Så vart nästan taket på ladan klart. Återstår att ta bort byggnadsställningarna och sedan få på stuprören. Och därefter de sista solcellerna tids nog. Men låt oss diskutera det där med den långa traditionen av taklagsfester – för ni har väl ordnat taklagsfest när ni haft hantverkare (eller själva) lagt ett tak?
Eftersom min far drev byggbolag så har jag blivit lärd att man som byggherre (dsb – den som betalar) har taklagsfest. Annars kommer en docka eller ett par nedvända byxor hängas från nocken, för att symbolisera en snål byggherre. Exakt form och huruvida det är snålbyxor med utvända fickor eller en sur gubbe i en snara kanske är en lokal tradition. Bjuder man på taklagsfest åker istället en krans upp.
Exakt tidpunkt för taklagsfesten kan diskuteras. En del menar att den ska ske när takstolarna är uppe och innan själva taket läggs, för att säkerställa bästa arbete. Själv är jag av uppfattningen att det är förolämpande mot hantverkarna att tro att de inte kommer göra sitt bästa om man inte bjuder extra, så jag lutar åt att den ska hållas när taket är lagt och hålls därmed som ett tack för gott utfört arbete och inte för att påverka resultatet.
Men åsikterna går isär.
Själv fick jag nu i alla fall för första gången i mitt drygt 52-åriga liv möjligheten till taklagsfest, men valde att inte köra traditionsenlig smörgåstårta och öl.
Det blev helt enkelt en vända till bykrogen istället. För lunch och för traditionens skull. Allt måste inte vara så märkvärdigt, men det är bättre med något enkelt än inget alls. Taket var inte riktigt klart, men det var dags att trappa ner i personal, så det gällde att passa på medan alla var på plats.
Folk i byggbranschen vittnar annars om att traditionen är på utdöende och kan räkna på ena handens fingrar antalet gånger det blivit taklagsfest.
Optimalt så ska det väl vara smörgåstårta och något flak lättöl, så stör det inte arbetsförmåga, blir inte ett arbetsmiljöproblem och hindrar inte heller bilkörande. Tradiitonell målbild är väl annars smörgåstårta, ett antal flak starköl och några flaskor sprit, samt ordentligt uppdukat med duk och allt på några byggpallar på bygget. Under det lagda taket.
Men traditionerna varierar nog och i takt med att de dör ut spretar de säkert än mer.
Med det viktigaste på byggnaden säkrat i förhoppningsvis femtio år till återstår att fortsätta renoveringen, i första hand fixa den plåtbelagda söderfasaden med sina trasiga fönster, samt måla om hela ladan. Och så blir det ca 7 kWp solceller till.
53 kommentarer
Det är väl då man aktiverar den nygamla traditionen med ättestupa och puttar ner hantverkarna (de äldre först) så man slipper betala. Detta givet att man inte är någon form av kommunalpolitiker förstås; då betalar man ju inte oavsett?
Mycket trevligt med underhållna ekonomibyggnader, är svag för sånt. Läste i någon bok om byggnadsvård att gotländska takläggarlag drack öl varannan timme och tog snaps till maten, osv osv. Men det var ju ett tag sedan.
Va det plåttak även innan eller eternit? Och isåfall va det svårt att bli av med eterniten?
Eternit. Den byggdes in. Vanlig lösning.
En annan vanlig lösning är tydligen att man letar upp ett lämpligt gruvhål…
Bygga in låter ju smart, flyttar problemet 60-70 år framåt till nästa stackars gårdsägare 😀
För några är det fest för andra pest, såg att Corem säljer en nästan tom galleria i Kalmar. Skillnaden torde vara en låg alternativt ingen belåning och en hög alternativt mycket hög belåning.
Bor, och byggde hus, i Tyskland. Och att byggherren bjuder in till taklagsfest är fortfarande relativt vanligt (men dessväre nog färre och färre). Men självklart bjöd vi in till en!
