Trots börsrekord på Stockholmsbörsen är fortfarande motståndsområdet för OMXSPI intakt, och fredagen handel avslutades svagt minus med -0.08% och intradagbörsrekordet höll inte hela vägen ut.
Dagschart OMXSPI. |
Något avgörande fick vi dock inte se, utan OMXSPI befinner sig fortfarande i motståndsområdet. Fredagens avslutande rekyl var långt ifrån så stark att det kan sägas att börsen vänt ännu. Med tanke på att det inte finns några nyheter – oavsett hur dåliga – som inte kan tolkas som positivt enligt devisen det kunde varit värre, så kanske vi får se nya börsrekord nästa vecka. Eller så gäller devisen går det inte upp så går det ner, eller så går det sidledes, så har vi täckt in alla möjligheter.
Guldet steg +2.67% under veckan och stängde på drygt 473:- SEK per gram.
Dollarn ser ut att ha stärkts +0.10% mot SEK enligt min programvara, vars valutadata jag inte helt litar på för veckodatat. Euron gick +0.44%.
Veckans uppgång i OMXSPI gav visserligen börsrekord, men bara en ökning med +0.21%. Guldet gick alltså avsevärt bättre, liksom euron. Med räntesänkningen i USA – som alltså ledde till stärkt dollar mot kronan enligt devisen det kunde varit värre – så steg också obligationskurserna, så obligationerna i USD klådde likt ett rent valutakonto i EUR även Stockholmsbörsen.
Uppgången på börsen kan alltså förklaras helt och hållet av en försvagad krona, och andra placeringar var avsevärt bättre, trots att vi fick se börsrekord.
23 kommentarer
Knepigt läge, jag tror att börsen kommer stå högre innan nästa sommar, men risk/reward är ju inte så lockande. Personligen håller jag mig till guldaktier i första hand, men även några silver- och kopparbolag.
Det är alltid knepigt läge, har aldrig varit med om något annat.
Nja, jag vill nog hävda att risk/reward och värderingar varierar över tid. Men enkelt är det aldrig. Rent psykologiskt tycker det flesta det är enklare att köpa något (ett index) som har stigit i pris under längre tid än samma index som har sjunkit i pris under längre tid. Mars 09 var det tufft att köpa, de flesta tycker nog det är enklare att köpa idag, det känns nog t om riskfritt för en del. Uppsidan från idag jämfört med 09 är nog kraftigt begränsad killgissar jag.
Det känns nog lättare att köpa om börsen går ner 30% (från dagens nivå) och riskera att hänga med till ca 50% total nedgång, än att köpa nu och "hoppas" på 10-20% uppgång och samtidigt riskera hänga med ner ca 50% från dagens nivå.
På tal om 2009 så gav föregående period 1999-2009 (ca 22 september) SIXPRX 64.7%
It-kraschen samt Lehman sätter sina spår där.
Ja, det är mycket intressant att se vad klumpsummor insatta olika år har inneburit. 1999-2009 enligt mina siffror gav bara en totalavkastning på +11,1%. Dock så gav då t ex 2008-2018 +219% ungefär. Otroliga skillnader beroende på start- och slutår.
1999-2009 var den sämsta tioårsperioden sedan 1969-1979 (som var -17,8%, på grund av inflation). Helt ovanligt är det inte att man går back realt sett på tio år. På 20 år däremot får man backa till perioden 1915-1935 för att hitta minusavkastning (-10,9%).
10 år är alltså för kort sikt för aktieplaceringar om man kör buy and hold.
Det stämmer. Fast inte riktigt, för du köper ju normalt sett inte alltid allt på en och samma gång. Sprider man ut inköpen borde det se något bättre ut, men det har jag inte dragit ut statistik på.
Tittar man på alla möjliga tioårsperioders _reala_ totalavkastning på Stockholmsbörsen sedan 1870, så har man gått plus 122 av dem, och gått minus 15 av dem. 10 av de 15 minusperioderna är dock på grund av första världskriget och den brutala rationaliseringen i svenskt näringsliv efter det.
