“En tidning”1. toppar just nu sin hemsida med att svenska folket, dvs småspararna, tror stenhårt på börsen. Och vi vet alla vad det innebär när tidningarna skriver om att börsen bara går upp, UPP, UPP! Bubbeldags, och då menar jag inte champagne.
“En tidnings” hemsida just nu.
Foton bortklippta, då digital citaträtt inte gäller foton i Sverige. |
“En tidning”, som är landets kanske största dagstidning, hänvisar och citerar i själva verket till en rapport från JP Morgan Asset Management, som de alltså nämner vid namn i strid mot deras egna citatregler för sociala medier.
Det intressanta är kanske inte innehållet i rapporten i sig, utan att “en tidning” nu toppar med sådana här nyheter. Det är kanske det yttersta tecknet på att vi har en börsbubbla. Småspararna är nämligen alltid sist på bollen, och börsbubblan är i så fall inne i den maniska fasen.
Dock är det rörelsen i JP Morgans index som uppmärksammas och är den tredje största på tio år. Men indexet ligger på 83, mot att indexet stadigt låg över 100 vid återhämtningen från börskraschen runt den akuta finanskrisen, och toppade på 125.
Det är också intressant att “en tidning” kallar det hela för att “tror stenhårt på börsen”, samtidigt som man själva skriver i artikeln att JPM:s index varit betydligt högre. Man är helt enkelt själva med på börståget och vill att det ska fortsätta upp, UPP, UPP! Media har hoppat på den maniska fasen i bubblan.
Dock var tidigt högt index på en rekyl efter just en börskrasch. Nu rusar indexet när vi redan är på all time high på börsen, vilket talar för att vi ser den maniska sista bubbelfasen på börsen.
1. Eftersom “en tidning” citerat mig tidigare och då kallade mig “en försvarsbloggare” utan att länka eller ens ange mig eller bloggen vid namn, vilket “en tidning” gör när man citerar andra tidningar, inklusive utländska, så antar utgår jag från att de själva vill bli omnämnda som “en tidning”. Man har inte heller kommunicerat att detta var ett olyckligt misstag. Antagligen känner man sig i mediakrisens Sverige pressad av alternativa och sociala media och vägrar namnge eller länka till dessa, även om man gärna citerar eller ibland stjäl innehåll och artikeluppslag från oss. Utom när man klampar in på bloggarnas egen sfär i form av Twitterjournalistik.
18 kommentarer
Det är väl först när massmedia går ut med uppmaning till handling som man ska hoppa av? Det kan väl tyckas att den uppmaningen är implicerad men jag har minnen av braskande löpsedlar i stil med "Bästa aktierna – köp nu!" för ett antal år sedan, straxt innan raset.
I princip har du rätt. Man får se dagens huvudrubrik som ett första steg.
Ett bra verktyg för att ta beslut är när tidningarna går ut och varnar respektive rekommenderar något de inte rapporterat om på lång tid. När så ske, som idag, brukar verkligheten oftast gå åt det andra hållet. Det slår sällan fel även om effekterna ibland kan vara rätt kortsiktiga. Skulle inte förvåna mig om vi får en rekyl ner på 6-7%!
Är det endast/främst svenska börsen som blåses upp till bubbla, eller ska man även vara orolig om man har sina pengar i utländska aktier?
Canadian Oil Sands?
Du har så rätt Cornu. I Sverige ligger vi i framkant när det gäller hushållens deltagande jmf med USA. När börserna bryter nuvarande sidorörelser och bryter upp i en ny kanal kommer det att gå fort(1-2 år?). OMX30 ligger före USA´s stora index då vi redan brutit upp ur kanalen i slutet av förra året. Vi brukar följa Nasdaq mer än S&P eller för den delen DJIA. En bubbel på mellan 50-100% kan påräknas. Vilka väntar längst?
Centralbankerna har delvis skapat detta och de kommer förmodligen att höja räntorna till slut för att försöka pricka bubblan. Men Greenspan misslyckades. Det var för sent.
Frågan är om vi ska ha en rejäl rekyl på 10% före starten? Det brukar skapa ett stort tvivel hos många som gör att ett stort kapital kommer in sent för att då ge börserna den sista paraboliska extremfasen sin lodrätta lutning.
"Ingen vill missa tåget" kommer att dominera löpsedlarna och DI kommer få fullt upp med att växla mellan bo-priser och börsen. Så vem eller vilka tar nu på sig ansvaret för det som kommer att hända? Fundera på det på vägen upp och inför konsekvenserna längre fram. I USA har förstås belåningen nått ATH som brukligt vid ATH.
