Analytikerna på Danske Bank instämmer med bloggens siffror och konstaterar att lägenhetspriserna föll i Stockholm i mars. Dessutom har det skett ett spektakulärt omsättningsras och rekordfå lägenheter såldes under mars. Banken anser att priserna kommer fortsätta att falla i Stockholm.
Danske Banks boprisindex mars 2018. Källa: Danske Bank |
Redan den 26:e mars varslade jag här på bloggen om -1.8% för bostadspriserna innanför tullarna i Stockholm under mars månad, -2.0% för hela kommunen och -4.6% för Stor-Stockholm under månaden.
Även om Danske Bank med sin svenska verksamhet inte är isolerad från bostadsbubblan, så innebär danskt ägande och erfarenheter från bostadskraschen i Danmark att banken har en objektiv syn på den svenska bostadsmarknaden. Övriga storbanker är hårt färgade av de anställdas skin in the game i form av högbelånade lägenheter i Stockholmsområdet, medan den i Sverige relativt lilla Danske Bank kan säga som det är.
Bankens boprisindex bygger på avslutsdata från Hemnet och har visat sig stämma väl överens med Valueguards HOXFLATSTO-index för lägenheter i Stockholm.
Siffrorna pekar nu på accellererande ras för lägenhetspriserna i Stockholm under mars månad. Nedgången anges till 1.2%, eller säsongsrensat 1.6%. Riktningen för Booli- och Hemnetdatat är alltså den samma, medan Danske Bank har anpassat sin modell till att bättre överensstämma med Valueguards justeringar. En nedgång på 1.2% är en minskad värdering på 60 000:- SEK för femmiljonerslägenheten. Innehavaren av lägenheten har alltså “fått betala 2000:- SEK om dagen för att bo” under mars månad, nu när man inte längre “får betalt för att bo”. Det är ett rätt schysst hotell, fast då ingår frukost, bäddning och rena lakan varje dag.
Mest spektakulärt är dock att omsättningen kraschat till rekordlåga nivåer. Som jag upprepade gånger skrivit på bloggen så är kraschad omsättning utmärkande för en fallande bostadsmarknad när högbelånade blir inlåsta i sina bostäder och övriga drabbas av feltänket förlustaversion och inte vill sälja när de inte längre kan få tidigare fantasipriser. Så länge man inte säljer kan man fortsätta låtsas att priserna är på rekordnivåer.
Antalet avslut i Stockholm var nu endast ca 600 i mars månad mot ett tidigare medel 2014 – 2017 på ca 1 100 och mer än en halvering från ca 1 400 i mars år 2017. Inlåsningseffekterna visar sig alltså tydligt.
Normalt ska omsättningen endast falla under juni – juli.
Banken ser inget positivt med bostadsmarknaden framöver och skriver:
“Precis som tidigare bedömer Danske Bank att priserna i Stockholm kommer fortsätta att falla under de närmaste månaderna. Detta mot bakgrund av att utbudet av nyproducerade och högt prissatta bostadsrätter kommer att öka under hela året. Trög försäljning hos bostadsutvecklare och fallande bygglov är viktiga signaler om att bostadsbyggandet av framför allt flerfamiljsbostäder snart kommer att dämpas kraftigt.”
Bankens analys är alltså som bloggens. Överutbudet av nyproducerade lägenheter är ännu bara i sin linda och det kommer komma ut allt fler lägenheter, samtidigt som nyproduktions spekulanterna kommer bli allt mer desperata över att komma ur sin felspekulation.
Ovanpå detta går vi med start april in i en säsongsmässigt svag marknad och normalt ska priserna egentligen inte börja stiga förrän juli – augusti igen. Fast nu har blodet börjat flyta på gatorna och vi lär få se kraftigare nedgångar än normalt.
Ni hittar Danske Banks boprisindikator för mars 2018 här.
72 kommentarer
Lägenhetspriserna föll 30 procent i snitt i Köpenhamn under 3 år. Då ska man tänka på att de nästan bara har ägarlägenheter där. Frågan är var man landar justerat för Sveriges skulder i BRF? 40-50 procent ner i Stockholm och Göteborg? Med takten i nedgången just nu känns det som det kommer fortsätta rasa snabbt i 1,5 år till för att år 3 dämpas lite och bottna. Så såg det ut i Danmark.
