Regeringen vill införa individuell mätning av värme och varmvatten för lägenheter i hus med dålig energieffektivitet. Detta kommer främst slå mot låginkomsttagare, som bor i dessa hus och själva som hyresgäster inte har någon möjlighet att påverka energieffektiviteten. Istället får de frysa eller dra ner på något annat i sina liv.
Lägenheter på trendiga Södermalm. |
Flerbostadshus (“lägenheter”) med dålig energieffektivitet ska alltså tvingas ha individuell mätning av värme och varmvatten per lägenhet. I praktiken blir det alltså ett stopp för varmhyror i detta bestånd.
Hyresgästföreningen och forskare från RISE konstaterar i en debattartikel hos SvD att det finns ett tydligt samband mellan inkomst och energieffektiv bostad. Två tredjedelar av de som kommer drabbas av avskaffandet av varmhyror kommer vara låginomsttagare. Det är dyrt att vara fattig1. och blir via den socialdemokratiska regeringens försorg ännu dyrare framöver.
Dessutom kan inte hyresgäster i dessa bestånd påverka energieffektivteten, så åtgärden slår mot fel part – det borde vara hyresvärden tillika fastighetsägaren som ska drabbas, då det är fastighetsägaren som måste göra investeringarna för bättre energieffektivitet.
Drabbade bostadsrättsägare har åtminstone en möjilghet att via klubbens styrelse och årsmöten påverka energieffektivteten i byggnaden.
Annars återstår bara att betala mer för boendet och dra ner på något annat, eller att frysa. För de med lägst inkomst. Socialdemokraterna och regeringen är säkert enormt stolta över detta.
1. Nej, inkomst är inte rikedom eller fattigdom, utan just bara inkomst. Fattig och rik avser tillgångar, inte inkomster. Talesättet dyrt att vara fattig är dock etablerat och används här som undantag.
54 kommentarer
Värdelöst att bo i hyresrätt om man nu inte bor tillfälligt. Lägg detta på rekordstora hyreshöjningar medan bostadsägarna fortsätter att gynnas inkl prisökningar (just nu). Detta trots alla flosklar om "socialt boende och hyresrätterna ska vara ett attraktivt boendeval"….my ass, hyckleri som mycket annat i Sverige.
Kom igen när du betalar 7000kr för ett rum i en lägenhet med minst två andra hyresgäster. Längst ut på t-banelinjen. Delat badrum och kök självklart. I ett skick som får dig att tänka på en pundarkvart. Välkommen till realiteten på kontinenten.
Finns ingen anledning att bo i Sverige annat än om man är ute efter bidrag eller råkar födas här och behöver bo tillfälligt för att sedan flytta ut.
@MJ ja, om man nu tycker att det är givande att hela tiden jämföra Sverige med de fattigaste och sämsta länderna att bo i. På andra halvan av i-landskartan får man väldigt mycket bättre boende för pengarna än i Sverige – oavsett om du hyr eller köper.
MJ: Ja, vad e det för ett jantelagsbeteende? Jämför med likartade länder.
MJ: Jante att jämföra med sämre länder. Vi ska för fan vara bättre än andra (grekland, spanien, portugal m.fl) med tanke på vårt skattetryck m.m.
Det blir väl bra, då kommer väl tilläggsisolering bli en standard höjande renovering och därmed ge högre hyra..
Är inte värme/varmvatten redan inbakat i hyran enligt lägenhetsstorlek och mätt på inkommande fjärrvärme? Eller blir delmängderna större än summan.
Visst är det så. Bostadsbolaget kommer inte betala mer till fjärrvärmeleverantören på grund av att individuell mätning genomförs. Så att det skulle bli någon kostnadsökning generellt för hyresgäster är såklart taget rakt ur luften. Skulle hyresvärden i samband med detta passa på att sänka sina kostnader så kommer detta med vårt reglerade system att tas upp som del av de årliga hyresförhandlingarna.
