Börserna stiger i de asiatiska tidszonerna under fredagsmorgonen. Så kallade ekonomer efter en extra höjning av riksbankens styrränta efter gårdagens inflationssiffror från eurozonen. Den statliga bolånebanken SBAB hävdar att bostadspriserna stiger trots allt högre bolåneräntor.
Stockholmsbörsen var oförändrad under gårdagen med 0.00% för OMXS30 och -0.04% för OMXSPI. Valutorna är rätt stabila med 10:48 SEK för USD och 11:12 för EUR. Guldpriset stiger dock till 621:- SEK per gram.
I USA steg de längsta räntorna vidare och 10-åringen steg 0.07 procentenheter till 4.08%. S&P-50 gick +0.76% och Nasdaq 100 gick +0.89%.
I de asiatiska tidszonerna går veckans sista handelsdag positivt än så länge med +0.39% för ASX 200, +1.30% för Hang Seng, KOSPI +0.25%, Nikkei 225 +1.56% och Straits Times oförändrad på +0.07%.
KPI-inflationen i eurozonen kom in på 8.5%, lite över konsensusprognosen. Framför allt så stack den sk kärninflationen som struntar i sådant man måste köpa ut med 5.6%, upp från 5.3% och oroar därmed olika så kallade ekonomer med att det kanske inte bara är energipriserna som stiger.
Därav går så kallade ekonomer nu ut i Dagens Industri och kräver extrainkallat Riksbanksmöte och extra och skyndsam höjning av den svenska styrräntan. Svenska kronan får inte tappa mer i värde genom att Riksbanken inte höjer snabbare och helst mer än t ex ECB.
SBAB meddelar att bostadspriserna steg på bred front i Sverige under februari, trots de höga räntorna. Lägenheter steg +2.1% i Sverige som helhet och villor med +1.7%
Lägenheter steg +2.2% i Storstockholm, +1.1% i Storgöteborg och +0.6% i Stormalmö. I norra Sverige steg de med +6.2% på en månad. Villor steg med +3.6% i Storstockholm, +3.3% i Storgöteborg och +1.3% i Stormalmö. I mellersta Sverige föll de med -2.3% och det var det enda området och kategorin där några bostadspriser backade.
SBAB ponduspostulerar att bostadsaffärerna handlar om personer som varit inne på marknaden länge och byter bostad inom samma marknad, och alltså inte ökar sina skulder eller månadskostnader. Alltså så kallade bååmers, samt generation X.
159 kommentarer
Varför vill folk skuldsätta sig för att köpa klubbmedlemskap i föreningar? En bostadsrätt är inte en bosrad man äger. Vad är det för fel på hyresrätter? Den största risken man tar då är tre månadshyror.
Skottlossning & sprängningsfrekvensen kanske sjunker med stigande m2 pris?
Det verkar ju hända en del även i de s.k. fina kvarteren i Stockholm också nu för tiden. Knarkarna som vill visa att de tagit sig upp i livet kanske köper en bostadsrätt i fina trappuppgången. Sedan sprängs det där och på den lilla mysiga kvarterskrogen i närheten.
Det är nog vanligen i hyreshusen i de fina kvarteren. Men jo, visst smäller det lite varstans…
Stor skillnad. Rent tekniskt spelar det kanske inte så så stor roll om lägenheten ägs av föreningen eller inte, eller om en del av finansieringen ligger där. Det viktiga är ju vad totalpriset och räntekostnaden är. Sedan är det ju brist på hyresrätter rent generellt. Historiskt sett har det lönar sig att köpa en bostadsrätt, och även om historisk avkastning förstås inte är en garanti för framtiden så har de som köpt tidigare gjort en bra affär.
För många finns det inte något direkt alternativ, här i min lilla by är det minst 10 års väntetid för en trea.
De är få.
De ligger på fel plats.
De är dyra.
Du kastar pengar varje månad.
Värden snor ditt elstöd.
Hissen är trasig.
Och de som ser sina breffar minska i värde har inte kastat pengar ?
10% prisfall, inköpspris 40 000 kr/kvm = 4000kr/kr/kvm. Stoppa in vilket prisfall du vill och vilket inköpspris du vill jag räknar lågt
Enligt SCB är medelårshyran ca 1200 kr/kvm.
Så man kan hyra flera år gratis från hyresvärd jämfört med banken 🙂
Elstödet är skit samma i lägenhet.
Dyra? Jämfört med räntekostnader?
Ur ekonomisk teori är risken högre för köparen av en breff så det är sunt om de är billigare i långa loppet.
Att du orkar. Med ditt resonemang ska man aldrig äga någonting.
Jag äger mitt hus. Banken äger det inte. Jag vill tacka bostadsbubblan som har gett mig så mycket.
Jag vänder mig mot att värdeminskningen på bostaden inte räknas.
Någonstans är det mindre pengar ut från bostaden i slutändan.
@Rikkitikki
Du äger inte marken huset står på. Du bara tror att du gör det men precis som med BRF så ger du en nyttjanderätt till området innanför din avdelade tomtgräns.
Tänker inte köra någon töntig BRF är bättre än småhus och vice versa.
Det spelar noll roll vad du äger av ovanstående. Båda varianterna fluktuerar i pris.
Nej, jag äger fastigheten. Jag vet inte hur du definierar “ägande”, du är kanske en sån där miljömupp som menar att vi bara lånar vår jord av våra barn.
Jag citerar Lantmäteriet:
Registrera dig som ägare
När du har köpt eller på annat sätt övertagit en fastighet exempelvis genom gåva eller arv, måste du bli registrerad som ägare. Det gör du genom att ansöka om en så kallad lagfart. Lagfarten är en registrering i fastighetsregistret och ses som ett bevis på att du äger din fastighet. Ansökan ska göras inom tre månader från att du köpt eller tagit över fastigheten.
Sedan är äganderätten begränsad av lagstiftning, jag kan inte göra vad jag vill såklart.
@Rikkitikki
Se nedan. Nej det var inte du som skrev det. Det var Observanten jag skulle svara men det gick lite fort. Ber om ursäkt.
Svaret var till hävden att man inte äger sin bostad i en BRF.
@Rikki, Äganderätten har den lilla dina “fördelen” att den också är enkel att beskatta.
“Jag vänder mig mot att värdeminskningen på bostaden inte räknas”
Jag vänder mig mot att alternativ avkastningen på pengarna du bundit upp i huset inte räknas.
Man måste vara extremt trångsynt och stadsfixerad, om man tror att all mark i Sverige består av tomträtter. Vi är inte Kommunistkina.
