Dags för en läsarfråga. En läsare underade hur man ska placera pensionen inför den kommande förmodade dippen i ekonomi och marknader. Vad tycker jag och vad tycker ni?
Månadshcart OMXS30. |
“Men hur ska vi placera våra pensionspengar inför kommande dippen?”
Svaret på den frågan är förstås beroende av tidshorisont, riskvillighet (=är du villig att riskera att ha pensionkapitalet kraftigt reducerat vid tillfället du går i pension) och förstås marknadstro.
För det första så är ju den allmänna rekommendationen på lång sikt att placera i aktier, via aktiefonder. Det ska då förstås ske globalt för bästa riskspridning, t ex 20% Sverige, 60% globalt, 20% tillväxtmarknader. En sådan portfölj fungerar ju även utmärkt för diversifiering och hedge mot svenskt kronfall, långsiktigt.
Gäller det kort sigt vill man förstås placera sin pension i lågriskplaceringar och diversifierat bort från svenska valutan.
Då landar man i obligationsfonder. Min egen fördelning hade då blivit 20% penningsmarknadsfonder i Sverige, 40% mot euro och 40% mot dollar, alternativt 20% mot euro, 20% mot dollar och 40% mot en global räntefond. Dessa icke-svenska räntefonder kan då vara dels penningsmarknadsfonder och dels obligationsfonder.
I slutändan bör en global aktiefond dock komma ut som positiv om man ser det hela på 15+ års sikt. Ska man dock gå i pension inom 5-10 år kan det se annorlunda ut.
Själv har jag inga avkastningskrav under negativa perioder. Jag tar hellre 0% i avkastning än 20% i förlust. Andra är dock mer eller mindre hysteriska över risken att gå miste om 5-10% i uppgång och tar gärna risken för 20-30% nedgång. Man kan notera på OMXS30 ovan att man egentligen inte gjort någon förlust om man legat likvid sedan 2015. Kanske någon enstaka procent när utdelningar räknas in, då samtidigt även penningsmarknadsfonder och obligationsfonder avkastat under tiden. Notera att utan skriftligt avtal existerar det inte något ansvar för investeringsdiskussioner vare sig på nätet eller ens om du diskuterar med din bankkontakt banksäljare. Vill du ha riktiga råd ska du betala pengar till en oberoende certifierad ekonomisk rådgivare, och inte läsa en blogg.
Men vad tycker du? Hur har du själv placerat dina pensionsinnehav? Förutsättningen här är att man är begränsad till aktie- och räntefonder, likt de flesta är inom såväl PPM som tjänstepensionen.
55 kommentarer
Så Cornu, ge oss några namn på fonder som uppfyller dina krav(som du rekommenderar)!
Gick nyligen igenom mina olika pensionsrätter som går att placera själv. Det är inte smidigt på något sätt att det ska vara uppdelat på i mitt fall 5 olika förvaltare. Min approach var att först välja fördelning Aktier(emerging, us + resten och Europa) ränta (dollar, euro och sek) samt guld blev mina kategorier. Ränta sek fick vara med i brist på alternativ hos vissa förvaltare. Mixen blev ränta USD(30) euro (20) sek (10) aktier emerging (7) Europe (7) us (10) samt guld 10. Siffror procent då och taget ur minnet och avrundat så blev nog inte precis 100. Guld är i fond form pacific precious, hos ppm och den ska ju bort därifrån så behöver snart ändra igen…
Kan ju även lägga till att för att få fram fördelning på marknader så gick jag igenom fördelning per fond och fyllde i ett Google calc
Premiepension: 100% AP7.
Tjänstepension: cirka 80% exponering mot börsen, mestadels "globalfonder".
Generellt sparande: ~110% exponering mot börsen.
Kommer så sakteliga rampa ner belåningsgrad och växla över mot räntepapper med tiden.
Önskar man kunde placera negativt, t.ex Alfred Bergs bear fond, men det alternativet har Stefan Löfven tagit bort.
Jag kan inte heller ha pensionen i cash, så det får blir kort räntefond i SEK. Har man tur får man behålla pengarna.
Förra veckan gick det utmärkt för mig att köpa Alfred Berg bear. När tog Stefan Löfven bort den möjligheten? I måndags?
Sist jag kollade, vilket var några månader, sen gick det inte att välja Alfred Berg bear i PPM. Fonden stod listad, men den var under avveckling (då antal fonder ska begränsas).
När det gäller min tjänstepension, så är det inget som mina förskringsbolag tillhandahåller. Vad det beror vet jag inte, men det beror nog inte på Stefan.
