Börserna är blandade i de asiatiska tidszonerna under morgonen och guldpriset stiger med en svagare krona. Sverige visade fortsatt upp BNP-tillväxt under tredje kvartalet enligt SCB:s siffror igår, med olika procenttal beroende på hur man väljer att räkna, men det är siffror i svenska kronor och tar inte hänsyn till svagare krona och blir alltså ingen internationell jämförelse. Elpriserna är återigen extrema i hela landet.
Stockholmsbörsen backade under tisdagen med -0.20% för OMXS30 och -0.45% för OMXSPI. Den svenska kronan försvagas till 10:57 SEK för en dollar och 10:93 för en euro. Detta drar upp guldpriset till 596:- SEK per gram.
I USA gick &P-500 -0.16% och Nasdaq 100 -0.73%. Långa amerikanska räntor steg medan de kortaste backade.
I de asiatiska tidszonerna är börserna blandade, med övervikt åt det positiva under morgonen.
I skrivande stund är ASX 200 +0.43%, Hang Seng +0.25%, KOSPI +1.26%, Nikkei 225 -0.21% och Straits Times +0.04%.
Svensk BNP för tredje kvartalet kom in som valfri procentsats. 0.6% plus jämfört med andra kvartalet, säsongs- och kalenderjusterat. Jämfört med tredje kvartalet 2021 gick kvartalet +2.6%. Jämfört de tre första kvartalen 2021 och 2022 så är BNP +3.6% och rullande fyra kvartals jämförelse 2021-2022 kontra 2020-2021 är tillväxten +4.1%.
Ekonomin är inte i recession än. Detta är justerat för prishöjningar, och inte faktisk BNP baserat på löpande priser. Eftersom den svenska kronan dock tappat så ser nog svensk BNP-tillväxt lite sämre ut om man mäter i den internationella måttstocken USD eller för den delen EUR. Utan att kontrollerat kan vi rent av i EUR eller USD vara med om en recession, men det är bara en ponduspostulering.
Vi ser återigen extrema elpriser i hela landet, med samma priser från Smygehuk till Treriksröset. Som värst blir elpriset 548 öre per kWh oskattat, onätat, ohandlat och omomsat, och som lägst var priset 255 öre i natt.
Nu blir det dessutom kallare de kommande dagarna. Och regeringen gör förstås ingenting, tvår sina händer och skyller på någon annan. Men om man ska skylla på någon annan istället för att ta ansvar så behöver man inte sitta i regeringen. Som regering representerar man Sverige, och inte partier, så det inkluderar att man tar ansvar för det arv tidigare regeringar lämnat efter sig. Passar det inte kan man avgå.
Att komma yrandes med 50 öre i elpriskompensation när elpriset är 548 öre och 730 öre inklusive skatt och moms är en skymf mot väljarna, särskilt som man vallöftade om pristak. Dessutom får de 10% av svenskarna som bor i SE1 och SE2 noll öre i kompensation, samtidigt som vi har de där 730 örena i hela landet idag.
Tillägg: På en presskonferens under morgonen ges inga besked om när elprisstödet ska betalas ut, utan att det ska ske “tidigare än förra året”, dvs före april. Beskedet är kanske i februari till hushållen men inga besked till företagen. Energi- och näringsminister Busch “beklagar”. Ministern kallar detta “att göra allt de kan för att stötta svenska hushåll”. Väldigt mycket tjat om hushållen, men en så kallad högerregering verkar skita i företagen.
155 kommentarer
…Och ingen i något verkställande organ verkar kunna bestämma något om vad som skall göras åt el-ländet…
EU frågar Sverige lite försynt, ’ska ni verkligen inte överväga Sverigepriser på el’?
Tidölaget: det är kommunism!
EU: nej, det är ett förslag från frihandelsorganisationen Europeiska Unionen.
Tidölaget: I Sverige vore det kommunism!
EU: Jaja, ni gör som ni vill. Glöm bara inte att betala covid-stöd till övriga länder som hånade Sverige samtidigt som de överreagerade, stängde ner och havererade sin ekonomi och tog livet av en massa medborgare genom restriktioner.
Tidölaget: får vi komma på Timbros slottskonferens då?
EU: vi säger så. Vi hör av oss när vi behöver mer av era pengar.
Oroa dig inte, det kommer bli sk Sverigepriser om det går för lagstiftningen.
Debatten är igång och pga SVMPC förtida avveckling av planerbar elproduktion (de elpriser vi har nu är pga avsaknad av planerbar elproduktion) kommer även regeringen tvingas falla till föga och återreglera elmarknaden.
Danmark kommer dock protestera kraftigt.
Någon ny produktion, varken SVMPC-vindkraft till havs, subventionerad och svindyr eller framtida Ebbakraft kommer lösa elpriserna inom denna konjukturcykel. Skadan är redan skedd.
Så frågan är , skall man lita på SVMPC en gång till? De har redan fuckat upp genom att inte ta bort ränteavdragen föregående 8 åren , åtgärdat fastighetsskatten eller byggt ny elproduktion som tillför effekt.
Istället gnäller du på sittande regering som har suttit i 6 veckor. Ge dem mandatperioden och fucka upp först, sedan kan du gnälla.
SVMPC får 53% i dagens opinionsundersökning och Tidölaget 45%. Det går fort i svensk opinion. Gäller för Tidölaget att hålla ordning på Liberalerna nu, för spricker regeringen och vi får omval blir det inte vackert för tidölagarna.
Tycker gott att regeringen kan spricka. Vore väldigt ironiskt om SVMPC får ta hand om skiten som de skapat.
Jag har inga stora förhoppningar på att nuvarande regering skall göra så mycket nytta. Men frågan är vad alternativet är? MP och V börjar låna hej vilt till höga räntor för en massa vansinniga investeringar i järnvägar till ingenstans och så vidare? Jag menar, ge det ett år så har svensken nog det rejält tufft med sina lån.
Att höja skatterna för en SVMPC politik kan bli… utmanande.
Vi kommer ha instabila regeringar i en omvälvande tid under många år(mandatperioder) framåt.
Nja Rikki, en regeringskris på detta så kan det nog bli ganska livligt.
Nu är vår regering snudd på osynliga men man får hoppas att det är för att dom är upptagna med att lösa energikrisen och den antågande lågkonjunkturen.
Ser gärna att S och C stöder bra förslag här, MP vågar man väl inte hoppas på för dom har ingen sjukdomsinsikt alls.
Tyvärr, går det alltid fortare att riva ned än att bygga upp. Så energikrisen kommer vi att få dras med. Länge.
Däremot är det akut att regeringen hanterar energipriskrisen och dess effekt för hushållen.
Tidölaget läses nästan som Tidelag(et), lite Black Mirror vibbar?
Nja, Rikki, nu är du väldigt gnällig. Kom ihåg att vita män sitter på en massa ITP som skulle kunna göra nytta för massorna genom ett tillfälligt solidaritetslån.
Vem behöver mer än 20 tusen i månaden i pension?
I övrigt måste regeringen före nyår komma med förslag om den inte vill bli utskrattad och till slut falla.
Detta är den tystaste regeringen i mannaminne. SD var ju betydligt skränigare innan valet. Tilloch med V sitter och väntar.
Men innerst inne tror jag att vänstern är rätt nöjd med att någon annan får se dum ut förs som du skriver finns det ingen lösning så varje regering kommer att se dum ut.
Men jag hade väntat mig en hederlig femårsplan a la Sovjet över hur restaureringen av det svenska kraftnätet skall gå till.
