Allt fler importberoende företag ligger nu på eller över gränsen för vad de klarar av i kronförsvagning. Jag har fått ta till mig flera exempel. Kom ihåg att den svenska ekonomin knappt har en positiv handelsbalans längre. Anekdoter följer.
Insert generic stock photo. |
Jag har fått ta del om uppgifter om två olika svenska detaljhandelskedjor som nu diskret ska vara ute för försäljning. Verksamheterna klarar inte den svenska kronan, utan att höja priserna och då försvinner kunderna. Istället söker man nya ägare, som kan injicera mer kapital i verksamheten. Detta är dock inget som sker öppet, då det inte handlar om marknadsnoterade bolag.
Ett annat exempel som noterats i media tidigare var Teknikmagasinet, som dock ska ha hittat ny ägare och kapital för stunden. I princip 100% av det man säljer är importerat.
Men värst är det för de svenska bolag som är leverantörer till offentlig verksamhet, t ex sjukvård och helt saknar möjligheter att höja sina priser. De sitter nämligen fast i vunna offentliga upphandlingar, utan möjlighet till prisjustering, annat än möjligtvis den officiella inflationen. Som på inget sätt motsvaras av det svenska kronraset.
Här har jag träffat personer som vittnat om att det är svettigt.
Frågan är hur länge man klarar att i praktiken gå med förlust pga kronfallet.
Om vi tänker oss underleverantörer till vård, skola och omsorg, så slår deras förr eller senare nödvändiga prishöjningar – t ex på importerade läkemedel för vården som alltså inte köps av konsumenter eller kanske sjukvårdsutrustning – igenom exakt noll på KPI, och leder alltså inte till några ränthöjningar. Detta är inte varor som ingår i KPI, utan i vårdkostnader. Och de förblir 150:- SEK för ett läkarbesök, beroende på vad landstinget bestämt.
Det intressanta här är alltså också att vi får allt mindre vård för pengarna när svenska kronan faller. Mycket av vårdens kostnader för medicin och utrustning är importerad och har nu snabbt blivit dyrare, men än så länge bara för importörer och distributörer, som riskerar konkurser framöver. Först därefter, tillsammans med en ny offentlig upphandling i konkursens spår, kommer kostnaderna slå igenom på vården, som huggs i ryggen av Riksbankens penningpolitik.
Så vi får se var konkurserna kommer. Exportbolagen kanske mår bra, men handels- och tjänsteöverskottet i svensk BNP är bara några procent. Vi har blivit massivt importberoende sedan EU-inträdet.
111 kommentarer
Åh, nu blir Ingves glad!
Äntligen kan han få upp sin KPI-siffra några tiondelar, efter att ha dragit av för dyrare energipriser förstås. De ska ju inte vara med, liksom bostadspriser och räntor.
Ja, Ingves är en riktigt tricksare. Exkluderar det som höjer, inför nya beräkningssätt, nya gränser "upp till 3%" osv. Normalt brukar man väl flytta på sånt folk?
Ja, han är skicklig Ingves. 0,2 procentenheter från målet just nu. Det är riktigt vasst, om det nu är hans förtjänst.
Att KPI är ännu närmare målet kan man bortse från då denna indikator fungerar sämre att styra ekonomin efter.
Då kan vi snart lämna EU med andra ord eftersom huvudargumentet jag alltid får höra är att vi måste stanna i kvar i EU pga. handeln. En handel som allt mer verkar förstöra för oss som bor här och gynna företagstoppar som ändå aldrig behöver känna av konjunktursvängningarna i sin privatekonomi.
Om det bara fanns något annat parti än SD som drev denna fråga..
Vänsterpartiet har ju det som uttalat mål, att på längre sikt lämna EU.
SD vill "bara" folkomrösta om saken, oklart sedan om de tänker följa folkomröstningen om den ger "fel" resultat.
Om vi nu ändå är inne på Swexit så om man ska totta på brexit så finns det ju olika grader av utgång. Vilken typ av brexit det blir har ju orsakat minst lika mycket strid.
Det är ju bara att titta på Göteborg, vi röstar om trängselskatten men sen skiter vi i resultatet. Finns ju ingen garanti att det blir bättre bara för att vi röstar om det.
blir kul i gbg om Wannholt och demokraterna krossar de korrupta moderaterna. Västlänken kanske stoppas trots att de korrupta politikerna skriver avtal om entreprenader nu strax innan valet för att göra det svårt att gå folkets önskemål till mötes. Muteborg lever och frodas och nu promotas Jonny Magnussons son för att ta över efter honom….. Vi får hoppas att Wannholt tar Sd i hand och kör ut träskpolitikerna ur stadshuset.
