Dags för MÖP-måndag. Som Sveriges modernaste regemente löser P 18 Gotlands Regemente i princip samtliga de säkerhetsproblem som de flesta av Sveriges äldre regementen dras med. Trots den ansenliga investeringen visar detta på att det i en ny tid är dags att tänka modernt och inte som i början av 1900-talet.
Grannen verkar hellre vilja ha besök av den större grannen ifrån öst. |
De flesta av Sveriges regementen anlades på sin tid i början av 1900-talet eller rent av 1800-talet ute på landsbygden, men med åren har anslutande städer växt om och runt dessa. Därtill har säkerhetsproblematiken utvecklats från en tid det knappt fanns en svartvit kamera till idag när alla har mobiltelefoner och elektronisk utrustning som kan användas mot svenskt försvar bokstavligen kan köpas även på svenska ICA. Dessutom finns en del juridiska aspekter idag som inte fanns förr.
Men låt oss blicka tillbaka till kalla krigets sista hela årtionde 1980-talet.
På den tiden var inte Sverige med i EU. Vi hade inte öppna gränser, och hade även den juridiska skapelsen skyddsområde, där utländska medborgare inte fick visas och fick avvisas ifrån. Denna konstruktion fungerar inte med EU:s fria rörlighet och etableringsrätt, och vi har såväl öppna gränser mot övriga EU-länder och större delen av världen, som avskaffat de skyddande skyddsområdeszonerna runt de verkliga skyddsobjekten. Idag är svensk gränssäkerhet i praktiken lika klen som den svagaste punkten i EU:s yttre gräns, och förutom till synes legitima affärsmässiga skäl att besöka landet kan den dimensionerande angriparen i princip fritt traska in och ut ur Sverige, och övervaka, dokumentera och spionera på svenskt försvar, samt genomföra angreppsförberelser. Samtidigt kunde ingen från Sovjetunionen i princip lämna hemlandet utan tillstånd från den sovjetiska staten, och kunde alltså anses vara misstänkt med sovjetiska medborgare under kalla kriget. Eller för den delen polska tavelförsäljare. Men en rysk fågelskådare kan ingen idag göra något åt.
Därtill har ett domslut fastslagit att den grundlagsskyddade journalistiska yttrandefriheten står över skyddslagen. Journalister (ett löst begrepp) kan om det är avsett för publikation fotografera hemliga svenska skyddsobjekt utan tillstånd och publicera, utan att de får straffas. Russia Today kan ställa sig utanför ett regementes stängsel och filma rakt in, och Försvarsmakten kan inte göra ett skit åt det juridiskt, utan kan bara ställa något i vägen på insidan och flytta runt i takt med att de ryska journalisterna flyttar på sig, och flytta eventuell intressant verksamhet någon annanstans.
På 80-talet hade vi ett värnpliktsförsvar. I princip samtliga i försvaret, undantaget yrkesofficerarna, var värnpliktiga under utbildning. Vi hade dessutom uppåt 800 000 man som skulle mobiliseras och det var knappast så att man trodde att alla dessa skulle lyckas genomföra mobilisering. Kopplingen mellan utbildningsregemente och krigsplacering fanns, men var inte huggen i sten. Själv var jag krigsplacerad på PB9 – Skaraborgsbrigaden – men spenderade stor del av min utbildning på Karlsborg och S 3. Våra artillerister på brigaden utbildades på A 1 i Linköping osv. Oavsett sade närvaron av en parkerad bil på parkeringarna utanför grindarna inte mycket om var man hörde hemma, var man skulle mobilisera och vilken beredskapsnivå man hade.
Ej heller hade gemene man ständigt med sig en mobiltelefon med en kamera.
För att summera så var tillgången till våra regementens skal begräsnad för främmande makt, de flesta fordon parkerade utanför regementena var värnpliktigas, alla hade inte kameror, journalister fick inte fotografera skyddsobjekt, vi hade stängda gränser.
