IBM har börjat låta sina anställda beställa Mac-datorer från Apple till sina arbetsplatser och har utvärderat det hela baserat på över 90 000 inköpta datorer. Bolaget konstaterar nu att PC-datorer är tre gånger så dyra för företaget sett till totalkostnaden. Debatten om Windows-PC vs Mac är därmed över.
IBM:s installation av 90 000 Macar är världens största och bolaget är alltså Apples enskilt största företagskund och förväntas ha över 100 000 Macdatorer till årets slut.
Windowsdatorerna genererar dubbelt så många telefonsamtal till datorsupporten och totalt sett innebär kostnaden för att ha en PC (förmodligen även antivirus och liknande programvaror, plus kvalitetsproblem, supportproblem mm) att PC kostar tre gånger så mycket för IBM.
“But isn’t it expensive, and doesn’t it overload IT? No. IBM found that not only do PCs drive twice the amount of support calls, they’re also three times more expensive. That’s right, depending on the model, IBM is saving anywhere from $273 – $543 per Mac compared to a PC, over a four-year lifespan. “And this reflects the best pricing we’ve ever gotten from Microsoft,” Previn said. Multiply that number by the 100,000+ Macs IBM expects to have deployed by the end of the year, and we’re talking some serious savings.”
Så var det med den saken.
Har själv kört Mac sedan 2003 och kallar det för effortless computing (undantaget den hemska tiden med MacOS Lion) och har i stort sett inte behövt lägga någon tid på datoradministration sedan dess. Ibland misstänker jag att Windowsanvändare inte förstår hur mycket gratistid de ägnar åt att åtgärda sina datorer, och tror att det samma gäller för Mac.
108 kommentarer
Skamligt och oförlåtligt. Minns den gamla goda tiden då jag ägde både en och två IBM Aptiva. Och nu har alltså IBM blivit sellouts. Lågt. PC Master Race ftw!
Notera dock att det är främst operativsystemet som skiljer. MAC är ju i grunden en PC med MacOS installerat.
Mycket klok iaktagelse!
Ända sedan Apple började köra Intel i sina datorer har jag kunnat köra OSX i mina. Personligen tycker jag att Apple tillverkar överprissatt skit som bara klarar konkurrensen tack vare att världen svämmar över av billiga krediter!
Dock gör microsoft bort sig mer och mer för varje version av Windows och bland alla alternativa operativsystem tycker jag absolut att OSX är bäst för den okunnige hemanvändaren.
PS. Lars, varför gillade du inte OSX 10.7 Lion? Förutom en näst intill värdelös minneshantering så var där väl inte några större fel på den versionen? Jag kör fortfarande Lion i min stationära PC från 2010.
Det här måste vara ett skämt, mac datorer är ju svindyra i jämförelse och blir omoderna relativt fort. Min gamla mac mini från 2009 (osx 10.6.8) stöds t.ex inte längre, hade det varit en pc hade jag kunnat installera ett annat os och fortsätta använda den.
Det är klart att IBM inte har köpt 90k macar bara som ett skämt. De har räknat på totalkostnaden över 4 år och funnit att det är billigare med mac, även om de är dyrare i inköp. Läste du artikeln?
Dunka in bootcamp så kan du köra Windows eller Linux på din gamla maskin: https://www.apple.com/support/bootcamp/
Har faktiskt haft flera MBP med bootcamp och Windows just för att jag tyckt om Apples hårdvara. Även om jag jobbat både i OSX och Win (lite Linux) genom åren så har jag dock många fler licenser till Win och kanske har en kunskap när jag installerar min dator så jag inte har mer problem i Win än i OSX.
Kan förstå att det är tilltalande att ha en ren OSX-miljö. Dock så är min erfarenhet att fler större företagslösningar har större utveckling för Win-plattformen än OSX. Men det är nog bara en tidsfråga innan OSX blir större och även blir mer intressant för malware.
Säger inte emot att de är dyra, men att de blir omoderna fort är rent felaktigt. Tar alltid mina svärföräldrar som exempel. För 10 år sedan fick jag agera pc-support ganska ofta. Installera om Windows ett par ggr pga elakt virus osv.
Fick dom att köpa en macbook och denna är nu runt 10 år. Enda jag gjort med den är att byta hårddisk pga hdd-haveri, annars har den bara rullat problemfritt. Känns dessutom förvånansvärt modern och hyfsat snabb trots sin ålder, sett till vad de använder den till.
Ska man spela spel faller den självklart bort direkt, liksom alla andra mac:ar pga uselt spelstöd (hej DirextX)
Kör här på Macbook Pro från första halvan av 2009.
