Medan vänsterpartiet nu vill se sextimmars arbetstid i Sverige, tillämpar man själva fjorton timmars arbetsdag på den pågående kongressen. Hyckleriet är fulländat.
Programmet för fredagen var arbetstider 10:00 – 24:00, eller fjorton timmars arbetsdag. På lördagen arbetar man bara 09:00 – 18:00, då man måste hinna förfesta innan festen börjar klockan 19:00, och eftersom folk ska hem till sina ordinarie jobb på måndag bryter man kongressen redan klockan 15:00 idag söndag, efter endast förespråkade sextimmars arbetsdag.
Total veckoarbetstid för kongressledamöterna, i det fall de inte lever på transfereringar inom det socialistiska välfärdssystemet, är 8×4+14+9+6=61 timmar, oräknat restid. Och ja, som alla vet ingår luncher etc i arbetstid när man är på konferens. Kontrasten mot den 5×6=30 timmarsvecka som vänsterpartiet vill införa är slående.
De enda som gynnas av 30-timmarsvecka är vi som har enskilda firmor utan anställda. Vi kan fortsätta jobba 80 timmar i veckan och alltså ta kraftiga konkurrensfördelar gentemot andra företag.
Men i övrigt så fungerar det förstås inte med 30-timmarsvecka och sänker totalt Sveriges konkurrenskraft. Endast i ett samhälle där alla jobbar som helt utbytbara åtdragare av muttrar kan det fungera, men då endast med en kraftigt höjd kostnad för arbetsgivaren, eftersom vi inte får sänkt lön med 25% när tio timmar mindre ska jobbas per vecka. I det moderna kunskapssamhället är inte individer utbytbara som i kommunismens industriella utopia. En svensk forskare forskar 25% mindre på sex timmar än på åtta timmar och kommer ta 33% längre tid på sig att komma fram till något. Samma sak gäller utveckling av produkter. Man kan inte bara stoppa in någon annan på 25% deltid för att komplettera – deltid som alla vänstersocialister dessutom vill förbjuda – mängden individer som passar för en specifik tjänst kommer alltid vara begränsat i kunskapssamhället. Å andra sidan bygger ju inte vänsterpartiets politik på kunskap, utan på teorier om kommunism och socialism påhittade på 1800-talet.
Snarare behöver lönerna sänkas med 25% för att öka konkurrenskraften, eventuellt samtidigt som vi ökar arbetstiden till 48 timmar i veckan, eller motsvarande. Åttatimmarsdagen är ett godtyckligt hundraårigt påhitt, och det finns inget som säger att det är optimalt, lika lite som sex timmar är optimalt.
Miljömässigt vore det bättre med fyra dagars arbetsvecka och tio timmars arbetsdag, så sparar vi in på 20% av all pendling, om nu fyrtio timmar i veckan är optimalt.
Jag ser fram emot att vänsterpartiet nästa år tillämpar sextimmarsdagar och som goda socialister får avklarat sin kongress på 18 timmar istället för årets 29. Eller är alla djur jämlika, men vissa djur är jämlikare än andra?
48 kommentarer
Påminner om när något fackförbund ville gå ifrån turordningsregeln när de skulle säga upp lite folk för att den inte gick att tillämpa på deras organisation. Verklighetensfrånvända förståsigpåare som vill bestämma vad som är bäst för andra finns det tyvärr ingen brist på.
Det är väl inget som säger att det inte räknas som övertid, eller?
@Ben Dover
Det är väl inget som säger att någon har deltagit i hela programmet? Som det ser ut så strider väl sådana arbetstider mot gällande arbetstidslagstiftning då man väl numera skall ha 11h dygnsvila.
Om man vill ha ett någorlunda fritt samhälle (och då skriver jag OM med tanke på att det är vänsterpartiet vi talar om) så bör man väl snarare sätta fast vilka gränser som skall anses vara acceptabla – man borde ha visst utrymme för att ha olika arbetstid, men t.ex. med gränsen som arbetstidslagstiftningen sätter på övertid så skulle det inte tillåtas att arbeta mer än i snitt en halvtimme över per dag.