Visst finns det folk som satt sig i den sitsen att de äger ett hus eller en bostadsrätt i ett hus som står på ofri mark, men det är inte någon annans problem är deras egna.
Så ögonblicksbilden vi är i nu är relevant för brf:er alltid? Alla som tjänat miljoner på sin bostadskarriär de senaste åren borde bott i hyresrätt och om vi på sikt kommer tillbaka till ett läge där ränta+ammortering+hyra för en bostadsrätt motsvarar eller är lägre än vad hyran för en hyresrätt är så är det fortfarande värt att klammra sig fast i hyresrätt pga. nån överdriven vilja att riskminimera?
Det pendlar fram och tillbaka vad som är “värt” att bo i, det har varit brf i många år nu. Men nu är nog många i hyresrätt nöjda, men det kan skifta sen igen. Att bara säga rakt ut att hyra sin bostad är bättre än att köpa och sedan ha ett helt liv som perspektiv är bara löjligt 😛
Nej, skrev jag det?
Jag har själv tjänat miljoner på bostadsrättsägande.
Läste du ens min sista mening? Naturligtvis bör det bli så att ägande ger lägre kostnader, det är ekonomisk teori som ligger bakom det. Skulle det bli billigare att hyra, sett på sikt har man stora problem eftersom det inte är ett incitament. Det är därför vänstern är på tunn is och deras planekonomi inte fungerar då det felallokerar resurser å det grövsta.
MEN vi har haft flera perioder där vi sett bostadsrätter och ägda fastigheter falla ordentligt i pris.
Så man måste väga in det i sitt bostadsletande. Att köpa till varje pris kan vara en risk.
Word på det.
En annan aspekt vad gäller BRFer är att man faktiskt kan välja var, samt hur stort (eller litet) man bor. Livet handlar ju inte enkom om att riskminimera alt. vinstmaximera. Jag kanske vill bo i ett visst område eller i ett visst hus och då är det oftast köpa som oftast gäller. Huruvida man i slutändan optimerat finanserna kan ju vara underordnat, bara att slippa vara beroende av en hyresvärds välvilja har ju också en prislapp. Sen att konstruktionen “BRF” kan diskuteras är en annan femma, men det råkar vara den boendekonstruktionen som erbjuds ifall du vill/kan köpa en lägenhet.
Och att jämföra med småhus är ju inte nödvändigtvis relevant.
Svampmoln,
Jag har gjort både och.
Riskminimering till 35 års ålder.
Ett extremt dåligt beslut.
Det finns såklart olika skäl till varför man väljer att bo på ett visst sätt. Några av mina egna skäl: Kan omedelbart ringa hyresvärden och avsluta mitt boende (inte ens säkert att jag behöver betala 3 mån). Inga bostadslån. Har kapital att spendera fritt. Billig hyra med god kvalitet. Hyresvärden betalar tillbaka elstödet. Behöver ingen hiss (markplan). Bra service. Utmärkt hyresvärd. Med en bostadsrätt hade jag först fått sälja och betala av allt innan jag för personlig del känt mig fri. Men var och en väljer naturligtvis efter behag.
Men visst, om man enbart räknar i ekonomiska termer så hade jag kanske kunnat tjäna en hacka (men det vet man ju inte). Men jag ångrar ingenting. Jag ångrar inte heller att jag missat flera fina aktieköp OM jag gått in i precis rätt tillfälle.
Rikki,
Om man tvingas sälja vid ett dåligt tillfälle så visst, pengar i sjö.
Visst finns det många som underskattar risken med Brf.
Men väljer man bort de mest skuldsatta klarar man sig fint.
Absolut. Det är ändå en stor privatekonomisk affär man gör och därför måste man överväga den noga.
Synd bara att systemet inte riktigt fungerar så i alla lägen och ännu mindre så människor är funtade.
Vi är inte Homo economicus.
Amen.
Du predikar för kyrkokören, vi är nog inte oense här.
Att hyresrätter knappt går att få, att genomsnittlig kötid för att få nått som är värt att bo i i t.ex. Göteborg är 10+ år. Marknaden för hyresrätter fungerar inte i Sverige. Korta andrahandskontrakt i år efter år eller köpa är ett vanligt val för många, jag va själv där för ~8 år sedan och tröttnade rätt snabbt på att flytta 1-2 gånger per år.
Sjukt tröttsamt med detta eviga raljerande här på bloggen gällande BRF.
Driftar både BRF och hyresrätt och båda behövs.
Hyresrätt är dock (väldigt förenklat) bara ett alternativ för de med lite eller mycket stålar. För den stora massan är BRF klart mer attraktivt.
Vad är det för fel på folk som inte köper BRF? Varför betala sin skattade pengar till en hyresvärd som troligen redan har en Lambo i garaget och ett gäng mille på banken?
Jag köpte min första BRF för ca 25 år sedan, den totala vinsten jag gjort under dessa år är mina pengar, ingen annans. Vinsten jag gjorde på min förra lägenhet, där jag bodde under ca 8,5 år, täckte avgiften, räntan och kostnaden för el under HELA denna period. D.v.s. jag bodde där mer eller mindre gratis, om man räknar bort inflationen.
Vill man sedan någon gång i framtiden ta klivet upp till att köpa hus, så är man mer eller mindre chanslösa om man sitter i en hyresrätt, då du finansierat hyresvärden Lambo istället för ditt eget framtida boende.
Har man inte möjlighet att lån eller har pengar att gödsla med, så är hyresrätt absolut ett alternativ, men för resten av den stora massan är BRF absolut det bästa alternativet på sikt.
Kanske inte i nuläget, dock. Bättre att vänta med att köpa tills att marknaden kraschat totalt om 18-24 månader och vräkningarna kommit igång.
Man gör väl det man kan?
2012 flyttade vi hem en första sväng till Sverige och då hade man börjat hyra ut i andra hand så vi tänkte att det skulle fungera som det gör i resten av världen – bra.
Det var helt fasansfullt, korta kontrakt och där dom var längre ville ägarna komma på besök alltsomoftast och krävde kaffe och bullar. Har aldrig sett något liknande i hela mitt liv, när man hyr brukar det ju vara ägarna som bjuder på bullar men här powertrippade dom totalt och kände sig som nån typ av överklass gentemot torparna som fick hyra.