Går som tåget, allt jag gör på jobbet sker med denna dator (nästan). Installerade SSD-disk vilket snabbade upp den lite men mest känns det tryggare på något sätt att inte ha roterande massor i den. Har inte senaste os-versionen men har inte behövt det heller.
Thomas Arvidsson : Håller med att den fungerar så länga man bara använder den utan att uppdatera eller installera nya program. BankID t.ex är bara att glömma på en 10 år gammal mac.
Remontoire : Och bootcamp går inte att istallera på 10.6.8. Eftersom uppstartshanteraren på mac inte fungerar på samma sätt som på en pc (windows och linux) så har i.a.f jag problem att installera linux på min mac. Eftersom mac inte har en bios som andra datorer, så sesulterar det i att mitt tangetbord inte fungerar, och då kan jag inte starta installationen av linux.
@Kirderf 76
Nu är du allt ute och turnerar. Mac mini har stöd för upp till OS X 10.11 "El Capitan" om du har minst 2GB RAM installerat. Du kan trycka in upp till 8GB (2x4GB) så den går fortfarande bra att använda till kontorsarbete. Boot camp har funnits sedan 2006 och finns redan med i Mac OS X 10.6, kolla i verktygsmappen.
Sitter själv på en Macbook Pro 2010 och det är lätt den bästa datorn jag haft. Är kvar på 10.6.8 för jag ville inte bli av med Rosetta, men det var ett tag sedan jag använde det, så jag ska nog uppgradera snart och samtidigt slänga in en SSD som ligger på hyllan.
Gillar inte alls "iOS-fieringen" och att Mac vittrat sönder som professionell medieproduktionsplattform, men situationen i Windows-lägret har ju blivit 10 resor värre…
Har kört Mac sedan 2009 och upplever också att jag slipper en massa problem. Det är dessutom den macbook pro jag köpte i början av 2009 som jag fortfarande använder, ett gott kvalitetsbetyg på en bärbar dator även om den börjar bli lite "flåsig" och batteriet inte håller lika långt.
Den kräver dessutom inte ominstallation 2 ggr per år för att inte sega ihop totalt, har bara installerat om osx en gång (när jag satte i en ssd för typ 4 år sedan). Vill inte ens i min vildaste fantasi föreställa mig att använda en snart 8 år gammal "pc".
Ska nog unna mig en ny mbp när nya modellen släpps i oktober/november, lite beroende på vad den erbjuder och vad den kostar. Det är jag värd.
Verkar vara en dålig affär för Apple då om man bara får sälja en ny burk vart 7 år…
De tjänar inte särskilt mycket pengar på datorerna. iPhone och Appstore är där de stora pengarna rullar in. Och att när man väl skaffat en appleenhet köper de flersta fler för att få den lätta integrationen mellan dom.
De PC-laptops jag sett kollegorna använda har i princip disintegrerat i olika delar efter några år. Det kan ju finnas olika kvaliteter i och för sig.
Man kan ju faktiskt välja kvalitet även när man köper PC. Men idag gäller det att se upp och veta vad man vill ha för något "under huven". Själv kör jag Think Pad som kostar lite mer än de billigaste i Elgiganten-bladet men som har en kvalitetskänsla som motsvarar Macbook. (Nu kommer väl någon och påpekar att jag kunde fått en Mac för samma pengar, men då får man åter igen fråga sig vad man får för komponenter….)
Att den är flåsig kan bero på damm i fläktarna och att kylpastan har torkat ut.
Windows har blivit stabilare genom åren, men tyvärr är windows för krångligt för den vanliga användaren (som i de flesta fallen inte kan så mycket om datorer).
Själv använder jag både PC och Mac och har sällan problem med någon av plattformarna.
Sen tror jag egentligen att Chromebook hade varit det billigaste och säkraste alternativet för de flesta bolag. Idag är ändå nästan allt över webbaserat, sällan man behöver installera något.
Chrome OS är helt överlägset Windows och MacOS driftmässigt och snabbhetsmässigt. Dock med vissa begränsningar som du är inne på.
Vad gäller Windows är problemet användarna, inte själva systemet i sig.
Dvs med skit bakom spakarna blir Windows garanterat problem.
Sedan jag gick över till för tre år sedan så har jag inte haft ett enda problem med datorn. Vet inte hur många timmar jag spenderade med att lösa alla problem som PC/Windows genererade. Den stora vinsten är att jag är på mycket bättre humör sedan jag bytte till Mac. Det är värt en hel del.
