Nu är gårdens solkraftutbyggnad slutligen färdig och efter att Teknikpartner i Varberg byggt ut en andra sträng på ladans 12.5 kW SolarEdge-växelriktare har gården nu totalt 17 780 Wp solpaneler. Kan konstatera att vi nu går plus även dagtid så här en halvtaskig dag med mestadels molnighet, duggregn och en del sol i mitten av oktober.

Det har varit ett lite mer långsiktigt projekt att fixa de sista 7 470 Wp på ladan, eftersom taket först behövde läggas om på huvuddelen, medan vi själva redan byggde om maskinhallen på egen hand under pandemivåren 2020. Det satt således en 12.5 kW SolarEdge växelriktare med endast 5 550 Wp installerade solcelelr i väntan på att den andra strängen byggdes ut.
Men nu är det fixat av Teknikpartner i Varberg. Fanns ett annat bolag som tittade på det men inte vågade eftersom jag är en C-kändis och man tydligen inte litade på den egna kompetensen. Kan påpeka att jag här inte fått någon ersättning för att skriva denna artikel, utan det är bara uppskattning av väl utfört arbete från Teknikpartners sida.
Idag har vi gått plus på solkraften, trots Sveriges regnigaste område Sjuhärad i mitten av oktober. Vädret har varierat mellan molnigt, duggregn och korta solgenombrott.

Tidigare har installationen på mangårdsbyggnaden med 4 760 Wp och separat växelriktare och maskinhallens tak med 5 550 Wp gett ungefär lika mycket, men nu ger ladan ca 3x så mycket med sina 13 020 Wp. Riktigt trevligt.
I skrivande stund är det mulet och solen är i väster istället för i öster dit panelerna är riktade, men produktionen ligger totalt på 1 252 W och vi köper därmed in i princip noll Watt för stunden.
Tyvärr är inte dagen helt representativ, eftersom det var ett planerat strömavbrott i morse så kraftproduktionen låg nere någon timme.
Solkraften säljs på plus även dagar med negativt elpris om någon undrade, eftersom vi säljer 2/3 av elen till vinterterminpris och bara 1/3 till spotpris. Sedan tillkommer 4-7 öre per kWh i nätnytta och 60 öre i skattereduktion.
Vad gäller elpriserna för september så såldes elen till i snitt 38 öre per kWh och köptes in för i snitt 16 öre per kWh tack vare timmätningen och styrningen mot priset. Det kan jämföras med 37 öre per kWh i månadspris hos Vattenfall, så timmätningen och hanteringen via varmvatten, elbilsladdning, viss uppvärmning, spabadsstyrningen och solkraften gjorde att vi alltså sparade 57% tack vare timmätning.
Med utbyggd solkraft kommer det nog vara sällan vi dagtid behöver köpa in kraft under sommarhalvåret, kanske inte ens netto alls under de bästa månaderna, utan går ner till negativ energiförbrukning, netto både pengamässigt och energimässigt.
Solkraften ökar som sig bör också värdet på bostaden med installationskostnaden så man behöver bara tänka på avkastning per år och inte någon om betalar sig på X antal år.
Nu finns det inte så mycket mer att göra på solkraftsidan, då det inte är aktuellt att säkra upp mer än de 25 A som den här anläggningen kan producera. Uteffekten ska också begränsas så den inte går över 25 A, vilket oavsett bara handlar om enstaka minuter under året vid maximal sol sommartid med svala paneler. När solpaneler blir varma minskar deras toppeffekt. Dessutom är våra paneler inte riktade åt söder. En förklaring kring varför de producerar mindre vid värme finns i en gammal artikel här på bloggen från 2019, liksom varför effekt per yta är viktigt. Allt mer av priset på en solcellsinstallation är nämligen installationskostnaden och den blir billigare med effektivare paneler. Själva panelerna är allt billigare.
