Med bara en vecka kvar på månaden går det att preliminärt utifrån Husmaskens Booli-data säga något om riktningen för lägenhetspriserna i landet under mars. Generellt har lägenhetspriserna fallit 12% på 12 månader i hela landet och hela 10% senaste månaden. Här följer en sammanställning.
Även om fokus i media, och även här på bloggen, ofta landar i Stockholm där nedgången förväntas vara störst, så ser det allt mer ut som att priserna faller snabbare i resten av landet än i Stockholm.
Dåliga lägen ser alltså nu ut att falla snabbare, vilket även gäller Stor-Stockholm.
Ju längre bort från Stockholms innerstad, desto större prisfall kan man sammanfatta det hela med. Undantaget är Malmöområdet där priserna går ner måttligt och i Uppsala där de stiger. Men exempelvis så faller priserna betydligt hårdare i Göteborg än i Stockholm, och de faller hårdare i Stor-Stockholm än i Stockholms kommun, som i sin tur faller hårdare än innerstaden.
Allra tydligast blir det att lägenhetspriserna i snitt fallit -10.0% i hela landet, men bara 1.8% i Stockholm innanför tullarna. Priserna faller alltså som hårdast på mindre orter, som är svåra att titta på lokalt på grund av för låga volymer.
Nedan följer ett urval av lägenhetspriser på lite större orter, där man kan killgissa någon form av relevans baserat på volymerna.
Hela Sverige 38 916:- SEK per m2 -10.0% på 3 537 affärer i mars -12% på 12 månader
Stor-Stockholm
Stockholm innanför tullarna 87 381:- SEK per m2 -1.8% på 420 affärer i mars -10% på 12 månader
Stockholms kommun 68 955:- SEK per m2 -2.0% på 837 affärer i mars -10% på 12 månader
Stor-Stockholm 56 541:- SEK per m2 -4.6% på 1 570 affärer i mars -11% på 12 månader
Göteborg
Göteborgs kommun 45 091:- SEK per m2 -5.1% på 265 affärer i mars -7% på 12 månader
Stor-Göteborg 42 300:- SEK per m2 -5.1% på 371 affärer i mars -5% på 12 månader
Malmö
Malmö kommun 26 276:- SEK per m2 -0.2% på 200 affärer i mars -8% på 12 månader
Stor-Malmö 26 227:- SEK per m2 -0.4% på 292 affärer i mars -7% på 12 månader
Lund 31 650:- SEK per m2 -1.4% på 49 affärer i mars -11% på 12 månader
Övrigt
Uppsala 36 947:- SEK per m2 +3.5% på 105 affärer i mars -8% på 12 månader
Örebro 21 330:- SEK per m2 -6.7% på 39 affärer i mars -6% på 12 månader
Västerås 20 121:- SEK per m2 -9.4% på 75 affärer i mars -11% på 12 månader
Linköping 29 086:- SEK per m2 +1.0% på 67 affärer i mars -12% på 12 månader
Hur officiella data kommer in i mitten av april återstår att se, men än så länge ter sig riktningen rätt tydlig, förstås med lokala undantag. Våren ska normalt vara en stark månad för bostadspriserna, men så ser inte ut att vara fallet i år.
55 kommentarer
Logiskt eftersom med de nya reglerna kan mycket få hushåll med normallön betala max 3 miljoner om man inte har ett kapital.
Det är inte dags för regeringen att gå in med massiva subsidier till bostadsmarknaden än men om prisfallet fortsätter kan vi lugnt räkna med att det sker före valet i höst.
Jag följer Booli vad gäller Sthlm innerstad och tycker det är en bra spaning. Ner från cirka 90 000/kvm för till cirka 80 000 på ett år. Det som skrämmer är den stora skillnaden i pris i förhållande till landsorten som ligger på 25-35 000 kvm. Malmö på 26 000 kvm. Sälja medans tid är? Jag kan bara se en riktning och det är nedåt.
Mitt intryck är att vi har en klar bostadsbubbla i Stockholm, men inte i övriga landet. Jag noterar att alla bostadsanekdoter i denna blogg kommer just från Stockholm. Bubblan i Stockholm kommer att förvärras när många tvingas sälja sin bil med rejäl förlust då de, med de nya reglerna för bensin- och diselbilar, förbjuds köra denna i Stockholms innerstad.
