Bland dagens icke-nyheter på våra mediala hemsidor är att Riksbanken håller fast vid tidigare räntebana och ränteprognoser och höjde alltså inte sin styrränta reporäntan. Därmed kan de allt fler svenskar, som för att ha råd med sina bostadslån väljer låga rörliga räntor, andas ut för stunden.
Samtidigt kan nu Bonnier/DN avslöja att det inte blir några amorteringskrav, utan man ska försöka införa en frivillig “amorteringskultur”. Bonnier nämner att både Riksbanken, IMF och OECD-länderna vill se amorteringskrav i Sverige, men glömmer att även EU-kommissionen upprepade gånger har fört fram detta. Det hela visar alltså att Sverige visst kan strunta i vad EU-kommissionen tycker, åtminstone när det gäller bolåneträsket.
Istället ska Finansinspektionens utredning föreslå att det ska bli obligatoriskt för bankerna att nämna ordet amortering när man diskuterar lån med sina kunder.
Samtidigt har redan bankerna börjat med rena amorteringskrav. SEB verkar numera kräva 60 års amortering om man belånar bostaden fullt ut. Detta innebär exempelvis att den som är singel och har ett normalt yrke, t ex förskolelärare, i princip inte kan köpa en tvårumslägenhet i Stockholm.
Förskolelärare i Stockholm har i snitt en lön på 24 673:- SEK, vilket enligt Jobbskatteavdrag.se ger en nettoinkomst på 19 399:- SEK i Stockholms kommun, undantaget det sk Järvafältet dvs nordvästra Stockholm.
SEB kräver numera 60 års amortering och att man har 8000:- SEK kvar i näven när bostadskostnaden är betald. En klubbmedelsavgift på ca 4000:- SEK verkar rätt normalt för en lägenhet, tillkommer säg 500:- SEK i driftskostnad för el (4000 kWh hushållsel per år). Kvar till räntor och amortering blir då 19399-4000-500-8000=6899.
Problemet är förstås att man också ska klara de så kända 6 – 8% i ränta som alla slår sig för sina bröst att banken hade som krav. 6% ränta blir 4.2% ränta efter att vård, skola och omsorg betalat ränteavdraget. En lägenhet på 1.7 MSEK kostar alltså vid full belåning på 85% hela 0.042*1445000/12+1445000/(60*12)=7064:- SEK i ränta och amortering hos SEB och kan inte köpas av förskoleläraren.
Men detta förutsatte att förskoleläraren hade 255 000:- SEK att stoppa in. Som vi vet har de flesta svenskar inte ens en månadslön på banken. Då måste man ta ett blancolån till kontantinsatsen ovan bolånetaket.
Med 10% av köpeskillingen i blancolån med idag säg 5.5% ränta, eller 3.85% efter vård, skola och omsorg betalat ränteavdraget, så blir läget annorlunda. Blancolånet ska dessutom amorteras på tio år. Här vill banken att man klarar 8% i ränta, eller 5.6% efter ränteavdraget.
Vi får alltså ekvationen 6899=X*0.85*0.042/12+X*0.85/(60*12)+X*0.1*0.056/12+X*0.1/(10*12). Eller om man så vill X=6899/(0.85*0.042/12+0.85/(60*12)+0.1*0.056/12+0.1/(10*12)=1264582.4847. Lat som jag är har jag inte dubbelkollat denna siffra, men den känns rimlig.
Förskolelärarinnan kan, om hon nu har 63 000:- SEK att stoppa in i kontantinsats för de sista 5%, bara köpa en lägenhet för högst 1.264 MSEK kronor. Hon blir alltså enligt en sökning hos Booli förvisad till Akalla, Hässelby Strand, Hagsätra, Östberga eller Skarpnäck. I övriga delar av Stockholm duger hon bara till att uppfostra barnen, men får alltså inte själv bosätta sig. Det finns dessutom endast 29 st tvåor till salu för 1.264 MSEK eller mindre i Stockholms kommun och man kan väl fundera över hur budgivningen på dessa går.
13 kommentarer
SEB var ju sjukt offensiva förra året, med låga räntor (höga rabatter) och låga krav. Nu verkar dom gjort en riskanalys på bolånen och ställer nu högst krav i Sverige.
