Hur ser ditt månadssparande ut? Hur mycket sätter du av varje månad till sparande?
För egen del sätts sparande av till flera olika konton, i ungefär lika stora delar, nedan titulerade en del.
Till en början går en del till sk barnsparande. Detta hamnar på Spiltan Räntefond i en ISK. Tanken här är att omplacera till aktier när lågkonjunkturen, recessionen eller den ekonomiska krisen är här, därav inuti ISK.
En del går in på ett vanligt bankkonto (sk e-sparkonto), vilket är ett kortsiktigt sparande med hög likviditet, som t ex kan användas för semester eller diskretionära (=onödiga) hushållsinköp. Nu har jag ju extremt sällan semester, men ändå.
En halv del går in som månadssparande i Lysa, där min personliga riskjusterade profil just nu är 23% aktier och 77% ränta. En stor del ligger placerad utomlands och är därmed en hedge mot svensk ekonomisk nedgång som garanterat kommer slå mot svenska kronan. Utländska och svenska börsnedgångar kan kompenseras av fallande svensk krona. En halv del går in i GoldMoney, som till 100% är en hedge mot svenska kronan och eventuella finansiella eller säkerhetspolitiska kriser. Bägge dessa är långsiktigt sparande som inte avses att tas ut i närtid. Tidshorisonten i Lysa är för tillfället dock satt till 1 – 3 år, varefter antagligen omplacering sker till en mycket högre riskprofil pga kommande börsnedgång under perioden.
Slutligen går mer än en del till underhålls och renoveringsbuffert för huset varje månad. Detta går rakt in på en likviditetsfond utanför en ISK. Detta är kapital som snabbt kan behövas för akuta reparationer (senast dog tvättmaskinen i höstas efter sexton år när lagren för trumman släppte och centrifugeringen i samband med detta ledde till rökutveckling – lite i förtid för en Miele, men offererad reparation skulle kosta mer än nyinköp av motsvarande Miele – dock var detta första gången under tvättmaskinens sexton år som det alls uppstod problem, om än fatalt) eller underhåll. När detta kapital är stort nog och min marknadssyn åter är positiv kan överskottskapital gå in på börsen. Totalrenoverade dock ett tjugo år gammalt badrum 2015, vilket tömde det mesta av bufferten, så nu arbetas den upp igen.
Jag räknar inte in den månatliga fasta summan som går till räkningar och bilkostnader som sparande, utan det är bara periodiseringar av garanterade kända utgifter de kommande tolv månaderna, som t ex försäkringar mm, även om den fasta summan till bilen medräknar reparationer utöver service och vanligt slitage för 12000:- SEK om året.
Hur ser ditt sparande ut, och hur stort är det per månad?
75 kommentarer
Noll kronor.
Blir jag ensam på det måntro?
Fast du har ju ingen lön utan lever på kapital. Verkar lite onödigt att ta ut kapital för att sätta in det igen.
Ack, icke!
Allt går till Rowan Yarn.
Min hustru är tricoteuse!
Utan Ca ira, tack och lov!
Jo jag jobbar även i tjänst och får ut 9 k i månaden.
Jag trodde annars att du hade ett blandat sparande, både röda och vita viner för att sprida riskrrna om en skörd skulle bli dålig.
Cognac alltid en säker häst!
Och rose´… ( ingen vet hur det skall smaka.)
Betalade restskatten i dag…
23 kSEK
😉
Det var lite det 🙂
Samma här, sätt en tvåa framför din summa så är du rätt nära vad jag betalade.
Har 25% av mitt sparande i goldmoney.
Sparar ca 30000 per månad, 25% av lönen.
Nettolön 120000? Det är bara att gratulera.
Så då konsumerar du alltså 90 k i månaden?
Nu blev pappa staten glad 🙂
Räntan och amortering på ett ståndsmässigt boende kan bli rätt högt. 20 miljoner i lån är bara det 25 000 i ränta per månad. Släng på lika mycket i amortering. Sedan en schysst bil, båt, etc.
