Expressens Helena Granström skriver att man ska ta det förindustriella samhället som en förebild för att rädda klimatet. Men på förindustriell nivå klarade Sverige knappt av att försörja en miljon invånare – och då i total misär – så för att rädda samhället och människorna från effekterna av klimatförändringarna behöver alltså 90% av människorna dö och antagligen 95% av alla vuxna. Vad är då vunnet?
De som bodde på min gård (då fattigt drängtorp), antagligen tidigt 1900-tal. Notera att sönerna saknas, de jobbade antagligen som drängar åt någon bonde. Detta var fortfarande det industrialiserade Sverige. |
Det finns en sorts romantik kring hur det var förindustriellt, och antagligen okunskap och fullständig brist på analys.
Granström i Expressen menar att bondesamhället är en bättre förebild för att rädda klimatet än socialismen:
“En bättre underbyggd förebild vore i så fall det förindustriella samhället – men vad vi då talar om är en klart mer genomgripande förändring än den i sig radikala omprövningen av tillväxten som ideologi.”
Sedan problematiserar hon åtminstone lite och medger att bondesamhällena gav upphov till ett antal ekologiska kollapser världen över genom årtusendena. I Sverige kan vi för övrigt se detta på Bohusläns kala klippor när man under sillepoken högg ner vartenda träd som fanns för att fiska sill för att få någon form av högvärdigt protein.
Ett Sverige där en miljon människor klarade av att leva, antagligen 50% av dem under 18 år, varav majoriteten under 10 år i väntan på att de som barn skulle dö i sjukdomar eller svält. Kanske 95% färre vuxna än idag då den höga barnadödligheten gjorde att många inte nådde vuxen ålder, eller ens blev mer än något eller några år gamla.
Ett land där IQ-nivån var radikalt lägre på grund av näringsbrist, proteinbrist, parasiter, virus och bakterieinfektioner under uppväxten och tillhörande permanenta hjärnskador eller utvecklingsstörning, nästan på nivå med ledar- och kulturskribenter i kvällspressen. Forskning visar att enbart vaccinationsprogram lägger på 10 punkter (Wechsler) på IQ för den kollektiva gruppen.
Ett land där den vanligaste dödsorsaken för en kvinna var barnsäng och där kvinnoförtrycket var enormt.
Där man alltid stod på svältens rand. Där barn ofta föddes missbildade och “togs av vargen eller trollen” när de lades ut i skogen för att dö eftersom de aldrig skulle kunna bidra till hushållets försörjning.
Där man jobbade 80-100 timmar i veckan i med sina bara händer på fälten eller i skogen och det från tre års ålder. Endast söndagen var möjligen relativt arbetsfri (undantaget matlagningen och djurtillsynen), men då skulle man sitta i kyrkan istället.
Ett land där de flesta var analfabeter och det inte fanns någon allmän skola.
Det går förstås att romantiskt försöka leva som självhushåll i Sverige idag, men då står man på axlarna av den majoritet som jobbar, betalar skatt och som finansierar välfärd, rättsväsende, forskning, utveckling och infrastruktur som vägar, el och vatten. Det finns nog ingen självhushållare i Sverige idag som avsäger sig alla de frukter som det gemensamma kollektiva ger oss och verkligen förkastar moderniteten för att leva som man gjorde på det förindustriella 1700-talet – som väljer att dö i blindtarmsinflammation istället för att nyttja den moderna sjukvården när det gäller, eller skippar antibiotikan och dör i njurbäckeninflammation vid 23 års ålder.
Det var inte bättre förr. Möjligen var det enda som var bättre att det varken fanns ledarskribenter eller kulturskribenter, eller ens några kvällstidningar på den tiden.
Vad exakt vitsen är att självpåtvingat leva i 1700-talets misär och i praktiken utrota 90% av befolkningen och kanske 95% av alla vuxna framstår som oklart. Snacka om att kasta ut barnet med badvattnet. Nej, det kommer i det förindustriella samhället inte finnas resurser för några kulturskribenter.
Enda vägen framåt är att hitta vägar att bibehålla vårt välstånd och vår välfärd. Annars har åtgärderna mot klimatförändringarna varit förgäves om vi ändå ska leva i misär och utrota 90% av befolkningen. Kultur- och ledarskribenter är förstås välkomna att redan idag flytta in i en backstuga och jobba gratis i utbyte mot att få bryta lite mark och odla lite mat för eget bruk. Jag har en fin västersluttning där man kan gräva en jordkula åt den som vill pröva, men jag vill ha 80 timmars arbete i veckan för det privilegiet.
