“Alla granar måste dö!”
Granen (norsk rödgran, picea abies) är en invasiv art, som orsakar stort lidande hos människor och borde utrotas och förbjudas söder om Dalälven. Åtminstone inom synhåll från mänsklig bebyggelse eller mänskliga transportleder. Idag har jag utrotat alla granar på egen mark, stor som bebis, inom synhåll från gårdscentrum mellan 65 grader och 285 grader på kompassen.
Granar Morghulis! |
Granen orsakar varje år 100 000-tals svenskar allvarligt lidande i form av depression och allmän otrivsel. Det är vetenskapligt fastställt att barrträds form och det mörker de ger, i synnerhet gran, leder till att folk i allmänhet mår sämre, både psykiskt och fysiskt, medan formen på lövträd och bladens rörelse och sus gör folk lyckliga, välmående och friskare. Det är ingen slump att det är lövträd man planterar i parker, alléer och andra allmänna ytor, och inte gran.
Gran leder till otrivsel och försämrad folkhälsa, i synnerhet på våra breddgrader där det redan är så mörkt under vinterhalvåret. På vintern öppnar lövträden upp för mer ljusinsläpp, medan barrträden och i synnerhet den förbannade granen ökar upplevelsen av mörker, vinterdepression och i slutändan så mycket försämrad hälsa att man dör.
Granen borde alltså för folkhälsans skull utrotas söder om Dalälven, då det dessutom är en invasiv art som ej ska växa längre söderut än så, och som tränger bort och motverkar biologisk mångfald. Längre norrut är det ändå så mörkt på vintern att granens vara eller icke vara inte hjälper mot vinterdepressionen, tvärt om kan den på nordligare breddgrader med snötäcke snarare ljusa upp när snön lägger sig på den.
Granen är inplanterad på våra breddgrader, eftersom den är lönsam för skogsindustrin. Den hör inte hemma här. Här nere i söder ska vi ha bokskog, ekskog, och i sämsta fall tall, gärna blandad med ek.
Som småskalig skogsbrukare är granen ett helvete. På grund av behovet av kvistrensning är den extra svårarbetad och ger absolut sämst avkastning per arbetad timme om man jobbar motormanuellt (dvs med motorsåg). Skogsindustrin har i sin storskalighet därför uppfunnit skördare, gigantiska maskiner för flera miljoner kronor, som kan hantera granen rationellt, så skogsindustrin både kan få avkastningen på granen, plus betalt för jobbet att avverka skiten. Sedan får skogsindustrin betalt en tredje gång genom att man köper granplantor av dem, och en fjärde gång genom att plantera sagda granplantor.
Skogsindustrin motarbetar i sin tur alla andra träslag, så till den grad att man exempelvis förröjde bort all bok från mitt tidigare utskifte. När jag protesterade när jag upptäckte att tusentalet bokar mördats av Södra fick jag näsvist som svar från skogsinspektören “du kan ju höra av dig igen när du gått i konkurs”. Som att jag hade köpt skogen för lånade pengar. Fick iaf sålt den med ca 250% i vinst några år senare till någon som uppenbarligen gillade gran och att skogsindustrin tar hela avkastningen.
Därtill är det i princip bara asp och al som har sämre energiinnehåll än gran per fastkubikmeter, så den duger inte ens till ved. I synnerhet som man hinner avverka dubbelt så mycket asp på samma tid, tack vare effektivare kvistrensning (och en del större grenar på asp går att använda som ved, vilket man inte kan säga om granens grenar).
Nej, alla granar ska dö. Åtminstone alla man ser från gårdscentrum inom egen mark. Efter några års slarv har jag idag massmördat alla granar, från decimeterhöga bebisar, till 7-8 meter höga tonåringar (större än så får de jävlarna inte bli), inom kompassriktningen från ca 65 grader till ca 280 grader runt gårdscentrum. Så tittar man mot där solen mestadels är, slipper man se skiten. Inom egen mark. Återstår att lyckas köpa grannens mark någon gång, så man kan ta bort skiten även där.
En blick ut över ägorna efter dagens massmord skänker lycka och tillfredsställelse.
Men vänder man en bit mark ryggen, så etablerar sig denna parasit till träd omgående och innan man vet ordet av har man en mörk och ogästvänlig granskog. På andra sidan berget finns det mer att göra, liksom norrut.
Granens enda förlåtande egenskap är att dess grenar med barr är utmärkta för att dra igång brasor med. Här inför vårblotet från vårdagjämningen i torsdags. |
Ovanstående inlägg kan under tonen av grovt allvar innehålla överdrifter.