Jag bor på Värmdö och sätter praktiskt taget aldrig min fot inne i Stockholm, ännu mindre bilen. För mycket patrask i de delarna av Stockholm för att man skall vilja åka dit. Dessutom, vem skall stå för den massiva övervakningen av vilka bilar som åker vart? Våran icke närvarande polismyndighet? Vilka är styrkorna som Lövet sitter och dirigerar från sin bunker? Är den slutliga segern nära? Finns det hemliga supervapen som skall tas fram i sista stund?
"Bubblan i Stockholm kommer att förvärras när många tvingas sälja sin bil"
Relativt få som bor innanför tullarna som har en bil, kanske 35%
Och färre kommer det bli…
Dravel om bilar igen. Vi får se var bostäderna tar vägen men fordonsfrågan är som den är, flyttar man till stan måste väl en anledning vara att slippa dona med en bil?
De flesta som bott i Stockholm ett tag har en bostad som är värd flera miljoner mer än de har lån. Jag tror nog Stockholmare har råd att byta bil om det behövs.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
ag är inte så säker på att riktningen ter sig tydlig. Vi är alla överrens om att amorteringskravet låg bakom stora delar av prisuppgången i januari/februari, borde vi inte vara överrens om att amorteringskravet också ligger bakom stora delar av prisnedgången i mars? Bryter vi sedan ner husmasks priser i veckor kan vi konstatera att priserna rasade dramatiskt dagarna efter införandet av amorteringskravet och har sedan masat sig upp för varje vecka som har gått. Tittar vi enbart denna vecka är priserna nu i paritet med priserna i januari/februari (och innanför tullarna är denna vecka i dagsläget den vecka med högst kvadratmeterpris under hela 2018). Jag säger inte att det här betyder att priserna måste stiga eller ens plana ut (veckosiffror är vanskliga att dra alltför säkra slutsatser av), men jag tycker inte att riktningen är särskilt säker…
Nej det finns en möjlighet att innerstaden behåller och ökar sin attraktionskraft vid sidan av de större villaområdena utanför staden. Jag talar om demografin. De som vill leva med helsvenska grannar och se svenska barn i majoritet i skolorna flyttar till sådana områden.
Skulle vilja påstå att riktningen är ned då inget talar för motsatsen. Amorteringskrav, ökat utbud av BR, ränta som bara kan gå upp med ett redan enormt skuldberg, lågkonjunktur och minskad sysselsättning, ökade skatter gör att vi långsiktigt får en nedgång, speciellt på BR. Och inga nya grupper har fått köpkraft i någon större utsträckning. Den sk White flighten kan dock ge en ytterligare prisökning i vissa områden. Men på bekostnad av andra.
Att räntan bara kan gå en väg och att den kommer gå upp har jag sagt många gånger men haft fel. Den kan faktiskt även gå ner.
Löttingebloggen: Så är det. Bor själv i ett område där våra barn bara går tillsammans med svenska barn. När skolan slutar för dagen, ser det ut som när jag gick i skolan och barnen går hem. Alltså finns det heller inga sociala problem och det är inget stök i klasserna. Kan rekommendera Ingarö. Finns bara uppsida härute. Bara villaområden, ett fåtal lägenheter i vilka kommunen skulle tänkas kunna inhysa de oönskade. Priserna kommer att stå sig härute, hela ön är som en gated community.
@Toni, om du säger det igen så får du med största sannolikhet rätt denna gång.
Mongo: Ingarö är säkert fint men ligger lite farligt nära Naqqah…
@ Bengt. Det finns några saker som pekar mot stigande priser både på lång och kort sikt:
Ökad befolkning, både naturlig och invandring (ca 30% av alla som invandrar till Sverige kommer från Europa, Nord-amerika och Australien)
Ökad BNP/köpkraft, även om tillväxten/Capita avtar i takt med att konjunkturen svalnar så är det än så länge positiv (och enligt de flesta prognoser kommer den att fortsätta vara så)
Ökad konkurrens på bolånemarknaden kan pressa boendekostnader för bostadsrätter och äganderätter
Minskad nyproduktion, det kommer att ta ett tag men i takt med att nyproduktionen minskar så får vi en allt lägre takt på utbudsökningen.