Jag saknar fortfarande stabiliteten Snow Leopard (3 omstarter per år) och drömmer om en ny "no-new-features" release. Stabiliteten är inte vad den en gång var. Återställning av fönster vid start kompenserar i viss mån för detta. Time Machine har också blivit bättre.
En störande detalj är att drivrutiner för t.ex. ritplatta och scanner inte fungerar till nyare versioner, till och med sådant som funkade med inbyggda drivrutiner är borttaget. (De hade t.ex. kunnat ha dem för autoinstallering vid behov online, som de har gjort med skrivardrivrutiner).
Nu har jag en Win 7-maskin hemma som är helt bekymmersfri efter 4 år (snabbare och tystare än min nya macbook pro för en bråkdel av pengarna). Den kan köra min gamla hårdvara samtidigt som senaste Chrome. I OSX är det (pga frekventa ändringar i API:er?) inte möjligt att köra senaste chrome i t.ex. Snow Leopard.
Min nästa dator blir nog trots detta en iMac Retina 27".
På tal om användarnas kompetens: undra hur mycket man sparat om man sett till att man inte kör som admin? Det är väl rätt vanligt att gemene man kör som admin på sin windowsburk med vad det innebär med fritt fram för malware man kör. Samma gäller ju iofs kanske också för macanvändare.
Det tråkiga i sammanhanget är att man inte pushar mer för att man inte bör köra som admin i det dagliga arbetet.
Det finns väl inget företag med mer än typ tio personer som inte har en riktig admin och där gemene användaren är relativt låst?! Eller är det bara i min lilla verklighetsbubbla?
En del programvaror kräver (krävde?) dock att man kör som admin. Det är lite anekdotiskt men var ett problem för några år sedan. Sedan unix-tiden är det automatiskt att man inte kör som root mer än vad som verkligen behövs.
Med gemene man avser jag inte företag utan just gemene man som använder sin egna dator.
Hur det är med windowsburkar på arbetsplatser kommer jag inte ihåg, men det kan nog stämma att man bara har användaraccess. Funkar det inte då så skall man nog inte skylla på användaren utan antingen admin eller OSet.
Samma företag säljer antivirus-program?
Jag har både ägt Mac och PC i ~8 år och har erfarenhet ifrån båda. Jag håller inte alls med om att Mac skulle vara "effortless computing". Möjligtvis om man håller sig till Apples programvaror, men att installera SDK'er, Bibliotek osv har genererat huvudvärk ett flertal gånger. Många programvaror har inte ens stöd för OSX och kräver därför installation av Windows ändå. Hur ofta har man hört en Windows-användare säga det motsatta?
Det må vara sant att för författare och bloggare, som mestadels fifflar med dokument, bilder och mailande så är det en dröm att sitta på Mac. Men för en ingenjör och programmerare så upptäcker man motstånd ganska snabbt.
Fördelen med Mac, och det som får mig att möjligtvis vilja fortsätta köpa Macbooks i fortsättningen är deras byggkvalité jämfört mot många motsvarigheter på "PC"-sidan. Det är bara en bråkdel av "PC"-datorer som kan jämföras mot kvalitén av en Macbook.
Om vi istället pratar om Stationära datorer, så som Mac Pro så skulle jag aldrig köpa en sådan och jag ser absolut ingen som helst fördel med dom jämfört med en "PC"-motsvarighet.
Har exakt motsatt erfarenhet: programmering på Windows har varit ett härke. MacOS och Linux har varit betydligt lättare att ha att göra med i varje led.
Det finns ju en anledning till att Microsoft håller på att integrera bash + ett helt undersystem byggt i Linux, i Windows. De har också insett detat.
Ja, IBM har 90 000 författare och bloggare anställda. Till årsskiftet är det 100 000 författare och bloggare på företaget. Eftersom de kör Mac.
@Markus
Instämmer. Steve Jobs sa en gång att dom ser ett "3rd-party layer" mellan plattform och de som utvecklar som ett hinder som försämrar utvecklingen av plattformen. Det håller jag med om, har man kontroll över allt kan man få saker och ting att fungera bättre. Likväl en intressant artikel, hade varit mer intressant om det inte hade varit en "salespitch" för en produkt med tillhörande tjänster som marknadsfördes
Vi har både OS X, Linux och Windows-användare på jobbet. Allting är anpassat och testat för Windows och det är OS X och Linuxanvändarna som har mest problem. Senast bytte min chef från OS X till Windows igen.
Beror på vilken miljö maskinen ska fungera i, vad som fungerar smidigast.
Som programmerare så är Mac en dröm jämfört med Windows om man ska göra annat än utveckla i Visual Studio anser jag.