Så hur ser de äldre regementa ofta ut idag?
De omgärdas av stängsel där skyddsobjektet börjar. Vem som helst kan gå fram till stängslet och titta in. Hur det ser ut där inne är kanske av mindre intresse men verksamheten är intressant. Det visar gästande förband, det visar beredskapsnivå, man kan dokumentera registreringsnummer och siffror på militära fordon för att inhämta information om förmåga, volym, reparationstakt med mera.
Ofta ligger regementena direkt intill bebyggelse, från vilken man rent av kan ha ännu bättre insyn 24/7/365 från bakom fördragna gardiner och med hård- och mjukvara du köper på närmaste köplada kontinuerligt och i realtid ladda upp aktuell situation till främmande makt.
Google Streetview mfl tjänster kör runt och fotograferar rakt in på skyddsobjekten. Google Maps körs dessutom i ett annat land och kan helt skita i vad svenska staten tycker i frågan.
Förbipasserande bilar ser rakt in och kan förstås filma, såväl med sk dashcams som avsiktligt med en passagerare.
Och vi har begränsat med personal, där det kan bli ytterst känsligt även ner på enskilda personer med kvalificerade tekniska förmågor om man kan störa mobilisering och beredskap. En stor andel av personalen med högst beredskap är på plats dagligen och kan därmed dokumenteras via bilars registreringsnummer från parkeringarna utanför stängslen. Det räcker att köra runt på den offentligt tillgängliga parkeringen med en dashcam och spela in.
Jag har tidigare föreslagit att skyddsobjektsgränserna ska utökas och dras en bra bit utanför de fysiska skydden för att undvika missförstånd. Så man inte ens kan komma i närheten nog för att dokumentera, utan kan avvisas i god tid innan någon skada ens kan ske. Det går därmed inte heller att förbereda intrång, utan personer kan gripas redan innan de börjar packa upp verktyg eller annan utrustning. Men det går inte med gamla regementen, där det civila mörkret genom åren har omslutit anläggningarna.
Lösningarna är dock enkla om man uppför ett nytt regemente utanför tätort, där det finns gott om plats fortfarande.
P 18 Gotlands regementes fördelar har främst framhävts för tillgången till Tofta övnings- och skjutfält, dit man kör direkt ut genom grindarna. Mycket kostnadseffektivt och tidsbesparande, som ger mer tid till utbildning, övning och materielvård istället för transporter till och från skjut- och övningsfält. Antagligen värt investeringen i det nya regementet enbart det, i alla fall över tiden.
Det är därför förklarligt varför Försvarsmakten inte ville återetablera ett nytt artilleriregemente i Kristinehamn, utan på Villingsbergs skjut- och övningsfält, men regionalpolitik fick råda över kostnadseffektivitet och säkerhet i ett politiskt beslut. Motsvarande misstag kan även begås med nya regementen i Mellansverige, som istället borde anläggas helt från grunden utanför tätorterna. Även återetableringen av ett amfibieregemente i Göteborg borde skett någon annanstans än på Käringberget, med full insyn från grannvillorna eller förbipasserande passagerare på Stenafärjorna, som alla kan fotografera sig fördärvade.
Som jag ser det har Gotlands regemente löst andra regementens säkerhetsproblem och är anpassat efter den moderna situationen där alla har en kamera och där journalister inte kan hindras från att fotografera skyddsobjekt. Men journalister kan fortfarande hindras och åtalas för intrång.
Regementet är alltså ett gott exempel på hur ett modernt regemente bör utformas.
Utanför regementet finns inga parkeringsplatser för personalen. Utanför regementet kan man inte se in på regementet. OBS: Ingenstans här har jag beskrivit hur det ser ut inne på skyddsobjektet.
