Hur svag är egentligen den svenska kronan? Mot valutakorgen total competetiveness index (TCW) är den svenska kronan på sin tredje svagaste nivå sedan 1999. Vi har tidigare de senaste 20 åren bara haft så här svag krona 2001 efter IT-kraschen och under finanskrisen 2008 – 2009. Fast u har vi högkonjunktur.
Svenskt TCW-index 1999 – 2018. Står fel datum på bilden. |
Så när svenska kronan är så här svag under slutet av en högkonjunktur, fundera på hur svag den kommer bli när lågkonjunkturen, bostadsbubblekraschen och recessionen slår till.
Efter IT-kraschen steg TCW-index 20%. Finanskrisen kraschade kronan cirka 25% mot index.
En möjlig slutsats är att den som flyttar sina tillgångar bort från SEK och över till exempelvis guld, silver, euro eller USD kan ha 20% att se fram emot, samtidigt som svenska börsen och svenska bostadspriser faller.
Detta är bara ett hypotetiskt scenario, men jag ser inget som egentligen motsäger detta.
Svenska exportbolag är delvis en hedge, men kommer inte motstå ett generellt svenskt börsfall ändå. Men sitter man med importberoende aktier eller rent av egna verksamheter så kan det bli mycket dålig stämning framöver. Klarar ni en valutaförsvagning på ytterligare 20%? Även om det reder ut sig tids nog, hur lång tid klarar ni?
Jag tänker i synnerhet på svensk detaljhandel. Delvis kompenseras denna av ökad inhemsk konsumtion i dåliga tider, när man istället drar ner på semesterresorna utomlands.
För att ha en ekonomi som “går som en Volvo”, så är alltså kronan extremt svag sett ur konjunkturcykelperspektivet. Se allvarligt över hur du kan diversifiera bort från svenska kronan, för detta lär bli värre när konjunkturnedgången drar igång på allvar.
99 kommentarer
Det spelar ju ingen roll även om SEK tappar med 70% till. Vi bor ju ändå i Sverige. Inflationen ligger på 2% 🙂 Att valutan tappar är bara ett problem i andra länder (källa: DI).
Men de varor som köps i utlandet blir ju dyrare vilket spär på inflationen. Det blir ju dyrare för oss.
Konsumera inte sånt som köps i utlandet.
Det blir rätt tråkig mat på bordet då. Eller ingenting alls.
Anammar man den nationalistiskt indoktrinerade optimistens förhållningssätt till valutaförsvagningar är man nog rätt nöjd ändå.
Vladde beskriver det rätt bra här:
https://www.youtube.com/watch?v=ww59elpA9Vg
Onekligen ett svaghetstecken.
Lite annan info, ESV reviderar upp prognosen för den offentliga sektorns sparande i sin augustiprognos.
ESV-prognoser ang den offentliga sektorns totala överskott:
2017: +60 mdr
2018: +42 mdr
2019: +35 mdr
2020: +58 mdr
2021: +102 mdr
… detta är då förstås exklusive idag okända reformer, djupare lågkonjunktur osv.
Mystiskt läge minst sagt. Men ja, än så länge har detta faktiskt inte smittat av sig i brett stigande konsumentpriser, hur gärna folk än drar fram sina favoritanekdoter. Frågan är om det håller.
Mao ingen recession i sikte förrän 2022. Skulle vara intressant och se deras beräkning av de automatiska stabilisatorernas delposter!
Man undrar stillsamt varför det saknas långsiktiga utländska investeringar i Sverige. Med en ständigt(långsiktigt) svag valuta premieras i bästa fall bara kortsiktiga investeringar där företag köps upp och verksamheten flyttas utomlands/hem(vilket vi defacto har erfarenhet av). I andra fall ser man till att "lönsam" verksamhet bibehålls men där vinsterna tas hem fortlöpande(istället för att investeras på plats). Utan Norge(det ruttna landet) hade vi dessutom haft ett större permanent negativt handelsnetto. Utan Ericsson/Telia och våra ingenjörer hade det sett ännu värre ut eftersom tele- och datatjänster från fåtalet företag står för "den nya exporten" andelsmässigt när tillverkningsindustrin alltmer "outsourcats".
