Nedan följer en graf över utvecklingen av antalet hos världshälsoorganisationen WHO bekräftade fall av coronaviruset 19-nCoV. Siffrorna baserar sig på organisationens dagliga lägesrapporter, som släpar efter ett dygn. Antalet fall är nu 4 593, men andelen dödsfall har fallit till 2.3% från att ha legat i intervallet 2.8-3.1%. Svenska UD avråder från icke-nödvändiga resor till Hubei-provinsen i Kina.
Bekräftade fall av coronaviruset 19-nCoV. Data: WHO dagliga lägesrapporter. Dessa släpar efter ett dygn. |
Notera att de bekräftade fallen är ackumulerade från start. I takt med att insjuknade friskförklaras kommer alltså ändå siffrorna stiga.
I Europa finns nu tre fall i Frankrike och ett fall i Tyskland. Fem fall hittas i Australien, fem i USA och två i Kanada. Resten är i Kina eller Asien.
Procentandelen döda av de som bekräftats smittade med 19-nCoV är nu 2.3%. Influensasäsongen 2017-2018 var andelen dödsfall i Sverige 5.0% och 2016 – 2017 5.6% bland bekräftade fall (PDF, sidan 22).
Andelen allvarligt sjuka i 19-nCoV har dock stigit till 21.2% från 16.5%. Förenklat innebär allvarligt sjuk att man drabbats av lunginflammation. WHO:s riktlinjer för hemsjukvård av mindre allvarligt sjuka utanför riskgrupper finns här (PDF). På grund av att man vet så lite om viruset är rekommendationen ändå att misstänkta fall isoleras på sjukhus, men WHO skriver också att detta inte alltid kommer vara möjligt, t ex pga brist på vårdplatser.
Senaste lägesrapporten från WHO finns här. Riskbedömningen mycket hög i Kina och hög i resten av världen kvarstår.
WHO:s information hittas här. Svenska Folkhälsomyndigheten uppdaterar sin information här. 1177 Vårdguiden har sin information här. Även amerikanska Center for Disease Control and Prevention (CDC) har bra information.
Utrikesdepartementet avråder sedan i söndags tills vidare från icke-nödvändiga resor till Hubeiprovinsen i Kina.
49 kommentarer
Borde man inte jämföra antalet dödsfall med antalet tillfrisknade för att få fram dödligheten?
Eftersom smittan är under utbredning blir det missvisande att jämföra dödsfall med smittade eftersom de flesta smittade varken haft möjlighet att tillfriskna eller riskerat att dö ännu.
Exakt så.
Den där raden om att antalet tillfrisknande inte är bortplockade är lite hårklyverier också med tanke på att det bara är i storleksordningen 100 personer som tillfrisknat.
Ändå viktigt eftersom nu detta är ett bloggtema att redan från början påminna om att tillfrisknade är med i (den stora) totalsiffran. Lika bra ha med all info från början när det hela sen ska sammanfattas. Vi vet mer om nån månad.
Problemet är att mig veterligen finns ingen sådan statistik tillgänglig hos WHO. Det är s a s siffror som man bara kan analysera "i efterhand". Mitt i skeendet har man därför inte mycket annat val än att jämföra totalt antal smittade med totalt antal dödsfall ( de som dör kan ju vara smittade för tio dagar sedan).
Men visst är din idé i sig korrekt. Men som sagt, det lär vi veta först om ett par månader.
Hursomhaver verkar ju coronavirusutbrottet vara långt mindre farligt än vanlig säsongsinfluensa.
Först håller du med om att det är i princip omöjligt att uppskatta dödligheten i det här skedet, för att i nästa mening påstå att viruset är långt mindre farligt än flunsan.
Märkligt resonemang tycker jag. Om man antar att dödsfallen släpar efter någon vecka så pekar snarare siffrorna på motsatsen.
"Hursomhaver verkar ju coronavirusutbrottet vara långt mindre farligt än vanlig säsongsinfluensa." Va? Det stämmer inte alls…
Vanlig influensa har betydligt lägre dödlighet än 2,3 %. Men du kanske menar totalt antal döda per år i vanlig influensa och i så fall har du rätt med ditt påstående "JUST NU".
Men som hur många som dött på grund av Coronaviruset om ett år vet vi såklart inte.
2.3% dödlighet är en siffra som förutsätter att samtliga idag smittade faktiskt överlever.
Vem av er tror på det utfallet?