Ok. Förstod inte att det var PPM du syftade på. Jag har ABB i min Nordnet depå. Kanske kan vara ett alternativ för dig
Ordningsfråga: Går det att banna anv M*****? För nu lyckades han paja en tråd igen, speciellt som möp-trådarna inte är lika vanliga som förr.
Min banningsrobot är sönder och min utvecklare kan inte/har inte tid att laga den.
Investera i fysiskt guld eller gruvföreteg som bryter guld eller silver.
Fysiskt är ofta svårt i fondlösningar, tyckte att pacific kom tillräckligt nära. Jag lutar nog åt att helt skippa guld i pension delen och flytta det till övrigt långsiktigt sparande. Kanske öka mängden fysiskt har ju ett helt guldmynt idag 😉
Det stämmer förstås helt som du sagt att avkastningen om man nu väljer 2015 som basår och bara tittar på OMXS30 varit ganska medioker. Men, tittar man på ett _avkastningsindex_ som SIXPRX, så blir bilden en annan. SIXPRX är upp ungefär 42% sedan första januari 2015.
Angående timing får vi se om det blir så lustigt att börsen nu kanske går ner (se rörelserna igår) just när vi snart når ett så kallat himmelskors på OMXS30, för de som fortfarande tror att medelvärden som korsar varandra har någon som helst relevans i att förutspå börskurser.
Nä, på lång sikt (20+ år), vilket pensionsplaceringar är, så jämnar det ut sig och blir normalt en fin hyfsat god real avkastning i riskabla papper.
Håller helt med, ska man nå en högre avkastning än de reala 3-5% (som blir fallet om man placerar globalt med jämn riskspridning vilket samtliga rådgivare förespråkar) behöver man söka sig till en smal portfölj med hög avkastningspotential. Gå in och kola på t.ex. PPM, den fond som gett bäst avkastning är Skandia Time Global (tror jag den heter), det är en högrisk fond. Om du "bara" siktar på 4-5% över tid så kan du ju lalla omkring i breda globalfonder med låg risk. Glöm inte heller att kronan är på all-time-low just nu…
Premiepension 100% avanza zero för jag har inte särskilt mycket där ändå och ids inte bry mig.
Tjänstepension har jag splittat mellan blackrock local currencies, jp morgan africa, kortränta eur och kortränta usd. Typ 25/25/25/25.
Du utför mitt gamla misstag. Index är fint, billigt eller gratis index ännu bättre men det slås oavsett i längden av index med hävstång.
Alltså AP7.
Har haft SÅFA länge, men hävstång är ingen höjdare i en bearmarket.
När vi bottnat ur, så går jag nog in i SÅFA ingen.
Så länge man är hyfsat aktiv och ser över sina placeringar några gånger per år så behöver inte perspektivet vara mer än 3-6 mån, om man nu tror sig kunna tajma marknaden något så när.
Risk/reward för aktier är väl inte på topp just nu och några år framåt. Så då skulle det 50% guldbolag, 25% kort ränta SEK och USD vardera. Hyfsat konservativt och kontracykliskt.
Tror mycket på olika tillgångsslag som är lågt korrelerade, typ permant portofolio; 25% var i lång ränta, kort ränta, guld samt aktier. Allt utanför Sek. Globalfonder kan naturligtvis vara bra, om man nu vet vad det är. Globalfonder består nästan bara av USA samt Europa, två områden som har så hög korrelation att det är samma sak. Bättre då att dela upp i en del USA och en del Asien då den senare har lägre korrelation med den förra.
Sverigefonder förstår jag inte riktigt meningen med då det bara är småbolag i en liten ekonomi som vi alla redan är hårt exponerade för, värt att nämna för storleksjämförelse är att Apple kan för sin handkassa köpa dom 15 största Svenska bolagen och ändå ha flera miljarder USD över. Vill man krydda sin investering finns bättre alternativ som globala småbolagsfonder, kanske en hälsovårdsfond eller vattenfond.
Vänligen.
AP7 för premiepension. Alecta + AMF för tjänstepension. Diverse ISK-fonder för eget sparande. De senare är högrisk och ligger i skrivande stund i genomsnitt 15%+ sedan senaste byte. För eget sparande kan man kosta på sig högrisk om man redan har framtiden tryggad på annat sätt. Hela världen ligger blott ett knapptryck bort så det finns ingen anledning att tveka. För dessa fonder tänker jag mer i termer av storpolitik och regioner än specifika produkter och företag.
AP7 är ju jättekul med sin belåning när börsen går ner.
