Konjunkturinstituets (KI) barometerindikator (“konjunkturbarometern”) rekylerade upp igen i överhettat läge, förmodligen på försvagad krona och minusräntedopad ekonomi. Detta ändrar inget enligt investeringsmodellen, då man först går in igen när det råder total misär och åtminstone -10 på indikatorn.
Konjunkturbarometern. |
Samtliga övergripande sektorer stärktes enligt konjunkturbarometern, undantaget tjänstesektorn och makroindex hushåll. Framför allt detaljhandeln och mikroindex hushåll rusade upp från lågkonjunktur till högkonjunktur, men även byggsektorn och förstås den av svag krona drivna tillverkningsindustrin steg.
Investeringsmodellen påverkas inte av sådana här rekyler. Man ska sälja efter två månader i överhettning, och inte köpa tillbaka (svenska börsen) förrän man är nere på -10 eller sämre i två månader hos indikatorn.
Och där är vi inte än. Så man kan lugnt sitta vid sidan och tugga i sig ränta på kapital utanför börsen.
Dock kan man konstatera att denna högkonjunktur nu varit väl länge. Men desto längre, ju hårdare smäll blir det. För nej, det kommer inte finnas en superkonjunktur som aldrig ger sig.
68 kommentarer
Gå in? Man är väl all in nu?
Den som inte har sina pengar på börsen ser dom minska i värde. Börsen kan lika gärna gå upp 90% på 3 år för att sedan falla 30%.
Skönt! Vi sammanfattar läget:
– Konjunkturen är i överhättning.
– Inflationen ligger över målet om 2%.
– Arbetslösheten är låg
– Valutan är onaturligt svag.
Det borde göra det väldigt lätt för Riksbanken vid nästa möte. Det naturliga vore att lämna den negativa krisräntan (OBS, låt det sjunka in: Negativa krisränta!) och höja räntan ett par procentenheter. Kanske 4% vore rimligt. Det är lite över inflationen så att pengar får någon form av avkastning på bankkonton och räntefonder. Rimligt, eller hur? Om inte annat så för att bevara våra pensionspengar. Men Riksbanken kommer sannolikt att ligga kvar med negativ krisränta. Varför är det ingen som reagerar(!?)
OK, jag svarar mig själv: Om Riksbanken höjer räntan kommer bostadsbubblan att spricka. Och det vill man inte. För då kommer det att stå klart att det är Riksbanken som har orsakat bostadsbubblan med hjälp av onaturligt låga räntor. Man borde ha höjt för länge sedan. Men ingen vill ju erkänna ett misstag….Istället försöker man dölja sitt misstag genom att låta värdet på pengar erodera bort med hjälp av negativa realräntor. Men det vore mycket bättre att ta tag i problemet snarast och återställa begripliga ekonomiska spelregler (som tex att det ska kosta att låna pengar, dvs positiv REALränta). Ingen idé att fortsätta att skjuta problemet framför sig. Höj räntan nu.
Stor humor. Höja räntan. Kommer tårar.
Det mesta du skriver är sant och välbekant. Samtidigt ligger vår ränta nära ECBs, som den brukar göra, men jag tror inte det hade varit någon skillnad om vår räntenivå vore samma som ECB istället för en halv procentenhet under. Det är framför allt detta som förklarar den svaga valutan.
Intressant nog är det lugnt på räntemarknaden. Vi får se vad som händer och om det prisas in någon politisk risk efter valnatten.
Vi har inte haft positiv real avkastning efter skatt på bankkonton sen, vad kan det vara, 2006/2007 eller nåt sånt (om det inte var ännu längre sen). Det följer också en internationell trend, där det framför allt är USA bland avancerade ekonomier som har en (svagt) positiv realränta.
Kronan har dock dalat med 3,95% mot EUR i Augusti. Det skulle motsvara 59% på årsbasis, eller en Eurokurs på 16,97 kr i början på September nästa år.
@Thomas: Det spelar ju ingen roll då alla svenskar som har ett överskott på kapital är fullt investerade på börsen (tror ju i alla fall en del här på bloggen). Resten är antingen fattiga eller högt belånade och skiter i vad kronan är värd då man bara kan belåna bostaden och kompensera sig själv den vägen istället). 🙂
Kronan är för svag, ja, enligt min egen åsikt. Inget vidare. Men nån extrapolering mot SEK/EUR = 17 kr tror jag knappast på. På sin höjd över 11:50 om räntehöjningarna skjuts framåt i tiden ytterligare.