Vi är väl inte riktigt överens om vad som räknas som konsumtion/sparande. Men visst, det har du en poäng i.
Ränta på lån bör nog ses som icke-sparande. Amortering är visserligen sparande, men jag tror att de flesta uppfattar frågan som avseende icke-amortering.
Jo, boendets ränteutgifter tär en del precis som ni har kommenterat.
Det är lite lurigt med månadssparandet, av två skäl. Dels så ger min amerikanska arbetsgivare mig lön varannan vecka och dels så kommer räkningarna helt huller om buller spridda över månaden. Så jag har bara ett automatiskt sparande om 100 dollar per lön. För vissa gånger så går hela lönen till räkningar, andra gånger så är det inga räkningar alls som behöver betalas innan nästa lön dimper ner. Men det blir väl 200-400 dollar till i sparande på en normal månad. Men säg 500 dollar i månaden och strax över 10% av nettolönen.
Men det är svårt att jämföra rakt av då pension, föräldraledighet, sjukersätting o.s.v. blir ett eget sparande taget ut nettolönen och taget inte ur arbetsgivaravgiften ovanpå bruttolönen.
Love Alm
@DrLoveMachine
om man vill gör man då en årsbudget. Årets alla inkomster mot årets alla kostnader/12. Avsätter samma summa som krävs varje månad för att täcka kostnaderna + lite extra utifall några räkningar höjs. Där kan också sparandet/månad ligga som en post.
Precis, och då kan man också låta bli att låtsas att pengar till semesterresa och liknande är sparande…
@Nils: Det kan man förvisso, men jag ser inte var poängen skulle vara. Det är inte så att jag måste räkna mig fram till va som är ett hållbart levende. Det är bara så att när det är olika periodisering på räkningar och lön så är det inte säkert att månadssparande, eller i mitt fall sparande från varje lönecheck tjänar något syfte. När jag som idag, får lön fyra dagar efter att hyran är betald och bara en 45 dollars bredbandsräkning ska betalas, så blir det naturligtvis lite mer som åker in på sparkontot än om hyrans skulle betalas nu på måndag.
Love Alm
@DrLoveMachine
Varierar kraftigt. Rätt som det är hittar man något som får ingå i rehabiliteringen för ett skenande sparande
Någonstans mellan 10-15.000 i månaden. När jag för ett par år sedan hade lån på fastigheten så låg sparandet på 5-10 och amortering på 10-15 istället (Inte riktigt "Leva på nudlar och knäckebröd" men nästan.)
Själv sätter vi av från andra inkomster än enbart lön. Till exempel går ett av barnbidragen oavkortat in på barnens konto.
Om du inte tänkt på det så kan "barnsparande" vara lämpligt att göra i eget namn så länge Vänsterpartiet inte återinför gåvoskatten. Annars finns risken att barnet köper knark, en Camaro, åker till Cypern och knarkar och festar upp pengarna, eller "lånar ut dem" till sin pojkvän/flickvän. Din telning må vara världens gulligaste just nu, men det är inte säkert att vederbörande hamnat i rätt sällskap när 18-årsdagen och fri tillgång till sparandet tillträder.
Om inte annat kan placeringen minska i värde och då finns det ingen inkomst att kvitta emot. (traditionellt sparande 30%).
För ibland måste man sälja även fast inte alla inser det, bara att kolla på Fing-sekten och lagret som nu uppgår till en dryg miljard.
Barnbidraget går ju dessutom till ena föräldern så se till att båda har tillgång till kontot= legalt bådas pengar. Rätt vad det är skiljer man sig och om ens ex då köper knark, Camaro, åker till Cypern, festar upp pengarna eller ger bort dem till ev. Ny flickvän/pojkvän står barnen utan kapital, och med dubbla boendekostnader kan det vara svårt att spara ihop till nytt.
Tack, väldigt relevant. Bör nog lyftas till ett separat blogginlägg. Åtminstone hälften av barnsparandet bör ses till att kunna "räddas" vid en skiljsmässa.
Detta borde väl herr bloggaren redan ha nosat på IRL?