Återstår att se hur det går. AP7 har ju rätt bra track record. I vilket fall så orkar jag inte hålla på och bekymra mig om detaljer. Har drygt 8Mkr intjänat i pension och 8 år kvar att jobba, om jag får. Tror inte att det blir några problem att överleva på det. Sen kan man ju alltid byta om det verkar gå åt pipan.
Jobbar jag till 67 och tar ut det på 15 år får jag samma som jag har i lön idag (60k+), men då får jag klara mig på ynka 23k i månaden efter 84 års ålder.
Är förstås inte ensam, så hushållet drar in drygt 70k efter skatt att investera eller konsumera varje månad. Blir fint till pensionen eller semestern.
Nästa projekt är att förstås att lyxrenovera köket. Det är ju trots allt flera år gammalt, och har fläckar.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Och allt jag sagt är helt sant, min avatar ljuger inte.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
, men då får jag klara mig på ynka 23k i månaden efter 84 års ålder."
Om 40 år mostvarar det 10.000/mån. Staten drar dessutom av 2% varje år på pensionen, vilket resulterar i c:a 5.000kr/mån vid 84 års ålder, i dagens penningvärde.
Bioteknik, läkemedel brukar funka bra i lågkonjunktur för den som vill prova lyckan offensivt bland fonder.
Själv gör jag inget annat än ligger still med mina innehav och väntar på vad jag tycker är en botten, har haft turen med kriser då jag har köpt på mig mer och även belånat inför oförstående banktjänstemän som tittar misstänksamt när man köper på en iskall marknad.
Har man stora orealiserade vinster drar man sig från att sälja och gläds istället över utdelningen som kommer lägligt till sommarens aktiviteter.
Vad är en Global Räntefond?
Antagligen mest dollar och andra räntebärande papper noterarade i andra stora valutor som euro, yen eller kanske renminbi (eller vad nu Kinas Valuta heter)
Denna och liknande då kanske?
https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/350435/fidelity-glb-shrt-dur-inc-a-acc-usd
Något att undvika är det.
Pensionsstragien ligger i att vara skuldfri och fri (=egen företagare). Den offentliga pensionen hoppas jag kan betala fastighetsskatt, el och sophämtning. Övriga kapitalet ligger i egna företaget för kleptokratins kreatur att nalla av så man får passa sig där. 20 år kvar till pensionen men eftersom kostnaderna är under kontroll känns det OK.
TJP från tiden som löneslav ligger mestadels i traditionellt förvaltade lösning (SEB Gamla Liv samt AMF). Generösa tidigare arbetsgivare samt att man själv varit generös mot sitt framtida jag och avsatt maximalt gör att det ligger ett antal miljoner där och väntar.
Rådet från revisorn är att det kanske räcker och det är bättre att ta ut lön för egen avsättning i långsiktiga investeringar skilt från företaget samt leva livet. Inte mig emot.
Tjänstepension räcker ivanliga fall 5 år. Hur gör du sen? Anvãnder du företaget på något bra sätt, eller andra lösningar?
Grunden ligger nog i att inte har höga fasta utgifter i hushållet.
Hushållet jobbar på att bygga en privat utdelningsportfölj som skall ge runt 300k/år i utdelningar, vi är halvvägs där. Företaget har redan en till 75% färdig sådan och planen är att lågskattad utdelning från företaget upp till fribeloppet från portföljens utdelning skall ersätta lönerna vi har.
Tittar även på att komplettera med produktiv skogsmark (25 års horisont) samt avstyckningar + husbygge från egna marken.
Aha! Ja låter som bra taktik! Hoppas det går bra!
Smart.
Då har du också säkrat mot risken för hyperinflation, som jag mest är rädd för.
Man tycker folk borde förstå var vi ligger i konjunkturcykeln, men det verkar omöjligt för mänskligheten att lära sig. Det positiva är att man kan tjäna pengar på det.
Här är skillnaden mellan 10 årig och 3 månaders ränta (amerikanska statsobligationer).
https://fred.stlouisfed.org/series/T10Y3M (zooma ut)
Ligg likvid nu till diffen stiger till 3-4% (och håller sig där några månader) och köp.
Vänta 5-10 år och upprepa.
Ja bra indikator
Det är rätt talande när experter inte förstår. Det är då de kommer med de mest bisarra uttalanden, som ingen förstår, utom de själva.
Verkligheten lyssnar.
Han säger att du ska gå ur innan börsen krashar och gå in efter krash.
Gå ur innan krasch och gå in efter. Det låter faktiskt jättebra.
@Skatt är stöld: Sambandet ser skrämmande bra ut men sen skulle ju den där kurvan gå upp lite och ner i några år till. Under tiden tappar många valutor sitt värde och det är inte säkert att man väljer rätt valuta att vara likvid i.