För egen del är det som natt och dag mellan högbelånad villa och hus utan bolån men även jag förstår ju att utan den högbelånade villan hade det inte blivit hus utan bolån.
något som aktivt bromsats är att det säljs tomter till rimliga priser – hektarpriset styckat + anslutning för VVA + rimlig vinst och att man får bygga sig ett hus. På 30 talet hade vi egna hem men idag är det inte många tomter som säljs till privatpersoner och det är framförallt kommunerna som bromsar.
Går ju att bygga en schysst villa från valfri husbyggare för 1.5mnkr tex.
Jag måste nog säga att jag är glad över att vi inte får ännu fler villamattor i Sverige. Vi behöver landsbygden och vi behöver bevara skogs- och jordbruksmark.
Det finns gott om plats i Sverige för att bygga villor. Ingen panik!
Bättre med höghus och lägenheter. Tar mindre plats och folk som vill bo i städer är ju redan inställda på att bo trångt med andra.
Det finns de som vill bo trångt, ja, men jag tvivlar på att de är i majoritet. De flesta människor torde hellre bo otrångt. Om man glesar ut städerna blir det inte lika trångt. Risken för smittspridning minskar och framkomligheten ökar.
Tycker det är en rätt tröttsam grej du hemfaller dig åt. Det är inte ett klubbmedlemskap du köper utan en andel i föreningen och en rätt till en bostad som föreningen upplåtit. Medlemskapet köper du inte ens utan det söker du bara. Så du har till och med sakfel i din raljanta beskrivning.
Jag håller helt med om att Sveriges bostadsmarknad sticker ut i jämförelse med andra länder. Konstruktioner likt BRF är ett randfenomen utomlands och totalt dominerande här, på grund av den förda bostadspolitiken. Det kanske till och med är dumt att det är så. Men att hojta om att det bara är ett klubbmedlemskap är mest tramsigt.
Instämmer. Vette fan om det är bättre med ägarlägenheter som de har utomlands då det “alltid” blir trubbel när det ska renoveras. Finns alltid någon dåre som säger nej när taket ska bytas etc. Sen alla dessa samfälligheter i Sverige är också trubbel, alltid någon dåre som inte vill lägga stålar på asfaltering, nytt vattensystem etc.
Fast i en samfällighet gäller majoritetsbeslut och debitering är tvingande och kan skickas till inkasso om någon inte vill betala.
Tycker BRF är en rätt sund konstruktion. Sen att priserna gått off chart, visst, men detsamma gäller ju för hus.
Det finns goda fördelar med BRF konceptet.
Gemensamt ägande och förvaltande. Ansvar för föreningen och sin andel. Lägre utgift än om man skulle bygga/köpa hus, mindre beroende av en hyresvärd tex.
Nackdelen är när dysfunktioner skapar en sådan bostadsmarknad som vi har där priserna exploderar. Då blir det på sikt problem.
Det problemet har du på husmarknaden också.
Detta blir nästan filosofiskt, men alla kanske inte vill lägga massor av tid på hus, alla lever inte för att trimma gräsmattan etc. Skuldfri ger mig personligen ingen livskvalité om det är på bekostnad av andra saker.
Svaret skulle egentligen gå till observanten som startade tråden.
En bostadsrätt äger man, det är fastigheten man inte äger själv.
En hyresrätt äger man inte själv.
En villa äger man och fastigheten äger man själv. Men likt bostadsrätt äger du nyttjanderätt av fastigheten.
Själva fastigheten kan du inte ta med dig eller flytta på och den kan lösas in vid behov. Du äger nyttjanderätt av en del av marken i Sverige. Det spelar ingen roll att man gör som Lars Vilkjs och utropar eget kungadöme eller statsskick.
Om du menar expropriering för anläggande av t.ex. vägar eller gruvor, eller för militära ändamål, så har du visserligen rätt i att man ofrivilligt kan bli av med marken, mot ersättning.
Men däremot har du helt fel i att detta innebär att man bara äger en nyttjanderätt. Tomträtter är ett randfenomen, som bara berör någon promille av Sveriges yta. För resten av marken så finns det en markägare.
Tack för att du upplyste mig och resten av kommentarsfältet att det inte går att ta med sig marken dit man flyttar. Jag som tänkt flytta till Sahara och tänkt ta med mig min lilla insjö dit för att svalka mig, får väl hitta på något annat då.
Tomträtt och fastighet är olika saker då du inte äger alls och hyr marken från kommunen. Den kan du inte överlåta eller hyra ut till någon annan.
En fastighet kan du överlåta, hyra ut osv men det är fortfarande nyttjanderätten av marken inom gränserna du äger.
Men då är du inne på semantiska frågor. Vad skulle innehav av mark ens kunna innebära mer än nyttjanderätt, så som du verkar mena med begreppet? För även att avstå från någon som helst mänsklig verksamhet på en fastighet faller ju såklart också inom ramarna för det.
Att du blandar samman detta med delägarskap i en bostadsrättsförening, är lite märkligt.
Skillnaden är inte stor.
Du äger nyttjanderätten, vad du gör med den är din ensak. Får du göra vad som helst?
Naturligtvis får du inte göra vad du vill med marken (det finns ju t.ex. miljölagstiftning och extremt långtgående allemansrätt), men det får du inte med en bil heller. Så då går det väl inte att äga en bil heller, med ditt sätt att se på saker och ting.
Återigen, det är en milsvid skillnad i att äga sin egen fastighet och att, tillsammans med andra, äga en gemensam fastighet i form av ett flerbostadshus, kanske på ofri mark, där man som en följd därav har upplåtelserätt i en viss lägenhet i huset i fråga.
Men ge mig ett exempel från verkligheten där det gör någon som helst skillnad på att “äga marken” och “att äga nyttjanderätten till marken”, så som du förstår det. Bortse från statens expropriationsrätt.
Det är skillnad men likväl äger du både bil, bostadsrätt och fastighet på olika sätt. Alla med sin egen inskränkning.
Jag vänder mig mot att man inte skulle äga sin bostadsrätt.
Om man missköter BRF-lägenheten som man bor i kan föreningen besluta om vräkning. Ett hus som man äger kan man missköta utan att någon kan ta ifrån en ens fasta egendom som huset står på.
Det är för att man inte kan flytta på fast egendom som den kallas “fastighet”. Icke desto mindre äger man sin fastighet.
Tippar att många föreningar får problem med skenande kostnader och att medlemmarna till slut får “erbjudandet” att “köpa sin lägenhet” en gång till.
Det brukar ju heta att det ät jättesvårt att hitta lägenhet. Jag flyttade från Norrland till Stockholm i mitten på 00-talet. Bodde i andra hand i Blackeberg i sex månader. Sedan fick jag ett förstahandskontrakt på en tvåa i Blåsut precis bredvid Globen. Okej det var inte en tvåa i Gamla stan så visst råder det bostadsbrist.