Givetvis vet vi att Rb slaviskt följer den "federalistiska" euron där nu Turkiet sätter fingret på ECB´s problem med kroniskt svaga banker(systemkritiska).
Här en bild på den kronans potentiella färdriktning i förhållande till us dollar-index. http://svenskakronor.blogspot.com/
Konsumentpriserna har inte stigit, det är bara att allt blivit märkbart dyrare.
Jo, det märkte jag i somras när DKK:n stod i 1.45 SEK och när jag bara fick strax under 300 CZK för 100 SEK när jag för några år sedan fick strax under 400 CZK…
*morrrrr*
Ja du Bengt. Det kostar att vara svensk men det är så värt det ändå. Vi har ju ändå världens bästa mat, natur, sjukvård, skola, pension, landslag, öl, sprit, vapen o.s.v. Orkar inte fortsätta på listan då jag sannolikt bara har max 60 år kvar att leva.
Jag semestrade i Schweiz med föräldrarna på 1970-talet. Då var 1 CHF = 1.80 SEK.
Jobbigt läge Bengt när du fick punga ut med 29 Korunas för en Pilsner Urquell.
Hela 12 SEK för en av världens bästa öl på fat är definitivt för mycket för en framgångsrik svensk på semester.
Tror faktiskt att jag betalde hela 49 eller 59 CZK för en Breznak på Wenzelsplatsen… 😉
Turistfällor finns det gott om 🙂
Leta dig ut till Zizkov nästa sväng, pubtätaste stadsdelen i Prag.
Vet!
Men det var just det som var grejen!
Cykla till Prag och Wenzelsplatsen och ta en riktig tjeckisk pilsner.. 😉
Litomerice där jag åt knödel (med kött i), surkål o pilsner för 79 CZK var riktigt fint!
Som kontrast till närbelägna "Thereseienstadt"…
Sverige har påbörjat sin vandring mot att återigen bli ett av de fattigare länderna i Europa – stor och bidragsberoende befolkningsökning, en ständigt krympande industri, en ökande absolut import pga befolkningsökningen, en (relativt) minskande export – dessa faktorer är en fattigdomscocktail som är mycket svår att bryta så det finns inte mycket hopp för kronan och svenskens köpkraft.
+++++!!!!!
Nej, detta går inte att lösa. Lika bra att dö.
De som köpte silver och guld under tiden som du rekommenderade det 2012-2013 behöver mer än +20% för att bli nöjda.
menar du pappersguld eller fysiskt?
Jaså?
Guldet kostar nu 353:- SEK per gram. När guldet kostade som mest var det 396:- SEK per gram.
353*1.2=423:- SEK.
Och jag rekommenderar aldrig något.
Ser ut som att guldet kommer att "bottna" kring 900 dollar.
Som svensk är det guld i SEK som räknas, vad den står i USD är ointressant.
i SEK kan man inte förlora oavsett investering. Det är det som är det fina med kronan. 🙂
12-13 kostade väl ett oz guld runt 9,idag 10.
Dåligt?
När den skandinaviska kronan infördes hade den ett fast värde på 2480 kr = 1 kg guld. Eller 2,48 kr/g guld.
Märkligt att kronfallet inte kommenteras mer i media. Det verkar som om lågräntepolitiken ensamt ska förklara det men jag efterlyser en mer öppen debatt.
För att vanligt folk inte förstår bättre…Jag har pratat med flera om detta och dom verkar helt oberörda. Svaret blir oftast: Jag skiter i vad 1 EUR kostar. Jag bor i Sverige och jag har fått en löneförhöjning på 2% i år d.v.s. är jag rikare i år. Det går bra nu. Varför skulle politker vilja diskutera ett ickeproblem.
