Fossila bränslen är ändliga och eftersom Europa (EU, EES och Ukraina) passerade peak gas 2004 har det bara varit en tidsfråga tills det inte kommer finnas tillräckligt med gas att importera. Allt mer talar för att den tidpunkten inträffar i vinter och att nuvarande elpriser – som är starkt kopplade till fossilgaspriset i EU – bara är en mild fläkt av vad som kommer i vinter.
Europas (EUs, EES och Ukrainas) fossilgaskonsumtion och produktion 1970 – 2020 Data: BP Statistical Review of World Energy |
Fossila bränslen är ändliga ur mänskligt tidsperspektiv, och eventuellt även ur geologiskt perspektiv då de bildades under en speciell period av jordens utveckling när det fanns betydligt mer biomassa och en yngre geologisk aktivitet på jordklotet.
Detta betyder att utvinningen börjar på noll och en dag kommer utvinningen åter vara noll när det inte längre går att utvinna de sista fossila bränslena för att det om inte annat drar mer energi att utvinna dem än man får ut i energi av att förbränna dem, vid vilken tidpunkt inget pris kan göra det möjligt att få fram den sista oljan, gasen och kolet.
Det betyder att någonstans mellan de två nollorna i produktion kommer det finnas en högsta punkt, en peak, vilket även gäller fossilgasen, det som lobbyn valt att kalla naturgas. Den tidpunkten kallas peak gas.
Den har redan inträffat för samtliga länder i Europa.
För Storbritannien var peak gas år 2000, Ukraina före 1985 där landets dataserie börjar, Rumänien 1983, Polen 1978, Norge 2017 och landet stod 2020 för över hälften av Europas fossilgasutvinning , Nederländerna 1977, Italien 1994, Tyskland 1974 och Danmark 2004.
Samtidigt har man glatt ökat beroendet av fossilgasen i Europa, både för uppvärmning och elproduktion. Istället har man förlitat sig på pipelines från Ryssland, Nordafrika och till en mindre del flytande fossilgas via fartyg, LNG. Fossilgasen har varit nödvändig för att kunna kompensera utbyggnaden av vindkraften och är snabbt och enkel att bygga ut om man har sina pipellines och lager. För pipelinesen, inte ens från Ryssland, räcker inte för vinterförbrukningen, utan man lagrar fossilgas i bergrum inför vintern.
Och nu levererar inte Ryssland efter förra årets kalla vinter. Forna Sovjetunionen exlusive EU (Baltikum) och Ukraina hade sin peak gas 2019, men den lägre produktionen 2020 kan vara ekonomisk och bero på den globala recessionen under pandemin. Men likväl behåller nu Ryssland, som står för den absoluta majoriteten av produktionen sin gas för sig själva och fossilgaspriserna har exploderat i EU. Det spelar ingen roll längre om man öppnar kranarna, gaslagren för vintern kommer inte fyllas ändå.
Elpriset i EU är stenhårt kopplat till fossilgaspriset, i princip lite mer än det dubbla per TWh då man kan få ut knappt 50% elenergi ur fossilgaskraftverkens förbrukning av gas. Och eftersom Sveriges elnät är sammanbyggt med EU så får även vi de elpriserna när det krisar – undantaget är Norrland, där ledningarna begränsar hur mycket el som kan skickas söderut.
Men södra Sverige har elunderskott sedan vi lagt ner kärnkraften och får därmed kontinentens elpriser.
Från Frankrike – som ändå är näst mäktigast i EU – hörs nu tongångar om att EU:s gemensamma elmarknad är fel. Fransmännen har trots allt kvar sin kärnkraft och vattenkraft och har nu ingen lust att betala samma elpriser som Tyskland, som gjort sig beroende av rysk gas. Sverige kommer förstås vara bäst i klassen och stanna kvar, även om Frankrike klipper kablarna eller drar sig ur den gemensamma elmarknaden, där det finns krav på att ha minst 70% av exportledningarnas kapacitet tillgänglig för export till andra EU-länder.
Enda chansen nu är att det blir en mycket mild vinter i EU. Annars kommer sommarhalvåret påbörjas med ännu lägre gaslager och ännu mindre gas från Ryssland.
Det blir oavsett spännande elpriser i vinter. Så går det om man förlitar sig på fossilgas, även om man likt Greenpeace i Tyskland kallar den för Green Vegan Plus. Fossila bränslen är ju trots allt veganska och inga kor har behövt bajsa för att skapa den. Det som fungerar är långsiktigt är kärnkraft och vattenkraft.