Kent om sedan antalet med lunginflammation överskrider antalet vårdplatser riskerar vi en ökande dödlighet.
Positivt är att forskare i Australien lyckats odla viruset.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det ser inte alls ut som att det nya coronaviruset är mindre farligt än vanlig influensa. Alla siffror som snurrar runt är inte jämförbara. Antal döda av smittade är inte samma som antal döda av diagnosticerade. Siffran för antal döda av smittade av influensa i Sverige brukar anges som c:a 0.1%. Antal döda av diagnosticerade beror både av hur farligt viruset är och vilken population man testar.
Så gubbsen, vad du säger är att när det gäller influensa ska man inte räkna statistiken diagnosticerade och döda, men det ska man göra med coronaviruset? Du jämför således äpplen med päron och gör det fel du själv påstår att andra gör.
Nanotec, Ja, och när väl en bra medicin finns så kommer dödligheten minska ganska snabbt.
Att myndigheterna bromsar spridningen är nog därför väldigt väsentligt, och jag ser det ju inte som någon direkt positiv sak att västerländska myndigheter nu tar hem sina medborgare från karantänszonen. Det innebär stor risk att smittan börjar spridas snabbare utanför zonen.
Smittan verkar det iofs spridas långsammare utanför Kina vilket inte förvånar mig med de erfarenheter jag har av kinesers hygien.
Hur många av de idag 6000 smittade som faktiskt kommer överleva eller dö vet vi ju inte. Vi vet bara säkert att 130 personer dött och 110 personer tillfrisknat.
Den 20/1 var 290 personer smittade, och nu 9 dagar senare är det alltså färre personer än det som tillfrisknat eller dött. Så vi får nog vänta två veckor innan vi en har någon liten aning om utfallet för de 6000 som idag är bekräftat smittade.
Jo, man ska räkna diagnosticerade och döda, och efter bästa förmåga försöka uppskatta antal smittade utifrån vilka grupper som har testats. Två siffor från Sverige (0.1% och 5%) och en från Kina (2-3%) och inga av dessa är nog jämförbara. Sedan ser det väl minst sagt ut som att kineserna bedömer det nya viruset som farligare än vanlig flunsa.
Jaha. Mäter man på samma sätt så är dödligheten 2.3% respektive 5.0%. Sedan kan du slänga dig med 0.1% bäst du vill, men då ska du mäta corona på det viset också. T ex hävdas det nu i media att coronaviruset funnits sedan i november, och då kan det ju handla om 100 000-tals smittade (som inte dött) och coronaviruset är i så fall också nere på 0.1%.
För övrigt skriver Folkhälsomyndigheten "influensa är en av våra vanligaste dödsorsaker". Föreslår att du börjar springa runt i panik över influensan.
Nu tror jag inte de 2.3% respektive 5% är mätta på samma sätt. Gissningsvis testar man mycket bredare i Wuhan, medan i Sverige får man verkligen vara rejält sjuk för att man faktiskt skall komma till laboratorieanalys. Testa bara väldigt sjuka och siffran blir högre, testa alla och siffran bli lägre.
Ja, influensa är en vanlig dödsorsak. Din fråga om jag föreslår något förstår jag inte.
"Tror", "gissningsvis". Du har alltså inte en j-a aning utan sitter här och sprider skit du inte vet något om. Du är alltså en sådan som bidrager till att blåsa upp panik och hysteri.
För övrigt har vi i Sverige sentinelprovtagning, där man tar prover på patienter med influensaliknande sjudom och skickar på analys. Alltså även av folk som inte har influensa. Så vi provtar inte bara väldigt sjuka.
Och, ja, antalet smittade i Kina är med all säkerhet mångdubbelt större än de som har diagnosticerats. Den uppmätta dödligheten borde minska med tiden. Kanske ner mot den som gäller för influense. Men vi vet inte.
Är påståendet att "influensasäsongen 2017-2019 dog 5% av de smittade i Sverige" sant eller inte? Om det är sant så skulle det vara häpnadsväckande. Nu är det ju dessbättre inte sant.
Inget i ditt citat står i inlägget. Det står "Influensasäsongen 2017-2018 var andelen dödsfall i Sverige 5.0% och 2016 – 2017 5.6% bland bekräftade fall".
Bland bekräftade fall – samma som för coronaviruset 19-nCoV.
Saknar du läsförståelse kanske du inte ska ge dig in i sådant här.
