Guldpriset faller tillbaka och verkar inte påverkas nämnvärt av det förestående anfallet mot Syrien. Samtidigt har den nordamerikanska finoljan light sweet crude nått sin högsta prisnivå sedan våren 2011 och NATO-interventionen i Libyens inbördeskrig.
Dagschart guld i USD per troy ounce |
Priset på pappersguld är åter nere under 1400:- USD per troy ounce i en naturlig rekyl i den upptrend som gällt sedan i juli. Kort sagt förväntar ingen sig att Syrienkrisen ska eskalera till globalt kärnvapenkrig och civilisationens undergång.
I svenska kronor kostar pappersguldet just nu ca 295:- SEK per gram. Fysiskt guld går att köpa något dyrare, men går samtidigt att sälja till guldhandlare som Liberty Silver för över 295:- SEK per gram just nu (100g standardtacka 295:88 SEK per gram).
Inte heller börserna reagerar nämnvärt negativt på USA:s uppladdning inför anfallet mot Syrien. Å andra sidan så visar det sig att börserna generellt stiger på väntade krig. Vilket förstås kan handla om att dessa hobbykrig inte har någon som helst påverkan på börsen, utan att rådande trender bara fortsätter gälla.
Veckochart light sweet crude |
Däremot reagerar oljepriset, där den nordamerikanska light sweet crude passerat över 110 USD, för första gången sedan maj 2011. På NATO:s intervention i Libyens inbördeskrig steg oljan, vilket dock går att hävda handlar om en säsongseffekt. Det finns ingen säsongseffekt just nu och inga väntade orkaner, så man kan med relativt stor säkerhet säga att det är Syrien som drar upp oljepriset. När USA väl går till anfall kan man antagligen vänta sig en ytterligare rörelse uppåt. Samtidigt är Libyen ett dåligt exempel, då landets oljeproduktion redan var utslagen (vilket iofs även gäller Syrien) och interventionen syftade i fallet Libyen på att så snabbt som möjligt få igång oljeexporten igen. Interventionen stängde med ett lägre oljepris än den öppnade med, då det relativt snabbt blev uppenbart att Khadaffi skulle förlora.
Att guldet inte stiger, men oljepriset rör sig uppåt, kan tolkas som att marknaden ser en risk med att konflikten sprider sig i Mellanöstern. Samtidigt har det kommit uttalanden om vedergällning vid ett anfall mot Syrien. Det ska handla om “allierade” utanför Syrien, så visst kan det finnas risk för spridning och eskalering som slår mot oljeexporten från Mellanöstern. T ex kan ju Iran få för sig att minera Hormuz-sundet, även om det är osannolikt.
Vi kan på ett banalt plan sannolikt vänta oss högre priser vid pumpen framöver, eller ett sk I-landsproblem.
Under tiden ägnar sig de syriska rebellerna åt etnisk och religiös rensning, specifikt av Syriens kristna minoritet. Man ska komma ihåg att Irak hade ca 1.5 miljoner kristna innan Irakkriget, men ungefär hälften har fördrivits av inbördeskriget, framför allt just till Syrien, där Assadregimen skyddar minoriteter och har sett till att alla folkgrupper varit representerade i regeringen. Nu återstår frågan vart Syriens kristna ska fördrivas när USA nu går in och stöder al-Qaidas etniska rensning?
4 kommentarer
Ett annat sätt att se på det är att oljepriset är relativt normalt och dollarn är svagare än någonsin.
Kort perspektiv:
http://elato.se/imgdump/gold_oil_relation_2010.png
Långt perspektiv:
http://elato.se/imgdump/gold_oil_relation_1986.png
Flyktingar och deras mottagarländer måste kunna begära skadestånd från de länder som är ansvariga för deras fördrivning. Det handlar bl a om förlorade hem, företag, resekostnader och psykiskt lidande samt mottagarländernas etableringskostnader.
En enskild flykting som kanske inte ens äger eller kan hantera en penna måste givetvis få juridisk hjälp med ersättningskraven från de länder där de hamnar och som i sin tur också debiterar sina kostnader för omhändertagandet.
Sverige och de som nu kommer från t ex Syrien måste debitera de länder som är ansvariga för att ha drivit ut dem från sitt hemland. – Skicka välsaltade skadeståndskrav till Saudiarabien, Qatar, Turkiet och USA tills de tröttnar och betalar för utan deras medverkan hade ingen behövt fly från Syrien.
En självklar rättighet som om den vore inskriven bland övriga mänskliga rättigheter skulle få varje angripare att tänka sig för en gång extra.
Det kanske var det Obomba talade med Reinfeldt om? Vi får fortsätta vara gynnad handelsnation om vi tar emot "deras" flyktingar.
Hur var det han sade, förre presidenten?: "Either you are with us, or you are against us"
Guldet följer ju än så länge ganska bra den klassiska Bubbelgrafen (som ofta visas här på Cornucopia?). Just nu befinner vi oss i Tjurfällan som håller på att stängas.
Jag tror inte att det är en bubbla, men finns det någon "indikator" eller annan signal man kan hålla koll på för att vara någorlunda säker på att vi har passerat risken för att det är en bubbla? Att det kraschar är ju en rätt tydlig signal på att det var en bubbla, men när kan man dra en lättnadens suck?