Nej, skaffa en analys och inse hur allt hänger ihop och hur allt du uppfattar som positivt i dagens samhälle är beroende av annat och inte kan bibehållas utan det moderna samhället. Det finns en tydlig väg framåt och det är en massiv utbyggnad av den fossilfria kärnkraften tills tidsfönstret fram till fusionskraft är kommersiellt fungerande.
61 kommentarer
Väl skrivet. Enklast är ju att titta i de absolut värsta platserna i utvecklingsländerna och komma ihåg att de har bättre tillgång till mat, vatten, sjukvård och utbildning än vad vi hade på 15-1600 talet.
Korrekt.
U-länder idag är ofta som Sverige på 60-talet, fast med Internet och mobiltelefoner.
Talibanerna har levt i grottor i 20 år och se hur bra det går för dem! ;-P
Bättre än det förindustriella Sverige.
Jo, men Talibanerna har också en mer hållbar ideologi än dessa ledarskribenter.
Evigt förnyelsebar grön diktatur.
Talibanerna lät skövla en hel del av Afghanistans skogar så de var nog inte särskilt gröna.
Talibanerna har monopol på världens opiumproduktion.
Vill amerikanerna vräka omkull talibanerna för gott tar de fram något lajt virus som angriper opiumvallmo.
Inte ens skogstokiga religiösa fundamentalister med långt skägg kan stå emot en arg bondeskara som svälter.
@ Rickard: Tror nog att situationen för lantbrukare i Indien visar att du har fel, å andra sidan kan utvecklingen i Sydafrika mycket väl snart komma att visa att du har rätt.
Det finns kanske en del sanning i detta. Men det kommer inte att hända, vi alla kommer att köra på med full fart, och ta konsekvenserna vartefter. För Sveriges del är det inte så allvarligt, några dm högre havsnivå om 70 år, och lite varmare.
Finns ingen chans att Usa & Kina kommer överens om att minska. Full fart in i väggen.
Det enda vettiga sättet att få till ett mindre miljöpåverkande samhälle är att under lång tid långsamt minska befolkningen, typ 20 % mindre befolkning varje generation. Detta kommer förstås att få konsekvenser för den ekonomiska tillväxten, men å andra sidan är all tillväxt som kräver exponentiell befolkningstillväxt dömd att förr eller senare krascha.
Hur åstadkommer man då detta? Tja, som tur är tror jag inte att politikerna behöver göra speciellt mycket, folk får allt färre barn. Möjligen kunde man försiktigt börja göra reklam för att skaffa färre barn, men jag tror faktiskt att det räcker.
Fast positiva miljöeffekter kommer förstås att dröja 2-3 generationer, och så kan vi givetvis inte ha det. Vad skulle då alarmisterna göra av sin tid.
Menar du att vår ekonomiska tillväxt kräver exponentiell befolkningstillväxt?
Det tvivlar jag starkt på. Fortsätter utvecklingen i tangentens riktning så är ju snart människor oanvändbara.
Avskaffade barnbidrag hade ju varit ett litet steg i rätt riktning.
Mer radikalt hade varit att kräva licens för varje barnafödande, där kraven kunde ha varit godkänd ekonomi, godkänd vandel och inget drogmissbruk. Utan licens, ingen rätt till offentligfinansierad sjukhushjälp vid nedkomsten.
Tillväxt per capita är välstånd och utveckling. Annars är tillväxt meningslöst om det inte sker justerat för befolkningens storlek.
@ Anton: Den globala miljöförstoringen leder redan till tilltagande globala problem med sterilitet, uppåt tio procent av alla par har redan svårigheter att avla egna barn, och siffran ökar hela tiden, är förmodigen redan högre i u-länderna. Det enklaste sättet att minska den globala överbefolkningen vore alltså att låta allt ha sin gång, elda olja och kol tills resurerna tar slut (eller ersätts med något ekonomiskt effektivare) samt förbjuda statsbidrag till konstgjord befruktning.
Varför skulle inte välstånd leda till en befolkningsminskning i utvecklingsländer på samma sätt som det gjort i t.ex Europa?
Den drivande faktorn för att skaffa barn i många länder är fortfarande att säkra sin egen försörjning på äldre dar. Det behovet minskar ju naturligt med ökat välstånd.
En rejäl befolkningsminskning är det enda receptet för att vi skall slippa återgå till förindustriell levnadsnivå på sikt. Läste en nationalekonomisk artikel en gång (sent 90-tal, kanske) där författarna menar att det räcker med en biljard människor globalt för att alla ekonomiska skalfördelar inom alla branscher skall kunna finnas. Resterande miljarder kan därmed ses som "ekonomisk överbefolkning".
