Senaste säsongen av Game of Thrones, säsong 6, ledde slutligen in tittarna bortom det som ännu publicerats i böckerna. Samtidigt gjorde man också upp med fantasygenrens eviga förbannelse – alla dessa meningslösa reseskildringar. Kanske för att man utan publicerad litterär förlaga istället kunde koncentrera sig på det väsentliga i storyn.
I morgon söndag har den efterlängtade sjunde (av åtta) säsongen av Game of Thrones premiär i USA . Det betyder att det första avsnittet bör vara tillgängligt på HBO Nordic på måndag svensk tid.
Senaste säsongen förde berättelsen bortom den senast publicerade boken A Dance With Dragons, och man fick bland annat reda på hur det gick för den mördade Jon Snows kropp eller Danaerys Targaryen, som senast sågs flyga iväg på sin favoritdrake Drogon, för att sedan omringas av en Dothraki khalasar. Man fick också förklaringen till varför Hodor kallas och bara säger Hodor, samt bekräftat den dominerande teorin kring Jon Snows moder (och fader), samt vart Aryas handling egentligen tar vägen, samt hur situationen med de religiösa dårarna i King’s Landing får sin upplösning. Störst avvikelse från böckerna är dock Sansas handling, då hon slagits ihop med en annan karaktär, och hur böckerna löper här är mer osäkert. På samma sätt har Victarions karaktär slagits ihop med andra och en del bihandlingar har strukits. Men de stora dragen av handlingen i TV-serien är nog representativ för den ännu ej publicerade The Winds of Winter.
Eftersom man bara har de stora dragen och vissa nyckelscener, så har handlingen fått upp lite tempo. Man har nämligen gjort sig av med det eviga resandet som utmärker fantasygenren ända sedan J R R Tolkiens reseskildring. I fantasyböcker ska annars 70-90% av sidorna ägnas åt hur perspektiven i boken går, rider, seglar, ror eller kanske åker skidor från A via B och C till D, för att sedan fortsätta till F.
I GoT säsong sex skippades detta mestadels. Istället hoppar man över resandet, och komprimerar tiden, vilket gör att handlingen får lite tempo och det inte måste förklaras hur en karaktär tar sig från A till B och sedan tillbaka till A.
Mycket uppfriskande, och för TV-mediumet fungerar det perfekt. Säsong sex kan mycket väl vara den bästa säsongen efter första säsongen.
Nu återstår att se hur upplösningen blir. Årets säsong är färre avsnitt, tydligen bara åtta, men med ännu högre budget. Så det blir nog en del stridigheter och dålig stämning istället för att bara gå, segla eller rida från A till B.
Så nu återstår bara att se hur upplösningen går och om HBO har modet att ha ihjäl några av de (im)populära karaktärer som fortfarande är kvar i livet. För alla lär inte överleva till slutet i de kommande böckerna.
27 kommentarer
Yup, säsong 6 är den bästa tillsammans med säsong 1.
GoT är världens bästa Tv-serie, tillsammans med Six feet under.
Vad gäller en enskild säsong så är True detective säsong 1 den bästa.
Snickeliding struntsnack. Världens bästa TV-serie är ju "The Tick"
Vad falls!
Ser man till tiden vi levde i, så är gamla Twin Peaks tveklöst den bästa serie som någonsin producerats.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Somebody har koll på läget! True detective är outstanding! Själv håller jag Sopranos högre än six feet
Många mycket bra tips i denna tråd, men ni har glömt "The Wire".
Magnus
Twin Peaks the Return håller väldigt bra. Såg part 8 Gotta light häromkvällen och det var fantastiskt urflippat.
Sopranos är en fantastisk serie och var väl den serie som satte HBO på kartan och lyfte hela TV-seriegenren. Twin Peaks var först men fick inga bra efterföljare.
The Wire är också mycket bra, liksom House of Cards, Homeland och Breaking Bad.
Fargo, Identitet okänd (fransk lågmäld Homeland-variant) och Boardwalk empire är också bra.
Japp, det regnar ute…
Har sett första två säsongerna av House of Cards. Är övriga säsonger också bra?
Breaking Bad var en riktig höjdarserie. Jag måste säga att jag gillar spinoffen "Better Call Saul" också.
Nu regnar det i Skåne med…
Var ett tag sedan jag såg HoC, men om jag minns rätt så är sista avsnittet på säsong 3 och första 4/5 avsnitten på säsong 4 otroligt bra. Dynamiken mellan Kevin Spacey och Robin Wright är fantastisk.
Problemet med den amerikanska versionen av House of Cards är det inte håller hela vägen (tappar kvalitet). Engelska originalet är både roligare och mer skruvad. https://www.youtube.com/watch?v=17uvKIAuVbU
Rectify är en serie som håller alla säsonger (precis som Breaking Bad).
Känns ju jäkligt trist att ödsla tid på en serie som tappar i kvalitet.
https://www.rottentomatoes.com/tv/rectify/
Stefan
Nice, då vågar man kanske titta ändå.
Läste hela Preacher förr. Måste säga att TV-produktionen håller. Såg S02E01 och E02. De öppnar hårt och på E02 spårar det ur å det postmodernaste. Klart sevärt och Seth Rogen levererar 🙂
Jag undrar vad det är för reseberättelser du syftar på i TV-serien…
Breaking bad. I rest my case.
Kommenterar bara det här för att "någon" tagit kontrollen över TVn och ser på någon idiotfilm..
Onedinlinjen?
Måste säga att GOT är bland det bästa jag sett, kollar i princip aldrig på serier, knappt så jag kollar på filmer. men efter ett par avsnitt så fastna jag :). Dvärgen är ju helt underbar…. Hade det inte vart för honom hade man nog inte brytt sig om att följa serien.
Jag gillade Gomorra, rå o inte så "amerikansk"
Dexter och Sherlock Holmes icke att förglömma, de är fantastiskt bra.
Annars är det bara att hålla med om House of Cards (både den brittiska och amerikanska), Identitet okänd, The Wire, Homeland. Ett par till man inte vill missa är The Killing, The Americans och Black mirror (men hoppa över första avsnittet…som ju nu alla kommer att titta på bara för det).
För mig är det dock ett mysterium att någon tycker Breaking Bad är bra?
Men hur i helvete kan en vuxen man(?) gå igång på GoT?
Drakar, demoner, riddare och halvnakna kvinnor…
Räckte det inte med att gå på matiné som kid och se Ivanhoe?
Vuxna män bryr sig inte om vad andra tycker, eller bryr sig om vad man ska eller inte ska tycka.
Jag var naturligtvis ironisk och instämmer.
Kram!
*mys*
Breaking Bad? Är det inte den som är en skamlös kopia av den eminenta Jugoslaviska serien Professor Baltazar?
Har bloggaren/författaren plöjt igenom böckerna förresten, och i så fall, hur tycker han den skrivna förlagan står sig?
Ja. Den skrivna förlagan är förstås bättre, pga mycket mera djup och detaljer. Och mästerligt perspektivberättande av en typ som inspirerat mig mycket.