Dags för lite härligt mysig kaminvärme igen, så här på lördagskvällen, när ändå ingen läser bloggen.
Tidigare inlägg i frågan visade bara ett dygn, och gav ingen uppfattning om hur jämn temperatur man kan hålla med kaminuppvärmning i en stor 190 m2 villa. Undantaget från jämn temperatur är vardagsrummet där kaminen står, där temperaturen varierar upp till ca 10 grader mellan högst och lägst på dygnet.
Nedanstående graf är med 30-minutersintervall tisdag till lördag eftermiddag och visar mycket tydligare hur jämn temperatur man kan hålla. Exakt samma utfall erhålls även långsiktigt vid strömavbrott, som inte innebär någon skillnad uppvärmningsmässigt, annat än att dörrar till badrum bör lämnas på glänt för att dessa inte ska bli svala.
![]() |
Kaminuppvärmning tisdag midnatt – lördag eftermiddag |
Mindre temperaturuppgångar under dagen, som t ex tisdag runt lunch eller två mindre spikar på fredagen, eller lördag eftermiddag, beror på sol.
Kaminuppvärmning är en fullt godtagbar uppvärmningsform, även för lite större villor. Kaminen bör dock vara av en professionellt modern typ, t ex i detta fall en katalysatorutrustad Vermont Castings, vilket är ett val som många som värmer hela huset väljer. Den ska också vara anmäld som primäruppvärmning, så man får korrekt och regelbunden brandskyddsinspektion, samt sotning tillräckligt ofta. För “myseldningskaminer” är det betydligt längre mellan brandskyddsinspektionerna och de sotas ofta bara en gång om året.
Vid 400:- SEK per m2s (ca 0.45 m3f) björkved (ca 2 700 kWh per m3f) och 85% verkningsgrad kostar varje kWh effektiv uppvärmning, inklusive energiskatter, 400/(2700*0.45*0.85)=0:39 SEK per kWh. El kostar vid bundet elavtal idag ca 1:- SEK per kWh inklusive skatter, elcertifikat, rörliga och fasta nätavgifter.
Har man egen ved kostar uppvärmningen bara lite fysisk träning, allt oräknat kapitalkostnader vilket man dock har oavsett uppvärmningsform och energikälla.
49 kommentarer
Variationer på 10 grader=fullt godtagbar, "en tysk skulle ha stupat" brukade min lärare på högstadiet kommentera våra försök till teutoniskt tungomål. Inte undra på att Sverige är på väg utför.
En lite större investering och man får en massugn, gärna i täljsten då blir inte svängningarna lika stora och det räcker att elda en gång per dygn för det mesta. Dessutom behöver den inte bytas ut på åtminstone en handfull generationer med lite omsorg.
För övrigt uppskattar jag de olika temperaturzoner som blir i hemmet med direktverkande vedvärme. Ett klart mervärde. Strålningsvärmen är ytterligare ett plus som de flesta går miste om i sina toppmoderna hus.
Jag har planerat att ha en vattenmantlad kamin för att förutom uppvärmning även få varmvatten i vårt nybygge. Kanske kan man dessutom få ett jämnare klimat genom att ha vattenburen golvvärme med ursprung från vedkaminen..?
På sommaren värms vattnet med solvärmepaneler.. vad tror ni om det?
Med en vattenmantlad kamin kopplad till ackumulatortank för varmvatten och golvvärme kan du garanterat konstruera ett system som ger betydligt jämnare värme än Cornucopia?s men investeringskostnaden blir också betydligt högre. Och som någon skrev längre ned "Vill man ha pannrummet i vardagsrummet?" För alltid? Tycke och smak avgör. Vattenmantlade kaminer ska också ha ström för cirkulationen så du kan inte elda i den vid elavbrott om du inte ordnat med reservkraft.
Är man inte av den typen som absolut måste ha nytt och dessutom kan tänka sig ved är det ofta löjligt billigt att köpa ett komplett pannrum, t ex på blocket, som är 2-3 år gammalt med modern panna, acktankar, styrsystem, rör och anslutningar mm som någon nybliven modern husägare rivit ut för att de inte orkar med vedhanteringen. Och det finns vissa fördelar med ett pannrum när de tråkiga bitarna med vedeldningen ska göras så som sotning, askhantering, vedhantring mm.
Grejen med vattenburen golvvärme är att den egentligen endast är intressant om man byggt med platta på mark. Står inte golvet på backen blir det inte kallt, och man behöver inte värma det.