Men ja, har man sparat på börsen och äger både svenska och utländska aktier så är läget ändå rätt OK.
Så länge konjunkturen tuffar på i Europa och USA så ska det mycket till för vi ska gå in i en lågkonjuktur. Vi är dock i slutskedet av konjunkturcykeln och man kommer med all sannolikhet kunna handla aktier billigare på de amerikanska börserna.
Jag skulle vilja se Riksbanken höja räntan, men att regeringen samtidigt avskaffar bolagsskatten. Företag med ohållbara affärsideer, s.k. zombiföretag, skulle slås ut samtidigt som lönsamma företag skulle få lättare att kommer kompetens, lokaler, arbetskraft mm.
Ekonomin ställs om mot högre produktivitet.
Tyvärr kommer det inte hända. Riksbanken vägrar släppa sitt KPI-mål, även fast det skulle gå hur bra som helst med en lägre KPI-ökning, och politiekrna kommer inte sänka bolagsskatten då företag betraktas som onda enligt marxistisk ideologi.
Ja vad tror du händer ifall USA går in i en lågkonjunktur? Dom sänker antagligen räntan. Jackpot för Ingves som kan sänka ännu mer.
Frågan är ju hur konjunkturen kommer att se ut dagen efter valet… ?
Kommer kronan att störtdyka ?
Sant är att i.a.f Gbg kommun förbereder sig för ett nyval senare i år genom att alla icke använda valsedlar som inte på något sätt är "använda" skall sparas…
Tidigare val har dessa gått till pappersåtervinning..
Kronan dyker redan (se min kommentar ovan), men dykningen kanske blir brantare under en tid efter valet.
Ifall kronan dyker till ca. 19 kr/1 EUR så hamnar vår arbetskraftskostnad/h i paritet med den Spanska. Fantastiskt för näringslivet.
För att vi ska bli billigare än EU snittet krävs bara en kurs på ca. 15 kr / 1 EUR.
Tack Lars för tråden! Mkt intressant läsning!
Kan någon av alla förståsigpåare och spågummor här inne säga vad som kommer hända i höst?
Den här sista uppstudsen i ki-barometern följer ju inte tidigare mönster?
God morgon,
Svårt att gissa, växelkursens utveckling och den stadigt låga räntan och den låga tillväxten per capita känns inte särskilt betryggande. Däremot gissningarna om börskrascher osv 2013, 2014, 2015, 2016 och 2017 har kommit på skam eftersom den här expansionen varade mycket längre än pessimisterna trodde. Kanske det blir nåt oväntat som händer i höst + politikerkäbbel.
Exportindustrin går otroligt bra just nu. Nya produkter med bra marginaler _plus_ valutamedvind i flera fall, plus att t ex skogsindustrin gör löjliga pengar. Inte konstigt att det återspeglas i t ex hög sysselsättning och högre börskurser.
Men att gissa på ett års sikt är som vanligt nästan meningslöst. Totalavkastningen på börsen kanske rasar till samma nivå som hösten 2014. Bostadspriserna kanske sjunker på nåt motsvarande sätt. Eller så står det bara stilla.
En annan rolig sak det här med börsmodeller — Lars brukade använda sig av "MA50 korsar MA200" som nån sorts vändningsindikator. Nu har återigen MA50 korsat MA200 underifrån, det vill säga ett så kallat "guldkors" — så med teknisk analys-logiken ska börsen alltså upp…
"In hoc signa vincis"
Måste vara lysande tider eftersom vi har -0,5% ränta. Och Europa måste gå otroligt bra, se aktiekurserna på de stora europeiska bankerna. Deutsche Bank, Credit Suisse, UnoCredit, Banchi Di Paschi, Royal Bank of Scotland, Barclays, Bankia. Alla dessa banker har tappat 85-99% av börsvärdet sen 2007, och inte kommer de tillbaka heller. Total härdsmälta i 11 år. Har väl aldrig varit så här ruttet så länge.
Till din tröst gissar jag på en kort paus, och jag gissar inte jätteofta.