Man vinner inga val på det.
Här på bloggen verkar folk tro att man blir 10% fattigare om EUR stiger med 10% mot SEK.
Det är bara sant om allt man köper är importerade varor och tjänster prissatta i Euro. Men så är det förstås inte. Även om mina resor blev säg 5 000 kr dyrare i år, så har jag ändå "gått plus". Många hushåll har säkert en liknande erfarenhet.
Precis som Ryssen inte blivit fattigare om han bara köper S400 för att försvara sig mot feministiska missiler från 51st state Sweden.
Vi devalverar oss till rikedom.
En svagare valuta leder dessutom till att importer blir dyrare, vilket ju kan vara problematiskt i en öppen ekonomi. Jag vet inte hur det påverkar KPI eller KPIF dock.
Det påverkar, men folk överskattar den direkta priseffekten verkar det som. 10% försvagning innebär inte 10% konsumentprisökning, eftersom vår mix av konsumtion inte består av så pass mycket importerade konsumentvaror.
Som exempel påverkas t ex inte hyror, försäkringar och lokal värmeproduktion av svag valuta i särskilt stor utsträckning.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Men bensin, iphones, appar, Netflix, dataspel, färsk frukt på vintern, kurslitteratur, utländska kläder och annat blir å andra sidan dyrare.
Hur påverkas elpriset av en sjunkande krona + export till Europa?
Ja precis, det är mycket som blir dyrare.
Men riktigt stora poster som ränta på bostadslån, hyra, försäkring, viss mat etc blir inte dyrare.
Enklast är att helt enkelt kolla på KPI, KPIF, KPIF ex energi eller HIKP, så har vi bra data.
Man kan i princip sammanfatta det med att överlevnad inte blir dyrare, men ett anständigt liv blir det (jag kallar det anständigt, någon annan kallar det lyxigt eller privilegierat eller whatever).
Vad som skär sig i dessa diskussioner är just det relativa perspektivet. Krasst finns en enda sak Sverige är riktigt bra på ur internationellt perspektiv, och det är att ta hand om de allra fattigaste. Nej, vi har inte speciellt bra sjukvård, befolkningen är allt annat än rik, vi har rätt dåligt utbud vad gäller underhållning (inte prioriterad marknad internationellt), vi är inte speciellt högteknologiska och släpar generellt i trenderna, per $ är vi ganska mediokra på mat, osv, osv osv.
Ur mitt perspektiv. Jag är inte fattig. Kruxet är att de flesta jag pratar med är inte heller på samhällets botten, så lägger man då nivån kring "värdlsbäst" blir resultatet minst sagt en bevsikelse så att säga.
Samma läge är det när kronans krasch diskuteras. Jag är snabb på att säga att befolkningen blev 10% fattigare, för ur mitt perspektiv är det precis så; som boende i Sverige är vi via lön och skattesystem tvugna att förvalta väldigt mycket kapital i SEK, och den posten kraschade (kraschades av RB). Jag är fullt medveten om att de "riktigt" fattiga inte landar i riktigt samma ekvation. För oss andra har globalisering och internet gjort att byns lokala lilla statliga ekonomi blir mindre och mindre relevant – bortom just när det penningpolitiskt gör så att vi får mindre i fickan, en i övrigt ganska tillräcklig definition på att faktiskt bli fattigare.
Antar för min del att det viktiga är att lägga ribban rätt. Om folk vill tänka på "barnen i Afrika" och njuta av att vi är så rika som kan äta mat så kan vi lägga diskussionen där. Det är så fort man försöker lägga anspråk på världens _fina_ delar som jag skakar på huvudet över floskler som "äh, bara thailandsresan som blev lite dyrare".
(och jag ser inte detta som det minsta elitistiskt – jag tycker bara att diskussionen om riktigt fattiga är en helt separat fråga)
(vill också flika in att jag absolut inte argumenterar för att man ska strida för en extremt stark krona; när jag kommenterar detta gör jag det utifrån premissen att RB agerat utifrån rakt omvänd målsättning)
Linus: Ja, det är sant att ju högre disponibel inkomst utöver basbehov man har (dvs "anständighetskonsumtion" med din definition), desto värre slår en kronförsvagning.
