Igår råkade jag befinna mig i bilen när P3 Nyheter med Karlsten var i radion, ett program jag själv bevistat, och fick höra en professor Hassler (? – kan varit professor Björklund eller professor Nordström skans istället) från Finanspolitiska rådet, som aktivt förnekade all form av skuldbubbla och bostadsbubbla. När jag kom till insikt att man inte ens behöver vara normalbegåvad för att bli professor, utan det räcker att vara socialist, sprack en blodåder i min panna och jag har nu ett fult och stort blåmärke.
Professorn (kallar vederbörande inte vid namn nedan, det kan varit någon annan – i chocken har jag glömt bort vad han hette) menade bland annat att hushållens skulder inte är ett problem eftersom hushållen har så stora tillgångar.
Jag har skrivit om denna missuppfattning eller medvetna konfiskatoriska socialism så många gånger tidigare. Vi tar det igen i punktform, så professorer enklare kan förstå.
- Tillgångarna är snedfördelade. 20% av hushållen sitter på 80% av sparkapitalet.
- A har skulder på 1 MSEK, B har tillgångar på 1 MSEK. Tillsammans har de alltså ett netto på noll och allt är enligt professorn så fint och mysigt. Vad socialist-professorn säger är alltså att staten ska ta B:s tillgångar och betala A:s skulder med. En annan liknelse är att en person står i 100-gradigt kokande vatten och en annan har fötterna fastfrusna i en isbit på -60 grader. Tillsammans har de behagliga tjugo grader runt fötterna i nationalekonomins värld.
- Större delen av tillgångarna är låsta tillgångar, som fordringar på pensions- och försäkringssystemen, eller bostäder. Socialistprofessorn säger alltså att staten ska beslagta pensionerna och lösa hushållens skulder med. För annars kommer pensionerna bara med 10 000:- SEK i månaden, rent av lägre än det hushållen ska betala skulderna med idag.
- En stor del av tillgångarna är marknadsvärdet på bostäderna. Men de kan inte användas för att minska skuldsättningen. Säljer A sin bostad till C måste C låna pengar och skulderna minskar inte alls. Endast om man säljer bostaden utomlands eller till en institution kommer hushållens skulder minska, likt man kan göra med t ex aktier. Dock sker inte detta med bostäder, som har en tendens att stanna kvar i Sverige…
- Bostadspriser kan falla, men skulderna består. Faller bostadspriserna kommer tillgångar/skulder falla mycket snabbt. Därtill kan man nog vänta sig att börsen följer bostadspriserna ner.
Skuldkvoter sommaren 2013 enligt FI |
Vidare visade sig professorn vara extremt dåligt påläst om statistiken. Han hävdade att nya bolåntagare har en skuldkvot på 400%. Men det är fel. Det är nya bolån, inte nya bolåntagare, som har en skuldkvot på 400%.
Till nya bolån räknas hushåll D som flyttar från t ex en belånad lägenhet till en belånad villa. Till nya bolån räknas hushåll E som på ålderns höst tar upp nya lån på villan. Till nya bolån räknas hushåll F som separerar och bildar hushåll G och H. Till nya bolån räknas hushåll I, som använder bostaden som bankomat till Thailandsresan. Det handlar alltså även om hushåll som redan har gjort en “bostadskarriär”.
“Ingen bubbla” – prisutveckling
bostadsrätter i riket 1970 – 2013 – värre på sina håll |
Finansinspektionens statistik bygger på nya och omlagda lån, inte nya bolånetorskar, och kan därmed sägas vara representativt för även befintliga BLT.
Skrämmande att en professor och medlem i Finanspolitiska rådet kan vara så dåligt insatt.
Sedan förnekar han bostadsbubblans existens helt och hållet. Ledtråd, professorn, en bubbla är uppblåst. När den spricker är det inte längre en bubbla.
