemautomatisering enbart baserat på Shellys produkter och app.
Enligt min bedömning prisvärt och rätt tänkt från början.
Jag har redan installerat sex stycken S-pluggar och fler är på gång, och byter ut en del äldre där inte räckvidden från ZigBee behövs. På köpet får jag effektmätning.
Diskmaskinens effektförbrukning i Home Assistant för det energisnålaste programmet. |
Diskmaskinen drog 0.76 kWh och energikostnaden blev med dagens priser cirka 3:- SEK. |
Shellys ägare är bulgariska börsnoterade Allterco, som också har serien MyKi med smartklockor för barn, MyKi Auto GPS-spårare för bilar och MyKi Care, som inkluderar saker som en medicinskt certifierad realtidstermometer du kan sätta på ditt spädbarns rygg, och som var åttonde sekund rapporterar barnets temperatur till din app på mobilen. Eller syresättningsmätare du han sätta på fingret när du ligger utslagen i Wuhanpesten för att hålla koll på om du får svårt att syresätta.
Allterco hade enligt Market Screener fram till förra året ett blygsamt p/e på 8, men kursen har sedan 2020 trefaldigats, så priset är kanske inte lika attraktivt idag. Sedan kanske det kan vara lite svårt att handla aktier på börsen i Sofia, men gissningsvis har redan europeiska småbolagsfonder gjort just detta.
Shelly hittas på sin hemsida. Jag skulle rekommendera att dock ladda ner och läsa deras PDF-katalog, som bättre beskriver produkterna. Annars finns de att köpa i de svenska hemautomatiseringsbutikerna. Jag kan än så länge rekommendera Plug S, som nog är den absolut bästa instickspluggen på hemautomatiseringsmarknaden. Själv har jag just beställt två till och kommer snart ha åtta stycken installerade.
Och de är inte ens kinesiska, så ingen av Beijings spionprogramvaror eller Kina-baserade molntjänster heller. Extra kul att det kanske lite otippat är Bulgarien som ligger bakom dessa fantastiska produkter. Shelly verkar för övrigt vara typ den näst vanligaste integrationen att köra i Home Assistant efter Philips Hue.
Småsaker – man bör gå in på inställningar och ställa in att allt ska vara påslaget som standard. Standardinställningen är avslagen, vilket du upptäcker när du ska använda dem första gången. Det innebär att annars att inget som är Shellystyrt kommer slås på per automatik efter strömavbrott …
Ska du bygga ett helt nytt hus eller dra om all el i ett äldre hus kan du om du har tid, lust och pengar lägga in Shelly på allt färdigt och inbyggt. Om du hittar en kompetent elektriker som inte surar över att du köpt in utrustning själv och tripplar timpriset.
46 kommentarer
Ja, det verkar bra. Själv kör jag med ikea men saknar temp, fukt och effektmätning. Hoppas det kommer. Hoppas går ju.
Så om jag läser din slutkläm rätt letar du alltså efter en elektrikerfirma modiga nog att ha Shelleys som komponentsleverantör?
Undrar hur lång tid det kommer ta för elektriker att inse att det där med smarta reglage är en riktigt smart affär och sälja smarta installationer kan definitivt generera lite extra markup… 🙂
Vad jag har förstått så är det en hel del elektriker i Sverige som installerar dimrar etc från Plejd istället för motsvarande dumma komponenter så skiftet är nog redan på gång.
Helt rätt. Många elektriker gillar Plejd pga dess enkelhet (att installera). Bara installera plejd-enheten i en dosa, konfigurera i en app. Om man vill har man både astrour, schemaläggning, av/på + dimmer (med fysisk knapp!) och mobilstyrning. Allt konfigureras enkelt från Plejds app. Om man vill kan en tryckknapp styra vilken Plejd-enheten som helst i huset (inte bara den som den är kopplad till). Endast konfiguration i appen behövs.
Ska även finnas integration för Home Assistant, men det har jag inte testat.
Vill man ha en dimmer är det ofta billigare med en Plejd-enhet än en vanlig dimmer. Möjlighet till automatisering får man på köpet.
Vi har Plejd installerat i uterummet och trädgården. Tänkte även lägga till lite snygg nattbelysning för husfasaden. Funkar fint och är väldigt enkelt att sköta via appen.
Man kan till och med koppla in en termometer för att hålla koll på köttet på grillen i mobilen.
Håller med om allt, förutom namnet. De heter Shelly.
Kan bara hålla med. Shellys utbud är i princip heltäckande och produkterna är både stabila och prisvärda. Enkla att få in i Home Assistant också.
Har ett tiotal Plug S och några Plus 1PM och hade jag inte redan satt in Eastron-mätare med modbus för hade jag installerat ett gäng Pro 4PM också.
Fungerar bra i kalla miljöer, har några enheter ute i ladan för att styra belysning i hönshusen och dra igång frostskyddskablar vid minusgrader. 1PM är både switch och energimätare, kanon om man vill hålla koll på hur mycket el belysningen drar, och kunna stänga av den via telefonen från huset om man glömt den igång.
