Kemijätten BASF meddelade igår att man drar ner produktionen av NH4 (ammonium), som mestadels används för att tillverka kvävekonstgödsel. Detta på grund av fossilgaspriserna, och visar hur industrin är de första som drabbas av energikrisen. Detta betyder i sin tur att odlingen av mat i EU kommer drabbas när konstgödsel saknas nästa år, och att om inte annat så bör bönder gå omkull eller matpriserna höjas.
![]() |
Blir inte så mycket sånt här utan konstgödsel |
Växter (och därmed jordbruket) är beroende av vatten, sol, luft och främst näringsämnena NPK – kväve, fosfor och kalium. Var och en av dessa sätter i praktiken ett tak på tillväxten av grödor, där vatten och sol är det viktigaste, men utan kvävegödsel spelar förenklat inte mängden vatten och sol någon roll.
I växeljordbruk gödslar man delvis med stallgödsel från de djur som ingår i växelbrukets år där man odlar djurfoder, och ett steg i växtföljden kan också vara odlande av kvävefixerande grödor som (foder)ärt. Dock är den rådande politiken att man ska förbjuda och motarbeta djurhållning, och då måste man ha konstgödsel för att vi ska kunna få mat – konstgödsel som via energi, främst fossilgas, drar ut kväve ur luften och binder den till vätgas som ammonium via den sk Haber-Boschprocessen. Kväve som man sedan gödslar med. Till skillnad mot fosfor och kalium (eng potassium eller potash) går det inte att bryta kväve ur gruvor (som förstås miljörörelsen i sig vill förbjuda) utan kväven måste med hjälp av energi extraheras ur luften.
Oavsett så är EU:s och världens skördar beroende av konstgödsel och annars hade vi kanske inte kunnat vara fler än 1-2 miljarder människor som får mat mot dagens sju miljarder.
Energikostnaden är alltså det primära för produktionen av kvävegödsel, och kemijätten BASF meddelade igår att man nu på grund av fossilgaspriserna – EU:s kanske viktigaste och mest flexibla energikälla – drar ner på produktionen av ammonium NH4.
Därmed riskerar EU:s jordbrukare att få brist på gödsel och skördar och tillhörande matproduktion kommer därmed bli lidande. Bönder kan förstås gå i konkurs, alternativt så höjs matpriserna så mycket inklusive ner till primärproducenten bonden, att man får råd med konstgödsel som vid 200% prisuppgång i gaspriserna också bör kosta 3x så mycket som normalt.
Så ovanpå energikrisen i vinter så riskerar EU en livsmedelskris nästa år. EU får sätta hoppet till att man är så rika att man kan köpa mat från U-länder, där den fattigare befolkningen får svälta istället.
Det ekologiska jordbrukets lägre produktion är för övrigt beroende av att konstgödsel läcker över från konventionella odlare, eller att tidigare konstgödning fortfarande finns kvar i markerna. Många odlar ekologiskt ett begränsat antal år innan man roterar över till nyligen konstgödda marker.
Kvävet kommer från luften och det är inte en naturlag att man måste använda fossilgas för att skapa NH4, utan det kan ske med t ex vattenkraft eller kärnkraft, givet att man spjälkar fram vätgasen ur vatten istället för ur fossilgas. Men nu sker det med den tidigare lättillgängliga och billiga fossilgasen och är inte något som kan byggas om i en handvändning i de volymer som behövs för att folk inte ska svälta ihjäl.
För övrigt så är alltid mänskligheten ett år ifrån svält, dvs ett års cykel i jordbruket.
Sticker både energi- och matpriser iväg på allvar blir det nog svårt att undvika officiell inflation utan omdefinition av inflationen, och utan en omdefinition kommer därmed marknadsräntorna sticka iväg och hela skuld-, aktie- och bostadsbubblan krascha. Fast det löser nog centralbankerna genom att köpa upp allt.
35 kommentarer
Det är ju uppmuntrande
Yara (Norge) stängde ner 40% av sin kapacitet för ca 10 dagar
https://www.yara.com/corporate-releases/yara-curtails-ammonia-production-due-to-increased-natural-gas-prices/
Jobbade tidigare innan ett företag som hade lite fertilizers som sidobusiness. Vad jag kan minnas var problemet inom detta område efterfrågan. Bönder använder inte det varje år längre utan kanske vartannat. Finns även många optimeringsverktyg idag för att tillsätta exakt rätt mängd för att minska förluster ("urlakning").
Skogsindustrin borde väl vara i riskzonen att stänga ned, dock har tydligen papperspriset ökat med 50% i år så kanske tar ut varandra.
En annan enkel råvara som plast var ju upp 75% till halvårsskiftet.