Först etablera principer för hur långt miljöhänsyn får gå visavi behovet av att bygga kraft och sedan en årsvis plan för hur mycket ny kraft vi skall bygga av varje slag.
Jag förstår att de kommande fem åren blir katastrofala men jag vill som sagt se en plan för hur vi kommer ur det här.
Jovisst, leading by exampel då eller?
Jag tror du ber efter för mycket.
Den 18 oktober tillträdde regeringen. 100 dagar senare skulle vi ha ny kärnkraft på plats enligt finansminister Elisabeth Svantesson. Detta datum inträffar 26 januari. Då om någonsin kan vi lägga det fulla ansvaret för elpriserna på tidölagarna.
Jag förbehåller mig rätten att gnälla så mycket jag har lust.
Jag kommer varken starta botar, trollarmeer eller svartmåla Sverige.
Gnället i riket har ändå minskat drastiskt när svärjisarna och modsen plötsligt ska ta ansvar.
Ebba har tystnat helt.
Det blir en fridefull jul.
T.o.m. M&M från rödgröna mossan håller låg profil, bäst att inte räcka upp handen när det (inte) blåser.
Lösningen är enkel, men inte så populär. Förbjud fastpris-avtal, tvinga alla till rörligt. Om det inte räcker, förbjud spa-bad, elbastu och annan lyx som drar el.
I Lund är studenterna kreativa när elen är gratis:
“Många Lundastudenter fryser i sina hem. En del låter ugnen stå på med öppen lucka, andra har skaffat elektriska element, lösningar som inte kostar extra då elen ingår i hyran.”
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/oppna-ugnar-langa-duschar-och-el-element-sa-loser-lundastudenter-kylan
Man ska aldrig förbjuda rätten till elkonsumtion (kanske öka effektvagifterna på extremerna) men att folk ska ha rörliga avtal tycker jag man kan köpa. Det är ju bara att lyssna på fikat på jobbet.. “jag har bundet till bra pris så jag kör på som vanligt”. Det är ju lite sisådär med solidariteten om elen. Själv har vi minskat vår förbrukning med 40% i år. Spabadet struntade vi i. Bastun blir en gång i veckan. Duscharna är kortare (nej jag kontrollerar inte ungarna men jag har försökt få dem att förstå sammanhanget) och värmen är lägre. Myseldar numera varje kväll från förra årets varannan kväll. Luften under kvällspromenaden är inte längre så frisk att andas i mina villakvarter.. Tack MP.
“Luften under kvällspromenaden är inte längre så frisk att andas i mina villakvarter.”
Tack Miljöpartiet som sagt.
Ja, det där “jag band till bra pris så jag kör på som vanligt” är ett otyg. Jag har bundet till vad som för ett år sedan var ett ganska högt bundet pris, och även om det inte påverkar min kWh-kostnad alls så försöker jag att tänka på både totalförbrukningen och när under dygnet/veckan jag använder el (brukar kolla spotpriser och försöka förlägga större konsumtion till när det åtminstone är lite mindre extremt). Vissa saker är svårt att flytta i tid men annat går ganska lätt att flytta några timmar hit eller dit även utan automatisk styrning. Värmepumpen hemma är t.ex. inställd på att jobba upp temperaturen lite extra under natten (när det brukar vara lite mindre bristsituation på el, en brist som ju visar sig som höga spotpriser) och sedan låta den falla tillbaka under dagen.
Inte så lätt att jämföra rakt av eftersom det påverkas mycket av väder och annat men kan i alla fall konstatera att jag fått ner min redan relativt låga förbrukning med nästan 10% i år jämfört med för ett år sedan. Att driva runt ett friliggande småhus på under 7500 kWh/år för ett fullt normalt leverne tycker jag får anses hyfsat bra.
Genom att ha bundit sig, har tidigare betalat ett högre pris. Att förbjuda framförhållning? Vad är nästa steg, förbjuda att binda lånen, då det kommer bli så synd om alla oansvariga som kört rörligt?
Nee, ansvarstagande ska premieras.
Däremot kan vi tvinga på alla MP o C elavtal med endast förnyelsebart. Då kommer vi inte ha problem med elbrist för oss som vill ha planerbar el.
Låt dem frysa, annars kommer de aldrig vakna!
Nästa steg blir väl i så fall att förbjuda hemförsäkringar. Tar man inte ansvar så får man skylla sig själv, man ska minsann inte kunna skyffla över det ekonomiska ansvaret på andra utan ska själv stå för konsekvenserna av sina handlingar.
Eller vänta nu…
Tar ca en hel minut innan regionala elinköpskollektiv har bildats. Tillräckligt stort för att själva kunna terminssäkra sina inköp själva istället för vägen via elhandelsbolag. Det kan du inte förbjuda heller. Sådana finns för övrigt redan i vissa stadsdelar i Stockholm. Jag har själv suttit och förhandlat för BRF i ett sådant kollektiv.
–
Ett förbud mot fastpris kommer att skapa en regional mellanhandsmarknad istället. Det går säkert redan att räkna på vad priset skulle bli med 12-36 månaders rullande pris-volatilitet.
–
Det kan ju bli både bättre och sämre men det förändrar hur elmarknaden fungerar. Det kanske ska göras med lite eftertanke?
Man kommer då hamna på typ 4kr/kwh så inget problem egentligen. Problemet nu är att det finns så många med fastpris under 1kr/kwh som inte bryr sig om att påverka sin förbrukning. Detta kommer i för sig lösa sig automatiskt inom några år när avtalen löper ut, för då får man binda sig till 3-5kr/kWh.
Man bör väl inte lösa detta med förbud Karl 😃
Man bör däremot försöka öka elproduktionen så fort det är praktiskt möjligt och ansluta alltfler till fjärrvärme.
I Tyskland, Schweiz m.m så använde man sig just av förbud eftersom det är det enda som går tillräckligt snabbt. De har dock mer brist än vi, men om dagens priser håller i sig så kommer vi hamna där också.
Svårt att förbjuda. Det är ju en typ av försäkringslösning som då skulle kunna erbjudas av försäkringsbolag istället.
Inte många som sitter på billiga fastpris-avtal så att i förtid ta bort dem lär påverka ytterst marginellt. Allt annat än uppvärmning och varmvatten är påverkar också hushållens elförbrukning marginellt.
En riktig lösning skulle vara snabbt bygga ut elproduktionen i kraftvärmeverken. Ge billiga statliga lån och garantier. Staten har fuckat upp så staten behöver ta smällen (men staten verkar tycka att folket ska ta smällen och att det är rätt åt dem).
Vissa, när det gått ett fåtal månader efter valet och processen tar många år:
Varför har ni inte hunnit bygga kärnkraftverk ännu?
Svaret är ju naturligtvis att det arbetet skulle ha behövt påbörjats under sossarnas tid.
Men nu kunde ju inte såssarna bygga ny elproduktion för det tillät inte deras vänsterfalanger och VMPC,
Macht uber alles.
Frågan är också om det hade blivit så billigt. All ny elproduktion är dyr.
Tom den landbaserade vindkraften är dyr eftersom den inte täcker de kostnader som tillkommer i form av balanskraft.
Skall vi ha mer vindkraft i Sverige måste vi bygga ut älvarna. Något vätgassamhälle har vi inte på länge än.
Eller så accepterar vi extremt varierande elpriser.
Sådan är verkligheten.
Men nu kunde ju inte såssarna bygga ny elproduktion för det tillät inte deras vänsterfalanger och VMPC,
Macht uber alles.
Frågan är också om det hade blivit så billigt. All ny elproduktion är dyr.