Här är det när taklagsstolarna är resta och just innan taket är uppe. Festligt värre och glad att vi hade en – om än mycket stress att ordna mitt i byggprocessen. Timmermännen, klädda in sina traditionella “Kluft” – dvs klädsel som går tillbaks till skråväsen, sätter upp en mindre gran smyckad med girlanger, håller tal och utbryter en skål. Och därefter fest inne i råbygget för all hantverkare, vänner samt grannar
Smidig lösning att bjuda på bykrogen. Nu för tiden kan man ju inte bjuda folk på mat, blir lika många kostvariationer som deltagare känns det som ibland.
Du borde ha hybridpaneler kombinerad med bergvärme. Släng gärna på lite laddningsbara batterier. Win-Win-Win.
Nä. Finns ingen ekonomi att dra in vattenburen värme i ett hus som värns med LLVP och kamin.
Nej det gör det inte. Men batterier. Ladda med PV på dagen. Töm batteriet på kvällen. Ladda på natten med vanligtvis billigare el. Töm batteriet på morgonen. Osv. 50 % reduktion på priset med Grönt bidrag, per vuxen i hushållet, upp till 50 000 per person och år. Köp stackbara batterier kan du köpa fler nästa år, om det behövs. Växelriktaren kan du köpa med 50 % i stället för 15 % om du köper den till bara PV-panelerna.
Har du räknat på det? Batterilagring, typ Tesla powerwall, verkar kosta 2-3kr per kWh.
Nä, finns ingen ekonomi i batterier när man har timmätning heller. Sälj på dagen, köp på natten bara. Behövs inga batterier. Annat än i elbilen, som laddas på natten.
75% av elförbrukningen i hus som har el som primärenergikälla är för uppvärmning.
De flesta hus och pannor kan accumulera värmeenergin så man styra på spotpris.
Det var ett tag sen jag var i branschen på det sättet (80-90 tal) men då hölls oftast taklagsfesterna på lokal med tillhörande öl och spritfest…många gånger blev dessa tillställningarna inte vackra, ett och annat slagsmål när rörisarna skulle göra upp med betongarna om sönderklivna rör, och framåt slutet var det alltid några som drog fram plåtmatlådorna som fylldes på med festens läckerheter till morgondagens lunchrast.
Kanske inte så konstigt att det är en utdöende tradition…
Det är ju inte direkt ofta man behöver hålla taklagsfest, heller inte att det är en större andel av totalkostnaden.
Så varför inte? Har haft en taklagsfest själv, vilket antagligen är den enda som kommer att bli. Att bjuda på lite mat och dryckesvaror en dag har man väl gjort förr ändå och kommer att göra igen.
Minns att jag ändå lämnade en kasse starköl vid manskapsboden när taket var lagt på Myresjöhuset. Det var väl 1979…..Jag tänkte att det inte skadade att jobbarna kände att dom jobbade åt en juste beställare.
Några mil söderut från dig Sätila benämns det även som “Ryggåsakalas”.
Om “DSB” höll ett ordentligt kalas så lade hantverkarna en full spritflaska i en vägg, eller trossbotten, med meddelandet att “detta hus kommer aldrig gå torrt”.
Har själv hittat sådana flaskor med tillhörande meddelande vid ett antal renoveringar.
Vet inte vart gränsen går. Jag kommer att få taket tvättat och målat i vår innan ett par paneler sätts upp. Takmålsfest har jag inte hört om innan.
Poängen är väl att man ska bjuda dom som hjälpt till gratis på något trevligt. Annars kan det va .. Gäller alltså inte hutlöst dyra byggfirmor med saltade fakturor.
Det är sant, men varför anlita dem till att börja med i så fall?
Jobbar med ekonomisystem och skulle införa hos ett byggbolag för 10, 15 år sen. När vi fixade utläggshanteringen så fick vi kopior på kvitton för representation och jag tappade hakan när jag såg volymerna på sprit och öl. – Äsh, det är bara en taklagsfest sa beställarn. Det mesta gick till konto 6072. Mycket har hänt på kort tid i arbetslivet.
Hur hanterade ni succesiv vinstavräkning?
Initierad fråga. Automatiskt baserad på kontraktsvärde och projektledarnas periodiska uppdaterande av slutkostnadsprognos.