Lägger man hälften av sina utgifter på t ex utlandsresor, elektronikimport och liknande så märker man klart en standardsänkning. Fast då har man redan klättrat relativt högt upp på sin behovsstege och nått "anständighetsnivå". Vid denna nivå kan man också tänka sig att man upptäckt det här med avkastning på kapital, särskilt i diversifierade valutor, vilket nånstans väger upp att SEK-kassaflödet räcker mindre.
Vid anständighetsnivå kan man alltså satsa på att ha investeringstillgångar i de internationella valutorna man tänkt konsumera för senare, eller åtminstone i EUR och USD. Vet inte vem som tvingas hålla allt i SEK, för att vara ärlig. Till baskonsumtion, absolut, men annars?
Samtidigt är det såklart så att detta inte alls diskuterades 2012/2013, när kronan var relativt stark, men det är en annan historia.
Mer konkret exempel på hur jag antar du menar: Om man tjänar 50 000 till 70 000 brutto (och därför nettar 35 000 till 44 000), så svider det när de 20 000 nettopengar man växlar över till USD/EUR-konsumtion inte räcker lika långt som 2017. Är det nåt sånt scenario du ogillar? (Jag håller med men vill förstå)
Det är lätt att veta svaret på frågan med facit i hand. Nu när man redan förlorat i köpkraft är det bara dumt att växla bort till andra valutor för nu är det Morgan Stanley, Joakim och andra experter som tror på stärkt valuta.
@Joakim, jag håller negativt SEK, och det har jag gjort ett år. Kapital är fritt och lär förbli det (tack EU) att disponera, d.v.s. kapitalet är inte svenskt bara för att jag bor i Sverige. En annan sak är det däremot med inkomst. Men överhuvudtaget är det enligt mig helt orimlig infallsvinkel att folk kan vara negativa i SEK med sitt kapital om de vill. Jag hanterar SEK som en illaluktande liten bakterie jag måste göra mig av med varje månad, men som sagt, jag tycker inte det fungerar som infallsvinkel när det är olagligt att verka i Sverige utan att hantera SEK.
El handlas på en gemensam europeisk marknad i € om jag inte missminner mig
Toni: Jag tror ingenting om EUR/SEK. Noterar bara att det finns olika åsikter i frågan. Har inga positioner på valutamarknaden.
Linus: Ja, SEK i cash eller på avista är meningslöst och garanterad förlust. Jag ligger också netto minus i SEK pga VP-lån, även om jag har tillgångar som prissätts i SEK, DKK, EUR och USD (de i SEK har gynnats en del i SEK räknat pga valutaförsvagningen och tillhörande stigande vinster). Orimligt eller ej, så länge vi har negativ realränta finns det ingen som helst anledning att ligga positiv i SEK (dvs i kontanter, på avistakonton, sparkonton eller i räntepapper). Aktier är lite en annan sak beroende på företag. Man kan önska att vi får positiv realränta någon gång igen, vi får väl se när det sker.
Men visst känns det, rent mentalt, väldigt skumt att behöva byta bort SEK på grund av garanterad förlust (både på grund av inflation och växelkurs). Nu är läget ungefär likadant i de flesta valutor vad gäller just inflationsbiten, men det känns extra illa för SEK. Svårt att se att man kan göra något annat än att leva med det dock.
Även om basala levnadskostnader inte just nu ökar så mkt så pekar kronförsvagningen på ett allvarligt sjukdomstecken i svensk ekonomi som på sikt även påverkar det basala.