“jag lyckades i mitt mikrokosmos för 20 år sen, det borde räcka som referensram för er alla?”
Om vi lämnar det tröttsamma mikrokosmos för en sekund så kör Blackrock default på Sponda Oy-innehavet.
https://www.youtube.com/watch?v=xcSeTqehs04
Det där var ju ganska… Alarmerande.
Vad lärde vi oss under de senaste 15 åren?
Det är illa men samtidigt ska man vara klar över att Blackrock kör taktik för att få ner finansieringskostnaden. Blir intressant att ser hur det landar.
Är svårt att hitta annat än anekdoter, men jag har hitills inte träffat någon som aktivt sökt lägenhet i hela göteborg som inte löst ett förstahands kontrakt på några månader. Har inte diskuterat frågan med någon med betalningsanmärkning dock.. sånt ställer ju till det. De som klagar över att det inte finnsnågra lägenheter har sidokrav som gör att det blir svårare.. Några har iofs också valt att hyra utanför Göteborg, åtminstone någon så var det med argumentet att åker hellre 15 min tåg än 40min spårvagn.. Och det är ju så att avståndet inte alltid speglar den faktiska restiden.
Gå in på bostadstockholm och kolla genomsnittlig kötid för lägenheter förmedlade för området vid blåsut för en 2:a
Jag tippar på närmare 15 år.
Jag hade noll kötid och fick lägenhet direkt. Sextusen i månaden för 52 kvm. Många tyckte hyran var dyr år 2006 men jag slog till direkt.
Det är ju inte seriöst att jämföra med vad du gjorde för 16 , snart 17 år sedan.
Argumentet är helt irrelevant.
Du fick lägenheten för att det var “marknadspris” 2006.
Fattar du hur länge sedan år 2006 är i de här termerna? Det var precis innan mitt köttberg till generation skulle ha sina första läggor.
Kollade nu. Finns inget i Blåsut men jämförbara området Svedmyra har snitt kötid på 12-15 år.
Detta ligger i närförort utanför tullarna
Vet du vad som händer när man farfar skaffade sin lägenhet 1952? Tycker du att det är irrelevant? Ja, det tycker jag också! Det är precis som ditt case, totalt irrelevant!
Du har uppenbarligen inte koll på hur bostadsmarknaden ser ut nu i Stockholmsområdet och hur läget är när man har ungar som avslutat sin skolgång och borde flytta hemifrån. Det är helt sjukt. Den lilla luft som fanns i hyresmarknaden är i stort sett försvunnen. En stor anledning är alla s.k. nyanlända som i praktiken får gå före i bostadsköerna fast man talar tyst om det p.g.a. att kommunen är skyldig att fixa fram bostad åt barnfamiljer när de fått PUT. Nu har jag en ny person i bekantskapskretsen som håller på och fixar med ett BR-köp åt ett av barnen för att det ska kunna flytta hemifrån. Har tappat räkningen på hur många det rör sig om och vi funderar på samma sak nu fast jag egentligen är fullständigt emot det och tycker det är helt sjukt att jag kan bli tvungen att gå in med både kapital och borgen för lån för att ett i grunden självförsörjande barn inte ska behöva bo hemma tills h*n fyller 30
(OK andrahandsmarknaden finns. 8000 i månaden typ för en etta på 25 kvm i skaplig ytterförort och i många fall då utan att värden vet om uthyrningen. Känns ju inget vidare att göda det vansinnet heller)
This.
När jag, för ungefär 15 år sedan, skulle hitta egen bostad gick det att få en etta eller två i ytterförort (Österåker) efter knappt två års kötid. En egen bostad med hyfsad standard och en hyra som en 20+-åring hade råd att betala.
Idag är kötiden för centrala objekt i Åkersberga typ tredubblad.
Detär inte omöjligt, men mycket svårare än förr – och då snackar jag ytterförort. Hur det ser ut i närförort har jag dålig koll på, men jag vet att mina typ 13 års kötid i Stockholms bostadskö resulterar i en 10-top placering för små lägenheter i typ Råcksta och Hässelby.
Blir så less på personer som lägger skulden på flyktingar. Främlingsfientlighet är att vara nyttig idiot åt Putin. Räcker för Putin att ordna nån liten flyktingström och några muslimer som kräver halal i skolan så tappar Sveriges alla högermuppar fokus.
Herregud, så naiv du är! Kostnaderna för föreningen där jag bor skenar inte mer än vad de gör för din hyresvärd. Skillnaden är att jag har insikt i ökningen och kan vara med och styra.
Är du välkammad, skötsam och arbetar har du inget problem att hitta hyresrätt. Bristen på bostäder är en myt för denna kategori.
Och inte under 35, haft jobbet länge, är helt svensk, söker lägenhet i en stad där kötid inte är viktigt utan där fastighetsägare får bestämma själva i större utsträckning osv osv… Lägger du på några extra saker där så kan du kanske hitta nått ställe där din skeva bild av hyresrätter stämmer 😉
Samt vill dega 18k/mån för en liten trea när en lägga kåken mitt emot kostar 6k/mån men är med i bostadskön.
Det är här skon klämmer. Man vet att det finns alltså vill man ha det.
Absolut. En studiekamrat flyttade till Gislaved efter studierna. Blev erbjuden en 4.a av det kommunala bostadsbolaget, vid det lokala torget. För 12 000 kr/månad.
Vi har faktiskt ingen bostadsbrist. Det räcker att flytta till en mindre kommun i Småland eller Norrrland. Säkert samma sak i Sveg, Ytterhogdal och Dorotea.
Vadå du har jobb och familj i Stockholm? Du får väl veckopendla.
Det kanske inte är så roligt att betala femsiffriga hyresbelopp för en nybyggd lägenhet, när grannarna på samma våningsplan består av högljudda barnfamiljer från valfritt u-land, med hyrorna betalda av socialen.
“Är du välkammad, skötsam och arbetar…” och inte är ensamstående med barn och har bra lön eftersom hyresvärdar gör liknande kostnadsuppskattning som banker gör angående brukaren.
-Då kanske det du påstår stämmer lite bättre.
Nu kanske diskussionen bara handlade om att få en hyreslägenhet och att det i sammanhanget inte spelar någon roll om man bor en eller fem personer i en tvåa.