Wannholt är bara ute efter makten… Den nye "Kung Göran"…
Hmm, så Göteborg ska styras med aktivt stöd av SD… Blir nog bra detta.
Blir nog "besvärligt" om SD utelämnas…
"Sosseriets" ras och genomlappning i Gbg _kan_ påverka überstyret i Sthlm…
På tal om Göteborg, vilket "trevligt" toppnamn ni har där Bengt!
SD-toppens dödshot mot partikamraten
"Jag kommer att slå ihjäl dig".
"– Jag är styrelsen, jag är styrelsen, jag är det högsta hönset!"
@Joakim!
Ytterst handlar det om bråk om gamla "ex". före-dettor osv.
Tänk Alfreds bråk med "Bulten i Bo" i Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga 🙂
Låter… väldigt sjukt.
SD i Göteborg är alltså ungefär lika dysfunktionellt som böndernas fylleslagsmål i Astrid Lindgrens värld.
Grattis Göteborg.
Som du nämner med en mening: "Exportbolagen kanske mår bra". Att vi "tar ut" en del av exportvinsterna i form av ökad import istället för pengar är inte nödvändigtvis dåligt.
Elen är inhemskt producerad, det enda som är import är bränslet till verken med det är några örenn/kWh.
Men den varma torra sommaren som tömde magasinen kan väl sägas vara import?
(Det var rysk värme, jävla Putin)
Så när man körde ut vattenmagasinen till el i somras för export blir det dyr import i vinter?
Så då stämmer det, förädlingsvärdet är inte så bra i Sverige? Är det för att vi börjar bli en råvarubananrepublik helt i händerna på marknadskrafter och väder/vind och den globala ökenomin?
Någon annan kommentator skrev Sverigezuela…
So fucking true.
Avgå. Alla. Nu. Senast 10/9.
Alltså, jag räknar inte de nordatlantiska lågtrycken som borde fylla på vattenmagasinen som import… Det har varit så åtminstone sedan Låga kusten blev Höga kusten och sista isen smälte bort. Utom några få sessioner med bizzaroklimat där typ halva befolkningen av nomader dog ut, andra hälften flyttade ut och sedan som hemvändare tog med sig en massa invandrare. Ialla fall enligt senaste rönen från Uppsala universitet, spritt via Dagens desinformationsNyheter.
Intressant beskrivning av europas prehistoriska migration, men jag tror du har fått det lite om bakfoten.
Last night in Sweden…
Var i Sverige bor du där igår fortfarande är förhistorisk tid?
Och det tror du jag avslöjar sådär 🙂 ?`
Svaret är givet. Well, jag tror du förstår ironin med referens till Dagens Nyheter.
Yepp kan intyga ovan om sjukvårdsmateriel. Låt oss säga att det är svettigt med tidigare upphandlingar just nu. Vi har dock lite tur då våra största avtal löper ut nu och håller på att omförhandlas.
… vilket kommer göra att pengarna till vård inte räcker, trots löften om förstärkningar.
Absolut, men jag jobbar inte för svenska kyrkan eller Lions.
Det är därför stödstrumporna kostar 5000 kr paret, det finns marginaler!
Sedan är det väl upp till upphandlade företag att riskmininera genom valutasäkring.
Tar man 5000:- för ett par strumpor kan man nog låta bli att valutasäkra!
Bästa är att inte ha med offentlig verksamhet att göra öht, varken privat eller yrkesmässigt.
De stora konsultbolagen lever gott avtalen, ofta ramavtal med en bra timpeng. De är nog glada att vinstdebatten bara fokuserar på ägarbolagen inom välfärd och inte utförarna.
"Men värst är det för de svenska bolag som är leverantörer till offentlig verksamhet, t ex sjukvård och helt saknar möjligheter att höja sina priser. De sitter nämligen fast i vunna offentliga upphandlingar, utan möjlighet till prisjustering, annat än möjligtvis den officiella inflationen. Som på inget sätt motsvaras av det svenska kronraset."
Hur vanligt är det att man INTE har en klausul om valutakurs och/eller valutakursoptioner/försäkringar?
Vi har i varje fall inte det i någon upphandling eftersom det oftast inte godkänns som kriterier. Staten skiter fullständigt i vad du får för kostnader.
Varför ingår man så korkade avtal? Bara patetiskt att komma och gnälla sedan.
Har jag gnällt?
Du har nog missat lite i hur upphandlingar fungerar. Det är inte leverantören som ställer mest motkrav och helgarderar sig själv som vinner, om man säger som så.
