Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det sämre. De som fått det sämre är tydligt de som är äldre.
Har du fått det bättre sedan 2014? |
Det är kanske inte så överraskande att allt färre upplever att de fått det bättre ju äldre de är.
Fortfarande upp till 52 års ålder anser sig över 50% ha fått det bättre, även om över 50% fått det bättre även plan 61-åringar, 62-åringar, 66-åringar, 68-åringar och 76-åringar. Man kan förmoda att spikarna vid 66 och 68 års ålder beror på pensionering nyligen, men effekten verkar högst tillfällig.
Någonstans efter 50 kan man förmoda att kroppen börjar svika för allt fler, vilket leder till det var bättre förr. Någonstans i pensionsåldern blir det förstås även sämre ekonomiskt och anhöriga eller vänner börjar dö av.
Man kan skönja en utplaning i hur många som fått det bättre från runt 57 års ålder, där de gröna staplarnas höjd kan sägas planat ut.
Sedan är förstås svaren mindre signifikanta ju yngre eller äldre läsarna är.
Faktiska antal svar. |
Majoriteten av bloggläsarna hittas mellan 28 års ålder och 47 års ålder, i vilket intervall 72% av respondenterna och förmodligen bloggläsarna generellt hittas. 87% av svaren hittas i åldersintervallet 26 – 56 år gamla. Svar under 18 år eller över 100 år har strukits ur undersökningen.
Slutsatsen är att trots att bloggläsarna generellt är höger (om socialdemokraterna) så har de ändå fått det bättre trots den socialistiska regeringen sedan 2014.
När det gnälls så får man anta att mycket av gnället handlar om sekundärkränkthet och sekundärgnäll, där man för någon annans grupps talan över att allt var bättre förr. Det var iaf inte bättre 2014 tycker 67% av läsarna.
60 kommentarer
Framtiden var åtminstone bättre förr
Mycket fyndigt. 🙂
Men att döma av Cornus lilla undersökning så tycker majoriteten deltagare att de fått det bättre. Det hindrar inte att man både kan ha fått det bättre materiellt, men oroar sig för de större, samhälleliga trenderna.
Bloggen har funnits ett tag nu, så kanske är det så att av de som läste den för fem år sedan har en majoritet fått det bättre.
Antingen är man överkänsligt nojig, pessimistisk, eller driver politiska agendor om att gnälla för att regeringen är röd oavsett att man får det bättre. Eller så är det helt enkelt de som är gnälliga som gillar att skriva kommentarer mest.
Iblandekonomi, det är över 2000 som svarade på enkäten, antalet kommentatorer är under 100, och bloggens faktiska läsare per vecka är 20000-30000 personer. Så kommentarerna skildrar inte nödvändigtvis läsekretsen.
En miljon kronor var bättre förr…
@Sjunkbomben: Inte om man har dem i lån.
Nästa gång borde det finnas med en orsak till varför det blivit bättre eller sämre. Säg att man blir väldigt sjuk eller går in i väggen, förlorar någon när och kär eller liknande. Då kan livskvaliteten försämras drastiskt utan att tredje part skulle ha en påverkan på det.
Varför skulle 67% säga att det blivit bättre från 2014 när det är bevisat att det blivit dyrare p.g.a ett antal skatter har höjts och att ekonomin blivit sämre. Även skolan har blivit sämre. Så vad har blivit bättre?
Naturligtvis får de flesta det "bättre". Ofta ser de väl flesta det i pengar, om man inte varit sjuk och blivit frisk. Annars handlar det mestadels om ekonomiska förutsättningar. När lönen stiger osv. kan man ju påräkna sig en förbättring. I mitt fall handlar förbättringen i att jag själv och företaget jag arbetar på knegar på för att dra in pengar. Den socialistiska regeringen har knappast bidragit till det.
Att kalla folk som ser hur äldrevården för sina äldre anhöriga bli sämre eller anhöriga som inte får rätt hjälp inom psykiatrin för "sekundärkränkta" är ganska usligt. Bara för att jag fått en ekonomisk förbättring, ska jag hålla truten och se på när andra tilltagande samhällsproblem ökar? Ska jag tycka verkligheten är bra när en nära släkting med självmordsförsök inte får komma till psykiatrin? Eller när det inte finns personal nog att gå ut med gamla farfar mitt på dagen i veckorna? Nej, att få det bättre är inte detsamma som att man ska vara tyst om resten.