Spännande att relativt välbetalda branscher och yrkeskategorier förväntar sig ytterligare förmåner bara för att göra sitt jobb. I synnerhet i relation till utbildningsnivå och arbetets komplexitet, i kombination med utmanande arbetstider.
Kan jag slå ett slag för att patienten ska ordna fest för personalen på (vård)avdelningen när de skrivs ut?
Tänker att både undersköterskor (motsvarande utbildningsnivå som hantverksyrken) och sköterskor i sin kvinnodominerade bransch har både sämre villkor, ersättning och arbetstider. Givetvis till en sämre lön.
Låt debatten börja, och fyll gärna på med andra exempel på yrken där seden bör påkalla firande av förväntad utförd arbetsuppgift.
Det är inte längre någon som förväntar sig taklagsfester.
I övrigt är det väl sedvanligt hyfs att bjuda folk som hängt några veckor hos dig på något?
Jag har för övrigt varit med om att anonymt (för att undvika anklagelser om bestickning) levererat tårtor både till akuten och polisen.
Jag lägger även fram julklappar åt sophämtning och brevbärare. Man kan gott visa dem uppskattning åtminstone en gång om året tycker jag.
Snickarn som gjorde sköket här fick golfbollar för en tusing då han är golfgalen. Jobbat åt mig och mina vänner i många år och vi ser honom mer som en vän än hantverkare.
Resultat därefter. Trevligt under arbetstiden och kök med mera som är väldigt fina.
Håller med. Hade en snickare här i höstas som bytte vår fasad. Han var hos oss i en månad och bodde ett par kvarter ifrån oss. Han var väldigt hjälpsam, gav mycket tips och var otroligt trevlig. Vi gav honom en flaska vin (ej Preparatus tyvärr) för att visa vår uppskattning. Han gav mig en halv flaska ogräsmedel i gengäld eftersom vi hade pratat gräsmattor i flera omgångar. Kändes väldigt värt det då han garanterat kommer att få frågan att hjälpa oss fler gånger och chansen att han vill det ökar förhoppningsvis om vi visade lite god vilja tillbaka.
Har också tagit med vetelängd till personalen på anhörigs sjukklinik, lämnat en back öl till flyttgubbarna etc. Kostar inget jämförelsevis och gör allas tillvaro trivsammare. Lite som att säga godmorgon till busschauffören eller hej när man kliver in i en butik.
Jobbade för länge sedan som brevbärare. Inget glamoröst yrke, men finns såklart värre. Några få la ut små julklappar till brevbäraren. Väldigt uppskattat! Såna små vänliga gester tror jag bidrar till att visa uppskattning för alla olika grupper och samhörighet i samhället, framför allt när det kommer från omtänksamma privatpersoner (finns ju även företag som skickar massa julklappar till leverantörer, kunder mm.)
IT-träsket är välbetalt men ack så otacksamt så extra gester som visar att man faktiskt förstår värdet som tillförts och att det krävt både kompetens och hårt arbete uppskattas alltid. Det behöver inte vara mycket. En bjudmiddag, en flaska vin eller något annat som passar omständigheterna. Det har inget med det monetära att göra.
Nä, det är ett konkret sätt att visa uppskattning på.
Hantverkare betalar man svart, såklart.
Det är ju lite fisigt med bara taklagskalas. När det förr timrades hus förväntades kalas eller åtminstone en förfriskning
– När första varvet var lagt
– När man timrat upp till underkanten på fönstren
– När man timrat till överkanten på demsamma
– När man nått full höjd på långsidorna, alltså när det är dags att börja med gavelrösten
– Och till slut då taklagsfesten, när glädjen att börja täcka taket drabbade alla i byn.
Farsan bygger en sommarstuga och han hade en taklagsfest i somras. Tyvärr var jag sjuk den helgen och kunde inte delta. Men nån slags tradition verkar leva vidare.
Mitt uthus hade ett osedvanligt snett och vindt tak trots att det är byggt på 80-talet. Men några gubbar har berättat för mig hur det gick till. Förre ägaren betalade sina bekanta med hemkört istället för pengar,så dom var fulla hela tiden dom byggde taket.