2008 föll börsen något i stil med 40%. Nu har vi lyckats klättra ännu högre upp på den ekonomiska stegen, samtidigt som centralbankerna troligen är nere för räkning när det gäller förmågan att att hejda en framtida recession. Jag tycker mig se i kaffesumpen att nästa bubbelspräckning kommer bli mycket värre än 2008, med en allvarlig depression som följd.
Med nyhetsartiklar som denna tror jag inte att den är så långt borta. http://finance.yahoo.com/news/first-time-chinese-government-admitted-163700854.html
Tror jag med. Kapitalet måste ta vägen någonstans. DAX och USA. Ingves tycker han gjort sitt genom att i dryga 1 år nu varnat för skulderna och deras fortsatta tillväxt. Därmed har han, enligt honom själv, överlämnat ansvaret för den finansiella stabiliteten till andra, dvs Riksgälden!!!
Finansinspektionen i all ära har aldrig förstått hur, var och när skiten hamnar i fläkten. Så här går det när vi har avreglerade transaktionsbanker som bara är intresserade av att sälja.
Ner 1,55% till och vi får en bekräftad säljsignal som tar oss ner 6-7% mot 1550(OMX30). Där kan det vara ett rätt bra köpläge. Men det beror på om USA bryter sig ur sin sidgående rörelse.
Kapitalet måste ta vägen någonstans absolut. Miljardären Warren Buffett köpte en tågbana till sitt pojkrum för 26.5 miljarder. Smarta pengar lämnar börsen i god tid. Det är lätt att bli klämd. I övrigt så tror jag att de sista dagarna av julafton fortsätter ett tag till, riggade börser, QE, inflation..
Vilka är svenska folket? BLT? Guldvurmarna? Räntespararna? Peakoilnissarna?(oljan håller på att ta slut och kan bara gå ner???)
Varför placera på börsen när det finns så många alternativ?
Det är klart att det gäller att citera "en tidning" utan att nämna namn som ett lite tankeväckande svar. "En tidning" meddelade nyss att enligt den turkiska tidningen Hürriyet Daily News så pågår det stora strömavbrottet från i morse än. Ingen orsak har getts så spekulationerna är stora.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Svenska börsens styrka reflekterar mer den svenska valutans svaghet än något annat. När nu Margot & miljömupparna regerar på principer och pseudovetenskap så lär dock inte det hålla i sig, höjda skatter och skadade handelsrelationer kommer i sinom tid knäcka börsen.
SEB (snålbanken) är nu ute och pratar om att hushållen ska tvingas vara med och betala minusräntan. Regeringen borde sätta ner foten och införa regler. Bankerna medverkar(tänk när det bara finns elektroniska pengar)till att driva bubblor. Dels genom att folk överlånar, dels genom att driva på en börsbubbla. Men fortsätter Ingves m.fl och sänka räntorna än mer kommer övriga banker säkert att göra som snålbanken säger. Bankerna är ett oligopol. Ett statsgaranterat oligopol med allt för fria tyglar.
Samtidigt kan man undra hur bankens kapitalstruktur ser ut. Hur stor andel av bankens balansräkning är placerat i minusränta-tillgångar. Det handlar egentligen bara om korta statspapper(upp till 5 år snart!) samt inlåning hos Riskbanken. Inlåningen från allmänheten inkl företag är skulder. SEB hade 2013 tillgångar på 2,5 biljoner SEK. Av det var Rb-utlåningen 175 Mdr SEK. Placeringar i skuldinstrument(exkl kunders försäkringstillgångar och vp för egenhandel) var inte större än ca 50 Mdr SEK. Glöm inte att banken på marginalen kan få betalt av staten för att låna för annan räntebärande placering. Så av 2,5 biljoner utgör ca 45 Mdr skuldinstrument varav en del kan ha minusränta. Låt oss säga att 1/3-del var statspapper med minusränta.15 Mdr+175(190) av 2,5 biljoner är 7,6% av tillgångarna!