Har en gång fått igång Ruby on Rails under Windows. Vill inte försöka igen.
Homebrew, npm, bower etc är "effortless" under OS X. Kan inte säga samma sak om Windows.
Lars, IBM kallar det inte "Effortless Computing". Du gör det.
Marcus Lind : Med byggkvalité menar du själva skalet på datorn då? Eller menar du när källkod byggs till program?
Testa att köra SolidWorks, proE, Catia eller liknande på Mac så får vi se vad ni säger. Ska man sitta och fisa med ordbehandlare kan använda vad som helst. Ska man köra CAD eller bygga FPGA:er kör man Windows eller Linux. Ni andra kan hålla på med Mac.
Jag vägrar tro… PC4LAJF
Jag har haft Mac och PC. Jag kör bara PC nu. Har aldrig några problem. Vad gör ni med era datorer?
jag förstår att en del köper billiga PC, Mac har ju inga billiga Macs. Anledningen till att jag bytte tillbaka till PC var att utbudet på Mac är obefintlig, tråkig design (samma sedan 2004). Nu har jag en Surface Pro, den fungerar perfekt. Sedan hade jag två Macbooks där hårddisken gick sönder på båda samt batteriet på den ena. Men jag hade en G4 stationär som var pålitlig.
Sen är man i händerna på en leverantör vilket är olustigt och obehagligt. Har även provat Ubuntu vilket fungerade mycket bra. Hade Googles koncept funnits på Ubuntu hade jag kört det på både telefon och dator. Men nu har jag vant mig vid Chromecast/Google Cast och kalender. Har inte provat något bättre. SÅ kanske blir Android även på datorn i framtiden. Kör Android på telefon nu.
Dator och design i samma mening. Jag förstår ingenting… Flopsen är väl det som räknas?
Du tycker att "vara i händerna på en leverantör" känns olustigt och obehagligt, men samtidigt vill du ha Googles tjänster vart du än går, jomen tjena…
IBM var det väl som , tillsammans med Microsoft , gjorde PC revolutionen möjlig.
Kör fö på en fd IBM maskin-Lenovo-resterna av IBMs PC såld till Kina.
IBMs aktie är en överlevare, som lämnade Facit bakom sig.
Skulle inte ta i en Lenovo med en tång ens.
Googla: lenovo malware
Lenovomaskinerna kommer med malware/backdoors förinstallerat i BIOS som inte går ta bort. (Ibland överträffar verkligheten dikten)
Det gäller inte bara lenovo utan alla datorer som har hårdvara tillverkad i Kina.
Stort amerikanskt företag bytte till Mac och har 18 kvartal i följd med förlust.
http://fortune.com/2016/10/18/ibm-earnings-analysts-third-quarter/
Har det fått problem med cashflow efter stora hårdvaruinvesteringar….
Skämt åsido, men att påpeka val av operativ/hårdvara rör upp känslor hos folk.
I stora IT-organisationer så handlar det om standardiserade plattformar med publicerade mjukvaror och hur dessa kan administreras och inte så mycket om Windows/Linux/Web. De är inte samma problemställningar som hemmafixaren eller enmanskonsulten råkar ut för.
Ja, 100 000 datorer hos IBM är ett typsikt "hemmafixaren eller enmanskonsulten".
Precis vad jag menar. Stora IT organisationer som IBM använder standardiserade miljöer och utskjutningsplattformat annars skulle de ha ett rent helvete om varje individ fick installera egna mjukvaror. Därför ligger den stora besparingen i att ha ett bra eco-system inom organisationen snarare än att Intel-processorn har ett Äpple på utsidan eller inte från ett tekniskt perspektiv.
… och ändå är Mac:arna billigare för IBM.
Jag säger inte emot dig att IBM har sänkt kostnaderna eller att Mac är ett bra val.
Jag bara pekar på att orsaken är att man har skaffat sig ett enhetligt eco-system för sin IT-miljö och det är detta system som sänker kostnaden eftersom det medför minskad administration/support.
"The new services feature the Casper Suite from JAMF Software, the leading software solution for helping clients quickly set up and deploy Macs, including MacBook, MacBook Air, MacBook Pro, Mac Mini, iMac, and Mac Pro. With the combination of Casper Suite and IBM’s enterprise integration and support services, clients can work with IBM to directly procure, integrate and manage Macs across their IT infrastructures and employee bases. These services also can support clients who choose to deploy both Macs and iOS devices within their enterprises."
Ursäkta, men det heter ekosystem. God afton! 😀
Jätteintressant.