Som bas har jag att bostadsmarknaden ser riktigt, riktigt skakig ut per prognos (penates). Tvärstopp. Inget land har vad jag vet kunnat hålla en högkonjunktur efter att bostadspriser viker, så ser inte varför Sverige skulle göra det.
BR-utbudet på fortsatt riktigt höga nivåer – högre än förra årets om jag minns rätt, och det var ju då man började reagera.
Standardberättelsen nu är annars att priserna "stabiliserat" sig under senvåren/sommaren, och den stora kampen står mellan det underliggande trycket på att köpa ny bostad och det jättelika utbudet. Får se vad som händer med nybyggandet bara.
Äh, det går inte att gissa. Du har dock helt rätt i att vi "hoppat över" en fastighetskrasch till skillnad från t ex Irland och Danmark, och det är tankeväckande. Och nej, det händer aldrig att man har en fastighetskrasch utan tillhörande bistra tider för hushållen.
Fast om vi får en priskrash vad innebär det för exportindustrin?
Latteekonomin, dvs handel o restaurangnäringen kommer ju implodera. Det gör den snart ändå pga stigande krona har fått allt att dra iväg. Inflationen ligger helt klart över 2%.
Ja, det blir inget vidare. Det är väl nånstans där jag tänker kring 2020. Exportindustrin i sig påverkas ju knappast av fastighetskraschen, men finansieringskostnader mm kan stiga.
Återstår att se om vi verkligen får en krasch på bostadsmarknaden. Även 10% till tror jag skulle vara hanterbart även om en andel hushåll blir ledsna och drar in på sin konsumtion (sämre detaljhandel, restaurang mm). Tänker på Köpenhamn, där priserna gick ner med en tredjedel eller nåt sånt 2006 till 2009, för att idag vara någorlunda återhämtade.
Håller med om att man inte kan veta, däremot inte att man inte kan gissa. Kolla Penates: tvärstopp. Stockholm hus ner 20% för året, BR ett snäpp mildare, men fortfarande fall snarare än stabilsering. Precis samma abrupta tak vi sett sedan marknaden inte orkade längre för ett år sedan, bara tidigare nu.
Som sagt, gissningar – klart det kan dölja sig konstigheter i statistiken – men det ser riktigt illa ut.
Inte alls dumma gissningar. 10% ner till nästa höst eller nåt sånt, sen kanske utbudet är avbetat (mindre nybyggnation).
En liten bisak, men det finns numera en riksdagsmajoritet för sänkta ränteavdrag, och jag tror det kommer upp på tapeten senast början 2019 (men inte mer än säg -1 procentenhet per år).
Bostäder ner, tvättstugor upp.
https://www.dn.se/sthlm/till-salu-en-tvattstuga-for-33-miljoner/
Fake news från min sida.
Sedan artikeln skrevs har tvättstugan sjunkit från 33 till 3.3 miljoner.
Det kommer inte att stoppa med tvättstugor.
Snart kan man fynda campingplatser hos BRF med grönyta.
Fastigheterna har redan kraschat i EUR/USD. Bostadsbubblan är över. Nu när kronan nått sin långsiktigt hållbara nivå runt 12 kr/EURON kanske priserna börjar klättra igen.
Krångla inte till det nu Toni.
En svensk mäter allt i SEK och utgår från det, därmed ingen bostadskrasch även fast alla onda utlänningar inser det.
Ps. Köpte du Japanfonden? Den utvecklas fint.
Skuldkvoten för bostadslån har gått upp med nästan 50% senaste 7 åren. Det säger väl något om hur skakig och räntekänslig bostadsmarknaden är. Ytterligare 10-20% sänkning, vid dessa prisnivåer, vilket kan inträffa, kommer sänka det mesta. Övrigt vad gäller bostadsmarknaden i en risig kreditekonomi som Sveriges:
-Tar konjunkturen än mer fart, därmed inflation och ränta, då går det åt helv….e.
-Vid lågkonjunktur ökar arbetslösheten, då går det åt helv….e.
-Händer inget, då går det åt helv….e.
Kort sagt då går det åt helv….e.
@Stefan: Precis och det går inte argumentera emot då Sweden is the center of the universe.
Köpte aldrig Japsen :O….