Har helt övergett dyra och strulande z-wave-prylar sedan jag fick upp ögonen för Shelly.
Hur funkar säkerheten med certifikat etc för http servrarna? Antar att de kör TLS? Man will ju inte att någon annan skall kunna gå in och sabba om man har sina urancentrifuger kopplade.
Man bör nog ha sina Shelly på ett eget Wifinät hemma, och inte tillåta access från det onda internet direkt till detta nät, utan bara från Home Assistant, som i sin tur nås via ett IPSec-VPN.
Kör en del Shelly i huset och det kommer nog bli fler, de verkar mer stabila än de Zwave / Zigbee jag också har. Bra priser på Shellygrejerna också.
Annars finns ju Wireguard som installeras lätt via pivpn eller rent av som addon inne i HA. Tailscale (finns också som addon ellre fristående installation) är annars en höjdare som kan slå igenom NAT på restriktiva nätverk som SAS wifi ombord.
"Det enda som inte verkar stödjas är Apple Homekit."
"Samtidigt stöds Home Assistant"
Och eftersom Home Assistant har stöd för HomeKit så har således Shelly det, via Home Assistant, som man som ansvarsfull hemautomatör kopplat in allt via ändå. Fy faan för molntjänster i dessa fall; allt ska köras lokalt.
Med Home Assistant kan du ju köra Home Kit utan internet och styra dina Shelly-grejer. Vilket så klart inte går med Google Home eller Alexa som kräver internet och att alla kommandon tunnlas via dem.
Det finns inget så irriterande som att inte kunna tända badrumslampan utan internet.
Kan bara hålla med. Shellys utbud är i princip heltäckande och produkterna är både stabila och prisvärda. Enkla att få in i Home Assistant också.
Har ett tiotal Plug S och några Plus 1PM och hade jag inte redan satt in Eastron-mätare med modbus för hade jag installerat ett gäng Pro 4PM också.
Fungerar bra i kalla miljöer, har några enheter ute i ladan för att styra belysning i hönshusen och dra igång frostskyddskablar vid minusgrader. 1PM är både switch och energimätare, kanon om man vill hålla koll på hur mycket el belysningen drar, och kunna stänga av den via telefonen från huset om man glömt den igång.
Har helt övergett dyra och strulande z-wave-prylar sedan jag fick upp ögonen för Shelly.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@cornucopia lägg gärna upp lite bilder på 3EM när den är installerad. Jag har tvekat köp av denna då "clampsen" som ska mäta strömförbrukning ser väldigt stora ut så är osäker på om de skulle få plats i mitt elskåp.
Jag har en 3EM i mitt gamla proppskåp. Det var redan tidigare dålig passform …och det blev inte bättre med klamparna inmonterade.
Dock har den funkat grymt bra!
Jag har både gammalt skåp med porslinssäkringar vid tomtgränsen plus nytt skåp med dvärgbrytare inne i huset, kanske EM3 sätts bäst ute i minusgraderna vid tomtgränsen då? Måste nog bättra på wifitäckningen utomhus isåfall
Jo, jag har min monterad i husets huvudsäkringskåp som har porslinsproppar. Notera att alla elmätare skall bytas ut och de skall ha sk. HAN port eller liknande som man kan få mätdata från alla tre faserna.
Min mätare är inte bytt ännu och när det sker så får min 3EM antagligen börja mäta bergvärmepumpen.
Vilka prylar integrerar HAN med Home Assistant? Eller får man hacka själv med nån mikrocontroller?
Har inte riktigt tagit tag i detta eftersom jag inte riktigt vet när de byter mätare hemma hos mig…..men det finns en kopiöst lång tråd här med olika varianter. https://www.byggahus.se/forum/threads/elmaetare-h1-port-p1-port-han-port-manga-namn-verkar-florera.384608/page-26
Du måste ändå köpa till en dongel för att läsa HAN-utgången och koppla till Home Assistant. Jag kommer nöja mig med Shelly 3EM, skippar dongeln när de väl byter min elmätare om Shellyn fungerar.
Ja, kan bli att jag behåller 3EM, som sagt den fungerar grymt och varför ändra på något som fungerar?
Jag använder 3EM för att mäta momentan effekt, energikonsumption, timme, dag, vecka etc. Jag använder den även som lastvakt där den mäter momentan ström på de olika faserna och HA justerar laddström till billaddaren och bergvärmepumpen allt eftersom.
Funkar fint med mikrokontroller för HAN-porten men beror lite på modell av elmätare man får installerad då alla inte kör precis samma.
Annars har Tibber kommit med en färdig produkt (P1 Pulse) men oklart hur mycket data man kan få ut till ex HA.
Ja helst skulle jag vilja sätta in 5-6st 3EM för att få fin koll på brukare, 1 vid tomtgränsen på huvudlinan, sedan en i varje byggnad på tomten dit jag har 3fas (4st). Plånboken blir dock snabbt tom när man hemautomatiserar. Borde kanske starta en blogg så man kan få lite spons 🙂
Shelly produkter funkar fint och kör en hel del olika varianter lokalt i HA. Saknar en CO2 sensor men får väl snickra ihop en https://esphome.io/components/sensor/mhz19.html kopplad via t.ex. en ESP32.