Jo, hyran sänks ju rimligen. Men har inte träffat någon som tycker att man hamnat på samma total. Och det stora felet är ju att fastighetsägaren blir av med incitament att minska värme förluster. Nu reagerar de ju och letar tex om det förefaller läcka varmvatten om det bara rakt av hamnar på hyresgäst så minskar nog intresset för många värdar. Och varför skulle man investera i tex frånluft värmeväxlare.. Men ja on feet sänker hyresgästens kostnader så bör det vara std höjning. Men det känns mer rimligt att isolering och underhåll av värmesystem ligger i ägarens intresse
Självklart så kommer IMD (individuell mätning och debitering) innebära en kostnadsökning för hyresgästerna, då kostnaderna för att implementera IMD överstiger vinsterna med den. Boverket har utrett detta flera gånger, senast en uppdatering av resultatet 2018 och rekommendationen kvarstår: "Beräkningsresultaten 2018 skiljer sig inte från resultaten från de tidigare utredningarna 2014 och 2015. Boverket står således fast vid sin rekommendation till regeringen att inte införa krav på individuell mätning och debitering i Sverige.".
Enbart individuell mätning och debitering av tappvarmvatten på nya lägenhetshus skulle kunna motiveras enligt Boverket.
Från Boverkets rapport 2018:18:
"Att mäta värme på lägenhetsnivå genom att installera en värmemängdsmätare vid ny- eller ombyggnad är alltid olönsamt enligt beräkningsresultaten. Resultaten är således desamma som vid utredningen 2014. Boverkets rekommendation är därför också densamma som tidigare, att inte i något fall införa ett krav på sådan mätning i Sverige.
Att mäta värme på lägenhetsnivå i befintliga byggnader med radiatormätare är även det olönsamt i de allra flesta fall, där endast typbyggnaden med sämst energiprestanda visar på en teoretisk möjlig ekonomisk vinst när inomhustemperaturen sänks med 1 °C med säkerhet (analyssteg 1). När osäkerhet introduceras även för intäktssidan (analyssteg 2), minskar sannolikheten för lönsamhet samtidigt som risken i investeringen ökar kraftigt. Detta faktiska kalkylresultat ska också bedömas utifrån det faktum att flera externa kostnadsposter inte är inkluderade i kalkylen, och där storleken på intäktssidan, dvs. sänkt temperatur, är osäker. Beräkningsresultatet är detsamma som vid utredningen 2015, där motsvarande resultat uppvisades för typbyggnaden med sämst energiprestanda (BBR +75)4. Boverkets slutsats och rekommendation från 2015 kvarstår därför, att ett krav på individuell mätning av värme med radiatormätare med stor sannolikhet skulle innebära olönsamma investeringar för majoriteten fastighetsägare och att det därför inte i något fall ska krävas individuell mätning och debitering av värme med radiatormätare i befintlig bebyggelse.
Resultaten för individuell mätning och debitering av tappvarmvatten indikerar att en sådan investering vid uppförande kan bli lönsam i de fall vattenförbrukningen minskar, men där det är lika stor sannolikhet, generellt, att den blir olönsam. Kostnaden för drift men även vilken kommun som byggnaden ligger i påverkar resultatet kraftigt. I ombyggnadsfallet, där installationskostnaden såväl som risken för oförutsedda kostnader är högre, är sannolikheten för ett lönsamt resultat ännu lägre. Boverkets slutsats blir därför densamma som vid utredningen 2014, att sannolikheten för lönsamhet är för låg för att kunna ställa krav på individuell mätning av tappvarmvatten vid uppförande eller ombyggnad. Boverket föreslår därför återigen att det inte i något fall ska krävas individuell mätning av tappvarmvatten vid ny- eller ombyggnad.