Så att även en professor i nationalekonomi kan förstå skillnaden mellan en bubbla och en fd bubbla, lägger jag ut två gamla bilder nedan.
Bubbla |
Sprucken bubbla |
34 kommentarer
fu> http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=5961840
John Hassler som är ordförande i finanspolitiska rådet
ordförande
ordförande ordförande ordförande
ordförande
Det går inte att lyssna på radio eller TV.
Man får hjärnan förstörd.
När A med skulder på 1 miljon kronor går i konkurs så köper B med tillgångar på en miljon kronor upp A:s tillgångar. Frågan är bara till vilket pris och vem som ska betala mellanskillnaden (alltså förlusten för långivarna). Hur mycket pengar finns det i stabilitetsfonden?
@kalle balle
När A går i konkurs så brukar det väl vara för att tilgångarna inte räcker till att täcka skulden. B kommer alltså köpa A's tillgångar för mindre än en miljon i de flesta fall.
Är A en juridisk person så får normalt fordringsägarna ta smällen. Är A en bank så antas det att det finns pengar hos riksgälden för att täcka (endel av) skulderna, men frågan är ifall det är sant för någon större bank – eller ens en mindre bank (riksgälden har inte så mycket pengar som man skulle tro).
Anekdotvarning: Såg att min första bostadsrätt (som jag betalade 230 kkr för 1998 och sålde efter 18 månader för 350 kkr) ligger ute till försäljning. Avgiften är mer än det dubbla av vad den var för 16 år sedan, och det begärda priset är 1,3 mille. "There's something rotten in the state of Sweden."
Passar det ju är nämna att jag gjort min samhälleliga plikt att förorda det minst dåliga alternativet. För att peka på tjuvsahället gjordes dettaiklädd de smutsigaste arbetskläderna. (I Sverige har ju skattesystemets tryck omöjliggjort en arbetsspecialisering även för så kallade höginkomsttagare. )
Skuldkvots uträknare från SHB
Mitt resultat: 1.4 -Låg , noterar dock att den får något problem när inkomsterna går mot Noll
Tittade på reportaget "Bostadspolitiken som försvann" på EFN. Det var en diskussion med Barbro wickman-Parak, före detta vice riksbankschef, fd chefsekonom på SBAB samt medlem i bopriskommitten som publicerade sin rapport i somras. Skrämmande vilken nivå på kompetens hon besitter, eller så är det självbedrägeri…eller så vågar hon inte ge en sann bild av verkligheten…
Vi vet att du är engagerad-men inte alltid så vidsynt.
Bostadsbubblan spricker den dan det börjar byggas mängder med billiga lägenheter i närområdet runt city!
Fram tills dess är det en rundgång av lån till bostadskarriärister.
Vi har fått en månadslön mer över med Alliansen. 400% av disponibel inkomst i lån kostar ca 1 mån lön!
Vilken city finns det ledig mark runtom som är billig? Jag kan tänka mig köpa.
Tomellilla city!
@oppti
Inte byggdes det mängder med billiga bostäder i närområdet runt city förra gången bubblan sprack men det är väl annorlunda nu, den här gången.
Byggandet av lägenheter är nu större än innan 90-talskraschen…
http://cornucopia.cornubot.se/2014/02/rekordhog-nybyggnation-av-bostader-i.html
Patrick Förra bubblan var driven av subventioner och en vändning av inflationen-det byggdes för mycket på fel platser. Nya hus blev billigare än äldre!
Cornu Det byggs kanske mer nu-men inte billigt!
Självklart "byggs" det inte billigt när nybyggnationskostnaden är ca 20-30 kkr per kvm men kunderna är redo att låna det flerdubbla.
Men det beror inte på byggkostnaden… det beror på tillgången till lån. Och det kommer att fortsätta öka på skuldsidan tills det av någon anledning bromsas in.