Dessutom, det som är lika illa som kronförsvagningen är försvagningen av de offentliga tjänsterna som vi betalar skatt för. Folk dör faktiskt i vårdköerna och många går privat för att inte göra det. Polisen lägger anmälningar på hög eller svarar inte i telefon. Tågen funkar inte, försvaret är tandlöst mm. Och situationen kommer att bli betydligt värre pga den snabba folkökningen.
I sverige klassas man ofta som troll om man säger hur det är. Det finns olika verkligheter.
@Joakim, snarare än konkret exempel så syftar jag på att personen som håller SEK (via lön eller annars) blir fattigare när SEK tappar värde. Förhållandet är direkt.
När folk menar att det inte är så enkelt så menar de egentligen att det är precis så enkelt men för flera lokala parter samtidigt: 2017 kostade en tallrik köttbullar på den lokala krogen $10 och person X fick $30/timmen i lön. 2018 tankade kronan, så samma person får $27 och en tallrik köttbullar kostar $9. Dvs löntagaren får in mindre pengar och köttbulle-bagaren får in mindre pengar.
Nationalekonomiskt är konsekvenserna såklart komplexa, inte minst på längre sikt. Men i samma stund någon har ekonomisk kraft att stå på egna ben (=behöver inte staten) så har man i ordets rätta bemärkelse även en privat ekonomi, vilket åtminstone i ett kapitalistiskt perspektiv utgör personens faktiska värdeinnehav.
@Joakim: Ja det känns ju jättekul om man nu efter en dipps på 10-20% på valutan går in och köper "andra tillgångar" i form av värdepapper och det råkar komma en börskrasch där dom också faller. Det börjar kännas som att min kompis som är civilekonom och pluggat i London School of Economics (rankat hör och häpna bäst i Europa och bättre än Sthlm i alla undersökningar utan svenska) sa till mig tidigare: Bostäder kommer alltid vara det bästa sättet att bevara värdet i Sverige då Sverige valutaintervenerar vid varje kris och aktier är volatila och vet man inte vad man gör som dom flesta svenskar kan man förlora minst hälften av sina pengar på väldigt kort tid även där.
Absolut, men med skillnaden att löntagaren ändå får äta samma mängd köttbullar som tidigare. Det är när internationellt prissatta varor och tjänster dominerar konsumtionskorgen som det blir mer bistra miner.
Fördelen med att ha en som du säger privat ekonomi, är att man också kan koppla sig loss från stora delar av sitt SEK-beroende genom att investera sitt kapital.
Toni: Ja, köp en bostad då om du nu litar på din ekonomkompis.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Han gjorde rätt i alla fall: Han köpte nybyggnation som nu ökat dubbelt i pris på 4 år (trots "bostadskraschen") och det gjorde han med blancolån som kontantinsats d.v.s. ingen egen insats. Resten av pengarna har han tradat för på börsen och gjort bra vinster samt så driver han egna företag då han tycker att det inte lönar sig att förvärvsarbeta i ett land där inkomstskatten ligger på 50% och momsen ligger på 25%. Han kör med aktiebolag.
Eller som han brukar skoja: Låt svenskarna jobba…Det är deras land haha.
Jepp, låter klokt. Kör vidare i hans fotspår då.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Håller med, två nedgångsdagar och oklart var vi ska. Fast om man ska vara petig är kronan starkare idag än igår mot euron med ett helt öre (dock ned mot USD).
Ja, vad tror du om svenska företags vinstutveckling Stefan? Hör du nån musik som spelar, eller är det tyst som hos mig?
@Joakim: Återigen är inte jag den som slänger mig över skatteregler, marknadsanalyser o.s.v. Han är supersmart och har intresset precis som du och då går det jättebra. Han brukar säga att det är mer lönsamt att veta hur man använder sitt kapital än att veta hur man gör ett bra jobb och jobba för ett företag och det har han bevisat men alla är inte såna.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Håller med. Ser ingen ordentlig uppsida, vinstökningar 2019 och 2020 är diskonterade. Jag har sagt samma sak förr, men ja. Vi får se.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Så kontentan av detta är: Ingen uppsida på bostäder, ingen uppsida på börsen, ingen uppsida på USD/EUR. Då kanske man ska börja analysera vad som har minst nedsida.
