Börserna i de asiatiska tidszonerna faller på fredagsmorgonen, liksom den svenska kronan. Antalet jobbannonser har fallit 44% på ett år och värst drabbad är teknikbranschen. Annonserna inom IT har fallit med 38%. SEB räknar med att Riksbanken sänker sin styrränta redan i maj och att den sänks med en hel procentenhet till 3.00% innan årsskiftet mot dagens 4.00%.
Stockholmsbörsen steg igen igår och OMXS30 gick +0.50% medan OMXSPI gick +0.16%. Den svenska kronan faller till 10:98 SEK för USD på stigande amerikanska långa räntor och 11:68 SEK för EUR. Guldpriset handlas i 840:- SEK för oss svenskar.
I USA backade dock börserna och NAsadaq 100 gick -0.57% medan S&P-500 gick -0.22%. Sämst inom FANANGST gick Tesla med -3.55%, där det bland annat framkommit att fartpedalen kan fastna i nedtryckt läge på Teslas rullande skämt CyberTruck. Bäst inom FANANGST var Facebook med +1.54%.
I de asiatiska tidszonerna faller samtliga index bloggen bevakar. ASX 200 -0.98%, Hang Seng -1.06%, KOSPI -1.63%, Nikkei 225 -2.66% och Straits Times -0.41%. Förmodligen beror detta på att Israel uppges bombat Iran, vilket bland annat får oljepriset att sticka iväg.
Jobbland rapporterar att antalet jobbannonser har fallit 44% i mars jämfört med mars 2023, vilket är den största minskningen jämfört med det förra året månad för månad.
Teknikbranschen har drabbats hårdast med 89% minskade annonser under första kvaralet, följt av kundtjänst med 71% färre och naturvetenskap med 70% färre. Annonserna inom IT, där typ hälften av bloggens läsare hittas, har minskat med 38% och alltså inte drabbats lika hårt som den nästan totala slakten på annonser inom teknik.
Byggannonser har minskat med 31.5%.
Flest annonser finns det förstås inom administration, vilket ju lovar gott. Man fortsätter anställa improduktiva byråkrater.
SEB tror att Riksbanken sänker sin styrränta redan i maj och totalt med en procentenhet till 3.00% innan årsskiftet. Detta enligt en ny analys från bolaget.
Styrräntan väntas landa på 3.00% fjärde kvartalet i år mot 4.00% i år, och sedan 2.75% under första kvartalet 2025. Stämmer detta kan det förstås ha positiv inverkan på bostadsmarknaden och kan även få hushållen att börja konsumera lite mer när utrymmet i plånboken blir större för alla med rörliga bolån.
Man tror också att svenska kronan ska stärkas framöver och att USA börjar sänka sin styrränta under tredje kvartalet. Det finns inga moln på ränte- och valutahimlen om man ska tro SEB. Sverige ska rent av sänka sin styrränta före ECB, som först väntas sänka 6:e juni, mot 8:e maj för svensk del. Riksbanken ska sänka en andra gång redan i juni enligt SEB:s analys.
56 kommentarer
Mm, oljepris. Inflation. Räntor.
Jag tycker iofs att rekryterare har börjat vakna. Men det är bara lilla jag det.
Antagligen hittar företagen resurserna de behöver utan att annonsera. Gör de inte det är det något fel på företaget.
Ja, just det glömde följande:
Vindkraften ger just nu < 10% av installerad effekt. Något som sker sisådär 10-15% av tiden.
Turligt nog är förbrukningen låg, det är fredag morgon och många jobbar hemifrån osv.
Det normala är att förbrukningen ökar ca 20% från 06-09, så och idag men den avtar ganska långsamt i takt med att fredagsmyset tilltar.
Mitt på dagen dippen brukar röra sig om < 10% av total förbrukning. Det är först efter 23 som det dippar på allvar när folk släcker lampan. Då kollapsar elpriset.
Med andra ord, det handlar om variationer på 20% av försäljningsvolymerna som får priset på Nordpool att variera flera hundra %.
Så vad betyder det? Det betyder att glöm att flexibel elanvändning kommer fungera i praktiken.
Folk ändrar inte på sina vanor.
Det betyder att utan planerbar elproduktion kommer priserna vara helt oförutsägbara. Marknaden kommer gå åt helvte. Och eftersom merparten av energin från slumpmässig produktion säljs som PPA så är den inte tillgänglig på Nordpool.