Disclosure; Allt ovan är killgissningar och ska inte användas som underlag för investeringsbeslut.
Nybyggd 2a i Gbg för 1.3-1.5 miljoner SEK efter ett fall? Låter rätt billigt men jag hade inte klagat på om det hade blivit så. Låter bara väldigt osannolikt med en prisnivå i paritet med "östeuropeiska" städers priser trots rätt stora inkomstskillnader och tillgång till jobb.
78 kvm i utkanten av Fredriksberg för 1 400 000 med månadskostnad 4500 kr. Motsvarigheten till våra BRF. http://www.boliga.dk/bolig/1421422/kronprinsesse_sofies_vej_36_1_tv_2000_frederiksberg
1,4 MDKK det är typ 1,75 MSEK.
Samma med avgiften, det blir nästan 6000 SEK/månad.
Nu ligger den iofs centralt.
Om man kikar på boliga.dk så kan man hitta att det föll från drygt 1,7 milj dkk till 760 000 dkk i samma kvarter för en 50 kvm mellan 2006 och 2008. Ett fall på 55% på 2 år. Väldigt intressant att kunna kika på såpass bra data från en ganska nylig krasch. http://www.boliga.dk/solgt/ejerlejlighed-Gerbrandsvej-2300?gade=Gerbrandsvej&ipostnr=2300&so=1&origgade=Gerbrandsvej&sort=omregnings_dato-a
"Låter rätt billigt" är ju ett intressant uttryck i samband med bostadspriser. Tänkte närmast på att bostäder kan analyseras utifrån obligationens prissättning. När är en obligation billig? När kredittagaren är kreditvärdig och (real-)räntan hög? Bostadens pris stiger när räntan sjunker c.p för kostnaden att äga minskar och fler har råd. Obligationens pris(använder ej värde)ökar också när räntan faller men också av helt andra skäl. Men de som lånar eller ger ut obligationer gör det för att kostnaden att låna är låg(de har en alternativavkastning som beräknas överstiga lånekostnaden). Och när räntan är låg kommer penningmängden att öka kraftigt c.p. vilket i sig medför att pengar blir än billigare. De som lever på att låna ut måste öka sin utlåning mer för att uppnå samma marginalavkastning + egenförräntning som tidigare.
I Svd härom dagen konstaterades att väldigt få kommer att ha råd att hyra de nya hyresrätter som byggs. Marknadspriset på en tillgång baseras som bekant bara på vad den senaste köparen var villig att betala. Är det då ett billigt pris? Kommer vi att ha nya kreditvärdiga köpare framöver, utöver de som redan är inne i karusellen med orealiserade vinster?
Jag hoppas att det inte var någon ny lag/regel lr liknande som utlöste fallet i Köpenhamn, för i så fall är jämförelsen helt meningslös.
@jj77: Vad är Frederiksberg för område då? Vet du det?
@Toni: Vad jag vet en av Köpenhamns mest välansedda delar. Egentligen en egen kommun nära stan, tänk Örgryte ungefär. http://www.aok.dk/byliv/frederiksberg-er-den-bedste-bydel-at-bo-i
Med tanke på ränteläget etc. är det väl inte helt orimligt att även andra städer, även öster om Sthlm, får uppleva en korrigering i prisläge.
Toni: Frederiksberg är motsvarigheten till Östermalm och Örgryte. Köpenhamns gräddhylla, åtminstone i innerstaden.
@jj77 och Mr Perfect…..Tack för upplysningen….låter ju som att det är väldigt bra priser i den danska huvudstaden. Konstigt med tanke på ränteläget och högre löner i DK….Hur kan det anses vara OK att betala så mkt högre priser i Göteborg?
Toni: För att vi har en jävla bostadsbubbla och svenskarna har en usel lånekultur.
@Mr Perfect: Yes men problemet är ju att vi haft ett socialistiskt samhälle så länge att folk indoktrinerats i att man inte behöver ta ansvar för något vare sig det gäller den egna lönen, pengar man lånar eller sina egna barn. Då blir det så.
Det heter PÅ Fredriksberg!