T.ex. är det inte möjligt att låna till pantbrev och lagfart längre, något som lätt kan bli 150-200 000 kr för en villa i Sthlm.
Så ska du köpa en normal villa hyffsat nära sthlm 5 mkr, så måste du först och främst ha typ 1 miljon att gå in med kontant, sen klara 8% ränta och på det 60 års amortering.
Efter det ska du ha 16000 kr netto kvar.
Om jag räknar rätt blir alltså beräknad kostnad för boendet 34 000 i månaden?
Det där med att SEB kräver 60 års amortering tror jag inte på.
De kräver förmodligen amortering om man belånar fullt (85% och eventuellt blancolån) och storleken på amorteringen räknas ut så att lånet ska vara avbetalt på 60 år. Om det efter några år och/eller efter en omvärdering av huset visar sig att man ligger på kanske 60-65% belåning så kommer de godkänna (tvingas kanske är rätt ord då kunderna helt enkelt kan flytta lånet till en annan bank) låg eller ingen amortering.
Man kan ju iofs bo två personer i en tvåa.
I min första tvåa, i ett barnrikehus, krävdes att man var: mor, far och minst tre barn för att få bo i den.
Hade ni en två?
Vi bodde i en sjö…
http://www.youtube.com/watch?v=Xe1a1wHxTyo&t=0m51s
Man kan inte bo i en sjö då drunknar man …
@47d942d2-3dc6-4f1c-a75d-e2bd6ce8344c
Rätt kul humor på högsta nivå men samtidigt är det så att av de fyra generationer som lever nu räcker det att gå till de som nyss fyllt sjuttio(dvs 40-talisterna) så får du höra berättelser om hur de hjälpte sin mor vittja gäddsaxar i skogstjärnarna på vintern när fadern låg i beredskap eller hur de koka tygblöjorna i tvättgrytan efter småsyskonen redan som 4-5 åringar. Det är rätt nära.
När jag vandrar i skogsplantagerna här i Värmland och ser alla gamla ruiner, jordkällare, odlingsrösen osv brukar jag tänka att det är bara att vända på mitt liv från födelsen så gick de omkring människor här, odlade sina tegar, fyllde sin jordkällare och hade sina drömmar. De vägar/stigar som fortfarande är kvar var gjorda för häst och vagn, när bilen kom var de redan borta och murstockarna välta. Idag finns endast spåren kvar av de ställen där deras barn växte upp.
En liten studielänk till dig https://sv.wikipedia.org/wiki/Barnrikehus
@kgb35
Står 35 för födelseåret? Det hade jag inte gissat på. 🙂
Har du sett mina inlägg om de kupor jag byggt i år förresten?
Hur mycket bättre vård, skola och omsorg får man vid avvecklat ränteavdrag?
någon som vet hur många gånger bruttoinkomst man får låna till bostad?
5ggr hos SEB, officiellt. Men det är i verkligheten som allt annat en förhandlingsfråga.
Det är en marknad för hårt arbetande, par och gamla. Dock är det enkelt att tjäna pengar i Stockholm och många ungdomar (speciellt invandrare) skrapar ihop insatsen relativt fort.
"Förvisad" tycker jag inte är en bra beskrivning. Hässelby Strand, Skarpnäck och Östberga är riktigt bra områden, nära till naturen, väldigt bra för barnfamiljer.
Men det är helt riktigt som du konstaterar att det i dagsläget blir helt orimligt att köpa sig en bostad för den som är ensamstående med barn. I alla fall om man har "normal" inkomst. Även för den som tjänar hyfsat bra blir det så dyrt att det känns ytterst tveksamt.
Senast jag tittade på Hemnet så kostade billigaste lägenheterna i Skarpnäck runt 1,2 miljoner – 1 r o k och månadsavgift cirka 3500 – tvåor är förstås dyrare.
Fast nu ser jag vid en titt på Hemnet att (de begärda) priserna sjunkit rejält på bara några veckor. Både en tvåa och en trea ute för 1,2 mille – månadsavgift runt 4500. Detta förutom ett "renoveringsobjekt" för 850 000.
Vad har hänt? Varför detta plötsliga fall i de begärda priserna?