736
Dags för lite härligt extra müsigt fredagsmys! Ikväll fokuserar vi på Sveriges 300 – 400 myndigheter och ställer oss frågan vilka du känner att du kan klara dig utan.
Du hittar en myndighetslista här och en mer officiell här hos SCB.
KTH är en myndighet. |
Jag får väl fresta publiken med några müsiga exempel? Statens institutionsstyrelse, Statens ansvarsnämnd (ha!), Postverkets avvecklingsorganisation, Forskarskattenämnden och klassikern Nämnden för hemslöjdsfrågor.
Men listan är lång. Du kan säker hitta en favorit. Minst.
Så trevligt fredagsmys på er, trygga i att en sak är iaf säker – era skattepengar jobbar för fullt med något.
Ingen vet vad, men ändå…
43 kommentarer
Typ alla myndigheter jag inte kan rabbla upp ur minnet, så det kanske är bättre att börja i den änden.. vilka myndigheter BEHÖVER vi?
Polis, försvar, domstolsväsende.
Sametinget?
Den första är ju absolut viktigast iaf. "Alkoholsortimentsnämnden"
vad sägs om alla 'red brick universities', dvs högskolor som dränerar budgeten för de riktiga universiteten
*host* Södertörn *host*
Arbetsförmedlingen känns som en given etta. Utav de sju anställningar jag haft i mitt liv så har de bara varit inblandade i en (och då räknar jag även platsannonser som jag hittat på deras hemsida). Det verkar som om myndigheten bara fyller fyra funktioner:
– Anställa en massa personer med oattraktiva utbildningar jobb som handläggare.
– Sätt arbetslösa i meningslösa åtgärder.
– Kontrollera att arbetslösa söker jobb som de inte är kvalificerade för.
– Rekrytera åt Islamska staten.
AF är väl en sån där Potemkinkuliss som sysselsätter arbetslösa med att söka jobb som de inte kan få, och samtidigt dränerar mottagarna av spamansökningarna på sin tid så att de måste outsourca den delen till hugade filterföretag med likaledes parasitisk business-modell. I korthet leder det ingenstans med högsta möjliga fart.
Kan notera att mina barn och deras kompisar alla skaffat jobb själva. Jag vet överhuvudtaget inte en enda människa som ens sökt jobb genom AF. Man talar om det i media, men förmodligen finns inte AF på riktigt, utan är någon slags skröna eller vandringssägen, ungefär som näcken och Jesus.
Kan bara hålla med, det enda bra som arbetsförmedlingen har gett mig är ett truckkort(utbildningen sög men man fick ett kort att vifta med iaf)
Annars så har dom försökt få mig att gå om min gymnasieutbildning samt gå ett antal helt värdelösa kurser där man inte har gjort någonting nyttigt alls. På den senaste kursen höll vi bland annat på med meditation(Skönt, men hjälper inte i jobbsökandet). Jag är enormt glad att jag har ett jobb nu, jag skiter i lönen, så länge man slipper "arbetsförnedringen" så är jag nöjd.
Paecemaker, man kan gå hur långt som helst med bara lite utbildning. Se bara på Stefan Löfven och det socialistiska entouraget, en ljusfyr för alla oss lågutbildade ickeakademiker.
Själv har jag "bara" en fullföljd gymnasieutbildning i bagaget, och har förstås inte alls gått lika långt som Löfven, men har ändå på något outgrundligt sätt tagit mig framåt till en plats jag trivs med utan att slita ihjäl mig.
@Paecmaker
Det är antagligen precis det som är avsikten, det ska vara så plågsamt som möjligt att ha med AF att göra så man desperat söker och blir glad för vilket jäkla skitjobb som helst bara man slipper dem..