Dock är det ju svårt att veta om vederbörande hade fått bättre eller sämre hjälp 2014. Livet går ju upp och ner oavsett omvärldens utveckling, tyvärr.
Om du är en God människa bör du skaffa andra intressen än att skriva om samhällets olycksbarn på bloggar.
Samt äta vegetariskt, så klart.
Nej, helst ska du sluta äta helt och hållet.
Tolkningen av påståendet är din egen…
Frågan var om man fått det bättre enligt egen tolkning av bättre.
Har du under perioden fått mer lön, men samtidigt en suicidal släkting och en vanvårdad farfar så är det upp till dig i denna undersökning att värdera om det för dig innebär att det är bättre eller sämre nu.
Självklart Manfred, du vill ha all maten för dig själv, din tjocka gris. Typiskt tyskar att ta för sig av andras egendom.
Du glömde fråga de läsare som dött nån gång mellan nu och 2014. Vad ska en statistisk undersökning tjäna till om den endast omfattar levande personer?
Själv har jag fått det mycket bättre, 2014 var jag bara en anonym krigsförbrytare i Aleppo, nu leder jag en egen döds-skvadron inom syriska säkerhetspolisen. Vi har obegränsat med buntband, tillgång till en fuktig källare (99% mögelfri!) och ledigt på fredagarna för alla som fyllt sin kvot av "skärpta förhör".
Väntar med spänning på dina memoarer.
Skånska mord 2.0?
Ja, BD står inte Tore Hedin efter när det gäller framfarten. (Hurvamorden, till skillnad från Jack the Ripper, då var det kurvamorden)
Och hur tänkte bloggaren runt begreppet survivorship bias? De som har fått det som mest jävligt de senaste åren kanske inte har förmåga att svara på enkäten? Eller så har de redan kilat vidare till den eviga vilan?
Jag tror det är OK, Cornu är utexaminerad nekromantiker från Harry Potter-universitetet.
Vi kan väl göra antagandet att hälften av dem som kilat vidare har fått det bättre, så det torde jämna ut sig.
@Jari Norvanto, det är en i högsta grad subjektiv bedömning menar jag.
"Slutsatsen är att trots att bloggläsarna generellt är höger (om socialdemokraterna) så har de ändå fått det bättre trots den socialistiska regeringen sedan 2014. "
Kan kvitta om moderater eller socialdemokrter styr. De för i princip samma politik även om retoriken kan skilja.
Det enda av värde som Reinfeldt genomförde var privatiseringen av Apoteket. Det är betydigt bättre tillgänglighet nu och man slipper vakna en söndag utan möjlighet att kunna köpa huvudvärkstabletter.
Sossarna skulle dock lika gärna kunna ha genomfört det. De avreglerade ju elmarknaden.
Så nu har du ström på söndagsmorgonen till skillnad mot förr?
Bopriserna och börsen har gått upp och t o m merparten av bloggläsarna har fått det bättre sen 2014. Jorden skulle ju gå under…vart är alla domedagsprofter nu lol.
Gå under och gå under, lite krasslig är den ju allt?
Kan det finnas en anhopning av positiva respondenter och ett större bortfall av negativa respondenter, bland bloggläsarna? Jag antar att det redan från början finns en anhopning av positiva respondenter bland dem som läser bloggen, än samhällets genomsnitt.
Den här bloggen handlar till stor del om prepping inför olika typer av katastrofer, den svenska bostadsbubblan, Rysslandshotet samt diskussioner om när olika typer av naturresurser kommer att ta slut. Bloggaren är författare med efter-katastrofen som huvudsakliga tema i sina romaner. Hur kommer du fram till antagandet att respondenterna i denna blogg skulle vara mer positiva än genomsnittet?!?!
Klart läsarna på denna blogg är positiva. Bostadsmarknaden skulle ju gått ned 50%,börsen kraschat bortom räddning och oljan tagit slut.