Precis som PÅ Särö… 😁
Fredriksberg är en fristående kommun som är helt omsluten av Köpenhamn…
Danske bank lider väl av samma problem som Riksbanken fast tvärt om?
Danske bank har trott på sjunkande bostadspriser i sina prognoser innan – t ex här:
https://cornucopia.cornubot.se/2015/01/danske-bank-reviderar-ner-bnp-for.html
OT: Expressen har en artikel om mönstringsvägrare.
https://www.expressen.se/kvallsposten/19-aring-atalas-for-missad-monstring/
6103 ungdomar har tydligen kallats till mönstring varav 75 st ej inställt sig, eller ca 1,2%.
I övrigt handlar artikeln om ett pundhuvud som mest verkar ha försovit sig eller nåt. Vore ju intressant att se skälen bakom vägran och hur många som samvetsvägrat vs andra orsaker typ glömska och lättja.
Statistiken borde väl komma om några år, men fortfarande borde det gå att slipa genom att svara konstigt på enkäterna?
Ja, förmodligen. En årskull ligger på 90000 ungefär, då kallar man 6000 av dessa till mönstring. Antagligen kan man ju slippa genom att tramsa.
Förr så var det ett plus i kanten att ha gjort värnplikten, om inte ställdes frågan varför, av arbetsgivaren.
Skåne verkar ligga I topp. Dansk infiltration?
Fast med det nya förslaget att mlitären ska få skjuta ned drönare så kanske det fixar sig med latmaskar som inte dyker upp? 😉
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6924220
Kommunistironi att vi har en vapenvägrare som försvarsminister..
Såg förresten att Svenska freds hade lagt upp info om att de kan hjälpa till om man vill totalvägra. Däremot inget om Ryska robotskjutningar.
Ser ut som om bostadsmarknaden svänger in kontrollerat efter 25 års hausse.
Fortsätter det ned 5-10% till kommande halvåret tror jag för många förlorat för mycket av egna insatser för att marknaden ska kunna vända upp på ganska länge.
Ska marknaden vända upp så måste hushållen få tillgång till mer kapital. Trots allt har ekonomin varit lånedopad de senaste 15 åren och nu är det bestämt att detta ska upphöra då det inte är hållbart i långa loppet d.v.s. det sker en justering till en ny lägre permanent normalnivå.
Inte omöjligt att du har rätt. I Danmark verkar det som att man fick lite panik kring botten och numera så räcker det med 5% i kontantinsats. Dock ska snittlåntagaren betala av lånet på 30 år så månadssumman blir riktigt hög. Nu 12 år efter att priserna började falla har priserna återhämtat hela fallet, både för lägenheter och hus ser det ut som. Så där blev det inte någon ny lägre normalnivå (denna gången).
Du är inne på något. Många har sparat sina kontantinsatser på börsen "för den går ju bara upp med". Och nu när den sakta men säkert går ner så blir det en bidragande orsak till bostadsmarknadsavkylningen.
Många som egentligen vill/måste sälja väntar och hoppas att priserna stiger och därmed få det priset som man trott på. Hur länge de kan sitta still i båten är ju olika och ser man att priserna sjunker ännu mer och ser om anekdotiska fall där folk förlorar pengar. Till sist kommer allt fler att sälja och då kommer troligtvis prisfallen att accelerera.
Det är intressant hur val av perspektiv kan styra tanken.
"…rekordfå lägenheter såldes under mars." Kan ju också uttryckas som, rekordfå lägenheter köptes under mars.
Angående lånedopad ekonomi, jag har en liten fråga, har väl inte direktmed bostäder att göra, men: När man tar lån eller köper på avbetalning, så registreras det och kan "belasta" ens kreditvärdighet, är det samma när man privatleasar en bil?
Ja det är samma. Min kreditvärdighet gick från 0.01 till 0.02 eller nåt sånt när jag leasade bil.
Ok det var det jag trodde.
Nu blir man ju intresserad av att se skillnaden i värdering på det som är nybyggt eller nyombildat eller det som är det bestånd som funnits länge.
Hur ser efterfrågan och priserna ut på det som är ombildat eller byggt efter 2013 och det som finns innan.
För media verkar inte kunna göra den skillnaden utan man pratar om hela utbudet.
Jag skulle exempelvist aldrig köpa nyproduktion och/eller i högbelånade föreningar. Och den insikten verkar sprida sig hos fler.