Såvida man täneker sig någorlunda frihet (glöm inte brasklappen ovan) så finns det inte heller något som säger att man skall ha samma lön heller ifall man arbetar olika mycket, men å andra sidan verkar det finnas sociala normer som gör att vi vill tjäna så mycket som möjligt i den grad att man är villig att försaka andra värden.
Ja, men det är väl ungefär det jag försökte peka på – att det t ex kan förhålla sig så att de faktiskt är lediga veckan efter som kompensation, eller att alla inte deltar i allt eller sådär. Formuleringen om hyckleri ter sig något tillspetsad i ljuset av sådana resonemang.
Och du har så klart rätt angående flexibilitet. Ska vi ha ett kunskapssamhälle kan man ju inte behandla folk som om de stod vid ett löpande band, så att säga. "Frihet inom vissa gränser" är ju en formulering som dessutom skulle kunna framhållas som fördelaktig för vilket lagstiftnings- eller avtalsområde som helst, nästan.
Om vänsterpartiet hade vett att tala om medborgarlön istället kunde de kanske få min röst. Sextimmarsdag är som du påpekar ett stort no no.
Frågan kring längd på arbetstid och vad man producerar på den tiden kan vara mer komplicerat än att längre arbetstid automatiskt innebär mer produktivitet. I alla fall för vissa yrkesgrupper.
Jag själv har ett "ingenjörsjobb". Jobbet innebär mycket analyserande och jag skriver mycket.
Till saken hör att jag arbetat deltid under nästan 11 år (föräldrardeltid). Sista åren har jag endast arbetat 75%, dvs 6 timmar per dag. Givetvis med viss flexibilitet när möten med andra krävt så.
Nu har jag gått upp på heltid sedan knappt ett år tillbaka. Jag själv känner inte att jag producerar mer. Latar jag mig nu kanske?
Nej, men jag orkar faktiskt inte hålla på i 8 timmar i samma tempo som jag gjorde då jag fokuserade stenhårt mina 6 timmar.
En rolig sak är också att omgivningen inte hade någon aning om att jag arbetade deltid. Ingen hade reflekterat över att jag endast jobbade 75%.
Som sagt, detta är endast min egna erfarenhet. Jag har tagit upp ämnet med min chef och sagt att jag behöver "mindre hjärnkrävande" arbetsuppgifter att utföra under minst 2 timmar per dag. Tyvärr finns inte alltid sådana.
Om det hade möjligt hade jag gärna fortsatt med 6 timmars arbetsdag. Givetvis med sänkt lön. Tveksamt om min arbetsgivare märkt någon skillnad. Ingen verkade ha gjort det under mina 11 år på deltid.
Man kan behöva sova en stund för att få full arbetskapacitet igen. Men på våra arbetsplatser finns förstås normalt minimala möjligheter att ta sig en lur. Dessutom skulle arbetstiden strax vara slut när man vaknade upp igen. Den som jobbar hemma kan jobba i sextimmarspass, med sömn och annat emellan.
Håller med dig till 100% Ekolodet. Är väldigt få människor som kan vara produktiva till 100% under 8 timmar.
Själv sitter jag framför datorn i 8 timmar per dag, och efter 5-6 timmars arbete orkar hjärnan inte mer. Resterande 2-3 timmarna ägnar jag åt andra saker… Har tom påpekat detta till arbetsgivaren i hopp om att få gå ner till 75% arbetstid, men de sa nej… De vill hellre betala mig full lön och låta mig sitta där och ägna mig åt annat, än att betala 75% av min lön och låta mig gå hem tidigare.
Om det nu är som Lars säger så betyder det att vi i framtiden ska arbeta ännu mer, fast till samma lön (för ökad s.k. konkurrenskraft): 14 timmars arbetsdagar, man får träffa barnen (och leva resten av "livet") på helgen, fast vi ska väl börja arbeta lördagar också. Näe, förändringar känns alltid så svåra, ibland rentav omöjliga, precis som införandet av 8-timmarsdagen en gång verkade "omöjlig" (med samma argument som Lars använder btw..). Jag säger ett rungande ja till 6 timmars och så småningom 4 timmars arbetsdagar (MEN, med sänkt lön i motsvarande grad) och ett ännu mer rungande ja till medborgarlön.