Nej till förindustriell levnadsnivå, men ja tack till förindustriella befolkningssiffror.
Jorden kanske har passerat den punkt där befolkningsökningen sker snabbare än matproduktionsökningen. y=x har som bekant inte samma kurva som y=x². Det är fullt möjligt att vi är på väg tillbaks in i en ålder där det även i väst blir nödvändigt att skaffa många barn för att trygga ålderdomen. Den globala befolkningsökningen är runt +250000 människor PER DYGN.
Matematiken bakom: År 1999 var vi 6 miljarder. År 2011 var vi 7 miljarder. 1 miljard delat med 12 (år), delat med 365 (dagar) = 228000 plus per dygn. Siffran är ännu högre nu eftersom vi närmar oss 8 miljarder.
83 miljoner människor plus per år är för övrigt mer än 8 hela Sverige ökning per år.
https://ourfiniteworld.com/2020/12/02/humans-left-sustainability-behind-as-hunter-gatherers/
@ Karl: Inte bokens primära fokus, men Nestor lägger rätt så långa avsnitt på hur moderna människors svagare käkar (pga lättuggad mat, pga den industriella revolutionen) även lett till ökad incidens av dysfunktionella bihålor som lett till sämre vardagsandning (jämfört med s.k naturfolk) och hur sämre syresättning från barndomen t.o.m leder till ökad incidens av låg intelligens och s.k utvecklingsstörningar.
https://www.goodreads.com/book/show/48890486-breath
"Den enda vägen" är ett farligt sätt att tänka. Vi behöver många vägar framåt.
Bolaget Sun Cable planerar att bygga världens största sol- och batteripark i norra Australien. Därifrån ska en 5 000 kilometer lång likströmsledning transportera el till Singapore. Detta är längre än avståndet från Stockholm till Sahara. 2027 är det avsett att starta och ge Singapore 15% solel.
Vind är det som byggs ut i snabb takt i Sverige just nu.
Bara något mer än "den enda vägen"
Vänliga hälsningar
Nanotec
Solel är för världens elkonsumenter som vattenpolo är för sporten, det finns, några utvalda få kan leva på det, några till tycker det är kul men det tillfredställer inte den breda massan.
Sahara, egypten etc, gör gärna det för europa.
Kommer göra dom länderna rika
Temperaturen har varit något högre de senaste decennierna, t ex jämfört med 70-talet då det var relativt kallt. Varför är det dåligt? Visa med statistik och diagram tack!
https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg1/downloads/report/IPCC_AR6_WGI_Full_Report.pdf
Summary for Policymakers är skriven av korrupta tjänstemän för korrupta politiker.
De intressanta skrivningarna, brukar man finna i de vetenskapliga bilagorna, som brukar släppas senare. De är oftast mer verklighetsbaserade, än denna "propagandaskrift" för journalister.
I inledningen i en av IPCCs sumary for policymakers rapporter visar de en stigande kurva på antalet fossila insatsmedel jämte en sjunkande kurva på avkastningen från jordbruket.
Debatten här handlade mest om att vi skulle äta mer vegetariskt efter den rapporten.
Dessa två korsande kurvor var det få som noterade, men den var egentligen den viktigaste från rapporten.
Framstegen för vår teknologi går framåt i snabba plötsliga hopp. En viktig utveckling är att få upp små satelliter och för fyra år sedan kostade det nära 100000 $/kg men nu med Space X Falcon 9 är priset 2720 $/kg.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Var det inte på denna tiden skogen totalt skövlades världen över?
Hurry Elon, we need to leave.
MP bör absolut börja leva som dom lär.
Framförallt bör "skribenterna" i media göra detta.
Exempelvis så har Helena Granström tydligen fött flera barn. Som civilisationskritiker (enligt wikipedia) borde hon ju självfallet avstått. Men det är oftast så att de som skriker högst om att samhället måste ändra sig anser att alla andra ska ändra sig men att deras jobb/person/familj/gener är för viktiga och alltså måste undantas. Eller som miljöpartiets förra språkrör vars karl behövde en gammal pickup för "han kör stora stenar" (som om skulptörers arbete är viktigare än jordbrukare eller hantverkare som har nytta av stora bilar)
Med tanke på västvärldens nativitet så tar det inte jättelång tid att minska befolkningen med 90% om det inte vore för invandring.
Om det inte vore för ohållbar befolkningstillväxt i många av de länder som migranterna kommer från, så hade vi knappast haft någon invandring.