Vi kan dock vara säkra på att EU och Sverige inte kommer lära sig ett de kommande energikrisen och oavsett byggt in sig i fossilgasberoendet, så det är bara att vänja sig och anpassa sig.
Samtidigt bör detta innebära slutet på högkonjunkturen – hushållen kommer vara sena att reagera och först dra ner på sin konsumtion och börja frysa när de fått 1-2 räkningar – utan det blir företagen och med det jobben som kommer dra ner först.
65 kommentarer
Hur ska jag som enskild medborgare i lägenhet förbereda mig för detta?
Värmeljus
Med en lägenhet har du enbart hushållsel (~4000 kWh/år) att oroa dig för så en prishöjning slår inte så mycket i kronor.
Har du handdukstork och värmegolv i badrummet skulle jag rekommendera en smartare styrning som exv stänger av handdukstorken delar av dygnet. Vi har en ny-ich från 2018 i lägenheten och den hade ingen styrning alls utan bränner 110W dygnet om = 960 kWh/år. Den har nu fått en styrning så den är avstängd mellan 11-05. Golvvärmen samma sak – stod och höll 25°C dygnet om med en dum termostat. En ny styrning från K-Rauta där man kan sätta ett schema så det är varmt och gott på morgon och kväll + helger när man är hemma och kan njuta värmen.
I hus är det annorlunda eftersom allt (det mesta i alla fall) bidrar till minskad energiåtgång för uppvärmningen.
Hade du inte bott i lgh, gör som vi. Elda ved. Det är ju det miljötalibanerna vill. Tillbaka till 1800-talet.
Nu i ett fösta skede köp några riktiga yllefiltar.
Vatten på dunkar.
Det räcker om man spolar ut toa de gånger man gör "det stora" tänk på att ni är i en nödsituation nu.
Bor du i ett vettigt bostadsområde skaffa kolgrill och börja samarbeta med grannarna.
På sikt, skaffa kolonilott och köp några bra böcker som handlar om odlig.
Sara Bäckmo har en hel del bra böcker.
M Ström: Förutom att de även vill förbjuda Ved
Växte upp i ett hus byggt 1976 – direktverkande el genom element inbyggda i taket.
I köket satt det en klocka och tog man bort höljet så satt det små nålar man kunde flytta runt och på så sätt stänga av (sänka) värmen vissa tider på dygnet – oklart hur det var på helger.
Tänk att de var så förutseende redan 1976. 🙂
Mer intressant vad detta gör för matpriserna imo. Vi är beroende av naturgas för produktion av konstgödsel.
+1 för att du har koll på det som lär påverka mest och på lång sikt.
Detta är nog en av de riktigt stora svarta svanarna som kanske är på väg i spåren av energikrisen.
Detta får konsekvenser på allt som har med energi att göra i vinter. Diesel produktion kommer hållas lägre (dieselproduktion kräver stora mängder energi samt vätgas). I UK är det brist på CO2 för vakuumpackad mat tex. Förhoppningen står väl till att Northstream II startar upp i Q4..
Som jag förstått det spelar Northstream II ingen roll i det här läget. Pipelinesen är inte fulla idag, Ryssland har dragit ner sin export och behöver gasen själva.
Nä det kan stämma – Ryssland behöver bygga lager själv inför vintern precis som EU. Det var ju en olycka på Yamal faciliteten i norra Ryssland i somras, har det spelat in? Där har de ju LNG produktion, så osäker om man feedar in i pipelines där også?
Om vi hade haft mer kärnkraft i vintras hade det ju kunnat mildra detta – men frågan är hur mycket? Tänker det gick mindre LNG från USA efter Texas freeze i Februari, var säkart 2-3 veckors produktion som påverkades där. Och ev hade man inte byggt up lager tillräckligt under covid i tro om låg efterfrågan? Och sen stark efterfråge-återhämtning i Asien också, tillsammans med att en del av Australiens LNG kapacitet varit offline i sommar. Allt det här är ju argument för att ha planerbar elproduktion (kärnkraft), men det är ju inte nödvändigtvis så att den stora orsaken är att vi stängt kapacitet i EU
Delorsak till att ryssland håller volymer tillbaka är väl också ordkrig om sanktioner, runt val och ev Ukraina/Vitryssland?
Brasilien köper för tillfället upp all LNG som de kommer över.