Skiftet från köp-först-sälj-sedan till sälj-först-köp-sedan kommer tillslut att bottna vilket kommer minska nedåttrycket på efterfrågan.
Efterfrågetappet av allt färre spekulanter kommer till slut att avta (om det inte redan har bottnat).
Sedan finns det också faktorer som talar för lägre priser framöver såsom eventuellt högre ränta (oavsett om det är marknaden eller riksbanken som står för den) samt eventuella skattehöjningar. Dessutom har vi fortfarande en kraftig ökning i utbudet av nyproduktion. Frågan är bara vilka faktorer som väger tyngst.
@Mongo. Det handlar dock väldigt mycket om social klass och inte så mycket om etnicitet. Innerstadsskolorna är fulla av ambitiösa invandrare som sliter och kämpar för att maxa sina betyg. Och om jag ska vara ärlig så undervisar jag bra mycket hellre ambitiösa invandrare vars föräldrar förstår värdet av en god utbildning än medelklass svenssons ungar som helt ärligt ofta är ruggigt ouppfostrade och respektlösa mot både klasskamrater, lärare och sina egna föräldrar (jag är lärare med erfarenhet från både invandrartäta klasser och klasser fulla av lintottar).
@Mopongo, förvisso är ca 30% arbetskraftsinvandring men notera att hälften av dessa är anhöriga. Och många av de övriga är lågutbildade så köpkraften hos denna grupp är väldigt tveksam.
Och bostadspriserna har gått upp till största del pga den frikostiga kreditgivningen och sjunkande ränta och inte egentligen en stor reell bostadsbrist. Just därför kan små negativa förändringar i ekonomin få stora konsekvenser på priserna. Och just nu pekar det övervägande nedåt.
Du nämner också skolan. Som du säger handlar mkt om social klass.Och det finns många ambitiösa invandrarungdomar. Men att påstå att just "medelklass svenssons ungar" är "ruggigt ouppfostrade och respektlösa" får jag säga är väldigt fördomsfullt. Har också erfarenhet från skolans värld och kan inte dra några sådana slutsatser alls.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@ Bengt. Det är sant att en del av de som räknas som arbetskraftsinvandring är mindre välutbildade eller saknar köpkraft av andra skäl. Det finns dock en del invandring som inte räknas som arbetskraftsinvandring som till viss del är köpstark, exempeliv invandring från nordiska länder. Samtidigt har vi en dessutom en naturlig befolkningsökning så detta är givetvis något som trycker efterfrågan uppåt.
Huruvida vi har en reell bostadsbrist i Stockholm eller inte är helt avhängigt på hur du definierar bostadsbrist. Dock kan vi konstatera att åldern Stockholmare flyttar hemifrån har stigit kraftigt de senaste 10 åren och såväl antalet lägenheter som rumsenheter per innevånare har också sjunkit. Vi flyttar hemifrån senare, lägger större del av vår inkomst och bor trängre än i någon annan stad i Sverige. Men som sagt, om detta kan klassas som brist beror på hur vi definierar begreppet.
Ang skolan: Notera att jag sa "ofta". Men vi kanske helt enkelt har olika erfarenheter. Min slutsats kvarstår då jag klart föredrar att arbeta med ambitiösa invandrarungdomar och deras föräldrar framför genomsnittssvensson och dennes föräldrar.
Mopongo: jag tror inte att invandringen kommer att kunna rädda prisnedgången på bostäder framöver. Främst pga att det inte handlar om köpstarka individer. Förvisso invandrar det en del köpstarka men det balanseras av ungefär lika många köpstarka utvandrar från Sverige. Ett nollsummespel.sVERIGE har inte bostadsbrist jämfört med andra länder i OECD snarare tvärtom. Däremot är bostäderna för dyra.