Stoffe, det är jag fullt medveten om men varför ta avtal som har hög risk och låg lönsamhet? Då lär man inte bli långlivad.
Gamle Wallenbergaren sa alltid att att en liten säker affär är bättre än en stor och osäker.
En affärsrisk ALLA som köper/säljer i utländska valutor MÅSTE hantera!
Vanligtvis genom valutasäkringar.
Något som € förenklat
Det är inte så enkelt, valutasäkring kostar och det är svårt att säkra avtal som löper över flera år med okänd volym.
De flesta export företag är beroende av inköp från utlandet! Så det blir ingen fest för de heller:(
Japp, många har fabriker utomlands också där iaf personalen inte nöjer sig med SEK som betalning.
Vad bra om priserna på medikamenter stiger. Då får staten incitament till att forska på att bota t.ex. diabetes och schizofreni istället för att betala utländska läkemedelsbolag för de livslånga behandlingarna. Sverige bygger upp inhemsk forskning och utveckling på området för att slippa valutarisken, patienterna botas och slipper vad som annars vore livslångt lidande och en ny exportindustri tack vare den uppbyggda hemmamarknaden har uppstått = win-win
Tyvärr försvinner forskarna utomlands, för vem vill ha SEK-nivåer i lön?. I takt med kronförsvagning och löner som följer KPI kommer välutbildade jobba utomlands om möjligt. Utom dom väldigt, väldigt släktkära förstås. Sverige har numera inte mkt attraktivitet att erbjuda. Snarare tvärtom.
Om man får en individuell löneförhöjning som bara motsvarar KPI så är det dags att omedelbart söka nytt jobb.
Härlig ironi eller ?
Stämmer, men jag sa följer KPI, fackliga avtal brukar ligga på 2-3 % /år. Eller rekommenderar du större delen av svenska folket, dvs alla utom de med chefspositioner (som i ojämlika Sverige alltid får mest) byta jobb?.
2-3% gäller för hela kollektivet. Individuella löneökningar brukar ligga högre (du har ju t ex en hel del som går i pension eller slutar, som ersätts av yngre förmågor).
Det vill säga, "löneökning för identiska individer" är som regel högre än nivån för kollektivet. Det är det jag menar med att man inte ska vara nöjd enbart med en höjning i nivå med kollektivavtalet (bland annat).
Se sidan 7, tabell 1/2/3 för exempel på vad jag menar.
Vi har väl inte delade meningar ?. Nu följer ändå löneökningar KPI vilket inte är någon konstighet. Teknikföretagens avtal var 2017 i snitt 2.16% /år. Sen kommer ev individuell löneförhöjning till. Men att få 2-3 % total löneförhöjning är ingen konstighet för många.
Absolut. Reallönerna stiger inte snabbt, men de stiger ändå (och individuellt något snabbare än kollektivet när man "gör karriär" osv).
@Bengt: Forskarna förstår ju liksom Joakim att bara man avvarar sin lön och köper aktier så är valutaförsvagningen bara till ens fördel. Alla forskare som funderar över att komma till Sverige sparar på börsen så det är egentligen ett ickeproblem.
@Toni, nu ska jag inte tala för Joakim men det känns lite som han anser att kronförsvagningen inte är ett större problem. För alla har resurser och kunnande för att handla på börsen för att kompensera sig. Och förmågan att hantera känslorna när man förlorat 50 %. För spara på bank ska man inte.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Bengt: Ja negerar inte att Joakim har kunnandet, intresset, orken och lusten att kompensera sig själv genom att investera men han saknar också verklighetsförankring om han nu tror att alla andra är såna. Jag jobbar ihop med en kille som är PhD och så kallad "expert" som flyttat till Sverige. Han har märkt att hans sparande tappar i värde mot hemlandets valuta. Frågade honom om han investerade på börsen men hans svar var att han inte håller på med sånt för då förlorar man bara pengar. Han är dock väldigt duktig på det han gör och är en av få experter inom sitt område i Sverige. Med andra ord är det i Sveriges intresse att ha kvar honom. Han har dock tröttnat och nu letar han jobb i Schweiz då han vill kunna lita på att sparande inte devalveras eftersom han inte lever på kapitalinkomster. Han vill kunna spara ihop lite pengar, hjälpa sin familj samt köpa bostad i hemlandet. Då är Sverige inte rätt land.
En del hävdar väl: Skit samma låt honom flytta härifrån då och det ligger väl i paritet med medelsvenssons uppfattning av såna som inte är nöjda. Ut med expertpacket som jobbar och in med bidragstagarna för dom klagar inte då det inte finns något annat land där man kan leva gratis i.