Direkt citat från ditt inlägg för två dagar sedan, som övertygade en del kommentatorer om att det nya viruset är som en ordinär influensa.
Cornu: "Mäter man på samma sätt så är dödligheten 2.3% respektive 5.0%."
Nej, 5,0% är en efteranalys med alla dödsfall inräknade, 2,3% är vid ett tillfälle då de flesta sjuka inte hunnit tillfriskna eller dö.
Känns oseriöst att förvanska fakta för att förminska problemet.
För influensor vet vi att det finns ett mörkertal med milda fall. När det gäller Ebola vet vi att så inte är fallet. Hur läget är med här viruset är för tidigt att säga men man kanske inte ska dra för stora växlar av det låga antalet tillfrisknade.
Tillfrisknade mäts väl när patienterna är återhämtade och inte längre har viruset kvar i kroppen, det kan ta lång tid så dessa siffror kan/bör lagga.
Det skrivs ofta att de flesta av dödsoffren i coronan är gamla och sjuka i cancer, högt blodtryck och diabetes.
Björn Olsen, verksam vid Uppsala universitet, säger att det inte är som man tidigare trott, att det bara skulle vara människor med underliggande sjukdomar, som blir svårt sjuka när de drabbas av coronaviruset.
– En tredjedel har inte haft några bakomliggande sjukdomar. Många som drabbas av viruset blir ganska snabbt svårt sjuka och behöver respirator.
Det finns noll immunitet i befolkningen mot detta Coronavirus vilket innebär att stora delar av befolkningen riskerar insjukna samtidigt vid en pandemi. Riskgrupper kan inte skyddas med vaccin vilket gör att sjukvården överbelastas. Vid en vanlig influensa finns det alltid grader av immunitet hos de flesta vilket i kombination med vaccin gör flertalet betydligt mer skyddade än för Coronaviruset.
Hälsan tiger still etc. Alla sjuka söker inte, men alla döda har antingen redan sökt och lagts in eller fått kroppen hämtad.
Hard end-points är den enda någorlunda tillförlitliga*. Hur många som smittats men tillfrisknat utan att någonsin få diagnos kommer vi aldrig att få veta säkert.
*Hard end-points: Jämför med t.ex dietdebatter, där det enda säkra beviset någonsin skulle vara dödsålder på folk som ätit en och samma diet hela livet. Därav kommer vi aldrig att få veta säkert om LCHF är bättre grapefruktdieten eller om total Paleo egentligen är bättre än Chips och Dipp varje fredag.
Det stämmer precis, och därför är det så svårt att få fram exakta siffror. WHO:s rapport från igår beskriver ungefär lika många bekräftade som suspekta fall globalt, dvs totalt omkring 11.000 (antalet okända fall där patienten inte varit tillräckligt sjuk för att uppsöka vård är säkert MINST lika stort som antalet suspekta fall). I hela gruppen fanns igår totalt 110 döda, vilket ger en mortalitetsfrekvens I DAGSLÄGET på omkring 1 %.
Ingen kan i dagsläget säga var mortaliteten landar på, inte heller hur utbredningen kommer att ske. Än så länge är antalet fall en andeviskning jämfört med säsongsinfluensa + svininfluensa. Så en fråga är huruvida anden redan sluppit ur flaskan, eller hittillsvarande åtgärder kunnat bidra till att begränsa spridningen.
Dödligheten, och spridningen, kommer givetvis att vara störst där det bor många människor på liten yta, och där människor lever under relativt fattiga förhållanden. Det känns inte som Sverige kommer att vara ett särskilt drabbat land, men som sagt, närmaste tre veckorna bör väl kunna ge en antydan om vart det hela är på väg. Ska man bedöma hur svininfluensan betedde sig när den var en nyhet så känns det knappast som läge för att blåsa upp några alarmistiska undergångsstämningar i just vårt land (även om det gjordes då också – många människor tycks ju trivas med att uppleva att de lever under hot).
Så här kan vi spekulera hur mycket som helst i dag. Om ett fåtal veckor vet vi mer. WHO tycks ju ha så god koll på läget som det går; svenska folkhälsomyndigheter är enligt min erfarenhet mycket seriösa och pålitliga såväl i bedömningar som åtgärder (jag hade anledning att vara djupt inblandad i frågan om svininfluensa för ett antal år sedan).
johan, På ditt sätt att räkna så kan man även säga att endast 110 av 6000 har tillfrisknat, dvs en överlevnadsfrekvens på 2%.