Återigen, det är relevant att svenska börsen går back i USD om man har sin lyxkonsumtion i USD, men samtidigt kan det vara av intresse att ha mer pengar i SEK också för sina utgifter i SEK.
Exakt Toni. Det kan vara bäst att fundera på var man "förlorar minst" pengar. Ta du och behåll pengarna i madrassen i tio år till för säkerhets skull.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Joakim: På 10 års sikt tror jag inte att man förlorar minst på pengar i madrassen men börsen kontra madrassen på 2 års sikt kan det mkt väl bli så och det vet du med men en del känner väl en enorm skadeglädje i att andra råkar illa ut. Btw, Har du lyssnat något på Aleksander Vucic….Serbiska presidenten…Han påstår att Serbien har bäst tillväxt i Europa och att på sikt kommer Serbien bli rikt som Schweiz och att han tror att folket känner det också. Du är inte fullt lika optimistisk som honom men fan väldigt nära. Görgo snubbe som man säger i GBG.
Stefan: Absolut. Läget är OK ändå.
Optimist? I så fall hade jag trott på fortsatt uppgång som de senaste åren. Tror de tiderna är slut nu. Men om det blir -10%, -5%, +/- 0% eller +5% årligen de kommande fem åren vet jag inte.
Joakim, på tal om optimist har jag tidigare tolkat dig som en super sådan. Noterar att du faktiskt klämt fram flera mörka utsagor idag. Du brukar ju ha rätt bra koll på siffrorna så jag som var svartsynt redan tidigare blir nu riktigt rädd..
Som ett inlägg i madrassdebatten tror jag ändå lite som Stefans spår att EM långsiktigt är framtiden.
Bengt, jag tänker så här. Läget just idag, siste augusti 2018, är det bästa någonsin för svensk ekonomi och svenska hushåll (för de som har ett jobb osv).
Men, vi har kommit dit bland annat genom en mycket lång ekonomisk expansion och en ganska kraftig försvagning av valutan. Regeringen har inte förvaltat expansionen tillräckligt väl, och reformerna som presenteras är av fel karaktär. Det blir ett besvärligt läge nästa helg, så jag har svårt att begripa vart vi är på väg just nu.
Tycker det känns lite för osäkert nu, valutan har dykt under augusti samtidigt som vi ännu inte vet hur t ex bostadsmarknaden ska utvecklas. Vi har passerat handelsoro, Italien och Turkiet utan större problem, men jag har en känsla av att en ny kris är under uppsegling nånstans. Men det finns inget riktigt konkret att gå på ännu.
Joakim, ja osäkert är förnamnet.Speciellt efter valet. Problemet är att det inte som jag ser det finns konkreta planer hur vi löser tex immigrationsproblematiken eller hanterar bostadsmarknad/utlåning. Tror vi har skapat en kris egenhändigt iom räntestörningskänsligheten där bostadsmarknaden, förmodligen med början i Stockholm kan dra med resten i fallet. Men vi får se. God Kväll !.
Allt handlar om att ha sparat ihop så mkt cash som möjligt för att kunna profitera maximalt vid den kraftiga börsnedgång som väntar runt hörnet…
Jepp, när som helst rasar det enligt experterna!
Joakim, det är naturligtvis värst för de fattiga. Priset på lax stiger, för normalinkomsttagaren är laxen lika dyr iom löneök, men för den fattige har priset definitivt ökat. Och så sker på allt.
Hade varit intressant med ett TV-program där Riksbanken ställs till svars.
– Deras räntebana har ju varit helt felaktig tiotals ggr. Snacka om insanity. Det borde vara uppenbart för vem som helst att deras modell är trasig.
– När eurozonen har haft ekonomisk kris och låg KPI-ökning, så blir det mycket svårare för Sverige att få upp den med en låg ränta. Att hålla fast vid KPI 2,0% tyder på en rigid syn. Samma som höjde räntan till 500% med förödande konsekvenser.