Tom den landbaserade vindkraften är dyr eftersom den inte täcker de kostnader som tillkommer i form av balanskraft.
Skall vi ha mer vindkraft i Sverige måste vi bygga ut älvarna. Något vätgassamhälle har vi inte på länge än.
Eller så accepterar vi extremt varierande elpriser.
Sådan är verkligheten.
Eller så minskar vi elkonsumtionen genom att:
1. Individer minskar sin elkonsumtion (styrs lämpligen genom prismekanismen, förutom socialfall, som behöver begränsas på annat sätt)
2. Offentliga sektorn minskar sin elkonsumtion (här krävs politiska beslut; nedläggning av onödiga myndigheter och rejält kallare lokaler för de anställda i olika verksamheter är ett par exempel på vettiga åtgärder)
3. Befolkningen minskas genom att uppehållstillstånd och medborgarskap dras tillbaka och hemresor arrangeras med de hemresandes egna pengar.
Get real.
Det handlar om förbrukningsvolymer på marginalen. Du når snabbt sådana temperaturer att det är ohälsosamt för ajuka, äldre och barn.
Jag undrar hur du skall få miljoner människor att frivilligt lämna landet? Kan du ge en bra plan på det?
Det handlar om att ersätta nästan 100% av vår elproduktion, inte spara 15%.
Dessa högertokiga pekpinneförslag är lika tossiga som vänsterns idiotier.
Det är inte sjuka, äldre och barn som sitter och kostar pengar på administrationstjänster. Kan man jobba utomhus i minusgrader så kan man väl jobba inomhus med sänkt värme. Det går fint att ta på sig en varm tröja, långkalsonger och yllesockor.
Jag har inte påstått att människor skall lämna landet frivilligt. Det får gärna vara ofrivilligt.
Som sagt, get real. Hur mycket energi tror du att du sparar? Tror du att kommunhuset värms med elelement?
Vill du bygga mer energisnåla offentliga byggnader och höja skatten för att finansiera det?
Om du inte kan få miljoner människor att lämna landet frivilligt (varför de skulle göra det nu) hur skall du göra det med ofrivilliga?
Du är ett högertroll.
@Rikki
Det viktiga för H.Gobb är inte att åtgärden är effektiv utan att folk lider.
Ja, det verkar inte bättre.
Han? föreslår den slutgiltiga energilösningen.
Att folk lider är inte mitt mål, men en välkommen bonus.
Om vi bara skall se till att alla har det riktigt skönt och bra hela tiden, kommer det heller inte ske någon förändring.
Jag kan åka ”hem”! Tyvärr räcker den svenska pensionen ingenstans i Norge. Vet inte ens om den räcker i Sverige. Blåsningen när ATP togs bort är monumental, konstigt att ingen pratar om det, måste vara en konspiration.
Jodå, när invandringen var som störst drog man pensionskortet, att de nyanlända skulle generera underlaget till din pension, när man väl insåg att det aldrig blev plus i marginalen av invandringen lade man locket på. Jag lägger 0 extra på pensionsförsäkringar och skatteväxling, fattar att det inte finns mycket kvar i kistan när jag pensioneras..
Erik2, det börjar dock bli dags för denna regering att ta tag i det här nu.
dom där små kärnreaktorerna från Hitachi är väl inte så dumma?
Se över utgiftssidan och slussa in pengar i vår tids stora energisatsning.
Jag delar din åsikt om att det börjar bli dags att agera och ta tag i det här nu. Det borde de så klart göra. Men att de ännu inte löst elproblemet var det jag invände mot. Det var en omöjlig uppgift att lösa på denna korta tid, i synnerhet när det också är så mycket annat som totalhavererat senaste 8 åren som också behöver fixas.
👍
Problemet är att regeringen inte visar några som helst ledaregenskaper. De är som ett elevråd på högstadiet som väntar på vad rektorn ska besluta. Beställ sex nya kärnkraftsreaktorer NU. Betala en rejäl handpenning så kommande regeringar inte kan riva upp beslutet. Ge myndigheterna sex månader på sig att ta fram alla erforderliga tillstånd. Klarar de inte det inför en undantagslag. För f-n, de behöver visa lite stake!
+1
Tyskarna kunde ändra i lagarna så att dom kunde bygga en LNG-terminal på mindre än ett år, vilket normalt tar 5-8 år.
Det byggde pa en mystiskt trollning. Och vi har fortfarande inte förstod hur det gick till. Vi har aldrig i tiden beslutfattad eller byggd sa snabbt och kommer inte att göra det igen.
Speciellt eftersom att en potentiell kommande vänsterregering inte kommer att dra tillbaka några som helst åtgärder. Hos vänstern är ju makten viktigare än politiken.
Sedan det för ett tag sedan gapades högt i press om att det var så fel med elprisområden och hur stor skillnad det var mellan priser i se1 och se4 så har plötsligt priserna blivit samma i landet. Detta trots att överföringsbegränsningar från norr till söder. Det är ju nästan man kan tro att det inte är en fungerande marknad?
Nä, kan man tänka sig det?
Vem tjänar på det? Staten…
Faktiskt inte. Eller jo, via Vattenfall, men det blir inga överföringstariffer och därmed inga pengar till elpriskompensation.
När elpriset stiger ökar momsintäkterna. Det innebär att annan konsumtion minskar. Denna andra konsumtion är överlag lägre momsbelagd. Utlandssemestrar, lyxrenoveringar (ROT) mm mm.
Det är inte ett nollsummespel.
SVK får in mer i överföringsavgifter mm (vad de nu skall med dessa till, man kan ju inte använda de man har) .
Vattenfall kommer så småningom tjäna mycket pengar efterhand som avtalen med låga fasta priser löper ut.
Sedan får såklart elpriserna en ganska omvävlande påverkan på sysselsättningen på sikt. Det kostar staten väldigt mycket.
SVK får väl inte in nämnvärt mycket mer pengar i tariffer när elpriset är balanserat i landet.
Fick precis ett infobrev från Eon, de höjer elnätsavgifterna med ca 1000 Sek/år, deras förklaring är så dålig att den är skrattretande:
Malmö 2022-11-28
Energimarknaden står inför stora påfrestningar och de höga priserna drabbar oss alla. Dessvärre
påverkar de även elnätskostnaderna. Därför behöver vi höja elnätspriset från den 1 januari 2023.
Prishöjningen är en direkt följd av den senaste tidens höga prisnivåer. När elen transporteras genom
nätet går en del av den förlorad på vägen och vi behöver därför köpa extra el för att kunna leverera
den utlovade mängden. Högre elpris innebär alltså att det kostar mer att transportera elen till dig.
Samtidigt gör den snabba elektrifieringstakten i samhället att elnätet mer än någonsin behöver rustas
för framtidens elbehov. Även här ser vi kostnadsökningar för bland annat byggnadsmaterial.
Se ditt nya pris
Vi har stor förståelse för att många känner oro för de ökade kostnaderna och att det är en utmanande
tid. På eon.se/elnatsavgift kan du se hur förändringen påverkar just ditt elnätspris. Där kan du även
läsa mer om elnätsavgiften och se aktuella prislistor.
Bästa hälsningar
från oss på E.ON Energidistribution
Det är bra att konsumtionen minskar. Vi förbrukar redan planetens resurser snabbare än det går att återställa dem (lindrigt sagt).
Det går att hitta på sysselsättningar som inte sliter på miljön och som är gratis. Promenader i stället för golf, monopol i stället för internetcasino, låneböcker i stället för trendiga drinkar.