PC är billigare rent hårdvarumässigt men Windows är svindyrt att köpa.
Möjligen är en PC med Ubuntu den optimala lösningen.
Ubuntu är definitivt att föredra framför Windows så länge du inte har specialintressen som tex gaming och bildredigering.
Så nej, det finns inga optimala lösningar.
Det gäller att skräddarsy efter användarens behov.
Bildredigering går i Ubuntu. Finns GIMP, funkar alldeles utmärkt även för avancerad bildbehandling. Och då menar jag redigera "vanliga" foto. Om du håller på med konstfoto så vet jag inte.
Bildredigering går i Ubuntu. Finns GIMP, funkar alldeles utmärkt även för avancerad bildbehandling. Och då menar jag redigera "vanliga" foto. Om du håller på med konstfoto så vet jag inte.
Självklart finns det GIMP, dock är det inte tillräckligt för alla.
Även som trader har Google OS, Linux, MacOS sina begränsningar då det inte går att köra tex Infront på dessa plattformar.
Off topic men kunde inte låta bli – en brittisk student lyckas få en perfekt IB 45 och det är en förstasidesnyhet i The Telegraph….
http://www.telegraph.co.uk/news/2016/10/20/british-teenager-achieves-incredibly-rare-perfect-score-in-the-i/
Nulli secundus
Nåväl, nu går det ju faktiskt att optimera en windowsmaskin så att den inte segar ihop stup i kvarten.
Själv bytte jag till Mac 2014 och är mycket nöjd. Det enda som stör mig är att OS tar småsteg mot ett alltmer stängt system. Jag är inte ett fan av SID (säkerhetssystem lagt ovanpå filsystemet som tom låser ut root) och jag är rädd att det bara var början.
Förstår inte vad folk gör med sina datorer som kräver ominstallation stup i kvarten.
Har testat båda sorter och sen Win 7 så föredrar jag pc, ännu mer efter Win 10. Säger inte att det är bättre utan att det är det jag är mest van med. Har inte haft ett enda bekymmer med varken Win 7 eller 10.
Sen känns texten lite som ett "argument from authority", dom säger så alltså är det sant.
Håller med. Inget snack om att Mac och OsX fungerar bra och överlag problemfritt, men det är lite vad man gör det till. Ominstallera stup i kvarten tyder på allvarlig sbs.
Att Cornucopia refererar till IBM och därför är det en sanning är ju tragiskt. 2 miljarder människor äter ris dagligen, därför är ris bäst.
Ris i det här fallet vet du väl är Windows? Men det var väl din poäng antar jag, dvs att okunniga människor kör skit som Windows, medan proffsen väljer Mac.
Proffsen? Vilka proffs då Lars? På vilket sätt är folk okunniga som kör Windows, rent generellt eller endast inom området IT-mjukvara?
Vet inte om något i ditt svar alls var ritat mot mig eller endast Thomas men om det även var riktat till mig så var det lite väl tråkig ton. Visst, din blogg dina regler, men ändå.
#kränkt?
Mitt svar var till Thomas.
Chilla av lite. Förstår att det är fredag och humöret är i botten. Prova att justera kränkt-o-metern.
Jag blev också kränkt.
Jag blev också kränkt.
Fast mest kränkt av alla är otvivelaktigt Fingfolket.
https://twitter.com/TheSharkWeek/status/789088124810956801
Nej Lars, jag har hittills inte lyckats blivit kränkt någon gång. Inte ens av nyblivna Mensa-medlemmar med hybris 😉
Vad är det för fel på ris nu då? Har kassler med ris i lunchlådan. Det ska bli jäkligt gott ska ni veta. Ni klentrogna människor i moraliskt förfall.
Amatörer kör PC, proffs kör SPARCstation.. så det så.. Möjligen SGI Indigo också..
Du verkar förvirrad, Mikael, men bra att du inte är kränkt utan bara verkar vara det.
Ris har faktiskt den nackdelen om man har lagt en lunchlåda innehållande ris I frysen så blir det faktiskt inget vidare.
Nej det är bra med mig Lars, tack för omtanken 😉 Men nu verkar nästan du lite kränkt? Hoppas du inte är det för då får jag lov att be om ursäkt 😀
gbd crvx, min låda var fryst, och det var inga problem. Till saken här att det var rätt mkt sås med också, så riset liksom kokade i den under uppvärmningen. Nu äter jag riskchoklad som fredagsfika.
Ni som känner er kränkta, det är lätt att vara lite risig, och undeR ISen en fredagseftermiddag. Men snart är det HEEEEELG.. En kall cider skulle sitta fint. en bRISka kanske..
