Medan svenskar firar sin vita julafton är marknaderna öppna i större delen av världen. Det ser återigen rött ut för oljebolagens aktier, även om det fortfarande är en bit kvar ner till den senaste spiken för de flesta aktier.
![]() |
Dagschart COS |
Oljepriset gick återigen ner och Nordsjöoljans referenspris Brent ligger runt 60 USD, medan den nordamerikanska motsvarigheten WTI ligger på 55 USD, ner upp till 2 USD under dagens handel.
Utfallet för enskilda oljeaktier är förstås individuellt, men generellt gapar tabellerna rött. Nedgångarna för de stora integrerade oljebolagen (eng major integrated oil and gas) är i skrivande stund marginella i USA, ned -0.07%, medan mindre prospekterings- och utvinningsbolag (eng oil and gas drilling and exploration) är ner 2.72% i snitt. Detta enligt Yahoo Finance sammanställning av hårda råvaruaktier (eng materials).
![]() |
Dagschart PXX i CAD |
Tittar man på aktier jag ibland nämner är Canadian Oil Sands (TSX:COS) ner 3.63% i skrivande stund, men Black Pearl (TSX:PXX, OMX:PXX SDB) är faktiskt upp 1.74%.
Generellt står marknaden och väger i fråga om oljebolagen. Har de blivit för billiga på den tidshorisont som investerare placerar efter, eller tror man på Saudi-Arabiens utspel om 20 USD för oljan och aldrig mer 100 USD i oljepris?
I sammanhanget så har enligt Reuters nu OPEC uttalat sig att man ser en återhämtning för oljepriset till nivåerna 70 – 80 USD till slutet av 2015. Om utfallet blir sådant är många oljeaktier billiga på dagens nivåer, även om skifferoljebolagen förblir olönsamma. Köpläget i sundare aktier kan i så fall jämföras med köp på kraschen 2008 – 2009. 2010 låg oljepriset runt 80 USD, och titta på återhämtning från mitten av 2009, när oljepriset låg runt 50 USD för en ledtråd. Visserligen hade oljan varit nere och nosat på 35 USD, men aktiemarknaden ligger före utvecklingen.
70 – 80 USD är antagligen en ganska optimal nivå för OPEC. Det gör att den mesta skifferoljan är olönsam, liksom djuphavsoljan och kan utgöra en sweetspot för oljepriste ur OPEC:s perspektiv. Men det är ingen brådska att nå dit. Ju längre man kan hålla nere priserna, desto fler konkurrenter går i konkurs och desto fler investerare bränner sina fingrar i oljesektorn, vilket gör att kapital håller sig borta från nyinvesteringar som kan konkurrera med OPEC. Och dit räknas även förnyelsebar energi – för en sak är säker – vid dagens oljepriser kan vi glömma konkurrens från förnyelsebara biobränslen – räkna med konkurser och skrotade projekt även där.
Den som inte blir bankrutt under resans gång får se. Det är inte en oäven gissning att en och annan grönare investerare sköljts ut i slakten som varit, såväl som en och annan mer erfaren.
5 kommentarer
Snön faller och även vi "de smartaste svenskarna" fick när mörkret föll en vit jul. Har just kört dottern hem och kollar nätet igen. Hon var besviken över att snön döljer norrskenet.
Över 4 timmar sedan du skrev och ingen kommentar. Vi lever i en intressant tid – om nedgången bara varar ett år klar sig förmodligen nästan alla som investerat i energiföretag. Det verkar som ekonomin återhämtar sig i USA och händer inget riktigt obehagligt borde det betyda en ny uppgång av priset på olja och räddning för många grönare projekt. Fast visst på lite sikt med höga priser …
God jul
Nanotec
Märkligt att amerikansk ekonomi plötsligt blev så pigg, om man skall tro siffrorna. Det kanske visar hur enormt beroende amerikansk ekonomi är av låga oljepriser, vilket förvisso inte ger skäl för någon framtidsoptimism.
Åtgärderna som saudierna gör verkar ologiska….
Ligger något helt annat bakom?
Är saudiernas olja riktigt på upphällningen så de måste använda sina sista krafter åt ny strategi?
Att ta över konkurrenterna på något sätt…
Eller..
Rent ekonomiskt skulle det kunna handla om att optimera totalinkomsten över tid, men det är som många påpekat betydligt mer komplicerat än så iom att optimeringsparametrar som politik, vanlig osämja, hämnd, girighet etc är inblandat. Förmodligen är logiken helt klar för saudierna själva. Däremot om agerandet inte ger avsett resultat kan det vara ett misslyckande, och då var logiken fel, vilket blir uppenbart först i efterhand. Dessutom finns det förmodligen för en yttre betraktare dolda parametrar vilket gör att agerandet kan te sig obegripligt och ologiskt.
Man bör säkert hålla öppet för att Saudierna kan vilja skaka av sig en massa konkurrenter inför "finalen". Det är förstås inte ett dugg etiskt att krascha världens framtida energiförsörjning och världsekonomin för att själv stå överst på sophögen, men man skall kanske inte vänta sig etiskt beteende från saudierna. Jag har också svårt att förstå pratet om att tappa marknadsandelar. Det kan väl inte vara så svårt att ta tillbaka dem? Jag skulle hellre fortsätta sälja mina äpplen för 20 kr/kilo än sälja dem för 5 kr/kilo för att inte "tappa marknadsandelar".