Konjunkturinstitutets barometerindikator (“konjunkturbarometern”) är nu negativ och inte ens hushållen bidrar nämnvärt till konjunkturförväntningarna. Vad vi kanske ser här är en upprepning av 2005, dvs ett avbrott i konjunkturåterhämtningen, som därmed kan hålla på betydligt längre.
Den enda sektor som befinner sig i överhettat läge, över 110, är detaljhandeln. Vilket är lite lustigt, med tanke på att detaljhandelns kunder, hushållen, ligger på 100.4 i sentiment, där över 100 är positiva förväntningar, och under 100 är negativa förväntningar. Inte heller är byggbranschen speciellt positiva längre och hittas på 101.
Konjunkturcykeln ser alltså långt ifrån ut att slutas än och gå in i en överhettad ekonomi med konjunkturbarometer över 110.
Jämför man med 2005 så kan det därmed ta ytterligare två år innan ekonomin återigen är överhettad och det blir dags att gå ur börsen. Precis som 2005 har börsen och OMXS30 bara fortsatt uppåt trots att konjunkturbarometern rekylerar tillbaka, så likheterna finns där.
En annan aktuell observation är att bägge valen som vunnits av de borgerliga partierna, dvs 2006 och 2010, har varit när konjunkturbarometern och förväntningarna på ekonomin varit mycket hög. Valen som vunnits av vänstersocialisterna har sammanfallig med en negativ eller neutral konjunkturbarometer. Svag ekonomi är vänstersocialisternas bästa valarbetare. Vilket i sig kan vara en självförstärkande spiral, eftersom vänstersocialister har en tendens till att förstöra just ekonomin via destruktiva skatter. Vänstersocialister lever och frodas på misär och har egentligen ingen anledning att förbättra för någon.
![]() |
Konjunkturbarometern och OMXS30 |
Sedan kan man konstatera att prisutvecklingen på bostadsmarknaden följer konjunkturen, även om våren 2014 än så länge är ett undantag. Frågan är om en lite längre nedrekyl i den ekonomiska återhämtningen slår mot de stigande bostadspriserna, som därmed tar en paus?
Enligt investeringsmodellen är det i detta läge bara att sitta kvar i OMXS30, aktier och börsen. Att det fungerat historiskt betyder förstås inte att det fungerar den här gången, men det är vad konjunkturmodellen för investeringar säger. Man säljer när konjunkturbarometern är över 110 och ekonomin är överhettad, och köper när ekonomin är nattsvart och barometern under 90 (1100 och 900 i min graf ovan).
20 kommentarer
ot; Lars EO Svensson är i DN ute och svamlar igen. EO är igen inne på politik som inte har med ekonomi att göra. Han likt politiker tror att centralbanken ALLTID kan styra inflationen. Världen förändras liksom förutsättningarna men vissa är för sent ute att förstå det.
Krugman varnar för att inflationen är för låg i eurozonen.
Under 1% i 7 månader.
Lol.
@gefle; Nu skall vi igen få tillbaka styret att politikerna och inte en fristående centralbank ska få styra penningpolitiken. Arbetslösheten skall igen inordnas som centralt mål TILLSAMMANS med inflationsmålet. Suck…..särskilt vänster tror att centralbankens verktyg är något sort mirakel-medel i alla tider och sammanhang.
Tänk er att finansutskottet ska ge Riksbanken order att sänka eller höja räntan.(LOL).
Lyssna på finansutskottets utfrågningar av Riksbanken och dess kompetens i liknande frågor(LOL). De tycks inte heller fatta att kronan flyter och att finansmarknaderna är mer eller mindre avreglerade.
Politiker idag gör allt för att sitta kvar vid makten. Långsiktiga frågor och orsakssammanhang bryr de sig i princip inte om. Samma sak gäller faktiskt bankerna idag.
Krugman är en av de värsta och farligaste av de Keynsianska översteprästerna. EO Svensson är hans lydiga lärjunge, som för svamlet och yrandet ut till det svenska fårket.
Men det är struntsamma, det går inte att reparera mycket i det här läget. Nollställningen av det montära systemet kommer och ingen kan hindra det längre.
Skulder och deflation styr världsekonomin. Och Sverige drabbas förstås. Varje politiker som skuldsatt landet vill förstås även ha så låga räntor som möjligt för att rädda sig själva vid makten(dvs att ekonomin inte kraschar pga att priset på kapital tillåts stiga vilket är den naturliga reaktionen när kapital flyr pga felallokeringar och/eller boom/bust-scenarier….eller skulddefaults). Deflationen har flera orsaker varav skuldsättningen är en väsentlig del. Vi är redan i en japansk situation. Även den japanska börsen steg kraftigt efter den initiala kraschen 89-90. Och japanerna i stort fortsatte att leva hyfsat sedan dess då etablissemanget(keiretsu-syndikaten) inte tillät att bankernas tillgångar skrevs ner till marknadsvärdet. Japan har hela tiden fortsatt att låna för att ekonomin ska hanka sig fram(GDP) via lånefinansierade infrastrukturinvesteringar(som till ansenlig del ej betalar sig(likt Kina i viss mån)).
