Den sista informationskanal som ska sluta fungera vid kris eller krig är Sveriges Radio P 4. Har du skrivit ner vilka frekvenser du hittar P 4 lokalt på, så du kan få rätt lokal information när krisen eller kriget kommer? Har du ens en FM-radio i hemmet?
Civilförsvarsförbundets FM-radio. |
Man kan inte räkna med att mobiltelefoni, telefon eller Internet fungerar som vanligt i händelse av kris eller krig. Inte ens SVT kan trots Public Service räknas med, och har även blivit fällda för att ha spridit desinformation vid terrordåd.
Däremot har Sveriges Radio, specifikt lokalradion P4, fortfarande ett ansvar vid kris. Kort sagt är det den vägen som myndigheter och kommuner kommer kunna nå ut till allmänheten när inga andra kommunikationskanaler fungerrar.
Alltså behöver hushållet en FM-radio för krisbehov. Och koll på vilka frekvenser som gäller.
P4 Sjuhärads, P4 Göteborgs och P4 Hallands Kungsbackasändares frekvenser fastklistrade på radion. |
Du behöver alltså skriva ner frekvenserna. Även om man kanske kan ratta in P4, så är det inte säkert att du rattar in just din lokalradio. Själv kan jag exempelvis få in P4 Radio Göteborg, såväl som P4 Radio Sjuhärad och P4 Halland via Kungsbackasändaren (och antagligen även via Varbergsändaren), och när det gäller lokal krisinformation kommer inte dessa leverera samma information om det inte gäller nationella förhållanden.
Har du ens en FM-radio? Har man bil, så finns det ofta en radio i bilen som man kan gå ut och lyssna på, plus många timmars batterier och dessutom en fossildriven generator att ladda upp radion (och mobiltelefoner etc) med som kallas motor.
Men det kan vara lämpligt att ha även en portabel radio – du kan inte alltid räkna med att ha tillgång till bilen. Själva har vi Civilförsvarsförbundets radio, som har inbyggt batteri, som kan laddas via vev, solceller, USB eller köras på vanliga batterier. Dessutom har den en ficklampa och USB-uttag, och dubblar därmed som vevladdad ficklampa eller för vevladdning av mobiltelefon (typ veva en timma så får du laddning för tio minuters mobilsamtal eller något sådant). En lämplig produkt att ha som del av hushållets krisberedskap.
Public Service och FM-radio må vara allt mer överspelat och man kan ofta ifrågasätta trovärdigheten och objektiviteten i rapporteringen. Men att P4 kommer ha ett krisinformationsansvar och även har både fast och mobil förmåga för detta, är ett faktum. Själva krisfunktionen är enda argumentet för att alls ha kvar Public Service, om än med en budget till kanske en tjugondel av dagens tvångsfinansering, vilket kanske är i överkant för vad lokalradion får idag.
Frekvenstabellerna för radion hittas hos Teracom. Notera också effekten hos de olika sändarna, vilket säger en hel del om deras räckvidd. Hela listan kan med fördel skrivas ut på papper som en del av hushållets krishanteringsstöd, oberoende av Internet eller strömförsörjning.
14 kommentarer
Jag har införskaffat en batteridriven radio i just detta syfte.
Vilket fossilt bränsle har längst hållbarhet bensin eller diesel ?
HVO diesel.
Eller Aspens 10års bränsle.
Bäst har nog gasol dock.
Enkelt och bra tips för alla! Håller preppingkurs i februari. Detta kommer med som ett av många tips då.
Här en intressant YT-kanal om bl a sådant här: https://www.youtube.com/watch?v=oZ1Ip9eTV2s&t=1s
Väl värt att sätta sig in i.
Köpte för flera år sen några små radioapparater. De har vev som laddar inbyggt batteri, de har även USB utgång som kan ladda mobil, finns även LED ficklampa.
Funkar faktiskt väldigt bra, kan rekommenderas. Tror bara de kostade nån hundring.
Jag har också en sådan som fungerar utmärkt. Man kan ha en i sin krislåda och en med sig på utflykt. Fast man får veva mycket om man skall ladda upp en telefon. 🙂
Varför sänds inte även AM-radio i kris? Det borde du teoretiskt kunna plocka upp via bråtet som är kvar även om ditt hem går åt helvete. Det borde vara svårare med FM?
Har samma radio och märkte under Alfrida avbrottet när den användes skarpt att den drar ur AAA-batterierna väldigt fort (typ 8 timmar även fast den är avstängd). Efter kontakt med CFB så sa de att om inte det laddningsbara batteriet är laddat (via USB eller vev) laddas det vanliga batteriet laddas ur snabbt. Det ingår därför i vår 6 månaders prepp-check att ladda upp radion via USB (se till att brytaren står i Li-Ion) och sedan lägga ned den i lådan igen.
Lyssnar i mobilen, där ligger radiokanalen sparad. Minst lika bra mottagning i mobilen som i min gamla köksradio.
Bra batteritid och strömsnålt.
Micro USB gör det lätt att ladda överallt.
Synd att FM radio är på väg bort i många mobiler. Det var väldigt mycket energisnålare än internetradio senast jag testade.
Har radio i bilen. Som står på garageuppfarten.
Går in på http://www.krisinformation.se 😉
"Utan sans och måtta på 102,8" Radio Örebros slogan på riktigt någon gång för länge sen men jag kommer ihåg frekvensen.