Hur mycket ska man spara till sina barn då? Att curla dom både med hotell liknande service och bortskämdhet och dessutom ett fett konto när de fyller 18 år. Är det vettigt.
Är det inte bra att de får lära sig på riktigt hur livet går till och ex lära sig tjäna ihop pengar själv.
Dessutom lätt vid 18 år och omogen bränna på mer eller mindre onödigt skit. Inte ovanligt!
Samtidigt tycker jag att om barnen skulle välja att spendera pengarna på onödiga utgifter, oavsett om det är knark eller Camaro, så kan det ju få vara deras val, vi har väl alla varit unga och dumma. Men har man fått 50-100k och bränner det på skit så kan de räkna med att det inte finns mer stöd att få hos i alla fall dessa päronen.
Nils Nilsson
+1
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Andersson
++
Vid skilsmässa så delar man ju på tillgångarna oavsett vems namn de står i. Såvida man inte har äktenskapsförord, men att skriva in sparade barnbidrag där torde vara ovanligt…
@nils nilsson – tycker du att det är att curla om man ger sina barn mat och husrum?
Man kan i uppfostran successivt öka kraven i form av städat rum etc etc för att veckopen skall utgå etc.
Dvs lära barnen att inget är gratis.
Att spara barnbidraget gör man om man kan, det har inte med curling att göra.
@Rickard
Nej. mat och husrum, kläder, aktiviteter och det man kan kalla det normalt för en medelinkomst familj. Man har ju ett normalt föräldraansvar.
Att med via vecka och månadspeng kräva en viss motprestation som vart efter ålder blir mer. Städa rum till hjälpa till med städning eller klippa gräs etc. Att det inte är farligt att gå några km för en aktivitet i stället för att alltid bli skjutsad.
Spara barnbidraget och då kanske 216k + avkastning sitter på kontot vid 18 åå. Allt är ju relativt, men att få en massa saker och pengar utan att lära sig pengars värde och hur de skapas kan för många vara skadligt och leda till problem längre fram i livet. Det är i alla fall min tro.
Jag har lärt mig av genom hårt slit, målmedvetenhet, långsiktighet, arbete kan man nå de mål man vill. Inte genom allmosor.
Att lägga sig i vad barnen gör för sina pengar de fått tycker jag man inte ska göra. En gåva är en gåva.
Men det kanske inte alltid är roligt att se surt hopsparade sparpengar eller arv snabbt slösas bort på skräp. En dålig bilaffär eller liknande.
Stiger inte en Camaro i värde? 🙂
Jag skrev dåliga bilaffär.
Naturligtvis har man barnen som rådgivare inom ämnen de behärskar bättre än vuxna. Spelbranschen tex och Paradox. Bara att tacka om ta emot.
Sen är det ju ganska oväsentligt om pengarna är på barnens konto eller förälderns konto. När de är stor behövs det insats till boende så stålar behövs i vilket fall.
Nils nilsson, jag ser ingen motsats mellan att lära barnen pengars värde och nyttan av att arbeta för att nå sina mål OCH att spara ev. överskott från barnbidraget.
Det viktiga är att man säkerställer att barnen vet hur de skall.hantera sina pengar.
Om de skulle misshandla 216k på sin 18-årsdag är problemet förmodligen rätt mycket större än de 216k som är borta.
Det gäller att säkerställa att man tryggt kan lämna över ett startkapital. Räkna med att det kommer behövas i framtiden när vår välfärdsstat krackelerat under belastningen och pengar är king.
En liten fundering som jag har som kanske någon av genierna ovan kan svara på:
Min son har diagnosen Aspergers syndrom. När han för ett par år sedan fick den så ramlade det ut försäkringspengar. Inga gigantiska summor, men det är i varje fall sexsiffrigt. Pengarna hamnade på ett konto med överförmyndarspärr, så vi föräldrar kan inte använda dem med mindre än att vi har något konkret att köpa (som vad jag förstår ska ha någon slags koppling till hans diagnos) och kan visa upp kvitton. Detta är ju givetvis vettigt, problemet är att så snart min son fyller 18 så kommer han ju att få tillgång till kontot och kan då köpa Camaro, knark, whatever för pengarna. Finns det något vettigt man kan göra åt detta potentiella problem innan det hinner uppstå?