Inget av detta har skett. All anledning att vara positiv!
Glömde en sak, Ryssland har inte ockuperat Gotland än. All anledning att vara positiv.
Nu handlar det ju inte om jorden här och få av bloggläsarna har nog drabbats av något.
@Fandom
Säg inte det. Jag noterade mysko typer som lurade i vassen till Slite hamn. De hade Gorka-uniformer med Digiflora-applikationer som bildade ett ord: HÖSTSOL… Ja, det var märkligt. Kanske låtsades de vara hemvärnsmän. Men mig lurade de inte, för de saknade regnbågsflagga.
Märkligt att personer i medelåldern som tydligen är i majoritet på bloggen kan vara så positiva. Följer ni inte samhällsutvecklingen på,alt.sajterna? Pension vid 75 med minimal pension.
Många kommuner och landsting konkursfärdiga redan i år….
Jag vet att elefanten inte får nämnas på denna sajt så jag nämner den inte.
Men ett gott råd är att använda det som finns mellan öronen.
Kanske för att alt-sajterna bara hårdvinklar, körsbärsplockar och inte alls sitter på sanningen och hur vanligt folk uppfattar situationen.
Denna blogg är alltså en alt-sajt?
Statistik är lurigt. Det är fullt möjligt att den typiske 40-åringen har det bättre nu än när hen var 35, pga av personlig utveckling av karriär, social status, familj, ekonomi etc, men att hen trots det har det sämre än vad motsvarande 40-åring hade det för 5 år sedan. Dvs, trots att alla respondenter i det signifikanta åldersspannet 26-56 år har fått det bättre än vad de själva hade det innan, så kan ändå den genomsnittliga livskvaliteten i samma åldersspann ha sjunkit.
Det spelar ingen roll om det är sant, det är för djävligt i alla fall?
Bias? de som fått det sämre vill inte svara?, Bloggens läsare är generellt samma typ som Bloggaren dvs snygga,smarta och framgångsrika? mer studier i ämnet kräves !
Gav du mig just en komplimang, eller var du bara ironisk?
Jag var inte ironisk försöker dock alltid tänka positivt!
Skämtade ngt litet men min poäng är densamma, om man har en seriös blogg drar den till sig seriösa(smarta) människor, de är sannolikt seriösa även på sitt yrke det medför avancemang(framgång) och således bättre situation med tiden.
(dock finns ju även haveristgruppen som ofta är mycket intelligent men helt omdömeslös som tur är en liten subgrupp)
Snygghet ligger i betraktarens öga men att tänka på sitt yttre inom rimliga gränser är socialt smart och ger fördelar i interaktioner.
Nej du, Lindberg. Såna som du och jag har ju svarat på enkäten, detta betyder att bloggen måste rent generellt ha alfa-individer för att kompensera.
Tämligen intressant. Jag minns inte att jag sett en sådan här undersökning förr. Jag får associationer till Ronald Reagans fråga "Har du det bättre nu än för fyra år sedan?" Då genomsnittsåldern på väljaren är 55 år i Sverige, så vitt jag minns, så är möjligen drygt hälften av väljarna kvar i de åldrar då livet fortfarande blir bättre, om inte omvärldsförändringarna blir riktigt negativa. Men det finns mycket som kan påverka.
En bred fråga ger inte smala svar med signifikans.
Det är som depressionsformuläret man får efter att man fått barn där samtliga frågor går ut på om man mår sämre än för en månad sedan. Både de som mår utmärkt innan och efter de fått barn och de som är så nere att dom hade självmordstankar före och en månad efter förlossning får exakt samma svar och samma pinne i statistiken. Jag ifrågasatte formuläret med tanke på hur vanligt depression är även under graviditet men fick mest något mumlande svar.
Skulle vara kul att komplettera med följande frågor: ökar/minskar disponibel inkomst? ökar/minskar fritid?
I mitt fall har både inkomst och fritid ökat. Sen finns det naturligtvis rum för ytterligare ökningar…
Det går jättebra för Sverige. Sverige går som tåget. Lådorna är fulla.