Vad som pågår där inne kan man bara gissa, och därmed kan man inte se beredskapsnivå, reaktioner på incidenter, gästande förband och förmågor, eller inventera fordonsparken och dess status, eller dokumentera nya anläggningar på ett förband som fortfarande växer i förmågor och volym. Eller för den delen alls se hur det ser ut. Inte ens via Google Streetview den dagen Google kör förbi igen och uppdaterar sina bilder.
Gotlands regemente är ett regemente för den tekniska underrättelsehotbilden 2020 och med det kanske Sveriges säkraste regemente, helt utan arv från 1900-talets första år. Väl använda skattepengar, helt enkelt.
Nu frågar sig någon “men RPAS/UAV/drönare då?” Sedan förra årsskiftet är det tillåtet för Försvarsmakten att idka teknisk skada på civila privatägda drönare som dokumenterar skyddsobjekt, utan risk för åtal om skadegörelse eller egenmäktigt förfarande, så det är ett icke-problem givet att man anskaffat teknisk förmåga och utvecklat metoder för detta.
Att sedan grannen till Gotlands regemente hellre verkar vilja ha besök av den store grannen ifrån öster är en annan sak.
Relaterat kan man fundera på om Försvarsmakten inte borde utlokalisera befintliga regementen och anläggningar från åtminstone de större städerna, där fastighetspriserna är sådana att en försäljning i teorin helt kan betala en modern ändamåls- och funktionsduglig nyetablering på annan ort. På försäljningen kan personalen dessutom komma undan med billigare bostäder nära jobbet än exempelvis Östermalm.
Vad är t ex lokalerna på Lidingövägen, Gärdet och Tegeluddsvägen värda vid dagens fastighetspriser, och vad skulle mer funktionsdugliga anläggningar kosta på annan plats? Det är oavsett inte så att högsta försvarsledningen kan promenera över till Försvarsdepartementet på några minuter längre, sedan flytten i början av 80-talet. Och de flesta på adresserna behöver knappast sitta nära regering och riksdag. Tyvärr skulle väl försäljningar bara återföras till statskassan via Fortifikationsverket och Försvarsmakten skulle inte få pengarna för att upprätta nya moderna och kostandseffektiva anläggningar.
Idag kör tiotusentals dagligen förbi skyddsobjekt i exempelvis Stockholm. Lämpligen utlokaliseras dessa till platser där de inte kan dokumenteras utan att skyddsvakter kan ingripa i god tid, vilket gäller för ett antal objekt redan idag, om än inte för regementena generellt. Det blir också möjligt med teknisk bevakning (kameror och andra sensorer) som kan upptäcka obehöriga innan dessa kommer i närheten av något känsligt. Nya skyddsobjekten behöver helt enkelt bli större och ska inte sluta vid stängslen, utan ha en buffertzon, en mindre variant av forna tiders skyddsområden.
Jag vill påminna om beskedet jag lämnade i min novell Berget (e-novell här) redan 2015 – det är ett nytt säkerhetspolitiskt läge, så dokumentera inte skyddsobjekt. Foto- och tillträdesförbud finns till av en anledning. Var även noga med vad som finns i bakgrunden om du tar foton på turistattraktioner eller om du t ex är fågelskådare. Fotoförbudet gäller även den där ovanliga fågeln du behövde för Klubb 300.
25 kommentarer
Klä staketen med väv eller bygg plank. Bättre än inget 🙂
Finns platser i Sverige där man använt väv, ja. Räcker rätt långt.
Skulle etableringen i Östersund bli av så lär den troligen förläggas i Grytans läger som ligger ca 1,5 mil från stan, vid kanten av skjutfältet. En ödsligare, kallare och tråkigare plats var det som värnpliktig i Ösd svårt att hitta. En modern placering mao men knappast mer än ett lyckligt sammanträffande. De gamla regementena i stan är civiliserade sedan många år och skolor, arenor och villamattor har tagit över.
När det gäller resten av regementet som planeras i Sollefteå så gissar jag att man använder det gamla regementet i utkanten av stan.