Påminner om den Svenska trångboddheten (16 % klassade som trångbodda) oavsett om de är välkammade eller inte…
Jag noterar att horder av människor står i bostadskö i Stockholm. Saknar alla dessa människor tak över huvudet? Bor de i papplådor i skogen? Nej. De flesta drömmer så klart om att bo i en mycket billig hyresrätt på Södermalm istället för 15 minuters resa från city. Så i den bemärkelsen råder det brist på bostäder.
Marknadshyror skulle rätta till oerhört mycket av detta.
Men det är svårt att få en vettig bostad, framförallt som första bostad, i Stockholmsområdet.
Ehh, 15 minuters resa från city, vakansgraden är inte tillräcklig för kort kötid på bostäder med för folk rimliga hyror i förhållande till inkomst.
Det saknas sund konkurrens och vettig vakansgrad, däri ligger problemet,
Bostadskön beror till stor del på “passiva” köare, de skulle försvinna vid marknadshyror.
Skulle det lösa problemet med avsaknad av bostäder i stort? Nej vilket är vad mitt andra stycke sa om än kanske lite otydligt.
Ärs, inlägget skulle hamnat ett taggning lite högre upp under Obervanten. Höll med dig helt Paul, du var helt tydlig och jag lite slarvig.
På vilket sätt skulle marknadshyror rätta till vad menar du, skulle det tex bli lättare att få en första bostad i Stockholmsområdet? Möjligen skulle en första bostad i Skottholm bli dyrare, men inte lättare att få.
Det är väl klart att det skulle bli lätt att hitta en lägenhet, frågan är väl om du har råd. Titta tex på London svindyrt men du kan utan problem hitta en lägenhet att flytta in i imorgon.
Det skulle fungera på samma sätt som i alla andra storstäder i världen. Lätt att hitta en bostad, ingen kötid, men dyrare. Så det skulle bli vanligare att unga människor delade på en lägenhet, s.k. “roommates”. Personligen tycker jag att det är bättre än bostadsköer.
25+ åringarna börjar tröttna att bo hemma, studentlägenheter ska flyttas ut från och ge plats till nya studenter, folk har fått jobb i staden och behöver flytta dit från andra delar av landet, folk bor i svarta andrahandskontrakt, folk mer vänner i små lägenheter och vill ha eget osv osv.
De flesta jag känner, alltså vuxna par boendes i villor, står också i bostadskön. För det är jävligt soft att sälja villan och flytta till en billig hyresrätt på ålderns höst.
Vi gör det för det finns väldigt få pensionärslägenheter att hyra i Stockholmstrakten och om några år blir vi också pensionärer och på sikt behöver man nog en pensionärslägenhet.
Det argumentet flyger inte riktigt. Då kan man hävda att vi inte har elbrist när det inte blåser – folk har ju lamporna tända. I en marknadsekonomi betyder inte brist tomma brödhyllor à la Sovjet. Det betyder att priset avviker markant uppåt från normalläget och skapar problem för folk som inrättat sina liv på normalnivån.
För övrigt finns det många hemlösa som inte hamnat på gatan på grund av knark eller psykisk sjukdom. Har sett flera äldre damer bara senaste månaderna som bett om en slant och suttit med sovsäck.
Det har byggt lägenheter som den stora massan inte vill ha för att dom är för dyra. Ungefär som ifall det bara fanns iPhone 14 för 12 tusen kronor på marknaden. Visst, dom flesta skulle få ihop till en mobil ändå, men nåt hade varit skevt för det finns ett sug på mobiler som kostar under två tusen också.
(Observera också att ingenstans skriver jag att dom billiga lägenheterna måste ligga innanför tullarna i Stockholm. Det är en falsk uppfattning att det är det det är “brist” på. Där kan man med rätta raljera om “brist på ferraribilar” osv.)
Nu hittar jag inte några “ekonomer” som vill höja räntan snabbare på DIs hemsida men hursomhelst.
Eftersom inflationen är 100% importerad så är enda sättet att få ner den (med hjälp av räntevapnet) att höja räntan så mycket att kronan stärks.
Förra gången vi försökte så var det 500% ränta som gällde, gissar något liknande denna gång.
Helt enkelt så länge som inflationen inte beror på att löneökningarna i Sverige är för höga (och de har hållits oerhört låga även under den så kallade överhettningen) så påverkar inte räntevapnet annat än att det kraschar ekonomin utan att egentligen påverka inflationen.
Så “ekonomer” som vill höja räntan för att försvara kronan har rätt i princip då det är enda sättet att få ner energikostnaderna.
Tyvärr innebär även en högre ränta högre inflation och vi kommer snarare fastna i en stagflationsspiral. Räntorna går upp, inflationen går upp, tillväxten går ner folk blir fattigare och fattigare.
Jag har fortfarande inte förstått hur man håller en liten valuta peggad. Kan någon förklara hur danskarna gör?
Varför kan inte Sverige göra samma sak?
Bara för att någon säger så är det ju inte säkert att det blir så. Politik är att vilja, men inte kunna.
Men snälla. Jag skickade en länk till dig igår gällande DKK och deras pegg. Läs den.
Ah, den har jag inte sett. Jag skall läsa. Min fråga är uppriktig och jag vill veta.
‘tack!
Det var lättare förr på den gamla goda när man fick noteringar.
Jag har också en uppriktig undran. Är SKK helt fristående eller är den kopplad till någon valuta eller grupp av valutor ?
LP. Antar att du menar Slovakien? De körde ERM II för att sedan gå över till EUR.
SEK 🤓
SEK handlas helt fritt.
Tack 🙏
Jag är mest fascinerad över att inte Ben Dover reagerar på språkbruket av pegg. Det är liksom öppet mål.
Han har ju snackat så sjukt mycket på bloggen hela veckan så han måste väl jobba idag.
Han laddar nog upp så snart ..
Jag är mest fascinerad över att han inte har svarat på något här än. De här trådarna måste ju vara full fest i bollhavet för honom.
Länk:
https://www.nationalbanken.dk/en/about_danmarks_nationalbank/frequently_asked_questions/Pages/Denmarks-fixed-exchange-rate-policy.aspx
I praktiken använder man två verktyg för att hålla sig inom 2,25% av 7,42 DKK för 1EUR:
Intervention:
If the exchange rate of the krone moves away from the central rate, Danmarks Nationalbank can intervene – i.e. buy and sell kroner against euro. Danmarks Nationalbank will buy kroner and sell euro if the exchange rate of the krone is moving away from the central rate in a depreciating direction – and conversely sell kroner and buy euro if the krone rate is moving away from the central rate in an appreciating direction.