Man börjar misstänka att de viktigaste väljargrupperna i Sverige inte längre kan inordnas efter klass, utan snarare efter region man bor i.
Skåningar är uppenbarligen värda mer än andra svenskar, medan alla norr om Stockholm och de i skogslänen i synnerhet, saknar värde.
Att alla norr om Stockholm saknar värde är väl sedan gammalt i svensk politik?
Tendenserna finns väl numera att även alla väster och söder om Stockholm alltmer också minskar i värde…
Sedan vi gick med i EU är det hela Sverige som saknar värde. Ingen får det bättre.
Tänkte britterna… det gick ju lysande.
Enligt MP är ‘Söder’ sveriges medelpunkt, annat är förorter man dra skattepengar från..
Jag tycker det är intressant att sedan följa upp vad elproducenter och nätbolag kommer göra med dessa extrema vinster. Hur kommer de investera de pengarna? I vad? Jag vet exakt vad jag vill att de ska investera i – mer produktion och förbättringar i överföring. Men i vanlig ordning lär det väl mest bli utdelning, självgodhet och skrytbyggen.
Det finns redan bevis från Tyskland vad som brukar hända när el-bolagen får för mycket pengar…detta har pågått i många många år nu…
Ett välkänt stort elbolag startase ljusskygg verksamhet i annat land där de började handla med elproduktions kopplade råvaror på spekulation, helt emot gällande regler. De blev så stora inom detta att de påverkade priserna på sagda varor och indirekt ökade sin vinst i moderbolaget som är en av Europas absolut största elproducenter.
Detta fortgick och spekulationen växte och växte varje år till sådan grad att det började stå för en stor del av omsättningen men istället för att sänka elpriset gjorde man såklart bara större och större vinst.
Ett år lyckades en anställd på spekulationsbolaget göra en riktigt sur affär som kostade bolaget en hel massa pengar. I princip ett helt års inkomster från spekulationen på råvaror. Den som de egentligen inte fick syssla med pga deras marknadsdominerande ställning. Vad gjorde moderbolaget då? Det som redan satt på flera års massiva vinster från spekulationen?
De höjde elpriset till vanliga konsumenter i Europas största land…
Vi vet sedan tidigare att elnätsbolagen tog betalt men inte underhöll som man väl trodde att dom gjorde.
Åren med ständigt dubblade elnätspriser minns väl alla, good old times när elnätsräkningen var den som sved…
Elproducenterna har väl noll incitament till nån typ av robin hood för Sverige, dom tackar och tar emot.
Vattenkraft bygger man väl inte ut så värst enkelt och vindkraften är jätteinvesteringar. Man kanske går in i andra energislag och bygger solcellsparker?
Eller så tar man hela vinsten och bygger upp en stabil plattform med fastigheter där el-baronerna hur ut till den nya elunderklassen som fått gå från hus och hem.
Marknaden är avreglerad och varenda svensk med lite mark och cash kan ju bygga sig en solcellspark och bli elbaron men nog är det svårt att tänka sig någon annan affärside där man kunnat tiodubbla vinsten allt annat lika över tre år.
Slutsatsen kan bara bli att vind och solkraft har haft en episkt bra lobby som lyckades få staten att begå energisjälvmord vilket ledde till tiodubblade vinster för dom.
El-marknaden är genomkorrupt frågan är bara hur man lyckas vända det?
Hela frågan kring elnäten är bisarr. Finns det någon mer basal samhällsservice idag. Att kommun och stat släppt elnäten är oförståeligt.
Det är lätt att tänka sig vad som skulle kunna hända om Göteborg stad fick för sig att privatisera alla stadsbussar men att de sedan också skulle privatisera varenda liten gata och motorväg i staden och tro att trafiken skulle fungera smärtfritt och komma fram faller ju helt på sin egen orimlighet. Som en liknelse.
Varför ska de investera pengarna?
Det blir som att skjuta sig själv i foten.
De har ju ett jättebra businesscase – Status Quo!
Pengarna delas väl ut till ägarna.
Vem äger? Ryska oligarker? Amerikanska riskkapitalister?
Ett bra sätt att jämna ut skillnaderna i elkompensation mellan regioner är att helt ta bort den.
Skattebetalares pengar skall inte gå till onödiga saker; finns det pengar i kassan så kan man sänka skatten.
Att dra in skatt från hela Sverige och sedan betala ut en bråkdel i allmosor till de rikare delarna av landet kan inte vara rätt.
Skåne är inte rikast i landet.
Som det sk stödet är utformat i förslaget handlar det ju ingenting ett stöd. Det är ju utformat som så att de som blivit felaktigt fakturerade för höga belopp kommer få tillbaka den summa som de felaktigt betalt in. Felet härrör till de stora överförings avgifterna som drabbade de 2 södra områdena.
Min personliga och bestämda uppfattning är att ingen skall ha någon subvention (förutom socialfall som skall få det via socialbidrag). Vi alla konsumerar ju el så det blir ju helt sjukt om vi alla skall betala in skatter för att sedan gå tillbaka lite av den inbetalda skatten. Det blir ju bara att var och en får betala till sig själv så att säga.
Håller med om det du säger i det andra stycket. Att muta skattebetalarna med deras egna pengar är fult, särskilt som att man tar från norr och öser över söder, som är ett röststarkare område.
Däremot anser jag att det finns goda skäl till att vi har fyra elområden och att elen därmed kostar mer där den förbrukas.
Nu är inte det föreslagna eldstödet en omfördelning mellan norr och söder. De i söder har ju betalt för höga överföringsavgifter till svenska kraftnät och de skall nu få tillbaka vad de betalt för mycket. I norr har det ju inte betalats in för mycket och därmed inget att återföra.
Rent generellt. Den mesta omfördelningspolitiken i samhället är av ondo och borde upphöra. Det är min åsikt.
Så är det och dessutom återbetalas inte hela summan.
Det vettigaste skulle ju vara att norrlänningarna får sin el till det pris det kostar där, medan söderfolket får betala för vad det kostar där, inkluderat priset för att importera den el de inte själva vill generera.
Naturligtvis skall el produceras i närhet till dem som använder dem. Men skåningarna har protesterat bort Barsebäck, så då kan de gott vara utan el eller betala vad det kostar.
Likaså skall såklart vindkraftverk ställas i eller nära städer, där ju befolkningen som använder elen bor. Vill man ha fördelarna, så skall man också acceptera nackdelarna, i stället för att själpa över dem på någon annan.
@H.Gobb
Återkoms ständigt till samma slutsats. Men vem byggde vattenkraften? Vem byggde kärnkraften? Vindkraften? Ska den upptas i lokalt ägande? Ska kommunen då köpa ut den? Eller ska man helt enkelt ta över den eftersom den ligger inom kommungränsen? Sen hoppar man av nordpool och säljer till kommuninvånare till självkostnadspris?
Har du fått utsikten förstörd av ett vindkraftverk? Varför gick kommunen med på att det fick uppföras?
Folk har i sann demokratisk anda röstat i tidigare val. Dåliga val ger konsekvenser så nu får vi alla bara gilla läget som är resultatet av tidigare val. Enklaste sättet att undvika att samhället utvecklas på dåligt sätt är ju att inte rösta fram kassa politiker.
I sammanhanget vill jag rikta ett speciellt tack till alla er som röstade på C, MP och S och på så sätt fick in Löven och senare Magda som statsministrar. Tack för all skit ni påtvingar oss andra! Förväntar mig att ingen som röstade fram dessa 2 mandatperioders ledare klagar – ni är ju skyldiga själva så sluta klaga!