Det nya Dalregementet kommer nog hamna utanför stan. Kan inte nog om de andra för att uttala mig.
Där är snarare problemet vad tusan de "lokalförsvarsbataljonerna" har för dimensionerande motståndare för att fylla ett syfte. För att skydda transporter av utländsk trupp och materiel är inte ett lokalförsvarsförband speciellt nyttigt. Snarare behövs luftvärn och trängförband möjligen kombinerat med ingenjörsförband för broar.
När det gäller högkvarteret och en del liknande så ja de bör definitivt flytta. Kungsängen skulle passa utmärkt för dem, alternativt helt återtagande av Muskö och putta in dem där.
Tror mycket av stödfunktionerna är mer svåra att omlokalisera pga personalen, FMV, försvarets lönesystem osv ligger runt Gärdet.
Sen kan man ifrågasätta om fortv ska få ta ut marknadsmässiga hyror för husen. Det har länge varit ett problem med försvarets budget att FortV tar ut ockerhyror för allt. Minns ett gammalt exempel att stödvpl tröttnade på den dåliga skjutboden på något regemente och byggde en ny. Det medförde en högre hyra från FortV pga en "ny skjutbod".
Lv3 vet jag betalade runt 30% av löpande budget i avgift för regementets område, länge sen nu men misstänker principen fortfarande gäller.
Så skulle vi vilja få ett bättre nyttjande borde respektive förband få "äga" sina anläggningar och optimera från det. Tveksamt om kavalerikasern på lidingövägen skulle ligga kvar där då eftersom den är grovt olämplig utifrån ett försvarsperspektiv och relativt dyr. Sannolikt skulle man kunna skrota den beridna högvakten samtidigt.
Är det inte en skröna att FortV tar ut ockerhyror? 2019 levererade dom ~1% vinst till staten. 2018 verkar det varit knappt 5% vinst.
Vissa specifika hyror kan säkert vara svåra att motivera eller förklara, men över lag ser det väl inte allt för illa ut?
Titta på redovisningen föreslår jag. Avskrivningar håller väl nere bokförd vinst. Sedan har väl staten också belånat FortV 2015 för att slippa det årets händelser belasta statsbudgeten?
Skrota kavalleriet? Vafalls!? Vem ska då rida chock? Skämt åsido så tycker jag det känns bra att det finns en livbataljon inne i självaste Stockholm. De är dessutom yrkessoldater, snabbt gripbara och redan på plats inne i stan. Kan vara händigt i ett gråzonsläge, och det anstår en huvudstad att ha nån form av militär närvaro.
Ett tillägg till det: motorskytte i Kungsängen är GSS/T eller möjligtvis GSS/P numera, och har betydligt längre tid till insats. Ja Amf1 finns fortfarande också men de gör sig bäst i skärgården och det skulle ändå ta längre tid för dem att ta sig in till centrala Stockholm.
De får väl lägga regementsledningen i Kristinehamn men pjäserna och personalen är på ständig manöver i Villingsberg.
OT: Appropå den s.k. icke-inflationen: Den 1 januari 2021 höjs beloppet för insättningsgaranti till 1 050 000 kronor, en höjning på 10%.
Det står mer och mer klart att bloggaren genom sin författargärning faktiskt påverkat svensk försvarspolitik. Detta är en mäktig prestation som är värd allt beröm! När det gäller det faktiska utfallet har jag dock några kommentarer… 🙂
Vartenda år som gått sen 1453 har fasta befästningar och stora ytfartyg fått det svårare och svårare. Att bygga stor organisation på Gotland framstår som samma slag av romantisk revival som driver planerna på nya banor för snabbtåg.
Den som vill bedriva militär verksamhet på Gotland måste vara väldigt säker på att logistiken funkar. Speciellt bränslelogistik men också personal, mat, ammunition, reservdelar och förbrukningsvaror. Då var det ubåtar som hotade fartygsfrakterna, idag är det sjömålsrobotar. Idag finns inget USA som spottar ur sig så Liberty-skepp fortare än ubåtarna hinner sänka dem.