Utan elbilen och spabadet, så skulle för övrigt solkraftanläggningen på årsbasis antagligen producerat lika mycket el som vi förbrukar och gården uppnått energineutralitet på helåret. Skulle vi sluta att värma med värmepump och gått tillbaka till kamineldning heltid likt före 2019 så hade det blivit ett överskott.
Vill du ta in fyra offerter på solkraft till din villa, gård, företag eller bostadsrättsförening kan du vända dig till Hemsol (reklamlänk) så får du fyra offerter från seriösa leverantörer anpassade till din typ av installation.

47 kommentarer
Behövs det någon extra manick för att kunna fånga upp hur mycket som matas ut på nätet för att göra mätarna du har gjort? Jag kan se min produktion i appen för växelriktaren men jag ser inte någonstans vad jag förbrukar eller säljer för stunden (om jag inte går ner och tittar på elmätaren som nätägaren har satt upp.
Har en Shelly 3EM installerad på utgående el. Finns andra lösningar också.
Ah ska kika närmare på det där. Något man får installera själv?
Bara om du är behörig elektriker.
Finns andra lösningar om du har en ny elmätare.
Jo jag fick en ny någon gång i våras som ska ha stöd för allt nytt såsom försäljning, kvartvärden mm.
Har du tips på alternativ så får du gärna skriva ner dem även om du såklart inte har testat. Jag tycker att det är väldigt svårt att hitta sådana här produkter. Vet inte riktigt vad man ska söka efter. Min solcellsinstallatör erbjöd lösning för 4000 kr vilket jag tycker var lite mycket.
Ska kolla om den har en RJ45-port, antar att det är det du syftar på dock 🙂
Jag kör med en sådan här rätt in i min elmätare. Fungerar utmärkt att få in det i Home Assistant.
https://www.m.nu/sensorer-wifi/elmatare-for-p1-han-port-med-wifi
@Tandemcykeln ah jag spanade precis på den också. Har en ny mätare ochdet är RJ12-port i den men det verkar ju inte ha någon större inverkan. Orkar den av att sända till wifi på den spänning som RJ-porten levererar eller krävs det extern strömkälla?
@andasj Det behövs inte någon extern strömkälla, utan det räcker med RJ12-porten. Min elmätare sitter i källaren (betongväggar) och jag har en acccesspunkt på övervåningen som plockar in signalen. Fungerar utmärkt.
Vår solpanelsanläggning rapporterar ständigt hur mycket som produceras, hur mycket som används av huset, och hur flödet går till/från elnätet. Nackdelen är att anläggningen pratar med en “molnserver”.
> Uteffekten ska också begränsas så den inte går över 25 A
Men din VR är ju på bara 12.5 kW? Den begränsar det därför till 18A oavsett.
Inget batteri än? Eller krävs kanske ny VR för det.
Den på huset är på 5 kW, så 17.5 kW totalt.
Nä, ser ingen ekonomi i batteri.
Aha, missade den för jag läste slarvigt.
Gissar också att din nätspänning är lite lägre än de 238V vi har här
Tror Bloggarn har bloggat om låg spänning tidigare i år? Sist ute i kedjan om jag minns rätt, så det kröp en bit under minsta spec-volter. Nätägaren fick rycka ut och åtgärda på nåt vis. Samma förbehåll (Alzheimer) gäller.
Batteri känns som en ren “ball grej” och itne nått som kommer betala sig. Inte med dagens lösningar. Och inte ens med 50% bidrag.
Frekvensreglering…
Batterier måste bli rätt mycket billigare för att inte avskrivningstiden ska bli orimligt lång. Däremot tycks det kunna löna sig ganska snabbt att erbjuda sitt batteri för nätstabiliseringstjänster.
Ur preppingsynpunkt är förstås ett batteris största fördel att man kan köra ödrift, så att man fortfarande kan producera solel åt sig själv när det blir avbrott någonstans i elnätet.