Vi hade alltså ändå inte fått någon hjälp från USA/Kanada.
Hur det kommer att gå med nästa års skörd av bioetanol och biodiesel från Brasilien lär vi nog få återkomma med.
I Kina har de problem med skenande priser av kol där har de redan rullande strömavbrott i de norra delarna av landet.
Kineserna tillverkar kvävebaserade gödningsmedel främst från kol.
Även där är produktionen hotad på grund av en stundande energikris.
Senaste datan från EIA (juni, så ngt gammal) visar att 12% av US LNG export gick til Brasilien, och 14% gick till EU (YTD har 30% gått till EU och 7% till Brasilien), så Asien står för en markant större del.
Ja Kina har problem – de stänger ner Coal-to-olefin (plast) produktion för att spara kol til värmegenerering, och andra kemiproducenter för att spara el. så borde göra att kemi-inputvaror blir dyrare globalt
Det är redan kris bland indiska bönder på grund av skenande priser på insatsmedel.
Kollar man på svenska lantbruksforum är det en hel del disskution om det ens är lönt att fortsätta med lantbruk.
Jo, det är mer av karaktären av uppgivenhet än det vanliga gnället.
Co2 är en restprodukt vid tillverkningen av ammoniak.
Ammoniak är grunden till tillverkning av kvävebaserade gödningsmedel.
Vi är alltså på väg in i en global akut brist på en av de viktigaste insatsmedel konventionellt lantbruk är helt beroende av.
Jag såg något i ögonvrån, att CO2 i t.ex. kolsyra till öl och bubbelvatten blivit en bristvara som man inte skulle bunkra…
Vi dricker mycket bubbelvatten. Köper CO2 i en lågpris-butik billigt. Det blir nog snart en prischock där också.
Förut köpte jag dyrt, kolsyrat flaskvatten innan det kommunala VA kom, brunnsvattnet med 5 ggr järn och mycket mangan och svavelväte var i princip odrickbart.
Överväger att binda på 3 år nu. Kring 64 öre/kWh inkl allt. Samtidigt tar det emot rejält, är säkert fel beslut. Eller rätt. Ingen vet.
Jag tänker att bundet elpris är likt bunden ränta. Om man bryter ett avtal med bunden ränta i förtid så kan man drabbas av det här som heter "ränteskillnadsersättning".
Finns det något motsvarande man kan drabbas av om man bryter ett elavtal i förtid, t ex att man flyttar från huset/lägenheten?
Nä, flytt kan de inte göra så mycket åt när det gäller elavtalen vad jag vet. Men då måste du verkligen flytta.
Ja för det borde ju inte gå att bara säga upp det, och sen byta till en annan el-leverantör(?)
Tror inte det, kan möjligen bero på avtal. Men tror alla seriösa bryter avtal om elleveranser när avtalet om nät upphör. Likt försäkringar de slutar ju också normalt att gälla om ägandet av det försäkrade objektet upphör eller man flyttat för hemförsäkring.
Vattenfall har en "prisförsäkring" för 500 kr i engångsavgift fritt kan binda om avtalet till ett nytt lägre pris under avtalstiden. Men då skulle jag satsa på 5-årsavtal och inte 3 år.
Du kan "flytta" och frugan tecknar nytt avtal.
Vårt nuvarande avtal går ut när som helst, men vi tänker "sitta stilla i båten". Våra vedförråd i de många "Pudas-lådorna" är knökfulla med torr ved.
När det gäller att binda räntan så har ofta folk uppfattningen/argumentet som är något i stil med "Banken vet alltid mer än du, dom skulle inte föreslå en deal med lägre vinst för banken". Detta är då ett argument för att man borde köra på rörlig ränta, att man betalar mer pengar i slutändan om man binder räntan.
Borde inte samma resonemang/argument kunna föras gällande rörligt eller bundet elpris? Elhandelsbolaget vet alltid mer än du. Du borde alltså bli av med mer pengar på att binda elpriset än att köra på rörligt.
Hade banken vetat mer än du hade du inte fått ett val 🙂
Jag minns diskussionerna om peak oil för 10-15 år sedan, en röst man hörde var "inga problem om oljan peakar snart, vi har ju gas som räcker i 100 år till… ".