Inget fel med högbelånade föreningar, problemet är bara att belåningen inte avspeglas tillräckligt i priset. Vad du betalar för en BR är köpeskilling PLUS lägenhetens andel av föreningens lån. Att det skall vara så svårt att förstå.
Priserna har börjat sjunka i ett läge, med hög sysselsättning, frikostiga kreditkranar och och en "omtalad" enorm bostadsbrist. Amorteringskravet har har givetvis en viss dämpande inverkan men vad händer då vid lågkonjunkturen om hörnet ?. Tycker detta börjar påminna om 90 talskrisen när nu många bostadsbolag kan dra ner oss i diket på samma sätt. Även om det då handlade mkt om kommersiella fastigheter. Inparametrarna är dock nu mkt sämre med enorma hushållsskulder, redan rekordlåg ränta, rekordsvag SEK och enorma integrationskostnader.
Skoja inte Sherlock(Bengt). Det du skriver vill de flesta inte höra talas om.
Vad händer om SEK faller ännu mer och att man till slut står inför valet köpa en dyr bostad i Sverige eller knappt få något för pengarna när man växlar till annan valuta för att köpa något i utlandet? Hur länge kommer SEK fortsätta falla….15 kr = 1 EUR vid högkonjunktur och vad kommer 1 EUR kosta vid nästa kris?
Toni, det undrar jag med. Faran är väl om utlänningar dumpar bostadsobligationer om osäkerheten blir för stor. Då kan det bli minst sagt turbulent gissar jag.
Hur tänker du själv kring sparandet? Bostadspriser som stigit sedan 1993, Börsen som stigit sedan 2009 och SEK som tappar i värde för varje dag som går. Konsumerar man idag så får man i alla fall något för pengarna. Imorgon kan dom vara värdelösa. Det är väl det som är Riksbankens strategi också att få människor att sluta spara.
Toni, bra fråga. Själv så har jag inte nerv och tid att ha ett väldigt aktivt sparande. Jag tänker nu långsiktigt, huvudsakligen, Asien, Indien, USA, lite räntefonder i EUR. Bara mindre andel SEK några svenska företag där jag chansat vilt på uppgång. Men men, men om jag tänker rätt är en annan fråga.
Bengt: När du säger Asien, Indien, USA o.s.v….menar du att du är 100% exponerad mot börsen och på indexfonder då? För börsen är ju också en risk nu för tiden. Rätt som det är kan det rasa 20-30% samtidigt som bostadspriserna består. Då har man egentligen bara utarmat sitt sparande och har ännu högre tröskel till att köpa något för pengarna. Vad är det för RF du har i EUR? Har aldrig riktigt förstått hur det fungerar. Ifall räntan stiger; Vad händer då med RF?
Enda bostadsbristen som finns är hushåll som saknar betalningsförmåga och som endast kan "få" en lägenhet om socialen (dvs. andra) betalar den. Inte svårt att efterfråga något som är gratis.
@Toni, ja jag är kanske är överexponerad mot börsen i detta läge som sitter med 70 % där just nu. Men jag har sparande på lång sikt och har inte valt att gå ur än,svårt att träffa rätt, men det finns på agendan. RF är inte precis några avkastare men lite tryggare, dom som du säger sjunker med ökande ränta. Har korträntefonder som är mindre känsliga. Ser det som ett rent sparkonto i EUR. Klart skulle jag köpa snart köpa bostad för pengarna skulle jag ha mkt mindre på börsen. Du kanske är i detta läge ?.
@Bengt: Har du varit exponerad mot börsen i flera år och har bra vinstpengar och har indexfonder och RF som krockkuddar så förstår jag dig. Själv så har jag inte panik över att köpa mig en bostad. Har råd att köpa idag men även om jag betalar en rejäl kontantinsats hamnar månadskostnaden > min nuvarande månadskostnad för hyresrätten jag bor i och därmed tycker jag det är för dyrt idag. Börsen gjorde jag entré på för 2 år sedan så jag har inte så mkt vinstpengar från den långvariga uppgången och det känns inte som att det är läge att gå in med allt man har just nu. För tillfället ligger jag med ca. 5-10% av mina sparpengar på börsen. Resten har jag på sparkonto med 0,85% ränta. Det som oroar mig mest är att SEK ska fortsätta sin resa ner mot botten samtidigt som löneökningarna tar fart och bostadspriserna består. Isåfall blir ens sparande värdelöst och man kan således varken köpa bostad i Sverige eller i utlandet eller konsumera lika mkt längre.