68 kommentarer
Gjorde gemensam sak med några grannar över några deprimerande granar som blockerade kvällssolen på altanen, övertygade ägaren av granarna och tog ner dem. Bra för grannsämjan att ta ner dem, och bra för sammanhållningen i grannskapet med lite gemensamt fysiskt teamwork. Pluggade för säkerhets skull stubbarna med Roundup.
Bara små granar som kan ta sig, och då bara om man lämnade någon kvist kvar på stubben. Roundup ej nödvändigt för gran, bara för vattenskottskjutande löv som t ex sälg, al mfl.
Jag kör med hängslen och livrem…
Roundup, Agent Orange, Monsanto. Snygg lista. Agent Orange var ofarligt tills det blev cancerogent. Samma lär hända med Roundup, bara tidsfråga. Giftet höll på bli förbjudet i EU, men fick 5 års dispens(efter lobby fran USA/Monsanto?)
"I Sverige är det förbjudet att spruta glyfosat på grödor under växtperioden."
"Glyfosat är farligt för vattenlevande organismer"
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lista-allt-du-behover-veta-om-glyfosat
Tydligen en del av bi-döden.
"https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tillatet-vaxtgift-orsakar-bi-dod-visar-ny-studie"
Se över om det finns alternativ!
Roundup = Glyfosat
Agent Orange = Hormoslyr. Som väl är förbjöds det i Sverige 1977.
Hormoslyr i sig är ofarligt. Nej han som drack det dog inte av det.
Agent orange innehöll även dioxiner och lite annat skitoch är det värsta krigsbrottet i modern tid utan att ansvariga ställts inför rätta. Men många amerikaner drabbades också och det kan de ha.
Haha! Just det. Och fina kängor mot skogsindustrin. Väl värt ett helt inlägg bara om det…?
Granen är dessutom en riktig "tändsticka" i händelse av skogsbrand. Så Kanadensarna rekommenderar löv runt bebyggelsen. Du borde få lägre försäkringspremie i och med din utrensning.
Kolla mer om granens eldfängdhet, typ 30 minuter in i https://www.svtplay.se/video/21415934/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-skogsbrandernas-tid?start=auto&tab=2019
I kontrast klarar tall skogsbrand rätt väl. Gjord för skogsbrand, rent av.
Stämmer, även om lövskog bromsar stora skogsbränder bättre ändå.
Men titta vid 48:20. Sveaskog anser att "nån annan" ska ha ett bättre brandförsvar hellre än att skogsbolagen ska överge de lönsamma granåkrarna. Detta efter att hört kanadensiska brandforskare konstatera att man inte "släcker" en brand, man måste agera preventivt eller möjligen förhindra spridning genom motbränning (elda upp bränslet för elden).
Det värsta att han sitter och flinar när han säger det.
Granen är inte "svensk", den är ett invaderat ogräs. Man behöver inte gå längre än till popkulturen för att inse det. "Furan" eller tallen är djupt rotad i vår svenskhet. Den är vi. Om du undrar så googla på "Tall as a pine tree"
Granbarkborren Lars… 😉 Tror att omställningen ifrån granen började med Gudrun och har påskyndats i och med granbarkborren och torkan. Granen är nog dock mer lönsam fortfarande även ifall kostnaderna för granen ökar.
Lönsam, men för vem?
Sedan kommer klimatförändringarna göra att gran söder om Dalälven är en Dålig Idé (TM).
Ja, mer väder (mer/kraftigare stormar, torka och regn t.ex.) är ju tecken på klimatförändringar. Likaså skadeinsekter som granbarkborren är troligen tecken på klimatförändringarna. Klimatförändringarna kommer inte stanna av utan vi kommer i södra Sverige antagligen om 10-20 år få liknande klimat som södra Tyskland hade för 10-20 år sedan.
Underskatta inte en hårt ansad granhäck. Tätare häck knappast att få tag på och stänger lätt ute alla grannars blickar. Dessutom kan man alltid sluta klippa den för reta grannarna extra mycket eller bara råka beskära den för hårt åt deras sida så den blir helt död åt det hållet.
Sant. Hade granhäck på förra villan.
Syrenhäck är inte dum den heller, i alla fall på sommartid. Doftar gott och bladen har en förmåga att falla rakt ned = ingen krattning på hösten.
Najs. Ja, det stämmer ju. Har inte tänkt på det, men de gamla bonnsyrener vi har ger ju onekligen noll behov av krattning.