Att klaga på nuvarande regering är lite som att klaga på Nazityskland; vi förväntar oss bättre av borgare respektive ledande kulturnation.
Att klaga på MP är däremot som att klaga på hajar; de går på sina instinkter.
Många som är drabbade nu hade inte ens rösträtt när de regeringar valdes som drev igenom en del av besluten som vi nu ser konsekvenserna av.
Det är ungefär som att man hänvisar till en folkomröstning som gjordes för drygt 40 år sedan och säger “folket har gjort sitt val”. Även om det hade funnits rimliga valalternativ i den folkomröstningen för de som inte ville se en nedläggning så fick ingen som idag inte snart är i pensionsåldern rösta i den. Det finns en gräns för hur länge man rimligen kan luta sig mot ett dylikt mandat.
Folket gör inte ett val i en folkomröstning eftersom den bara är rådgivande och inte alls bindande.
Rätt bra bransch att vara i nu som elproducent. 100 miljoner i timmen nu.
Du borde kunna slänga upp en stor solcellsanläggning på din mark och bli el-baron?
(nu går jag efter namnet…)
Sverige älskar att internationalisera sig. Vi ska vara med i EU-marknaden för el. Vi ska klimatanpassa oss och stänga ner kärnkraftverk. Marknadsliberalerna och miljöpartisterna har bäddat för det här.
Vi hade kunnat göra som Frankrike, Finland, UK eller Polen istället och byggt kärnkraft.
Vi har blivit offer för ordmagin i ord som “förnyelsebart”, “hållbart” och “grönt”. Det låter ju så fint. Medierna och reklambyråerna hakar på allt som har signalvärden. Nu får vi betala.
Alla de länderna du räknar upp har högre elpriser.
Korrelation, inte kasualitet.
Mycket möjligt men det blir ju lite dåliga exempel på att kärnkraft nödvändigvis ger lägre energipriser.
Den kärnkraft de bygger är svindyr. Kanske finns det exempel på länder där man kan bygga billig kärnkraft (typ Belarus), men de länder du räknar upp hör inte dit.
Men med hjälp av riksbanken är ju det en non-issue, vi får 10%-ig inflation över de närmaste 3 åren, så investera nu är det bästa vi kan göra..
Återigen så blåser det här iallafall och det är plusgrader men elpriserna är 4.25kr.
Igår läste vi att i SE4 har vissa kommuner/områden sänkt sin elförbrukning med 25%, en minskning med några procent skulle ge kraftigt sänkta elpriser enligt experterna. Man kan egentligen bara konstatera att elförsörjningen är ickefungerande som den ser ut idag. Så fort en reaktor pausas, det inte är full storm eller temperaturer under +10 grader skenar elpriserna. Ett månadssnitt på dagens elpris blir en mycket hög elräkning Dec-Feb och då kan väl elpriset vara ännu högre, jag skulle få 30 000kr + elnätsräkningen till exempel.
Förstod också varför det är så hög förbrukning med bergvärme, ytan är rimliga 300m2 men högt i tak, framförallt på nedervåningen där det väl är över 5m i tak så volymen blir rätt stor. Det blir en rätt stor luftpelare som skall värmas upp. För framtida installation funderar jag på om golvvärme på nedervåningen inte vore smart, har alltid tänkt på det som en “lyxprodukt” men då börjar värmen under fötterna och letar sig uppåt i hela huset så man får maximal utdelning på den väl?
Sen slog det mig igår att Frankrike har 56 kärnkraftverk, UK skall bygga nya, Polen skall bygga nya och Finland har en reaktor snart i drift. Varför vi lägger ned har jag svårt att förstå när det finns vadå, nåt hundratal kärnkraftverksreaktorer i Europa?
Det enda rimliga är att bygga nya i övergångsperioden tills man har listat ut hur man skall få stabil förnyelsebar energi, batterier känns som en viktig komponent i systemet. Att byta kärnkraft mot nedlagd elintensiv industri och en befolkning hos kronofogden var nog ett av det här århundradets sämsta beslut.
Om vi sänker elförbrukningen i Sverige, plattar till kurvan sparar vi främst på toppeffekten och minskar importbehovet. Det ger lägre topppriser, men också lägre risk för att elnätet går ner.
DEt är Europa som måste minska sin elförbrukning främst vilket ger lägre elpriser överlag.
Det är bristen på planerbar elproduktion, orsakad av kortsiktigt tänkande som är orsaken till nuvarande situaton där förnybar elproduktion inte löser problemet.
Ja det var lite poängen och du har skrivit det tidigare, det spelar ingen roll vad vi gör för efterfrågan från Europa är högre.
Det enda rimliga är handen på exportkranen så staten kan återta möjligheten att styra mot riktpriset.
EU har öppnat för det men tydligen var inte Sveriges regering så pigga på det.
Låt mig chansa på varför – lobbyn från de nya elbaronerna är enorm, dom vill väl inte gå från 5kr/kwh till 75öre/kwh, dom har nu fått smak på cash.
När man kom hit så förstår man vilken skenande korruption det är i elmarknaden. Först stänger vi all statlig (vår!!) reglerkraft så privata aktörer kan tiodubbla vinsterna över en natt.
Därefter motsätter man sig att minska exporten så att priserna går ned till riktpriset på 75öre/kwh för då gör inte elproducenterna enorma vinster längre.
Det verkar inte vara någon som gör det som är bäst för Sverige här.
“Det spelar ingen roll vad vi gör, för X är värre” är en halmgubbe. Dubbelt upp när mängden “vi” (“Sverige”) dessutom ingår i mängden “X” (“Europa”).
Om det inte spelade någon roll vad vi gör så skulle vi kunna vara värst av alla utan att det påverkar något alls totalt sett. Det faller på sin egen orimlighet. Självklart gör allas bidrag till totalen skillnad. Specifikt i fallet elförbrukning så är det inte speciellt stor skillnad på 1 MWh i norra Tyskland eller i södra Sverige.
Om det inte spelar någon roll vad vi gör så kan vi heller inte göra något för att förbättra situationen. Det är rent defaitistiskt.
Låt oss för all del kunna diskutera vad som hade kunnat gjorts annorlunda, och kanske ännu bättre hur vi på ett realistiskt sätt kan tas oss därifrån vi är dit vi behöver vara. Men att säga att inget vi gör har någon påverkan på utfallet hjälper inte den diskussionen framåt.
Jo, det har betydelse vad vi gör men inte så stor som man tror.
Det lustiga är att man brukar peka på att exporten växt i samma ordning som mängden vindkraftproduktion.
Men då tittar man inte på att vi har lagt ner kärnkraft i samma omfattning.
Så något överskott har vi inte. Lite mer kraftvärme möjligen.
Det förklarar också varför priserna stiger.
Det tillkonmer en hel del vindkraft närmaste åren i norr men grejen är att om Sverige inför begeänsningar i export kommer ingen bygga ny elproduktion efter det.
Elpriserna vi hade fram till elprisområdena inrättades kommer aldrig igen.
Europa är problemet, men Sverige är en del av Europa och därmed en del av problemet.
Vi har en överbefolkning som konsumerar el utan att bidraga till samhället. Utan dessa människor löser sig elfrågan; det gick ju bra för femtio år sedan, när vi inte ens hade elbilar, internet och strunt.
Just så! Ofta låter det, bl a här, som att energikrisen och de därmed sammanhängande priserna är Europas fel. Vi i Sverige är som sagt en del av Europa och vi har i allra högsta grad bidragit till dagens situation.
Möjligen hade de varit rimligt att skylla på Europa om inte vi själva i så hög grad bidragit.