Har heller inte haft problem med ris i matlådan vare sig fryst eller ej. Det är väl potatis som har problem med frysen? Sen skall man som sagt se till att man har sås i matlådan förstås…
Proffsen äter väl pasta? Tycker både ris och potatis är skit att värma upp i efterhand. Kan bli lite bättre med mycket sås… Undviker helst att frysa mat helt. Äter hellre samma mat flera gånger på rad…
Tänkte lira lite Arma3 ikväll.
Nån av er OsX-användare som vill hänga med på ett uppdrag?
Nej, tänkte gå ut och träffa vänner och umgås IRL. Men så ser jag ju datorn som ett arbetsredskap och inte min kompis för en fredagskväll.
Jag skaffade ARMA3 till min splirrans nya PC för tre år sedan. Skulle börja spela med en polare. Men så var det nätverkskrångel – vems brandvägg blockade? Var det Windows? Telias? Sen hade han andra mods än dem jag hade osv osv.. när hela spelkvällen gick åt till felsökning insåg jag varför jag hade köpt en PS3 en gång i tiden. Inte för att allt är rosor med PSN eller XBox Live heller.. men oftast är det i alla fall inte på klientsidan felet ligger.
Så visst, jag är gärna med på en omgång ARMA, men man får väl vika en vecka först för att få det att funka…
"Umgås IRL".. Gamling..
Har faktiskt upplevt en av mina mysigaste online-gemenskaper i just ARMA3.
Jag hade hamnat i en grupp med spelare som visste vad de gjorde, och som var teamspelare. Vi hade precis erövrat nån kulle och satt i gräset och snackade medan vi väntade på helikoptern. Syrsorna spelade och solen gick majestätiskt ner mellan bergen. En annan grupp soldater kom vandrandes längs vägen vi satt bredvid, och spontansamtal utbröt. Det kändes som att man gjorde lumpen igen, in a good way.
Sånt händer ALDRIG i CoD..
@Cornu
Du vet inte vad du går miste om. Jag kan slå vad om att jag umgås mer och oftare med mina vänner än vad medelsvensson gör, just eftersom vi inte tvunget måste träffas IRL varje gång.
Själv ska jag umgås och småprata med ett gäng vänner hela kvällen medans vi alla sitter och kör Civilisation VI, som släppts idag, var för sig.
Trogen Mac sen början av 90-talet. Classic 2. 4 mb ram och 40 mb hårddisk. Det var tider det.
Ska E-sport vara med i riksidrottsförbundet?
Om Bridge ska spelas på OS-nivå så tycker jag definitivt att DotA kan göra det också, men jag vet inte riktigt om jag vill sträcka mig så långt som att kalla E-sport för idrott…
Hittad en bra bild på wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Idrott#/media/File:Sportidrott.png
Tips till cornucopia: man kan både umgås med vänner irl och även spela arma3. Världen är inte svart eller vit (Windows skit eller bäst).
Kan faktiskt rekommendera arma3, särskilt till sådana som är intresserad av försvar (typ som mig).
Trevlig fredag, nu ska jag fira kommande födelsedag för att i nästa vecka rycka in på hemvärnsövning samma dag jag fyller 40 😀
Kör både Mac och 'PC', upplever mycket mindre problem med Mac men när man väl har problem blir dom omöjliga att lösa. 'Oj, det där ska bara fungera' är standardsvaret från expertisen när man exempelvis undrar varför det tar flera dygn att tömma papperskorgen. Längre tid än det tar för tonåringarna.
Har nog 5-6 datorer, blandad miljö, i familjen. Skulle så gärna slippa dom helt men det är ju nästan omöjligt.
Jag upplever samma problem med Windows också. Det är riktigt illa med tanke på att man förr eller senare stöter på problemet. Regndansen som föreslås är att starta om, lite mer regndans och slutligen installera om Windows…
Tror att en stor brist i sådana här fall är att win är default och de som vill har bytt till Mac. Då blir rimligtvis de dator ointresserade och okunniga kvar i win och de kräver mer support. Inte alls säker på samma resultat om de skulle byta för alla.
Har kört MAC nu i några år, men nu får det vara nog snart.
Problemet med MAC är att de bara funkar om allt du ansluter till den också kommer från Apple.
Jag som vill köra ett annat tangentbord, mus och skärm får trixa och strula så in i helsike för att få det att funka på min MacBook.
Min fina skärm från Philips tolkas som en TV, och blir genomsuddig tills jag bootat upp MAC:en i felsäkert läge och skrivit i några systemfiler för att identifiera skärmen rätt. Och vid en systemuppdatering är det samma visa igen… helt oacceptabelt.