Hej Bengt och Toni.
Nej, jag tycker inte om kronförsvagningen. Jag hade hellre sett en stark krona jämfört med dagens läge, av många anledningar.
Jag nämnde bara att man kan kompensera sig, om man till exempel
sparat pengar enligt standardrekommendation (långsiktigt, diversifierat sparande).
De flesta som jobbar har faktiskt en sorts "skydd" via sparande, genom tjänstepensionen (ofta typiskt globala aktiefonder + svenska aktiefonder om man inte gör aktiva val).
Eftersom detta är en ekonomiblogg där de flesta torde ligga inom topp 10/topp 20% i inkomst i Sverige med tanke på ålder, kön och diverse undersökningar mm, borde det vara intressant att fundera på om man själv kan göra något för att skydda sig mot en kronförsvagning. Då är det riskabla tillgångar (fastigheter och aktier) som gäller för de flesta. Att sitta enbart med kontanter är ganska dumt.
Och absolut, är man säker på att vi får en finanskris inom ett par år ska man förstås vänta. Jag gissar själv att vi kan gå mot tråkiga tider omkring 2020. Men jag vet inte.
Och det här med "kunnande, intresset, orken, lusten" — att tillgodogöra sig de bästa råden inom "sparande" tar inte mycket tid, om man just är intresserad. Och är man inte intresserad så bryr man sig inte om inflation eller valutarörelser i alla fall.
Säg det till honom då. Eller låt honom lämna landet. Vafan ska vi med såna skit phd till. Vi vill ha bidragstagare. Dom hjälper till att öka landets BNP.
Det blir nog bra. Följ honom till Schweiz där allt är perfekt.
Nä allt är inte perfekt. Pappaledigheten är bättre i Sverige. Alla bidrag är bättre i Sverige så vill man ha bidrag ska man välja Sverige.
@Joakim, du "tycker inte om kronförsvagningen". De gör inte jag heller lika lite som jag tycker om Ingemar Bergmans filmer. Däremot ser jag det som ett konkret exempel på en misskött kreditbaserad ekonomi.
Sen skulle jag vilja hävda att gå in på börsen och göra hyfsat ifrån sig nu klarar bara ett fåtal, även på detta forum. Inget för den som är bara är "intresserad".
@Bengt: Det mynnar väl ut i vad man tror om vad som händer innan börskraschen i SEK kommer? Kommer SEK försvagas ytterligare eller är försvagningen över och nu gör man bäst i att vänta med pengarna till en börskrasch kommer.
Bengt: Jag håller nog till 90% med om det du skriver. Det känns inte bra för den svenska ekonomin nu.
Fast det där med att hoppa in och ut ur börsen är det få som klarar. Men har man tid på sig är det generellt bättre att äga riskabla tillgångar än att försöka tajma. Personligen tror jag avkastningen kommande fem år blir sämre än de fem år som varit.
Toni, helt ärligt är det en bra idé att testa bo i andra länder om man är ung. Förr i tiden reste jag runt mycket, nu har jag saker som binder mig till Sverige samt vänner mm som gör att jag inte är särskilt sugen på att flytta. Lite egna reflektioner…
Vill man ha nåt som är likt Sverige men med mer inkomst är ju Schweiz och Tyskland (München) givna. Bra folk, bra inkomst, och ganska likt Sverige på många sätt. Nederländerna funkar också.
Älskar man sitt jobb över allt annat och vill ha rejäl inkomst ska man satsa på USAs västkust.
Vill man ha fantastiskt rolig fritid så är Japan riktigt bra (fast jobbet kan vara helt miserabelt). I Korea är det som i Japan, fast sämre.
Vill man se hur livet annars kunde varit kan man åka till Indien och testa jobba där en stund. Sen kan jag nästan garantera att man hellre jobbar hemma.
@Joakim: "Jobba i USA" förutom att green card stoppar en från det. Det där med Indien håller jag med dig om men om man jämför FELIX pulvermos med att äta sin egna bajskorv så ska du se att pulvermoset också är helt OK. Till och med en Indie kan göra en jämförelse med ngt som är värre och må så sjukt bra över att hen jobbar i Indien men det är inget mått på hur bra det hade kunnat vara.
Jag bara nämner några länder och dess för- och nackdelar från egen erfarenhet. Fördelen med att vara på kontrakt i Indien osv är att allt är sjukt billigt.
Då låter det som att det är Tyskland eller Schweiz som gäller. Det är inte heller omöjligt att fixa green card eller kontrakt i USA beroende på jobb.