Hur fungerar Korta RF i EUR då? Antar att du inte har dom på ISK/KF utan ett en vanlig depå? Ger dom mer än 0,85% per år?
@Toni, du kör en lite mer försiktig strategi, kan vara mkt klokt i detta läge.Är också oroad över SEK och skulle gärna höra om det finns bättre sätt att gardera sig då jag inte är expert. Ja, vanlig depå. Kan berätta att jag inte ens fått 0,85 i snitt tror jag, har t.om. gått lite minus en period. Men tack vare starkare EUR så har den nu på sistone gått betydligt mer plus i SEK. Skall bli spännande att se hur detta utvecklar sig, tror dock inte det blir så vackert runt 2020.
@Bengt: Santander Mitt Spar+ är det jag kör med och får 0,85%. Vad tror du händer 2020? Nu i efterhand kan man känna att man ångrar sig att inte ha hoppat på lånekarusellen i början alternativt aldrig sparat i SEK för nu hade man inte haft den huvudvärken. I ett socialistiskt samhälle är det bättre att inte ha något för då får man det från andra.
@Toni, håller med, ett spirande DDR tyvärr. Tror dom faktorer jag nämner ovan kan konvergera om ett par år. Industrifakta kom ju nu med en analys som tyder på det. Men vi får se, RB/regering kommer att streta emot stödåtgärder så det kan bli en utdragen nedgång.
Var det inte Danske bank som sa att en nedgång på 10% på bostadsmarknaden i Sverige är "katastrof"? Har för mg det….
Hur många procent är det ner sen förra året? 15-20%? 🙂
https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-3rum-kvarnbyn-molndals-kommun-kvarnbygatan-51-13669557
Den här kollade jag förra året och då kostade den 2 995 000 kr så sen förra året ca. +10% :/
Känns spontant som om det borde finnas ca. 10% prutmån på den?! 🙂 Räknar man med den ~27 belåningsgraden ska man ju betala räntor och amorteringar för ett lån på ca. 4.2 milj… I stort sett allt nyproducerat i Mölndal har minst 25% i belåningsgrad och ett dyrare kvm-pris än Johanneberg, tror personligen att det aldrig kan sluta bra…
Ytterligare så är det inte omöjligt att avgiften går upp en hel del efter 5 år, amorteringen de första 5 åren är ~0,1% (Verkar som om bostadsrättsföreningar är förskonade ifrån de nya amorteringskraven :))
Beräknad amortering/år för föreningen, extrapolerad från ekonomisk plan:
2019: 106 kkr (enligt plan)
2029: 253 kkr (enligt plan)
2038: 532 kkr
2048: 1.483 kkr
2058: 3.760 kkr
2068: 9.532 kkr
@Contrarian investor: Man kanske ska pinpointa den och se vad slutpriset landar på. Blir inte förvånad om någon budar över. Än är inte den sista idioten född.
Toni: Eric Olsson övervärderar alltid!!! Så att den är +10% är egentligen bara ett sätt för honom att lura de som inte är uppmärksamma!
Nu är jag i mäklarbranschen och vet exakt hur man arbetar.(därav informationen hur E.O arbetar) När det inte blir sålt så höjer man priset för att få mer uppmärksamhet. Inget konstigt. Bara ett sätt att få köparna att tro att det var felprissatt innan och att man hajjar till.
Detta används oftast på objekten som kan vara svårsålda.
Ett exempel på det är Dämmans fyr som ESNY försökte sälja för 75milj. De gick ut med 55 och höjde till 75m. Sen såldes det för 3,5mil!!!!!
@mr.Knowit All: Nu har jag anmält mig till bevakning av slutpriset. Blir intressant att se vad den säljs för. Jag har följt marknaden ett bra tag och har också uppmärksammat ovan nämnda prisjusteringar på objekt som inte blivit sålda och återkommit till marknaden. 🙂 Det har dock fungerar ganska bra hittills.