Interest rate adjustment:
Danmarks Nationalbank may also adjust interest rates to stabilise the krone towards the central rate. Danmarks Nationalbank will raise interest rates if the exchange rate of the krone is moving away from the central rate in a depreciating direction – and conversely lower interest rates if the krone rate is moving away from the central rate in an appreciating direction.
Finns gott om ekonomer som gärna vill krascha ekonomin för att kunna köpa upp tillgångar för ingenting. Så gjorde man i början av 90-talet när bankerna tilläts stänga av alla krediter. Den här gången kan man inte (tack vare Anders Borg) bara säga upp huslånen utan det krävs en kraschad ekonomi där folk inte kan betala för att kapitalägarna skall kunna stjäla.
Får se hur det går med det. Personligen ser jag inte riktigt problemet med inflationen om alternativet är en totalförstörd ekonomi. I praktiken är det ett fåtal dagar eller veckor per år som elpriserna skenar utom kontroll och då får man elda eller sova i sovsäck. Provade själv några dagar i december att stänga av värmen och vakna till 14 grader och det går det med.
Inflationen i övrigt innebär bara att du får sluta köpa fler och fler saker och börja gå eller cykla men det går också, mina föräldrar växte upp på 30-talet och de hade inte råd att åka kollektivt utan fick promenera.
Så jag tycker det viktigaste är att vi håller ekonomin igång och att folk får behålla jobben, sedan får konsumtionen bli som den blir. Skistsr har visst dubblat priserna på liftkort under tio år och det är en produkt man kan klara sig utan.
Så kan det vara.
Dock tror jag inte att det kommer accepteras i breda folklager igen. Kapitalägare äger kapitalet på icke kapitalägares goda vilja i en demokrati. De förväntas bete sig “schysst” och ansvarsfullt. Gör de inte det kan staten justera vem som får bekosta problemen.
Man kan ju börja med att höja räntan tills dess vi har en realränta på noll.
Sen borde väl hög ränta kunna minska inflationen genom massiva kreditförluster när folk/företag inte klarar lånen. När den på så vis krympta penningmängden fördelar sig över alla varor och tjänster i riket kommer varje vara/tjänst få fler kronor på sig, så att säga. Men det är kanske endast ett teoretiskt resonemang… jag är inte ekonom.
Det blir inga kreditförluster för bankerna kommer tillåtas bokföra lånen till fullt värde för att undvika en finansiell kollaps. Däremot kommer hundratusentals svenskar att bli skuldslavar för livet vilket iof sig passar vissa intressen. Men detta är en utveckling jag helst undviker, bortsett från de moraliska problemen tror jag det öppnar dammluckorna för systemisk kriminalitet i de breda fokklagren samt bäddar för ett verkligt extremistparti.
Problemet, som jag ser det, är här att det blir en viss grupp människor som återigen hålls under armarna av resten av befolkningen; nämligen gruppen som tagit högre bostadslån än de egentligen långsiktigt har råd med.
Det är ingen skillnad på att investera i olika slags kapital; såväl värdepapper som fastigheter kan gå både upp och ned i värdering.
Hög inflation gör också att människor tappar greppet om värdet av pengar. Småspararen kan inte skydda sitt kapital genom att sätta in det på banken, medan den som har lite mer ekonomiskt svängrum kan placera det på börsen och på så sätt kompensera för inflationen. Risken är att vi som kollektiv tvingas in i ett mer spekulativt ekonomiskt handlande än vad som egentligen är nyttigt. Det tycker jag är större moraliska problem än att man både kan vinna och förlora på kapitalplaceringar.
Jag håller med om att hyresmarknaden är dysfunktionell. En gång i tiden var det tänkt att ge bra bostäder till mindre bemedlade i city. Nuförtiden är det ofta krösusar som bor i den där billiga lägenheten på Södermalm och tack vare låg hyra har de råd med finare viner på bolaget.
Om bostadspriserna fortfarande stiger så tycks ju det finnas utrymme för högre räntor😄
Eller hur. Sjukt provocerande att SBAB går ut med sina uppgifter trots att priserna har sjunkit.
Verkar som att landet är tudelat. Och vilken grupp man tillhör har skett genom lottdragning.
Det beror ju på över vilket tidsfönster man mäter. Stigit sen senaste försäljningen? Eller senaste månaden? Eller rullande 10 år? Jag tycker 5-10 år är en vettig period att mäta över eftersom det är ungefär sålänge (eller längre) dom flesta kan förväntas bo.
SVT- Sverige lägst elspotpris i EU
I elprisdebatten har docent Holmberg gjort en partinlaga hos SVT idag.
”Det är en klen tröst för de som sliter med elräkningen – men Sverige hade lägst elpriser i EU förra året”
Talet om nedmonterat elsystem är överdrivet blir hans slutsats eftersom vår elmarknad verkar fungera ”bäst” (ha lägst pris i EU).
Blir lätt att hävda det när man jämför sig mot ett dysfunktionellt och gasberoende Europa. Vi ska vara tacksamma för 4x högre elpriser i Skåne.
Norge som jag fick lära mig här på bloggen använder sveriges nät för transferering har bäst fungerande elsystem. Men eftersom vi ska jämföra med EU är väl slutsatsen man egentligen kan dra att så länge vi har lägre pris en Tyskland får ingen klaga.
Kriget, torka i Alperna och Franska kärnkraften är det vi ska skylla på.
Han är okunnig. Han kör medelpriset av SE1+2+3+4, trots att SE1 och SE2 bara har 10% av befolkningen.
Det han säger är “– Talet om nedmonterat elsystem är ganska överdrivet. Vi har vissa obalanser mellan norr och söder, men trots det har även södra Sverige haft lägre elpriser än alla andra EU-länder. Det visar att Sveriges elsystem klarat sig bättre än alla andra EU-länders elsystem, säger Pär Holmberg.”
Nej, han redovisar även elområde för elområde. Även snittpriset för SE4 är lägre än övriga EU. Dock högre än norra Norge.
Sverige: 1,19 kr/kWh
SE1: 0,59
SE2 0,62
SE 3 1,29
SE 4 1,52
Norge: 1,39
Norr 0,24–0,52 öre
Syd 1,92–2,11
Finland 1,54
Polen 1,67
Estland 1,92
Danmark 2,10
Litauen 2,30
Tyskland 2,35
Belgien 2,44
Nederländerna 2,42
Frankrike 2,75
Italien 3,00
Norge är speciellt med höga priser i Oslo och låga i Tromsö (förenklat).