@Joakim: Ja USA brukar inte göra det svårt för folk dom verkligen vill ha. Verksamhetschefen för företaget ja jobbar för flyttade till USA från Indien. 2017 hade han en ersättning med lön och bonus på 2,5 miljon USD brutto.
Nu spelar inte ja i samma liga så det är tveksamt om det är så lätt.
@Toni. Du har rätt.
Och du har också oss övriga som är uppvuxna här men också svårligen ser framtidsutsikter här, trots att Sverige egentligen är ett bra land – men som skulle kunna vara mycket bättre.
@Teheimar: Japp jag tillhör också den skara människor som har rätt idag om gårdagen men missar att förutspå framtiden.
@Joakin Persson, kan du utveckla det där om Japan och fritid?
Teheimar, gärna.
När jag jobbade i Japan, så kunde man dundra in på kontoret klockan 0900 eller till och med 1000. Härligt, kan man tycka. Detta är förstås för att underlätta från de som pendlar in från förorterna, säg 60 till 90 minuter enkel väg.
Men, i japansk affärskultur handlar det ganska mycket om "face time" och att hålla uppe skenet av att man jobbar hårt. Det är självklart att man stannar kvar på kontoret tills chefen går hem.
Det innebar att det normala på vårt kontor var att jobba fram till säg klockan 21 på kvällen. Så, för den vanlige pendlaren gäller att gå upp kl 07, ta tåget kl 08, vara på jobbet kl 09, åka hem vid 21, och sedan vara hemma klockan 22. Repeat. Även lördag. Om något går åt skogen så får man jobba ikapp det sen (fast det finns en bortre gräns, då t ex Tokyos tunnelbana slutar gå nånstans efter midnatt).
Eller ja, nu beskrev jag den andra sidan. Arbetssidan, som möjliggör det andra.
I utbyte — mycket hög ekonomisk standard, enormt kulturutbud, fantastiska restauranger, exemplarisk service, ordning och reda, säkerhet, inget våld, otroliga barer och nattklubbar, fantastiskt trevliga människor. Och så vidare. Om man är i Japan som turist så måste jag säga att man får allt det goda utan att behöva vara med om baksidan (typ, folk måste jobba för att skapa detta goda samhälle).
Det var många år sedan jag jobbade i Japan, men jag återvänder ofta som turist. Jag kan just nu inte komma på något ställe på jordklotet som har en bättre blandning av civilisation och natur. Samtidigt — trots denna tråds tema om försvagad krona — inte så dyrt som många tror. Man kan enkelt bo för under tusenlappen per natt om man vill det (till förvånansvärt hög standard), och en typisk utelunch kostar mindre i Tokyo än i Stockholm — och är väldigt mycket godare. Detta är då innan man börjar utforska de lite bättre restaurangerna med mera. Där finns ingen konkurrens. Och då har jag inte ens börjat beskriva en av de viktigaste sakerna, nämligen bad i varma källor / Onsen i naturskön miljö uppe i bergen osv.
Men redan nu börjar inlägget bli för långt, så det får kanske sparas till en annan gång.
Tack! Det var intressant läsning.
@Joakim Persson
Barer och nattklubbar etc. är komplett OINTRESSANT för en vanlig normal löntagare med familj och barn!
Möjligtvis för dem under 35 som fortfarande tror att de är tonåringar…
I Tyskland och Frankrike stoppas numera e-post från cheferna till de underställda av lagar om e-posten skickas efter ett visst klockslag. Likaså är dte heller inte tillåtet att ringa upp den anställde på dennees fritid.
Eller som Horace Engdahl uttryckte det att Sverige var inte ett land för vuxna..
https://www.svd.se/tillbaka-fran-berlins-kafeliv
Eller som Hamilton skrev om det infantila samhället…
https://motpol.nu/oskorei/2008/04/18/carl-hamilton-och-det-infantila-samhallet/
Ja, i ditt SD-Sverige ska man alltså inte få läsa mail och programmera på kvällar och helger. Snacka om DDR-samhälle.
Som tur är så behöver vi inte alla följa dina preferenser, Bengt, utan det finns de som tycker det är trevligt att ta en bit mat och en öl efter jobbet. I Japan är det ganska normalt att man går ut med sina kollegor och har trevligt på en Izakaya efter jobbet innan tåget går hem.
Vuxna människor behöver ingen som daltar med dem, Bengt. Vuxna jobbar hur mycket och när de villl. Det är barn som behöver läggdags och sånt.