Är det en bra lösning på en grön omställning att man vet inte vad det kostar, vet inte vad det kommer kosta och man kan inte säga om det ens finns tillgängligt?
Den som säger "disruptiv" får en örfil.
Gnälliga skåningar ser inte potentialen. Man förväntar sig att satsningar baseras på ideologi och känslor och inte på ekonomiska fundamenta. Och uppstår problem längs vägen ställer vi oss i ring och sjunger Kumbaya. Om inte det funderar kan vi alltid skylla på vita män.
Vad skall du med bil och villa när du mår så jauvla illa?
Hög standard, vad fan är hög standard?
Dou behauver ingen färg tej vej,
När din ränta stuyjrs auv äjj cäj bäj.
Ursäkta min bristfälliga skånska transkription, har inte det skånska alfabetet installerat.
@Rikkitikkitavi:
Enligt ditt sätt att se på saken är iPhone en klar försämring av Nokia 3310.
Övergången till fossilfritt är inte linjär, eller enkel, eller ens problemfri. Ingen övergång är det.
Att övergången kommer hända är dock oundvikligt. Dels är det för billigt att låta bli nu, dels är det en nödvändighet för att jorden fortfarande skall vara beboelig för våra barnbarn.
Du kan välja att sitta och klaga över det och klanka ner på vad som essentiellt är farthinder och väggropar, eller så kan du hjälpa till att hitta lösningar. För att det kommer hända är lika självklart nu som att världen gick från tjock-TV till platt-TV, dumnallar till smartnallar, filmkameror till digitalkameror, hästdroska till brännbil.
Kronan ska stärkas samtidigt som vi sänker snabbare än ECB och Fed? Fan tro’t.
SEB tro’t.
Instämmer. Är inte Riksbanken också ansvarig för att stärka kronan? Eller bryr de sig bara om inflationen?
Inflationen är ett av huvudansvaren. Växelkursen är det inte.
Men det kan ju vara så att växelkursen är en parameter som påverkar inflationen 🙂
Och Riksbanken har verktyg för att påverka växelkursen, åtminstone ett tag.
https://www.riksbank.se/sv/om-riksbanken/riksbankens-uppdrag/#:~:text=S%C3%A4kra%2C%20effektiva%20och%20tillg%C3%A4ngliga%20betalningar,RIX%20f%C3%B6r%20avveckling%20av%20betalningar.
Jomenvisst.
Fan = SEB låter väl iofs plausibelt.
När går dollarn över 11 och Euron över 12 SEKetas.
-Tror ni vi klarar oss hela 2024?
Enligt SEB ska det gå åt andra hållet.
Lite svårt att få ihop hur SEB tänker sig att räntorna ska kunna sänkas samtidigt som SEK ska stärkas. Åtminstone på kort sikt lär räntesänkning leda till ytterligare försvagning.
Varför räntan skulle sänkas i USA förstår jag inte alls. Inflationen där är fortsatt för hög, börsen är nära ATH och de stimulerar redan ekonomin med massiva budgetunderskott.
Gissar att de tror att kursförsvagningen är tillfällig och beror på att mycket av de svenska företagens utdelningar går till utländska ägare.
Det kommer man kunna skylla på till mitten på Maj, men vad kommer man skylla på sen?
SEBs analytiker kanske blandade ihop vad han tror med vad han vill…
Aldrig. Så skulle de väl inte göra?
Otänkbart. Det är ju proffs vi snackar om.
Och det gäller inte alla nationalekonomiska proffs på denna bloggen? Inklusive bloggaren själv?
Som har haft rätt om bostadsbubblan i 15 år nu. Vem fan räknar tiden? 🙂
Vem i hela världen skall man tro på när det är så här?
Sven Thomas Di Leva? 🙂
R Kelly trodde också, så hårt att han trodde han kunde flyga. Gick sådär…
Det har ju visat sig att kronan lever sitt eget liv oavsett räntor, och tanken är väl att Sveriges ekonomi är mer räntekänslig och därför kan stärkas när räntan sjunker. I slutändan är det valutaflödena som styr mest, och till exempel kommer kronan stärkas om mer utländska pengar kommer in på svenska börsen. Den förra direktionen la mycket möda på att sänka kronan (samt döda handeln i svenska statspapper genom att köpa allt) och det tar tid att vända förtroendet. Ett dyrköpt misstag eftersom det ändå inte ledde till högre inflation.