AF är inte bara fullständigt meningslöst och ofungerande utan förstör dessutom arbetsmarknaden med sina bidragsjobb. Det är i princip omöjligt för en lågutbildad att få jobb idag utan någon form av bidrag, för att få nystartsjobb måste man först vara arbetslös i ett år, så det är bara att vänta in tiden. För övriga stöd ex lönebidrag är handläggningen så långsam och byråkratisk att arbetsgivarna inte orkar vänta 2-3månader på AF. Den arbetssökande beordras av AF att under tiden att gå som praktikant i upp till 6månader med ca 4000:-/månad i ersättning och utföra fullt arbete, detta utan kostnad för arbetsgivaren. Man får vara bra desperat för att ställa upp på sådana villkor! För arbetsgivarna är det mumma kortsiktigt, men den som arbetar heltid och får gå till soc för att klara sig lär inte vara vidare lojal med sin gratisarbetsplats eller må vidare bra, prestationerna och hälsan tenderar att bli därefter.
Lägg ner! Bort med alla trams-bidrag och sänk skatterna så vi får en fungerande arbetsmarkand! Det är bättre att lågpresterande har låg lön och låg skatt än att leva på svältgränsen och behöva hunsas av byråkrater och giriga skumrask-företagare.
Statens institutionsstyrelse är ganska bra att ha, då det är de som har hand om våra fängelser.
Vad gäller din fråga skulle jag snarare ställa den tvärtom, dvs vilka myndigheter anser jag är viktiga och nödvändiga. Mycket lättare att räkna upp dem och sen lägga ner resten.
"Institutet för utvärdering av internationellt utvecklingssamarbete" verkar ju annars vara en klar kandidat till listan över minst nödvändiga myndigheter, liksom "Nämnden för statligt stöd till trossamfund" och "Svenska institutet för europapolitiska studier".
Annars är "Värdegrundsdelegationen" förvisso ingen egen myndighet, men skulle vara starkt nedläggningshotad om jag finge bestämma.
Håller med. Mitt kalsongsamfund får jag fan inget statligt stöd för, då ska inte feministerna ha det heller.
Ministry of Silly Walks
Jag antar att det var ett svar på min eller flutes fråga om vilka myndigheter som bör vara kvar.. 🙂
Givetvis
Idag: CSN
För tjugo år sedan: _inte_ CSN
Arbetsförmedlingen
Försäkringskassan
Skatteverket…Nej förresten, skatteverket vill jag ha kvar. Men ta bort nuvarande regering!!
Det är ju freda så jag tänker mig följande reformpaket. Gör om Gotland till ett antal frihandelsområden och hyr ut till exempel Visby till Disney, Slite till Halliburton på och Fårö till Gazprom på 99 år o.s.v (efter ett marknadsmässiga anbudsförfaranden förstås) alla jordens företag kan få vara med och lägga ett bud på sin bit. Sen lägger man ner försvarsmakten och låter hyresgästerna bråka bäst de vill och tjänar storkovan på hyresintäckterna.
I helvete heller.
Kanske man kan vinna synergieffekter genom att slå ihop "Dans och Cirkushögskolan" med "Forum för levande historia" och "Arbetsförmedlingen".
Jag kommer osökt att tänka på "ministry of silly walks" när jag ser listan.
Filminstitutet borde genast läggas ner, samt 75 % av de andra 🙂
Min personliga favorit är Tillväxtverket. De har en budget på 3 700 miljoner om året (ja, 3.7 miljarder !!!!). Fråga: hur mycket tillväxt skulle vi gå miste om om Tillväxtverket lades ner ? Mer eller mindre än 3 700 miljoner ?
I övrigt: helt enig med tidigare om AF. Budget på ca 70 000 miljoner om året….. Är det någon här som ens känner någon som har fått jobb via AF ?
/Ulf
Amen! "Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser" hamnar väl i samma kategori, och även Exportkreditnämnden.
Och AF måste jag ju hålla med om. Låt deras Platsbanken vara kvar och skrota resten. Jag har aldrig träffat på någon som har något positivt att säga om AF.
AF är ju rätt intressant. Handläggare som inte kan få annat jobb anställs för att sysselsätta arbetslösa att söka jobb som de inte kan få, vilket genererar kostnader för mottagarna av ansökningarna så att de måste sparka folk. En helt parasitisk och självgenererande verksamhet som ingen bryr sig om. Därför kan den fortgå med medias benägna socialistiska hjälp. Om media gjorde sitt jobb och faktiskt granskade verksamheten skulle den förmodligen försvinna i ett nafs. Men media är 70% bunkervänster, så det är helt enkelt inte möjligt. Bara att betala och se glad ut.
