Dags för en uppdatering av p/e-talen för det smala amerikanska storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average (DJIA). Sedan förra månaden har p/e för 2014e, baserat på analytikerestimaten summerade av 4-Traders.com, fallit tillbaka marginellt till 16.8 från 16.9.
Individuella p/e-tal för Dow Jones
Industrial Average komponenter |
För 2015e är p/e kvar på oförändrade 15.3.
Stockholmsbörsens motsvarande index OMXS30 ter sig alltså även nu betydligt högre värderad med sin motsvarande 20.9 och 16.8.
Samtidigt, med tanke på ränteläget är kanske inte värderingen aggressiv för Dow Jones, men låga räntor kanske inte är här för att stanna. Och är de här för att stanna, så beror det på att ekonomin havererat under skuldbergen. Samtidigt kan förstås storbolag och feta katter ändå behålla sina positioner i det läget.
Det sammanvägda p/e-talet har tagits på det viktade medlet, där viktningen hämtats från Indexarb.
14 kommentarer
Ta semester! Inte för att inläggen är dåliga men du förtjänar det verkligen efter allt slit.
"Samtidigt, med tanke på ränteläget är kanske inte värderingen aggressiv för Dow Jones, men låga räntor kanske inte är här för att stanna."
Och jämför man med S&P 500 så ligger genomsnittligt P/E på 15.5 (faktisk), en prognos på 15.3 för dow bör ur den synvinkeln inte se så farligt ut. Snittet inkluderar tidsperioder där räntan har legat högre än idag (genomsnittlig 10-årsränta är 4.6% för USA).
Vad innebär p/e talen?
@canis lupus
Förhållandet mellan pris och vinst (price/earnings).
Nja.
Resultat inte vinst.
@Cornu
Gör man den distinktionen så är det kanske på sin plats att förklara vari skillnaden ligger?
Resultat är efter skatt
@Cornu
Googlar man på skillnaden så verkar det vara så att vinst antas vara positiv (ie just en vinst) medan resultat kan vara negativt (vilket är en förlust). Man talar om resultat före finansiella poster, efter och efter samt före och efter skatt så "efter skatt" är inte inbyggt i konceptet.
Talar man med någon som bara kan matte och inte läst ekonomi så är nog inte de så främmande inför konceptet att vinsten kan vara negativ – det är nog något man avlärs när man läser ekonomi (eller så är det så att ekonomer inte är matematiker).
Ekonomer är idioter, men det är ovidkommande. Vinst är före finansiella poster, resultat är det som står på den nedersta raden.
@imfromsweden
Slår upp första bästa resultaträkning jag kan hitta, där står Rörelseresultat, …, Summa finansiella poster, Resultat efter finansiella poster, Bokslutsdispositioner…, Resultat före skatt, Skatter, Skatt på årets resultat, Årets resultat. Så din tes är att "rörelseresultat" inte är resultat, "Resultat efter finansiella poster" inte är resultat och kanske också att "Resultat före skatt" inte är det (eller är det eftersom det inte är före finansiella poster). Ifall det sistnämnda så följer ju också att "Skatt på årets resultat" inte är skatt på årets resultat.
Men så är ju resultaträkningen upprättad av en ekonom och därmed idiot…
Fed avslutar strax återköpen och de ska sedan börja höja räntorna en tid efter. Så räntan lär inte bli lägre även om det dröjer lite
Jag har för mig att de strax avslutade det för ett år sedan. Sedan dess har de strax skullat avsluta dem.
Det börjar bli tjatigt nu – jag ser ingen anledning till att tro på det vid någon speciell tidpunkt förrän det verkligen händer.
Då har du varit oinformerad den senaste perioden. de har minskat QE från 85 miljarder dollar per månad till 35 miljarder dollar. tanken är att avsluta återköpen i oktober. Händer inget oförväntat så avslutas QE då.
@JORDHOLMEN
Jo, minskningen från 85mdr till 35mdr är det som blivit verklighet från det avslut som har skullat skett strax ganska länge nu. Vad som hänt för oväntat hittils länge nu har jag inte fått någon förklaring på (mer än att marknaden blivit sur när det närmat sig).