Philips har väl aldrig klarat av att tillverka något mer avancerat än en hårfön och fått det att fungera. Självplågare som försöker få något sådant att funka! Thunderbolt display kostade visserligen skjortan men funkar utan problem, en enda kabel ger tgb/mus/scanner/trådat nät/mm när man kommer till kontoret på morgonen och pluggar in sin gamla MBP.
Hehe. Det är samma svar varje gång från MAC-frälsta. Det är aldrig fel på det från Apple.
Då är det väl Dell, Asus, Philips och Samsung som inte kan tillverka skärmar mao. Knepigt att de fungerar så bra i Windows och Ubuntu, eller hur?
Tror att en stor brist i sådana här fall är att win är default och de som vill har bytt till Mac. Då blir rimligtvis de dator ointresserade och okunniga kvar i win och de kräver mer support. Inte alls säker på samma resultat om de skulle byta för alla.
Att den gamla Mac vs PC-diskussionen överlevt alla dessa år. Minns i början på 90-talet när vi hade den i skolan. Fast då var det Mac vs PC vs Amiga vs Atari. Som stolt ägare av en Macintosh LCII såg man ju de andra datorerna mer som leksaker 😉
Påminner om klubbrivalitet.
AIK vs Djurgården.
Brynäs vs Leksand.
Beror helt på vilken sekt man frågar vilka som är "bäst".
Fast det är mer komplicerat när det gäller datorer. För bästa laget är ju det som vinner Allsvenskan. Bästa dator är den som.. ja vad då? Det beror ju på vad man vill få ut av det. Bästa dator är den som funkar.. vilket för närvarande utesluter min stationära, vars hårddisk gått och dött..
GLÖM INTE ATT TA BACK UP! Gör det NU!
Även om Leksand åker ur denna säsong och Brynäs tar guld så kommer leksingarna tjata ihjäl sig om att Leksand är bättre än Brynäs för de vann med 1-3 den 13 oktober.
Så nej det finns ingen logik hos sektmedlemmarna varken inom sport, it eller religion.
Ja, se fotbollsfanatiker.. 😉
Ehrm, och så är ju det så att FreeBSD är bäst… (springer hukande bort)
Så skönt då att IBM och Cornucopia avgjort striden en gång för alla. Ha ha ha! Den gjorde min dag.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
PC säljer man till andra och tjänar pengar på det. Mac använder man själv så man slipper strul och blir effektiv, att sälja Mac är värdelöst då det inte finns några marginaler för ÅF.
Supporttekniker/systemerare åt företag som kör både Windows och Mac. Min erfarenhet är snarare att macarna krånglar så mycket att kunderna efter ett tag lär sig leva med den sänkta produktiviteten, och struntar i att ringa support. Därför blir det "billigare" på pappret. Bara en sak som att det inte går att hålla kopplingar till nätverksenheter stabila utan ett externt program eller script är helt häpnadsväckande. Nätverksskrivarsystemet dör i ett, även med generiska/PCL/PS drivrutiner inblandade, och kräver nollställning och/eller omstarter.
En ordentlig fjärrskrivbordslösning, som konsumerar begränsade mängder bandbredd, saknas tyvärr också. Helt essentiellt i min mening.
Däremot finns det ett par riktigt positiva punkter som saknar motsvarighet i Windowsvärlden:
-Helt "paketerat" backupsystem som för det mesta funkar. Pajar datorn är det bara att återställa från backup och så gott som allt på användarens dator ser ut som innan
-Datorerna är mycket ovanligare, och därmed har man ett implicit virusskydd.
-Mindre spionage på användaren, avsaknad av Windows Telemetry.
Utöver det är jag inte särskilt imponerad.
Okej, att återställa vanliga PC:s är heller inget problem. Veeam Endpoint Recovery eller Crashplan fixar detta om man bortser från att Crashplan inte gör bare metal recovery.
Det är en sanning med modifikation. Det kommer bara fler och fler virus/malware som är riktade mot OSX. Den som kör OSX utan antivirus idag leker med elden. Nyss fick man upp ögonen för en bugg som funnit i Linux i 9 år utan att någon brytt sig om att fixa den. Hur många finns det i OSX?
Hur mycket telemetri har du inte genom att exempelvis använda google maps eller någon av googles produkter? Windows Telemetry går att stänga av och är avstängd som standard i Windows 10 Enterprise.
På alla övriga punkter håller jag med dig.
Vill bara tillägga, att har man inte kört Macintosh på 90-talet innan MacOS X så har man inte kört Mac..