SEB delar väl helt enkelt inte internetexperternas åsikt att det finns en 1:1 korrelation mellan sänkt styrränta och försvagad växelkurs?
Och de delar väl inte heller samma internetexperters åsikt att en eventuell kronförsvagning har en sådan stor påverkan på inflationen att det skulle utgöra ett problem?
1.) Nej, det finns inte en exakt 1:1 korrelation (den är betydande, men hur betydande är svårt att säga).
2.) Det har betydande påverkan (hur stor är omtvistat och oklart).
Vi får väl se. Facit kommer. Jag tror inte på deras prognos.
Apropå bildtexten med “skaffa dig ett jobb och klipp dig”, så var det faktiskt klippa sig först och få ett jobb sedan om det nu är filmen “G” som avses. I denna film fick vi lära oss att hårklippning botade missbruk. Och en hel del andra stereotyper.
Jag vet, men nu låg arbetsförmedlingen till vänster i bild, och frisören till höger i bild där på Gotland.
Inte bara styrkan, utan även svagheten som satt i håret då alltså. Fantastiskt. Den nya “frisörssalongsmodellen”.
Ett enkelt moraliskt budskap, precis som i Stockholmsnatt.
Byråkratin har alltid goda tider. Nya lagar och förordningar behöver implementeras och kontrolleras, ansökningar om att bedriva verksamhet som blivit tillståndspliktiga måste handläggas rättssäkert. Avslag ska hålla vid överklagan till förvaltningsrätt.
Jag är själv byråkrat, jag lever på detta. Under nuvarande lagstiftning är min uppgift nödvändig. Lagstiftarna behöver ta ett större grepp om vilka uppgifter offentliga sektorn verkligen ska genomföra. Vi kan inte fortsätta på inslagen väg.
“Nya lagar och förordningar behöver implementeras och kontrolleras, ansökningar om att bedriva verksamhet som blivit tillståndspliktiga måste handläggas rättssäkert”
Byråkratspråk för vi har inte en jävla aning och sunt förnuft har vi helt tappat…
Sunt förnuft är godtyckligt hur sunt det än är. Det får man använda i sitt eget liv, men offentlig förvaltning kan inte ha det som grund för beslutsfattande.
Om man ska öka sunt förnuft som beslutsgrund behöver man avveckla byråkrati.
Minns när jag precis hoppat över i linjelivet och satt som ansvarig för effektivisering. På de 3 år jag tillbringade där drog jag rutinmässigt ner admin/byråkratin med 10% i början av varje år och i slutet av året hade den jävla amöban vuxit tillbaka igen så man fick knalla ut till linjecheferna och repetera.
Byråkrati/admin är som hydran…
Helt enig med dig. Det finns alltför få som tar ansvar för helheten, det är suboptimering och skyddande av den egna verksamheten som gäller.
BAMSEFAR: Kan ej annat än instämma och erinrar mig samtidigt att Einstein konstaterade att detta sunda förnuft ej är annat än de fördomar man samlat på sig vid fyllda 18 års ålder.
Han hade fel cheifen och inte bara om det sunda förnuftet…
BRASKLAPP: Bortsett från det mer allmänfilosofiska uttalandet om det sunda förnuftet, om vilket kan diskuteras ur flertalet aspekter, så anser jag nog närmast att hans övriga utsagor och dessas eventuella rätt eller felaktigheter avhandlas bättre i artiklar i den etablerade vetenskapliga litteraturen hellre än i kommentarsfält på internet.
Byråkratin må ha goda tider, men byråkraterna går nog en sämre framtid till mötes. Dels kommer AI att användas för att utföra en del av arbetet, dels kommer AI att användas för att kontrollera utfört arbete. Ganska övertygad om att man även kommer att använda AI för att granska och förbättra de underliggande regelverken. Kolla tex in det fantastiska arbetet som Jens of Sweden har kickat igång.
Det är förvisso fantastiskt, men kommer naturligtvis att resultera i mer byråkrati för att säkerställa rätt användning av medel. (Om inte hans instats helt ignoreras.)
Fast man (= offentlig förvaltning) kan ju också lära sig av Jens arbete och implementera det själva. AI är perfekt för den typen av massiv genomlysning som offentlig förvaltning behöver för att förbättras. De goda exemplen behöver lyftas och implementeras generellt samtidigt som de dåliga behöver åtgärdas.
