Ett år har nu gått sedan jag bytte över till timbaserad elprismätning, vilket ger stor kontroll över när man förbrukar sin el. Nedan följer en utvärdering.
![]() |
Min solkraftanläggning i mörkaste vintern i januari 2018. |
Alla siffror i inlägget avser elpris utan moms, elhandelspåslag, skatter och elcertifikat, om inte annat anges. Dessa punkter är i princip de samma oavsett leverantör, även om påslaget kan skilja på något enskilt öre beroende på leverantör. Inlägget gäller bara elområde tre (Stockholm-Göteborg) och utfallet kan skilja sig i andra elhandelsområden.
Jag har valt Falkenberg Energi på grund av det mycket frikostiga betalningen för såld solcellsel bolaget erbjuder.
Jag jämför därför mina elpriskostnader med Falkenberg Energis historik över elpriser, justerat för påslag och elcertifikat. Jag har också tittat på Vattenfalls historiska elpriser, som ligger inom plus/minus något öre jämfört med Falkenberg Energi, och kommit fram till att i det stora hela är det som sig bör små skillnader i elhandlarnas skicklighet i att få bästa pris på elbörsen Nordpool. Vattenfall har dock ett högre påslag, men vi hanterar inte påslagen här, utan låtsas att de hade varit de samma.
Med timbaserad mätning av elkonsumtionen, vilket man gratis har rätt till att få via en utbytt elmätare från elnätbolaget, så får man möjligheten att styra sin elkonsumtion till tider med lägre elpris. Själv har jag stora möjligheter till detta – dels genom elbilsladdning till lågpris nattetid, dels genom vedeldning på högpris dagtid vintertid, och dels genom solelsproduktion dagtid vid de högre priserna. Det kommande året kommer jag dock köra värmepump och dra ner på vedeldandet, för att kunna vara mer produktiv, men har identifierat mönster för när värmepumpen ska vara igång. Jag kommer också via hemautomatiseringsträsket Home Assistants integration med Nordpools elpriser på timbasis att styra värmepumpens förbrukning utifrån priset, men än så länge har jag bara programmerat in kylning när utomhustemperaturen går över 26 grader.
Utfallet per månad har varierat det senaste året. Snittbesparingen per månad har varit 10.20%. Inte en enda månad har det varit sämre att ha timmätning än schablonpris.
![]() |
Besparing i procent per månad, ej vägt utifrån storleken på förbrukningen. |
Som sämst var besparingen i februari med 3.52% och som bäst nu i juni med 27.93%. Jag kan ha publicerat andra siffror tidigare, men kan ha räknat fel då prisuppgifter är ett träsk – med eller utan elcertifikat, med eller utan påslag, med eller utan moms. Nu har jag räknat efter med korrekta elcertifikatpriser per månad hos Falkenberg Energi och siffrorna bör vara korrekta.
![]() |
Elpris med timmätning vs schablonpris per månad. Källa: Falkenberg Energi |
Jag har förbrukat 20 080 kWh senaste året. Med drygt 4000 mil elbil a cirka 1.9 kWh per mil och kanske 90% av laddningen hemma är cirka 6800 av dessa kWh laddning av elbil, uteslutande nattetid, så detta påverkas inte av solelproduktionen. Därtill drar spabadet, som installerades i juni 2018 cirka 3000 kWh om året, vilket gör att min tidigare årsförbrukning oräknat detta, på drygt 10 000 kWh håller i sig. Det kommande året bör förbrukningen stiga något på grund av värmepump, men den drar förvånansvärt lite även när den kördes från januari och framåt. Jag kommer dock elda generellt med 1-2 laddningar vid högelpris från 17-tiden och framåt vilket bör ge noll i värmepumpsåtgång 17 – 23, där elpriset brukar falla tillbaka igen.
Vägt elpris utifrån förbrukningsmönstret över året hade varit 49:92 öre per kWh med rörligt månadspris hos Falkenberg Energi. Med timmätning blev vägt elpris 45:32 öre per kWh. Besparing med timmätning inklusive moms blev 1 154:- SEK på ett år eller 9.21%.
På grund av att man konsumerar mer el på vintern, där det också var svårare att få ut billigare elpris på grund av timmätningen, så är den faktiska besparingen om 9.21% på helåret lägre än snittet om 10.20% per månad.
Är det då värt det hela med timmätning?
Svaret kan bara vara ja. Jag har inte ansträngt mig alls egentligen, utan bara kört på som vanligt.
