De senaste dagarna och veckorna har olika typer av privata drönare siktats över flera franska kärnkraftverk. Över minst sju av Frankrikes kärnkraftverk har man nu sett drönare i olika former.
Greenpeace förnekar all inblandning, och därmed kan misstankar om att det är ett PR-stunt för att visa på kärnkraftverkens dåliga säkerhet avfärdas. Inte heller har några drönarfilmer dykt upp på Internet.
Mycket talar för att det handlar om en omfattande underrättelseoperation, även om ingen förstås vågar spekulera kring detta (som t ex IS-relaterade terrorister, ryska Spetsnazförband som planerar sabotage i vinter för att sätta press på EU:s energisystem, osv osv).
Franska myndigheter och rättsväsende säger att de har system för att slå ut drönarna, men då de inte har utgjort något direkt hot har man inte använt dessa. Rimligtvis kan man ha system för elektronisk krigföring, som med lätthet kan störa ut även militära drönare, som främst fungerar mot bondearméer i tredje världen, och inte mot en teknologiskt kvalificerad motståndare. Dock vill man nog inte att en drönare störtar ner i ett kärnkraftverk i onödan och har därför låtit bli.
Den största observerade drönaren har varit ca två meter lång, och bedöms tillräckligt stor för att kunna bära sprängladdningar.
Dock är det mycket tveksamt om man kan orsaka någon större skada, annat än ett nödstopp av ett kärnkraftverk vid t ex ett angrepp mot ett ställverk. Någon risk för ett allvarligt kärnkraftshaveri föreligger sannolikt inte, men väl för störningar av elproduktionen då det alltid finns flaskhalsar att angripa, som tvingar fram ett stopp. För svenska kärnkraftverk är dessa t ex ställverken och/eller kraftledningarna från verken, men för att angripa kraftledningarna behöver man ju inte ens in på området. Att flyga in sprängladdningar och störta dessa med drönare inne på området är onödigt omständigt när man istället kan knalla fram till en kraftledningsstolpe och silvertejpa fast samma sprängladdningar på stoplarna och smälla av dem.
Greenpeace tar dock tillfället i akt att peka på den dåliga säkerheten och att så här omfattande operationer kan genomföras mot flera kärnkraftverk. The Guardian skriver:
“Greenpeace, whose activists have in the past staged protests at nuclear plants in France, denied any involvement in the mysterious pilotless flight activity.
But the environmental group expressed concern at the apparent evidence of “a large-scale operation”, noting that drone activity was detected at four sites on the same day in 19 October – at Bugey in the east, Gravelines and Chooz in the north and Nogent-sur-Seine in north-central France.
Neither EDF nor the security forces had given any explanation about the overflights, the group said, urging the authorities to investigate.”
Man ska också komma ihåg att bara för att det statliga kärnkraftsbolaget EDF eller säkerhetstjänsten inte lämnar någon förklaring, så betyder det inte att man inte vet, bara att man inte tänker berätta för journalister vad man vet.
12 kommentarer
Vet inte vad som gäller i Frankrike, men i Sverige krävs övervakningstillstånd från Länsstyrelsen för att fotografera med en drönare från luften över offentliga miljöer där det rör sig människor eller för att fota i kommersiella syfte. Kanske Frankrike skulle överväga att införa liknande regler för att få stopp på drönarna.
Det finns många som använder drönare, bl.a. privatpersoner på skoj, filmmakare, bönder, skogsbolag och mäklare. Så min första gissning, med tanke på att det ryktas vara större drönare, är att det är någon filmmakare som vill göra coola överflygningar med en fet filmkamera inför nästa katastroffilm. Eller kanske det är Vattenfall som spanar på nästa förvärv i sin eviga strävan att erövra Europa.
Olagligt att flyga inom 3 km från franska kärnkraftverk, så den som publicerar en sådan film medger brottslighet.
Privatpersoner på skoj kan avfärdas, för då hade filmerna lagts ut på Internet.
Borde det inte gå att krysspejla sändaren?
Kommunikationen med militära eller avancerade drönare sköts iofs nog via satellit.
Kan fortfarande störas ut av normal elektronisk krigföring, rent av hypotetiskt enklare när sändare och mottagare är så långt bort, även om man antagligen använder riktad länk.
Skulle vara väldigt förvånande om det var ryssar, om de nu vill ha Mistral-skeppen
Tycker hela historien är förvånande och underlig, om det hela stämmer är det väldigt konstigt minst sagt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Man ska nog inte avfärda Greenpeace, även om de förnekar all inblandning. Det är osannolikt, men det finns alltid en liten möjlighet att de fått tag på någon som har tillräckligt med hjärnkapacitet för att inse att om folk får höra att "Greenpeace flyger med drönare mot kärnkraftverk", så suckar de bara och undrar när miljötomtarna ska ge upp. "Okända drönare flyger över kärnkraftverk" kanske istället ger reaktionen: Shit, okända drönare? Är det möjligen Spetsnaz eller ISIS som planerar att spränga dem? Kanske bäst att vi lägger ner kärnkraften ändå, bara för säkerhets skull…
Mhmm, det är klart det är. varför skulle någon illasinnad vilja skada kärnkraften, kärnkraft är ju bäst.
@TB
"Det är osannolikt, men det finns alltid en liten möjlighet att de fått tag på någon som har tillräckligt med hjärnkapacitet för att inse att om folk får höra att "Greenpeace flyger med drönare mot kärnkraftverk", så suckar de bara och undrar när miljötomtarna ska ge upp."
Utifrån deras tidigare strategi så verkar det dock som att de inte har kommit till den insikten. Hade det varit greenpiss så hade de ju slått sig för bröstet redan bara för att de lyckats flyga med en drönare inom en tre-km-radie från kärnkraftverket.
@Daniel H
Man bör ha klart för sig hur harmlös skada man kan åstakomma på ett kärnkraftverk med en simpel drönare. Visst kan man säkert åstakomma störningar i strömförsörjningen eller något liknande (men det behöver man som inte vara i närheten av verket för att åstakomma – och därmed kan man gissa att en som vill åstakomma detta inte heller kommer göra det i närheten av verket).
Frågan är ifall man ens kan få ut någon meningsfull spaningsdata inför ett angrepp ens.