Vad tycker du om dessa:
https://www.danskeinvest.se/w/show_funds.product?p_nId=74&p_nFund=4412&p_nFundgroup=74
https://www.danskeinvest.se/w/show_funds.product?p_nId=74&p_nFund=4411&p_nFundgroup=74
Bengt
Lustigt nog kan en stärkt krona påskynda prisfallet på bostäder i SEK.
Oddsen på en stärkt krona orkar jag dock inte ens spekulera i. Vi får väl vad vi förtjänar i slutändan.
Toni
Kollade ytterst snabbt. Lite svag avkastning på EUR-fonden mot index. USD-fonden får ställas mot MS INVF US Dollar Liquidity A. 12.2% mot 12.38% sen årsskiftet.
Konsensus just nu är att USD gjort sitt för denna gång i ett internationellt perspektiv. Det börjar bli plågsamt för alla. Framförallt för Emerging Markets.
Därmed inte sagt att SEK kan fortsätta att försvagas mot USD och EUR. SEK spelar i samma liga som Sydafrika och mer exotiska delar av världen.
@Stefan: Tror du Turkiet också tänkte så initialt? SEK kan ju fortsätta falla rätt kraftigt mot USD och EUR men antagligen är den nya långsiktiga nivån runt 11 SEK/EUR och runt 10 SEK/USD. Frågan är vad man gör framöver….Finns det något sätt att säkra sitt kapital utan att behöva riskera dom på aktier?
@Joakim, jag skulle påstå att sveriges politiska cirkus är svårare att gissa än bostadspriser, eftersom vi vid det här laget inte har någon som helst förankring i styrning. Även klassiskt är det problematiskt att svensk stat agerar kontrollerande istället för stödjande, men nu finns ju inte end någon strategi för kontrollen. Bara lösryckta detaljer.
Att partier överhuvudtaget kom undan med att föreslå den totala brainfarten att ta bort ett just instatt amorteringskrav (dessutom infört efter långa diskussioner och utredningar) summarer det hela: det går snabbt när Erik Hamren spelar hockey.
Som jag skrivit förut. Turkiet är en helt annan femma. USD/TRY har gått från 0.01 år 1991 till 6.57. Så illa är det verkligen inte i Sverige.
Om du tror på fortsatt svag SEK kan du absolut köpa YEN, USD, EUR. De har avkastat ungefär som svenska börsen i år.
Återigen. Det är en ren chimär att svenska börsen gått upp i år.
Avkastningen på börsen motsvara endast SEK-försvagningen.
@Stefan: Jag har svårt att se att kronan skulle stärkas inom närstående tid och anledningen till varför den skulle göra det. Samtidigt är jag väldigt orolig över vad som kan komma att hända med kronan ifall vi får en lågkonjunktur.
Frågar dig…Vad tror du själv inom 1-2 år? Ifall någon hade gett dig 5 miljoner SEK idag. Vad hade du gjort med dom?
Toni
Om du ger mig 5 miljoner kommer jag garanterat dela med mig av vad jag köper, vi kan till och med dela på pengarna.
Stefan har rätt, fast det gäller förstås de flesta börser runt om i världen. Medioker eller negativ avkastning — räknat i USD.
MS verkar ta position mot USD och för SEK nu. Intressant:
"STOCKHOLM (Direkt) Marknaderna prisar in för mycket riskpremium i kronan inför valet enligt Morgan Stanley, som rekommenderar köp av kronor mot USA-dollarn, rapporterar Bloomberg News.
Morgan Stanleys analytiker konstaterar i ett kundbrev att kronan är den billigaste valutan gentemot dollarn inom G10 i förhållande till historiska nivåer. Kronan bör gynnas av förbättrade fundamenta i Europa, och en starkare euro hjälpa till att lyfta andra europeiska valutor (mot dollarn).
Analytikerna påpekar också att Sverige har en rekordstark utlandsställning, +485 miljarder kronor, vilket kan betyda potentiell repatriering i händelse av stigande global volatilitet.
Morgan Stanley startade en kort USD/SEK-position vid stängning i New York den 30 augusti (vid cirka 9:12) med målkursen 7:90 och en stoploss vid 9:25.