– Vad är det som är så farligt med mer långsamt ökande KPI? Jag vet vad Riksbanken kommer säga, men det måste ställas mot verkligheten. Priserna på elektronik faller hela tiden och folk slutar inte att köpa dessa varor. Schweiz är på samma KPI nivå som för tio år sedan utan varken ekonomisk kris eller problem med arbetslöshet. Många andra centralbanker har haft lägre KPI-ökning än Sverige utan att marknaden har tappat förtroende för dem. Om något, så är det dagens tondöva penningpolitik som urholkar förtroende för Riksbanken. Det är bara se på kronkursen för att förstå vad marknaden tänker.
Man måste också ta upp nackdelarna med låga räntor. Det minskar omställningtrycket i ekonomin, företag som borde gå i konkurs överlever längre än vad de borde, samtidigt som det skapar bubblor som sen leder till krasch, med arbetslöshet och allmän misär.
I teorin finns vad vi kan kalla god deflation, som att elektronik blir billigare tack vare teknologiska framsteg, och ond deflation, där folk sparar sina pengar för att priserna allmänt sjunker vilket gör att den ekonomiska aktiviteten (BNP) minskar.
För egen del undrar jag dock hur väl begrepp som (ond) deflation egentligen fungerar i en modern globaliserad ekonomi med stora importflöden.
Men det blir ju bara underligt, vem som köpte en mobil 1988 tänker idag att de borde väntat för nu får du ju en lur för 1-2000 som rockar mycket mer?
När man säger "ond deflation", så tror jag man menar minskande penningmängd.
Det ska vi sä klart undvika, men det är ju inte vad vi har nu. En KPI-ökning på 0% skulle gå utmräkt. Riksbanken jagar väderkvarnar. KPI är ju bara snittpriser och om andra varor skulle falla likt elektronik redan gör, så skulle folk bara köpa annat. Är en TV billig så köper man kanske en stereo också.
Sen behöver inte sparande i sig vara negativt, investeringar leder ju också till att varor och tjänster köps i ekonomin. Om man däremot lägger pengarna i madrassen så kan det skapa problem, men då talar vi i praktiken om minskande penningmängd.
Jo, men en konstant ökande penningmängd får svårt att skuldservas om folk inte vill köpa nya leksaker. Eller får. Klart det är planekonomi.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Är väl kalas för exportindustrin med svag krona. Kina försöker väl hålla ned värdet på sin sin valuta.
Ah men Kina är något annat! Alla länder som gör precis som Sverige är något annat. Det är endast i Sverige som valutaförsvagning är något positivt för gemene man.
På kort sikt bra för en exportindustri som inte längre är ägd utav svenskar. Vinsterna hamnar någon annan stans. Blivande bananrepublik.
Alla Svenska företag som har intäkter i Euro eller USD och utgifter i SKR gynnas av en svag valuta. Dock så blir det vanligare att Svenska storföretag som får inkomster i annat än kronor även har kostnader i annat än kronor då stor del av produktionen ligger utanför Sverige. Det är i princip bara när man växlar in mot Kronor för att betala utgifter i Sverige som man tjänar på det. Många gånger så håller man Euro eller USD på konton utanför Sverige.
Det är därför de flesta länder har egna valutor: man kan göra befolkningen fattigare utan att de protesterar.
Intressant diskussion….men är det någon av er som noterat det komiska i att vänsterradikala programledare i P3 yppar vartannat ord på klatschig bräkamerikanska som de unga programledarna plockat upp från imperialistiska USA-styrda tv-serier o filmer…är inte det komiskt, så säg…;))
Fick mig att skratta gott i förmiddags när jag lyssnade på de små kommunistaktivisternas droppande av amerikanska oneliners i parti och minut…
"plockat upp" och "droppande".