Håller inte med Dreampilot att det fungerar bättre i Norge kontra Sverige.
Han använder spotpris för att visa att vårt elsystem har klarat sig bäst i EU. Med samma resonemang blir väl slutsatsen att Norge klarade sig ännu bättre?
Jag är kanske trött. Holmberg tar med Norge i jämförselsen men exkluderar Norge i sin slutsats och säger bara att Sveriges system har klarat sig bättre än alla andra Eu-länders elsystem. Var för övrigt bara 11 eu länder på listan men de får väl ses som intressantast att jämföra emot.
Då antog jag att han ansåg att Norge klarat sig bättre.
Priset har varit högre i Norge så jag kan inte se att det fungerar bättre västerut.
Förstår inte klagomålen mot Holmberg men det är väl kul att klaga för klagandets skull.
Du läste nog vad klagomålet var i mitt första inlägg och de var inte mot Holmberg som person.
Räknar han bara ut ett medelpris rakt av, utan att först vikta priserna mot befolkning, eller ännu hellre, mot förbrukning?
Då är det ju bara elmaskirovka.
Ska han göra det för alla länder som har olika elområden, ska han snitta på befolkning och vilken genomsnittsförbrukning dom har och yttertemperatur (obs lite ironisk)
Han säger att SE4 har lägre än övriga EU. Så hitta en formel där vi inte har lägst pris inom EU
Huvudsaken Herr GOBB får klaga är allt frid och fröjd.
Tja, i sak har han rätt att systemet fungerar.
Sen är det så korkat att jämföra med Tyskland. I Tyskland är uppvärmningen dominerad av gas och olja, matlagningen av gas, varmvatten till och med i lägenheter av gas.
Elförbrukningen är oerhört liten jämfört med den Svenska. Höga elpriser slår således mycket hårdare i Sverige än i Tyskland.
Nu jämför han med hela EU och inte enbart Tyskland men premissen verkar utgå ifrån att det ska vara samma elpris i hela EU oavsett vad länderna själva stoppar in eller hur det sett ut historiskt.
Att en massa länder betalar ut elprisstöd till medborgarna eller att de sätter intäktstak på elbolagens vinster är något man kan bortse ifrån vad gäller fungerande elsystem.
Premissen i EU är ju frihandel. Det gäller även mat och andra mer eller mindre livsnödvändiga saker.
Grundtanken är ju alltså att det ska vara samma pris i hela EU men begränsningar i överföring (och kostnad för densamma) skapar skillnader.
Jag tycker det är fantastiskt att vi alla kan hjälpas åt med att hålla emot Rysslands energivapen. Hur hade Tyskland agerat i stöd till Ukraina om vi inte kunde bidra med energi och sänkt medelpris?
Jag kräver i så fall att Sverige börjar elda med stenkol och att tyskarna tvingas sälja sitt milda klimat till Sverige. Kom ihåg att uppvärmningskostnader också bör vara en handelsvara som skall kosta lika mycket i hela EU.
Det är inte “Sverige” eller “Tyskland” som producerar el utan olika bolag som väljer den metod dom anser sig kunna få ut mest marginal ifrån. Så att kräva att Sverige skulle använda stenkol verkar väldigt märkligt. Förutom då att det är en sämre metod som leder till högre priser. Det är därför det via marknadspriser inte användes särskilt mycket innan gasen blev dyr. Polen är ganska isolerat med avseende på överföring och har därför ett högre medelpris då de tvingas använda mycket kolkraft i mixen nu när gasen tryter. Vill du gärna ha Polens medelpris?
Det står dig via EUs fria rörlighet helt fritt att flytta till ett varmare Tyskland så det har dom redan tvingats erbjuda marknaden. Tror du att det kostar mindre för en Tysk att värma sitt hus med gas än för en svensk med el och värmepump? Det tror inte jag.
Jag har en del vänner med etablerat akademikerförakt.
När vi har “förståsigpåare” som har en akademisk titel som samtidigt framstår som den gamla tidens nationalekonomers “vi tittar bara på en faktor åt gången för att isolera teorier!” så är det inte direkt så man förstå varför vi ska ha alla dessa docenter….
Professor emeritus är ju iaf inte avlönade utan svamlar på sin egen bekostnad….
Det verkar som att även du har akademikerförakt.
Du får nog precisera vad docentens svammel består av, annars är det du som står för svamlet.
Inte konstigt egentligen, vad vi ser nu är folk som fått bråttom att byta sin bostad, och binda bolånet, innan räntorna sticker iväg alltför mycket.
Eftersom det är billigt att stå i Stockholms bostadskö så står jag där (utan några intentioner att flytta dit men om något ändras i livet skadar det inte att ha en back-up)
Har nu 12 års kötid så tog en titt vad man kan få.
Vill minst ha en 3:a så filtrerade på det.
Jag har nu “god chans” på en 3:a i akalla för 8000kr i månaden. En trea på en trevligare adress (södermalm i detta fall) är jag trots 12 års kötid på plats 115 för, som förvisso skulle kosta 15000kr/mån.
Det är tur att man inte har någon intention att flytta in till Stockholm.
Det handlas fortfarande med svarta hyreskontrakt i Sthlm för hyresrätter.
En av Sveriges kändaste artister betalade duktigt för rätt adress att hyra.
I orten typ Gefle är fenomenet helt borta. Annat var det förr på det glada 80-talet då det betalades 50 k (vilket var mycket pengar på den tiden) för svartkontrakt hyresrätt.
Extrainkallat möte för att höja styrräntan… jag menar som om inte de höjningarna som varit kommer att påverka bygg och handlen. Får se vad de hittar på härnäst….
Men som någon skrev för att stoppa 8% inflation behövs en 8% ränta. Jag själv fixar inte 10% ränta på mina lån under flera år, en period funkar men i längden funkar inte det.
Många som lever på att börsbolagen går bra och ger fina utdelningar.
Om det inte kom extrainkallade möten under hösten lär det inte göra det nu heller.
De kommer bara göra det om det är kris i ekonomin….
Ta alltid inflationen (allt från 4% eller högre), med minus 2%, då man strävar att bibehålla 2% inflation. Som svar på de som hävdar att 8% inflationen borde bekämpas med 8% ränta.
Vilket ger att har vi inflation på 8% behöver röntan max gå upp till 6%. Visst det kan ske specialare för att bryta en tränd, men i långa loppet är det 2% under rådande inflation (allt över 4%).
När kommer regeringen in i matchen?
