Medan det bara varit en och en halv dags handel i Sverige, så fortsätter börserna nedåt på andra sidan Atlanten. Börsåret är än så länge inget vidare.
Dagschart S&P-500 |
S&P-500 har än så länge fallit 2.40% i år, oräknat dollarförstärkningen för oss svenskar. Dollarn har stigit 1.28% sedan årsskiftet, men den amerikanska börsen är alltså ändå netto ner för den som har sina utgifter i svenska kronor.
I svenska kronor är guldet som kontrast upp ca 1.20% och en bättre investering än börsen så här långt, för den som bryr sig om årtalsmagi.
Återstår att se hur resten av året blir, men normalt brukar talking heads försöka ingjuta mod och positivism i marknaderna från årsskiftet. Vilket inte fungerat än så länge. Men alla är förstås positiva ändå.
En sak som absolut ökat är rörligheten på börsen, volatiliteten. Det har pendlat rätt friskt de senaste månaderna, trots alla centralbanksstimulanser av finansmarknaderna.
16 kommentarer
Och oljan fortsätter ner även idag. Vindkraften ger mer just nu (3201 MW) än summan av alla 7 reaktorer i Ringhals och Oskarshamn. Gissar att det låga elpriset gör att utbyggnaden av mer vindkraft avtar.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Och igår kväll låg vindkraft bara på 500MW fram till tolvslaget. Men frågan är vad det gör med elpriset när man måste sälja överskottet som vind producerar till omkringliggande länder som redan har tillräckligt, t.ex. Norge (använda deras vattenkraft som reglerkraft). Förmodligen går priset ner när vind producerar mycket så att det blir ännu svårare att få lönsamhet på vind.
Vi har ett stort utbyte med Norge – export och import. Till Finland är det stor export. Danmark blandat samt lite till Tyskland och Polen.
Klockan 00:00 i natt nettoexporterade vi 572 MW för att 10 minuter senare importera 756 MW och importen fortsatte till 0600 och efter det har vi exporterat. I MW varieras givetvis vattenkraften mest hos oss och Norge. Danmark har haft viss import hela dygnet och Finland mycket stor import. Finland har en mycket kraftig kostnadsökning och åratals försening på ett nytt kärnkraftverk.
Med kraftigare nät för handel med Tyskland och Polen skulle vi ha ännu större utbyte av el. Neo du har helt rätt att om kärnkraften fortsätter producera som 2014 betyder mer vindkraft lägre elpris. Om det fortsätter med lågt pris kan någon av de sämsta reaktorerna skrotas pga bristande lönsamhet. Kostnaden för vindkraft ligger huvudsakligen i anläggning så jag utgår från att takten på utbyggnaden avtar fast anläggningarna blir allt billigare att bygga per kWh de producerar.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Nanotec
Det hade varit mer stilfullt ifall du bemötte argumenten istället för att bara hosta fram lite siffror om att vi klockan si och så producerade X MW med vindkraft och exporterade Y MW.
Det verkar som att du konsekvent blundar för den stora bilden. Med för mycket installerad effekt från vindkraft kommer man i ett läge där utökad effekt bara blir en fråga kapitalförstöring (och det beror på som jag försökt få dig att inse på intermittensen) – och det är ett faktum som gränshandeln inte råder mycket egentligt bot på.
Tips på bra sidor för översikt av aktuellt kraftläge? NordPool och Svensk Energi är inte helt tillfredställande.
@Anonym 21:09 skaffa ett namn så det går lättare att samtala.
Stora bilden som jag ser det är att Sveriges och Norges vattenkraft klarar mycket mer vindkraft med den variation som finns hos vindkraften. Danmark hamnar ibland på så mycket vindkraft att de undantagsvis hamnar nära noll i pris, men med mer kapacitet i överföring till tex Sverige skulle det bli mer lönsamt för både producenter i Danmark och konsumenter i Sverige.
Givetvis finns gränser för hur mycket vindkraft som kan installeras utan utbyggnad av överföringsnät till grannländer och inom Sverige. Förstår inte varför du är så negativ till utbyte med grannländer. Norge och England planerar just nu för världens längsta sjökabel som syftar till att mest lösa Englands brist på el när gasen minskar. Givetvis finns andra metoder än utbyte med grannländer.
Senaste totalsiffror från Energimyndigheten är till början av december.
Vecka 49 Danmark Finland Norge Tyskland Polen Netto Under veckan, GWh
Import till Sverige 35 3 288 4 3 333
Export från Sverige -149 -307 -57 -60 -68 -641
Netto import(+)/export(-) -114 -304 231 -56 -65 -308
Ackumulerat under året t.o.m aktuell vecka, TWh
Import till Sverige 3,4 0,2 11,2 0,7 0,1 15,6
Export från Sverige -4,7 -17,3 -4,2 -1,7 -2,9 -30,8
Netto import(+)/export(-) -1,3 -17 7,0 -1,0 -2,8 -15,2
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Colomba har du sett elstatistik.se?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Tittar man på nordpols priser och matchar mot hur mycket vind producerar så verkar det vara Danmark som råkar värst ut vad gäller produktionspriset, vilket varierar mellan ca 10-50 öre beroende på hur mycket det blåser. Även i Sverige kan man se en viss variation, men inte alls lika mycket … än.