Vet inte om du gör dig lustig omedvetet eller medvetet, men är det nåt som är värre än bräkamerikanska ord så är det dylika anglocismer.
Jo, men jag har frikort eftersom jag inte är en vänsterradikal, vilsen programledare i P3…
En möjlig slutsats är att den som flyttar sina tillgångar bort från SEK och över till exempelvis guld, silver, euro eller USD kan ha 20% att se fram emot, samtidigt som svenska börsen och svenska bostadspriser faller.
Nja, är det något som knappast faller om kronan skulle rasa 20% så är det ju just svenska börsen och svenska bostadspriser… Allt annat lika skulle de snarare öka 20% i värde i svenska kronor. Personligen tror jag också det är en fullt medveten strategi från Riksbanken att dämpa fallet i bostadspriserna genom att smygdevalvera som de gör just nu. Det är också det som gör att kreti och pleti tror att Sverige "går så bra" då de bara håller koll på hur många procent börsen går upp och hur värdet på deras bostäder utvecklas i svenska kronor.
Detta som du skriver tro jag också:
"Personligen tror jag också det är en fullt medveten strategi från Riksbanken att dämpa fallet i bostadspriserna genom att smygdevalvera som de gör just nu. Det är också det som gör att kreti och pleti tror att Sverige "går så bra" då de bara håller koll på hur många procent börsen går upp och hur värdet på deras bostäder utvecklas i svenska kronor."
Varför värderas SEK så lågt av utlandet? Om Sverige har en urstark ekonomi borde det finnas intresse att investera i Sverige och även att köpa valuta eftersom man vet att den är undervärderad och därför kommer att stiga på sikt?
Jag tror att valutahandlarna känner till att bobubblan har spruckit i Sverige och att RB desperat försöker dämpa effekterna. Valutan är därför inte undervärderad- snarare tvärtom.
En lite intressant fråga, desdemona, är varför i så fall räntehandlarna inte upptäckt samma sak.
Joakim, jag har ingen aning – jag spekulerar bara. Vad vet du?
Jag tycker inte ekonomi-media förklarar vad som pågår egentligen. RB har lagt sin räntebana lite lägre än Euribor – men det har varit så länge så varför ett kronfall detta år? Den enda logiska faktor som jag kan koppla är detta att bopriserna har börjat dala.
Fast bopriserna har "stabiliserat" sig enl tillgänglig statistik. Valutaoron handlar kanske mer om politiska risker.
Hade man oroat sig för bankernas hälsa och stabilitet så skulle det synts på räntan för säkerställda obligationer.
Nedgången i de svenska bostadspriserna kan summeras till ca 20% mätt i USD/EUR.
Borde väl innebära att vi har max 30%-enheter ner för att nå en halvering.
Sannolikt en kombo av valutanedgång och nedgång i nominella bostadspriser i SEK om så blir fallet.
@Stefan: Nja…behövs ju ca. 3% prisökning per år för att hålla igång marknaden då mäklararvodet ska betalas. Vägrar folk flytta så visar inte statistiken något fall. Tror +3% per år i SEK samtidigt som SEK försvagas med 5-6% per år i 5-10 år kan vara bra. Då är alla nöjda. Både dom som flyttar till Sverige och dom som är superglada över att priset på bostaden fortsätter stiga och man bor sig rik. 🙂
Det som slår mig mest i tråden härovan är den till synes totala frånvaron av svenska utlandsboende pensionärer ….
Dom brukar annars vara djävligt snabba på att hugga när det gäller valutakursen!
here I am ! hugger som en gädda…
Så länge inflationen är låg,räntan är väldigt låg och ekonomin går hyfsat bra så är ju kronförsvagningen bara tillfälliga svängningar. Försvagas kronan mer än inflationen i landet kommer saker exporterade från Sverige bli så billigt att det ökar efterfrågan och driver upp kronkursen. När en ny/gammal regering är på plats och räntan börjar höjas kommer kronan åka upp igen. Om det inte blir någon fett ekonomisk smäll i världen först.