Vi står nu inför en demografisk förändring med den stora 40-talist generationen är på väg att lämna bostadsmarknaden och den babyboom-generationen som föddes i början på 90-talet redan har etablerats på marknaden. Demografiskt kommer efterfrågan att falla markant framöver. Bidrags-invandringen – svensk form av U-hjälp – kommer inte att kunna betala de priser som vi har idag.
se även denna video: https://www.youtube.com/watch?v=-GGUKNal6uQ&t=1909s
@desdemona Jag pratar givetvis om nettoinvandring så nej, antalet presumtivt köpstarka invandrare motsvaras inte av lika många utvandrare.
Definiera gärna begreppet bostadsbrist. Min poäng är att utbudet av bostäder och rumsenheter har vuxit långsammare än antalet innevånare under en lång tid. Nu har byggandet äntligen kommit ikapp men om bostadsbyggandet faller tillbaka är vi där igen. Något som trycker upp efterfrågan.
40-talistgenerationen är inte så stor som många tror. I dagsläget har vi en naturlig befolkningstillväxt och befolkningen är prognosticerade att fortsätta växa naturligt framöver.
In alles så verkar demografin för ett efterfrågetryck, liksom den ekonomiska tillväxten. Den stora frågan är om tillväxten av utbudet i form av nybyggnation och eventuella förändringar i boendekostnad (genom räntehöjningar) kommer att vara större.
Angående annonyma youtube videor. Nej tack, Jag är inte ett dugg intresserad av att lägga 30 minuter av mitt liv på att lyssna på någon annonym persons pladder utan att kunna diskutera det med vederbörande. Om du tyckte att något var intressant i filmen får du gärna ta upp det här.
Sverige har störst boyta per invånare inom OECD. Sverige har lägst ålder på ungdomar som flyttar hemifrån inom EU. Allt detta talar för att bostadsbrist inte existerar.
Det är dock brist på bostäder med låg hyra i centrala lägen där jobben finns.
Jag hänvisade till videon eftersom den hade pedagogisk grafik över demografiska utvecklingen som åskådliggör varför efterfrågan kommer att vika framöver. Det är klockrent om man försöker förstå. Demografisk utveckling har stor betydelse för de stagnerande bostadsmarknaderna i t.ex. Japan och Italien.
Hur vet du att nettoinvandring till Sverige består av köpstarka individer? Är det svenska medborgare du avser då?
Flyktinginvandringen är stor men består som alla vet främst av individer som kommit till Sverige för att få ekonomisk hjälp av svenska staten/kommunerna. De kommer inte hit för att investera sina besparingar i bostäder eller företag.
Det vi benämner som ökad köpkraft handlar egentligen bara om mer frikostig utlåning från bostadsinstitutens sida. Vi köper dyrare, större och tryggare som drivit upp priserna (förutom inflation då förstås).Inte bostadsbrist generellt. Medianinkomsten i Sverige är redan nästan lägst i Västeuropa så någon ökad köpkraft generellt finns knappast. Det är de riktigt rika som tagit tillväxten. Och vi har ju facit, priserna har gått ner.
@Desdemona: Nu pratar vi om Stockholm, inte Sverige. Där är innevånarna inte höst boyta per innevånare eller flyttar hemifrån tidigast i EU…
Förklara gärna den demografiska utvecklingen i detta fall.
Jag vet inte att nettoinvandringen består av köpstarka individer. Jag har påpekat att vi har en stor nettoinvandring och att en stor del av den kommer från länder som är relativt rika och/eller har relativt hög utbildningsnivå hos sin befolkning. Av detta kan vi dra slutsatsen att det är troligt att en ganska stor del av de som invandrar har likartade möjligheter att köpa eller hyra lägenheter i samma utsträckning som de som föds här. Därför påverkar denna invandring efterfrågan på bostäder i Sverige. Och nej jag pratar inte om nettoinvandring av svenskfödda då vi i dagsläget har (en liten) nettoutvandring av svenskfödda.
Jag har inte pratat om flyktinginvandringen, även om den givetvis också har en viss inverkan på efterfrågan på bostäder.
@ Bengt Definiera gärna bostadsbrist om du nu vill hävda att vi inte har
någon i Stockholm.
Medianinkomsten i Sverige är inte nästan lägst i västeuropa. Den är bland de högsta i Europa, även om du tittar på disponibel medianinkomst (se exempelvis SCB 2013). Var får du dina uppgifter ifrån?