Va? Av sannolikt 11.000 smittade är hittills 10.000 INTE döda. Jag var ju ytterligt noga med att skriva att i dagsläget kan vi inte vewta någonting alls om mortaliteten! Detta är knappast en fråga som är väl ägnad åt en massa spetsfundigheter. Jag tror att varken du eller jag vet vad slutresultatet kommer att bli. Hellre än att spekulera i en tråd av denna typ i all oändlighet tycker jag vi ska följa vad WHO och svenska hälsomyndigheter skriver.
johan, det finns 6000 bekräftat smittade som inte tillfrisknat så det är ganska befängt att lägga in dom som överlevare.
Jag gjorde därför en lika befängd kalkyl åt andra hållet.
Precis, vi vet ingenting om slutresultatet men vi kan väl åtminstone förhålla oss ärligt och förnuftigt till de siffror som är kända?
Hur många som är smittade men inte testade är ju siffror plockade helt ur luften. Det kan lika gärna vara 10 miljoner smittade varav bara ett fåtal faktiskt blivit sjuka.
Det har upptäckts en febersjuk kinesisk turist i Finland nu under turistlågäsong som har coronaviruset. Hur många febersjuka turistande kineser finns det i Finland just nu? 2 st? 3 st? Det antyder tycker jag att viruset är vida spritt i landet. Som någon sa: det har funnits sedan i höstas.
Rovaniemis turistsäsong är på vintern
15 personer har utsatts för smittorisk från denna ganska unga kinesiska kvinna som är turist och man följer nu upp dessa personer (borde de inte isoleras?). Hon insjuknade i söndags och mår ganska bra, med lindrig feber. Man räknas som utsatt för smitta, om man har vistats i samma utrymme (rum) minst 5 minuter. Patienten som mår bra har isolerats på Lapplands centralsjukhus i Rovaniemi. Händelsen är inte oväntad, pga att Finska Lappland är en populär turistort bland kineser.
Däremot tycker jag att spridningen av coronan i södra Tyskland är oroande, när fyra anställda på ett teknikföretag insjuknade, efter att en kinesisk kollega hade varit på besök. Var handhälsning orsaken eller satt personerna i samma rum över 5 minuter?
I många artiklar nämns flygresor som problematiska ur smittosynpunkt, eftersom man delar samma filtrerad, återcirkulerad luftvolym med ett par hundra personer, långt mer än 5 minuter!
Den första personen smittades av en kinesisk kollega, som hade besökt området för ett företagsseminarium för en vecka sedan. Den 33-åriga mannen hade varit med den asiatiska kollegan och ett antal andra under ett utbildningsevenemang. Den kinesiska kvinnan med viruset är från Shanghai och började bara uppleva symtom under sin returresa från Tyskland förra torsdagen. Hon hade träffat sina föräldrar före affärsresan till Bayern och de hade besökt Wuhan. Det tyska företaget vidtar nu försiktighetsåtgärder.
Företaget i fråga är Webasto, som utvecklar motorfordonsprodukter och är baserat i Stockdorf, nära München. Webasto ska stängas fram till söndag och de anställda vid huvudkontoret har instruerats att inte resa inom Tyskland eller utomlands.
Den första patienten ansågs vara i ett "medicinskt bra tillstånd", sade tjänstemän och risken för infektion för människor i Bayern förblev låg. De tre ytterligare fallen isoleras på Schwabing-sjukhuset i München.
Skulle jag bli svårt sjuk i coronan, stannar jag hemma. Om jag blir väldigt sjuk, orkar jag inte börja ringa runt och vänta i någon telefonkö eller vänta på att bli kopplad mellan olika sjukhusavdelningar. Sedan bryts telefonlinjen i vanlig ordning och man måste börja om. Man måste vara frisk för att orka vara sjuk i coronan. Jag låter hellre naturen ha sin gång än börjar tjafsa med sjukvården. "Tryck 1 om du tror att du har coronan, tryck 2 om du vill lämna återbud och tryck 3 om du vill förnya dina recept" låter mycket enklare.
"The greatest shortcoming of the human race is our inability to understand the exponential function."
Corona-viruset kan ha börjat spridas långt innan de första fallen upptäcktes i Wuhan, kanske redan i oktober, och antalet smittade kan vara mycket högre än redovisats:
Förra fredagen publicerades i Lancet en studie om en familj som hade insjuknat den 10 januari och som bor i Shenzhen. Fem familjemedlemmar hade besökt ett område cirka tusen km från Wuhan tidigare och smittats av viruset, trots att de inte hade besökt Huanan-marknaden. En släkting till familjen smittades också, fast han inte heller hade besökt Wuhan.