"Tyvärr försvinner forskarna utomlands, för vem vill ha SEK-nivåer i lön?"
Välutbildade utomlands ratar Sverige. Lönearbetare har redan innan kronförsvagningen löjlig lågt betalt. Ta tex Canada, mycket bättre betalt, skatten halverad och 5% moms. När dom hör svenska löner skrattar dom. När dom ser priserna i affärerna vägrar dom köpa. Och jämföra med USA löner, sluta… till och med deras minimum löner är nästan dubbla svenska minimumlöner och efter skatt och prisskillnader är 3-4gånger?
TOTALT ointressant med barer..nu fattar jag varför du är singel under din SD-Sten.
Jag är 39 med barn och stortrivs me d en mer Sydeuropeisk livsstil med uteliv som naturligt inslag i livet.
Benke du måste anamma västberlin istället.
Joakim, det handlar om att arbetsgivaren inte ska få ta all din tid i anspråk, nog bör vi diskutera saken?
Bengt menar inte heller att folk inte ska gå och ta en bira och lite mat efter jobbet. Han påpekar att vuxna sällan bevistar nattklubbar.
PMA: Som sagt, alla är vi olika. Vissa gillar att jobba och gå på nattklubb, andra att studera kollektivtrafiken. Det är väl bra att vi har olika intressen!
Låter ju hyfsat ointressant att arbeta i Japan på den där beskrivningen…man har alltså söndagar på sig att njuta av kultur, natur, mat etc…thanks, but no thanks…
Jag tänkte också så Unknown. Och inget av det dyra, värdefulla, är ju egentligen dyrt?
Alla måste inte jobba helg dock, men det förekommer. Långa dagar är det oavsett.
Jag håller med er. Att jobba i Japan är inte särskilt kul på sikt i många fall. Men det är ett bra exempel på ett samhälle som är väldigt annorlunda från vårt, och det var lite av poängen med historien. Upprepar att som turist får man endast det "bra" med det välfungerande japanska samhället, något som fler och fler upptäcker.
@P.M.A
Helt korrekt!
VUXNA med ansvar, barn , bostad mm att ta hand om är ytterst SÄLLAN ute och "svänger" sina lurviga på skumma barer och rökiga nattklubbar..
Men.. vissa företag med "kultur" så är det ju närmast ett "måste" att gå på fredagsöl, after-work etc. Väldigt vanligt på "hippa unga dataföretag" där de anställda dricker för mycket "Jolt" och spelar flipper..
Just detta att totalt dominera någons tid, även fritid är ett vanligt "knep" i olika religiösa sekter… Till slut domineras hela "lviet av sekten", vem du umgås med, vad du gör på fritiden mm
"..Fransmännen kan sedan årsskiftet slippa läsa mail och SMS utanför arbetstid. Nya lagregler tvingar arbetsgivarna att förhandla om hur och när de anställda ska vara tillgängliga. Enligt facket är mail och SMS utanför arbetstid en av orsakerna till allt från utbrändhet till äktenskapliga problem…"
http://www.dagensjuridik.se/2017/01/frankrike-lagstiftar-mot-mail-och-sms-efter-arbetstid-leder-till-utbrandhet-och-aktenskaplig
Ordnung muss sein !
"..I Tyskland kallas det ”Informations-Overkill”, och en rad storföretag med biljättarna Volkswagen, Daimler och BMW i spetsen har de senaste åren begränsat och stoppat möjligheten att arbeta utanför arbetstid…"
https://www.nyteknik.se/ingenjorskarriar/karriar/tyska-storforetag-sparrar-jobbmejl-pa-fritiden-6335826
@Blankt
De "damer" man kan träffa på barer och rökiga nattklubbar är INTE de jag skulle vilja ta med hem … Jo, ett tag var jag faktiskt också "ute" även om jag aldrig kom att stå på någon gästlista på Stureplan …
Slutade därför rakt av med att "gå ut" även om man enligt vissa: "..Mååååste gå ut.."
@Lars ( Cornucopia )
"..Vuxna människor behöver ingen som daltar med dem, Bengt. Vuxna jobbar hur mycket och när de villl. Det är barn som behöver läggdags och sånt. .."
Och VEM är det som gör detta och ser till att barnen går till sängs? ( och inte sitter uppe och spelar dataspel hela nätterna?)
Knappast de "föräldrar" som hänger ute på barer och rökiga nattklubbar (gödandes typ maffian)
Bengt, du verkar ha problem med att folk kan ha andra liv än ditt eget.