Du kan ju ta ut mer än 25A från anläggningens växelriktare så länge du inte exporterar mer än 25A via huvudsäkringarna och förbrukar överskottet internt. Det finns gränser för vad elcentralen tål internt men det är långt mer än 25A.
Men då måste man ju ha förbrukare igång på heltid och det är svårt i ett bostadshus.
Jag tror också att nätägaren kan också bli sur och inte ge tillstånd för inkoppling om inte anläggningen har en begränsning som stoppar dig från att mata ut mer än huvudsäkringens kapacitet. Enklast är såklart att lägga den i växelriktaren så anläggningen inte producerar mer.
Det är en enkel inställning i SolarEdges växelriktare.
Solar Edge är väl o-kinesiskt? Jag kunde inte undvika Huvaligans VR, ingick i kapetet. Liten skala än, men grunnar på utvidgning och byte.
Rikki, du kan inte mata ut mer än vad huvudsäkringen tål.
Kortvarigt kan du mata ut runt 36A på en 25A under en timme innan säkringen kommer lösa.
Det är inte det stora problemet och högst troligt inte något som fångar nätbolagets intresse.
Det stora problemet är att du i kåken kan plocka ut 36A från nätet plus det växelriktaren kan ge.
Så säg att bloggaren en solig dag under en timme kan plocka ut ca 60A.
Detta är vad elinstallationen måste vara dimensionerad för och det kan jag nästan ta gift på att den inte är och att installatören inte upplyste om.
Har jag fel blir jag oerhört glad eftersom jag har en förkärlek för korrekt dimensionerade anläggningar.
Batteri i källaren är inget jag skulle vilja ha, lika lite som att timstyra tvätt-/diskmaskin till att gå på natten (bloggarjäveln avrådde från det, baserat på egen erfarenhet, innan hallelujatimstyrningen).
Hör att fler och fler int har råd med sina solprojekt så det kan nog vara läge i våras när alla dessa bolag som dykt upp som solinstallatörer ska finansiera sina fasta kostnader.
Vi vet ju att priserna per installerad kwh stigit med 40-50% per installerad kwh mot månaden innan kriget. Så no finns det potential för effektivisering i branschen
Investerade i solceller i höstas. Började leverera de 18 december ifjol. Gav inte så mycket då! 😅 Har totalt 10500Wp på mina 31 paneler. Har inte betalat för köpt el sedan i april. Då för mars. Kostade en slant men det var det värt!
Drog igång sista veckan i april.
Maj var fantastisk – högt pris och mycket sol, sedan har det sjunkit lite.
Men även sept gav 700 i plus.
Totalt i år blir det nog 10000, en skattefri avkastning på 5+ procent.
Fast man blir lite freakig på det – kollar timpris och solpanel i ett 😉
Jag vet! Precis så!!!
Gör ett enkelt excelark och notera ditt kassaflöde. Jag tror du kommer gå med rejäl förlust.
Räknar med att jag går plus på den 30-årsgarantin jag har på anläggningen!
Majsa, 30års garanti på anläggningen? Det är ju fantastiskt bra att få växelriktaren bytt minst en gång på garantin. Vilket företag är så generösa? Eller är det 30års garanti på skenmontaget som hos alla andra typ och du inte läste villkoren ordentligt?
Kollade just, 15 år på växelriktaren och 30 år på panelerna. Kom ihåg fel.
De flesta räknar ju med att gå plus, men för mig verkar det otroligt optimistiskt. Det du tjänar pengar på är designade marknadsförutsättningar där du tillåts vältra över kostnader till övriga skattebetalare, nätkunder och konsumenter. Det är klart att det kan hålla i sig 5-10 år till men förr eller senare ändras marknadsdesignen. Alla kan inte vältra över kostnader på alla andra.
Done that.
3 saker är pluset.
– egenförbrukningen, el vi inte köper. Ingen överföringsavgift, ingen energiskatt.
– el vi säljer.
– 60-öringen. Dvs de 60 öre vi får i skattelindring per kWh vi producerar. I vårt fall är det begränsat av hur mycket vi köper – så 60 öre rabatt på varje köpt kWh.