@mr.Knowit All Lägenheten såldes för 3 500 000 kr d.v.s. 17% upp på 1 år 🙂
Jag gjorde en Hemnet-sökning på Barkarbystaden i Järfälla norr om Stockholm. På samma adress (gatunamn och gatunummer) finns tre lika stora 3:or till salu. Det ser inte ut som om någon bott i dem men de är inte markerade som nyproduktion. En av dem beskrivs som "unik". Nej, den är inte unik. På samma gata men på ett annat nr (men troligen samma byggnad) finns ytterligare två 3:or i samma storlek. Av dem är en markerad som nyproduktion.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
(sjunkande priser)x(sjunkande antal affärer) = (minskad kreditvolym)
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/finansmarknad/finansmarknadsstatistik/finansmarknadsstatistik/pong/tabell-och-diagram/penningmangd/
Intressant, kommer nog att fortsätta pga nya amorteringskravet. Och nu har t.o.m folkets kanal TV4 gått ut med varning för att nya bostadsrättsföreningars höga belåning kan leda till rejäla avgiftshöjningar. Självklart för många men tror en stor del av köparna inte insett detta.
Vad betyder det mer konkret om man skulle förklara det för en som saknar ekonomisk utbildning?
Your cash is going bye-bye
Det är intressant att FI och andra är ute och varnar för just höjda räntors effekt på nya föreningars skulder.
De har missat den verkliga bomben. Vilket är att många nya föreningar har ytterst tvivelaktiga amorteringsupplägg för de här lånen, som typiskt löper enligt avtal över 40-50 år. Där de amorterar småsummor, upp till några hundra tusen kronor per år, under de år som man redovisar i den ekonomiska planen.
Samtidigt som de glömmer att berätta att samma förening kan behöva amortera t.ex. 15 miljoner kronor på ett enda år, senare i amorteringsplanen, för att fullfölja återbetalning inom lånets löptid. Summor som i regel är flera gånger föreningens totala årsintäkt på avgifter+lokaler.
Och de här enorma avbetalningarna ska finansieras utanför den vanliga budgeten, samtidigt som man då måste börja ta upp nya lån för att täcka de underhållskostnader som börjat ramla in i takt med att fastigheten åldras.
Det är ju inte ett problem, bara att ta ett nytt lån på samma summa för att betala det gamla.
Här i Finland är det obligatoriskt att lämna uppgift om skuldfritt pris i bostadsannonser. Varför är det inte obligatoriskt i Sverige?
Statsrådets förordning om uppgifter som skall lämnas vid marknadsföring av bostäder https://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2001/20010130
Mycket härliga besked. Dumma svenskar som tappat fotfästet och belånat sig över öronen.
Nu fortsätter nedgången, tror inte alls att den är över inom närtid, utan om 1-3 år med en total sättning på -30% från toppen på brfer. Kommer det en rejäl lågkonjunktur kan det bli värre.
Goda nyheter för de som varit oroliga för ett snabbt ras i priserna. Minskad omsättning tyder på att finns begränsningar för vilka som vill sälja på en nivå som de uppfattar som billig. Köparna avvaktar och hoppas på att utbudet ska öka, men det sker först efter att priserna vände upp igen.
Hösten 2018 och riksdagsvalet kommer att vara avgörande för hur allvarlig finans/bostadskris kommer att bli tror jag.
Än så länge är vi i förnekelse fasen.
Kom ihåg detta
"Stort ökat antal objekt utlagda ( gamla objjekt med nya bilder i maj,
Hörde från en som inte fick sin såld "väntar man 1 månad" så ser det ut som en ny annons på hemnet
De flest som velat sälja men inte fått den såld vet att det blir lugnare under sommaren och därför kommer majoriteten att göra ett sista försök innan, varje gäng de inte får bud kommer det sjunka in mer och mer att marknaden inte kommer få rekyl som tidigare
Undrar när man läser annonsen om mäklarkontoret som fick stänga mm, just nu är det mycket dålig omsättning, beklagar
Men torskarna vägrar in under sista sälja
Men det kommer
Vad tror analysterna om kommande prisutveckling för fastigheter ute i bygda?
Är 20000-25000 sek/m2 en långsiktig hållbar prisnivå?