Nedan följer lite foton från Kolla Översvämningsstad, byggd på gammal havsbotten inom synhåll från havet, där Kungsbackaån rinner ut i Onsalafjorden. Jag kommer här titta på åtgärderna mot översvämning. Se även tidigare inlägg om Kolla Parkstad.
Större delen av det område av bostadsområdet, som omfattas av sk hundraårsflöden, anläggs som en park. En del hus hamnar dock inom översvämningsområdet. Samtidigt är detta flöde baserat på nuvarande klimat. Med klimatförändringar och ökad nederbörd så kommer flödena sannolikt både bli större och vanligare återkommande.
Dessutom är Kungsbackaån ett av småskalig vattenkraft reglerat vattendrag. Nu när ca 20% av svensk vattenkraft ska läggas ner, eftersom alla kraftverk ska tvingas söka om sina miljötillstånd, kan Kungsbackaån riskera bli oreglerad med helt fria flöden. Istället för att översvämningar ska bero på samlad nederbörd från nedströms det närmaste kraftverket, så kommer man drabbas upp till hela flödet av vattensystemet vid kraftigt regn, utan chans till buffring och utspridning över tiden via alla idag reglerade sjöar (bl a Lygnern, en av Västsveriges största sjöar, och Hallands största sjö). Detta stycke är fel. Lygnerns vattensystem rinner av i Rolfsån, som viker av innan Kungsbacka.
Så hundraårsflödet får sägas vara väldigt optimistiskt. Därtill kan pålandsvind och havsytehöjning påverka havets yta och översvämningsrisken är inte bara från Kungsbackaån.
Därtill verkar hela dagvattenhanteringen vara ett fuskbygge och vid översvämning kommer man få problem med avrinningen av regnvatten från högre mark.
Det finns några indikatorer man enkelt kan titta på för att avgöra att ett område är fuktigt. Bl a närvaron av vass, kaveldun och även veketåg.
Vass och kaveldun vid järnvägen, några hundra meter från Kungsbackaån. |
Veketåg (det mörka grova gräset mitt i bild), på andra sidan vägen mot Kolla Översvämningsstad. |
Indikatorerna för fuktig mark finns alltså där, vilket inte är så underligt med tanke på att det handlar om några decimeters skillnad mot Kungsbackaån.
Det värst drabbade översvämningsområdet blir alltså park. De små dammarna i parken är dagvattendammar, där skuldslavarnas utsläpp av tungmetaller, från bl a de belånade bilarna, ska kunna samlas istället för att rinna ut i Kungsbackaån.
Plantering av lövträd pågår. Dagvattendike syns till vänster i bild. |
Den blivande parken. Trädplantering pågår. Småbåtsupplaget i bakgrunden ligger på andra sidan Kungsbackaån, men
ger en god uppfattning om hur låglänt terräng det handlar om. |
Dagvattnet forslas inte bort via nedgrävda rör, utan via grunda öppna diken med singel. Dessa diken kommer snabbt sätta igen av gräsklipp, höstlöv och annat skräp och är mycket svåra att göra rena. Efter några år lär inte singeln (stenen) synas alls längre, utan kommer nog täckas av jord i form av förmultnade löv och gräs. Dräneringsrör kan visserligen sätta igen, men är enklare att blåsa rena än ett grusfyllt dike. Metoden för dagvattenhantering är dock mycket billig att anlägga, i linje med maximering av byggbolagens vinst. Billig att anlägga, dyr att underhålla, precis som för hur man bygger bostadsrättsfastigheter idag.
En fördel är förstås att diken kan svämma över, och blir inte lika mycket flaskhals som ett rör, som bara har en viss maximal genomströmning.
Stadslivets heta pulserande liv. |
Så vad säger försäkringsbolagen tro? Är det en plötslig oförutsedd händelse om delar av Kolla Parkstad översvämmas?
Det finns anledningar till att Kungsbacka inte ligger närmare kusten än det gör, och det finns anledningar till att denna mark aldrig varit bebyggd tidigare. Men de historiska anledningarna har antagligen glömts bort. Dock har historien en tendens att upprepa sig, eller åtminstone få hicka.
26 kommentarer
I tillägg bebyggs den fina åkermarken längs ån i rasande fart varför vattenflödet antagligen blir än mer koncentrerat vi kraftiga regn.
Jupp. Snabb avrinning ner till ån, utan att buffras upp i den fina bördiga åkermarken…
Att man lägger ytliga singeldiken beror väl från början just på problemet att området ligger nästan i nivå med ån från början – du kan knappast gräva ner rören på typ frostfritt djup, eftersom de då skulle mynna en bra bit UNDER vattenytan, liksom. Vatten rinner som bekant bara neråt, inte uppåt.
Ergo- ligger ytan lågt, så måste rören (eller diket) ligga högt ju.
Där kan man ju tänka sig att man skaffat andra problem med avloppet, ligger man så lågt kan man gissa att det finns en pumpstation i området som lyfter avloppsvattnet. Strömavbrott = …?