Förtydliga gärna det så i hög grad svenska bidraget.
Allvarligt?
Ja?
Om nu överbefolkningen är problemet kanske du skulle vilja föregå med ett gott exempel?
Lol.. men Gobb har en poäng, vi har fått 2 miljoner invadrade på 20 år, men inga investeringar i elnätet som (ö.h.t.) motsvarar 25% befolkningsökning..
300 kvm är väl inte så värst rimligt? Genomsnittsarea per person i småhus 2021 var 47 kvm. Detta snitt dras upp av att många bor ensamma eller i par. Jämför man olika familjebildningar med fler än en person i hushållet ser det ut så här:
Sammanboende utan barn, Småhus, äganderätt: 62 kvm (x2=124 kvm snittvilla)
Sammanboende med barn 0-24 år, 1 barn, Småhus, äganderätt: 43 kvm (x3=129 kvm snittvilla)
Sammanboende med barn 0-24 år, 2 barn, Småhus, äganderätt: 33 kvm (x4 =132 kvm snittvilla)
Sammanboende med barn 0-24 år, 3+ barn, Småhus, äganderätt: 26 kvm (x5=130 kvm snittvilla)
Visst, har ni nio ungar som bor hemma kan man kanske kalla det “rimligt”. Annars är det ju per definition en vald lyx.
En fördel med golvvärme är väl att eftersom slangarna har större area än radiatorerna kan man använda en lägre framledningstemperatur med bibehållen uppvärmning. Den lägre temperaturen är bättre anpassad för värmepumpar.
Risken med att mäta lyx i form av boendeyta är att enkla bostäder på landsbygden kan komma att beskattas högre, medan åtråvärda lägenheter inne i städer kan undkomma beskattning.
På längre sikt.
Om marknaden sätter ett pris på bostäder, är det väl lämpligt att skatteuttaget sätts utifrån det?
Jag har inte sagt något om beskattning. Jag bara vänder mig mot att Johan uttryckligen kallade 300 kvm för “rimligt”. Håller med om att eventuell beskattning ska ske baserat på nån slags marknadsvärde. Jag tycker också att man ska ha rätt att bo på 10 000 kvm om man nu vill det. Men det blir lite dissonant att då kommentera energikostnader när man bor i ett hus som motsvarar typ 2,3 normalvillor.
Tittar man på Husdrömmar eller läser på husbyggarforum så är många nybyggen över 250 kvm och även om man har ett välisolerat hus så är det ett ineffektivt resursutnyttjande både i bygg- och brukarskedet jämfört med ett hus på 160 kvm (som statistiskt är större än snittet men ändå hyfsat rimligt för en normalfamilj).
Jag gillar inte förbud men jag tror att det vore nyttigt för många att börja göra avvägningar i sina livsval och inte bara kryssa i varenda ruta i tillvalslistan hela tiden. I just husfallet så innehåller många planlösningar mycket dövikt eller “bloat”, där huset bara hade tjänat på att trimmas ned lite.
Håller med om vad du skriver; vill bara lyfta problemet som kan uppkomma om man från politikernas sida börjar se till kvadratmeter som beskattningsunderlag.
Om man vill bo trångt i staden (vilket visas genom bostadspriser), så kan man också betala för det. Den som bor med stor bostadsyta i glesbygdskommun skall naturligtvis inte straffas för det och indirekt subventionera boendet för stadsborna.
@H. Gobb
FN ser redan kvm som beskattningsunderlag. Det har inget med svenska politiker att göra. FN har visst räknat ut att en bostad på 17kvm per person är rimlig och allt över det borde bestraffas.
Det blir en fullt rättvis beräkning där man gör ett överslag på hela planetens 7 miljarder människor. Stunt i om de bor i en hydda i Sahara eller i ett gods i kalla Norrland. Lika för alla är devisen. Bor man för kallt eller varmt är det optimala att flytta till mitt emellan.
Inget svenskt påhitt eller som ställer stad mot land.
Jag vet inte om du skämtar nu, men oavsett så är FN en skitorganisation som Sverige borde lämna.
Om man väljer att bo på 50 kvm i Stockholm i stället för 300 kvm i Skinnskatteberg, så har man gjort det fria valet; skattesystemet bör snarare gynna glesbygdsbon om något.
@H.Gobb
Nej det är inget skämt. FN har uttalat detta om boendeyta per person.
På vilket sätt missgynnas glesbygden av skattesystemet? Är det fastighetsavgiften som menas här? Du föredrar regelrätt fastighetsskatt utan tak?
Krokodilen, vill bara påtala att 47m2 x min familj blir aningen lägre än vad vi i bor nu, det känns rätt bra att veta att man är en genomsnittlig svensk.
Men fine, jag skulle ha tänkt på livskostnaden istället för att skaffa barn.
Du använder ju statistiken fel, eller är dina barn också genomsnittliga svenskar när det kommer till att dra in pengar till er hushållsekonomi? Det är klart att det blir tyngre för föräldrarna om barnen får nästan samma bostadsyta som en snittperson med snittinkomst än om de hade haft “barnytor” enligt uppgifterna ovan.
Hur som helst så får ni bo hur stort ni vill och jag hade också gärna bott större än våra helt genomsnittliga 130 kvm. Jag dömer inte alls, bara reagerade på ordet “rimligt” i sammanhanget. Du verkar vara en sympatisk person som jag ofta håller med när jag läser dina kommentarer, så jag har ingen som helst ambition om att gå i polemik med dig egentligen.
Jag är med, ordet rimligen kanske inte var på sin plats 😃
Dock vill jag bara lyfta en sak här Krokodilen att priset/kvm skiljer sig rätt rejält beroende på var man bor. Lite förenklat var vårt förra hus 1/3 av boytan men kostade 3ggr mer så 1m2 värderades 3ggr högre där vi bodde tidigare.
Intressant att medelarean på småhus i princip är samma oavsett storlek på familjen. Känns ju överlag dåligt optimerat, men folk köper väl hus att “växa in i” pga trögheter i marknaden.
Med fem meter i tak skulle jag konsultera någon som vet hur man värmer upp denna typ av volym.
Det är inte självklart att bergvärmepumpsäljaren har koll på detta.
Min slutsats blev fjärrvärme, det går inte att använda de vanliga lösningarna som bergvärme eller luft-vatten, luft-luft pump när priserna är så pass höga. Solceller får vi inte installera på taket, fick vi inte i vårt förra hus heller faktiskt i villaområde i stockholm.
Vi skulle kunna byta ut pannan som verkar ha några år på nacken men då lägger jag hellre den kostnaden på installation av fjärrvärme och reducerar kostnaden per kwh med 90%.
Har läst på om energiglas efter någon vänlig själ i tråden och funderar på att ha det på några fönster.
Energiglas (eller vad det kan heta) är sannolikt bra för dig och många andra.
Jag har 2 glas fönster. Då byggnaden är från 50 talet så renoverades den för ett antal år sedan. För att bevara gamla detaljer så byttes fönsterramarna inte ut. Bara renovering, målning och så byttes glas ut (kommer inte ihåg om vara ett eller båda byttes) till mer isolerande glas. Troligen tjockare på något sätt. Kan kanske vara intressant för många med äldre hus och halvbra fönster. Billigare än att byta fönstret men ändå förbättrad isolering i fönster. Var först skeptisk men det funkar faktiskt väldigt bra (bara mätt/ utvärderat med magkänslan).
Fjärrvärme är bra just nu. Precis som elvärme var bra för bara några år sedan.
Tror man ska vara lite försiktig med att hoppas att fjärrvärmen ska vara lågprisad framöver. Fler ansluter sig och det kostar att bygga nya pannor och utöka näten.