Generellt tycker jag minderåriga är mer genier än vuxna. Så låt ditt barn bestämma över pengarna så blir det bra ska du se.
Blandar man in vuxna blir det Ericsson och Fing för hela slanten för pappa är ju en smart ingenjör och kan allt om allt.
Ps det finns även smarta ekonomer, jurister etc som kan allt om allt.
Bäst att lägga till det så att ingen känner sig kränkt.
@Rickard Ohlin
"Det viktiga är att man säkerställer att barnen vet hur de skall.hantera sina pengar."
Och hur gör man det? Barn är ju barn. Som dessutom kan bli påverkade av andra "barn"
Det finns många vuxna som inte heller kan hantera pengar. Att ett barn, som jag tycker en 18-åring av idag är gör inte saken lättare. Det finns massor av undantag naturligtvis och dina barn kanske tillhör den gruppen. Men många andra är rätt påverkansbara för vad andra tycker eller vad pojk eller flickvännen vill. Allt är ju också relativt. Vissa bryr sig mer än andra. Vilken summa är mycket pengar?
Enda stående i förväg bestämda sparande är 500 kr per barn till ett s k sparkonto. Resten av sparandet är det som blir över varje månad och ibland förflyttas till aktier/fonder.
Lägger sparandet i en hög som ger tråkig avkastning eftersom jag varken orkar eller hinner bry mig. Brydde mig tidigare och det tillsammans med att jag vill tacka bostadsbubblan har gjort mig till den man jag är idag. (Det finns fler män än Ben Dover och Chuck Norris)
Barnbidragen läggs i andra högar med lika bra avkastning (sic).
1. Har du ett fast summa du sätter av var månad Lars eller varierar storleken på det sparade?
2. Räknas amorteringar på huslån?
1. Fast summa. Blir det pengar över åker det in på kortsiktigt sparande (e-sparkonto).
2. Inte i detta exempel, nej. Amorteringar kan ses som sparande, men det är inte vad jag avsåg här.
Det skrev du ju inte. För mig är amortering ett solklart sparande och jag inkluderade givetvis min amortering i svaren ovan.
Sparar i snitt 17k/mån. Normalt rakt in på ISK:t. Varierar en hel del mellan olika månader.
Samma här men lägger sedan en tid tillbaka pengarna på ett räntekonto i väntan på bättre investeringsmöjligheter.
Jag lägger allt på PMs/krypto 50/50%
Vilka tråkmånsar I ären!
Bränn penningarne genast!
Drick ur ditt glas.
Varför inte glädja Eder åt att Brent nu ligger i 49,52?
Venezuela, Ryssland Saudierna och alla andra goddagspiltar må ha en härliger dag!
Min Venezuelarom är nu slut.
Tur man har Guyana och Dominikanska som stöttar en i denna svåra stund.
Investera i mat, avkastning runt midjan!
Det, Rickard, är en gammal fråga.
"Är det viktigt att vara i god form?"
Tja, rund är en form, så god som någon!
Bollen är rund och det tänker tamej f-n jag också bli…
Utöver buffertsparande som jag inte inkluderar så sparar jag 13000 långsiktigt på isk konto, 5500 amortering och 1500 till barnet vilket blir 20000 totalt, det placerade mig väldigt högt ser jag (klickade 16-32 men kanske tolkade fel i och med att jag inkuderade amortering). Är mycket paranoid angående det allmänna ekonomiska läget i världen så det känns som man måste spara spara spara för att lätt kunna bli helt skuldfri vilket jag tyvärr inte är.
Medan människor i min generation sparar och sparar för att så snabbt som möjligt kunna köpa in sig på bostadsmarknaden för att bo sig rika.
Så här ser mitt månadssparande ut just nu:
* En del på ett vanligt sparkonto med "bra" ränta (gör som herr bloggare och låter pengarna invänta sämre tider).