Vi var lite oroliga när vi köpte gården eftersom det är cirka 4000 m2 tomt runt boningshuset inringad av just bonnsyren (+5 m höjd!). Döm om vår förvåning på hösten när alla blad bara föll rakt ned. Prasslet en mörk höstnatt är klart spöklikt dessutom.
Du mördar gran, jag har haft ihjäl 200 m2 syren så nu går det att se omgivningen från alla fönster i huset.
Själv tog vi ner jättetujan runt huset. Blev en del vinst i flis.
Syren blommar väldigt sällan när den beskärs, så det går inte att få en väldoftande syrenhäck om den ska vara välklippt.
Bra Lars
Kämpa själv mot detta "ogräs" vid torpet.
det försvann visst ett "r" där…
Alfrida hjälpte oss mycket i gran-kampen. Har tagit hand om två rotvältor idag så nu är det färre än 20 stycken granar kvar att ta hand om (räknar inte asp, tall och sälg). Har dock många som fortfarande står upp så det är inte mission accomplished ännu.
Kämpah! En fälld gran är en bra gran!
bara att ta fyrhjulingen runt åkerkanterna och rycka upp alla dj*vla granskott (som poppar upp så fort man vänder sig om) ger såååå mycket tillfredsställelse.
Enbuskar i full frihet är heller inget roligt.
Åja, de växer så långsamt. Sparar min en, dock dog en hel del i torka för några år sedan.
https://cornucopia.cornubot.se/2013/05/konsekvenser-av-ovanligt-sen-var.html
bra liknelse för andra samhälles omvälvande saker;)
hysch! man får inte tänka fritt.
Oj då har jag gjort fel, jag har röjt bort björk och vårdat mina små granar.
OK om du är norr om Dalälven
Strax norr om Dalälven så jag får väl leva med dom. Dom som växer nära ängarna och får ljus växer som f-n och är tunga färska men rena balsaveden som torr och med dåligt värmevärde. Knastrar dock muntert i kakelugnen även om den brinner ner snabbt. Har några stora som skymmer solen vår och höst så dom skall snart ner, gruvar mig bara för allt riset som skall släpas…
Ett ord: flishugg
Det är lugnt, med klimatförändringarna kommer det snart att växa accasiaträd hos dig.
Såg nyligen ett utspel från artdatabanken som förvånade mig, där granen petar ner eken från titeln som den trädart i landet flest andra arter är beroende av. Har inte undersökt den regionala dimensionen på dessa resultat, men misstänker nordlig tyngdpunkt på dessa artsamspel. Granen har vandrat in naturligt (förvisso i historisk tid) mycket längre söderut än Dalälven, men visst kan man röja bort den från gårdsmiljöer och ädellövbestånd.
Gran växer fort, granvirke är lätt och spänstigt och bra till konstruktionsvirke, för att inte tala om traditionell användning till åror/paddlar, gärdsgårdar och stränginstrument.
Det gäller bara gammal granskog med gamla träd och spridning i ålder och förmultningsgrad.
Alltså är inte arten gran problemet, utan intensiteten i skogsbruket generellt.
Över 1000 arter kan dra nytta av en levande ek och över 500 arter från den döda veden samt de är skyddade av Kronan för att användas till stolta regalskepp.
Hur ser bloggaren på granen iom blädningsbruket? Som skuggfördragande och snabbväxande är det idealt för den som vill skippa kalhyggen.
Visst är det trevligt med löv kring husen, men vad är alternativet på större arealer?
Tall betas bort av älg och växer långsamt och ofta krokigt
Ek samma sak
Asp växer fort men Vegas
Bok vill ingen ha och massan blir dålig. Bok växer dock fort. Måste köras manuellt.
Tog ner ett granbestånd 2017, bortåt 300 m3fub/ha. Virket fick knappt plats på marken. Svårslaget ekonomiskt.
Alla är vi olika, kän tycka en granskog kan vara vacker, men visst är löv bättre.
Slutligen är det ju bara barr och asp samt kanske björk som kan köras i processor, en motormanuell huggare kan inte hålla takten. Har själv gallrat 2 m3fub/timme och även då blir det inte ekonomi i det.
Lycka till med lövskogen!
Det är helt klart så att gran gynnas i ett hggesfritt skogsbruk.
Ser det själv i de självsådda bestånd jag själv har. Inga andra trädslag har en chans att komma upp som underväxt.
Man bör också lägga tillägga att många granplanteringar inte tar sig – inspektorerna kan inte rekommendera annat om man inte vill stängsla och plantera måste man även om björken kommer ändå.