Samtidigt verkar individuell mätning av tappvarmvatten vid nyproduktion i stort sett vara standard idag, enligt de mätföretag och fastighetsbolag som Boverket har haft kontakt med i denna utredning. Det är således troligt att ett lagkrav på individuell mätning och debitering av tappvarmvatten vid nyproduktion inte skulle få särskilt stora ekonomiska konsekvenser för byggherrar eller fastighetsägare idag."
IMD bolag gör mycket lobbyarbete, det finns mycket pengar i detta marknad, techem och ista i tyskland har tillsammans i tyskland nästan ett värde av 100 miljard kronor.
Sverige har gjord rätt at inte införa krav. Det är 50% vinst av omsättning i detta marknad.
Alternativt får man billigare boendekostnad när man slipper betala andras slöseri med energi.
Fet chans. Nuvarande varmhyra kommer givetvis motsvara en basförbrukning långt under nuvarande snitt.
Blir kalla av rivningar för oss hyresjon framöver.
Precis min tanke och detta sparande kan i förlängningen leda till ett rikare liv.
Den enda som blir rikare när varmhyran blir en kallhyra, utan någon sänkning, det är värden.
Fast ni har missat hur våra förhandlingar kring hyror ser ut. När en tidigare hyresvärd införde komfortvärme ("individuell mätning") så gjorde man så att normalnivån motsvarade 21 grader — det "ingick i hyran". Kallare innetemp = återbäring. Varmare = kostnad.
Det är givetvis inte så att det direkt blir "kallhyra" med samma hyresnivå som förr, så funkar det inte.
Att bara mäta temperaturen i lägenheten är en billig och dålig genväg. Både människor, solljus, ugn, datorer, platt-tv mm genererar värme. Vilket du redan betalar genom elräkningen. Vettigt borde vara räkna energin som lägenheten använder.
Ska man göra det riktigt så är det flöde till och från elementen + temperatur på ingående vatten och utgående. Tappvatten räcker flöde. Varmvattnet kräver flöde + temperatur också. En person längst ut på en vattenledning kan ha kallare vatten än i början. Just flöde + temperaturdifferens är vad fjärrvärmenätet använder.
Mikael Sundin, nu är rördragningen till elementen hos ett lägenhetshus i regel sådan att individuell mätning av värme med vätskeflöde + temperaturdifferens inte är möjligt, annat med en individuell mätare per element snarare än per lägenhet.
Är sen på bollen, men vi bodde i en sådan lägenhet som testade detta för några år sedan. Då kunde vi följa vår förbrukning vi en hemsida och se temperaturer timme för timme.
Tyvärr var det endast ett teoretiskt försök och vi fick aldrig någon förändrad hyra, men vad jag såg så fanns där en del att spara som hyresgäst. Nu har vi hus och 21 grader innetemp, då blir det inte så dyrt här heller. Upplevde som hyresgäst att många gärna ville ha 23-25 grader inne.. sen var det ett väldigt gnäll på sommaren då grannarna menade att det borde kunna ställas krav på max 21 grader då också. Speciellt när de trodde man kunde vädra ut 28 gradig luft när det var 30 grader ute.. 😣
Detta är inte helt ovanligt hos vissa hyresvärdar redan idag. Det blir ju ingen skillnad i kostnad på totalen — men man kommer kunna ha större möjlighet att anpassa kostnaden individuellt.
Ja. I denna energisparande tid så ligger väl det här i linje. Äger du ett hus så är det väl inte ovanligt med energisparande åtgärder som tilläggsisolering nya fönster osv. 20 gr inne och inte längsta duschen när badkaret är utkastat.
Det är väl rätt vanligt beteende bland hyresrättsboende att det slösas med vatten och värme. Spelar ju liksom ingen roll att jag inte slösar med varmvatten och värme när alla andra struntar i det.
Just precis så. Det blir vanligare och är väl närmast standard i nybyggen. Det här är ett sätt att skynda på detsamma i befintligt bestånd.