Men det bli en intressant vinter som sagt, Brent Crude nu över 80$/fat, och ingen chans att de höga gas-priserna inte kommer smitta av sig på oljan… Dieseln över 18kr / litern såg jag häromdagen…
Det vi ser nu är knappast något oförutsebart resultat av att vi håller på att avveckla planerbar fossilfri energi. Det enda som är förvånande ar att så många blir förvånande över det som vi nu ser.
De i ansvarig ställning som hävdar att "Vi såg det inte komma" borde förvisas till arbetsförmedlingen utan att passera någon elefantkyrkogård.
För den som likt mig utgår från att utbyggnad av flödande energi kommer att accelerera kraftigare finns många bra investeringar på börsen. Sedan går det att tillverka konstgödning helt utan fossilgas, men som brukar påpekas det tar lite tid att bygga anläggningarna.
Alla företag behöver el, men få slås ut av tidvis höga elpriser. Metoder för att lagra energi, betydligt billigare än i batterier av Litiumjon, finns och utvecklas. Men självklart kommer även bilbatterierna bli effektivare.
Värmepumpar av olika slag kommer ta slut om elpriset stiger mer. Men produktionen kommer ökas. Fler än jag kommer ha fyrglasfönster och tilläggsisolera.
Får snart gå ut och klyva lite mer ved så den hinner torka i skydd de närmaste månaderna. Har givetvis en hel del klart, men inte för en hundraårsvinter med bristfällig el.
Mitt förråd av viktigaste matvaror, kaffe och egna tomater är betryggande, men får vid elbrist lite svårare att laga till maten.
Njuter inte av läget för alla oförberedda.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Själv är jag mer än väl förberedd.
Just nu håller jag på att försöka finslipa tillagagning, av de lite segare delarna av främst nötkött, genom low and slow teknik på kolgrill.
I somras installerade jag en hederlig gammal gårdspump i en av mina fyra närmsta brunnar.
Det blir snart en cobrapump till mina djur framöver också.
Ensilage bör räcka till efter midsommar.
Är den typen av fossilfria tillverkning mer eller mindre energikrävande?
Annars finns en väl beprövad 100% fossilfri metod som i de flesta länder fungerar året om.
Här fungerar den metoden 6-9 månader om året.
Övriga månader fungerar den med en minimal insats av fossila bränslen.
Verkningsgraden är runt 80-90% av input för övrigt då räknar jag även in ett visst spill av låggradig värmeenergi på runt 37 grader.
Googla: Bos Taurus eller Ovis Aries om ni vill veta mer.
Som sagt var detta är väl beprövade metoder.
Fossilfri tillverkning av konstgödsel baserar sig på "grön ammoniak" alltså ammoniak skapad från vätgas som man fått av hydrolys av vatten. Något som är brutalt elintensivt. Så det hjälper föga när orsaken till elbristen är att vi är beroende av naturgas för el i Europa.
Men någon märkvärd produktion av "grön" ammoniak är lika långt borta som "grönt" stål. Detta är när vi går över till en vätgasekonomi helt gissar jag, då ska bilbranschen med också.
EU har investeringsfonder på ett antal miljarder Euro för detta. Men vi måste ha elproduktion för all hydrolys också och där ligger vi hopplöst efter.
Nanotec. Där kan du ju sluta kommentera för evigt. Du som konstant talar om hur bra vindkraft är och att det är framtiden sitter samtidigt och eldar med ved och bygger matlager. "Lyssna på vad jag säger, titta inte på vad jag gör"
Min nuvarande uppfattning är att bilar kommer ha el och vätgasen används istället till mycket annat som ammoniak. Redan 2026 ska SSAB kunna leverera fossilfritt stål i kommersiell skala.
El till hydrolys kommer vi ha mycket av i norr om några år. Om det mesta av ansökningarna om havsbaserad el byggs har vi för det mesta gott om vindel.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Tobias du måste förstå vad tid är.
Nu har vi en kris för fossilgas. Vind kan aldrig ensamt nyttjas. Men vind är det som byggs ut kraftfullt nu. Mina investeringar på börsen när det gäller energi är i det som kommer lite senare.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Kan inte England köra sina vindsnurror "baklänges" så blir det mer fart på våra vindkraft….eller det är kanske det dom gör med tanke på deras elpris.
@Nanotec,
Som du själv säger och är medveten om så kan vi inte enbart nyttja vindkraft.
Europa har därför byggt sin energipolitik på en energimix av gas och vindkraft.
Vad som nu har hänt är att det var en kall vår i Europa och USA, pågående torka i Brasilien och att vindkraften inte har levererat tillräckligt i sommar.