Vem vill för övrigt bo utanför city? Det är ju i city som marken inte tillverkas längre, och lägenheterna tar snart slut. Bara att buda på, priserna går aldrig ned och varför skall man stå kvar på perrongen när tåget går.
Finns hur mycket mark som helst i direkt anslutning till innerstaden, såväl i Göteborg som Stockholm. Bara lägga ut en stadsplan av 1800-talssnitt, stycka upp kvarteren i många små tomter och sälja billigt till vem som helst som vill ansöka om bygglov för flerbostadshus. Många slutna kvarter blir det, så att "marken inte tillverkas längre" i city spelar ingen roll. Istället hade de attraktiva innerstäderna svällt ut och vuxit. Om man nu hade velat…
Läste precis att 3/4 av svenska folket inte vill samarbeta medcSD på AB. Betyder det att om var fjärde (drygt) svensk skulle tänka sig att samarbeta ytterligare, skulle SD ha en majoritet för sin politik?
Det går snart sagt inte att lyssna på vare sig nyheter, "vetenskapsprogram", debatter eller förrdjupningar i media längre. Sanningar och objektivitet har gått förlorade till förmån för propaganda och vinklingar.
Tur att det finns bloggar och andra sajter som iaf försöker att bringa någon sanning i lögnarsamhället.
Finns det någonstans där man kan se hur skuldkvoten förändrats de senaste åren för hushåll med bolån(notera med bolån)?
Fast den avgörande lärdomen är återigen, att om man förmår hålla dubbel kognitiv bokföring, dvs vara intelligent i det funktionella och okontroversiella, men ställa sig dum i de stora frågorna, så har man en god chans att få, och framförallt behålla, välbetalda tjänster.
Den som då inte, på grund av gener eller värderingar i kamratgruppen eller slumpen, förmår ställa sig dum i de stora frågorna, kommer antingen aldrig ifråga eller blir en dropout, och får finna sig i mera undanskymda och lågbetalda stånd i livet.
Innan Ben Dover hugger på ord, vill jag påpeka att "stånd" används i den äldre betydelsen av "plats i samhället", jfr eng "station".
Klart jag känner till den, jag känner till alla typer av stånd.
Vår egen ståndsriksdag ersattes med en tvåkammarriksdag, som senare reformerades till en trekammarbrunn.
"Dubbel kognitiv bokföring", haha! Den snor jag. Förskräckligt välformulerat av viktualiebroder. Priset för den värdegrundstotalitära demokratin är idiocracy. Och bostadsbubbla och bostadsbrist i storstäderna på samma gång. Bl.a.
Betedde du dig som en man i övre medelåldern, dvs:
1. Skrek åt radion, som om den på nåt sätt innebär tvåvägskommunikation?
2. Drog näven i ratten, men bara lagom hårt
3. Sliter rutinmässigt i att använda blinkers för du vet ju i alla fall vart du ska?
Jag vill också påpeka att det som avbildas på fotot är en ballong, inte en bubbla.
Tänk på din ålder, cornu…
Nationalekonomer är ett speciellt släkte, har byggt upp ett utbrett föraktat mot den "yrkesgruppen" de senaste åren.
Nationalekonom = en person avlönad av politiker i syfte att legitimera deras interventioner i människors liv.
Angående låna pengar till Thailandsresan så tycker jag att denna bild är passande:
https://plus.google.com/u/0/110003388205840121706/posts/c7Q2QrqvR1Z?pid=6058182646274906610&oid=110003388205840121706
Kanske så reklamen i Bangkok som jag trodde var riktad mot thailändare i själva verket är riktad mot faranger för att de ska kunna resa till Thailand igen? Vet dock att det i Thailand lånas som aldrig förr också.
Pics or it didnt happen!
För en socialist är det inget problem att skulder och tillgångar ojämnt fördelade. Alla tillgångar tillhör igentligen staten och kan omfördelas efter behov. Har du verkligen inte fattat detta ännu?.