Äger du ett hus så är det du själv som betalar för tilläggsisoleringen, FTX-aggregatet såväl som uppvärmningskostnaden. För hyresrätter så är det däremot hyresvärden som betalar för de energisparande åtgärderna, och därmed så borde denne också betala för uppvärmningen. Är det kostnadseffektivt att tilläggsisolera, ändra ventilationen mm. för att sänka uppvärmningskostnaderna så kommer då hyresvärden att göra detta.
Hyresrättsinnehavaren har egentligen väldigt små möjligheter att påverka uppvärmningsbehovet, ja, i princip är det enbart besparing genom att göra avkall på komforten som det finns möjlighet till.
Man har gjort ett antal provförsök med kallhyra och tyvärr så har det visat sig fungera ungefär lika illa i praktiken som man kan misstänka, där den förväntade besparingen helt enkelt uteblir eller att energiåtgången till och med ökar redan på kort sikt. Helt enkelt så har de boende inte alls så stort intresse av att ge avkall på komforten, även om man skulle spara några kronor i månaden. All den mätutrustning som behövs, och som måste installeras är inte direkt gratis heller om man säger så, och även den ska ju betalas på något sätt.
Sedan ska man ju komma ihåg att hyreslägenheter inte är isolerade mot varandra, så om en enskild lägenhetsinnehavare drar ned på värmen så kommer värme från grannarna fortfarande att värma upp lägenheten.
Förslaget är illa genomtänkt och kommer inte alls ge de effekter man önskar.
Och du kan få spännande men fullt ekonomiskt sett till kostnaden för den enskilde effekter:
Man värmer med det som är billigast.
Tex om elen eller gasen är billigast så låter man spisen stå på och värmer med den.
Förekommer i Östeuropa.
Finns det någon gräns för hur många grannar behöver dra ned värmen i elementen för att grannarna nedströms skall få det kallare?
@Joakim Persson: Men är detinte lite skillnad på nybyggen och säg miljonprogram? Apropå det Edis påpekar: Lägenheter är inte isolerade mot varandra.
Bor man i tex ett "E" hus (som jag tex) som redan är uppgraderat så finns det väl inte så mycket mer att göra än att byta tätningarna i konstruktionen, vilket är väl typ lika dyrt som att bygga ett nytt hus?
@Edis: Man kan stjälpa kostmaden på de boende från start. Det är precis det man gjorde i Baltikum.
Ja, det kan absolut vara som Edis och rapporterna visar — och jag vet också att samma hyresvärd jag refererat till tidigare inte gått vidare med komfortvärme i vissa bostadshus pga problem med noggrannhet osv. Så det kan absolut vara så att investeringen inte lönar sig.
Men att det skulle bli en _kostnadsökning_ som på ett signifikant sätt höjer hyran tror jag är mycket osannolikt av denna åtgärd.
Det är märkligt att man kopplar ihop detta egentligen, energieffektivitet och förbrukning. Tills viss del hänger de ihop såklart iom att husen "läcker värme", men det är som du skriver inget hyresgästerna kan påverka. Detta borde gälla väldigt stora delar av miljonprogrammets bestånd tex.
Individuell mätning finns redan i utlandet sedan länge, men det är knappast någon social sak.
Egentligen högst märkligt (även om inte) att en S regering föreslår något sådant om de säger sig representera låginkomsttagare. Kommer sen förslag om ett värmebidrag?
Menar du att hyresgästen slipper betala för värmen om man har varmhyra? Att det slumpar sig så att lokaler med varmhyra bara råkar vara dyrare och inte har något med uppvärmningen att göra?
Det är dyrt att vara nästan fattig. I socialbidragsnormen kommer värme alltid ingå. Annars tar ju staten inte sitt ansvar…
Tyvärr är det ett EU direktiv vilket regeringen tydligen inte tänker ta strid mot. I övriga EU är det inte kontroversiellt att ha mätning av detta, problemet är att i Sverige bygger vi inte lägenheter som unika klimatskal vilket gör att du får väldigt orättvisa bara genom vart i huset lägenheten befinner sig. Mindre sådant problem för varmvatten, bara att kostnaden att mäta skiten troligen blir högre än besparingarna.