På så sätt har vi byggt ett mer väderberoende energisystem.
Hur det kommer att se ut med billig el i norr är minst sagt skakig med en mer utbyggd överföringskapacitet.
Tyskland stänger nämligen två kärnkraftverk nu vid årsskiftet.
Försök förbereda dig mentalt på högre el pris i norr.
Vill ni ha ett börstips.
Gå ur allt vad vertikalodlig och andra hightec odlingar med fisk och dyligt eftersom de uteslutande bygger på billig energi och insatsmedel.
Alltså de två komponenterna som nu inte är billiga längre.
Ytterligare fossil användning borde påskynda klimatförändringarna, som i sin tur leder till mer vind? Vindkraft till alla – i huvudet på en cement-Mp
Nu är det ju så att vindkraften inte har levererat tillräckligt i år.
Det är en ganska viktig del i den nu uppkomna krisen.
Det och en ovanligt kall vår.
Har varit dåligt med vatten också i både Norge och Sverige.
Vänliga hälsningar
Nanotec
All energi är atomkraft, sen om den driver vind, vattenflöden, solstrålning eller ren klyvning, fusion…
Stefan var ett tag sedan jag läste teknisk fysik men då såg vi lite annorlunda på tyngdkraft. Fast i fråga om vad som främst driver solstrålning, vind och vattenflöden är det fusion på lite avstånd.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Tyngdkraft i all ära, men det hade inte förflyttas något vatten (avdunstning-regn) utan solens (=atomkraft) hjälp ej heller någon vind.
Nej, Nanotec. Fyllnadsgraden i magasinen var god fram till juli. Tom över medel.
Den torra och vindfria sommaren gjorde att magasinen inte fyllts på men framför allt har magasinen exporterats då vindkraften inte levererat alls.
Detta såg man redan vid halvårskiftet.
Konsekvensen är att nu går vi in i vintern med lägre magasinfyllnad än normalt så även i norr kommer priserna explodera om det inte börjar blåsa snart, på allvar.
Vi får hoppas på en tråkig blöt och blåsig höst. Tyvärr fyller det inte på så mycket i norr för det är inte så länge kvar innan det fryser.
Så blir det när vindkraften breder ut sig.
Vattenkraften är naturligtvis också oplanerbar i meningen att nederbörden och vårfloder etc påverkar fyllnadsgraden, men variationen är mycket mindre än den randomizerade vindkraften.
För att täcka upp förlusterna av Ringhals behövs investeringar långt överstigande vad elpriserna motiverar. Vindkraften kommer kräva höga elpriser.
Funderar på solceller. Fick en offert på 170000. Nere på noll efter 12 år.
Kanske inte så dumt?
Tveka inte.
Snabba på innan subvententionerna tar slut eller tas bort!
Hur många paneler? Är det efter diverse avdrag? En pall med 27 paneler går väl på mindre än 50000:-. Tycker det låter dyrt…
Intressant sak med Northstream2 jag läste i SvD (tror jag) för några dagar sedan gällande valet i Tyskland. Innan den får sättas igång krävs regeringsbeslut, de gröna har motsatt sig detta. Började fundera om gaskranen dragits åt från Ryssland just för att tvinga fram en öppning?
Men generellt stämmer det ju att Europa utom Sverige och Frankrike satsat i princip uteslutande på fossilgas. Den har varit billig, "ren" och pålitlig. Det var mycket prat om att utvidga det svenska stamnätet för gas för 10 år sedan för att försörja även Stockholm.
Nu satsar EU länderna ytterligare på fossilgas men kallar det "blå vätgas" för att få stöd och det är enormt tryck från framförallt Tyska energiföretag att eu måste prioritera just gasen över elen.
Att energiwende inte fått större motstånd i Tyskland beror därtill på att de istället för el använder gas i uppvärmning vilket gjort att de publikt känsliga hushållen inte märkt av högre priser i någon större omfattning.
Är egentligen medlemskapet i EU en bra idé? Vi behöver lite nordkoreansk juche. Att importera allt vad man behöver låter inte särskilt eftersträvansvärt.
Fråga britterna. De verkar ha lite extra problem just nu. Var tydligen ingen som ville ha de där lastbilschaufförjobben som gick till utländsk arbetskraft.
Politiskt borde ju vara ganska enkelt att utfärda ett tillfälligt visum för att lösa problemet med brist på chaufförer.
Varför göra det enkelt för sig när man kan krångla till det?