Ja, att inverterad yieldkurva signalerar lågkonjunktur är en klassisk indikator.
Och att lågkonjunkturen snart är här är vi säkert överens om. Men detta till trots är det ändå svårt att hitta bra regler att investera efter vad gäller timing.
Ta den inverterade yieldkurvan som exempel. Om vi antar att vi kör på regeln "sälj när 3-månadersräntan för första gången överstiger 10-årsräntan", så hade man sålt i maj 1989 och sedan köpt igen januari 1992. Men genom att ligga ute under den perioden, hade man även realt sett förlorat pengar — dippen 1990 var mycket kortvarig för den amerikanska börsen.
Däremot känns det som om kommande års avkastning på börsen kommer vara högst medioker, och kan lätt falla kraftigt. Jag tycker om att titta på cykliskt justerade vinster jämfört med aktiepris — det så kallade "Schiller P/E". Det ligger på ungefär 30, dvs man anser att amerikanska företag i snitt bör värderas till 30 gånger de senaste tio årens vinster. Det är högt, medianen är 15,7. Sedan är ränteläget lägre än normalt, men en så hög värdering av företagsvinster känns svår att försvara.
Var hittar man P/E för världens börser? Finns ju många nyckeltal att hålla reda på. Inte säkert att P/E 15 gäller för framtiden om vi får ett lågränteklimat i 30-50 år?
https://www.gurufocus.com/global-market-valuation.php
Enligt denna sida är det Emerging markets man bör satsa på.
Håller med, mycket möjligt att permanent lägre realräntor motiverar permanent högre P/E-tal, och att avkastningen på börsen i framtiden blir lägre än vad den varit de senaste 140 åren. Första kvartalets uppgångar känns lätt överdrivna.
Rinse and repeat?
Känns konstigt att folk ska behöva "spela" på börsen med sin pension. Staten borde ha garanterad ränta på tex 3-5% varje år för insatt kapital. Pensionen betalas av den yngre generationen via skatten, så vet inte riktigt varför dom försöker göra en illusion av att det är du själv som betalar din egen pension. Titta på skattesedeln hur mycket du betalar i pension. Sen googlar du på "utbetald median pension" då får du: "Kvinnor fick i genomsnitt 11 200 kronor per månad i inkomstgrundad pension medan motsvarande belopp för män var 13 000 kronor, varav beloppen för utbetaldpremiepension uppgick till i genomsnitt 1 000 kronor för kvinnor och 1 100 kronor för män." Med tanke på att man dessutom jobbar i typ 40 år och är pensionär i 20 så fattas det otroliga summor. Vart tar dom vägen?
"Staten borde ha garanterad ränta "
Staten kan inte garantera något.
Ytterst beror pensionerna på hur väl ekonomin utvecklar sig. Det man kan ha är system som tar bort den individuella risken. Det kan ske både privat som offentligt.
Lägger du pengarna i ligga i SÅFA så sköter staten det åt dig.
Alla tänkande människor vet var i viker svartbhål merparten av pengarna försvinner. Men det får väl inte nämnas på denna politisktbkorrekta blogg.
För att återgå till placeringar så har jag i stort set hela mitt sparade kapital i tillväxtbolag. Jag vet att det är totalt mot alla råd.
Men det passar mig.
Ger mig krydda i tillvaron.
Tillfredsställelse när man tänkt rätt.
Dock inget för svaga själar.
Spartacus Median och genomsnitt skiljer sig åt. Spela på börsen låter lite som en förutfattad uppfattning. Men om man köper slumpvis håller jag med. Investerar i små företag jag tror på efter att undersökt dem lite eller mycket. Ibland ger det inte så mycket, men ofta nog går innovativa företag bra.
Har den allmänna uppfattningen att vi går mot mycket mer el för alla typer av fordon. Det fossila dör. AI får allt större värde och ger förändringstryck på allt fler områden. 5G blir omfattande. Robotar ändrar var ting tillverkas.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Köp korta warranter (med stop loss, ej X varianterna) och invänta härdsmältan… går aktien upp så är du å andra sidan rökt :).
Swedbank kommer nog bli en vacker syn när kraschen väl kommer. Kan vi komma ner till ca 15 kr igen tro?
Man skall dock ha klart för sig att i den delen som pensionsparas tvångsmässigt av staten, där kan helt plötsligt en fond av noteras. Har fått 2brev i förra veckan att 2 olika fonder kommer avnoteras från statens tvångsspande. Då återgår pengarna till 7e AP , det är i och för sig ingen dålig fond men det kan ju komma i ett läge där dom fonderna man ändrar till ligger historiskt lågt å de e mindre bra.