En gång kommenterade jag till en person i branschen att det är en märklig ekonomi där trädet äxer i hundra år, men några minuters arbetstidskostnad vid avverkningen avgör lönsamheten. Hon höll med efter viss tvekan, hade aldrig tänkt på det sättet verkade det som.
Bra poäng, visar väl på vilken hög ekonomisk växel samhället går på antar jag.
Problemet i Sydsverige är annars viltstammarna, hade får älgen minskat hade fler vågar plantera löv och tall, men där är vi inte. I Kronoberg t.ex. hinner inte jägarna med de tilldelade älgarna vissa år. Jägarkåren åldras och de som börjar är ofta fel personer – och älgjakt kräver samarbete.
Skogsbolagen gnuggar händerna när de tänker på vargarna som råkar finnas på just deras mark.
Jag håller med författaren så mycket, att det lika gärna kunde vara jag som författat denna utmärkta text om de förpestande granarna. Det har gått så långt att gemene man tror att en granskog är en naturskog. De förstår inte att det är långsiktiga "åkrar" där bonden odlar gran, istället för säd som på annan jord. På min väl tilltagna tomt håller jag effektivt borta var enda gran. Tyvärr har bondjäveln i söder planerat gran på en plätt som var över inte långt från mig, trotts att dessa inte kommer vara avverkningsklara för än långt efter hans död.
Ek hade inte varit bättre om han hade planterat för att själv få vara med på avverkningen..
Ekar är rena rama ungdomsträden jämfört med granar. På Fulufjället finns en gran som är 9.500 år. Ekar blir högst 1000 år. Man brukar säga att en ek växer under 300 år, är frisk vuxen i 300 år och dör under 300 år.
Håller också med om att gran inte är något vidare, men om det faktiskt är naturskog så är det rätt ok. Däremot plantager är ju ebarmligt tråkiga, frågan är är ju då hur blir egentligen en lövträds plantage? De enda jag vet att jag sett var energiskog och det var inte bättre..
@HampusGurra: Eken avverkas efter kanske 200 år och granen efter 50-80 år. Hur gamla träden kan bli på fjället kommer inte in som en variabel i det ekonomiska avgörandet vad man ska plantera.
När det gäller min granne handlar det mer om plätten som knappast tillför kommande generationer någon ekonomisk avkastning att tala om. Enbart ett dille att sätta gran på alla öppna ytor utan EU-stöd. Det har inte varit någon granskog där tidigare heller. Bara en gammal utmark, som är för dålig att köra traktor på och djuren har han avskaffat.
Kunde du inte sålt de som julgranar isf att göra brasa? Men det e ju rätt mys med brasa.
Mycket hedervärt arbete du utfört! En sann humanist!
Lite småtrött läste jag grannar istället för granar!
De är lite svårare att elda upp.
En ny misstänkt träder fram. Den sk grandödaren i Delsjön kan bo i Sätila. Hade små förhoppningar om att lösa det fallet innan jag läste det här.
Va? Fattar ingenting. Granar är fina.
Tja… tallhedar är vackrare, och inom en generation så kommer det i framtiden ändå att vara förbjudet att fira den kristna högtiden julafton i Sverige – men nog finns det väl något slags militärt värde för hemvärnet i att det går att gömma mycket utrusningen under en tätt grenad gran?
Idag finns IR…
Hade ingen aning om att granen var så dålig. Men ok. Betyder det att växthuseffekt är bra? Och att vi bör elda mer kol för att lösa det mycket större granproblemet?
Är det så att skogsföretagen planterar granarna i snedställda rader, sett från vägarna så det inte syns att det är plantager man åker genom?
Och därmed luras folk att det är naturlig skog…
Granen kan skapa gynnsamt mikroklimat om den odlas i norrläge. Som vindbarriär mot kalla nordan och en mörk värmeabsorbent. Även om det finns ironiska drag i denna text saknas som ofta nyanser… Jag förstår att det inte hade gått att göra en humoristisk text nyanserad…
Sedan har det även nämnts andra fördelar med gran här ovan. Tror att inlägg som dessa späder på okunskap om invasiva arter.
Men glöm inte att spara några granar till julgran! Julgranen är ju mysig!
Undrar om tjuvaverkning av gran kunde vara en lönsam verksamhet?
Det enda den duger till är tändved. Gjorde själv om en stor gran till hundratals 40-liters säckar med tändved och delade ut till släkt och vänner.
Vi pratar om skogsindustrins granskog här. Som kontrast är granskog som fått klara sig själv i över 150 år är riktigt trevligt.