Saknas 100000. Regeringen vill nu ge 5000 tillfälliga visum, men det vare sig räcker, eller verkar dra till sig intresse heller. Folk har skaffat andra jobb.
Tillfälliga visum för dåligt betalda jobb? Definitivt något varenda polsk lastbilschaffis kommer kasta sig över.
"Hej frugan jag säger upp mig från mitt jobb att köra lastbil i tyskland för att köra lastbil i england i 3 månader för sämre lön"
Den går nog hem.
Det är lika roligt varje gång att svenska politiker (och vissa andra nationer för den delen) faktiskt tror att världen är en enda stor härlig och underbart hjälpsam gemenskap!!
Att fransmännen tydligen börjar prata om att koppla loss sig från EUs elnät är inte ett dugg konstigt, eller att länder agerade som de gjorde när Covid bröt ut, eller att länder i framtiden kommer fortsätta agera på liknande sätt i liknande och potentiellt sätt värre situationer.
Vi svenskar är oerhört naiva på det sättet och i synnerhet svenska politiker och det är klart, var man tvungen att lägga pengar på riktiga saker som elnät, vägar, vattenledningar, broar mm så kan man ju inte hålla på med sina betydligt mer spännande projekt.
Dessutom, det är dags att släppa det här dillandet om 2 graders mål hit och dit, vilket för övrigt var mer en happening när det kom till. Det är ju kört, faktum är att man får nog vara helt hjärndöd om man tror att det går, bara att titta på hur de stora länderna agerar och som bloggaren brukar säga klimatet skiter i vem som släpper ut eller inte (typ nåt sånt i alla fall)!
Istället borde man börja prata om att det blir nog fan inte speciellt roligt i framtiden och hur ska vi säkra att Sverige och medborgarna i Sverige kommer klara sig avseende både levandemiljöer, matproduktion, ekonomi, försvar, sjukvård, medicinproduktion, vattentillgång etc. när ingen kommer springande med en snuttefilt. Hur ska man förhålla sig när man potentiellt kommer få ta riktigt svåra och jobbiga beslut, sådana som känns in i själen även på den mest hårdhudade personen.
Att som vissa sitta och hoppas på att någon ska uppfinna en "magical do hickey" – glöm det eller för den delen dom som bara blundar och låtsas som att det regnar har vi inte mycket nytta av nu heller.
Men normalitetsbiasen är djupt rotad i människan, och, tyvärr verkar det som, i synnerhet i våra kära s.k. folkvalda som verkar mer tagna från support casten från succén Dum Dummare.
Vi lägger ju pengar på riktiga saker.
t.ex. så lägger vi enorma resurser på en kabel som kopplar ihop norrland med europa.
När vi byggt klart så ges vi förmånen att skänka bort vår el till andra EU-länder. Eller "harmonisera elmarknaderna" på newspeak.
Sen blir det självgodhetsorgasm i rosenbad ska du se.
Härligt att höra, tänk om de hade dragit sladden till Malmö och stannat där? Bara slänger ut det så där, och så kan dom väl fortfarande klappa sig på axeln och tycka att dom är så där härligt fantastiska våra "kära" folkvalda.
Ska jag vara helt ärlig förstår jag inte hur man kan vara så kass på sitt jobb och ändå få ha det kvar…
Vi försöker ta höjd för framtiden med bland annat lite odlingar, en vedkamin och lite annan framförhållning. Tror personligen inte på svält i Sverige i första taget däremot kan jag tänka mig att vi kanske får vänja oss av med vissa lyxprodukter (sånt som är energikrävande eller kommer långt bortifrån).
Några höns, lite potatis, ved och solceller så ligger man nog hyfsat bra till. Ett tag i alla fall.
Undrar om detta kommer leda till att Schtokmanfältet kanske ändå börjar utvinnas.
Kring millenieskiftet trodde man nog att det skulle vara i produktion nu. Men låga priser och teknik samt annat höll ju tillbaka det.
Som varandes vanlig nörd lyckades jag extrapolera det allmänt kända för tio år sedan och arbeta upp ett litet dammoln för att vårda kapitaltillgångarna i samhället och investera för denna dag och värre. Inte fan gjorde det någon nytta, det är tydligen mera givande att riva ner än bygga upp. Nåja, även om chanser har slängts på sophögen går det fortfarande att bygga.
Fjärrvärme från kraftvärmeverk som eldas med flis eller sopor är bra nu.