Såg siffrorna rörande Afghanistan: i princip en fördubbling under 90-talet, sedan ytterligare en fördubbling fram till idag; ca 10-20-40 miljoner. Att andra fördubblingen tog längre tid kanske kan förklaras med att många samtidigt emigrerat och några dödats i oroligheter.
Senaste artikeln på ourfiniteworld.com diskuterar Afghanistan ur ett energiperspektiv; kan varmt rekommendera den.
En liten anekdot angående det förindustriella Sverige.
Räknade en gång ut medellivslängden på min mormors förfäder mellan ca år 1600 till år 1800. De blev i genomsnitt ca 71 år, svenska regenter under samma tid blev ca 42-44 år och då räknade jag inte med Gustav II Adolf, Karl XII och Gustav III pga deras våldsamma död, samt Kristina pga kvinnligt kön. Ingen av de jag räknade på blev heller utskrivna eller tjänstgjorde som indelta soldater.
Summa summarum så överlevde man barndomen så blev man ofta gammal, sen var ingen av dessa jag räknade på medlemmar i skräpproletariatet utan oftast var självägande svedjefinnar.
Sen vilka krämpor de led av när de dog förtäljer inte min "forskning" mer än att en gubben var 96 år och blind vid ett husförhör.
På 1800-talet däremot när befolkningsökningen tog fart då blev inte mina förfäder gamla alls utan de verkar ha levat i misär med stora barnkullar och mindre och mindre gårdar. Mitten på 1800-talet fram till år 1900 när hälften av befolkningen i de socknar de bott flyttade till amerika verkar ha varit allra jävligast.
Lever själv enkelt om man jämför med de andra i min bekantskapskrets, odlar mycket egen mat, durhållning för ägg och kött samt själverksam i skogen till viss del. Kan lova att utan traktor hade min lilla gård tagit 100-tals timmar mer arbete varje år om inte en helttids tjänst(vette tusan om man leker så enkelt). Och detta är bara för min egen familj och de närmastes konsumtion.
Kan tänka mig hur jordbruk varit en plåga i alla tider, min far som var med innan traktorn slog igenom brukar säga att det mesta var skit förr i tiden och att levnadsförhållandena började bli bra först på slutet av 60-talet. Min mor däremot är väldigt nostalgisk över forna tider men hon har heller inte vuxit upp på en arrendejordbruk som min far.
I äldre forskning ser man hur hälsan går ner i och med jordbrukets införande. Folk överlever lättare, i och med stabilare förhållanden, men får arbeta hårdare. Medellängden sjunker (och rimligtvis även intelligensen).
Flertalet sjukdomar vi har idag härstammar från domesticerade djur.
Forskning om äldre tider, menade jag såklart.
Ja, det största misstaget vi gjort är ju att bli bofasta. Folkhälsan sjönk rejält när jordbruket slog igenom. Men tack vare jordbruket har vi ju civilisation. Om nu inte Göbelki Tepe ändrar allt där.
Med pesten 1350 så tvingades en allmän arbetsrationalisering fram, löntagarens epok.
Jordbrukets stora förändring blev traktorn, innan dess var det hästen och oxarnas vilokrav som styrde tempot och sedan dess ökar tempot med tekniken.
Men tekniken är oftast enkelspårig och om vädret blir alltför varierat så slås tekniken ut…
@Arne.
Jag brukar säga att dagens jordbruk fungerar så länge det är vackert väder.
Men i vår nuvarande värld med en fablesse för centrala planeringar så verkar byggandet av vindkraftverk och snabbtåg viktigare än att få till ett mer robust jordbruk.
Det är som om varningarna av torkan 2018 inte har existerat.
@Arne.
Googla den stora hungersnöden 1315-1317.
Egentligen hade hungersnöden en större påverkan än pesten eftersom pesten snarare var en slags fortsättning på hungersnöden.
Skulle en svält 30 år innan pesten kom ha haft så stor inverkan? Förstår att en pandemi blir värre om befolkningen är svag och undernärd, men tretttio år låter länge.
Det var ovanligt många år som det blev missväxt under första halvan av 1300 talet.
Effekterna efter tre år på raken av missväxt är ganska långtgående.
Barnen som föddes efter svältåren var ju knappast några hälsoexemplar vare sig fysiskt eller mentalt på grund av undernäring.
Lagom till de blev 25-30 år behöves det inte särskilt mycket för en pest att få fäste.
Troligen hade det något med grand solar minimum, wolf minimum 1280 till 1350, att göra.
Grand solar minimum är alltså något att ta på stort allvar
Hon skriver ju direkt efter det du citerat:
"Men, visst. För argumentets skull kan vi föreställa oss ett långsiktigt och ekologiskt hållbart jordbruk som återför näring till marken och understödjer biologisk mångfald – i så fall blir den kniviga frågan snarast vad vi ska göra av de miljontals människor som i dag kan födas med hjälp av mer destruktiva metoder."