Nu är förvisso min erfarenhet av Shelly väldigt begränsad, men det jag sett av det har byggt på microcontrollern ESP8266, som kan betraktas som en synnerligen kraftfull Arduino med wifi om man inte vill bli för teknisk.
Detta innebär i praktiken att den som inte är rädd för att hacka lite har alla möjligheter att göra precis vad man vill med grejerna, och att det kan göras i en såväl mogen som användarvändlig utvecklingsmiljö, med en enorm community i ryggen. Synnerligen användbart när originalmjukvaran inte räcker till det man vill åstadkomma, eller dagen de överger systemet till förmån för något nytt. Man är aldrig i tillverkarens händer.
De tycks förvisso som bloggaren menar på ha gjort rätt med mycket, men valet av plattform är nog ändå det jag tycker smäller högst 🙂
+1 för Shelly. Kör alla i Home Assistant och har skippat appen helt och hållet (anslut bara till WiFi:t från enheten på adress 192.168.33.1 och mata in uppgifterna, omboot och sedan ange CoIT till Home Assistant).
Håller på att byta ut allt Z-Wave eftersom det inte fungerade mellan byggnader på tillfredställande sätt.
Angående inställningen – jag har alla på "Restore Last Mode".
Kör man Home Assistant och vill levla upp kan man ge sig på "I/O URL Actions". Har exv sängbordslampan konfigurerad så att om man håller in knappen länge så togglas "mysbelysningen" i hela huset. Praktiskt på morgonen.
Shelly i3 rekommenderas vidare tillsammans med tre knappar för att kontrollera Home Assistant. Den går även på 24V om man inte vill koppla 230V själv.
Dock är Shelly enbart GET requests och inte POST så man måste ha ett proxy.
Jag gissar att du redan känner till Troy Hunt men kan ju tipsa övriga läsare här om hans blogg där han utöver IT-säkerhet bloggar frekvent om hemautomatisering med förkärlek för Shelly och Home Assistant. Börja här, t ex.
https://www.troyhunt.com/iot-unravelled-part-1-its-a-mess-but-then-theres-home-assistant/
Är det brorsan till kändisen Mike Hunt?
Angående aktier – vi har satt upp en "fond" som innehåller positioner i de företag vars produkter vi själva uppskattar och nyttjar. Tanken är att om vi gillar produkterna så måste det finnas andra som gör det också. +29% i år – nöjda.
Tänkte göra det själv på coronakraschen. Hade gått utmärkt så här i backspegeln, men jag fick inte tummen ur och så en dag tyckte jag bolagen blivit för dyra igen.
Helt klart, vissa p/e-tal är utmanande.
Dock som min gode vän sade – "man ska inte ta beslut om att köpa aktier innan man druckit några öl så man sänkt sig till allmänhetens nivå".
Själv skulle jag köpt Apple, Google, Tesla, Husqvarna, iRobot och någon till. Hade som all tech förstås gått utmärkt, undantaget möjligen Husqvarna, en jag är gammaldags och gillar inte höga p/e.
Aktier vi gillar men inte vill äga köper vi genom att äga Investor 😉 bra proxy för exv Husqvarna, Ericsson och SAAB som man är stolt över som svensk men som oftast för en besviken. EQT är ju en annan man vill ha en bit av kakan av men där kakan är bra dyr… hygglig utdelning på Investor också.
Hi-tech generellt är svårt. Förutom Netflix så har vi bara aktier i saker man kan ta på och hålla i.
Intressant att man kan ha sändare på DC lågspänning.
I ett av husen jag har behöver jag dra om elen.
Det underlättar en hel del att ha strömbrytarna kopplade på egen lågspänningsslinga.
Man kan ju göra betydligt snyggare installationer i gamla hus som har tretex i väggarna
Det är tur att jag redan är en kompetent elektriker.
Jag gillar Shelly mycket. I node red har jag fixat så jag kan få in godtyckliga knappkombinationer som ex lång-kort mm. Då kan man få många funktioner på samma knapp.
I deras utbud saknar jag E14-lampor samt 2-kanalsdimmer.
Jag har installerat en liten hustru i bostaden. Hon kan tända, släcka och reglera spisen med kortkommandon. Dessutom kan hon avläsa yttertemperaturen vid behov. Rensa avlopp och tanka bilen måste jag dock göra själv än så länge.
Hur är gränssnittet?
Är det mycket jobb med att få mjukvaran till att gå problemfritt?
Årgång och modell?
På självaste julafton bjuds vi på årets roligaste kommentar. Hatten av!
Vet inte om det är så positivt att de går över wifi..? Om man har varje uttag med en liten wifi sändare/mottagare som ska ligga och störa på samma bandbredd som ens viktigare komponenter som mobil/dator. Lägg på när man får kyl, frys, micro och allt annat om man hade kört det på wifi, nej tack.
Därtill drar väl wifi bra mycket mer än de andra standarderna, som förvisso är relativt försumbart men ändå så här i dystopiska tider med galna elpriser och miljömedvetande.