@Nanotec
Varför skulle "Nanotec" vara ett "bättre" namn än "Anonym"? För övrigt har jag ett namn IRL vilket jag även antar att du har, men sålänge du mörkar ditt ser jag ingen bärighet i ditt argument att jag inte skulle mörka mitt.
För övrigt så är namnet irrelevant för diskussionen – såvida du inte hade tänkt dig ägna dig åt ad-homine-argument (vilka underlättas av att man vet vem man skall göra personangrepp mot).
När det gäller den stora bilden så tycks du ducka helt och hållet för den. Utan tillräcklig överföringskapacitet så sätts gränserna lokalt, men med tillräcklig överföringskapacitet så blir konskekvensen bara att gränserna baseras på ett större område. Det finns inte någon som förvånar sig att man kan ha 100% vindkraftproduktion på de tomter som vindkraftverken råkar stå på – det visar liksom inget vettigt.
För övrigt blir jag inte speciellt imponerad av att du försöker impa med att du har hittat en websida där man kan se aktuellt produktionsläge. Det förefaller som att du snarare försöker virra bort stora bilden med att gräva ner dig i detaljer som är ganska ointressanta.
Skakigt läge, men samtidigt inte många alternativ om man vill ha avkastning. Intressant för oss som har inkomster och utgifter i SEK är ju vad alternativen ger. Bästa riskfria sparränta ligger under 2%, medan en blandning av svenska storbolag ger direktavkastning på 4%. Det vore fint med ett börsfall på 20%, så att avkastningen går mot 5%.
Räntorna lär vara låga både 2015 och 2016 så jag har svårt att se vad alternativen skulle vara.
Oljan har vägrat att ta paus i nedgången. 50-nivån höll inte varför 40 dollar är nästa nivå som inte utgör ngt av de större motstånden. Hmmmm…….33 dollar, here we come. Dollar-indexet har som sagt ett större motstånd kring 93, nu runt 92. Kronan har toppat till 7.9989.
Börsen riskerar nu att efter dåliga PMI-siffror i USA etc bryta den uppåtgående kilen och testa det sista motstånden kring runt 17.000-156 och därefter 16.300 ca. Härefter har vi bekräftelse på en större nedgångsperiod. 16.300 utgör våg 1 i en rörelse från botten i oktober. Motståndet från 2000 och 2007 har penetrerats uppåt och testats 2 ggr. En tredje test är på G(16.600). 15.800 – 16.000 utgör kanalmotståndet från 2008. 200 EMA 16.975. Det ser inte bra ut eftersom långa US 10 åring fått en större köpsignal. Som bekant brukar obligationsmarknaden ligga steget före. En dollarrekyl möjliggör en större guldrekyl och kanske en tillfällig oljebotten?
DJIA: Den expanderande triangeln från augusti är klar med sin A-E-rörelse och penetrerar just nu(17.350) den uppåtgående kilen nedåt från september, även den i en A-E-rörelse. Triangelns botten ligger kring 15.700, Precis på kanalbotten från 2008-2009.
Den expanderade triangeln (Big Jaw) från 2000-2002-2007-2009 och 2014(A-E) har sin absoluta botten vid 6.000(global depression). 50 mån EMA = 14.500 och 200 EMA = 11.150. 13.714 utgörs av fib-stödet 38,2. D:o 50 = 12.445.
RSI månad har uppvisat trippeltoppar, 2 st 2013 och en i skrivande stund. Divergensen är tydlig och en nedgång till 50(långsiktig trend intakt bör ta ca 5 månader och 2.000-2500 punkter,dvs en nedgång mellan 11-14%
DJIA: Rekyl uppåt nu vid kilens botten!
BUY THE F**KING DIP! 🙂
Guldet är självklart bra vid börskriser, men knappast där jag skulle placera pengarna om jag ville ha en trygg investering på kort sikt. Under senaste 3 åren har guldpriset sjunkit med -25%. Kan även falla -10% på mindre än någon månad om man har otur, vilket t ex hände under 2013.
Finns inga trygga investeringar… bara "mindre otrygga". Alla värdepapper kan krascha, alla fysiska tillgångar likaså, inte ens kunskap är säker från att bli värdelös. Tror Lars nämnde en gång att det eventuellt kan vara bäst att ha likvida medel när någon krash kommer, för hyperinflationen brukar nog inte komma innan allt annat kraschat och då kan man passa på o köpa aktier/guld/fastigheter osv. De flesta som blev rika efter 90 tals krisen var väl de som investerade, dvs de som hade något att investera med.