Om någon undrar så är Sverige det extremaste landet i världen. Googla på kulturkartan
Etikprövningen sker i sex regionala nämnder. De är självständiga myndigheter, indelade i två eller flera avdelningar. Minst en avdelning på varje ort prövar ärenden inom det medicinska vetenskapsområdet (medicin, farmaci, odontologi, vårdvetenskap och klinisk psykologi) medan en avdelning prövar ärenden som rör övrig forskning.
När sänkta skatter kommer på tal sägs det alltid att det drabbar vso, men för sjutton, det måste finnas många miljarder att spara på annat än vso.
Känns så skönt när månaden är över och det är dags att betala in skatterna för mitt och mina anställdas hårda fysiska arbete till det här http://www.vardegrundsdelegationen.se/allmant/professionell-byrakrati-i-sparen-av-new-public-management-npm/
Södertörns högskola, Uppsala universitet, Brottsförebyggande r ådet samt Nämnden för överklagande av studiemedel (vaffan liksom..?)
Jag älskar myndigheter. Saknar dock Arbetslivsinstitutet i egenskap av småföretagare.
Jag skulle säga *.* på mitt sätt att se världen men låt Stefan Löfven namnge alla myndigheter han kan namnet på och lägg ned resten.
Svetsarn kan säkert färre än mig så jag är nöjd med hans val. 😉
Tingsrätten utan att tveka.
Sametinget, varför skall jag behöva betala mina skattepengar till en rasistisk myndighet som diskriminerar oss ickesamer. Nej avskaffa alla etniska, kulturella, sexistiska och religiösa särrättigheter och bygg hellre upp statsorganisationer som byggs på medborgarens sekulära rättighet.
Eller gå vidare på den inslagna vägen. Inrätta ett judeting, ett syrianting, ett Homoting, ett ting för döva, ett bikerting (välj på HA eller Banditos), ett ting för urbefolkningen i Tensta osv
Med tanke på att politikerna beslutat om "fred i vår tid" och att vi aldrig kommer hamna i krig igen, ever ever ever! Så känns Krigsförsäkringsnämnden rätt onödig.
Viss sarkasm kan förekomma i ovanstående.
Riksdagsförvaltningen tycks ganska onödig …
Alla. Domstolarna, försvaret och polisen är de enda som man eventuellt skulle kunna tänkas vilja ha kvar men åtminstone polisen är så dysfunktionell att det nog är enklare att lägga ned den och bygga nytt än att reformera.
Om vi inte skalar ned antalet myndigheter betänkligt (gärna!) vill jag nog ha kvar statens ansvarsnämnd.
Vad gör nämnden?
"Nämnden prövar frågor om disciplinansvar, åtalsanmälan, avskedande, avstängning och läkarundersökning med tvång beträffande statligt anställda i högre befattningar. Bl.a. verkschefer, domare, åklagare och professorer hör till denna krets. Syftet med en prövning utanför den myndighet där den anställde arbetar och har en högre befattning är att det inte skall kunna misstänkas att kollegor tar obehöriga hänsyn vid prövningen. Nämndens beslut kan, liksom andra beslut av arbetsgivare, bli föremål för en arbetsrättslig tvist."
Deras årsrapport för 2014 säger: 5 sammanträden (+ 1 beslut per capsulam) och tagit emot 13st ärenden och avgjort 9st.
Jag tycker nog att de behövs men nu när jag har kollat upp vad de gör är jag bara förvånad över fåtalet ärenden i korrelation till antalet myndigheter.
Jag vill bli av med den myndighet som kostar svenska skattebetalare drygt 40 GSEK årligen och bara EU-apparatjikar kan finna glädje av, nämligen EU.
Jag är nyfiken på vad "STATENS NÄMND FÖR ARBETSTAGARES UPPFINNINGAR" gör.