Låt oss säga att minusräntan är 0,25% vilket beräknat på 190 Mdr blir en merkostnad på 475 MSEK vilket motsvarar 2,375% av bankens vinst 2013. Räknar vi på en räntemarginal av 1,50% på utlåningen till allmänheten(mot inlåning) på 1,25 biljoner SEK blir bruttovinsten för banken 19 Mdr SEK(enligt ÅR var marginalen på in- resp utlåningen 1,75% och vinsten 28 Mdr SEK(se nedan)). Merkostnaden utgör således 2,5% av bruttovinsten på utlåningen till oss. Merkostnaden beräknat på utlåningen blir 0,038%. Bankens marginal på 1,5% i detta fall minskar m.a.o till 1,5-0,038= 1,462%, dvs banken minskar sin räntemarginal med 2,5%(inte enheter!). En förhållandevis liten marginalminskning. Bankens inlåning (889 Mdr SEK(2013)) ger i princip ingen ränta alls idag. Räntemarginalen för allmänhetens in- och utlåning 2013 var för SEB 1,75%. För hela bankens räntebärande tillgångar/skulder 0,9%. Då banken lånar ut mer än vad man lånar in(inkl företag) var som synes räntemarginalen på hela utlåningen till allmänheten lite lägre än 1,75%(jag använde 1,5%). Det s.k loan/deposit-ratio var för banken 1,4 vilket är högt jmf med USA som ligger under 0,8(mindre risk). Under 2014 och idag kan antas att nämnda räntemarginaler krympt ytterligare men att sätta minusränta för hushållens inlåning = snålbanken. Räntekostnaderna 2013 från inlåningen var 11 Mdr SEK, dvs ca 50% av totalvinsten Inlåningen hos Riskbanken gav inkomster på 2,7 Mdr(0,77%). Man kan förvisso säga att banken förlorat dessa 2,7 Mdr + de 475 MSEK. Men glöm inte bort att banken inte vill hålla pengar hos Riksbanken annat än som reserv för utlåning(del av monetär bas). I USA är reservkravet 10% med de brukar låna till detta i efterhand :). Så varför inte öka sin egen belåning genom ökat risktagande på olika marknader för att minska denna "negativa" reserv hos centralbanken(man kan flyta den till annan bank!). T.ex genom aktieköp. Undrar om man kan säga att reserverna blir en het potatis som inge vill hålla?
Utlåningen till allmänheten utgjorde 1,4 biljoner vilket är strax under hälften av balansomslutningen för vilket banken har goda marginaler. Så vad det egentligen handlar om är att aktieägarnas villkor i alla lägen ska vara intakt. Inte en krona till kunderna om det är möjligt av "konkurrensskäl".
Jag borde kanske tillägga att Riskbanken inte bör/kommer införa minusränta i egentlig mening på bankernas inlåning hos dem. Det vore märkligt och fel om de samtidigt bedriver QE vilket ju ökar den monetära basen och bankernas reserver. Å andra sidan behöver bankerna inte sälja sin statspapper till Rb utan bara förmedla kunders försäljning. Nollränta bör bestå vilket ändå kostar för banken. I USA var räntan +0,25 under FED´s QE.
Bankernas stora inlåningsöverskott brukar placeras på interbankmarknaden på olika löptider. Här gäller minusränta mot Rb´s styrränta om -0,25. Så vad gör banken? Köper lt.ex ånga obligationer över 5 år ? Mer aktier? I Japan köper BOJ stora mängder aktier. Storkunder till banken har sannolikt en del inlånings-ränteavtal med både fast och rörlig ränta som bidrar till bankens merkostnader. Nollränta hos Rb ger då iaf viss lindring t.v. Hushållens inlåning brukar vara rätt stabil så jag tycker det vore anmärkningsvärt att ta ut minusränta här. Undantaget möjligen stora insättningar. Inte äldre saldon. Men som vanligt styr ofta konkurrentbankernas val. En tävling i negativa räntor kan förutspås om dagens scenario fortsätter(blir sannolikt värre). Här borde staten gripa in och neka banken att ta ut minusränta för normalkunder. Då slipper vi minusränte-konkurrens. Betänk vad som skulle hända om kunderna kraftigt börjar minska sina lån?
Förmodligen ligger bankerna fortfarande lika fel som under krisen 2008 då både utlåning och upplåning till stor del var kort. Därför drabbades bankerna(och kunderna) hårt när interbankmarknaden tvärdog(förtroende-kris).
Tack för dina läsvärda inlägg rttck, och ha en fortsatt trevlig kväll!
Hur kan du hålla reda på allt. Du är kunnig och är ett nöje att läsa dina inlägg.
Tackar pöjkar(!). Alltid roligt/bra att slå ner på bankerna. Politikerna gnäller bara lite när folket gnäller men gör det något vettigt åt det? Nope! En rejäl depression verkar vara det enda som kan välta fegheten överbord. Tvång m.a.o.