Rör övrigt anser jag att globalismen är död.
Vad betyder "globalismen är död"?
Å andra sidan bygger ju inte vänsterpartiets politik på kunskap, utan på teorier om kommunism och socialism påhittade på 1800-talet.
Gäller väl samtliga riksdagspartier?
Nja, det är väl bara V, Kd och möjligen Sd som har ideologier? Övriga tycker ju bara lite som de vill och som passar deras kärnväljares intressen. Notabelt finns inte tillstymmelse till liberalt parti i svensk politik.
Man kan väl i och för sig tycka att det är ganska bra att man ser till sina kärnväljares intressen?
Huruvida man har en ideologi eller inte är en intressant fråga, men frågar du lite gubbar som tänkt till kring det där kan det ju också vara så att de har en ideologi, men att den stämmer exakt överens med bakgrundsbruset (positionering mot mitten) och att den därför är svår att urskilja.
Jag vill ha en regering som företräder alla svenskar, inte en som vunnit val på att (fortsätta eller börja) gynna vissa grupper på andras bekostnad.
Det finns ingen ideologi i mitten. En ideologi handlar om att ha en principiell linje utöver att göra som majoriteten tycker. Socialliberalism är inte heller en ideologi – det är bara ett fint sätt att säga att vi gör lite som vi vill.
Jaha, det är tyvärr omöjligt. Nästa fråga?
Jag ansluter mig till ekolodet. Jag har då aldrig sett en människa som arbetar effektivt i 8 timmar i sträck. Inom landstinget betyder det att man har fika 2 till 3 ggr per dag plus lunch på 1 h trots att man bara får avdrag på lönen för en halvtimme. Nog finns det undantag på vissa underbemannade verksamheter men de drabbas oundvikligen av massiv personalrotation. Jag har själv jobbat på några av dessa undantag där man jobbar 8 timmar och äter på max en kvart, mer än några veckor orkar iallafall inte jag. 6 timmars arbetsdag skulle nog inte ändra så mycket i praktiken om man samtidigt behöll samma produktionsmål, iallafall inom landstinget.
"människa"
Tror mig vara en dylik
Har i alla fall varit behjälplig att producera 3 dylika.
"effektivt"
Om man mäter vad som åstadkommits per dag-ja.
"8 timmar i sträck
Nej
07-19…
"i praktiken"
Ja,egen.
Inte beror väl detta på att jag är speciell?
Fast samtidigt är det på marginalen man presterar. Av min arbetsvecka på 40 h försvinner, typ, hälften till administrativt tjafs, gruppmöten, reseräkningsskrivande, nödvändig socialiserin med arbteskamrater osv.
Varje timme extra skall alltså jämföras med "normtiden" 20 h arbetsvecka. Eller 4 h dagsprestation. Sett ur det ljuset är egenföretagarnas långa arbetsdagar en ännu större konkurrensfördel.
Ja, administrationen kommer ju inte minska av att man jobbar 6h, så istället för 4h dagsprestation blir det 2h dagsprestation. Därtill kanske arbetsgivarna ökar administrationen ännu mer pga arbetstidsförkortning för att "säkra kvaliteten".
Den "icke produktiva" administrationen är relativt låg i min värld. Den är dock inte proportionell mot arbetstiden, så visst, kortare arbetstid innebär högre procent administration på totala arbetstiden. Till "icke produktiv" administration räknas jag bl.a. att skriva reseräkningar. Jag reser en dag i veckan och det tar ungefär 5 minuter att skriva reseräkning. Tidrapportering tar också 5 minuter i veckan. För en del av mina kollegor, som reser betydligt mer och har "komplicerade resor", tar reseräkningsskrivandet kanske 20 minuter i veckan.
Att "socialisera med arbetskamrater" räknar jag som "produktiv administration". Inte allt för sällan kläcks många nya idéer och uppslag kring pappersblocket runt fikabordet.