Och ja, priserna har gått ner. Frågan är hur de kommer att utvecklas i framtiden.
Mopongo baserar du dina data om invandring på SCB?
Stor netto invandring från OECD området verkar märkligt?
Är det anhöriga till de som fått asyl? Vad är det för nationalitet?
Vilka européer eller kanadensare är det som invandrar?
Måste kolla dina uppgifter
Mopongo när det gäller boyta/invånare finns det jämförbar statistik på riksnivå mellan länder.
Ska du jämföra Stockholm måste du jämföra med andra huvudstäder inom t.ex EU. Prisbilden är alltid högre i Europas huvudstäder jämfört med resp lands genomsnitt samma gäller även boyta osv.
Faktum kvarstår att även Stockholm relativt andra huvudstäder inte har någon egentlig fysisk bostadsbrist att tala om. Problemet sitter i hyresregleringar och borättssystemet som begränsar utbudet.
@Mopongo. Självklart tycker den som vill ha en 1-2 rums lägenheter innanför tullarna med 5000 kr/månad i hyra att det är bostadsbrist. Det handlar istället om en marknad som inte fungerar och orimliga krav. Inte bostadsbrist.
Titta på Credit Suisse undersökning 2017 av medianinkomst. Bara Portugal ligger lägre. Finns ett inlägg på denna blogg dessutom kring detta faktum. Att medelinkomsten i Sverige är hög är en annan sak. Det beror på att vi har en liten grupp med enormt rika. Men det har alltså inget med medel Svenssons köpkraft att göra. Så det med den s.k ökade köpkraften som driver priser kan vi glömma.
Bengt, jag antar att du tänker på Credit Suisses "global wealth report", som behandlar förmögenhet och inte inkomst. Förmögenheten är som du är inne på mycket snett fördelad i Sverige, av diverse olika anledningar. Den stiger dock hyfsat fint så det går åt rätt håll (jämför 2017 med år 2000 i rapporten så syns det tydligt).
Disponibel inkomst är däremot hög i Sverige.
@fortuneteller. Ja, min statistik kommer ifrån SCB. Om du går in på statistikdatabasen och väljer "invandring och utvandring efter födelseland" så kan du se varifrån invandringen till Sverige kommer ifrån. Där kan du konstatera att ca 28% av all nettoinvandring till Sverige 2017 var födda i Europa, Oceanien eller Nordamerika. Nu är givetvis inte alla individer från dessa länder köpstarka eller högutbildade men då ska man också ha i åtanke att ett flertal individer från Asien och Afrika är med största sannolikhet köpstarka eller högutbildade (exempelvis nettoinvandringen från Japan, Sydkorea, Indien).
Den största nettoinvandringen från Europa står Polen (2 800), Tyskland (1 400) och Storbritannien (1 200) för. Men de allra flesta EU-länder har ett positivt invandringsnetto i förhållande till Sverige. Invandringsnettot mot kanada var enbart 200 personer 2017 men invandringsnettot mot USA var 1 100 personer.
Men gå in och kolla själv. Du kan kolla både utifrån världsdelar och länder. Jag väljer att titta på vilka länder personerna är födda då man undviker att räkna asylsökande som får asyl i exempelvis Tyskland och sedan flyttar till Sverige.
Jämfört med andra huvudstäder i Europa så ligger Stockholm hyggligt till. Men jag vet inte om det är en så funktionell definition på bostadsbrist. Men allt detta är egentligen ganska ointressant då vi diskuterar den framtida förändringen i pris och då är det den framtida förändringen i bostadstillgången i förhållande till befolkningen som är intressant. Här har det hänt mycket de senaste två åren med kraftigt ökad nybyggnation men nu kommer som bekant indikationer på att byggandet kommer att avta igen.
@Joakim, tack, du har helt rätt, jag menar förstås förmögenhet. Men gissar att medianinkomst följa medianförmögenhet ganska väl, du kanske har uppdaterade siffror på det ?.
Men jag ser fortfarande inget i resonemanget som gör gör att ökad köpkraft motiverar en uppgång på 3-6 ggr i bostadspriser under 2000 talet.Eller fortsatt prisuppgång speciellt med tanke på konjunkturprognoserna.