* En halv del till Avanza där det görs ett mindre automatsparande i 2 st fonder i en ISK (Spiltan Globalfond Investmentbolag och Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära). Resten används till att köpa utländska aktier i en KF.
* En halv del går till amortering.
(Är som synes kluven till hurvida börskraschen kommer nu eller snart.. Sparandet på bankkonto har dock ökat på bekostnad av svenska fonder och aktier under det senaste året, men jag har inte heller sålt av några större summor fonder/aktier. Omvärdering och omfördelning av sparande sker 2-4 gånger per år.)
Totalt sett motsvarar ovanstående ca 33% av vad jag får ut i lön under en vanlig månad. Finns pengar kvar på lönekontot när nästa lön kommer, vilket det ofta gör även om beloppet kan variera mellan 500 och 5000 kr, så sätts överskottet in på ett "resekonto" som används till familjens semesterresor.
För närvarande sker inget sparande till en hushållsbuffert då en sådan redan finns och i dagsläget innehåller ett par månadsinkomster.
Just ja, sen sparas barnbidragen också. Sparformen där är Barn-kapitalförsäkring skriven på mig men med barnen som förmånstagare. Fördelningen är i dagsläget 50/50 mellan Avanza Zero och en räntefond. Behöver förmodligen se över detta innan det skiter sig på börsen.
Varför har ingen tagit upp USA?
Ni ,som älskar siffror, läs och återkm med Edra synpunkter!
"North Western Mutual Life Insurance Company 2017 P&P study."
Ord och inga visor.
Just nu sparar jag nästan 40% av min inkomst, för jag är helt övertygad om att vi har en tjänstemannabubbla. Det pratas alldeles för lite om den bubblan. Jag önskar att jag hade något sätt att gå ur marknaden innan den spricker..
Intressant!
Tell me more.
Jag tror också på det. Har svårt att se hur vi ska kunna hålla alla dessa papperskyfflare och tangentbordstryckare i sysselsättning när verkligheten kommer ikapp.
Jag är mitt i ett karriärbyte ifrån programmerare till lantbrukare mycket av den anledningen.
Mitt sätt att göra exit ifrån en marknad jag helt tappat tron på. 🙂
Har ingen aning ? är skuldfri och köper allt jag behöver kontant
Finns det inte pengar på kontot så handlas det inte.
Blir något över varje månad när bidragen ramlar in rullas det över på nästa månad.
Förutom lön och aktieutdelning i mitt lilla AB lägger jag pengarna på hög företaget. Olika former av placeringar. Tanken är att jag en dag tänker trappa ner eller går i pension ta ut dessa i lön eller utdelning? under många år.
Skatteregler kommer och går. Så vilket sätt som är smartast då återstår att se.
Jag har gått back 10000 i månaden i 1,5 år om 2 år måste jag fixa nya stålar.
Sparar inte riktigt på det viset…
Har relativt oregelbunden inkomst och osäker anställning.
Håller på och bygger upp ett lantbruk, så i princip alla likvida medel går till det.
Jag ser det som ett mycket tryggt och bra sparande.
Kapital bundet i nötkreatur är inte speciellt likvidt, men det är ju inte omöjligt att sälja livdjur eller skicka hela högen på slakt om man får panik.
Förräntningen känns inte helt dum heller och det ger mig en underbar sysselsättning.
Sa senast idag "Hellre en ny vattenslang i marken, än pengar på banken!".
"YOLO"
Sparar inte så länge jag har skulder, då går alla pengar som är över till att betala dem. Behöver ingen buffert för jag har min familj (föräldrar, syster). Det är ju de jag lånat pengarna från också.
"Detta hamnar på Spiltan Räntefond i en ISK. "
(Hur) tänker du då? Är det att det är häftigt att betala skatt eller förväntar du dig en boost av kommande räntresänkningar?
Jag tycker nog man skall hålla pengarna utanför om man inte kan förvänta sig slå korta räntan rätt rejält (vilket för närvarande blir att räntebärande hamnar utanför helt).