Låt du folk sköta sitt. Det är inget problem ens att som förälder få till en utekväll då och då. Men självklart vill du som SD-representant forma alla folk till likadant stöpta identiska idealmänniskor. Precis som i Östtyskland.
@Joakim!
Jag bara framförde vad jag tycker och tänker. Några "problem" har jag inte.
Om du läste mina länkar ovan så hänvisade jag till Frankrike och Tyskland. INTE DDR.
Sedan så kan jag också tycka att det borde vara söndagsstängt i affärerna , åtminstone på förmiddagen fram till till 13:00 Affärstidslagar finns i de flesta länder ute i Europa. Det är Sverige som är det extrema undantaget och inte "normen".
Har inte alls några "problem" med att vara just socialt värdekonservativ!
Man kan ju också känna av att folk har andra preferenser än en själv. Exemplen där staten tvingar folk att jobba på ett visst sätt, att affärer ska ha stängt på vissa tider, att helgerna inte är till för att arbeta är typiskt socialistiskt överstatligt tänkande, det vill säga att en klok majoritet bestämmer hur alla ska bete sig.
Frankrike och Tyskland är på intet sätt förskonande från detta. Tvärtom brukar Frankrike utmärka sig alldeles speciellt med väldigt detaljerade regler för företag med mer än 50 anställda. Gissa varför så många franska företag slutar växa vid 49 anställda.
Why so many French firms are stuck at 49 employees
"The chart above shows an analysis of French manufacturing firms in a study appearing in this month’s issue of the American Economic Review. The authors measured the productivity of firms of various sizes and found that the firms just below 50 workers stick out. They are noticeably more efficient, and their apparent reluctance to expand means the French economy isn’t as productive as it could be.
The authors find that the 50-employee rules are crimping the French economy by more than 3%. "
".. socialistiskt överstatligt tänkande.."
Danmark exv. 😉
Man _får_ hålla öppet på Söndagarna men ändå håller man stängt! 😉
Fram till 1/10 2012 var det dock förbjudet i lag att hålla öppet på Söndagar.. Undantaget lönehelger och i December. Ävenså affärer med en omsättning under ett visst belopp var tillåtna att hålla öppet veckans alla dagar dygnets alla timmar.
https://erhvervsstyrelsen.dk/lukkeloven
https://da.wikipedia.org/wiki/Lukkeloven
Ja, Danmark. Landet med världens högsta skattetryck, där du blir hårt straffad om du vill köpa en bil eller äga fastigheter. Självklart är de ett av de länderna där man inte kan låta bli att detaljreglera.
… och språktester, tiggeriförbud och sist men inte minst: Maskeringsförbud! Och tidigare även Mogens Glistrup också !
https://www.youtube.com/watch?v=YlTukY9fV9Y
@Joakim!
På 80-talet kostade 1 DKK 0,88SEK
Idag kostar 1 DKK 1,45 SEK
"Sedan så kan jag också tycka att det borde vara söndagsstängt i affärerna , åtminstone på förmiddagen fram till till 13:00 Affärstidslagar finns i de flesta länder ute i Europa. Det är Sverige som är det extrema undantaget och inte "normen"."
Varför får man fråga? För att det var så förr?
Tja, dessa länder fungerar ju trots söndagsstängt.. I många fall dessutom bättre äb Sverige idag ..
Jag har sett upphandlingar där ingenjörer och byggledare jobbar för 190 – 350 kr i timmen. På pappret vill säga. Så företagen ser nog till att få betalt.
Vem jobbar för dom där priserna? Efter alla skatter har du typ 50kr efter en 200 in ibolaget. 50kr*80 =4.000/vecka. Ett kassa biträde har mer i lön.
I upphandlingen anges tex att en kommun bedömer behovet av att en oerfaren konsult används och tusen timmar ska prissättas. Och lika många timmar behövs en erfaren konsult. Då lämnas anbudet150 kr för den oerfarena och 1000 kr för den erfarena konsulten.
Så vinner man ett kontrakt att sälja konsulttimmar under några års tid. Sen vet anbudslämnaren om att man inte kommer behöva använda kategorin ”Oerfaren”. Lite snyggt kan man ju debitera för en sommarjobbare ett litet antal timmar.
Efterfrågar beställaren en oerfaren till ett uppdrag så har man ingen sån att erbjuda utan just nu har vi bara erfarena. Så nej ingen jobbar sannolikt inte många timmar för de priserna, men det sur ju ut som det billigaste anbudet vann. Förloraren är konkurrenter som inte har kundkännedom samt vi som betalar skatt, men på pappret ser det ju allt bra att att billigaste priset blev upphandlat.