Alla är avundsjuka på våra politiker, vi kan leasa ut Steffan eller Fridolin och leva gott bara på det.
Frågan var lite oklar på vad man egentligen skulle svara på.
Nisse 1 kanske har några miljoner mer nu, men har värk i leder större delen av dygnet.
Nisse 2 kanske inte har det lika gått ställt, men är vid god hälsa.
Nisse 3 kanske har åtskilliga miljoner fler än tidigare, samt mår bättre än på mycket länge.
Inget oklart alls faktiskt om man läser ordentligt. Cornu skrev "denna gång på temat om du upplever att du personligen fått et bättre de senaste fem åren", det enskilt viktigaste ordet här är upplever. Han efterfrågande inte hur det faktiskt är utan hur du upplever det, vilket ju är extremt subjektivt.
Nu har jag inte läst alla kommentarer, men den intressanta frågan borde vara om de upplevda förbättringarna är bättre, lika, eller sämre, än den förbättring man kan förvänta sig av en löneutveckling som man får med ålder/erfarenhet?
Det är förstås inte ointressant om bloggbesökaren personligen fått det bättre, men den frågan är ungefär lika begränsad som frågan om man känner sig trygg i sitt bostadsområde, en fråga som brukar ingå i trygghetsmätningar. Dock rör vi ju oss förstås inte bara i vårt eget bostadsområde och ännu mindre gör kanske våra barn och ungdomar det. Och även om ens privatekonomiska situation har förbättrats de senaste åren vilket stämmer i mitt falll, vad är det värt när man oroar sig för att ens barn ska råka illa ut på väg till fotbollsträningen, eller när de kör epa-traktor på byn? Fast det är klart, problemet med killar som kör Epa-traktorer är bränslet, CO2-utsläppen, inget annat, enligt Greta.
Varför skulle frågan vara begränsad? Han frågade ju inte enbart om din ekonomiska situation, utan om du upplever att du fått det bättre eller sämre sen 2014. Sen är det ju upp till dig att väga din förbättrade ekonomi mot ökad oro för barnen.
Var och en gör sin egen tolkning. En del bryr sig bara om pengar, andra bryr sig om sina anhöriga osv.
Det är väl kring femtioårsåldern som man toppar i lön, givet att man har gjort en rimlig karriär?
Ja, det verkar så, jag såg en graf som ökar snabbt mellan 20 oh 30, sedan avtar ökningstakten, och maximum inträffar runt 50-60. Men jag vet inte om detta inkluderar alla ev sjuk/förtidspensionärer… jag tänker mig att OM man har ett jobb vid 60-65 så har man (som regel) fortfarande högre lön ju äldre man blir, även om ökningstakten avtar hela tiden. Jag vill gärna tro det iaf; jag fyller 50 i höst och har en hygglig lön, och vill inte gärna se att den minskar framöver.
Medianen toppar tidigare än så, om man ska tro SCB… Har svårt att tro att det normala är att lönen sjunker efter sådär 40-50, så jag vill gärna tro att statistiken inkliderar sjuk- och förtidspensionärer.
https://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Kvinnors-inkomster-slapar-efter-hela-livet/
Nu visar denna grafen medianlön vs ålder vid en viss tidpunkt, och inte löneutvecklingen för en person född ett visst årtal. Detta är inte samma sak. Av demografiska skäl, att yngre är mer attraktiva på arbetsmarknaden än äldre etc, så kan en 20-åring idag ha en högre lön som 30-åring, än vad en 30-åring har idag.
Det här var ju ett intressant blogginlägg och fascinerande att läsa hur många som likväl bestämt hävdar att det egentligen har blivit klart sämre för gemeneman! 😀
Löneväxlar ca 10%, sparar ca 7000 kr per mån i fonder för lång sikt 15-20 år. Köper inte mycket onödigt, har dock blivit en del verktyg och möbler pga nybliven husägare. Aldrig champagne. Dyraste vinet köpte jag av någon obskyr prepperbloggare. Är normalt väldigt prismedveten. Köpte en marmelad för 80 kr precis och det sticker lite i högerarmen 🙂