Elpriserna fra upp och ner och de dagar den är dyr reagerar många. När det är billigt (läs blåser) är det inte lika aktivt.
Fjärrvärmens priser är förutbestämda och när de går upp är det för att stanna. Eftersom det är energi kommer även det vara hårdvaluta framöver. På årsbasis tror jag tyvärr inte fjärrvärme kommer vara lika gynnsamt framöver.
Ja, fjärrvärme har väl historiskt varit rätt dyrt? Det är ju inget som säger att det inte kommer bli det igen. Precis som att vedpriserna följt elpriserna uppåt lär väl samma hända med fjärrvärmen, även om det finns en viss fördröjning och försiktighet i prisjusteringarna.
Eftersom man gör åt 60% av årskonsumtionen vintertid när priserna är högst för att det inte blåser så ser jag inte hur priserna inom 10-15 år kan gå ned till fjärrvärmepriser, 40-50öre/kwh.
Vi behöver investera i ett annat energislag än vindkraft för att komma dit väl?
Kollade upp vad påslaget blir nästa år för fjärrvärme där vi bor, 1.3öre/kwh.
Senaste 2-3 åren har priserna för el väl minst femdubblats?
Det får väl anses vara tillräckligt lång tidshorisont och om det dessutom ligger priset på 5-6-7-8kr i den andra vågskålen är det väl ett enkelt val, installationen har betalat sig på en kall vinter?
Är dock nyfiken på vilka kontrakt man förbinder sig till för i min värld kan man väl ha kopplingarna kvar för att gå tillbaka till annan uppvärmning om det blir nya tider?
Fjärrvärme brukar ha olika kostnader under året. På sommaren är det billigt för att folk inte ska investera i egna värmepumpar. På vintern tar de ut det de förlorar de varma månaderna. Det är ju inte dyrare att bränna skräp på vintern egentligen.
Det pris man brukar prata om är medelpriser, men det finns i de fall jag kollat, tre olika prissättningar.
Min kommuns energibolag nämnde att de gör 2/3 av sin vinst under december till februari.
Tror det är bäst att räkna på vad det kostar när man behöver värmen, för medelpriset är egentligen inte så intressant.
Kontrakt brukar skrivas vid nybyggnationer. Ansluter man ett befintligt hus kan de knappast tvinga fram förbrukning. Vill man ha en annan värmekälla kan man ju fortsatt vara ansluten, men stänga kranarna när det inte är lönsamt. Dock kostar väl ingrävningen sina slantar, så det tar väl sin tid att få tillbaks investeringen.
Dags att ha som rutin att köra elverket (4 kW, bensin 1,5 L/h så η ungefär 30%) några timmar om dagen för att ladda VVB och klra elradiatorer. 7 kr/kWh inkl moms och inga nätavgifter.
Är det inte som så att de som överkonsumerat är de som sitter sämst till när det gäller elpris. Att bo extremt stort och sedan klaga på att det kostar! Give me a break! Det är ju lite som att köpa tex en megastor bil som drar typ 3 liter milen och sedan klaga på att bränslepriser är högt – är bränslepriser viktiga så köp för i helvete inte mega bränsleslukande fordon.
Ingen klagade när det gällde att köpa så stort och dyrt som möjligt för att tjäna Max på bopriserna när de ökade. Nu går det på andra hållet. Ja det är så risktagande funkar. Gör det bra så går det oftast riktigt bra. Går det dåligt så går det oftast riktigt dåligt. Köp saker med tanke på att det kan gå åt båda hållen!
Jo, bor man i en enrumslägenhet köpt för flera miljoner i storstaden, där elpriset knappt syns eftersom att värmen debiteras via föreningen, så är det klart att man inte inser allvaret i situationen.
Överkonsumtionen mäts inte i kvadratmeter, utan snarare i onödiga renovationer.
Om vi nu får en punkterad bostadsbubbla, så är det bra för nästan alla.
Elintensiv industri och jordbruket är de som ligger sämst till.
Boende i Norrland för där är det -20grader nu och får dom elpriser som i söder kan det nog bli dyrt att hålla sig varm.
Jag tycker precis som du att alla norrlänningar och bönder får skylla sig själva, let them freeze 👍
Sen alla med fritidshus i Sverige som har direktverkande el, en fet extrakostnad.
elbilsägarna?
Alla större hus bör egentligen ha fjärrvärme om dom ligger inom radien för det och fjärrvärmebolagen jobbar övertid just nu för det har nog alla med större hus börjat förstå, varför betala 4kr/kwh timme när man kan betala 40öre/kwh.
Ligger man lite utanför har man väl träd på sin stora tomt och kamin och en yta för solceller?
Viss ironi i stycke två om det inte var tydligt.
Om man “ligger lite utanför” så är det snarare så att man är med och betalar för stadsbornas lyxiga leverne, utan att själv få något tillbaka (bortsett från några vindkraftverk, såklart, och kanske en högtrafikerad väg).
Alla har inte lyxen att bo tätt tillsammans 🙂
Alla gör sina egna val här i livet. Val som man får leva med. Så är väl livet som vuxen. Görs dåliga val så blir det dåligt. Detta ständiga gnället på att andra skall kompensera för dåliga val etc är lite tjatigt.
Köper någon dåliga aktier och förlorar massor så får de ta förlusten. Tufft javisst men att vi andra skall kompensera för aktieförlusten är ju bara helt fel. Samma när det gäller andra val som köp av bostad med hiskeliga driftskostnader.
Alla har vi väl gjort såväl bra som dåliga val. Och vi alla kan ju relatera till ångesten och frustrationen som sådana val kan leda till. Nu är det ju sannolikt många som har uppförsbacke när det gäller lån och räntor, elkostnader etc och det har jag full förståelse för. Är ju såklart inte själv befriad från dessa saker och hade gärna sett ett annat utfall.
Förhoppningsvis leder allt detta till positiva förändringar i samhället så det på sikt blir bättre för alla. Men resan blir ju såklart jobbig för alla. Ytterst få som inte förbrukar energi eller har lån eller äter mat etc.
Om ett av valen är att flytta till Stockholm eller bo kvar där man har sitt ursprung, så är det valet inte så lätt att rättfärdiggöra skattemässigt.
Särskilt som att jobben i Stockholm ofta anses göra gott för hela landet, samtidigt som att skatten betalas till kommunen.
Det här är ingen norr vs söder eller stad vs land fråga. Man kan välja bra eller dåliga val i hela landet.
Överlag så skulle jag nog tro att det mest optimala skulle vara någon mellanstor stad. Där jobb finns. Bostäder kostar lite. Service finns. Någon kollektivtrafik finns etc. Där borde det gå att optimera rätt bra på alla fronter.
I obygden eller huvudstaden tror jag det är svårt att optimera faktiskt.
@H.Gobb
Att beskattas beroende på var man bor görs redan -kommunalskatt.
Att beskattas på sitt boende görs redan via reavinst skatt vid försäljning.
Att beskatta en orealiserad vinst på boende heter fastighetsskatt – den verkar allmänt avskydd men är den metod man i så fall skulle använda för att beskatta högt värderade fastigheter mer.
Passar ingen av dessa kan man införa en speciell ”stockholms-skatt” – också kallad robinhood-skatt.
Är det någon annan skatt som saknas här tycker du?
@Oraklet: Ja, ungefär så. Jag läste någonstans att den samhällsekonomiskt bästa storleken på en stad är 100 000 – 200 000 invånare. Då finns tillräckligt mycket befolkning för att staden ska kunna ha en väl utbyggd samhällsservice, transportmöjligheter till andra städer m.m, samtidigt som staden inte blir större än att det är cykelavstånd till det mesta.
