Skatteverket har bestämt sig för att omtolka lagstiftningen, som gav serverhallar industrielskatt om endast ett halvt öre per kWh. Den obefintliga skatten ska nu bara gälla Internetjättarna Facebook och Amazon, samt Googles kommande bygge, då kravet är att företaget äger samtlig utrustning i anläggningen. Så kallad colocation får samma skatt som andra icke-industriföretag.
Facebook gynnas. |
Beskedet är förstås positivt, då det stoppar en hel del etableringar av colocation-serverhallar. Vid sidan om detta innebär detta att svenska småföretag missgynnas, medan de globala Internetjättarna gynnas.
Detta är förvisso helt i linje med traditionell svensk socialdemokratisk politik – missgynna svenska småföretag, gynna internationella storföretag så att inga svenska nya storföretag uppstår och ökar välståndsklyftorna. Bättre att alla har det lagom, än att de flesta har det lagom och några väldigt bra. Men det är en annan fråga.
Förhoppningsvis stoppas åtminstone en lång rad nyetableringar, som inte ger särskilt många jobb, men som helt dränerar ut svensk infrastruktur när Sverige förvandlas till en bananmonarki. Dessvärre kommer alltså Amazon vara kvar i Västerås och Eskilstuna, Facebook i Luleå och Google fortsätta sin etablering.
Man kan också förvänta sig att en del större kunder nu plockar hem sin utrustning från colocation och istället satsar på egna serverhallar, där man slipper energiskatten. I värsta fall får man bara sätta driften och ägandet av utrustningen i ett eget dotterbolag och ha en separat elmätare för serverhallen i källaren på kontoret.
Magdalena Andersson har inte velat kommentera Skatteverkets nya tolkning. Återstår nu att se om politikerna förtydligar via ny lagstiftning, eller inser idiotin bakom serverhallar efter det senaste årets mediauppmärksamhet kring elnätbrist och låter den vara, eller rent av höjer skatten även för Facebook, Google och Amazon. Nu har man chansen att “reformera skattesystemets lapptäcke” till enhetlig beskattning. Serverhallarna har gjort att politikernas planer på olika betongtempel över sin egen storhet måste skjutas på framtiden på grund av elnätbrist, så den lägre skatten hänger onekligen löst nu.
30 kommentarer
Jag tror inte collocation är lika dåligt map dataskyfflande/antalet anställda som Jättarnas egna hallar.
Men det är ett steg i rätt riktning.
Min tanke med. Jättarna har standardiserade containrar som bytes ut av vaktmästare när tillräckligt mycket gått sönder. Colocation innebär betydligt mer manuellt arbete och fler anställda per teraflop och terabyte.
Det bidde ju ingen MÖP-måndag igår, men du skulle ju testa Teslan i mars/april i vinterförhållanden. Är det för Northern Wind 2919?
https://www.forsvarsmakten.se/sv/var-verksamhet/ovningar/northern-wind/
https://maavoimat.fi/sv/northernwind19-sv
Eller ett inlägg om Valery Gerasimovs (hybridkrigets "uppfinnare") och hanses tal i lördags, där han talade om för ryska folket att den politiska oppositionen kontrolleras av amerikaner, i princip? Paranoian når nya höjder, liksom.
Ja vilken super paranojja . Jänkarna har ju aldrig någonsin stöttat oppositionsgrupper utomlands tidigare eller aldrig försökt påverka rysk politik. Måste knarka väldigt mycket den här Valery, paranoid och dessutom vanföreställningar om att det var han själv som var först med det som kallas "hybridkrigföring". Aldrig tidigare har en sida i konflikt använt sig av flera olika metoder och attackerat på olika fronter för att skada sin fiende, det känner ju alla belästa sunt tänkande människor till.
Det är bättre att serverhallarna ligger i Sverige än i något annat land i Europa, möjligtvis undantaget Norge som har ännu mer el, men det är ju till viss del norsk el som driver anläggningarna i Sverige.
Och att ha internationell infrastruktur på svensk mark kan vara makt, eller i och för sig en säkerhetsrisk på lång sikt om något land i Europa slutar lita på oss och önskar invadera oss för att få tillgång till data. Och jo, data lagras fortfarande på fysiska media. Det finns inte virtuell data. I min fantasi är det dock inget sannolikt scenario.
Vad förvirrade alla kommentarer på den här sidan är. Viljan verkar vara stor att få det att låta som man kan och förstår mer än vad man gör.
Så om man har virtualiserad colocation så är det fortfarande den låga skatten?