Som exempel på en enkel åtgärd som redan görs (tror det är i Värmland?) men som behöver implementeras generellt så är det att kräva (undantag behöver motiveras) att de som får hemtjänst måste ha ett smartlås. Sparar bevisligen stora summor och skapar också loggar på faktisk närvaro som i sin tur kan användas för att optimera vidare.
Intressant att antalet sökesannonser fallit så mycket med tanke på utspelen från utbildningsminister Mats Persson om att fler ska läsa teknik och naturvetenskap på universiteten. Som vanligt lyssnar politikerna mer på företagslobbyisterna än på verkligheten.
Så länge det finns gott om lediga jobb så finns det ett behov av att utbilda fler.
Jag Tror På Rikkis förklaring i första posten. I privata företag finns det inga krav att annonsera. När det blir lättare att få tag i “kompisar till kompisar” med något slags referens så slösar man inte pengar på annonser. Det borde innebära att annonsvolymerna har en mycket snabbare förändring än den verkliga efterfrågan.
Dessutom ser en del bolag jobbanonserna som smygreklam för bolaget. Det kan man också dra ner på när det är småskakigt.
En förklaring så god som någon, och jag kan anekdotiskt styrka att vårt bolag inte längre provanställer nästan vem som helst, utan nu är det noggrann gallring bland kandidaterna som gäller. Jag bara vände mig emot slutsatsen att det plötsligt inte längre skulle finnas ett behov av att utbilda fler. Det kommer alltid finnas ett behov av att utbilda fler.
I sämre tiden minskar man annonseringen eftersom man vill inte ha för mycket att göra med att sortera ut de som man inte vill anställa.
Sorry, glömde uppdatera innan jag postade.
Det roliga är att jag som “el senor” it person ser att massmailen på linkedin har minskat.
Men det har snarare ersatts av att de som nu mailar faktiskt har läst mitt CV och kommer med vettiga förslag.
Känslan är att konsultförmedlarna/konsultjättarna inte längre kan fylla platser med “Random street Joe”
Det är helt enkelt andrasorteringen som inte längre går att sysselsätta. “Kent som spelat WOW hela utbildningen”
Skitjobbigt att annonsera och man får en massa skit in som man måste sortera bort.
En utbildnign tar ju 3-5 år och vid det laget har konjukturen vänt, kanske flera gånger.
Stark dollar har inte bara med räntan att göra, oro i Världen brukar vara en stark bidragande faktor.
2019 var kronan starkare än idag trots att räntegapet mellan svenska minusräntan -0.25% och USAs 2.5% var mycket större än idag.
Bara för att Riksbanken sänker före så behöver inte det vara döden för kronan.
Ta sedan gärna och gå in på Avanza och jämför USD/SEK mot USD/NOK med grafer som ligger över varandra de senaste 3 åren (spoiler: de följer samma mönster).
I mitt lilla hörn av ingenjörssverige är det huggsexa om personal. Ledningens planer på hur många som ska anställas ter sig som en fantasi, och det gäller flera företag i trakten.
Igår fick jag faktiskt ett jobberbjudande efter 30 minuters telefonintervju, verkar inte vara någon risk för arbetslöshet och havregrynsgrötsdiet inom närtid.
Jo, men så är det ju alltid. Frågar man kolleger eller HR blir svaret “ja här råder ingen lågkonjunktur, vi har mer än nånsin!”.
HR slutade tillföra ens ett gnutta värde till organisationer i samma sekund som dom bytte namn från personalavdelningen till HR och blev strategiska…
En bra tumregel är att kassera 50% av alla HR dokument varje år och dra ner avdelningen med 50% likaså.
Blir smått tragikomiskt när en HR på linkedIn söker nytt jobb, samma person som en månad tidigare skickade ut massrekryteringsmail.
Slutsats: tänk själv, lita på din egen intiution.
Ingen ska jobba som HR på heltid, det måste vara folk med andra uppgifter också.
Har en hel del vänner och bekanta som driver eller jobbar inom tekniksektorn med bolag som förvisso är lovande men fortfarande olönsamma. De bolagen har under hela 2010-talet och särskilt under pandemin haft väldigt lätt att hitta riskkapital. Nu är det dock betydligt svårare och många har fått minska ner personalstyrkan drastiskt.