@Masterplanner
En intressant övning är att pytsa ut Europas befolkning från storstäderna till städer om Max 200 000 och se vad som händer på kartan. Hur långt avstånd ska städerna hålla. Helst 10 mil ifrån varandra för att förhindra onödig pendling? Kanske 20? Eftersom folk verkar pendla 10 mil idag. Hur ser kartan ut sen?
Dreampilot: du verkar svara på något helt annat inlägg någon helt annanstans. Noll koll?
@G.Hobb.
Nej det var till dig eftersom du tog upp skatter i relation till var man väljer att bo.
Det finns många problem med hur skattesystemet är uppbyggt idag.
Ett flagrant problem är att tjänster som är inrättade för att betjäna hela landet beskattas i Stockholm eller någon av grannkommunerna. Administrativa tjänster som inte skapar mervärde.
Ett annat problem är att vården dimensioneras efter vilka skatter som kommer in. Inte så kul för den som betalar höga skatter men råkar leva i ett område med låg skattekraft; knarkaren i Stockholm kan däremot njuta av fin vård på grund av att han är stockholmare.
@ G.Hobb
Du menar de tjänster som uppehålls på statliga myndigheter.. typ Trafikverket? Ligger väldigt nära Stockholm har jag hört. Radiotjänst är också en känd stockholmsmyndighet. Men kravet är kanske att inga myndigheter ska få ligga i tätorter trots att största skattebasen är där.
Ah… Paradoxen mindre skatt men mer vård. Knarkaren var väl människa innan han/hon trillade dit. Vad vet du om dennes bidrag till skattebasen?
Hela ursprunget till städers uppkomst var ju att dela på kostnader och resurser och därav få mer över. Svårt att strunta i den effekten. Dock kan du ju glädja dig åt att även städer som drabbas av avfolkning får rejält sämre standard, se Detroit.
Fast om valet är att ha 7 ungar, då får man frikort från det egna valet och ska ha bidrag a la carte..
Varför gäller inte det med elbilar eller 300kvm villa i obygden?
Av de 3 valen, så har väl 7 ungar högsta klimatavtrycket och borde rimligtvis ha miljöskatt i proportion..
Om du är så avundsjuk på stadsbor som lever ett liv i sus och dus är ju lösning enkel – flytta till staden och lev i sus och dus du också så slipper du vara så avundsjuk.
Eller så sänker vi skattetrycket, så slipper jag medfinansiera era vällevnadsorgier.
Plus att jag slipper herpes, som ju alla har som bor trångt i städer.
Avundsjuka som sagt.
Är det avundsjuka att påtala att vissa grupper får betala för andra?
Gör dig inte dummare än du är.
@H.Gobb
Bevisa att det du säger är sant först.
Om vi tar bort all skatt. Vilken landsände skulle tjäna på det.
Snittkostnaden per producerad kWh i Sverige ligger under 20 öre. Ser ingen anledning att vi ska betala så mycket mer än det.
Varför skall de som äger energin (producerar den) skänka bort den?
Tycker du att arbetskraft skall prissättas på samma sätt. Typ att många i världen arbetar för 1 dollar om dagen så varför skall löner i Sverige ligga så mycket över 10 kr om dagen?
Om elpris reglering, varför inte lön reglering? Billigare är väl bättre, eller gäller det bara när du är köpare?
👍
Till Carmania
Första testet kommer slutet nästa vecka. Då kan det bli -15 grader i södra Sverige och -30 grader i norra delarna.
Nu är inget linjärt men priset fyrdubblades när temperaturen sjönk med 10 grader sist det begav sig.
Är hursomhelst trygg över elstödet på 50öre/kwh som betalas senast i Februari.
Vild gissning är att dom förstått att dom inte kan finansiera ett pristak.
Dags att börja fingra på exportkranen för annars har vi nog den största förmögenhetsomfördelningen i modern tid denna vinter och ägarna till elbolagen blir vår nya överklass i hela landet när medborgarna tagit alla sina besparingar för lyxen att kunna ha 18 grader inomhus.
Och precis då stänger man O3 för reparation. Ok, det kan vara en tillfällighet att man väljer just slutet av nästa vecka och tio dagar framåt.
Eller får du hem ett brev från staten när du frusit en vecka och elräkningen är 20kkr att staten gärna tar över din villa mot att dom löser lånen och så garanteras du madrassplats i en gymnastiksal?
Jag är inte konspiratorisk.
Man har nog planerat att göra det så snart som möjligt och än så länge har det varit relativf varmt.
DMIs långtidsprogbos för december är inte lika övertygad om kallt väder.
Det finns ju en hel del familjer nu för tiden som bor i trånga lägenheter och gärna skulle vilja ha en skön stadsvilla att breda ut sig i. Om kommunerna köper upp villor, så blir det ju enkelt att fördela dessa till icke likvida personer.
Japp. Tänk så bra kommunpolitikerna känner sig när de kan fördela stora bostäder till de som behöver! Byte jämnt mot en sliten lägenhet är väl bra?
Och i morgon fortsätter Bolund priserna.
Och Expressen.se skriver nu att enligt väderinstitutet Storm kommer både snön och kylan tillbaka. – Kan bli det mäktigaste vi någonsin uppmätt”.
Blir att rota fram lådan med sovsäckarna och förbereda gasköket.
De får känna sig hur de vill; villorna i städerna är felprissatta idag, så det är bra om vi får lite rotation på dem.
Eller skall de grupper som tjänat multum på bostadsbubblan ha garanti att slippa förluster?
H GoBB,
Exakt de grupperna måste alltid gå skadeslösa, fattas annat med högerstyrd riksdag!
H. GOBB På vilket sätt har medelsvenne tjänat på att bli alltmer skuldsatt och tvingats köpa en äldre villa för att sedan bli rånad av elpris monopolet?
Sanningen är att man rånat medelsvenne på att tillåta extrem kreditexpansion och lägga ner kommunal bostadsproduktion.
Var det inte någon priscap som skulle införas i EU den första december? Eller har jag helt fått det där om bakfoten?
Ni som kan det där med investeringar och fonder. Finns det fonder som själva gör valet att växla fritt mellan olika tillgångsslag, beroende på konjunktur och trender? Dvs. minskar aktier och går över till exempelvis räntepapper, guld osv. när börsen är på väg ned, och motsatt vid uppgång? Aktiefonder och räntefonder hittar jag, och några blandade – men de verkar ha en fast fördelning. Tänker att man skulle ha några kloka huvudet som håller koll på makroekonomi och trender, och som gör jobbet åt en (så inte vi alla behöver göra det, dubbelarbete).
Jimmiepriser eller sverigespris, det är frågan för Ebba och Uffe. Kan tänka det tar emot att implementera vänsterpartiets förslag, men vänstern har den militanta Villaägarföreningen på sin sida. Svår nöt för högern onekligen.
En pris snus vågar Svantesson dock inte dubbla priset på.
Där har du fel, det är Bolundpris, försök inte vänstertrolla..
Deathstar hade en poäng, dock var det väl MP som var orsaken till problemet.
Varför inte införa SE5 vid kabelpunkterna till europa, låt denna ta smällen av överföringsavgifter som e.on ‘förklarade’ utan att ha investerat något..
Om Villaägarföreningen är militant, vill jag gärna se länk till, men kan bero på att de är f.d. sossar som levlat upp p.g.a. det allmänna välståndet.