Det är lite av en smakfråga, Cornu och andra kamineldare verkar ju skita i kallras och sånt. Men ska man komma ifrån kallrasproblemet med golvvärme så ställer det rätt höga krav på fönster mm. Å andra sidan kan då golvvärmesystemet köras med betydligt lägre temperaturer än ett ordinarie radiatorsystem.
Man kan diskutera i evighet om man inte bestämmer sig för vilken standard som är acceptabel. Billigast av allt är naturligtvis att inte värma huset alls. Och uppåt kan man lyxa hur mycket som helst om man är kräsen. Man ska också vara medveten om att faktisk temperatur och upplevd temperatur är helt olika saker.
Det där med att det krävs el för att cirkulera är ju inte riktigt sant, förr byggde man självcirkulerande radiatorsystem med tvåtumsrör. Jag väntar på att nån käck prepper ska återuppliva den idén. Det går förmodligen inte att kombinera med golvvärme dock. Sen är kanske tvåtumsrör ej heller det snyggaste man kan ha i vardagsrummet.
man kan förlägga rören infällt i väggen såtillvida man inte har en enstegstätad fasad med frigolit i 🙂 Klart det går att kombinera med golvvärme, det är bara en fråga om rätt rördragning och överförbar effekt så du får god cirkulation. Jag har funderat mycket på ett sådant system som reserv, för den dagen ryssarna slår ut elen för oss.
varför inte investera i ett vattenburet system
Gick från pellets/ved till jordvärme. Befintligt vattenburet system. Mindre jobb, mycket billigare. Återstår att se om stödeldning krävs i -30.
"Har man egen ved kostar uppvärmningen bara lite fysisk träning…" Jomen: Egen ved har också ett värde. Sälj den och du får pengar.
Kamin i varje rum e ju så norskt. Vem vill ha pannrummet i vardagsrummet? De kostar ju inte en förmögenhet o inv. i ett vattenburet system. Eller?
Alltså, vem vill ha typ 40 grader i ett rum? Jada, i norge e de vanligt, men här i sverige. Skippa resan till thailand o köp ett vattenburet system. Det blir pengar över till verktyg också så du slipper springa över till grannen för o låna.
Vattenburet system och en bra panna med fläkt ger en grymt bra uppvärmning. Komplettera med nån kamin för visuella intrycket.
kamin för det visuella? Kallas det inte öppenspis.
Än är det för varmt för att elda i kakelugnen, men jag ser fram mot höstens premiär. Kakelugnen är vacker effektiv och sparar med den sin olivinsten samt den tjocka murstocken värme länge i vårt nu 100 år gamla hus. Det tar visserligen timmar innan värmen börjar komma uppe, men den varar hela natten utan problem även om en vinterstorm ylar utanför. Lite el i badrum och toalett finns för extra bekväm värme där också.
På lantstället finns några vedkaminer och värme normalt enbart från två värmepumpar. Låg temperatur 15 för mest är det besökande gäster som bor där vintertid.Ja givetvis höjs den när någon bor där.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Eller så bygger man ett hus av sten. Med lite cement emellan. Då funkar hela huset som värmemagasin istället för kakelugnen.
Huset har solida timmerväggar, eftersom det är byggt på slutet 1800-talet, vilket gör att det agerar värmemagasin. Tilläggsisolerat utanpå detta, vilket kan diskuteras för eller emot.
På hösten, innan man eldat tillräckligt mycket, kan det därför kännas lite kyligt inomhus, vilket man inte upplever mitt i vintern längre, när timmerväggarna (och den massiva 1+ m tjocka murade skorstenen) magasinerat tillräckligt för att behålla en viss temperatur fram till nästa eldning.
En intressant sak m murade skorstenar – när folk slutar elda och sätter in bergvärme, så får de en oisolerad ispinne rätt ner mitt i huset, som tidigare hölls varm av eldningen, men nu istället släpper kyla rätt ner som en spik genom huset.
Ja, 1800-talets byggnadsteknik är inte alltid överens med 2000-talets uppvärmningsteknik. Man kan få alla möjliga lustiga problem. Gärna då med en entreprenör som ska hålla lågt pris också.
Rent tekniskt släpper man dock inte in kylan, man släpper ut värmen. Termodynamik du vet.
T ex minns jag en stackare som köpt en alldeles för liten jordvärmeanläggning och där hela gräsmattan var frusen typ fram till midsommar.