5% “ränta” första året. Hur det blir sedan vet jag inte.
Aktuella boräntor är också i storleksordningen 5%, vilket innebär att en amortering på huslånet ger en riskfri avkastning på likartade belopp, iofs minus skattesubventionen på boräntan.
Men iaf, hur det blir sen är ju nyckeln. 60-öringen är knappast hållbar. Elen ni säljer kommer snart vara värd noll och intet när många fler dumpar in el på nätet när det är soligt. Egenförbrukningen likaså. Sen kan man ju tänka sig att staten inför en schablonbeskattning på solceller för att matcha energiskatten, typ en femhundring per KW och år. Då är intjäningen enbart att ni smiter från rörliga nätkostnader. Och då svarar staten med att avskaffa rörliga nätkostnader och lägga nätkostnaden som enbart fast (proportionellt mot säkringsstorleken).
Fundamentalt är värdet av solcellsanläggningar noll när det finns mycket sol-el i nätet. Därför är avkastningen helt avhängigt av en välvillig marknadsdesign för solägare och en avog marknadsdesign mot övriga.
Vi köpte vår solpanelsanläggning för sparade pengar, så alternativet vore någon bra placering i värdepapper istället. Så duktig placerare är jag inte.
PPP, det är inte så svårt. Lägg pengarna i en indexfond baserad på svenska börsen. Se till att förvaltningsavgiften är låg eller noll.
Då får man alltså bättre avkastning än vad man kan få med en solpanelsanläggning?
Jag tvivlar lite på att det går att med någon slags rimlig säkerhet säga vilken av de båda investeringarna som är bäst.
En solcellsanläggning är f.ö. inte speciellt dyr så lite av installationskostnaden kan man nog bokföra på nöjeskontot. 🙂
Jeppen,
Har också solpaneler och detaljerade beräkningar på besparing/förtjänst. Gick rejält plus 2022, lite mindre i år men ca 30% ROI på 2 år.
Kommer så klart inte fortsätta så då 2022 var ett specialår men totalt 7-8 år för 100% ROI borde inte vara ett problem.
Lite pyramidspel isf. Funkar för de som är först in.
Vore intressant med en artikel om solcellerna på ladan på en näringsfastighet. Just hur det funkar rent bokföringstekniskt mm
Blev lite konstigt skrivet.. men ni fattar
Hyr man ut batterierna är dom väl betalda på typ 2år så det är väl inte så svårt att räkna hem dom ?
Jag kör på rörligt elpris (medelvärde) men har funderat på att gå över till timprismätning. Det skulle vara intressant att höra erfarenheter från någon som har timpris på el, men liksom jag saknar elbil. Luftvärmepumpen är huvudsaklig uppvärmning och braskamin finns att tillgå. Med de timpriser som syns i artikeln drar jag slutsatsen:
– värm upp huset dagtid med braskamin, om du är hemma…
– duscha på kvällen.
Jag har äntligen kommit till skott och beställt timpris nu till första november. Sitter med skräckblandad förtjusning och funderar på om det är rätt val att göra på vintern!
Dock så värmer vi upp huset med ved, så uppvärmning med el kommer vi ju inte behöva.
Det kommer bli svårt att få alla i hushållet att styra sin elförbrukning efter timpriset, men jag kommr förmodligen få en bättre bild av hur mycket ström som går åt till varmvattenberedningen. Varmvattenberedaren är rätt ny men av enkel modell. Får jag siffror på den elförbrukningen så vet jag om ny beredare med bättre styrning eller utnyttjande av frånluft är värt investeringen.
Även om en solpanelinstallation höjer värdet på huset med installationskostnaden, så har man en kapitalkostnad som måste betalas. Även om man inte har köpt anläggningen för lånade pengar så har man en kapitalkostnad.
Husets värde kan man inte dra någon nytta av förrän man säljer huset.