Angående serverhallars strömförbrukning
Hur mycket hade de inte kunnat spara i ström med bättre lösningar. Exempelvis drar program skrivna i C++ inte alls lika mycket ström som mindre effektiva språk.
Den stora besparingen tror jag annars ligger i databaslösningarna, företag kan inte bygga databaser och konsulter tjänar inte på att bygga sådant som fungerar heller, de säljer tid. Dåligt indexerade databaser, man kopierar data för olika uppgifter och istället för att ta förändringar kan en del flytta hela databaser eller hela tabeller istället.
Nu jävlar måste man ingrippa, man kan skriva "dålig" program i vilket språk som helst. Det beror snarare på hur man skriver programet. Man har ofta inte råd att genomföra en optimisering därav dålig prestanda (i 99.9% av fallen). Samma gäller databaser precis som du skriver.
@Jonas
Självklart "kan man" men sannolikheten att en C++ programmerare skriver dåligt program är oändligt mycket mindre än någon som exempelvis sitter PHP. Och man får göra rätt klantiga saker i C++ om det skall bli långsammare, det troliga är isåfall att C++ inte är i närheten av att göra något program då språket har mycket högre tröskel innan man blir effektiv.
Idag går det knappt att hitta C++ programmerare, utspädningen har varit så stor att det är svårt att hitta russinen
Sannolikheten att C++ programmet läcker minne eller accessar data efter att den egentligen är slut är däremot närmare 100%.
Rent trams att programspråket har någon större betydelse för exekveringstiden, det är dåliga algoritmer som ger långsamma program, inte att koden körs lite långsammare. Däremot så är utvecklingstiden enormt mycket längre om man använder ett språk som inte lämpar sig för tillämpningen.
@Livsfarlig Ledning
Tror du databaser som alltid är skrivna i C++ läcker minne 😉
C++ har också utvecklats så idag kan även en ganska medioker programmerare koda C++ utan att läcka minne
Algoritmer skrivs oftast bättre i C++ jämfört med andra språk och det är bara C++ där man kan hantera minne och göra koden cachevänlig vilket är otroligt viktigt om man vill få upp prestandan
Det spelar ingen roll vilket språk som används. Ev kapacitet/ledigt utrymme kommer omedelbart fyllas med junk.
Lagringsmedia är binära, nya eller fulla.
@Livsfarlig Ledning
Att utvecklingstiden är längre är också en myt. Andra språk kommer ofta med gigantiska bibliotek (färdigskriven kod) som de räknar som en del av språket och därför anser sig få ner tiden. Det finns gott om färdigskriven kod i C++ med om man nu inte vill göra allt själv
En duktig C++ programmerare är inte långsammare än andra kodare som valt annat språk, tvärt om
@dopad
Att jämföra C++ och PHP är ej relevant. Jag tror inte någon skriver tunga algoritmer i PHP. Tunga backend lösningar görs med c++ eller java och sen använder man PHP för att hämta data från databas när den väl ska visas i browsern.
Om vi har absolut samma program skriven i c++ och java så kommer skillnaden vara pyttelitten om ens någon.
För övrigt det absolut viktigaste är att lämna ren och välstrukturerad kod efter sig, man kan skriva hur smarta saker som helst men om ingen annan kan upffata koden så är den i princip värdelös.
Livsfarlig Ledning: Den sannolikheten kan kanske bero på att sannolikheten att random programmerare kan C++ är närmare 0%…
@Jonas
Jag ser att du har mer att läsa på angående programmera prestanda.
Java är MYCKET långsammare och det beror på att du har en garbage collector,skall man få upp prestanda och även använda trådar är det mycket viktigt att kunna kontrollera minnet.
Gör man något där processorn hela tiden "hittar" data i L1 cachen jämfört med att man som med många program med GC ofta går ut till ram, då kan det skilja mer än 100 gånger i prestanda. Språk som har en GC brukar normalt gödsla med minnesanvändningen.
Har flera gånger gjort saker som hade varit omöjliga i exempelvis java
@dopad
Vilken fantastisk diskussion vi fick på en ekonomi och rysshatar bloggen!
Du har rätt om vi går tillbaka till 1995. Men saningen är tyvärr följande, att java är även snabbare. Det är väldigt svårt att hitta en anledning att använda c++ nuförtiden, som vanligt utgår man från vad man har för mål. Om det finns bibliotek som bara finns för c++ då kör man c++ men det är ganska sällan att något inte finns i java.