Såg du förresten Fide-skansen när du åkte runt? Fidenäs är bara några kilometer tvärs över så under VK2 kom nåt bysnille kom på att de skulle ställa en kanon mitt på näset som skulle kunna skjuta på allt som försökte ta landvägen norrut. Sagt och gjort och så lyckades de utverka ett stridsvagnstorn som de monterade lite norr om Fide kyrka. Det sitter nog några guide-tavlor kvar där och berättar historien.
Några befäl och värnpliktiga hade några riktigt lugna och trevliga krigsår runt Fide-skansen.
Körde förbi Fide men stannade aldrig.
Tror du glömmer en viktig detalj och det är Google Maps där man klart och tydligt ser svarta spår mot den gjutna plattan mellan uppställingsgarage på flera platser i landet!
På den gamla onda tiden hade man förutom skyddsområden vana att sätta gränsen för viktiga skyddsobjekt långt ute i skogen så man fick en buffer zon runt den mer hårda staketgränsen. Antar att det var praktiskt att slippa spring och kunna avvisa eller omhänderta eventuella "snokare".
Du gjorde väl inte befattningsutbildning både i Karlsborg och Boden (S3)? Skämt åsido, du pekar på ett problem som på vissa platser är bekymmersamt. Du har nämnt Stockholm och Göteborg, det finns några till (som jag inte tänker nämna). Redan 1999 var jag med och översiktsrekognoserade för alternativ lokalisering av HKV, bl a på f d FOA i Ursvik. Det blev inget av flytt då, och inte heller senaste försöket (Barkarby). På en senare arbetsplats (väster om Stockholm) var vi bl a bekymrade över insyn från höghus i närområdet samt en vägsnutt utanför stängslet som var populär som rastplats (?) för långtradare. Kommunen ville inte sätt ut betongsuggor för att försvåra för långtradarna. Baksidan, där de intressantaste observationerna kunde gjorts, var dock insynsskyddad med plank.
@Cornu, Du är ute och cyklar när du påstår att "journalister inte kan hindras från att fotografera skyddsobjekt".
Är det fotoförbud så är det fotoförbud. Skyddsvakten har lagstöd att beslagta kameran och avvisa personen. Skyddsvakten ska inte stå och bedöma om folk är journalister eller inte.
Att sedan högsta domstolen kanske friar journalisten i efterhand är en annan sak.
Skyddsvakten har ändå lagstöd att hindra och avbryta pågående fotografering.
Att insynen är bra är bra för oss…. men sen sket sig allt…
Sen kom kravbilden på bygget….
DYRT utöver alla fantasier…
Kravställer man att ALLT ska ha reservkraft…. för ett pansarförband som vid mobilisering skall lämna området…. TOM logementets läslampor skall ha reservkraft…. så bli det DYRT…. utan EFFEKT…
Kanske är planen att regementet ska kunna fylla andra funktioner när ni dragit ut i fält?
Jooo våra Depåer / militärbasr ska kunna det…. Men frågan kvarstår…
Varför kravställa reservkraft för logementer… Som inte behövs…
Sist jag såg det var vi väldigt få officerare med allmänn behörighet som elinstallatör.. i hela FM… (vad jag vet har vi färre än fingrar på fingrarna, jag är en av dem) nu har vi enstaka…. sen har FortV några till…. men dom är inte krigsplacerade….
Det kanske är så att logementen kommer att inkvartera annan personal under kriget.
Du har lite problem med din svenska noterar jag.
Förstår att Arme reg ska ha en funktion efter MB….. men det var inte det jag snackkade om….
Jag har inga problem med min svenska…
Lars…. det här känns dumt… det känns om om du och jag har ett tjafs om allt…
Men… joo… så här är det… jag har koll…. på helheten…
Well inga svar… hoppades på mer…….