Undersökarnas resultat slår också hål på de kinesiska myndigheternas tidiga uttalanden om att i allvarliga och dödliga fall hade patienter varit äldre eller haft underliggande medicinska tillstånd. Studien visar emellertid att majoriteten av inlagda patienter och till och med intensivvårdspatienter var under 65 år.
Ungefär hälften av patienterna i intensivvård var mellan 25 och 49 år och bara en tredjedel hade underliggande medicinska tillstånd.
Med mer än 2 800 bekräftade infektioner i Kina, visar beräkningar av forskare vid University of Hong Kong att det i verkligheten finnas nästan 44 000 i Wuhan ensam.
Youtube har mycket beskrivningar på hemsydda ansiktsmasker av två olika modeller, en variant som är baserad på apotekets sladdriga, veckade modell, och en variant, baserad på byggjobbarnas populära "munkorg". Nu kan man sy egna, tvättbara masker av stuvbitar och resårgummi, antingen för hand eller med maskin. Vill man inte sy, finns det även engångs-varianter med häftklammer och gummisnoddar. Själv funderar på en "munkorg" av tyg, som har ventilationsfilter som mellanlägg, eftersom munskyddet då värmer behagligt utomhus. Mitt hus har nämligen vädringsfönster med "fluff", som man får byta ut då och då och jag har sparat på rester. Ansiktsmaskerna passar bäst på de redan sjuka, så att de inte ska sprida smittan vidare med hostningar och nysningar, samt vårdpersonalen, som möter många potentiellt smittade. För vanliga människor skyddar de mot stänk från smittade eller mot pillandet i ansiktet med egna, smutsiga fingrar. Ögonen bör också skyddas mot stänk av virusdroppar. Idag finns det inget behov av ansiktsmask, men kanske om en månad. De kommersiella maskerna från t ex Jula är dyra och de har på många håll tagit slut, även hos grossisterna.
Det finns bevis för att corona-viruset lever längre på ytor, jämfört med andra virusar, ca 3-12 timmar. Därför behöver händerna tvättas ofta med tvål & vatten eller alkogel, när man har varit i kontakt med någon yta.
Jag är väldigt orolig. Det finns ingen kapacitet i vården för att ta emot en pandemi det är ju problem att hantera bara det vanliga flödet. Sen är folk ganska nonchalanta med smittspridning och det här kommer i vabruari=februari (jag har barn på förskola och där ser jag ofta folk lämna in uppenbart sjuka barn). Ingen kommer vilja tro att det är Corona innan det är uppenbart precis som när ingen tror de har vinterkräksjuka (har nog ätit något dåligt) innan de är totalt däckade.
Om det är någon tröst så kan inte sjukvården göra jättemycket ändå.
Intensivvård för de svårast drabbade som de som utvecklat lunginflammation, syre och om det behövs respirator. Samt prova antivirala och utvärdera. För Sars hade HIV-läkemedel effekt.
Absolut, men inget botande.
Antivirala är knepigt, men vi får hoppas det funkar på detta.
På akademiska sjukhuset stänger infektionsakuten kl 19 och de patienterna rullas över till vanliga akuten och sen tillbaka igen kl 7 nästa morgon.
Vätska i form av dropp ges också. Njurarna behöver vätska och njursvikt har drabbat flera corona-patienter. Det kan bli ont om respiratorer när så många är sjuka samtidigt. Dropp och syrgas är lättare att ge till väldigt många sjuka samtidigt.
Jag har aldrig varit särskilt orolig för virusepidemier, som t ex Hong Kong 1968-70, sars-epidemin 2003-2004 eller svininfluensan 2009. Men nu med coronan har jag en väldigt obehaglig magkänsla, min instinkt säger att den här epidemin är farlig, inte bara för Kina, utan för hela världen.
Har WHO slagit fast ifall det smittar under inkubationstiden?
Jag vet inte. Däremot skrevs nu i samband med det finska corona-fallet, att personen är smittsam dagen innan sjukdomen bryter ut. Det har jag hört ofta i samband med andra influensor. Rimligtvis ökar smittsamheten successivt, tills sjukdomen bryter ut. Om det är så med coronan, återstår att se.