Är ju intressant att vi inte ska framställa konstgödsel för "ekologiskt är bäst". Vi ska inte ha kossor för "veganskt är bäst". Och vi ska inte heller sluta kretsloppet på vårt eget för "usch så äckligt".
Något år kommer inte en minskning av konstgödningen påverka i större utsträckning men däremot om det fortsätter så kommer vi få stora problem. Där kan man ju dock fundera över möjligheten att faktiskt använda vindkraft på riktigt avlägsna platser med mycket vind, någon ö i runt "roaring forties"/"furious fifties" eller dylikt och sedan transportera gödslet som ju blir ett sätt att transportera energi, går väl till och med att driva båtarna på NH4 så de blir miljövänliga.
Konstgödsel minskar övergödslingsproblematiken enormt. Så bryr man sig om våra sjöar i Sverige använder man konstgödsel. Finns rejält mycket mer tungmetaller i naturgödsel också och dessa bioackumuleras.
Tillverkningen av konstgödsel räknas som ett industriutsläpp och har alltså inte belastat jordbrukets utsläppskonto.
Sen är det väl dags att börja fundera lite kring hur pass miljövänliga själva vindkraftverken är egentligen?
Kan det vara så att hela vår jordbruks- och energipolitik bygger på edräglig kreativ bokföring?
@Tim,
Jag rekommenderar att du börjar i rätt ände, eftersom vi nu pratar om sådant som är mer än komplicerat.
Detta är alltså komplexa saker.
Det är egentligen dags nu att fråga oss hur vi ska möjliggöra högsta tänkbara ekologiska vitalitet, för att tillfredsställa mänskliga behov.
Vad vi nu ser är främst en kris i ett system som inte är kretsloppsbaserat.
Fundera i stället på hur vi ska kunna sluta kretsloppen.
Fråga dig i stället varför det läcker ut näringsämnen i våra sjörar.
Ännu hellre, börja fundera på hur man skulle kunna ta tillvara på de näringsämnena som faktist läcker ut i våra sjöar.
Ammoniak (NH3), inte ammonium (NH4+)
2 saker:
1) Jamen det var väl självklart, låg i tangentens riktning med EUs och Europas oerhört kompetenta politiker.
2) 1-2 miljarder, är inte det siffran som ett gäng forskare i Oxford (möjligen Cambridge) kom fram till var en uthållig siffra för jordens population om man ska ha typ nordisk standard på livet (dvs. alla kan inte köra Ford F-150)?
"oerhört kompetenta politiker."
Jag tror inte att det var politiker som bestämde här.
Att lägga ner så mycket kärnkraft man hinner och därmed bli beroende på t.ex. gas (som inte finns tillräckligt av uppenbarligen) var alltså inte ett politiskt beslut?
Nu vill jag inte måla fan på väggen men detta är inte enbart en Europeisk kris, detta är på god väg att bli en global kris.
Jag vill nog ändå hävda att vi faktist hämtar kvävet från gruvor på så sätt att vi under ganska lång tid och i stor omfattning tar det just via fossila bränslen.
Vad vi kanske ser nu är en ganska brutalt trendbrott av dagens rådande jordbruks- och energipolitik.
Tänk på att även våra moderna mjölkkor, de svartvita Holstein korna, inte klarar av en diet helt på grovfoder.
Den behöver kompletteras med spannmål under lakteringsperioden för att korna inte ska riskera att svälta ihjäl.
Jovisst.. Och alla regler som berör svenskt jordbruk, som miljöreglerna där själva jordbruket betraktas som miljöfarlig verksamhet, eller djurskyddslagen vars föreskrifter enbart gynnar ett industriellt djurhållande, och även regler som kringgärdar sk Livsmedel, gör att Coca-Cola blir klart mer enklare att hantera än komjölk och därmed lönsammare..
Så, folk får nog förbereda sig på att pasta och nudlar, med tillskott av Cola, blir vardagens enda möjlighet framöver…
Fast nu blir det väl brist på koldioxid i första hand, med tanke på Cola.
Sen blir det kris för spannmål, och då den med tillräckligt hög proteinhalt för att duga som människoföda.
Vadå brist på CO2 ? Pratat med en miljöaktivist nyligen?
Co2 är en restprodukt från ammoniumtillverkningen.
Används för att kolsyra drycker, öka hållbarheten för kött och grönsaker, bedöva djur inför slakt.
Kolsyreis används till att kyla ner matvaror.
Men som sagt var co2 är en restprodukt.
Koldioxid är med andra ord på god väg att bli en akut brirstvara som löper genom hela vårt uppbyggda livsmedelssystem.
I England har de nu svårt att få ut färskvaror och många slakterier tvingas nu stänga.