Detta är i sig ett ganska bra argument för diversifiering. Allt ovan leder också till slutsatsen att aktieinvesteringar är något man bör se på 10, helst 20 års sikt. På 20 år har vi "bara" mellankrigstiden som dålig slutperiod i Sverige (tex 1898-1918 el 1900-1920).
JP
Korrekt. Ofta använder bankernas försäljare 5 år som maximal horisont vilket är för kort. Månadspar i indexfond med låg/ingen avgift är nog det bästa för den som inte har investeringar som hobby.
Har man en bostad med lika mycket lån som man har likvida tillgångar har man ingenting att oroa sig över. Då är det bättre att ha pengarna på ett sparkonto och vänta på en börskrasch för att investera. Blir det en obligationskrasch istället kan man alltid använda pengarna för att lösa lånet.
Det absolut dummaste man kan göra är att bo i Sverige och bo i en hyresrätt.
Hur man än vrider och vänder på detta är det oerhört starka papper på börsen och det är bara att gratulera indexinvesterarna (så här långt).
Sen årsskiftet är SIXPRX upp 24.1%, på årsbasis 7.2%, 3 år 36.1%, 10 år 218.8%.
Sen har så klart SEK-försvagningen spelat in. På 10 år USD/SEK +39.6%. 10 år EUR/SEK +4.7%. Största anledningen till uppgången i olika tillgångsslag på 10 år stavas dock obligationsmarknaden.
Årsskiftet är irrelevant och ger inte en korrekt bild. Titta på tolv månader istället, så du säsongsjusterar, ”sedan årsskiftet” är ett tidsintervall som varierar över året och är kasst.
Som du ser har jag angivit olika tids-serier för att undvika cherry picking.
So far so good ja, men inte kul om man vill köpa nåt nytt. Å andra sidan inte samma hejdlösa mani och spekulation med lånade pengar bland investerarna denna gång som tidigare. Svårt som alltid.
Börsen och räntemarknaden är verkligen extremt konstigt prisatta p.g.a. den globala lågräntepolitik och QE som centralbankerna bedriver. Denna galenskap är så långt gången nu att jag inte kan tänka mig annat än en mycket extrem finansiell kris inom kort (några år?). Det enda sättet att skydda sig är att ligga likvid (ej mer än 100k Euro/bank för bankgarantin), ev. guld (men är jobbigt med fysiskt guld och pappersguld är INTE säkert), samt vissa extremt säkra räntebärande papper. Det som kommer att utlösa nästa finansiella kris är förmodligen the bond market, speciellt sub-prime marknaden. Här är enligt uppgift ratingbolagen Moody, Fitch etc stimulerade av sina kunder att ge för höga ratings till strukturerade junk bonds.
Bästa sättet att upptäcka nästa finansiella kris är inte att kolla in VIX index utan MOVE index(Merrill Lynch Option Volatility Estimate Index). När det stiger är det dax att ta skydd!!
Världen börser är relativt normalt prissatta i ett historiskt perspektiv.
SMI, Dow, OMX, S&P, FTSE är alla nära all time high. Och räntemarknaden skall vi inte tala om! Ser du inte hur felaktigt prisatt alla fastigheter, bonds och aktier är pga alla låga räntor och QE?
Nu var det enbart världens börser jag skrev om och det jag skrev ovan stämmer.
Om Sveriges ekonomiska utveckling och det globala ekonomiska systemet. Klaus Bernpaintner menar att den negativa räntan och den uppblåsta penningmängden leder till klyftor i samhället. https://youtu.be/HEL5ZhrN3pk
Lyssnar du på dom jävla tölparna….
Håller fast vid min linje OMXS30 står vid 1700 snart.
Lågräntepolitik och bristande alternativ. Än så länge har vi ingen kraftig inbromsning i konjunkturen. Är bara clickbait-syfte att skriva det motsatta….
Quadruple Witching Day i fredags vilket talar för att nästa vecka blir svagare (allt annat lika).
Vad kör du för programvara för kursdata?