Gårdagen sägs bjudit på den största börsuppgången sedan den akuta finanskrisen hösten 2008, på förväntningarna om en överenskommelse om ett amerikanskt krispaket. Terminerna talar dock för en trevande börsöppning i Europa och rusningen lugnar därmed ner sig något. Dollarn föll hårt på krispaketet, som ännu inte blivit klubbat.
Börserna rusade alltså igår. Dow Jones stängde +11.37% och S&P-500 +9.38%. Stockholmsbörsens OMXS30 gick +7.09%. Börserna fortsätter upp i Asien nu på morgonen för att jobba ikapp husse i USA, och det kan ske en måttlig uppgång på några procent i Europa, men terminerna pekar inte på någon direkt tokrusning.
Uppgången sägs enligt media vara den största sedan finanskrisen 2008, vilket jag inte kontrollerat. Men den största uppgången då skedde redan den 28:e oktober. De amerikanska börserna bottnade först i mars, och då som oftast inte med en spik, utan med lite lugnare börshandel. Det är först när volatiliteten och de extrema rörelserna är borta som vi får en varaktig vändning.
Istället var den 28:e oktober en tjurfälla, som höll på några dagar tills allt gick ner igen.
Jag säger inte att vi ser en tjurfälla nu, utan informerar bara hur det såg ut vid rekorduppgången under finanskrisen.
Börserna steg på förhandlingarna om ett extremt amerikanskt räddningspaket för ekonomin. Siffran ska vara uppe på 2 000 miljarder dollar eller runt 20 000 miljarder SEK (5x Sveriges BNP, grovt räknat), och växer för varje förhandlingsminut som går. Bland annat sägs det att varje amerikan ska få 3 000 USD i så kallade helikopterpengar att festa upp på inflationsdrivande åtgärder eller för att rädda aktiemarknaderna.
Paketet är inte klubbat än, men anses ha politiskt majoritetsstöd. Varifrån 2 000 miljarder dollar ska komma i en globalt krisande värld är ju självklart – de ska komma som nytryckta pengar från den amerikanska centralbanken via statsobligationsköp. Fast om det uttryckligen är sagt är nog oklart. Allt åt alla i alla fall.
Dollarn faller föga överraskande hårt och är nu nästan under 10:- SEK per krona igen. Man ska ha detta i åtanke när man ser på börsrörelserna i USA, dvs att uppgången är några procent lägre mätt i SEK än vad index skvallrar om.
Föga överraskande sköt guldpriset fart i USD och nådde ett nytt prisrekord i SEK på 533:- SEK per gram, även om det fallit tillbaka något under morgonen.
Sedelpressarna drar nu igång, och vi får se vad det gör med USD och USA som världens reservvaluta.
35 kommentarer
Visst är detta en tjurfälla. en vända till ska vi ned innan nedgången är fullbordad.
Men sen är ju frågan om det blir en återhämtning…
Instämmer, måste vara så. Inte kan väl stimulanserna från fed vara starkare än om antalet corona-smittade eskalerar i USA?
Det bör ju vända neråt om det eskalerar med covid-19 i USA. Kan inte tänka mig något annat. Inte ens Kina kommer ju kunna visa på positiva siffror för Q3 p.g.a. västvärlden.
Alltså när man kommer upp i den mängden nollor blir man ju lätt förvirrad..
"Paketet väntas omfatta runt 2 biljoner dollar, motsvarande ungefär 20 000 miljarder kronor"
Skulle då motsvara ~2 miljoner SEK per svensk medborgare. Det sätter ju storleken på den ekomoniska livbojen i lite perspektiv.
Kanske mer relevant att säga $6000 per amerikan.
Ja såklart. Men det är bara för att få en känlsa för hur mycket det är.
Skulle (per kapita) då motsvara 600 miljarder kronor för Sverige, eller missar jag en nolla ?
Fast vår regering släptte väl ett paket på 500 miljarder här i förra veckan ?
Så storleken är jämförbar, antar att ECB har räknat på liknande sätt.
Ja 600 miljarder, om det vore vår egen riksbank kunde man säga 63000kr/svensk.
Världens riskbanker är i full färd med att ta död på fiat.
Lurigt det där, för samtidigt vill man absolut inte se minskande penningmängd a la 1929. Om omsättningshastigheten för pengar kraftigt sjunker vill man pumpa ut nya pengar. Återstår att se om man har ställt in kranen rätt…
Ja precis, sedan tror jag historien skrämmer olika på olika sätt. USA minns deflationen och krisen på 30 talet. Tyskarna hamnade ju i andra änden av gungbrädan med hyperinflation. Inte lätt att balansera så att det inte slår över åt ett håll helt plötsligt.
Tyskarna lär ju handla guld i dessa tider….
Det trycks gigantiska mängder pengar men det kommer knappast få igång vare sig konsumtion eller produktion så det enda investeringsalternativet blir ju guld som kommer stiga i takt med att pengarnas värde minskar.
Visst kan det tyckas vara rätt, säger inte det, men guld måste ju bäras eller så står dess handel hursomhelst under en (måhända demokratisk)ledare?
Se stödpaketet som procent av BNP istället. Danskarna har ett liknande jättepaket. USA är stort.
Kommer många fler "intressanta" penningpolitiska och finanspolitiska åtgärder framöver.
Ser du dubblad statsskuld nu då?
USA kommer öka sin statsskuld mycket kraftigt. Sverige kommer öka sin ganska kraftigt.
Detta gäller tills ny info kommer om nästa stödpaket…
Precis, men man kan ju inte gå på känd info om man ska se vad som kommer, visst går det att fixa allt men villkoren kommer ändras. Hur det än blir lär Sverige vara den snyggaste ekonomitjejen i klassen om våra ekonomer får råda, det gör ju inte att den gamla vårthäxan är vacker.