Den enda egentliga aktiva påverkan jag gjort på förbrukningen har varit att ladda elbilen från 01:00 på natten och framåt, vilket det finns en universitetsuppsats på att man kan spara 7% genom att göra. Jag har nu ordnat automatisering via Home Assistant, så att elbilen också laddar om den är hemma och inkopplad när priset går under en viss nivå, dvs även dagtid. Mer om det i ett separat inlägg om Home Assistant och Tesla. Det gäller att utforma ett regelverk som gör detta lönsammare än att bara ladda nattetid. Jag gissar att brytnivån behöver justeras över året.
Oavsett så blir det en besparing på 1154:- SEK om året. Kanske inte så mycket på ett år. På nio år är det ändå 10 000:- SEK mer i fickan. Utan investeringskostnad. Jag gissar att den som kör bergvärme och inte jobbar hemifrån kan spara ännu mer – både på grund av högre förbrukning, och även på att bara köra full värme kväll- och nattetid, och sedan ha det svalare under högpris dagtid.
Laddar du elbil nattetid och kör solceller dagtid bör du kunna spara 10% av din elkostnad (före påslag, skatt och moms) utan att göra något särskilt alls. Kör du även elvärme bör besparingen kunna bli större.
Frågan är om besparing på timmätning på grund av solelproduktion vid de högre priserna dagtid ska räknas in när man räknar på lönsamheten i en egen solkraftanläggning?
Värt att påminna om är att besparingen i procent såväl som öre per kWh blir störst när elpriset är som lägst, generellt. Det är antagligen regelmässigt. I juli har elpriserna än så länge sett ut att vara upp betydligt från i juni, vilket blir intressant att se när inflationssiffrorna för juli kommer in. Som exempel har elpriset inte varit under 35 öre det senaste dygnet, och som högst 39 öre, mot ett snitt på 31:47 i juni. Men det är en annan fråga.
39 kommentarer
Jag blev med luftvärmepump för snart två månader sedan. Stängde av golvvärmen och satte den på 24C auto. Har dragit 2-4kWh per dygn sedan dess(i kostnad ungefär vad en sån där kaffepod till nespressomaskinen kostar). Ska bli intressant att se hur mycket den drar när det blir lite kallare.
I intervallet 0-10 grader drog den någon kWh om dagen för mig. Inte värt jobbet med veden om man säger så.
Jag hoppas på en rejäl elbesparing under den kalla årstiden, åtminstone en halvering över helåret. Låg på ca 80-100kWh per dygn i Januari bara i uppvärmning (direktverkande el), övrig el ca 10-14kWh/dygn.
Ja, jo, går du från el blir det mycket lönsamt. Min första anledning var främst för husvakten när jag är borta på tjänsteärende, då husvakterna inte brukar få förtroendet att värma med ved. Visade sig dock vara så bra att jag gått över till det själv också. Med hemautomatisering blir möjligheterna ännu bättre.
Ved är knappast ekonomiskt som primärvämre om man inte värdesätter sin tid lågt och dessutom har egen skog.
Man ska inte räkna på timpenningen nej. En modern värmepump är dessutom lika dyr som en bra kamin – energipriset per kWh värme blir det samma, liksom investeringen. Kombinationen värmepump + ved är dock svårslagen i trygghet, flexibilitet och pris.
Är husvakten en person eller nåt elektroniskt?
Man kanske bör ta med gymkort i kalkylen. Gör man egen ved slipper man gå på gym, väl.
Personer. Kan inte lämna huset obevakat pga kändis, i synnerhet inte när det är känt att jag framträder ngnstans.
Plus djurtillsyn krävs.
Ved är det enda rimliga för att klara ett skymningsläge där ryssen satt ett antal kryssningsrobotar i de större stamnätsknutpunkterna och elen är borta några månader.
Kamin och frånluftsvp eller kamin +luft/luft där den sista endast kör som fläkt är en bra kombo.
Svinto
Lite märkligt att den drar så lite i auto-läge.
Hört historier om att det dragit iväg för de som kört auto. Normalt sätt kör man antingen värme eller kyla, dvs inte auto som skiftar mellan värme-kyla och därmed i princip alltid är i drift.
Stefan, siffrorna är vad tillverkarens app säger vid körning. Den kör värme större delen av dygnet, och det är bara en stund mitt på dagen som den eventuellt kör kyla. Dock har det inte varit så kallt i sommar, kallast 8C igår natt men normalt 10-15, och inte så varmt heller, typ 27C som varmast på dagen någon gång ute annars omkring 20C. Mesta värmen att kyla bort är solvärmen som kommer in genom fönstren när solen ligger på.