Den som lprissatte 550 kr för oerfaren och 1025 kr för erfaren hade kanske tänkt jobba för de priserna och den utgången hade sannolikt varit billigare.
Ok tack, då förstår jag! Ja uppköparna måste vet vad dom vill och gör, annars går det illa!
Ibland kanske det är så att det är vad man vill. Man kanske vill ha samma entreprenör man trivdes med sen tidigare år och vinnande entreprenören vet vilka priskategorier som hen sen kan använda.
I ena vågskålen importföretag. I den andra bolånekollektivet. Politiskt är det givet, de sistnämnda ska alltid få vinna, sådan är dealen.
Fast förlorar gör vi ju allihop, alla vi som har pengar kvar i Suecizuela…
Lägg exportföretagen till bolånetagarna så väger skålen definitivt över..
Har lite insyn (hur säger jag inte) men de bolag som säljer medicin/medicinsk utrustning har j*vlar i det marginaler att ta av.
När man hör politiska debatter om alla dessa vinster i välfärden och sen förstår att det är Attendos kaffepengaprocent i vinst det gäller så blir det än mer tragikomiskt.
Angående läkemedelsbolag, ser att Astra delar ut mer än sin vinst och kursen stiger – är det bara kronan eller missar jag något?
Hur hjälper säljarnas (eventuella) marginaler de svenska kundernas möjlighet att få ekonomin att gå ihop?
Menade kring sjukvårdens ökade kostnader. Inköpare av sådant tar antingen mutor eller borde gå sparken – leverantörerna bör fortsatt sova gott dock.
Kronkurs leder till konkurs? Nejdå, det är bara att valutaförsäkra sig. Så sade nejsidan i alla fall inför folkomröstningen 2003.
Riksbankens enda uppgift är att se till att inflationen hamnar på två procent.
Som den har varit ett bra tag nu. Beräkningarna görs dessutom på ett nytt sätt, där det nya sättet ger lägre tal. Och som gardering har ingves sagt "intervall till 3%". Så det trickas friskt.
Försvarets inköpskostnader har stigit som en raket – det måste vara panik på försvarstaben.
De kan kalla det försvarsraket, attackraket e dyl och skriva in det i balansen. Sen kan renskriva av med tiden 🙂
Såg att gurkan (Import) kostade 80kr/kg på COOP idag..
Det var dyrt för 96% vatten! Hur många köpte du?
Priser på grönt och frukt har verkligen skjutit i höjden. Borde inte tillgången vara god så här års? Det rör sig faktiskt om hundratals procents i höjning långt över inflation och valutaeffekter.
Jo, sjunkbomben, det är skumt att en köttbit från gris är dyrare per kilo än isbergssallad.
Sverige och Riksbanken sitter i en rävsax.
Antingen kraschar man kronan eller bostadsmarknaden.
det blir nog båda
"svenska ekonomin knappt har en positiv handelsbalans"
Det är en medveten politik.
Reinfeldt ville göra om Sverige från en industrination till ett tjänstesamhälle. När industrin minskar, minskar exporten tills man får en negativ handelablans.
Då blir vi som USA med stora underskott, eller varför inte som Grekland, då vet man vad som väntar. Det är bättre att ha det som Tyskland, ha fabriker, tex BMW, Bayer, som exporterar och ger välstånd. Reinfeldt och Maud gjorde tvärt om, dom eliminerade SAAB, Astra osv med en medveten politik. Katastrof.
Följdfrågan blir, varför bedriver man en sådan politik? Vill politikerna skapa en situation som i Grekland, kaos, så eliten kan köpa statliga bolag och hus billigt?
Att kronan faller beror nog på att gratispengarna försvinner ur systemen just nu. Turkiet och Argentina med 60% ränta känner också av det. Svenska bolånestocken består till stor del av utländska pengar. Svenska marketmakers seb och swe-bank stängde i princip ned handeln 2007. Någon som visste?
Det enda intressanta inlägget under denna artikel! Frågan är om inte Reinfeldt är den störste värdeförstörare vi haft i landets historia…?
Helt väntat, inte första gången en svag svensk krona kommer till räddning, efter Lehmankraschen försvagades den svenska kronan efter flight to safety och Reinfeldt och folket trodde att det var hans förtjänst när Sverige slapp Eurokris, när det var i själva verket folket som räddade Sverige med en röst för nej till Euro.
Själv har jag satsat pengar på exporten i visshet att det är ända möjligheten att undvika fastighetskris och kris i ekonomin, har Sverige tur så upprepar sig historien och Sverige kan med blotta förskräckelsen undvika en ny kris.