Frågan är ju om det är nya tider? Räntediskussion kanske? Diskussion om de politiska normerna av idag? Kan man inte se detta som "snällism"? Vad händer om AI etc. verkligen blir supersmart? Deflation är ju det normala om man slutar med voodoo-economics?
AI blir inte "supersmart" som i generaliserad AI inom överskådlig tid, så det är inte något som är så särskilt relevant på ett tag.
Jo det tror jag för där har du verkligen expotentiell utveckling och det krävs inte att konsumenten sakta hoppar på tåget, slutinvesteringarna kan också föråldras i dagens ekonomi utan att det gör så mkt, kommer ju mer pengar konstant så det är inget hinder.
Inflation eller deflation spelar heller ingen större roll om man kan, som man nu gjort, pressa ut massor av pengar.
För några år sen gjordes en undersökning där cirka 550 AI-forskare tillfrågades om hur de såg på den närmaste framtiden. Median av uppskattningarna om när singulariteten skulle inträffa var 50% chans ungefär 2040-2050 och 90% chans 2075.
https://philpapers.org/archive/MLLFPI.pdf
Om man frågar Ray Kurzweil så säger han 2045.
Motstånd vid 1420 och framförallt 1500 på OMX30. De nivåerna jag sitter och väntar på att gå kort igen. Mönstret har sett likadant i tre veckor nu, börsras måndag morgon, sidledes till onsdag, upp mot fredagen, sen vinsthemtagningar fredag eftermiddag och börsras igen nästa måndag, rusning nån dag i veckan. Generellt svagt vikande trend, flytt av kapital till defensiva aktier. Med tanke på att de realekonomiska effekterna av viruset verkar ignoreras helt av börsen hitills och vi i nuläget inte ens fallit så mycket som under finanskrisen trots en betydligt värre ekonomisk situation framöver (man underskattar fundamentan) så spår jag en tjurfälla mot någon av stödnivåerna, antagligen den övre vid 1500 och sedan fortsatt ras nedåt ~20% från ~1350-nivån.
Terminerna handlas kring stödnivåerna idag, så blir mycket intressant att följa hur det rör sig efter öppning. Noll positiv fundamenta i framtiden, allt nattsvart på den fronten.
Så länge 1247 OMX30 håller kan man vara lite optimistisk.
Igår rallade börsen snarare på att galningen Trump snabbt vill öppna upp ekonomin igen. Stödpaketet var ju redan känt liksom att man var nära att komma överens. Jag tror att detta blir hans fall så småningom.
"A consummation devoutedly to be prayed"
Om det blir Trumps fall att försöka livrädda ekonomin så blir det nog allas fall.
Han försöker först och främst livrädda sin kandidatur för att bli omvald. Han är rökt om det blir en fet lågkonjunktur. Experterna tycks eniga om att det han vill göra riskerar att skapa en exponentiell spridning. Han har för bråttom! Man måste kväva Coronan tidigt. Han kommer bara att göra det värre i jakten på att bli omvald…
10års-räntan har gått upp 0.57% sedan den bottnade för två veckor sedan, och trenden verkar peka uppåt trots(eller tack vare) centralbankernas interventioner.
Menade förstås 0.57 procentenheter vilket nog de flesta förstod utom möjligen någon som sökte halmgubbar.
Allt fysiskt guld och silver är slut. Långa väntetider och stora skillnader från spot pris för det som finns till salu.
Källa? Silver vet jag har pratats om länge att priset ligger på samma nivå som produktionskostnaden + att silver förbrukas av industrin dessutom men guld?
Apmex, bland de största (om inte största) bullion handlaren I USA har helt slut på allt silver. De sista som tog slut såldes till 23 när spot låg kring 13-14.
Långa väntetider, upp till 3 månader har jag hört på sina hörn.
Sen har vissa fabriker stängt ner pga Coronan vilket ger änu mindre supply.
Sverige och USA ökar sina stadsskulder då man anser sig ha möjlighet, vilket börserna iallafall tillfälligt lyfter på.
Det måste ju ändå finnas en gräns hur mycket pengar man kan trycka och gödsla med.
Det ska bli intressant att se se hur de ordentligt överbelånade länderna som Grekland och Japan kommer agera för att rädda sin ekonomi. Det var ju inte alls länge sedan Grekerna hade oerhört tuffa betalningskrav på sig från EU.
Hur kommer den typen av hårdbelånade länder klara ut den här ekonomiska situationen, de har väl tomt i ladorna?
Men om du ser på total skuld och tillväxt och dessutom BNP och kvalitet på BNP och hur mkt som står och är fint även om det kraschar helt? Som ett fint hus, bra gjort att bygga även om ngn räknenisse sa bygg skjul.
All finansiell teori påtalar att om man trycker pengar, eller ettor or nollor, så leder det till inflation och i sin tur ökade tillgångspriser. Högre inflation bör i sin tur bemötas med högre räntor.
Men som varit tydligt under lång tid så är det inte så det fungerar. Oavsett ökade priser i den reala ekonomin omvärderas sättet att mäta KPI på hela tiden för att kunna hållas lågt. På så vis kan även lönerörelser och räntor hållas låga.
Systemet med dold inflation gynnar de med tillgångar relativt de utan. Man kommer säkerligen att fortsätta manipulera dessa siffror så långt det är möjligt.
Börsen lyfter. Centralbankerna skuldsätter sig och kanske räddar börsen, allt är riggat.
Släpper bara Coronan så har vi goda tider igen.