Ja men va då, hur många kubik klarar du o elda i en kakelugn. 1 kubik ved =100 liter olja = pengar?
@ mr peasley allt är inte pengar. Kakelugnen byggdes 1999 när jag både arbetade med att säkra Telias system inför 2000 och samtidigt satt i styrelsen för ett energiföretag. Osäkerhet fanns om vi skulle klara kommunikation och elförsörjning utan problem. Beställde effektivast moderna kakelugn klar före nyår. När det var klart strax före jul fick jag veta att ingen eldning fick ske på flera veckor. På nyårsafton kunde jag få ha något ljus i ugnen och öppna luckor. Ugnen är vacker att se på och pryder sin plats även när vi inte eldar i den.
Har inte räknat på vedåtgången. Mest kommer från närodlade träd i trädgården och ger lite nyttig motion.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vadå inte räknat på vedåtgången.,vadå allt är inte pengar?
Zzzz
Nej ingen egen beräkning av vedåtgång. Kakelugnen byggdes som försäkring och prydnad. Jag räknar på investeringar i företag och en gång i tiden när vi köpte huset och hade sämre ekonomi räknade jag också på mindre kostnader. Vi moderniserade amorterade och isolerade huset under flera år. Kakelugnen heter Wasaugnen och data finns på nätet.
Kakelugnen kan eldas utan paus om så önskas men då blir det olidligt varmt inne. Jag har huggen färdig ved och dessutom sågad men inte huggen samt några stockar för senare bruk. När huset köptes var det fönster av olika generationer. Isolerade runt om och har nu fyrglasfönster. Om det skulle bli en oerhört kall vinter kan jag slänga in en del ej torkad ved i växthuset för soltorkning. Ska i det stora bygga ett inre litet växthus för att se vad det blir för temperatur där med enbart solvärme och dra upp lite tidiga växter men testa torktemperatur innan. Har el i stora växthuset men aldrig använt det för annat än elverktyg, musik och ljus.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vänta nu här?
85% verkningsgrad är verkningsgraden på förbränningen, knappast verkningsgraden på energin som huset tar upp?
Verkningsgraden på energin som huset tar upp är 0% 🙂
Men allt handlar om var du drar din systemgräns…
javisst sant 😉
men beräkningen på energipriset blir ju missvisande eftersom en stor del av de där 85% åker rakt ut genom skorstenen.
Nej. 99.8% av veden förbränns, så lite aska blir det kvar. 85% är det som avges som värmestrålning. Sedan tar skorstenen upp en del av övriga 15% och magasinerar.
Är termometrarna kalibrerade? Tycker du har för varmt i huset-23 grader.
Tyck vad du vill. De är kalibrerade.
Gammalt hus med visst drag, vilket gör att man inte vill låta det krypa ner till runt 20 grader, då det lätt känns kyligt då. Och att inte låta det gå under 22-23 grader är ett val man har när man eldar med egen ved.
Upplevd och faktisk temperatur är inte heller samma sak, som sagt. 23 grader i ett hus kan upplevas annorlunda än 23 grader i ett annat hus.
23 grader kan t ex vara gött att ha om man sitter vid ett fönster t ex när man äter eller jobbar. 20 grader + värmeutstrålningen kan kännas för kallt.
Ungdomen av idag!
Vi äldre tål ner till 15 grader med filt kring benen och extra tröjor!
Samt fötterna på en transformator till datorn.
Hushållselen uppgår till ca 8 000 Kwh
Uppvärmning till det samma summa 16-18 000 Kwh.
Ni tror kanske att ni tål det, men det gör ni inte. Under den kalla Londonvintern 1952 t ex ökade dödsfallen bland gamlingar med 900% pga lunginflammation och sånt. WHO:s rekommendationer är lägst 16 grader.
Men för all del, fortsätt frysa så kan vi dra in på pensionsavsättningarna.
Sen kan man ju ha en modern bostad också. Jag bränner typ hälften av dina kW och har det varmt och gött ändå.
Nu är du ute och cyklar igen…
De ökade dödsfallen berodde på luftföroreningar i kombination med stillastående luft.
http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Smog
Vi är snåla med veden och har bara gamla kakelugnar, men det behöver inte vara så hiskeligt varmt inne om man drar på ett par ulltofflor och en tröja extra. Jag tror att man njuter mer av värmen när den inte är en självklarhet. 🙂
Så här års har värmen ett egenvärde i att värma upp stomme och skorsten, så man får god värmetröghet inför den kallare vintern – man vill inte tvingas värma upp hela stommen när det är -10 grader ute, då ska det redan vara klart.