Risker mot positionen är, enligt Morgan Stanley, bland annat att Riksbanken skulle bli mer duvaktiga eller om de bredare ekonomiska utsikterna för Sverige skulle försämras."
Att RB skulle bli mer duvaktiga är ju en intressant farhåga. Det finns såklart en och annan gravt skuld-handikappad som i tystnad är glad att styräntan är ett stående skämt, men annars skulle jag säga att det sällan är opinionen är så enig bland kunniga och okunniga, fattiga, rika och genomsnittsbananer.
Om RB skulle bli MER duvaktiga är det bara att hålla i hatten.
Den där stop lossen på 9.25 kommer sannolikt ryka nästa vecka innan valet.
Gör den inte det, ryker den veckan efter valet.
Möjligtvis att Riksbanken kommer att höja räntan i panik.
Om inte kommer det rulla på och det blir ingen räntehöjning i år.
Jag är böjd att hålla med er. Det ser dimmigt ut just nu och det är en smula intressant att MS ändå sticker ut hakan på detta sätt.
Tror fortfarande att det inte blir en räntehöjning på mer än 0,5% så länge Ingves sitter kvar (till 2023).
Känns som de inte riktigt tror på det där själva.
Att sätta en stop loss 1.4% bort är väldigt små marginaler.
Vi får hålla koll på deras position, alltid kul.
Intressant att räntemarknaden är så lugn också.
FED kommer höja 2 ggr i år. Riksbanken "kanske" höjer i slutet av året och om dom gör det blir det väldigt blygsamt. Att då tro att SEK mot USD skulle stärkas är nästan på gränsen till naivt.
Räntemarknaden är lugn i västvärlden.
Emerging Markets är stökigt.
Det jag tycker är intressant är just valutasvängningarna vs räntemarknadens rörelser i Sverige. Ovanligt stor försvagning SEK jämfört med vad som hänt med fundamenta.
Toni
Det enda som talar för att SEK skulle stärkas mot USD är att marknaden börjar oroa sig för USA-s skuldsättning. Så länge de inte gör det utan fokuserar på USA-s starka tillväxt kommer SEK att tappa mot USD.
Med tanke på att det är SEK som tappar mot EUR och inte tvärtom trots att Sverige knappt är skuldsatt jämfört med EUROOMRÅDET tror jag inte att skuldsättning är ett problem för marknaden.
Det finns en underliggande oro på marknaden.
Tämligen självklart att en liten valuta som SEK tar stryk mot YEN, USD, EUR.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
En liten valuta som CHF tar dock inte stryk.
CHF är motsatsen till TRY.
Följ den långsiktiga trenden vad gäller valutor och aktier.
Jag jämförde inte CHF med TRY. Jämförde litet land med litet land. Sverige och Schweiz är ungefär lika små länder.
Toni
Du vet precis som jag att SEK alltid tar stryk vid oro och att den långsiktiga trenden för SEK är fallande värde.
@Toni det beror ju på vad du mäter. Det är knappast tack vare ost och knivar Schweiz är så mycket mer internationellt kännt än Sverige.
@Stefan: Ja men det är endast en del av sanningen. Den andra delen är Riksbankens framskjutande av räntehöjningar.
@Linus: Det finns det väl ingen som tror.
Läs igen vad Linus skriver.
Låt oss sen konstatera att Sverige och Schweiz har negativ styrränta.
Slutsats på det?
Ja men bilden av Sverige är värre än av Schweiz. Fråga Trump. För att motverka valutaförsvagning kan man höja räntan. Schweiz behöver inte ta till samma åtgärdet. Det är ett produktivt land utan bilbränder och folk som kommer dit för att leva på bidrag.
"Handelskrig och EM-oro är ingen bra miljö för kronan och särskilt inte under låglikvida sommarmånader. Huvudskälet till den svaga kronan är dock minusräntan"
https://webapp.sebgroup.com/mbs/research.nsf/0/FDCC6864DC55C64EC12582F2004E575F/$FILE/ogat_180823.pdf
Så varför skulle då SEK stärkas vid räntehöjning?
Det land du beskriver lockar inte kapital.
Det gör inte Sverige heller.
Fråga SEB och Carnegie. Jag är bara en korkad utlänning. Dina landsmän som sitter på SEB och tjänar 200 000 i månaden kanske kan svaret på frågan.