Jag har även många internationella kollegor samt partner från diverse olika länder. I en del av länderna jobbar de både längre arbetsdagar, samt har generellt kortare semesterledighet (exvis Canada). I en del länder jobbar de allmänt bara mycket (typ Kina, Indien). En del andra jobbar t.o.m kortare än oss (Tyskland).
"At the end of the day", är det dock inte speciellt "mätbart" att den ena eller den andra jobbar mer eller mindre.
Jag är fullt medveten om att detta inte gäller alla yrkesgrupper. Vill bara återigen påpeka att längden på arbetstiden inte nödvändigtvis är proportionell mot produktiviteten.
Skulle vilja vända på det och istället öka viljan och orken att jobba 8 produktiva timmar per dag. Jag jobbar som zombie i ett ganska sunkigt kontorslandskap och trots att det inte är ett dugg fysiskt krävande så är man ändå trött som fan på slutet av dagen. Trots att jobbet i sig stundvis är roligt så finns det inte en chans att jag stannar en minut mer än nödvändigt.
Så investeringar i arbetsmiljön som t.ex. bättre ljus, ljudmiljö och luft tror jag skulle både kosta mindre och ge mer än 6 timmars arbetsdag. Men det går ju så klart inte så länge det är ekonomer som styr.
Nåja, nu har du nog inte satt dig in i deras argumentation. Det är ju lätt att raljera över någon annans åsikter som de inte har.
De anser väl 1. Att politik inte är ett yrke och därför inte är arbetstid. 2. De vill väl ha 6 h arbetstid just för att medborgarna ska ha tid över till politik, filosofi och de sköna konsterna. Inte alltför långt från åsikter som framfördes redan av Sokrates (i Platons tolkning).
Väldigt enkelt att säga "6h med bibehållen lön" när det är någon annan som betalar.
Ska jag som egen företagare kunna gå ner i arbetstid, så innebär det lika mycket mindre lön. Alternativt att jag får höja min fakturering (=priser) med lika mycket för att få samma som tidigare.
Sitter man och jäser som anställd, så är det förstås skitenkelt att kräva lika betalt för mindre arbete.
Sverige kan inte i längden producera 25% mindre och konsumera lika mycket. Men det är själva tanken att det finns någon annan som kan betala som är vänsterpartiets stora tankefel. De tror att det finns en ond motpart som de kan och bör pungslå på pengar och makt. Det är en illusion, en tankevurpa.
Frågan är ju om det produceras så mkt mindre? Jag är tveksam till att man är effektiv mer än 4-6 tim per dag i många arbeten. På andra arbeten fungerar 12 tim dagar med långa ledigheter bättre. Om man såg mer än slagordet kunde man ju fundera på saken, om det görs korrekt bör vi kanske "producera" 10% mindre för 25% tid.
Cornu: Du har väl lite speciella omständigheter. Du är en av få som inte läses för att du är snygg främst i bloggosfären och skapar genom bloggen inkomster och kändisskap som ger föreläsningar och du skriver böcker, genom allt har du på flera sätt byggt en positiv cirkel.
Var det en jobbig dag på jobbet när du var och flög simulatorer och provsköt lite vapen?
Det var ju undersökningar för din nya bok… Du jobbade väl?
Och bör det verkligen ta mer än nån vecka och skriva en bok?
Min poäng är ju att mkt av din arbetstid är svår att mäta jfrt med en svarvare som har 100 block som ska bli formade.
Jag är trött på att bli besviken på IT-eran. Produktiitetsökningen som sker genom IT måste komma löntagaren till deloch det skahela samhället kämpa för,vi ska bli som US hamnarbetare,det finns inte många men de har iaf Ok betalt. De har alltid rättvist kämpat för att få ut sin del av produktivitetsökningen. Bilarna kan köra själva om 5-10 år, kassörskor blir onödiga med "shoppa själv", men, de som blir kvar måste ju få kanske dubbel lön, om vi antar att 75% sparkas, några måste övervaka, hjälpa etc, med sex timarbetsdag kan vi fördela ut det på alla som jobbar i affären. Vi har bara gjort oss av med folk som stirrar på en väg och flyttar varor.