Markduk lägger man inte för att hindra ogräset underifrån utan för att hindra att makadam och underliggande jordmassor blandas.
Korrekt, förstås. Avlopp som kommer som oväntat Gevaliabesök är vanligt när det regnar i Kungsbacka. Även utan strömavbrott.
Dessutom är singeldiken inte så ruttna som du vill låta påskina. Lägger man ett dike med tvärsnitt 1 x 1 m och fyller det med makadam så behåller det sin funktion rätt länge. Dessutom bidrar det till s k "LOD" (lokalt omhändertagande av dagvatten) vilket innebär att diket "läcker" och infiltrerar vatten till marken likt en trekammarbrunn. Fast det beror en hel del på jordmånen – är det lerigt funkar det ju sådär.
Dessutom går det ju att tvätta makadamen och lägga tillbaka den så klart.
Marken lär vara vattenmättad när LOD behövs som bäst…
Regnvatten ska ju -numera- inte gå ut i avloppet, men det hjälper ju inte när många gamla fastigheter inte skiljer på det.
LOD är ofta en bra tanke – därför att det inte belastar varken avloppssystem eller åar och vattendrag – men precis som du säger funkar det inte alltid toppen.
Bra tanke, som förmodligen kommer från kommunen från början. Typlösningen är nog inte en snålbyggares fel. Du kan ju gräva upp detaljplanen och se vad de skriver där, där brukar diverse sådant avhandlas.
Kommunen kan kräva att fastighetsägare ordnar åtskillnad av dagvatten och avloppsvatten, se exvis http://karlstad.se/bygga-och-bo/vatten-och-avlopp/dagvatten/dagvattenseparering/
Finns ingen anledning att belasta reningsverk med en massa regnvatten.
"Uppfostringsanstalt för skuldslavarnas barn"
Den korrekta termen torde vara – rekreationsbyggnad för …
Nej, de lär ju sig normkritik och intersektionalitet.
Gräsmattor och trädgårdar och sånt verkar ju ändå vara ute så jag föreslår att vi bygger villor på pålar. Så kan man ha ett trädäck som man kan grilla på och ställa några såna där krukor med olivträd som hemmafruarna gillar.
Helt allvarligt, skulle inte det vara lite mer spännande? Dessutom kanske man kan fiska från balkongen? I sydostasien får man ju betala dyra pengar för att bo exakt så.
På vissa översvämningsbenägna ställen i USA har de byggt, eller lyft upp redan existerande hus på pålar, och i vissa fall t.o.m. höjt markytan efteråt. Så det är en helt möjlig möjlighet, fast dyr att göra efteråt. Däremot kan man undra varför man i det här fallet inte gör det redan från början.
Att bo på pålar.
Huddinge centrum byggdes på en sjöbotten, där pålades tror uppåt 70 – 90 meter till berg.
Höghus o asfaltering, avlopps diken på 2 – 5 meter.
Marken sjönk ju då asfalteringen o diken dränerade ut leran, tror dom tvingades bygga uppåt 3 x-tra trappsteg upp till hus o affärer, tillfälliga broar.
Dom hade byggt nått kommunhus i tegel som dom fick lov att utrymma då sättningarna i marken gjorde att huset sprack o vart en rasrisk.
Det fanns en gångtunnel undervägen, naturligtvis flöt tunneln upp !! jo alla hål i backen som är lättare än omgivningen flyter upp, ex.v. bensintankarna i marken, och speciellt då trafiken gick som en vibrator o skakade marken till separering, marken sjönk så detta vart motorcyklisternas drömhoppkulle på gamla riksvägen, nån – några hoppade ihjäl sig.
Sen så flyttade sig ju leran sakta men säkert ner mot 'Kungens kurva' då gick pålarna av o husen sjönk fortare än marken, dom började kantra lite grand så dom fick lov att uppfinna en ny pålningsmetod, så dom stog i källarna o pålade med 2-meters stump, likt inne i gamla stan som ju också höll på att drunkna.
Ja det här är väl typ 50-år sedan, nu har dessa arkitekter o konstruktörer slutat o kanske dött, dom som då lärt sig av misstagen.
Det har nu dykt upp nya '14:isar' som ersättare, som ju naturligtvis blir kränkta om dom inte ska få göra misstag i leran dom också.
Varför fortsätta på samma hjul då man kan uppfinna sitt egna misslyckande.
Men huddinge drunknar iaf. inte.
Tycker denna lilla dialog om slottsbyggnad kan passa in i sammanhanget.
https://www.youtube.com/watch?v=g3YiPC91QUk
(Det borde finnas någon internetregel, som Goodwins lag" i stil med: Oavsett vad som diskuteras finns det alltid en passande Monty Python-sketch att citera.)