Det är skillnaden mellan inställd temp inne och verkligheten ute som den får jobba för. Verkar som att den mest går på tomgång med minimalt fläktpåslag. Kan enligt specen ge max ca 8kW värme och 4kW kyla, men har uppenbarligen inte varit i närheten av det än. Ska ge nominellt 4kW värme ner till -25C ute (återstår att se).
SCOP (säsongs-COP i mellersta Sverige) ska vara drygt 5 på den. D.v.s. i genomsnitt över säsongen stoppar man in 1kW och får ut 5kW.
Ja det är vår-höst-vinter man märker vad pumpen går för på värmesidan.
Som du säkert känner till kommer den gå alldeles utmärkt så länge det är plusgrader, när kylan slår till med minusgrader kommer avfrostningarna och sämre verkningsgrad.
Generellt tips är att köra fläkten på högsta (om man står ut med ljudet) för bästa verkningsgrad. Lite beroende på var du bor bör elförbrukningen sjunka med ca 67-75% kontra direktel.
1. Skrev den här frågan i ett tidigare inlägg men rätt sent så du har nog inte sett den (eller inte brytt dig 🙂 Men om du skulle välja att ladda bilen på dagen (under sommaren och solen skiner), fixar solcellsanläggningen det kapacitetsmässigt? Eller är det fortfarande mer ekonomiskt att sälja överskottet och fortsätta ladda nattetid? Borde ju vara en smal sak att ställa in i Home Assistant.
2. SPA-badet värmer ju även dagtid på vintern när elen är dyr. Kanske går att boosta upp till 70 grader under natten (med extra doppvärmare då såklart) och sen klockan 17 på kvällen efter har den sjunkit till behagliga 38 igen. Lite ironi i detta påstående men ändå lite roligt att leka med tanken.
Såg, inte hunnit svara. Blanda inte ihop ointresse med brist på tid.
Solcellsanläggningen är 5 kW (4.76), elbilen laddar jag med 10 kWh. I praktiken ger den runt 4 kW varaktigt i några timmar. Kan iofs dra ner laddningen till 3.7 kW för elbilen. Dock bättre ekonomi att inte betala för inköpt dyr el dagtid, och ladda billigare nattetid.
Spabadet är rätt smart konstruerat, det drar bara som en vattenkokare, dvs värmer 2 m3 vatten en grad i timmen, typ. Detta så de ska gå att installera i ett 16 A-hus med värmepump etc, utan att sänka hela huset när de drar igång värmen på tre faser 16A.
Visst skulle man kunna styra om förbrukningen intelligent, men då måste man veta att man inte ska använda badet, och att värma upp igen drar mycket energi. Bättre då sätta ner på sparläge med lägre temperatur om man vet att man inte ska bada på kanske en vecka.
Därtill är den fast installerat på 16 A trefas, och jag har inte någon intelligent styrning på den. Ska man resa bort är det dock enkelt att sänka temperaturen.
Det var intressant.
Har du någon hum om hur mycket du sparar på att köra elbil?
Byggnadsfysiker och sånt slödder brukar yla om att risken för mögel osv ökar om man sänker dagtemperaturen.
Hur styr du värmepumpen – kopplar den ifrån automatiskt vid en viss inomhustemp eller är det en enkel luft/luft som du slår på och av?
Helt off-topic Ben, vet din arbetsgivare om att du extraknäcker som (m)anusförfattare för Georgisk TV?
Hehehe finns det en transkribering av den där predikan? Vore roligt att läsa.
F ö, dagens Rysslands statistik:
1962 överlevde 59% av ryska män till 65. Idag, 58%. Sämre hälsa idag än för typ 50 år sen alltså.
Styr på timer. Ska fixa prisstyrning också.
Kommer elda dagligen, kommer torka ut eventuell fukt. Dessutom 100-årigt hus. Lite annorlunda än nybyggd termos i täthet.
Har tre fuktmätare och data tbx t 2014 via innersensorerna för väderstationen. Kan bli intressant.
Ja, antagligen skiljer det stort mellan olika hustyper, grundläggningar osv. Är man tveksam kan man säkert skaffa/hyra en logger och mäta eller nåt.
Har tre fuktmätare och data tbx t 2014 via innersensorerna för väderstationen. Kan bli intressant.