Att skriva en bok sägs ta 800-1000 timmar, omräknat research. Med förkortad arbetstid får boken helt enkelt bli 25% kortare, annars blir det färre böcker och mindre inkomster
Sedan skulle jag tvingats korta ner mitt studiebesök, och missat två timmars studier.
Jag är egen företagare så jag vet vad långa arbetsdagar är. Vad jag menar är att även om någon annan tycker annorlunda, i det här fallet v, så är det inte mer än rättvist, och för den delen mer
Effektivt att ta motståndarens bästa argument och bemöta dessa, du låtsas att v säger något som de inte säger och bemöter sedan detta… Antar att ex ditt bokskrivande skulle kunna ses som en kulturgärning som kan göras på de timmar du har över när bara 6 h går till lönearbete.
Sedan är det en annan rolig sak, som inte gäller Cornu, men väldigt många har redan genomfört 6h arbetsdag, 35-38 h arbetsvecka är mycket vanlig i tjänstemannayrken genom avtal, sedan smiter man lite tidigare på fredagen och tar lång lunch så man hinner utföra sina privata ärenden… Mitt fd tjänstemannajobb hade ex 37,5 h och det innan dess också. Och inte många som svarade på telefon fredag em. Det är oftast just dessa grupper som är mest mot arbetstidsförkortning, de har ju redan genomfört den på sitt egna lilla vis.
De hann ju inte med EU-debatten.
6 timmars dagar skulle fungera bra. Det är tyvärr bara ni som inte är tillräckligt smarta att inse det.
Det är klart att 6 timmars arbetsdag skulle fungera bra. Robotisering och effektivisering gör att mindre arbete behöver utföras. Trots det så har svensken i praktiken ökat arbetstiden avsevärt.
Tidigare så tog kvinnorna hand om hemmet och utförde där oavlönat arbete. Numera förvärvsarbetar även kvinnorna vilket gör att man totalt jobbar mer än under sexdagarsveckan. Hushållsarbetet måste nämligen fortfarande utföras, oavlönat.
Jag gissar att många skulle skaffa dubbla arbeten. Givet att en del är mer intressanta än andra som arbetskraft så kanske det skulle bli ännu svårare för många att hitta jobb när många dubbelarbetar. 60 timmar i veckan är inte särskilt mycket. Resultatet av sextimmarsdag kan på alla sätt bli det motsatta mot det man önskar.
@Richard: Du glömmer att vi har en långt större andel är pensionärer idag jämfört med förr, samt att vi har ett 35-årigt arbetsliv istället för ett 50-årigt.
Men det är klart att vi kan jobba 6h arbetsvecka, om vi är med på att sänka standarden med 25% (alternativt göra mer bilmekande, byggande, omsorgande etc hemma – oprofessionellt och oavlönat). Vi överlever givetvis en 25%-ig standardsänkning.
Mitt motförslag är att avskaffa normalarbetstiden. Vänstern vill ju lagstifta om rätt till heltid. Om man ska köra över arbetsgivarna, varför inte göra det ordentligt? Lagstifta om att den anställde med 3 månaders varsel har rätt att ändra sin arbetstid till vad hon vill mellan 0h och arbetsplatsens öppethållande, samt lagstifta om att inga arbetstider får ha en särställning i avtal etc?
@jeppen
Jag tycker gott att man kan höja pensionsålder. Vi är betydligt friskare högre upp i åldrarna än när pensionsåldern bestämdes en gång i tiden.
Sen finns det en massa olika sätt man skulle kunna organisera arbetstid och annat. Större flexibilitet och frihet att jobba både mer och mindre är väl generellt att föredra men om man ska ha någon slags enhetlig arbetstid som standard så ser jag gärna en sänkning till sextimmarsdag.
Viss flexibilitet finns ju redan – t ex har man automatiskt rätt till 75% arbetstid om man har barn under 7 år. Med 75% av lönen då, så klart.
Jag tror att det är skadligt att ha en normalarbetstid – det skapar en norm som tvingar folk att jobba mer eller mindre än vad de egentligen vill. Krossa normalarbetstiden!