När Kina kliver av banan av politiska, finansiella och demografiska skäl behöver Sverige och västvärlden bygga upp sin industri igen och med toppmoden teknik. Hur ska detta gå till? När ser vi svenska mikrochip, mobiltelefoner och kläder? Det kommer finnas ett enormt hål i marknaden.
Blev besviken på den nya bostadsrättslagen.
Det är fortfarande Brf-ens lägenhetsförteckning som är det främsta beviset vem som innehar en bostadsrätt värd många miljoner.
En lägenhetsförteckning som kan vara ouppdaterad eller slarvas/supas bort av en hopplös granne.
Låter intressant. Har det förekommit något rättsfall rörande detta?
Tänker att vid en tvist så borde ju bevisbördan falla på båda parter, så det är nog inte alldeles lätt att t.ex. sälja samma lägenhet två gånger och komma undan med det.
Annars så låter det som en enkel sak att reglera i lagen, t.ex. genom tvingande krav på BRF att vid varje ägarförändring skicka in en av jurist översedd lägenhetsförteckning till ett centralt, statligt register, där detta register såklart finansieras helt och fullt ut av BRF:a själva, så att det inte blir skattebetalarkollektivet som får stå för kulorna.
Ja, ett kvalitetssäkrat avgiftsfinansierat register hade varit rimligt med tanke på beloppen som behöver skyddas.
En annan fallgrop är om en lägenhet splittas till två.
I bästa fall uppdateras lägenhetsnumren i förteckningen men bankerna kan ha kvar gamla nummer i pantbreven.
Frågan är om det skall lösas med lagstiftning, eller genom bättre information. För det borde väl ligga i alla parters intresse att pantbreven stämmer?
Personligen föredrar jag lagstiftning.
En annan väg är att betala en ekonomisk förvaltare för att hålla registret.
Men med tanke på att det nu i ett års tid varit hela havet stormar på SBC med hundratals försenade stämmor, ett misslyckat byte av datasystem och hemsida vete katten om det är säkrare.
Och ansvaret lär ligga kvar hos styrelsen, tror jag.
du har väl förhoppningsvis ett köpeavtal, samt en mäklare som har en spårbar transaktion och i övrigt banktransaktioner som verifierar ägarskapet.
Men jag håller med om att ett register behovs, om inte annat för att fastighetsbeskatta bostadsrätter. Eftersom fastighetsskatten är en “bra” skatt enligt ekonomer är det absurt hur
Och om det står i ett register minskar sannolikheten för strul. Såtillvida inte registret går att manipulera vilket händer med lagfarter /företagsregistreringar osv pga låg säkerhet hos naiva myndigheter. Så det behövs såklart säkra rutiner likväl som ett register per se.
Men köpeavtalet rör ju mest affären mellan säljare och köpare.
Säger väl inte att köparen
1. Accepterades som medlem
2. Inte sparkats ut ur föreningen tex pga missad inbetalning av månadsavgift eller misskötsel av sina skyldigheter gentemot föreningen.
Överlåtelsen sker väl inte innan den nya medlemmen accepterats?
Att bli utsparkad ur föreningen pga missade månadsavgifter etc måste ju gå att bevisa med transaktioner och varningsbrev mm.
Det är en stor sak.
Godkände nya medlemmar för ett par minuter sedan.
Överlåtelsen sker när styrelsen godkänner de nya medlemmarna efter kreditkontroll etc.
Annars är det som vanligt många fria fantasier bland kommentatorerna här.
Det är inte en särskilt stor sak, kan gå fort att bli utesluten för missad inbetalning.
Att styrelsen drar sig för detta av ömmande skäl och/eller av rädsla för process då det kan hävdas vara oproportionerlig åtgärd är en annan sak.
Självklart lämnar det spår, ser inte relevansen.
Faktum kvarstår, lägenhetsförteckningen är känslig för slarv och om banken anser sig ha pant i lägenheten så är det bråda dagar att börja leta andra dokument.
… men du har såklart rätt om överlåtelsen. Men det är ingen garant för att du har kvar bostadsrätten vid ett senare tillfälle.
Jo, fastighetsskatten är faktiskt en bra skatt, så länge som den är förutsägbar långsiktigt. En möjlighet är att knyta den till inköpspris plus kostnader för arbeten på fastigheten och inte till förändringar i värderingen.
Att bostadsrätter då måste kunnas beskattas lika som småhus är en självklarhet, eftersom skatten skulle utgå från priset på den köpta bostadsrätten och inte något mossigt taxeringsvärde på själva fastigheten.
Dock bör såklart näringsverksamma skogs- och jordbruksfastigheter undantas från beskattning. Eller så accepterar vi alla att vi blir beroende av dåliga livsmedel från utlandet.
Bäste Herr GOBB
BRF har fastighetsavgift samt fastighetsskatt.
Småhus har fastighetsavgift.
Brf betalar en fastighetsavgift max 0.3 % av taxeringsvärdet för bostaddelen med ett tak på ca 1500 kr. För lokaldelen utgår fastighetsskatt men där har föreningen också intäkter så den kostnaden förs vidare till den kommersiella hyresgästen genom fastighetsskatteklausul.
Jag har en hypotes om storstäderna, att folk just nu litar mycket på sina mäklare och deras värderingar (som fortfarande är ganska så positiva), och därför fortsättningsvis vågar köpa till lite högre pris än de borde innan de säljer gamla. Värderingar som inte nödvändigtvis kommer stämma när de väl själva kommer sälja sitt gamla. Jag tror det finns en risk här att vi kommer se fler och fler som sitter i fällan där de blir med två bostäder när de inte kan sälja den gamla till det pris de behöver, och har betalat mera för den nya än de borde.
och där kom det fram att SCB gjort fel
BNP -0,2% Q42022 och inte -0,9%…
Det här är enormt viktiga siffror så att det kan kommuniceras fel är väldigt allvarligt.
Återinför tjänstemannaansvaret.
säsongsrensade värden från –0,9 %till –0,5%.
Det gör inte direkt att det blir lägre räntehöjningar direkt…
Räntorna på långa sidan sjunker svagt idag så det är ingen som hetsar upp sig över SCB.
Woops. SCB hade tydligen räknat fel. BNP-fallet var betydligt lägre än vad de sa i veckan.
Så jag ändrar min gissning om riksbanken höjningar från 0,25 +0,25 till 0,5 +0,25%.
Men jag tror fortfarande att de stannar efter två höjningar och att den räntan ligger kvar mycket längre än vad de flesta spågubbar gissar.
Förväntningar ligger på 0,5 + 0,25%
Dagens SCB förändrar ingenting.