@Bengt. Aha, du pratar om medianförmögenheten. Det är en helt annan femma. Och precis som Joakim påpekar så har det hänt väldigt mycket med den statistiken de senaste 10 åren. Något annat som kan vara av intresse är att metoden för att samla in datan skiljer sig åt när det kommer till de skandinaviska länderna (som enligt statistiken har klart lägre medianförmögenhet än resten av västeuropa) då dessa länders statistik bygger på individer snarare än hushåll. Nu är det inte så att medianen för ex Spanien är två personer (medianen slås ut på individer) men eftersom vi har väldigt stora skillnader i förmögenhet mellan män och kvinnor så blir det väsentligt annorlunda siffror om du använder hushåll som bas för medianen.
I Sverige följer inte inkomsten förmögenheten. Sverige är bland de länderna i världen med högst disponibel inkomst, samt ett land där förmögenheten är ovanligt skevt fördelad. Se info nedan angående disponibel inkomst:
"Svensk inkomstökning står sig bra i Europa
"
"År 2013 var den disponibla medianinkomsten för hushållen i Sverige drygt 20 000 euro, med det europeiska sättet att räkna. Därmed låg Sverige på femte plats av Europas länder. Det var dock en bit efter de tre länderna i topp, Luxemburg, Norge och Schweiz, som alla hade en medianinkomst på över 25 000 euro. Samtidigt låg Sverige ett par tusen euro högre än länder som Danmark, Finland, Tyskland, Frankrike och Nederländerna."
Det är rätt logiskt, eftersom vi har relativt hög produktion i Sverige, och för att en hel del av skatterna återvinns i form av transfereringar.
Givetvis kunde det varit mycket bättre, vi kunde rent av haft högst inkomst i världen med en annan politik under t ex 50-, 60- och 70-talen. Men särskilt illa är läget inte.
Sedan 2013 har Sverige fortsatt att ha en relativt starkt inkomstutveckling gentemot övriga Europa, vilket bland annat smittat av sig i form av stigande fastighetspriser (fastighetspriserna har förstås en massa andra förklaringar också, men ökad inkomst förklarar åtminstone en liten del — vi har nästan aldrig i modern tid betalat så liten andel av disponibel inkomst i ränta som nu).
@Bengt
Nej, medianförmögenhet och medianinkomst följer inte varandra ganska väl i länder som Sverige och Norge. Enligt OECD har Sverige bland de högre medianinkomsterna i världen. Näör det kommer till medianförmögenheter finns det ett antal problem med Credit Suisse siffror för Sverige (utöver det Joakim påpekade). 1) De bygger på prognoser då det saknas data för Sverige och 2) För de skandinaviska länderna samlas data in per individ och för andra länder samlas datan in som hushåll (som sedan räknas om till 1, 2, 3 etc individer beroende på hushållets storlek). Det gör att förmögenhetsspridningen blir mycket jämnare i länder där kvinnor och män i egenskap av hushåll räknas tillsammans än i länder där män och kvinnor räknas separat.
Stor-Stockholm är ner cirka 20% sedan toppen efter sommaren.
Så någon som köpt för 5 Millar på topp har tappat en miljon. Gnetar man på och sparar 8333 kr per månad så är man ikapp på 10 år …
Här i norrort är det inga 20% ned iaf. Trögt men populära lägen och kvalitet säljer fortfarande. Det lär nog gå ner ca 20-30 om det fortsätter så här dock. Centralbankerna lär svara med ännu mer pengar så på sikt går priserna nog tillbaka rent nominellt
Ingår försäljningen utav nyproduktioner i statistiken?
Jag tänker på hur vissa nyproduktioner har fått sänkta priser då intresset varit svalt och priserna har sänkts för att locka spekulanter.
Får man in några försäljningar på det erbjudandet så borde det ju få ett ganska stort genomslag på statistiken, därav min fråga vad som inngår i underlaget.
Ja dom här nyproduktionerna med problem har kommit lite på sluttampen. Typ Oscar Properties och Bonava. De har bara marginell betydelse enligt någon statistik jag såg. De stora bostadsrättsvolymområdena – i vart fall i Stockholm – är redan byggda och sålda.