Timkostnaden i industrin är 40 €/timme i Sverige och i Tyskland 34 €/timme. Ska vi verkligen öka kostnaden till över 50 €/timme? Verkar inte smart.
@Kingedward24
Å andra sidan om vi ser till viss industri så innebär 6h arbetsdag att man behöver bemanna 4 skift istf 3 – då kan man ju tänka sig att man behöver ta 10 €/timme mindre för att ge a-kassa till de som skulle kunna bemanna fjärde skiftet.
För övrigt så är det inte så enkelt att produktionen är proportionell mot tiden och inte heller kostnaden är proportionell mot tiden.
Jag skulle tjäna på 6 timmars arbetsdag, 2 timmar per dag närmare bestämt. Dessutom skulle mitt företag vara tvungen att anställa en till, mer jobb och högre löner. Men du anser ju att vi ska sträva efter lägre löner, lycka till med det.
Något som förvånansvärt många inte verkar förstå är att om vi alla går ned till 6 timmars arbetsdag så blir det mindre arbete utfört.
Vi kan således inte köpa lika mycket varor och tjänster som tidigare. Vi kan inte gå till tandläkaren lika ofta, av den enkla anledning att tandläkarna och sköterskorna är lediga. Inte gå till frisören, inte få tid på bilverkstaden. Neddragna butikstider, stängt på vårdcentralen när man ska dit. Osv.
6-timmars arbetsdag med reducerad lön eller bibehållen lön är egalt under konsumtionsperspektiv. Är det bibehållen lön så inflateras priserna bara upp motsvarande.
Jag förstår inte varför folk inte förstår detta. Finns ingen som helst eftertanke?
Om vänsterpartiet hade minsta tankeförmåga skulle de kräva kraftigt utökad intagning på snart sagt alla utbildningar, så kan i allra bästa fall deras drömmar förverkligas om tio år. Långtidsarbetslöse lagerarbetaren Karlsson kan inte arbeta som tandläkare, jurist eller polis osv bara för att man har skapat behov av fler representanter för nämnda yrkesgrupper genom att minska ner deras arbetsdagar.
@xycorr:
Rimlig synpunkt, den allmänna synen på "framsteg" är ju dock en väldigt endimensionell bild där man anser att välstånd ska skapas av kontinuerligt förbättrad teknik, etc. Ur det perspektivet ska ju produktivitetsökningar betala en högre levandsstandard med lägre arbetstid. Ska man vara lite filosofisk beror det väl på att det finns två ideologier idag – marxism och kapitalism – som båda har den typen av syn på utveckling.
Xycorr: du tänker dig tydligen att det finns ett visst antal inom varje yrke och att dessa nu arbetar heltid och med maximal effektivitet. Så är inte fallet. Vi har folk som är arbetslösa som kommer att fylla upp så atg du fortfarande kommer att kunna gå till exvis frisören.
@Karin: Vi har väl sådär 10% arbetslösa och det finns oftast ett skäl till att just dessa är arbetslösa. Om vi plockar bort 25% av de 90% mest produktiva och plockar in de 10% minst produktiva för att fylla ut, vad händer då? Jo, vi förlorar ungefär 25% av välståndet. De där 10% kommer inte göra många knop i genomsnitt…
Och visst är det dina barn som ska undervisas av den där mannen från gatan som nyss var för obildad och folkilsken för att få jobb?
Det är just för att de flesta inte arbetar i industrijobb längre som det skulle gå bra att minska arbetstiden utan att produktkviteten minskar så mycket. Kvalificerade intellektuella arbeten innebär att det inte är effektivt att arbeta åtta timmar per dag – om man inte råkar ha flow just då. Hjärnan fungerar inte så på de flesta personer. Så i detta fall har vänsterpartiet gjort en modern analys.
The Economist har redogjort för en del studier som styrker tesen att kortare arbetstid ger högre effektivitet:
http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2013/09/working-hours
Finns det överhuvud taget någon intellektuell substans i detta inlägg av Kornu? Berätta!