Googla även på "java vs c++ performance". Det första som dyker up är:
"Java is nearly equal to (or faster than) C++ on low-level and numeric benchmarks. This should not be surprising: Java is a compiled language".
@Jonas
Skall jag googla på varför java och hur snabbt det är;)
Du vet säkert att när man kodar java så följer det med ett jättebibliotek med funktioner. Java är mer av pusselprogrammering (man pusslar ihop saker) snarare än att koda själv. C++ brukar normalt väljas när man kodar det mesta själv.
Det här gigantiska biblioteket som följer med, vad tror du det är gjort i för språk?
Så länge man gör saker där det går att hitta logik i biblioteket som följer med java, då kommer det givetvis att kunna matcha. Små testprogram brukar använda metoder där för att se hur "snabbt" språket är.
Gör så här istället, skriv en helt egen parser i java och en i C++, exempelvis att parsa XML text. Lovar att om jag utan problem kommer få en parser skriven helt i C++ (alltså utan metoder som följer med) minst 10 gånger snabbare.
Java brukar användas för att skriva applikationer som bearbetar data i databaser, det för att där spelar språket mindre roll. Det är databasen och hur optimerad den är som avgör snabbheten.
Vet två stora företag som gått i konkurs för att de valde att utveckla i Java och därmed inte lyckades få tillräcklig prestanda. Ena bolaget utvecklade programvara för att hantera telefonsamtal i telefonväxlar. De var inte i närheten av att nå prestandakraven, det andra borde ha löst det men det var länge sedan och då var java inte lika "kompatibelt" med olika plattformar så det inverkade troligen en del
@dopad
En bra självförtroende är utmärkt men är ett hinder för utveckling ;). Jag har under min livstid träffat några med sådan inställning, men efter att man gör om gamla c++ moduler till java då är det oftast väldigt tyst. C++ programerare är ofta väldigt konservativa och sällan öppna för nya saker, tiden går fort dock och man måste anpassa sig till det nya.
Jag upreppar dock en gång till det har absolut ingen betydelse vad man väljer för språk om vi har c++, java eller c#, i 99,9% är det programkonstruktionen som är kass. Oftast har man inte tillräckligt med tid för att genomföra en optimisering och släpper därför skräp kod.
De företagen som gick i konkurs på grund av java, jag hoppas de lyckas bättre som målare.
Trevlig kod på dig
@Jonas
Har inget med självförtroende att göra, vilken C++ programmerare som helst kommer göra en parser som är mycket snabbare än om samma sak gjorts i java eftersom man kan hantera minne direkt.
Är man skicklig C++ och vet hur processorn jobbar samt känner till en del trix, då når man en högre siffra än 10 gånger
Bra självförtroende uppstå när man vet vad man pratar om 🙂
En processor har flera olika typer av cache, en del har tre nivåer. Intel och Amds värstigar har L1, L2 och L3 cache och de har något som heter prefetchers.
Vet man hur dessa fungerar så kan processorn få träff i L1 hela tiden och fördelen med det är att L1 är mycket snabbare än L2 och L2 är mycket snabbare än L3 och L3 är mycket snabbare än RAM. Det är så man får upp speed.
Dessutom så om man kan komma åt minne direkt kan man också utnyttja minnet mer effektivt, samma operation behöver inte använda lika mycket. Därför så inte bara att det går att optimera för träff i L1 så behöver samma program i C++ inte processa lika mycket data.
Är inte det snedvriden konkurrens att Facebook och Google får lägre skatt? Borde inte EU ta Sverige i örat?
Företagen Facebook, Google och Amazon är duktiga på att lobba och har obegränsat med pengar. De har också plattformar som sprider information som är viktiga för politiker om de skall bli valda
Det finns verkligen inget skäl varför de här företagen skall vara mer eller mindre skattebefriade. Helt sjukt, annat än som ett sätt att lura företagen att etablera sig här. Vad nu det är värt.
Jag tycker vi döper om Sverige till Republiken Banania och satsar alla våra resurser på att lösa icke-frågor.
Hälften redan avklarat, bara namnbytet kvar!
He, he, he, kul. Eller det kanske var det för trettio år sedan när man hörde det första gången, kanske…
Källa? Hittar ingenting om detta någonstans. Helst vill jag läsa Skatteverkets ställningstagande till detta.
Nu KK:ar dom då dom inte får mellanskillnaden på elen enl. Skatteverket
https://www.allehanda.se/logga-in/bolooba-datacenter-i-konkurs-verksamheten-i-langsele-stangs-elpriserna-har-varit-hogre-an-kalkylerat