Tror inte på detta sambandet. Jobbade med energistatistik och undersökte en bostadsrättsförening med 48 lägenheter i tvåplan där det var direktverkande elvärme och el till varmvattnet. Till alla lägenheterna fanns separat mätning. Trodde i min enfald att en gavellägenhet på plan två med två vuxna och två barn ska ha högst förbrukning. Fanns inga samband mellan var i huset lägenheten var eller antal vuxna/barn. Vi kom fram till att från 50% till 200% av medelförbrukning var "normalt" så lite mätning kan nog vara ett lätt sätt att stänga en kärnreaktor till.
Hur menar du "unika klimatskal"? Att lägenheterna är placerade en och en i ödemarken? Låter varken praktiskt eller energieffektivt.
Ja, det är så fysikens lagar funkar och inget du kan begära ändring på. Har du ett flerbostadshus kommer energiåtgången naturligt bli olika beroende på var i huset lägenheten finns. Det är liksom bara att gilla läget eller bosätta sig i fristående villa. Notera att skillnaden i energieffektivitet är till flerbostadshus (ceteris paribus) då en fristående villa har fyra väggar och tak som måste hålla värmen inne medan en lägenhet kanske bara har två väggar som behöver hålla värmen inne.
@Paul: det stämmer IMD varmvatten är inte lönsamt, vår förening har ca 30% högre kostnad, men samtidigt spara oss IMD El mer än vad förlora genom IMD varmvatten, vår vatten och värmeförbrukning har inte ändrads, men man måste vara försiktigt, IMD bolag sälja sig gärna in tillsammans med stambyte, stambyte sparade oss 30% kallvatten. IMD varmvatten startade flera månad efter stambyte var klart.
Men jag har bara erfarenhet om el och vatten.
Kanske uttryckte mig klumpigt men i Sverige är isoleringen runt huset inte mellan lägenheter (generellt) medan det på kontinenten är, har jag fått berättat för mig, så att man har betydligt mer isolering mellan lägenheterna relativt sett.
Hur som haver så gör det faktum att vart i huset lägenheten är placerad påverkar kostnaderna vilket gör att om grannen har varmt får du varmt eller omvänt. Alltså får du betala för grannarnas beteende med individuell mätning som därtill inte praktiskt går att sänka kostnaderna för användningen ändå eftersom mätningen som sådan kostar avsevärt mer.
Fan, då blir det dyrare för ungdomar med kontinentala vanor att odla rökbara växter i garderoben.
Skämt åsido – kan detta vara ett beställningsjobb från hyresgästföreningen? De sladdar väl väl lika fort nedåt som alla andra rödgröna rörelser? Eller?
Har varit med om detta för varmvattnet hos MKB i Malmö. För oss blev det dyrare med mätare på varmvattnet. Grannarna, ett pensionärspar, fick det precis att bli plus minus noll vid införandet.
Snittet borde dras ned av dem som inte bor där så mycket?
Det har du rätt i. Nu när jag tänker efter så arbetade frugan fortfarande så bara en som var hemma på heltid.
Mätning har det funnits möjlighet i säkert 20 år då varmvatten och värmemätare koppel har funnits i varje ny lägenhet Anledningen till att det inte har använts är att effekterna sällan blir som man har tänkt sig. På ett ställe där man genomförde det trodde alla att tant Karin skulle få lägre hyra och familjen Ohlson högre det blev tvärtom hyran steg som en raket för tant Karin och familjen Ohlson hyra sänktes drastiskt trots fyra tonårs grabbar som idrottade Anledningen till det var att grabbarna när dom kom hem satte på alla apparater som fanns och tog ner värmeräkningen till noll Tant Karin den enda värme hon skapade var när hon klappade sin katt. Skall man bo i ett sådant hus välj en lägenhet mitt i huskroppen och undvik hörn lägenheter Då behöver du inte ha så mycket värme Sedan undrar jag om hyresvärden tjänar så mycket på det för troligtvis kommer energi förbrukningen öka i sådan fastighet då om det är kallt i lägenheterna fungerar inte värme återvingen på ventilation och köra värme batterier drift kostnad får husägaren stå för
Hm…intressant.