Cornu du skriver:
"Större delen av tillgångarna är låsta tillgångar, som fordringar på pensions-…."
Ett alternativ som jag inte har sett/läst i någon argumentation är att låta folk få tillgång till sina pensionsbesparingar. Ett exempel på vad jag menar:
Singapore har använt sverige som exempel när de har byggt sin välfärdsstat (men de har gjort en del ändringar….). I singapore så betalas alla pensionspengar in på ett personligt konto som du kan använda för att bekosta ens boende.
Fördelarna med detta är:
– Finanssektorn betydelse minskas i samhället. Finanssektorn får dels inte lika mycket pensionspengar att förvalta samt att belåningen minskar
– Då belåningen minskar så minskar risken i samhället, både för konsumenten och för banken
– Konsumentens räntebörda minskar betydligt
Några kommentarer på det?
Ett antal kommentarer:
1. Det är långt ifrån alla CPF-pengar som får användas till bostadsköp. Man måste reservera pengar till det s k Medisave, mm.
2. Du vet att staten äger 80% av bostäderna genom HDB va? Och att man också får speciella HDB-lån med subventionerad ränta, rabatter mm genom ett extremt snårigt system med specialregler. Sen förekommer det s k en-bloc-sales, mm etc. Plus att Singapore bedriver en aktiv valutaförsvarspolitik och lite annat. Man ska vara medveten om att det finns en massa skillnader när man jämför.
3. Argumentet "finanssektorns betydelse minskar" är lite märkligt att föra fram när det gäller Singapore… Det är ju asiens största finansiella centrum, finanssektorn har enorm betydelse för samhället där, mycket större än i Sverige t ex.
4. När det gäller åtminstone den kinesiska befolkningen så består ju den malaysiska delstaten Johor, rakt över sundet, av 40% kineser och kostnadsläget där är typ hälften. Man kan alltså flytta över en bro som liknar Öresundsbron, reducera sina kostnader med 50% och fortfarande bo bland "landsmän" mer eller mindre. Någon sådan situation finns inte i Sverige, visserligen kan man kanske ta sin pension och flytta till Moldavien men språk och kultur är ju inte detsamma. Detta är en möjlighet som väldigt många utnyttjar i Singapore.
Visst kan man jämföra, men Singapore är ett väldigt speciellt case. Dom har 2,5 års värnplikt också förresten, det tycker jag vore nåt för Sverige.
Suck… det jag försökte säga var att låta folk få tillgång till sina pensionspengar. Angående dina kommentare
2) Ja, och? 80% ? Som jag skrev ifrån början så kan du köpa ett Condo för dina pensionspengar
3) Varför? Att X miljoner har mindre lån och pensionssparande borde väl vara i samhällets intresse. Sedan att singapore är ett finanscentrum (delvis tack vare hk nedgång) har inte med frågan som jag diskuterar
4) ?
2. Alltså HDB är också bostadsrätter som köps, "condo" brukar i Singapore beteckna en privat bostadsrätt, inte nödvändigtvis en annan ägandeform än vad som erhålls genom köp genom HDB. Och, du nämnde inte alls condos i ditt inledande inlägg. Och nej, om HDB äger 80% av bostadsbeståndet så tvingas ju de flesta köpa av dem.
3. Ja, fast återigen, det var inte det du skrev. Vill du ha något särskilt sagt, skriv det. Skriv inte nåt helt annat. Väldigt få människor är tankeläsare.
4. Du förstår inte betydelsen av det för pensionen, att man kan halvera sina levnadsomkostnader genom att flytta ett par mil? Blir man t ex mer eller mindre benägen att ta risker med pensionspengarna?
Att låta folk lägga pensionspengar på bostäder är ju bra för de som köpt eller köper precis efter introduktionen av regelverket, men på sikt ger det bara högre siffror på köpeskillingen som raderar ut "förmånen". Tror inte alls att risken minskar totalt sett.