För längesen hade de koll på hur man bygger…"Bygg ditt hus på hälleberget och inte på lösan sand" (eller i det här fallet lera)
Kanske lite bibelstudier skulle hjälpa 🙂
En annan sak att fundera över är den lokala geologin. Västkustens berggrund är som regel rejält uppsprucken vilket ökar vattenföringen. Lokala jordartskartor från Sgu visar dessutom att delar av områdena i anslutning till bergen har mycket grus invid ytan, vilket gör att en marknära vattenföring är trolig. Inte helt oväntat består dessutom delar av den lokala geologin av lera och silt. De närmst liggande lagerföljdsskisserna (i anslutning till motorvägen) visar på kohesionsjordar (finkornigt) till ett djup av minst 20 m. Den här typen av marker håller tar tid att mätta men håller vätan väldigt väl,och om du övermättar detta finns risk för sättningar, skred och annat otrevligt. Man får hoppas att de som byggde tagit hänsyn till detta.
Dina tankar är ju korrekta, jag har dessutom erfarenhet när de för 20 år sen byggde i ett träsk precis brevid där jag bodde(precis där berget började, byggt 60-tal). Vattenfyllda gräsmattor., keminjektering i grund och källare…
Men vad bryr jag mig, jag äger ju inte skiten, dock kanske jag får betala på försäkringen? Neee..de får slaska på dessa.
Men nu ska det byggas här nära, jättehus, och nedanför är det lite "träsk" inte så farligt, funkar för småhus modell mindre, men vad händer sart när åsens vatten bara rinner ner?
Men som sagt, inte ngt problem för den som inte äger, ju. Så låt dem hålla på.
@Dr. Parasit
"Men vad bryr jag mig, jag äger ju inte skiten, dock kanske jag får betala på försäkringen? Neee..de får slaska på dessa."
Det är just därför som försäkringsbolagen bör ta en riskavvägd premie – försäkringsbolag som låter lågrisk-grupper subventionera högrisk-grupper bör överges av lågrisk-grupperna.
Då blev följden att de som har byggnader i översvämmningsområden får finna sig i högre försäkringspremier ifall de vill försäkra sig mot översvämmning.
Dock verkar det som att försäkringsbolagen inte riktigt vågar sätta premier efter risk utan hellre driver linjen att försäkringarna inte skall gälla (en försäkring mot översvämmning bör ju rimligen gälla vid översvämmning IMHO).
Jag noterade särskilt i den sista bilden över det pulserande stadslivet hur hög andel av ytan som är hårdgjord. Asfalt, plåttak, betong nästan överallt. Med tanke på att den lilla procent som faktiskt kan ta upp vatten fort lär bli mättad av det höga grundvattnet så kommer detta garanterat bli stora problem. Syns det i premien på husförsäkringen månne? Eller är det BRF alltihop och bör landa på föreningens försäkring?
Hoppas att de flesta valt klinkergolv på bottenplan…
Cornu.
Mig veterligen finns sedan länge inga kraftverk i Kungsbackaån inklusive Lindomeån och Lillån. Jag förstår inte heller varför du nämner Lygnen eftersom den avvattnas av Rolfsån. Har du frågat kommunen om deras syn på avvattningen? Jag är medlem av Kungsbackaåns vattenråd så om du har en specifik fråga så ska jag försöka svara på den alternativt vidarebefodra den.
Jag är medlem av Kungsbackaåns vattenråd.
Ah, fel av mig. Det stämmer nu när jag tittar på kartan. Ån viker av efter Ålgårda och Hjälm, trodde den fortsatte in mot Kungsbacka. Korrigerar.
Cornu.,
Jag antar att du är mest intrersserad av Lyngnen/Rolfsån. Där finns också ett Vattenråd. Om du vill veta mer om detta avrinningsområde kan du titta på deras och på Havs och Vattenmyndighetens hemsida eller t.o.m. bli medlem i Vattenrådet. Det är verkligen aktivt och har gjort mycket för att återställa natur- och fiskvägar i avrinningsområdet.
Biltvättardagvattnet i kungsbacka skulle teoretiskt kunna klassas som avrinning från lygnern 🙂
Vi har ju så fruktansvärt ont om mark i landet så vi måste ta fin åkermark och bygga på och går inte det så bygger vi på en mosse. I Göteborg så vill man ha en låg bro så att man kan bebygga marken närmast älven med kontor, bostäder och kaféer, tydligen ingen som tror på några klimatkatastrofer längre.
Trevligt inslag inom ett av mina fd jobbområden.
Dagvatten!
Infiltration genom markyta med gräs är en mycket bra åtgärd. Du som deltidsjordbrukare kanske vet att överytan är rätt aktiv med både maskar och smådjur som håller porerna öppna. På vintrarna är det tjälen som effektivt öppnar upp och på sommaren torkan. Lera är oftast genomsläpplig ner till 1-2 m!
Partiklar som i haven förorenar fastläggs effektivt . Nedbrytning av biomaterial sker med hjälp av syre.