Statistiken bryr sig inte om prissänkningar. Det handlar om pris per kvm, ibland kvalitetsjusterat. Så nej, att nyproduktion "sänkt pris" har ingen som helst betydelse; vi får statistik på det faktiska marknadspriset per kvm.
Volymerna verkar nu också gå ner kraftigt. I Stockholms län 30% om man räknar om nuvarande volym till månadsvolym (alltså korrigerar med 31 genom 23).
Det känns som att amorteringskravet artificiellt höll uppe volymen, och nu får vi en ackumulerad korrektion för senhösten/vintern.
Påsk nästa vecka vilket talar för att volymerna inte kommer öka då Stockholmarna åker till fjällen och fasnar i snön med sina sommardäck istället för att köpa bostäder.
-10% låter som fake news
Nja det är rätt så precis. Ner från 90 000 kvm till 80 000 i runda slängar i Sthlm innerstad.
hej alla, jag heter grace tessy jag är en änka kvinna som förlorade hoppet i livet efter
att min man dog och banken tog över vårt hem för att vi inte kunde betala tillbaka dödsfallet, jag kände mig deprimerad och fusionerade med detta så jag appliaed för lån från online långivare men många jag kontaktade var scammers ….. Men när jag kom i kontakt med Jack Walman fick jag mitt lån utan förseningar och till en bra ränta @ 3% …… nu har jag mitt hem tillbaka och jag har börjat min egen affär. Du kan kontakta honom för hans snabba och pålitliga låntjänst på email: [email protected]är är min e-postadress bara om du vill kontakta mig också: [email protected]
Vad är det för affär du har startat? Gripande berättelse, tack för att du delade med dej Grace.
Vädret påverkar en hel del, men vi får se, faller det vidare efter april så är det väl säkerställt.
hej alla, jag heter grace tessy jag är en änka kvinna som förlorade hoppet i livet efter
att min man dog och banken tog över vårt hem för att vi inte kunde betala tillbaka dödsfallet, jag kände mig deprimerad och fusionerade med detta så jag appliaed för lån från online långivare men många jag kontaktade var scammers ….. Men när jag kom i kontakt med Jack Walman fick jag mitt lån utan förseningar och till en bra ränta @ 3% …… nu har jag mitt hem tillbaka och jag har börjat min egen affär. Du kan kontakta honom för hans snabba och pålitliga låntjänst på email: [email protected] här är min e-postadress bara om du vill kontakta mig också: [email protected]
Tråkigt att höra konsekvensen av att du inte kunde betala tillbaka dödsfallet till banken, det är ju tyvärr sånt som händer. Men tur i oturen att du lyckades hitta Jack Walman att låna av, och att han inte är en scammer trots att han använder en gmail-adress för att ordna med lånen. Nästan osannolik tur faktiskt, men snällt av dig att tipsa oss.
🙂 Första gången jag sett detta på den här bloggen
I de lägen där de oönskade finns i stora mängder, eller kommer finnas i stora mängder, kommer priserna rasa på både hus och lägenheter. Övriga lägen kommer vara stabila. Villaområden med närhet till skogar, vilda djur, hav och inte hasavstånd till närmaste galleria kommer vara topplägen.
Det finns inga oönskade, det finns onämnbara.
Det kostar på att bo i Stockholms "rika" förorter socialt.
En anekdotisk observation i bekantskapskretsen som ni får ta för vad den är: Småbarnsföräldrar som nu försökt sälja sin fina fyra i Henriksdal (på gränsen till Hammarby Sjöstad) som enligt uppgift köptes för 7,5 Mkr för två år sedan. Okänt för mig vad de begärt för pris men misstänker att de vill ha i närheten av vad de har gett åtminstone. De uppger att de inte får sålt, inga bud.
Det som talar för en 50% nedgång på lite längre sikt är ju att räntan höjs till normalläge, fastighetsskatten införs efter tidigare modell samt att ränteavdragen avvecklas.
Saker som vi kanske tvingas att genomföra när Sverige kraschat, allt detta drabbar medelklassen hårt så svårt att genomföra rent politiskt men antagligen en nödvändighet för att finansiera Imam Reinfeldts politik.