Fram tills för ca 12 år sen kan jag intyga att taklagsfester var ganska vanliga i Stockholm iaf, dock alkoholfria.
Jag kan även förtälja en ganska rolig anekdot från gamla tider; en storbonde, granne till min mormors far i Tomelilla-trakten, känd för att vara snål och strikt anordnade taklagsfest motvilligt till gubbarna när de rest en ny lada.
Halvvägs igenom det ganska våta firandet så ser de hur alltihop kollapsar. Det blev ganska tryckt stämning. Det var bara att börja om och under resten av byggtiden var det inga glada miner. Inte heller blev det någon ny taklagsfest när taket verkligen var uppe.
Yepp. Höll taklagsfest en sensommarkväll i juni för dryga 20-talet hörliga hantverkare. Danske smörrebröd, några flak ök och några kartonger vin i bättre klassen – sista mycket uppskattat. En härlig kväll som vi fortfarande pratar om. Inflyttningsfesten lör också bli en höjdare. Hantverkarna ser fram emot den.
Trevligt med fler solceller! Kopplar du på dessa på ledig kanal i befintlig växelriktare , eller skaffar du ytterligare en växelriktare?
Anledningen jag frågar är att jag har ledig kapacitet i min växelriktare men har ett helt helvete att få hit någon att koppla på nya celler. Det verkar som de vill sälja en hel lösning eller inte alls. Just nu har de ju så mycket att göra att de kan välja körsbären på tårtan.
Befintlig riktare i ladan har plats för en sträng till och 7.0 kWp ytterligare. Var tänkt så från början.
Hej Lars,
Såg på bilden och blev nyfiken, ingen risk att du får tunga snöras från ladans numer glatta yta ner på solcellerna på garaget/boden som är tillbyggd? Kan ju bli ett par kilo snö på det stora taket ovanför. Klarar solceller det?
Inte värre än tidigare. Snarare är det så att snön inte lägger sig på den taklutningen till att börja med. Dessutom är det en rätt kraftig hängränna mellan
Nu ser vi fram emot artiklarna när du skaffar vätgaslagring för all el du producerar…
Ja jäsiken vicket lyft …
Vad är verkningsgraden där? Kan knappast vara av ekonomiska skäl man kör med vätgaslagring.
Fyller noll funktion om man inte ska vara 100% off grid.
Kul att läsa, att vara vänlig och trevlig mot de som av en eller annan anledning korsar ens väg, jobbar åt en eller man själv jobbar åt skadar sällan. Snygg gest att bjuda på käk!
Fina grejer. Taklagsfest är väl en rolig tradition att föra vidare. Bra jobbat. Vad blir det för spännande i ladan? Mer än go värme förstås från solpanelerna 😀
Vi byggde upp huset när jag var barn/ungdom och minns hur förvånad jag blev en dag när pappa kom hem med starköl (som han inte brukade dricka, och nu var det en vardag dessutom). Men det var till taklagsfesten – takstolarna hade precis rests. Någon öl gick säkert åt men minns det som att de där påsarna med starköl stod kvar länge. Gissar att de flesta körde bil. Alternativt tillhörde en nykter firma. Detta var runt 1980.
Får man komma med ett tips här ? Bara för att jag gillar det. https://kulturminnet.wordpress.com/
Hörru Bloggarjävel,
Jag vet inte exakt var du bor, men om det finns risk för snötäcke där så kanske du bör överväga ett snörasskydd så att det inte kan rasa ned snö/is från nya taket ned på solcellerna. Misstänker att de skulle kunna gå sönder vid maximalt illasinnat väder följt av ras. Det är rätt mycket tak ovanför och det rasar från plåttak på ett helt annat sätt än från eternittak.
Var på en rejäl tidölagsfest en gång.
Lärde mig mer om laddinfrastruktur.
Jag ville bjuda bägge snickarna på taklagsfest, de tackade, men efter jobbet ville de helst åka hem till familjerna.