För övrigt hänvisar EO alltid till bruksvärdet(disponibel-inkomsten) när han säger att bostadspriserna fortfarande inte är övervärderade. Tyvärr är det så att marknaden i slutändan styrs av nya unga köpare som inte kommer in. Det behövs då bara små negativa förändringar för att marknaden/priser(förväntningar) skall vända nedåt. Implicit hoppas alla politiker och vissa ekonomer som vanligt att inflationsspöket helst kommer tillbaka(till varje pris) för att rädda uppdrivna bopriser(när räntan också höjs!!). Men då krävs efterfråge-inflation. Inte lätt om skatteuttaget redan sänkts med den borgerliga politiken och tillverkning flyttats ut etc. Återstår att sänka räntan till negativ och i fantasin tro att investeringarna ökar av den anledningen. Rent bogus idag. När väljer regeringen att låna till egna infrastruktur-investeringar?
Felallokeringarna är för stora, skulderna är för stora. Systemet kommer nollställas med en kollaps, såsom har skett förrut. Skalan är det som skiljer.
Är det inte lite tidigt att hoppa av, det håller nog en månad till… kan kanske vara rätt att gå kort på toppen från år 2000 för den riskvillige.
Kurvan liknar 2005, men med den vikttiga skillnaden att börsen ligger mycket högre denna gång. Riktningen är lik men risken eller möjligen fallhöjden är högre.
Tycker inte börsen ser så lockande ut att gå in i, mer en fråga om exit nu eller senare för dem som redan har positioner.
Konsekvenserna att fuloljan är ohållbar verkar inte ha sjunkit in riktigt hos mina amerikanska vänner, även om det smått börjat skrivas om det.
DI hävdade att dippen snarare beror på olika lagerberäkningar än det ekonomiska läget…
Kan det eventuellt vara värt att kolla på EU:s konjunkturbarometer som komplement med tanke på ovanstående? http://ec.europa.eu/economy_finance/db_indicators/surveys/index_en.htm
Jag hade för en kort tid sedan en börsprognos gällande S&P500 Terminer där jag baserade en kommande utveckling på en s.k kortsiktig toppformation kallad "expanderande triangel". Jag skrev
att formationen i mer än 60-70% ger en negativ utveckling och oftast ner till botten av formationen.
Nu ser det istället ut som att slutvägen E(5´e vågen) bryter igenom uppåt vilket då är ovanligt. Särskilt att den även fortsätter upp.
Nu till saken. Jag baserade prognosen efter dagskurser från Investing.com. Ungefär en vecka senare
inträffade det faktum att "formationen" ovan helt förstörts. Hur kan det gå till? Jag anser det helt omöjligt att kurserna(dag) i efterhand räknats om mht t.ex utdelningar, ny- eller fondemissioner.
Jag har sett samma fenomen på en annan handelsplattform. Jag har inte lyckats se att ovannämnda kursfenomen sker med så stora förändringar som i detta fall. Förändrade kurs-
staplar (längre bak i tiden) ger inte heller motsvarande kursjusteringar framåt räknat från den
dagen ändringarna noterades!
Någon här som kan ge en plausibel förklaring?
Har inte en aning om hur siten "räknar".
Dom är dock smart jänkarna som hela tiden får vinst/aktie att öka genom återköp av aktier och makulering.
Dollarn och S&P ser fortsatt bra ut och bättre lär det bli iaf avseende dollarn.
Valet i höst i Sverige talar för ytterligare dollarförstärkning kontra sek.
Annat kontrakt?
@Gefle; Håller med fullt och fast men en hyfsat stor börskorrigering ligger sannolikt i korten under sommaren.
@Björn; Bra tänk. Det finns dels termins-index som baseras på CFD´s. Men det finns bara en gällande termin, f.n juni som kan handlas här. Jag tror de som alla andra terminer/optioner förfaller den näst sista fredagen i varje månad. Men nu kom jag på att jag använde en chart som baserades på kurser efter CFD-priser….men cash och inte terminer.
Jag har alltså felaktigt sagt att det handlar om terminer då det handlat om cash-CFD´s.
Och jag har hela tiden tittat på samma chart eftersom jag använt bokmärken.
Jag får tänka till igen!
"All CFDs (stocks, indexes, futures) and Forex prices are not provided by exchanges but rather by market makers, and so prices may not be accurate and may differ from the actual market price, meaning prices are indicative and not appropriate for trading purposes."
(kort version: priserna stämmer inte)
@Björn; Att priserna inte stämmer exakt mellan olika derivat på t.ex index är förstås bara naturligt. Handelsplattformarna agerar som du säger market makers och tjänar inte bara på "intern"-spreadar utan arbitrage sker ständigt mellan handelsplatser. Inte minst agerar storbankernas tradingavdelningar som kunder i t.ex samma index. Robothandel och dylikt ger också tydliga spår av t.ex spökorder.
Mitt problem var som sagt annorlunda. Samma värdepapper/kontrakt utan löptidsförfall men ändå ändrade prisnoteringar. Jag får göra ett försök att utvärdera några nya mönsterformationer retroaktivt!! Det är något jag förbiser!
Dessa siffror verka stämma bättre..
Igår så stängde index Price Returns S&P 500 på 1911.91, +0.6%, investing.com säger 1909.25, 0.36%…
"Vänstersocialister lever och frodas på misär och har egentligen ingen anledning att förbättra för någon."
Detta börjar allt mer likna en humorblogg. Rallarsvingarna, "den svartvita världen", Mr Spock-logiken, de provocerande formuleringarna o s v har skruvats upp något så in i bängen. Finns det ett namn för denna genre?
Bloggaren mejslar ut sin väg. Må de följare han vinner på detta, falla honom på läppen.