Fågel och fläsk kan inte hållas kvar på gårdarna som ett levandelager utan de måste snart nödslaktas och destrueras.
Inte heller särskilt många frukt och grönsaker kan vi lagerhålla färska utan co2.
Hela kylkedjan av matvaror är dessutom i farozonen där.
Detta på grund av en akut brist på koldioxid.
Detta har jag däremot nyligen pratat med en miljöaktivist om.
Det är brist på CO2 som industrigas. Huvudparten av CO2 som produceras är en restprodukt från etanoltillverkningen som görs för inblandning i bensin. I och med Corona så har efterfrågan på bensin – och därmed etanol – varit rekordlåg, så därför finns inte heller tillgång till CO2. Kolsyran används till lite vartannat, men om jag förstått rätt så är slakterier (används för att söva djur inför avlivning) och kylkedjor stora förbrukare.
BBC har skrivit mycket om detta.
Det är brist på CO2 som industrigas. Huvudparten av CO2 som produceras är en restprodukt från etanoltillverkningen som görs för inblandning i bensin. I och med Corona så har efterfrågan på bensin – och därmed etanol – varit rekordlåg, så därför finns inte heller tillgång till CO2. Kolsyran används till lite vartannat, men om jag förstått rätt så är slakterier (används för att söva djur inför avlivning) och kylkedjor stora förbrukare.
BBC har skrivit mycket om detta.
Tänk en kolsyresläckare som läcker ut i lastutrymmet på lastbilen.
Så fungerar kylning med flytande kolsyra.
Soylent Green kommer snart i en matdisk nära dig.
Läser på Wikipedia att den utspelar sig år 2022. ¯_(ツ)_/¯
Ändå lite konstigt att de drar ned på produktionen. Finns behovet, går det att sälja dyrare?
Intressant tanke.
Kan du utveckla den lite mer ingående?
Gärna då ur en lantbrukares perspektiv där kostnaderna på insatsmedlen ökar kraftigt.
Nej, det var ingen tanke. Det var en fråga.
Vill du ha mitt svar, eller har du redan räknat ut det?
Jag tycker också att det är lite konstig tillämpning av Maslows behovstrappa. Det sägs att vi slänger så mycket mat så till nästa år kommer vi lära oss att äta upp allt. Om två år blir vi nog mycket klokare (och smalare i midjan).
Anders Rydén:
Det var inte min mening att trampa på några ömma tår. Tanken låg i att när saker blir dyrare drabbar det slutkonsumenten. Producenten bör kräva betalning efter vad det kostat att producera. Nu vet jg inte exakt hur det fungerar med spannmål, men på något sätt borde priset styras av kostnaden även där.
Det man måste ha, får man vackert betala för. Att sluta med gödningen leder ju som bloggaren beskrev det, till att matproduktionen minskar. Om tillgången minskar, ökar priserna, i alla fall på de saker man måste köpa.
Det var min tanke i helhet.
Så har jag inga ömma tår.
Frågorna var ärligt menade.
Lantbruket kommer att påverkas.
I viss mån har lantbruket redan påverkats.
Jo, priset måste upp.
Alternativet är förstås att även börja dra ner på olönsam matproduktion.
Vilken egentligen redan nu är olönsam utan massiva jordbruksstöd.
Då borde lösningen vara att när produktionen går ned blir det bättre betalt och då återgår det till normal produktion igen, men med högre priser som följd.
Frågan är hur långt ned produktionen måste falla innan smärtgränsen nås.
Är inte konstgödsel och ammonium ingredienser i många sprängämnen, speciellt hemslöjdade sådana? Kanske detta är räddningen för landet!
Korrekt. Löpet i Göteborgs-Posten i dag…heter inte bomber längre , utan "en sprängning" . Vardagsmat numera.
Som sagt. Produktionen av CO2 för andra ändamål, som kolsyrning av öl och drycker samt livsmedelsindustrin, har minskat kraftigt med stora följder. Tänk er England utan öl! Då om inte förr blir det revolution!
"Soaring natural gas prices have forced closures of fertiliser plants, the UK’s main source of CO2 used to make drinks fizzy, stun animals for slaughter and cool nuclear power plants."
https://www.ft.com/content/475ca564-66b1-49b7-b6ce-f6f682deeac8
Har du kvar din gård med självhushåll?
Man kan ju låta ölet bli naturligt kolsyrat, som när man hembrygger.
Nu vet jag inte hur det är i England men många öl i övriga Europa har inte kolsyra utan kväve i sig då de bubblorna inte är lika "vassa".
Jag är och blir trött! Vad behövs för att folk att vakna upp, ett krig?
Hav förtröstan – som den gode Carl von Clausewitz skaldade "Kriget är bara en fortsättning på politiken, men med andra medel"…