Om man säger så här. Det var jäkligt lätt att fixa ett krånglande system. Lägg bara ett nytt system på hårddisken, döp om den gamla systemmappen, starta om, voila!
Å andra sidan fick man göra det rätt ofta.. 🙂
Vi som bl.a. kör Windows fixar problemen istället för att installera om våra datorer stup i kvarten.
Detta bör vara det billigaste alternativet. Slå ut kostanden på 25 år! Han sköter allt på sin C54.
http://www.idg.se/2.1085/1.666413/commodore-64-bilmekaniker
Vad man ska använda det till är ju relevant också… Sen kan man ju fundera på om en del i priset inte är saker som vanliga icke företagskunder inte funderar så mycket på. Diverse licenser och lösningar för interna nätverk etc.
Vad man ska använda det till är ju relevant också… Sen kan man ju fundera på om en del i priset inte är saker som vanliga icke företagskunder inte funderar så mycket på. Diverse licenser och lösningar för interna nätverk etc.
Även om det är kul att håna de myopiska ska jag hålla detta objektivt, och har då bara två punkter:
– Din iphone är tyvärr fortfarande ett dåligt irrationellt val.
– Observationen IBM gör är att windoes är dyrt för användare som inte förstår teknik. Det är helt korrekt, och jag kan tänka mig att de gör rätt kostnadsbedömning totalt sätt givet att deras användare har enkla och tydliga behov.
Problemet är bara att du dels påstått dig vara så kallat normalbegåvad (dvs över faktisk normalbegåvning), att du är ingenjör och att du till och med varit IT-konsult.
Du måste förstå att IBM gör sin analys på folk som åker dit på nigeria-brev. Det är samma sak med triviala säkerhetscert och dylikt hela företaget måste gå igenom, ty alla är inte utvecklare ekler ingenjörer.
Fånig konflikt som aldrig dör. Båda systemen har för- och nackdelar. För folk som mest använder datorn som skrivmaskin och lite bildbehandling är appleprodukter troligen överlägsna, dock blir man snabbt deras gisslan med dyra speciallösningar som bekännare till St Jobs kyrkan känner sig manade att bortförklara (likt andra religionsapologeter). Jag har av olika skäl använt mig av båda operativsystemen (vilket det är fråga om, inget annat) liksom Linux under åren och har haft turen att inte haft några större problem med någondera. Att Windows stora fördel, dvs. mer tillgängligt med avsevärt större programvaruutbud och betydligt fler användare, också är dess stora nackdel, dvs. mer sårbart och mer attraktivt mål för illasinnade aktiviteter är ganska självklart. Apple har också ett mycket gott utvecklat användartänkande, vilket gör att deras produkter har en mycket kortare inlärningstid. Trots det gör min allergi mot apples affärsfilosofi det omöjligt att framhäva deras produkter, även för rent administrativa uppgifter där de är överlägsna. För vetenskapligt bruk är Windows dock utom tävlan, det finns inte tillstymmelse till motsvarighet av öppen programvara för apple-produkter.
?? ABC80:s OS var väl inte så nåkt heller, man 'skjutsa på lite med asm' för att få lite fart direkt mot Zilog80, still going, nu tydligen i hela 33 . . . Mhz, deni.
Fick du virus så avhjälptes det med Albyl o Whisky, såvida du inte hade kassettluckan stängd, iofs. så kunde viruset bara komma den vägen så bara trycka reset därbak o kasta ut kassetten, genom öppnat fönster, iofs. så fick man nog inte sönder ett fönster med ..typ 60 – 90 . . KB, det senare med chromeband o paus . . vare 19 eller 32
Iofs. så får man idag en 4-skäring på typ 4*2 . . . Ghz o nåra GB minne, för samma summa då 16 . . . KB 16 – 32-tusen minnesceller.
Äschhh, nu har fanskapet gått ner till 1,08 o missar interupterna, köper man Lenovo så . . . får man använda 'våldsavstängningsknappen' väl ofta o backa tillbaka för att få full fart igen.
Vem skrev om OSet i abc80? det blåa A4-kompendiet, från Ume eller KTH, Lördasmys det.
Jag hanterar diverse olika plattformar varje dag. De användare som jag skulle definiera inom "inga indianer i kanoten" kategorin är i största grad Appleanvändare. De kan inte ett skit om datorer (eller verkligheten) och tror sig ha löst alla världens problem genom att äga en Appleprodukt. Jag brukar skämtsamt säga att de som är minst produktiva på ett företag är de som går runt med Ipads eller Appledatorer.