Borde inte då det innebära att för att man skall kunna stå för värmen själv och reglera den själv så bör en även ha kontroll över ventilationen för att konceptet skall fungera?
Det blir ju skevt om ventilationen är forcerad och kan ej kontrolleras av enskild hyresgäst och därmed kyler av. Eller?
Jag tänkte att total mätning har ingen genomfört då det finns lagkrav i andra änden Till exempel det skall vara minst 18 grader i lägenheterna under eldning säsong Sedan finns det också krav på flöden på ventilation Där det har fungerat bäst ser fastighets ägaren till att det ingår att värma till 18 grader
@ulf: det finns även ett problem med IMD värme, en del IMD bolag gör "komfortvärme" det betyder även om ingen element är påslagen men fyra grabbar få temp upp till 24 grad celsius måste dom betala dubbelt.
https://www.hd.se/2014-05-16/hyresgaster-upplever-komfortvarme-som-orattvis
Nåja, det blir alla fall mer pengar till statskassan eftersom Högsta förvaltningsdomstolen ändrade Skatterättsnämndens besked och kommit fram till att det ska läggas moms på det som debiteras för individuell förbrukning av el, vatten och gas. Har inte läst domslutet i original men det känns rimligt att värme skulle behandlas på samma sätt.
Tyvärr är ju fattiga som ännu inte uppnått garantipensionsålder i huvudsak en kommunal utgiftspost (i den mån de inte redan har fullt försörjningsstöd) så det hjälper inte.
Föreningar få också avdragsrätt, dock krångligt administration.
Den stora skillnaden i värmeförbrukning ligger inte i uppvärmningen av själva lägenheten. Det är varmvattenförbrukningen från kranar som är den stora delen. Och den kan var och en lätt påverka i samband med dusch, disk osv. Mycket bra att man inför individuell mätning och avgift. Då kan var och en påverka sin kostnad samtidigt som det är positivt för miljö och totalekonomi.
Vilken erfarenhet har du?
Civilingenjör inriktning Kraft- och Värmeteknologi och lite sunt förnuft
Hur blir det då på frånsidan. Är våra avloppsledningar och dylikt dimensionerade för att det skall plötsligt vara mindre vatten och flöden i dem? Iom att de har en beräknad dimensionering, investerings- och driftkostnad som är beräknad innan detta dök upp, borde inte det innebär att även avlopp blir dyrare? För någonstans skall ju det betalas för likväl?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gissningsvls kan fastighetsägaren nypa hyresgästen på en ett antal procent på VA avgiften. Hos oss mäter man el och värdens Pris är inte alls vad jag skulle få om jag tecknade eget el-avtal.
IMD-El är vanligtvis lönsamt, men mest pga grundavgiften. Mest föreningar bara gå på detta ingen snack, bara lite krångligare nu med krav på moms.
Varje lgh har i brf en andelstal, vi har IMD varmvatten och idag betala vi mindre än vad vi behövde betala för varmvatten genom vår "andelstal".
Det är 100kr per år vi spara. Men vi ta också större andel av kostander för insamlingssystem. Och insamlingssystem kostar oss över 10år 40kkr/år och det är som andra medium, el är första medium. Bara vattenmätare kostade ca 300kkr. Varmvatten, med energi, effekt och kallvatten kostar oss 70-80kkr.
Eftersom äldre bo oftare i större lgh bekosta farbror medelsvensson mer även at han förbrukar mindre än ungdom medelsvensson som duschar längre men har ett lite andelstal ock betala inte även fullt för sin egen el/vatten mätare som föreningen så för 🙂