Kostnad för sotning och brandinspektion borde väl tas med också?
Jupp. Och service och reparationer. För alla högteknologiska system som bergvärmepumpar.
Och som jag skrev, kapitalkostnader. För en kamin om 15000:-, som du kan göra service på själv, jmf med bergvärme för 150000-250000:- SEK som kräver professionell service.
Det är sant, kommer själv sikta på kamin när jag köper hus, iaf som komplementsvärme. Men väntar på ett bättre ingångsläge i min bostadskarriär.
Svåraste kostnaden med vedeldning tycker jag är att behöva gå ut i snöstorm för att hämta mer ved. Måste vara som att ha hund som ska ut i sällskap. Vår katt är enklare för han klarar sig själv ute även fast han gillar sällskap och gillar att dyka upp då och då när vi är ute samtidigt.
Visst har Cornucopia? rätt i att stommen måste hinna värmas upp innan det blir -10 ute, men det är lite högtidligt när jag börjar elda för först blir det snabbt varmt i stora rummet. Det kommer varmluft från en inre järnkonstruktion ungefär som en modern plåtkamin utan fläkt. Varm luft kommer snabb ut genom ett par luckor som kan stängas på 150 cm höjd och lägger sig i taket som de varma sommardagar veden härrör från i stora rummet men resten av huset tar lång tid att få värme i. Närmast i tid blir väggarna till kakelugnen varma och eftersom rökgaserna får ca 100 grader tar det många timmar innan murstocken börjar bli varm. Sommarvärmen rinner efter timmar sakta ut genom dörröppningarna till angränsande rum och senare upp genom trappan till övervåningen. Det är högt i taket nere men dörröppningarna ligger på normalhöjd och även trappöppningen. När väl värmen med tiden uppe troligen mest kommer genom golvet och från murstocken behövs inte mycket eldande längre. Troligen är att jag vet att första värmen kommer rinnande upp genom trappans tak och om jag slarvat med att elda i tid (-10 ute) känns den kalla luften som rinner ner längs trappstegen om jag går barfota. Planerar mäta lite temperaturer och tider vid premiäreldningen och jämföra med Cornucopias? resultat.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Lämpligen har man ett mindre temporärt buffertlager inomhus för någon eller några dagars eldning. Gissar att det dessutom blir lite mer energieffektivt om veden hinner torka lite extra.
Att ingen klistrat in den här i sammanhanget tidigare förresten?
https://www.youtube.com/watch?v=gZEMO9OR5y8
+1 🙂
@Ben Dover och Neo Cortex det var lite roliga tips med alla galgar, böcker mm och visst eldar jag upp lite ombyggnadsrester samt lagrar en mindre mängd ved inne. 4-glas ger litet kallras så några enstaka elelement skulle räcka bra. Men jag brukar ha ved för några dygn på verandan för det är enklare än att gå ut när snöstormen tjuter. Ser kakelugnen som försäkring om det blir ett längre strömavbrott viket bergvärme inte ger någon säkerhet för.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Såtillvida inte det är fritt blås i skorstenen med ventilationen är det bara ren inbillning att du förlorar värme genom murstocken. Men en del isolerar av den för att slippa kallraset men man får inte glömma att då går fukten in och kan frysa sönder hela skiten.
Har man stock måste den användas då och då. Vintertid är det ett utmärkt komplement till en luft/luft värmepump som då under resten av året står för större delen av värmen, utom lite eldning då och då.
Bergvärme lönar sig nog mest om man redan har en vattenburen värme och veden är för dyr. Avgörane är ju livslängden på kompressordelen och borrat, just värmepumpsdelen är väl lite si och så med. Man måste nog kunna räkna hem investeringen < 10 år idag, längre än så håller inte värmepumpen.
Precis. Folk tror att deras värmepumpar ska hålla för evigt. Och i en krissituation utan strömförsörjning så ger värmepumpen ingen värme alls…
Kamin är utmärkt som reserv. Med solceller, batterier och ljus och rätt sorts kamin kan man faktiskt klara både matlagning (inklusive vattenförsörjningen) , tvätt och det mesta under en längre krissituation. Maten kan bli lite knivig i längden men det går nog att preppa upp sig.