Enda stället det är meningsfullt att mäta fukt är kallvindar och krypgrund.
Antar din skorsten håller vinden varm nog.
Det möglar it e i resten av huset om det inte kommer in vatten utifrån pga läckor eller du har vattenläckor på VVS.
Timpris är en bluff. Vad dom inte vill tala om är att nätavgiften sätts efter mest förbrukande timmen under månaden så det där bastubadet blir dyrt.
Snart är elen gratis och fasta månadsavgiften 5000 kronor i månaden.
Jaha, det är därför min rörliga nätavgift är uppdelad i två olika priser per dygn. Även nätavgiften är lägre på natten om man har timmätning.
Elpriset i sig verkar ligga på omkring 30-35% av den totala elräkningen efter alla påslag. Vilket i praktiken för konsumenten ger ett elpris på 1,5-1,8 kr/kWh.
@Cornu – det räcker med att ladda Teslan en natt i månaden så är det fasta nattavgiften maxad. Åtminstone enligt de presentationer jag har sett. Men just det här att högsta timmen i månaden sätter nätavgiften är något som det talas tyst om.
Enda vettiga lösningen är ett stort batteri och solceller.
Hoppas detta kan komma ner i pris. Har man ett gammalt pannrum som jag kan ju bly/syra bli intressant även om man bör titta på det här med ventilation. De som jobbade i Spårvägens batterihallar förr i tiden hade ju hälsoproblem. Kanske var öppna ackumulatorer.
Vet inte vad du talar om faktiskt. Min nätavgift har en fast del, samma som alla andra. Sedan finns det en rörlig del per kWh, där jag har olika pris vid låg- respektive högtariff.
Det finns många prismodell, vi i bostadsrätt har ochså effektpris, som anders nilsson skrev, i januar har vi genomsnittligt kanske 25-30kw genomsnittseffekt, nån dag ofta söndags 11:00 när folg laga mat kan vi få ett maxeffekt av 58kw under en timme, och mälarenergi debiterar oss pga detta timme 58x55kr + moms. Det är lite svårt at berätta ibland till vanligt husägare eller medlemmar varför nånting är inte lönsamt eftersom vi levar i en helt annan avtalsvärld.
1.154:-/år låter ju som mycket skrik för lite ull. När jag kollar erbjudande från Vattenfall skulle jag kunna spara ca 7k/år vid en investering på 100k. Det låter ju som en bra avkastning och kunde vara frestande. Men det gäller med dagens regelverk. Som bekant kan makthavarna när som helst ändra regelverket och dra undan mattan för dig. (Fråga dem som investerade i vindkraftsandelar.) Så trots att jag har ca 50 kvm tak 45 grader i söderläge, så avstår jag från solceller. Jag förlitar mig hellre på mina tre braskaminer, den senaste med 1.500 kg täljsten.
Jag tror du läst men inte förstått.
En installation av en timmätare kostar exakt noll kronor, enligt lag. Det har gett mig 1154:- SEK. Varför vill Vattenfall ta 100 000 kronor för något som lagen säger ska kosta noll kronor? (ja, jag vet att du tror att det handlar om solceller)
Jag läste slarvigt, helt klart. Jag trodde att det avsåg den totala besparingen för solceller i kombination med timdebitering. Vi hade hög/lågtariff några år på 1990-talet och kämpade hårt med att lägga tvätt och disk etc. under lågtarifftid. Det gav en besparing på endast ett par hundralappar per år, eftersom tariffmätningen kom med ett högre abonnemangspris. Erbjuder Falkenberg Energi samma fasta kostnad vid timdebitering som utan? Och för att egentligen tjäna några summor som är intressanta så krävs väl att man kan förlägga en stor andel av elförbrukningen till lågpristid, exempelvis att ladda en elbil? Jag minns att en gång i tiden erbjöd Tulikivi elpatron till sina kaminer, just med tanke på lågtariff. Men för oss som inte har elbil, vilka incitament finns egentligen till att övergå till timdebitering?
Samma avgift vad jag vet. 365:- SEK per år oavsett fast, rörligt eller timmätt avtal.
Jag kan bara redovisa utifrån hur min konsumtionsprofil ser ut över dygnet. Som sagt så gör solceller respektive elbil att jag automatiskt avviker. Har i princip aldrig anpassat något annars, möjligen kört något extra när priserna var nere på enstaka ören i våras.
Är elpriserna Du anger inkl eller exkl moms?