Låter som ni försöker säga samma sak.
De parti som hårdast driver en avindustrialisering av landet är MP där unga akademiska kvinnor i storstaden är kraftigt överrepresenterade bland deras väljare. Man kan undra hur många dagar de skulle uthärda i det förindustriella bondesamhället där den vita piskan skulle tvinga upp dem tidigt varje morgon 7 dagar i veckan året runt?
Hmm… många i den "Gröna vågen" var kvinnor från staden..
De stod ut några år, sedan återvände de till staden för en personlig karriärs skull…
De som idag sysslar med den "vita piskan", särskilt robotmjölkning, är aldrig fria utan då gäller att roboten kan kräva uppmärksamhet dygnet om.. Det förindustriella mjölkandet var betydligt enklare…
@Carl-Fredrik,
Jag vill nog påstå att de i MP främst lider av en alltför naiv syn på teknik.
I deras värld ser de uppenbarligen inga hinder att ersätta betong, redan idag, med annat materiel.
Jag roade mig i veckan, med att titta på den gamla SVT serien Raskens.
Ingen drömvärld direkt. Serien inleds vid 1872, då industrialiseringen i Sverige redan kommit igång.
Se den med fördel på SVT Play, för att beskåda Mp:s drömsamhälle.
https://www.svtplay.se/raskens
Nu var ju valet mellan ett socialistiskt eller ett förindustiellt samhälle i en framtida fossilfri värld.
På vilket sätt skulle en fossilfi socialistisk värld vara bättre?
Lantbruket var för övrigt tämligen fossilfritt fram till slutet av 1960 talet.
Det mesta sköttes med häst, vagn och träredskap även då.
Det är bara att gå in på Eniro och titta på historiska kartor från 1960 talet så ser ni på storleken på åkrarna att de var runt en ha.
Alltså sköttes de av hästar.
En av fördelarna med traktorn till skillnad från hästen vara att man enbart behövde mata den då man använde den, som en gammal bonde berättade
Nja, det är lite mer komplicerat än så.
Inköp och underhåll av en traktor kostar också kött,mjölk och spannmål som ska produceras.
En modern traktor kostar sällan mindre än 2 miljoner kronor idag.
Det går alltså åt en hel del jordbruksareal för ett inköp av traktor även nu för tiden.
Historien kommer från en tid då jordbruken var små och traktorerna små och enkla. Men idag kan vi nog säga att arbetskraften inom jordbruket till stor del blivit ersatt av diesel.
Det är sant.
Men även att en häst matar sig själv runt 6 månader om året.
Två hästar kan bygga en ny häst.
Jag tror det var om man hade runt sju mjölkkor det var lönt att skaffa häst förr.
De korna betalade så att säga det extra arbetet en häst gav.
En modern mjölkrobot kostar ungefär det som 60 kor mjölkar.
Kapaciteten på en robot är runt 75 kor som referens.
På tal om hemodling och självhushållning så är REKO-ringar nåt helt fantastiskt. Man stöttar lokal småskalig matproduktion med samarbetande odlare/producenter och kunderna kan välja bland fina produkter och skapa en relation till bonden. En glädjande utveckling att REKO-ringar har blivit så populärt!
Tror nog vi har mycket att lära oss av våra förfäder som bedrev småskaligt bruk på små gårdar, speciellt i detta tidevarv där individualism och masskonsumtionen håller på att dra oss i fördärvet.
Än mer fantastisk hade kanske gamla tiders direktförsäljning från bonden varit.
Till exempel mellanhänderna vetrinärbesiktning och moms kostar runt 1000 kronor per sålt lamm.
Harvardlänken finns inte kvar tyvärr, men hittade en annan läskig studie när jag försökte googla fram den: https://www.bmj.com/content/374/bmj.n2031
Pandemibebisarna verkar ha superlåg IQ. Hoppas på att det beror på nåt mätfel.
Dom antyder ju själva att dom tror deras resultat beror på att föräldrar under pandemin engagerade sig mindre i barnen, troligtvis menar dom att det var mindre tid ute och vid lekplatser osv. Egentligen då något vi redan vet, att barn behöver stimuleras för att utvecklas, dessutom tror jag att det där går att ta igen utan att på något sätt ha någon större kunskap om området. Skulle dock bli förvånad om resultaten skulle hålla i en svensk studie av samma storlek i tex en någon del av stockholm.
Så länge jag får vara högadel så låter 1700-talet så illa.